Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Posao i karijera
Korisničko ime
Lozinka

Posao i karijera Od vratara do direktora u tri tjedna
Podforum: Informacije o poslodavcima, Iza katedre

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.10.2003., 16:11   #1
debelakrava
zaposlena

debelakrava Avatar

Registracija: Feb 2003.
financijski savjetnik

nego, nedavno sam se prijavila za posao fin. savjetnika i idem na razgovor u subotu...pa me zanima jeli itko obavljao slican posao...o cemu se konkretno radi, jeli to samo sinonim za akvizitersko prodavanje osiguranja ili...any advice would be helpfull
debelakrava is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2003., 16:16   #2
roberta carlos
svakom loncu poklopac

roberta carlos Avatar

Registracija: Aug 2003.
ak se firma zove ovb allifinanz - onda je! to ti je akviziterstvo - zahaltavaš ljude i nudiš im financijske usluge i savjete koji su za njih besplatni, ali ti dobiješ proviziju od onih kojima ih preporučiš. za korisnike to nije tak ni loša stvar, ali za radit...ne znam baš!
roberta carlos is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2003., 16:20   #3
Sandra October
desno krilo kokošinjca

Sandra October Avatar

Registracija: Nov 2002.
Re: financijski savjetnik

Quote:
debelakrava kaže:
nego, nedavno sam se prijavila za posao fin. savjetnika i idem na razgovor u subotu...pa me zanima jeli itko obavljao slican posao...o cemu se konkretno radi, jeli to samo sinonim za akvizitersko prodavanje osiguranja ili...any advice would be helpfull
emmm - zvuči mi da su ti slutnje opravdane
kako se zove firma?
Odgovori s citatom
Old 16.10.2003., 21:02   #4
debelakrava
zaposlena

debelakrava Avatar

kvragu, je OVB...necu se pojavit na rqazgovoru....mislim, bilo mi je cudno nakon sto su dogovorili 'neformalni razgovor' u bircu!!!!
thanx na savjetima...
inace, s obzirom da jos nisam zavrsila fax(ostalo jos 5 ispita) htjela sam pocet radit nesto s financijama jer bi to htjela magistrirat...ah eto...i'll keep lookin
debelakrava is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 21.10.2003., 16:53   #5
Crow Jane
Zlo mi je.

Crow Jane Avatar

Pošalji poruku preko Skype korisniku Crow Jane
Da, financijski savjetnik bi mogla bit u Ernst and Youngu, primjerice.
Crow Jane is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 17:31   #6
Vojky
Supermoderator

Vojky Avatar

Registracija: Apr 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Vojky
Re: financijski savjetnik

Quote:
debelakrava kaže:
Pa, mislim da ti za financijskog savjetnika treba poseban ispit i svladavanje jako zahtjevnih znanja, detalji na:

http://www.vecernji-list.hr/POSLOVNI...s/porezni.html

Ukratko iz članka:

"Ispitu za dobivanje licencije imaju pravo pristupiti diplomirani ekonomisti i diplomirani pravnici, a ni na jednom se od tih fakulteta ne predaje ono što se pita na ispitu. Pravnicima manjka znanje o računovodstvu, bilanciranju, a ekonomistima pak pravnog znanja. Ljudi padaju na ispitu, koji je vrlo skup - stoji 6700 kuna."
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 17:34   #7
debelakrava
zaposlena

debelakrava Avatar

ja studiram politologiju...to je nesto izmedju prava i ekonomije...
no, porezni savjetnik je ok...ali ja sam to mislila radit kao pocetni posao jer mislim da bi to bila dobra podloga za MBA iz financijskog bankarstva...
debelakrava is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 17:46   #8
margarita
maca papucarka

margarita Avatar

nas financijski savjetnik se brine o nasim investicijama (dionice, penzioni fond, stedni visokokamatni za kucu), radi nase takse - uopce nema veze s osiguranjem

za to imamo Insurance brokera koji se brine za nasa zivotna osiguranja, auto, kucu i dragocjenosti

ne znam kako je to organizirano u hrvatskoj ali ovdje financijski savjetnik ne radi osiguranja
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 18:01   #9
Vojky
Supermoderator

Vojky Avatar

Quote:
margarita kaže:
nas financijski savjetnik se brine o nasim investicijama (dionice, penzioni fond, stedni visokokamatni za kucu), radi nase takse - uopce nema veze s osiguranjem

za to imamo Insurance brokera koji se brine za nasa zivotna osiguranja, auto, kucu i dragocjenosti

ne znam kako je to organizirano u hrvatskoj ali ovdje financijski savjetnik ne radi osiguranja
Ne radi ni ovdje... Ali, problem je kad se netko sam nazove "financijskim savjetnikom".

Hmmm... Trebat će na kraju uz nadriliječništvo i nadripisarstvo uvesti i nadrifinacijskosavjetovanje u Kazneni zakon.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 18:36   #10
debelakrava
zaposlena

debelakrava Avatar

uf...totalno zazirem od osiguranja...i njegove prodaje...ma zato sam i pitala dali neko zna dali je ono sto u hrv. nazivaju fin. savjetnikom zapravo samo paravan.
debelakrava is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 20:29   #11
Sandra October
desno krilo kokošinjca

Sandra October Avatar

Quote:
debelakrava kaže:
kvragu, je OVB...necu se pojavit na rqazgovoru....mislim, bilo mi je cudno nakon sto su dogovorili 'neformalni razgovor' u bircu!!!!
thanx na savjetima...
inace, s obzirom da jos nisam zavrsila fax(ostalo jos 5 ispita) htjela sam pocet radit nesto s financijama jer bi to htjela magistrirat...ah eto...i'll keep lookin
postojeća regulativa u hr priznaje termin 'investicijski savjetnik' i za nju moraš polagati ispit po stjecanju VII stupnja stučne spreme.. ispit organizira komisija za vrijednosne papire RH i košta negdje oko 5.000 kn, sprema se jedno 7-8 ispita i nije bog zna kako teško.
više o tome ti je tu
tu
i

raspisuju ga ca jednom godišnje.. povremeno natrči na www.crosec.hr ili www.zse.hr i pogledaj - iskreno ne znam kad je bio zadnji u 2003 oj.

Good luck
Odgovori s citatom
Old 21.10.2003., 22:31   #12
Vojky
Supermoderator

Vojky Avatar

Quote:
debelakrava kaže:
ja studiram politologiju...to je nesto izmedju prava i ekonomije...
no, porezni savjetnik je ok...ali ja sam to mislila radit kao pocetni posao jer mislim da bi to bila dobra podloga za MBA iz financijskog bankarstva...
Pa, ne bih baš rekao da ti je politologija nešto između prava i ekonomije... Ako se želiš baviti financijama, onda brzo lijepo upiši ekonomiju i to završi (s obzirom da je - po tvome - politologija između prava i ekonomije, priznati će ti valjda 2 godine).

Kad dođeš u područje dionica, obveznica i portfelja shvatiš da je analiza u biti čista i ne baš jednostavna matematika.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2003., 01:05   #13
debelakrava
zaposlena

debelakrava Avatar

rekla sam izmedju, jer ako s pol. predjem na pravo ili ek. prelazim, kako si i sam rekao na 3.godinu - sto nije slucaj u obrnutom tijeku...
nemoram zavrsavat posebno ekonomiju, nego moram polozit makro i mikro i upisat mr na ekonomskom faxu...za ovo sta ja hocu trazi se prosjek iznad 4,0 i ocjene iz relevantnih predmeta ne smiju biti manje od 4...
polozila sam matematicku analizu 1 i 2 na pmf-u te linearnu algebru, statistiku i teoriju vjerojatnosti (zapela na prvoj godini, sta ces) pa stoga sumnjam da ce mi matematika na ekonomiji zadavati vece probleme. no, gledajuc, predmete za financijskog bankarstva, primjetila sam vrlo malo matematike...vise je ima u npr. medjunarodnoj ekonomiji a i to se vecinom svodi na statisticke analize. vjerojatno se do ostatka znanja dolazi ipak kroz praksu koju eto pokusavam presrest po putu.
debelakrava is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 09:26   #14
LadyInRed
Gambler

LadyInRed Avatar

Slažem se s Vojkyem. Malo si neprecizna kod određivanja politologije kao nečega između prava i ekonomije. Mislim, nemoj se ljutiti, ali mene to vrijeđa. Ja studiram pravo i ne bih se htjela trpati u iste koševe sa još 15 razl. znanosti i fakulteta. Mnoge politološke discipline, kao i ekonomske se temelje na pravu. I obrnuto. Ali to nije nešto između.

Također, termin "porezni savjetnik" je vrlo precizan, određen zakonom. To nije neki tamo posao za koji se može nakon nekog tamo faxa završiti nekih tamo par ispita i postati ono, porezni savjetnik

Prema Zakonu o poreznom savjetništvu , NN 127/00 specificirano je u čl.9. (1) Uz opće uvjete iz članka 8. stavka 2. ovoga Zakona, porezni savjetnik mora ispunjavati i sljedeće posebne uvjete: 1. da je diplomirani ekonomist ili diplomirani pravnik, s diplomom priznatom u Republici Hrvatskoj i najmanje pet godina radnog iskustva na poreznim poslovima i
2. da je položio ispit za poreznog savjetnika (dalje: ispit) u skladu s ovim Zakonom i dobio propisano odobrenje za rad od Komore.
.
Taakođer, imam informaciju da od 15 ljudi u prosjeku 2 prolazi na tom ispitu jer se organiziraju na mom faxu. Nije to baš tako jednostavno.
Old 24.10.2003., 09:39   #15
christy
(re)tired from IMF

christy Avatar

Registracija: Aug 2003.
Mene je jedan tip zvao sigurno 10x hoću li doći na financijsko savjetovanje. Poludila sam, ako kažem da neću, onda neću. Dakle, gnjavatori
christy is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 12:25   #16
Winona
...

Winona Avatar

Registracija: May 2003.
problem je sto koad nas politologija nije dovoljno profilirana. vani se tocno zna sto radi dipl.politolog.

Kod nas je to jos sve u magli.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 14:19   #17
LadyInRed
Gambler

LadyInRed Avatar

Kod nas je Winona sve tako u magli, to je istina. To je jedan od razloga zašto ova zemlja sporo napreduje. Jer svi rade sve. Jer su političari ljudi sa završenim medicinskim fakultetom ( ), jer su ministri svojih portfelja nestručnjaci, jer firme vode ugostitelji i tako. Ništa protiv nikoga, ali govoriti da je politologija između prava i ekonomije je kao da kažeš da je fizioterapeut skoro pa kirurg. A može po potrebi biti i računovođa.
Old 24.10.2003., 15:34   #18
Crow Jane
Zlo mi je.

Crow Jane Avatar

Pošalji poruku preko Skype korisniku Crow Jane
Brkamo pojmove poreznog i financijskog savjetnika....

Financijski se više bavi ulaganjima, iako mislim da ne postoji kao kategorija "ovlaštenog " sa certifikatom - tih ima "ovlašteni porezni savjetnik" i "ovlašteni financijski analitičar" - pa kad to dvoje zmixamo s accounantom CPA - (a ne ovo kvazi RRiFovo Ovlašteni računovođa") - dobijemo kakti fin. savjetnika
Crow Jane is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 16:25   #19
Winona
...

Winona Avatar

Registracija: May 2003.
Quote:
LadyInRed kaže:
Kod nas je Winona sve tako u magli, to je istina. To je jedan od razloga zašto ova zemlja sporo napreduje. Jer svi rade sve. Jer su političari ljudi sa završenim medicinskim fakultetom ( ), jer su ministri svojih portfelja nestručnjaci, jer firme vode ugostitelji i tako. Ništa protiv nikoga, ali govoriti da je politologija između prava i ekonomije je kao da kažeš da je fizioterapeut skoro pa kirurg. A može po potrebi biti i računovođa.
ma dobro i ovdje su politicari ljecnici, odvjetnici itd. pogledaj Joska Fischer , on je samo zanat izucio neki ( fotografski) a ministar
nego nije dipl. politolog = politicar ( dapace u svijetu ces naci jako jako malo politologa da su politicari ) nego on , ovisno za koju se granu specijalizira, tumaci i komentira politiku na ( nadamo se ) strucan nacin.

Onda je on novinar ali samo za podruje politike, ili TV voditelj, ili sve skupa ( Mirjana Rakic) a najvise ih se razmili po raznim medjunarodnim organizacijama i institutima.

Slazem se s tobom, politologija NIJE nesto izmedju prava i ekonomije, debelakravo morala bi malo vise vjerovati u svoju granu To nije nesto izmedju, nego nesto sasvim konkretno.

Ali di smo mi od toga
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.10.2003., 23:00   #20
debelakrava
zaposlena

debelakrava Avatar

nisam mislila toliko jkonkretno kao nesto između. sta ste me odma napale babe jedne...zeljela sam samo reci da imamo dosta i jednih i drugih predmeta te nemamo problema u ostalim granama. ono sto ste svi pogresno zakljucili je veza politolog - politicar. politolog se bavi ljuskim odnosima kroz politiku i pojmovima politike kao transmisije ljudskih odnosa. politolog nikako nije isto kao sto i politicar...s sigur noscu mogu reci da su najbolji politicari definitivno ekonomisti a ne pravnici i politolozi, sociolozi i slični.
ono sto je crow dobro zakljucila je razlika između poreznog i financijskog savjetnika...ovdje je financijski savjetnik definitivno pojam za sljakera...ali eto
i slazem se da treba poloziti drzavne ispite, ne samo za to vec bi ih trebalo uvesti za gomilu drugih zanimanja...da nam savjetnici nisu zidari i obratno...

no eto...nista od posla da se vratim na prvotnu temu..nisam otisla na intervju...sad sam se prijavila na tonu drugih poslova ali za sada jos nista. pusa
debelakrava is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja