Zanima me da li je suprug neke od mama koje su rodile carskim rezom uzeo bolovanje kada ste doše iz bolnice? Kao za njegu člana obitelji.
Moj suprug prošli put je, dva tjedna i to je bilo plaćeno 100%. Sada se nešto kao mijenjalo, a njegova nova doktorica nema pojma o tome da je to prije postojalo, a kamoli da sad nešto o tome zna. Da li netko od vas zna nešto o tome? Ja na netu nisam mogla ništa pronaći.
ovo ti je sa stranica HZZO-a:
Bolovanje radi njege člana obitelji
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – djeteta s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 20 radnih dana, a za dijete do 7 godina starosti najviše do 40 radnih dana.
Ako je prema ocjeni doktora medicine primarne zdravstvene zaštite zdravstveno stanje člana obitelji – djeteta do 18. godine života takvo da naprijed navedena duljina trajanja njege roditelja neće biti dostatna, potrebno trajanje njege određuje liječničko povjerenstvo koje imenuje Zavod.
Pod djetetom se smatra osim vlastitog djeteta i posvojeno dijete, pastorče, te dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne skrbi osiguraniku povjereno na čuvanje i odgoj.
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – supružnika s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 15 radnih dana.
Pod zajedničkim kućanstvom smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji.
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – djeteta ili supružnika ne pripada osiguraniku za vrijeme dok se nalazi na godišnjem odmoru, odnosno plaćenom dopustu.
MM uzeo bolovanje 3 tjedna nakon što sam rodila jer mi se uklještila kičma ali nije bilo plačeno 100%. pa to je postotak samo za ozljedu na radu koliko ja znam.
MM uzeo bolovanje 3 tjedna nakon što sam rodila jer mi se uklještila kičma ali nije bilo plačeno 100%. pa to je postotak samo za ozljedu na radu koliko ja znam.
Ne znam, ja ako se dobro sijećam, njemu je firma platila 100%. zato nas sad i zanima kako to ide. To je bilo prije 4 god.
A i za dijete do 3 god bolovanje se plaća 100%. To znam jer sam često bila na BO zbog male.
Mene to isto zanima. Čitala sam u Zakonu o radu, čl. 69 kaže da ako majka, nakon poroda, nije u mogućnosti zbog bolesti ili drugih problema brinuti se o novorođenčetu tada otac može koristiti bolovanje-porodiljni.
E da još isto tako, zakonski, može se koristiti do max 3 tjedna bolovanja zbog njege člana obitelji. Tako da po svim pravilima. Ovom ili onom prije, mislim da ti suprug u svakom slučaju može ostati doma uz tebe. A to bi bilo i pametno.
Da, ali je problem što njegova doktorica nema pojma o tome, pa kaže da mu možda može dati BO na neku drugu dijagnozu. A zašto bi ako mu je BO plaćeno 70%, a ovako (barem je prvi put dobio) plaćeno 100%.
Pitat ću u bolnici, makar mislim da oi još manje znaju... Nije njihov dio posla.
Da, ali je problem što njegova doktorica nema pojma o tome, pa kaže da mu možda može dati BO na neku drugu dijagnozu. A zašto bi ako mu je BO plaćeno 70%, a ovako (barem je prvi put dobio) plaćeno 100%.
Pitat ću u bolnici, makar mislim da oi još manje znaju... Nije njihov dio posla.
Pa to ako tvoja doktorica ne zna, to je njen problem. Na to imaš pravo. Pogledaj si malo po zakonima ili pitaj u HZZO-u. ako ništa drugo drži se ovog Zakona o radu čl. 69. Na to sigurno imaš pravo i iskoristite max.
Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu:
1. za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu,
2. za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
3. za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta,
4. za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života,
5. za vrijeme bolovanja zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe,
6. za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.
Dakle,njega suprruga u tvom slučaju nije na ovom popisu.
. Suprug boluje od ALS-a, teške neuromišićne bolesti, nažalost sve mu je gore.Dodatni je problem što smo ja i on sami a kako radim sve teže mi ga je ostavljati jer je nemoćan. Imam ženu koja ga trenutno njeguje, ali ona želi otići, a kako živimo u malom mjestu teško je naći nekoga drugog. Zato bi vas pitala za savjet. Zna li itko koliko se ima pravo na bolovanje za njegu člana obitelji. Na web stranici HZZO-a sam našla ovo :
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – supružnika s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 15 radnih dana.
I nakon što sam nazvala HZZO radi daljnjeg bolovanja nisam dobila zadovoljavajući odgovor. Uopće ne žele reći da li nakon ovih 15 dana u idućem mjesecu ili u budućnosti imam opet pravo na bolovanje za njegu supruga, samo ponavljaju dok traje bolest da mogu iskorisititi tih 15 dana, a ne žele pojasniti.Ima li netko iskustava s tim. Dakle..sad sam prvi put koristila te dane i interesira me u kojem vremenskom intervalu mogu opet..malo ću se pokrivati sa godišnjim, malo sa neplaćenom...ali što poslije...Molim vas, ako je bilo tko bio u sličnoj situaciji neka mi pomogne i kaže mi moja prava !
E, ali ovdje se priča o tome kako srediti bolovanje i dobivati 100% od plaće. Mene zanima nešto drugo.
Ako je bolesna moja supruga ili dijete, da li ja mogu uzeti bolovanje na duži period pa nek mi skidaju od plaće, ali samo da mogu biti doma kad sam potreban, a da mi firma ne da otkaz zbog toga što neopravdano ne dolazim na posao. Godišnji mogu koristiti dok ga ne ispucam tako da mi to nije rješenje.
Dakle, ako je moja supruga na operaciji i ima postoperativni oporavak koji traje 1-2 mjeseca, da li ja mogu otići na bolovanje iako nisam ja bolestan, nego moja supruga?