svaka čast cure, ja išla raditi ticino masu onaj recept sa biljnom masti i nije mi uspjelo, samo se mrvi, katastrofa Za subotu mi treba torta biti gotova, sutra ću kupiti glicerin i fruktozu pa ću sa time probati...
Luda sam
da pitam vas ticinke iskusne...
kako to da krema na koju se stavlja ticino naime nemože bit od šlaga jer se ticino topi, a onda se kao podloga za ticino stavi šlag, tj vrhnje za šlag, ili slatko vrhnje ili kako oćete nazovite?
Prema mom razmišljanju ne bi moglo doći ispod nešto što je mekano ili ima puno vlage. Ganache je od šlaga ali čokolada daje čvrstinu. Ja sam jednom stavila fondan na nestegnuti buttercream jer sam žurila i samo mi je pukao i skliznuo sa strana, isto tako se otopio na neohlađenom i nestvrdnutom ganachu. Znam da neke cure stavljaju fondan na šlag, nisam probala ali mogla bih jednom kad budem sebi doma nešto pravila.
Ovaj mi super zvuči, stavila sam danas malo vode i dao se se oblikovati, ali sam pogriješila što nisam šećer u prahu prosijala prije jer imam grudice...kada mi mala zaspi ću ga probati razvaljati da vidim kako će se primiti na tortu...figurice se dobro rade, ali ja anti talenat za to...pa ćemo vidjeti na što će torta izgledati...stavim sutra slikicu kada bude gotovo
Meni se također zna fondan ljepiti za stol,al treba ga ispod dovoljno posuti šećerom da nema priliku se ljepiti.I prilikom valjanja ga okretati za pola kruga kad je ,manja površina razvaljana.Ako me razumijete.Najčešće tada se vidi gdje fali šećera pa mogu na to mjesto posuti opet.
Ako je fondan tvrd i mrvičast obavezno ga na nekoliko sekundi ugrijati u mikrovalnoj i premjesiti.Razvaljati i nema nikakvih problma.Ja obično razvaljam do debljine 3mm ili 4 jer ne volim predebelo al torta mora biti prethodno potpuno ravna.
Vidjela sam pitanje zašto ticino nesmije na šlag,zato jer se šećer topi pošto šlag sadrži veći dio vodu u sebi.(testirano)Šlag,slatko vrhnje i fondan se ne "trpe" tako da ne idu zajedno-nikada
Bolja opcija je kuhana krema i izmiksana sa margarinom ili ganage krema koja je odlična ispod fondana.I naravno buter krema al je ja ne koristim.
Ivy ovaj drugi recept preporučam.Nečeš požaljeti.Slobodno stavi i 20ml glicerina i 5dag manje šećera.Ja iskoristim 900-950g šećera i odličan mi je svaki put.Sretno!!!
Čitam ovaj prvi recept i uopće mi nije jasno kako to može biti fondan, ali dobro. Ovaj drugi nisam pravila ali sam čula da je dobar, ja radim s glukoznim sirupom, mislim da su cure ovaj s fruktozom smilisle jer je bilo teško nabaviti glukozu (ja sam ju jedno 5 godina bezuspješno pokušavala nabaviti).
Ivy ovaj drugi recept preporučam.Nečeš požaljeti.Slobodno stavi i 20ml glicerina i 5dag manje šećera.Ja iskoristim 900-950g šećera i odličan mi je svaki put.Sretno!!!
Na kraju sam radila po ovom i ticino mi je ispao super, od prvoga nisam ni figurice mogla staviti na tortu jer mi se sve raspadalo...
Quote:
Leo 031 kaže:
Čitam ovaj prvi recept i uopće mi nije jasno kako to može biti fondan, ali dobro. Ovaj drugi nisam pravila ali sam čula da je dobar, ja radim s glukoznim sirupom, mislim da su cure ovaj s fruktozom smilisle jer je bilo teško nabaviti glukozu (ja sam ju jedno 5 godina bezuspješno pokušavala nabaviti).
Ovaj prvi mi je stvarno koma ispao, ali zato drugi bio genijalan...
Staviti ću i slikicu torte, nije mi ravno baš ispala jer nisam stavljala buter kremu nego sam tortu premazala sa nutelom jer je unutra i krema bila u koju ide nutela...
Ja nisam nigdje vidjela da slag stavljaju ko podlogu
Ja sam par puta crtala po ticinu sa slagom i nije ticinu nist bilo danima...al nebi se usudila slag stavit ispod...
A iskreno nisam ni vidjela da to iko radi...
znam curu koja radi genijalne torte s ticinom, čak i 3 D a kaže da UVIJEK stavlja šlag ali da ga jako istuče. Sumnjam da bi lagala. Ja se još nisam usudila probati al jednom hoću, za doma.
Nisam postala ovdje odavno, od svojih prvih ticino toirtica a unazad 6 mj. sam se bacila u malo veći "posao".
Evo moje zadnjie torte, sinu za rođendan.
Darija stigli su mi izrezivači već nakon kojih 2tj-3tj.Tu negdje.Jako sam zadovoljna.Najviše me oduševila pegla za ticino.Evo i slikice. http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=3&theater
Da ne zaboravim,ovo je moja tortica koju sam radila za moju ekipu iz razreda.Proslava 10god OŠ.
Unutra popis svih učenika i plusići za one koji nisu frentali.
TinchiS Da moze se,jer ja sam radila sa onim vrhnjem za slag i samo se dobro istuce...ja sam dosta tog s tim po ticinu ukrasavala,al nisam stavljala ispod nikad...jednom cu probat na svojoj torti,bas me zanima kak bi bilo...