Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Trudnice

Trudnice Za trudnice i sve one koji se tako osjećaju

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.08.2007., 11:03   #21
Quote:
abilan kaže: Pogledaj post
evo da se konačno javim, jučer nisam stigla.

Mislim da je sve ok
prvo mjerenje 4.1 a drugo 4.5.

sad baš zovem doktoricu da joj javim, ali ne javlja se.


jedino mi je urea niska normalno je 2.8, a meni je 2.4

i pogledali su mi mokraću pa da imam dosta bakterija, ali nemam nikakvih smetnji. I prije mjesec dana sve bilo ok s tim. Sad moram vidjeti što je to.
Secer je super nalaz. Urea nema veze kaj ti je niska, razina ovisi o unosu proteina. Za urin obavezno ces trebati urinokulturu jer je nalaz bakterija u urinu bez simptoma kod trudnica cest, ali ga bez obzira na to treba lijeciti. To ima veliki broj trudnica tak da nema panike.
__________________
Princeza 6.11.2007. Princ 19.09.2011.
Cattleya is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 13:35   #22
McGrubi, a kako da ja znam jel mi šećer visok zbog inzulina ili nečega drugog?! To ti meni nitko nije spominjao, samo znam da mi je glu-0' normalan a glu-120' povišen. A što znače ove oznake brojkama, pojma nemam! Samo mi je još željezo, hemoglobin i eritrociti ispod normale pa ga to još više brine, ali ovaj put to nisam vadila, samo šećer. Bezveze
tete is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 14:20   #23
traži da ti napravi OGTT test
mjere ti šečer na tašte, daju brdo glukoze za popit i onda mjere nakon 2 sata
ako ti gušterača normalno reagira i izbacuje dovoljno inzulina onda će vrijednost biti ispod 7.4 (koliko se sječam), ako je vrijednost veća onda nemaš dovoljno inzulina

meni je u krvi ujutro šečer uvjek bio uredu, ginekolog me poslao na OGTT jer sam dobila dosta na težini, pa da provjeri...
McGrubi is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 14:59   #24
Quote:
tete kaže: Pogledaj post
McGrubi, a kako da ja znam jel mi šećer visok zbog inzulina ili nečega drugog?! To ti meni nitko nije spominjao, samo znam da mi je glu-0' normalan a glu-120' povišen. A što znače ove oznake brojkama, pojma nemam! Samo mi je još željezo, hemoglobin i eritrociti ispod normale pa ga to još više brine, ali ovaj put to nisam vadila, samo šećer. Bezveze
tete, kolike su ti vrijednosti šećera? Glu-0' je šećer u krvi natašte (nulto vrijeme), a glu-120' šećer nakon 2 h od uzimanja otopine šećera (ovo je OGTT). Obično se popije 75 g glukoze i nakon 2 h očitaju nalazi. Ako ti je rezultat ono što si napisala na prethodnoj stranici (7,9 mislim), onda ti je ta vrijednost povećana i imaš nešto što se zove intolerancija glukoze. To znači da ćeš morat na dijetu koji ti propiše doktor. Ništa strašno, samo se treba kontrolirat jer povišene vrijednosti šećera u krvi (da li kao intolerancija glukoze ili dijabetes) štetno djeluju na bebu u mnogo oblika i stoga je nužno biti pod liječničkom kontrolom.
zrnce soli is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 15:02   #25
Da, a što se tiče sniženih vrijednosti željeza, hemoglobina i eritrocita, to mi moglo biti anemija (kad nije riječ o trudnoći, obavezno je anemija), ali blago sniženje ti može biti posve normalno, fiziološki, jer u trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi pa time do relativnog razrjeđenja i otuda mogu biti ti nalazi. Međutim, najbolje je da ti tvoj dok to rastumači jer je u biti sve individualno.
zrnce soli is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 16:07   #26
dobro je pri kraju trudnoće uzimati dodatke željeza da se ne istrošu zalihe željeza i da beba stvori svoje zalihe koje bi uz rezanje pupčane vrpce kad se isprazni i omlohavi (bebina se krv kompletno vrati u nju i donese sa sobom extra dozu željeza) - smanjilo mogući manjak željeza prije navršenih 6mj.
McGrubi is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 17:01   #27
Evo ja jucer bila kod gin.Ona zadovoljna,prezadovoljna.Ja joj velim da me malo brine nalaz glukoze,a ona kaze da je ok i tada rece sestri da mi na onaj aparatic izmjeri secer.I bi 4,1,2-3sata poslije dorucka(przenice +caj).
Ja izasla jos sretnija.A sad citam pa se opet brinem.
fata is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 19:12   #28
Ma, ja bila nakon prvog vađenja kod gina, rekao samo jesti 5 puta dnevno, nije ništa zabranio ali je šećer još narastao!
A i inače sam anemična, ali on je to nekako doveo isključivo u vezu sa šećerom! Radila sam ono s tekućinom i čekala dva sata i ono što sam napisala su rezultati od toga! Valjda neće biti nekih posljedica za bebu ako se to pojavilo tek sad kad imam manje od mjesec dana do termina
tete is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 19:32   #29
Quote:
fata kaže: Pogledaj post
Evo ja jucer bila kod gin.Ona zadovoljna,prezadovoljna.Ja joj velim da me malo brine nalaz glukoze,a ona kaze da je ok i tada rece sestri da mi na onaj aparatic izmjeri secer.I bi 4,1,2-3sata poslije dorucka(przenice +caj).
Ja izasla jos sretnija.A sad citam pa se opet brinem.
I ako ona veli da nema razloga za brigu- onda ne brigaj. Ako i dalje imas, zbog svih, nas crva sumnje izvadi ponovo secer na taste, ali da jedes kak sam napisala na 1. str. Ne zivciraj se . Pusa.
__________________
Princeza 6.11.2007. Princ 19.09.2011.
Cattleya is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 21:55   #30
Quote:
Cattleya kaže: Pogledaj post
I ako ona veli da nema razloga za brigu- onda ne brigaj. Ako i dalje imas, zbog svih, nas crva sumnje izvadi ponovo secer na taste, ali da jedes kak sam napisala na 1. str. Ne zivciraj se . Pusa.
I prije nego sam ostala trudna pazila sam sta jedem.Ja ustvari volim povrce.Ne volim kolace."Ne volim"-ono moze kraj mene stajat godinama ne padne mi na pamet da ga probam.Jedem crni kruh ...
Otici cu jos jednom izvadit nalaz.Ma nema ba sanse da bude visok.pusa
fata is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2007., 18:35   #31
Cure, ja sam danas prvi puta bila na kontroli secera...... izvadili mi krv, pa popila onu grozotu i sve to, cekala 2 sata..... sutra su mi nalazi. Ali cijeli dan mi nije dobro, tlak mi je 98/60, ne mogu k sebi doci od slabosti. Nakon cijele te procedure sam jela i odmarala ali svejedno se osjecam lose.
Jel to normalno?
Ollantay is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 10:29   #32
Quote:
Ollantay kaže: Pogledaj post
Cure, ja sam danas prvi puta bila na kontroli secera...... izvadili mi krv, pa popila onu grozotu i sve to, cekala 2 sata..... sutra su mi nalazi. Ali cijeli dan mi nije dobro, tlak mi je 98/60, ne mogu k sebi doci od slabosti. Nakon cijele te procedure sam jela i odmarala ali svejedno se osjecam lose.
Jel to normalno?
Ne znam koji si tjedan trudnoce,ali niski tlak je za ocekivati u trudnoci. Jel ti srce lupa brzo ili sporo? Da li inace mirujes ili si u pokretu? Ja ne mislim da ti je to od pretrage. Pokusaj pojesti nest slano, popij vode, lezi na lijevi bok i noge na poviseno, koliko mozes.
Ako te sta tjesi, meni je svako jutro tako.
__________________
Princeza 6.11.2007. Princ 19.09.2011.
Cattleya is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 11:24   #33
Quote:
Ollantay kaže: Pogledaj post
Ali cijeli dan mi nije dobro, tlak mi je 98/60, ne mogu k sebi doci od slabosti. Nakon cijele te procedure sam jela i odmarala ali svejedno se osjecam lose.
Jel to normalno?
Pa meni je takav tlak stalno, tako da je meni normalno. Pitanje je koliki ti je tlak inače, i da li ti je razlika veća ili manja od 10 za oba tlaka?
tete is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 11:31   #34
Quote:
Cattleya kaže: Ne znam koji si tjedan trudnoce,ali niski tlak je za ocekivati u trudnoci. Jel ti srce lupa brzo ili sporo? Da li inace mirujes ili si u pokretu? Ja ne mislim da ti je to od pretrage. Pokusaj pojesti nest slano, popij vode, lezi na lijevi bok i noge na poviseno, koliko mozes.
Ako te sta tjesi, meni je svako jutro tako.
tete: Pa meni je takav tlak stalno, tako da je meni normalno. Pitanje je koliki ti je tlak inače, i da li ti je razlika veća ili manja od 10 za oba tlaka?

Pa, inace imam nizi tlak, recimo 120/60. I dobro se s tim osjecam. Danas mi je ok, valjda je to od pretrage. Inace, kad se penjem po stepenicama, nestaje mi zraka i bubnja mi u usima, a puls mi je milijun. To je tako valjda u trudnoci, svi mi vele. Ipak, thanks, curke.
Imam sad jos jednu situaciju, zeljezo mi je 11,3 (mjera je 11-25). To je ok. Ali ovo: UIBC 80,7 (mjera: 33-57) i TIBC 92 (mjera: 51-73). Kako mi je to tako visoko? Sta to znaci? Kuzim da ima veze s anemijom, ali me sokiralo tako veliko odstupanje. Zna netko sto o tome? Brinem se za bebu!!!! Ginu idem tek u petak, a sad je nema u ordinaciji. Help, pliz!

Zadnje uređivanje putnica : 27.09.2007. at 08:57.
Ollantay is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 11:54   #35
Za tlak se ne brini, ovo je ok, samo zamoli nekog da ti ga tu i tamo izmjeri (npr. kakvu bakicu u susjedstvu, one imaju tlakomjere) da vidiš da ti se vrijednosti previše ne približe, npr. ispod 25, to ne bi bilo dobro. A za ovo drugo nemam pojma. No, ako si preživjela do sada mislim da ćeš i do kontrole, pa ti preporučam da ne brineš! Dobro?
tete is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 13:44   #36
Quote:
Ollantay kaže: Pogledaj post
Pa, inace imam nizi tlak, recimo 120/60. I dobro se s tim osjecam. Danas mi je ok, valjda je to od pretrage. Inace, kad se penjem po stepenicama, nestaje mi zraka i bubnja mi u usima, a puls mi je milijun. To je tako valjda u trudnoci, svi mi vele. Ipak, thanks, curke.
Imam sad jos jednu situaciju, zeljezo mi je 11,3 (mjera je 11-25). To je ok. Ali ovo: UIBC 80,7 (mjera: 33-57) i TIBC 92 (mjera: 51-73). Kako mi je to tako visoko? Sta to znaci? Kuzim da ima veze s anemijom, ali me sokiralo tako veliko odstupanje. Zna netko sto o tome? Brinem se za bebu!!!! Ginu idem tek u petak, a sad je nema u ordinaciji. Help, pliz!
Ajmo malo o tlaku. Tlak od 120/80 mmHg je sasvim normalan. Kad se penješ i više hodaš počne malo brže tući srce, pogotovo ako miruješ jer nemaš kondicije(baš kao i ja) i brzo ti fali zraka, a u trudnoći je tlak niži i onda naše srce ubrza da bi održao tlak i protok krvi u svim organima. Možeš osjetiti zbog toga lupanje srca, nedostatak zraka i opću slabost. Jako neugodno, no ništa jako strašno.Ne bi bilo loše to isto spomenuti ginekologu jer te on bolje poznaje.
E sad željezo: razina željeza je na donjoj granici, a UIBC je jedan protein
koji veže željezo. Tvoj kapacitet vezanja željeza je visok što govori u prilog smanjenoj rezervi željeza u tijelu te se stoga ginekolog može odlučiti da ti preporuči preparat željeza. Ti sama možeš na to utjecati tako da jedeš više crvenog mesa (dobro termički obrađenog- nikako krvavog) kao što je teletina.
Slažem se da su jetrice bogate željezom, ali jetra je organ koji neutralizira sve 'otrove' i lijekove koji uđu u organizam pa ih ja osobno zbog toga zaobilazim u velikom luku te ih ni tebi kao trudnici ne preporučujem ( kaj ti znaš čim hrane i šta još daju životinjama čiju nam jetru nude u prodaji). Povrće je bogato željezom, npr. špinat, ali iz mesa se željezo bolje resorbira nego iz povrća samo zbog oblika u kojem dolazi u probavni sustav. I kad uzimaš preparate željeza, nije ih potrebno popiti sa C vitaminom, bolje ih je čak razdvojiti.
Eto, UIBC sam objasnila, a TIBC je samo zbroj Fe i UIBC.
Sve u svemu ništa strašno, samo mirno do petka kad ćeš dobiti prave odgovore koji se tiču samo tebe kad te ginekolog vidi i vidi sve nalaze koje imaš, a osim toga, svi smo različiti.
Pusa i drži se!
__________________
Princeza 6.11.2007. Princ 19.09.2011.
Cattleya is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 15:10   #37
Quote:
Cattleya kaže: Pogledaj post
Ajmo malo o tlaku......
E sad željezo: razina željeza je na donjoj granici, a UIBC je jedan protein
koji veže željezo.....
Da ne quotam sve....
Cattleya, super si. Hvala ti na tako iscrpnom objasnjenju, stvarno si se potrudila! Zvala me gin i isto mi veli da nije panika, u petak cemo u detalje i oko nekog preparata za zeljezo. Nisam nikad imala nekih drasticnih problema s tim, pa sam sad bila sva van sebe. A i bebe radi, to me razumijete, ne?
Thanks, C., jos jednom!
Ollantay is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 15:41   #38
Ma nema na cemu. Jos ti nisam napisala jednu stvar, a to je da su simptomi anemije lako umaranje, lupanje srca, pa i nedostatak zraka u naporu, osim sto se to moze javiti uz niski tlak...... Drzi se, sve ce biti u redu.
__________________
Princeza 6.11.2007. Princ 19.09.2011.
Cattleya is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2007., 15:48   #39
Quote:
Cattleya kaže: Pogledaj post
Ma nema na cemu. Jos ti nisam napisala jednu stvar, a to je da su simptomi anemije lako umaranje, lupanje srca, pa i nedostatak zraka u naporu, osim sto se to moze javiti uz niski tlak...... Drzi se, sve ce biti u redu.

E, onda me glat mogu voditi po skolama i pokazivati djeci ko knjiski primjer. Osjecam se ko krpa za pod. A tako nekako i izgledam zadnjih dana.
Ollantay is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2007., 12:42   #40
ajme... ja sam danas bila na ogtt-u. vadilo mi je 4 puta krv i urin. za urin mi je rekla da je pozitivan, tj. ima secera. a ovo su ostale vrjednosti.
prvo vadenje krvi (na taste) 4,9
2 vadenje krvi nakon popivene tekucine 10,6
3 vadenje nakon pola sata 11,0
i zadnje vadenje (nakon sat vrimena) 8,3
teta koja mi je vadila krv i radila analizu je rekla da sam sklona seceru (zbog tezine i baka mi je imala dajabetes), i da cu vjerojatno na djetu. ali u petak ce mi moja gin rec nesto vise o tome...
zanima me sta se konkretno bebi moze desit od povisenog secera. jedino sta ja znam je da beba moze bit prilicno velika i da onda dolazi i do komplikacija u trudnoci.
tuzna sam
__________________
kuvanje i kuzinavanje
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:12.