Molim sve koji se razumiju u dijagnoze i liječenja, da mi kažu što je točno ovo, što znači i kako se liječi?
Bebica je rođena bez kisika, zbog prekratke pupčane vrpce, što se nije znalo prije poroda i izvršen je nagli carski rez.
Kakve mogu biti posljedice i što dalje učiniti?
Doktori su bezobrazni i nesusretljivi, za moguće poteškoće (nisu definirali kakve, ali su rekli da znaju od početka) saznali smo tek jučer, a bebica ima već mjesec dana. Radi se o malenoj curici, kćerci moje najbolje prijateljice. Molim vas pomoć.
Na novom nalazu piše Hypoxia periventricularis.
Google mi izbaci da nije išta nađeno pod tim pojmom,tako da ne mogu puno pomoći.Prva riječ bi bila "gušenje",druga "perinatalna",a zadnja reanimacija.Laički bi to moglo biti "reanimacija zbog gušenja pri rođenju"...
Bubam na pamet....Ali me je jako razljtilo ovo o doktorima u tvom postu. Ako se radi o nečemu ozbiljnom,pa budi susretljiv i prijateljski raspoložen prema tim roditeljima.Neće te ništa koštati,jebemu mater!!Pm i doktori nadrkani!
Nek traže doktora koji će im znati bolje objasniti.
Google mi izbaci da nije išta nađeno pod tim pojmom,tako da ne mogu puno pomoći.Prva riječ bi bila "gušenje",druga "perinatalna",a zadnja reanimacija.Laički bi to moglo biti "reanimacija zbog gušenja pri rođenju"...
Bubam na pamet....Ali me je jako razljtilo ovo o doktorima u tvom postu. Ako se radi o nečemu ozbiljnom,pa budi susretljiv i prijateljski raspoložen prema tim roditeljima.Neće te ništa koštati,jebemu mater!!Pm i doktori nadrkani!
Nek traže doktora koji će im znati bolje objasniti.
Sretno!
ma i ja sam sve pretražila na internetu ali skoro pa bezuspješno.
bebica će morati na neke motoričke vježbe, ali najgore je što ne znamo koji je stupanj oštećenja.
znaš što je grozno sa doktorima: rekli su joj da su znali odmah kad se bebica rodila, ali su vidjeli da je mama u depresiji (jer je bila u šoku jer je bio carski jako naglo, a plan je bio normalan porod), pa joj nisu htjeli reći da je ne uznemiravaju. a zašto nisu barem mužu rekli???
sad je već prošlo mjesec dana, vrijeme leti, a s bebicom se ne rade nikakve vježbe!
Iskreno, ovo nije nikako dobra dijagnoza. Diijete je pri porodu ostalo bez kisika (pišeš o neadekvatnoj pupčanoj vrpci) i učinjena je reanimacija djeteta. Prema drugoj dijagnozi čini se da postoji oštećenje mozga uzrokovano manjkom kisika. Teško je reći nešto detaljnije iz dvije dijagnoze na latinskom, ali je jasno da je dijete povećano rizika za neurološke komplikacije i SVAKAKO treba biti podn nadzorom neuropedijatra i fizijatra.
A roditelji bi trebali malo dignut uzbunu u ustanovi u kojoj se to događalo jer "opravdanje" nije išlo kako smo planirali pa smo sve prešutjeli nije opravdanje.
Čuj,bebe rođene ranije ili s manjkom kisika imaju povišen tonus mišića pa idu na vježbe da se to opusti.Mi smo krenuli na vježbe s nepuna 2 mjeseca.Možda je bebica premala još za vježbe za tonus...Ako je jako ozbiljna dijagnoza,sumnjam da doktori ne bi sjeli s roditeljima i ozbiljno porazgovarali.Znam da su nam doktori svakakviali sumnjam da bi nešto jaaako ozbiljno i opasno prešućivali roditeljima.
Jedino što je sigurno je da hitno trebaju ići kod neuropedijatra i fizijatra. Nakon toga će znati točno što i kako dalje. Može biti velike frke, ali i ne mora. Pitanje je samo koji dio mozga i koliki dio je oštećen (i da li je uopće). Ukoliko je manji dio mozga oštećen vježbanjem se može postići da drugi dio preuzme njegovu funkciju. Najpametnije je što prije otići kod liječnika i ne gubiti nadu.
Znam jednog malca kojem je cijeli motorički dio mozga bio oštećen, ali roditelji su odmah počeli vježbe i bili su zaista u tome ustrajni. Malac je završio drugi razred bez problema.
Ne brini ako počnu odmah vježbe sve bude oke...mozak se do 1 godine razvija ali je jako bitno da krenu s vježbama na vrijem znači odmah u prvim mjesecima života...neču ti sad opisivati vježbe jer bi bilo dobro da se jave pedijatru i da ih on/ona uputi na vježbe..ali bit če potrebno jaaako puno truda i vremena..ali bude to oke. A i sve zavisi koliko je naravno bile bez kisika i koliki je sutpanj oštećenosti mozga...ako jenešto sitno bude sve oke..a ako je jako....
Moj maleni je ostao pri porodu bez kisika, rođen je na vakuum, imao je pupčanu vrpcu 2x oko vrata.
Također je došlo do reanimacije.
Dijagnosticirana mu je hipotonija i sa njegovih mjesec dana krenuli smo na vježbe tj. na baby handling iliti ispravno postupanje sa djetetom.
Bitno je početi sa time što prije.
Taj zadnji nalaz je li to na temelju ultrazvuka mozga? Jer bez toga ne vjerujem da bi se moglo pobliže znati koliko i kakvo oštećenje može biti u pitanju.
U svakom slučaju trebaju tražiti da bebu pregleda neuropedijatar koji će ih najbolje dalje uputiti.
Evo našla sam jedan članak. http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12789&
Ne zvuči najbolje nažalost, iako nisam posve sigurna je li pogođen. Inače u tražilicu staviš hrv. riječi pa ti izađu korisniji rezultati nego s lat. verzijom. Recimo: hipoksija, periventrikularne, perinatalna asfiksija.
Žao mi je što ne nosim neke ljepše vijesti.
Zadnje uređivanje Marelina : 17.07.2007. at 04:19.
Reason: Dopuna
Jesu li razgovarali o tome s djetetovim pedijatrom (onim u domu zdravlja, ne u rodilištu)? Na temelju ovog napisanog ti nitko ne može dati prognozu. Čak i nakon pregleda su liječnici jako oprezni s tim. Treba se nadati najboljem i odmah u akciju. Trebali bi se što prije naručiti na pregled kod fizijatra i neuropedijatra, jer se to dosta dugo čeka. Ako su u Zagrebu, toplo preporučujem Goljak.
prvo, jeste radili UZV?
drugo, kod tako male djece mogućnost ispravka svih oštećenja je veoma velika.
mali od moje prijateljice je rođen s omotanom pupčanom vrpcom oko vrata, neurorizičan, hipertoničan, isto su im rekli da ne znaju stupanj oštećenja.
sad je zdrav, pametan i napredan 5-godišnjak.
preporučujem goljak, nikako vinogradsku.
Ako se smije znati, u koje toplice? i koji dr je savjetovao?
Da li je ovdje iz Hrvatske?
Koliko sam procitala na mamama i bebama kod roditelja djece sa slicnim problemima to nije nesto sto se moze "izlijeciti" jednim odlaskom u toplice...
... te vjezibce zahtjevaju angazman mame i tate i da se vjezba s djetetom tijekom duljeg vremena...
u svakom slucaju sretno!
Koliko sam procitala na mamama i bebama kod roditelja djece sa slicnim problemima to nije nesto sto se moze "izlijeciti" jednim odlaskom u toplice...
... te vjezibce zahtjevaju angazman mame i tate i da se vjezba s djetetom tijekom duljeg vremena...
u svakom slucaju sretno!
Istina moja beba ima dijagnosticiran DYSTONI SINDROM hipertonus mišića, to su dijagnosticirali kad joj je bilo 4mjeseca a ja sam već ranije primjetila da zabacuje glavu skroz u desnu stranu i desnu rukicu izvrće.Bilo mi je ludno jer sam ju gledala kroz povećalo (nedonošće je) a sin je isto tako ranije rođen pa sam nekako njega uzela za primjer. Iako je manje prošla od njega u porodu ,jer on se zaglavio i imao je cistice, za nju mi nisu ništa rekli samo hvala. I onda zup djete s minimalnom cerebralnom disfunkcijom za ubit se sa 4mj.fizijatar mi je izbacio podataka koje sam kao trebala znati kao informirana mama a meni govorili sve 5. Hvala bogu pa sam ju vježbala i znam kako sve loše može ispasti
Istina moja beba ima dijagnosticiran DYSTONI SINDROM hipertonus mišića, to su dijagnosticirali kad joj je bilo 4mjeseca a ja sam već ranije primjetila da zabacuje glavu skroz u desnu stranu i desnu rukicu izvrće.Bilo mi je ludno jer sam ju gledala kroz povećalo (nedonošće je) a sin je isto tako ranije rođen pa sam nekako njega uzela za primjer. Iako je manje prošla od njega u porodu ,jer on se zaglavio i imao je cistice, za nju mi nisu ništa rekli samo hvala. I onda zup djete s minimalnom cerebralnom disfunkcijom za ubit se sa 4mj.fizijatar mi je izbacio podataka koje sam kao trebala znati kao informirana mama a meni govorili sve 5. Hvala bogu pa sam ju vježbala i znam kako sve loše može ispasti
distoni sindrom nije isto što i minimalna cerebralna disfunkcija ili?
distoni sindrom nije isto što i minimalna cerebralna disfunkcija ili?
Čuj dijgoza piše dystoni sindrom a fizijatrica u toplicama gdje idemo na rehabilitaciju nam je na prvom pregledu spomenula taj izraz. Da je uzv mozga loš,pa krvarenja , pa perinatalna infekcija, ali da to ništa ne znači, riječ je o #citiram minimalnoj cerebralnoj disfunkciji#. Rekla je da oni ne mogu u toj ranoj fazi tvrditi koliko je oštećenje i gdje će se problem pokazati najvećim, najbitnije je vježbati s djetetom jer u toj najranijoj fazi je najbitnija stimulacija neoštećenog dijela mozga koji bi trebao preuzeti funkciju oštećenog i pomoći djetetu koje zaostaje u razvoju da taj zaostatak što brže premosti. Za pravilan razvoj motorike odgovoran je mozak, a ako je oštećen djete ne može na pravilan način usvajati one vještine koje djeca bez oštećenja samostalno usvajaju i treba pomoć fizioterapeuta i roditelje koje se educira o vježbicama po Bobathu a fizijatar prati djete.