Ma kod Jelene je problem što je htjela na brzaka stvoriti remek djelo a to NE IDE. Sapunicu od 180 nastavaka se piše po godinu, godinu i pol a ne za 4 mjeseca kak je ona rekla i još manje po predlošku neke knjige kao što je bilo u njenom slučaju. Jelena mora još puno žganaca pojest da se može nazvati scenaristicom
meni su kao malome sve igre bili filmovi.
obično su to bile moje verzije filmova. zaplet više manje isti, ali rasplet totalno drugačiji.
nekad su i moji "filmovi" potpuno nešto novo.
Dosta sam bio maštovit, iako sig. to sve na dječjoj razini.
Čini mi se da sam u međuvremenu izgubio na kreativnosti, a nemam baš ni veliko opće obrazovanje o filmu (iako vjerojatno natoprosječno u normalnoj populaciji), a tehničko o bilo kojem segmentu filma, nikakvo....
Jedna od mojih maštanja je djetinjstvu bilo pisanje scenarija.
- Likovi - osnova scenarija (dobra knjiga koja naglasak stavlja na likove i njihovu karakterizaciju, na srpskom jeziku)
- Making a good script great (L. Seger), ovo sam već spomenuo, fenomenalna knjiga, preporučam!!!
- Writing treatment that sell - ok knjiga posvećena pisanju treatmenta. Dobar treatment uopce nije lako napisati...
- How not to write a screenplay - odlična knjiga koja upućuje na najčešće greške pri pisanju scenarija.
- Scenarij 434 - najlošija knjiga koju imam, a tiče se scenarija i jedina na našem jeziku (slučajnost ???)
Imam još dvije koje sam posudio frendu pa se ne sjećam imena...
Thanks, ja sam si skinuo s eMula neke knjige na njemačkom, nisu loše... Engleski baš ne kužim toliko da bi mogao čitati. Mislim da bi bilo dobro da se uvedu nekakvi tečajevi ili slično za buduće scenariste, toga Hrvatskoj treba jer ovo što naši snimaju je žali Bože.
Čuj, najžalosnije je to da se prije znalo, danas se ne zna....
"zaboravili" smo...
Znalo se za vrijeme Jugoslavije, mada je bilo i poslije nekoliko izuzetaka, no žalosno je da naši susjedi naveliko za svoje filmove pobiraju nagrade na europskim filmskim festivalima a mi nismo ni dogurali da bi se koji film igdje u Europi prikazao a kamoli što drugo...
Ja sam pročitao dvije knjige o scenariju; spomenuti "Scenarij 434" Lewa Huntera i "Kako napisati i prodati scenario" Tudora Eliadea i mogu konstatirati da su obje lakrdija... Lew Hunter piše kako ga je njegova žena Pamela tješila dok je bio u depresiji zbog saživljavanja sa pričom koju je pisao, te navodi kao primjer dobrog scenarija uz onaj "Citizen Kanea" i svoj "Fallen Angel" gotovo ih izjednačavajući?
Eliadeova knjiga u srpskom prijevodu mogla bi poslužiti kao priručnik čobanima dok tjeraju ovce po pustopoljinama, onako da ubiju dosadu...
Sva navedena pravila znam i upražnjavam ih u pisanju, samo mi je problem što ja volim ogoljene priče pa tako sam jednu zamisao pretočio u scenarij, međutim ja bih da to bude kratak film negdje od oko 40 min (dakle 40 stranica scenarija) jer već u uvodnom kadru-sekvenci u trajanju od 8 minuta imam uvod i zaplet...
Ono što me zanima: Da li je isto pravilo za kratki film i onaj dugometražni, jer u potonjem na 17 stranici bi trebao doći zaplet na 80 rasplet itd...a ja pišem za kratki film ?
Mislim da bi bilo dobro da se uvedu nekakvi tečajevi ili slično za buduće scenariste, toga Hrvatskoj treba jer ovo što naši snimaju je žali Bože.
Jednom godisnje ti se odrzava tecaj iliti radionica pisanja scenarija - http://www.filmski-programi.hr/palunko/page.php?id=1
koju vode mentori Krčelić-Zajec-Tribuson. Moras upasti jer primaju samo 12 ljudi.
Bio sam ove godine i bilo mi je fenomenalno iskustvo - dosta toga naucis
Jednom godisnje ti se odrzava tecaj iliti radionica pisanja scenarija - http://www.filmski-programi.hr/palunko/page.php?id=1
koju vode mentori Krčelić-Zajec-Tribuson. Moras upasti jer primaju samo 12 ljudi.
Bio sam ove godine i bilo mi je fenomenalno iskustvo - dosta toga naucis
Zvuči zanimljivo samo šteta što je tako kratko...
Ja volim često sjest negdje u javni prijevoz i promatrati ljude oko sebe, nevjerojatno koliko ideja i materijala dobivaš običnim promatranjem
ljudi pliz pomognite trazim vec par tjedni niko nezna di da najdem scenarij od filma 300 znaci da pise svaka jebena rijec koju izgovaraju u filmu ak neko zna nek mi pomogne MOLIM VAS