Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.10.2003., 23:59   #1
Tewhid - Jednoca Allaha

bismillah


Quote:
Adura izleti pa konstatova Pored literalizma karakteristika 'pro wehabijskih' ideja je i ona o 'trostrukom tewhidu'
1. Tawhid ar-Rububiyah
2. Tawhid al-Asmaa was-Sifaat
3. Tawhid al-'Ebadah

sve ovo su sektaske novortarije.

Osobine tewhida

Tewhid podrazumjeva vjeru u Jednochu Allaha, prema ucenju Islama koji kaze da je Allah Sam, bez druga. Njemu pripada svaka hvala. Nije rodjen niti je rodio niti ima sudruga niti slicnog u Svojoj Vlasti.

1)Tewhid Rububijjeta


Tewhidu-r-rububijje, ukratko, znaci:

Cvrsto ubjedjenje da je Allah, s.w.t, Tvorac i Gospodar svega i da drugog Gospodara nema.

Rijec RABB u arapskom jeziku znaci vlasnik - ravnatelj. A Allahov rububijjet nad Njegovim stvorenjima znaci da ih je samo i jedini On stvorio, da je samo On njihov gospodar i da ih samo On odrzava i njima upravlja. Zato tewhidu-r-rububijje znaci priznanje da je Allah, s.w.t, jedini Tvorac svih stvorenja i njihov gospodar, da ih samo On ozivljava i usmrcuje, da im samo On donosi korist i nanosi shtetu i da im samo On moze udovoljiti molbi ukoliko se nadju u bezizlaznoj situaciji; da jedini On moze uciniti s njima sve sto zeli; da samo On istinski daje i uzima; da samo On stvara i da je u Njegovim rukama sve. O tome nam Allah, s.w.t, kaze:

"Samo On stvara i upravlja! Uzvishen neka je Allah, Gospodar svjetova!" (Al-A`raf - Bedemi, 54)

U ovu vrstu tewhida ulazi i vjerovanje u Allahovo, s.w.t.,odredjenje - vjerovanje da sve sto se dogadja, biva s Allahovim, s.w.t, znanjem voljom i moci. Drugim rijecima kazano, ova vrsta tewhida bi znacila: saznanje i priznanje da je istinski pokretac i da u ovom svemiru istinski djeluje samo Allah, s.w.t, stvaranjem, povecivanjem i smanjivanjem, ozivljavanjem i usmrcivanjem i ostalo, i da mu se u svemu tome niko ne pridruzuje.

Kur’an veoma jasno govori o ovoj vrsti tewhida. Skoro ni jedno poglavlje Kur’ana nije bez spomena ili bar posrednog ukazivanja na njega. On je kao temelj ostalim vrstama tewhida, zato sto je samo istinski Tvorac, Vladar i Ravnatelj zasluzan da mu se ibadet (svaki vid obozavanja), skrusenost, i pokornost ukazuje i upucuje. i jedini On je zasluzan da Mu se upucuje zahvala, thikr, dova, nada, strahovanje i sl. Dakle, bilo sto od ibadeta moze biti posveceno samo Onome ko ima apsolutnu vlast i svima upravlja. ( Vidjeti: Tesfiru-l Kurtubi, 5:395. Serh Mulla `Ali El-Kari 'alel fikqhil Akber, str. 9.)S druge strane, samo je instinski Tvorac, Vladar i Ravnatelj dostojan svojstava velicanstva, ljepote i savrsenstva, zato shto ta svojstva moze posjedovati samo Vladar svih svjetova, jer, nemoguce je pripisati vlasnistvo i vladavinu nekome ko nije ziv, ko ne cuje, ko ne vidi, ko je nemocan, nijem, koji nije u stanju uraditi ono sto zeli i koji nije savrsen u svome govoru i svojim djelima. /Vidjeti: Fethu-l Medzid str. 13. El es 'letu we-l edzwibe, str. 29-30./


Zato nalazimo da Kur’an ovu vrstu tewhida spominje u kontekstu zahvale Allahu, s.w.t (hamda), ibadeta, pokoravanja, predanosti Allahu, s.w.t, i u kontekstu objasnjenja Njegovih uzvisenih svojstava i lijepih imena.

U <<hamdu>> (zahvali) svaki musliman na svakom rekatu uci: "Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!" (Al-Fatiha- Pristup, 2)

Allah, s.w.t, kaze: "Ta, neka je hvaljen Gospodar nebesa Gospodar Zemlje, Gospodar svih svjetova!" (El-Dzasije, 36)

O pokoravanju i predanosti Njemu, Allah kaze: "Reci - Allahov put je jedini pravi put, i nama je naredjeno da Gospodara svjetova slusamo." (Al-An'am - Stoka, 71)

O obracanju i iskrenom stremljenju samo Njemu, Allah, s.w.t, kaze: "Reci - Klanjanje moje, i obredi moji, i zivot moj, i smrt moja, doista su posveceni Allahu, Gospodaru svjetova." (Al-An'am - Stoka, 162)

O objasnjenju da se samo Allah, s.w.t., uzima za zashtitnika a niko drugi, Kur’an kaze: "Reci: - Zar da za zastitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, Stvoritelja nebesa i Zemlje! On hrani, a Njega niko ne hrani! ReciL - Meni je naredjeno da budem prvi medju onima koji se pokoravaju, - i: - Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju." (Al-An'am - Stoka, 14)

U kontekstu dove, Allah, s.w.t, kaze: "Samo On stvara i upravlja! Uzvisen neka je Allah, Gospodar svjetova! Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome; ne voli On one koji se previse glasno mole."
(Al-A'raf - Bedemi, 54-55)

U kontekstu ibadeta, Allah kaze: "Zashto da se ne klanjam Onome koji me je stvorio, a Njemu cete se vratiti?" (Yasin - Jasin 22)

"O ljudi, klanjajte se Gospodaru svome, koji je stvorio vas i one prije vas, da biste se kazne sacuvali; koji vam je Zemlju ucinio posteljom, a nebo zdanjem, koji s neba spusta kisu i cini da s njom rastu plodovi, hrana za vas. Zato ne cinite svjesno druge Allahu ravnim!" (Al-Baqara - Krava 21.-22.)

Zaista je samo Tvorac nebesa, Zemlje i svega sto je na njima, jedini zasluzan da ga covjek prihvati kao Boga i zastitnika, i da mu se potpuno preda, da Njemu dovu upucuje i da se Njemu obraca.

S druge strane, mi primjecujemo da Kur’an spaha Allahov, s.w.t, rububijjet koji se ogleda u Njegovom vladanju nebesima i Zemljom i svime sto je na njima, i njihovom uzdrzavanju s Njegovim lijepim imenima i uzvisenim svojstvima. Promotri Allahove, s.w.t, rijeci u ajetu-l Qursi:

"Allah je - nema boga osim Njega - Zivi i Vjecni! Ne obuzima Ga ni drijemez ni san! Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji! Ko se moze pred Njim zauzimati za nekoga bez dopustanja Njegova?! On zna sta je bilo i prije njih i sta ce biti poslije njih, a od onoga sto On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On zeli. Moc Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi odrzavanje njhovo. On je svevisnji, Velicanstveni!" (Al-Baqara - Krava 255)

Uistinu, Onaj koji je stvorio nebesa i Zemlju je jedini koji zivi, a ne umire, koji sve odrzava, sve zna, za sve se brine, koji je Najuzvisheniji i Najvelicanstveniji. Zatim pogledaj sljedece Allahove, s.w.t, rijeci:

"Mi stvaramo covjeka i znamo sta mu dosaptava njegova dusa, jer Mi smo njemu blizi od vratne zile kucavice." (Qaf - Kâf, 16)

"A kako i ne bi znao Onaj koji stvara, Onaj koji sve potanko zna, koji je o svemu obavjesten." ( Al-Mulk - Vlast, 14)

Nikakve, dakle, dvoje nema u tome da Onaj koji je stvorio stvorenja, njih i nadzire i da On zna sve ono sto ona cine.

A sto se tice onih koji priznaju da je Allah, s.w.t, Gospodar i Tvorac svega, ali Ga ne izdvajaju u bozanstvu, nego uz Njega obozavaju i druge, niti Ga izdvajaju po Njegovim imenima i svojstvima, negirajuci ih ili poredeci ih sa svojstvima stvorenja i tumaceci ih u preneshenom znacenju koje nema osnove, njima ovakav tewhid nece koristiti i uopce ih ne izvodi iz kruga nevjerstva u krug imana. Allah, s.w.t, nam u Kur’anu govori o nevjernicima (mushricima) koji su priznavali da je Allah jedini Tvorac svega, ali su, i pored toga, ostali mushrici ( Serhu-l 'Aqidetit Tahawijje, str. 79. Fethu-l Medzid, str 17. Tejsiru-l Azizi-l Hamid, str. 17. Tathiru-l i 'tikad, str. 5.)
, zato sto nisu izdvajali Allaha, s.w.t, u Njegovom uluhijjetu (bozanstvu), nego su obozavali i duge mimo Njega; i zato sto nisu ucinili tewhid Allahu, s.w.t, u Njegovim imenima i svojstvima, tako sto su neka zanijekali i u njih nisu povjerovali. Zato Allah, s.w.t, za njih kaze:

"Vecina ovih ne vjeruje u Allaha izuzev ako uz Njega druge budu obozavali." (Ysisf - Jusuf, 106)

Cuveni mufessir, El-Mudzahid, u komentaru ovog ajeta kaze:

"Njihov iman u Allaha je priznanje da nas je Allah stvorio i da nas On opskrbljuje, ali oni uz to priznanje ibadet cine i drugima mimo Njega." /Vidi: Tesfiru-t Taberi, 16:28/

Jedan dio uleme iz prvih generacija je rekao: "Kada ih upitas: - Ko je stvorio nebesa i Zemlju?, oni odgovaraju: - Allah!, ali, i pored toga, drugog obozavaju." /Ovo spominje Ibnu Kethir od Ibnu `Abbasa, Mudzahida, `At`a, `Ikrime, Es-Sha`bija, Katade, Dahhaka i Abdurrahmana bin Zejda bin Eslema, r.a, / Vidjeti: Tefsir Ibnu Kethir, 2:494. Tefsiru-t-Taberi, 16:286-288/


Allah, s.w.t, nam u Kur’anu kazuje da su i mushrici vjerovali da je On Tvorac, Opskrbitejl i Vladar:

"A ako ih zapitas ko ih je stvorio, sigurno ce reci: - Allah! Pa, kuda se onda odmecu?" (Az-Zuhruf - Ukras, 87)

"Upitaj: - Ko vas hrani s neba i Zemlje, cija su djela sluh i vid, ko stvara zivo iz nicega, a pretvara zivo u nezivo, i ko upravlja svim? - Allah! - reci ce oni, a ti reci: - Pa zasto ga se onda ne bojite?" (Junus - Junus 31)

iz navedenih ajeta se jasno vidi da nije svako onaj ko prizna da je Allah Gospodar svega, ujedno i povjerovao u Allaha kao jedinog Boga kome se ibadet cini i kao Jedinog kome pripadaju sva imena i svojstva savrshenstva. /Vidjeti: Fethu-l Medzid, str. 18. Serh Mulla 'Ali El-Kari 'alel fiqhil Ekber, str. 9./
Vecina ljudi ne porice Tvorca i Njegovo upravljanje stvorenjima, ali njihovo nevjerstvo je u obozavanju drugog, mimo Allaha,s.w.t,/ Vidjeti: Ihjau 'ulumiddin, 1:182. Sheru-l 'aqidetit tahawijje/
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Zadnje uređivanje El-Kalem : 18.10.2003. at 00:44.
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 00:36   #2
bismillah

2)Tewhid Uluhijjeta


Ovo je ono u cemu su mnogi skrenuli i skrecu. Ovaj tewhid zahtjeva vjerovanje da Allah je Jedini koji se obozava, kome se dovi, kome se kolje, koga se boji, kome se cini tewba. Za svaku od ovih stvari nalazimo dokaz u Kur'anu.


Tewhidu-l uluhijje, ukratko, znachi: cvrsto ubjedjenje da je samo Allah, s.w.t., istinski Bog i da drugog boga nema i upucivanje svih vrsta ibadeta (obozavanja) samo Njemu.

Rijec <<Ilah>> (Bog) se u arapskom jeziku upotrebljava u znacenju rijeci "me'luh" (onaj koji se obozava - onaj kome se ibadet cini). / Rijec <<ilah>> na oblik <<fe'al>> a u znacenju oblika mef'ul, kao sto je rijec kitab u znacenju rijeci mektub, Vidjeti: El-Misbahu-l munir i Tariqu-l wesul'i el - 'ilm il me'mul, str. 12./ A ibadet u arapskom jeziku znaci poslushnost, poniznost i pokornost. Pojedini alimi su definirali ibadet kao iskrenu ljubav s potpunom pokornoshcu. Ibade koji nam je naredjen, u sebi sadrzi znacenje poniznosti, a ujedno i znacenje ljubavi, te je on potpuna poniznost prema Allahu s.w.t., s krajnjom ljubavlju prema Njemu. Zato ibadet Allahu, s.w.t., nije ispravan ukoliko ne obuhvata oba spomenuta znacenja i samo jedan od njih nije dovoljan za njegovu ispravnost. Allah, s.w.t., mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzviseniji od svega. /Serh qasideti Ibni-l Qajjim, 2:59. Igasetu-l lehfa, 2:128-9. El- Ubudijje li Ibni Tejmijje, str. 9./

Tewhidu-l uluhijje se, dakle, temelji na iskrenom obozavanju jedino Allaha, s.w.t., sushtinski i formalno (u batinu i zahiru), tako da nishta od toga ne smije biti usmjereno ka nekom drugom mimo Allaha, s.w.t, Zato vjernik Allaha obozava (ibadet cini), samo Njega i nikog vise, samo Njega istinski voli, samo od Njega strahuje, samo se od Njega nada, samo Njemu dovu upucuje, samo se na Njega oslanja, samo prema Njemu iskazuje pokornost, poniznost, skrusenost i sve druge vrste i oblike ibadeta.


Ovaj dio tewhida, u svojoj sushtini, sadrzi sve ostale dijelove: vjerovanje u Allaha kao Tvorca i vjerovanje Njega kao jedinog koji posjeduje imena i svojstva savrsenstva, sto nije obratan slucaj. Jer, vjerovanje i prihvatanje Allaha, s.w.t, kao Tvorca i Gospodara, ne mora znaciti da Ga prihvata i kao jedinog koji se obozava. Allah, s.w.t, mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzviseniji od svega. Uz napomenu, da je prihvatanje Allaha, s.w.t, kao jedinog Stvoritelja nepobitan dokaz da jedino On zasluzuje da se obozava, kao sto smo vec rekli u govoru o tewhidu-r-rububijje. Medjutim, veliki broj ljudi se uopce ne povodi za tim dokazom iz inata i nevjerstva. Oni priznaju Allaha kao Tvorca, ali ga ne prihvataju kao Jedinog ko se obozava, odbacujuci tako ono na sto ih njihovo priznanje upucuje./

Covjek more priznati Allaha, s.w.t, kao Tvorca, ali Ga ne obozavati (ne ciniti Mu ibadet). Isto tako, i vjerovanje u Allaha, s.w.t, kao Jedinog kome pripadaju imena i svojstva savrsenstva (tewhidu-l esma' we-s-sifat), ne obuhvata ostale vrste tewhida.

Ali, covjek koji Allahu, s.w.t, cini tewhidu-l uluhijje, priznajuci i prihvatajuci Ga kao Jedinog koji zasluzuje obozavanje (da mu se ibadet cini) i da niko drugi, sem Njega, nije zasluzan ni u kom vidu, time priznaje Allaha, s.w.t., i kao Tvorca i Gospodara svega i da samo Njemu pripadaju sva imena i svojstva savrshenstva, jer istinksi ibadet moze biti samo Gospodaru Savrsenom, a ne nekome ko to nije. Allah mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzviseniji od svega. /Serhu-l `Aqidetit Tahawijje, str. 79/ Jer, kako se moze obozavati onaj ko nije tvorac stvorenja i ko njima ne upravlja, i kako se moze obozavati onaj ko nije savrsen i potpun?

Iz navedenog se jasno vidi da kelime-i-shehadet (la ilahe illAllah) u sebi sadrze sve vrste tewhida, jer je njeno znacenje vjerovanje u tewhidu-l uluhijje koji u sebi sadrzi i tewhidu-r-rububijje i tewhidu-l esma'i we-s-sifaat.

Zbog toga je ovom vrstom tewhida (tewhidul uluhijje) pocela vjera i njime se i zavrsila; on je forma (zahir) i sustina (batin) vjere i zbog njega su stvorena stvorenja. Allah, s.w.t, kaze:

<<Dzine i ljude sam stvorio da Me obozavaju.>> ( Ad-Dariyat - Oni koji pusu, 56)

Ibn Tejmijje veli: "Po ovoj vrsti tewhida se razlikuju muwehhidi od mushrika - oni koji istinski obozavaju Allaha ,s.w.t., od onih koji zajedno s Njim obozavaju i druge - i zbog njega ce biti nagrada, ili kazna, na ovom i na buducem svijetu, a ko njega ne bude prihvatio, ostace medju musricima." Allah mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzviseniji od svega. (Vidjeti <<Risaletu-l hasaneti wes sejjie>> u poznatoj zbirci Ibn Tejmijje, pod naslovom <<Medzmu'atur rasail>>, str. 261.)
Radi ove vrste tewhida su poslati poslanici i objavljene knjige. nema nijednog poslanika koji je poslan ljudima a da tewhidu-l uluhijje niije bio temelj i sustina njegovog misionarstva. Allah, s.w.t, kaze:

"Mi smo svakom narodu poslanika poslali. Svi oni su govorili: - Obozavajte samo Allaha, a klonite se kumira!" (An-Nahl - Pcele, 36)

"Prije tebe nijednog poslanika nismo poslali, a da mu nismo objavili: - Nema Boga osim Mene, zato Mene obozavajte!" ( Al-Anbiya - Vjerovjesnici, 25)

Allah, s.w.t, nas obavjeshtava da su Njegovi poslanici Nuh, Hud, Salih i Su'ajb, svaki od njih, govorili svome narodu: "O, narode moj, samo Allaha obozavajte, vi drugog boga osim Njega nemate!" (El-Mu'minun - Vjernici, 23; Hud - Hud, 61; El-A'raf - Bedemi, 65)
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 00:48   #3
Exclamation

Poenta, molila bih.
Minam is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 00:48   #4
Allah, s.w.t, nas, takodjer, obavjeshtava da je Ibrahim, a.s., rekao svome narodu: "Ja okrecem lice svoje, kao pravi vjernik, prema Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio; ja nisam od onih koji Njemu druge ravnim smatraju!" ( Al-An'am - Stoka, 79)

Ova vrsta tewhida je, dakle, sushtina islama, te je zbog toga prvi shart islama kelime-i-shehadet. Allahov Poslanik, s.a.w.s, kaze: "Islam se temelji na pet stubova: svjedocanstvu da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu mjeseca Ramadana i hodocascu Kabe." Allah mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzviseniji od svega. (Prenosi ga El-Bukharija i Muslim)
Prihvatanje Allaha, s.w.t, kao jedinog koji se obozava, od nas zahtijeva da se samo njemu obracamo svim vidovima ibadeta i da nasa srca pri tome budu potpuno cista od bilo kakvih drugih usmjerenja. Ovu formulaciju podrazumijeva:

1 - Obaveznost iskrene ljubavi prema Allahu, s.w.t, covjek ne smije u svojoj ljubavi imati nikog ravna ili iznad Allaha, s.w.t.. Zato, ako neko bude volio nekoga kao shto voli Allaha, s.w.t, ili vise od toga, taj je ucinio sirk. Allah, s.w.t, kaze:

"Ima ljudi koji uzimaju druga bozanstva mimo Allaha, vole ih kao sto se voli Allah. A oni koji iskrenu vjeruju, vise vole Allaha!" (Al-Baqara- Krava,165.)

U veliki shirk, koji Allah,s.w.t, nece oprostiti, izuzev pokajanjem, spada i to da covjek zavoli nekog drugog mimo Allaha, kao sto voli Allaha, s.w.t. Allah mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzvisheniji od svega./Vidjeti: Serh qasideti Ibni-l Qajjim El-Dzewzijje 2:268/ Covjek je po svojoj prirodi sklon ljubavi prema samom sebi, svojim roditeljima, svojoj djeci, domovini, imetku i sl. , a njegova iskrena predanost Allahu, s.w.t, ne znaci ponistavanje ili sputavanje tog prirodnog osjecaja , nego se od vjernika trazi da njegova ljubav prema bilo cemu na ovom svijetu bude iza ljubavi prema Allahu, s.w.t,. Ljubav prema Allah, s.w.t, treba biti iznad svake druge ljubavi, tako da je spreman sve shto voli zrtvovati u ime Allaha, s.w.t,, ukoliko dodje do suceljavanja izmedju onoga sto od njega zahtijeva ljubav prema Allahu, s.w.t, i bilo cega drugog sto se voli. Allah, s.w.t, prijeti onima koji daju prednost ovodunjaluckim vrijednostima, koji ih uzdizu nad ljubav prema Allahu,s.w.t,, pa kaze:

"Reci: - Ako su vam ocevi vashi, i sinovi vashi, i braca vasha, i zene vashe, i rod vas, i imanja vasa koja ste stekli, i trgovacka roba vasa, za koju strahujete da nece prodje imati, i kuce vase, koje su vam drage - miliji od Allaha i Njegova Poslanika i od borbe na Njegovom putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese! A Allah grijesnicima nece ukazati na pravi put!" (At-Tawba - Pokajanje, 24.)

2 - Obaveznost izdvajanja samo Allaha. s.w.t, u dovi, tewekkulu (oslanjanju) i nadi u pogledu onoga sto niko sem Allaha, s.w.t, nije u stanju uciniti. Allah, s.w.t, kaze:

"i pored Allaha, ne moli se onome ko ti ne moze ni koristiti ni nauditi, jer ako bi to uradio, bio bi, uistinu, nevjernik!" (Yunus - Junus, 106)

"A u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!" Al-Ma'ida - Trpeza, 23)

"Oni koji vjeruju i koji se isele i bore na Allahovom putu, oni se mogu nadati Allahovoj milosti. - A Allah prasta i samilostan je." (El-Beqara - Krava 218)

3- Obaveznost izdvajanja Allaha, s.w.t, u pogledu strahovanja.

Onaj koji smatra da mu pojedina stvorenja mogu nanijeti shtetu njihovom voljom i snagom, Allah, dz.sh, mora biti drazi covjeku od svega sto postoji, a ujedno i uzviseniji od svega, -/Ovaj uvjet je radi pojasnjenja razlike izmedju straha, kao ibadeta, i prirodnog straha: prvi nije dozvoljen nego samo od Allaha, s.w.t, Znaci da covjek mora biti ubijedjen da je samo Allah, s.w.t, taj koji moze svojom svopstvenom voljom i snagom nauditi, a bilo ko drugi ne moze nauditi ni koristiti, izuzev ako ga Allah, s.w.t, ucini uzrokom shtete ili koristi. A sto se tice prirodnog straha, kao sto je strah od zvijeri, ili strah koji se pojavi od prijetnje oruzjem i sl., taj strah ne narusava tewhid, zato sto je on u samoj ljudskoj prirodi kakvom ju je Allah, s.w.t, stvorio./- te se zbog toga njih boji, taj je ucinio shirk Allahu,s.w.t, . Allah, s.w.t, kaze:

"i samo se Mene bojte!" (An-Nahl - An-Nahl - Pcele 51)

"Ako ti Allah dade kakvu nevolju, niko je osim Njega ne moze otkloniti, a ako ti zazeli dobro, pa - niko ne moze blagodat Njegovu sprijeciti; On njome nagradjuje onoga koga hoce od rogova Svojih; On prashta i milostiv je." (Yunus - Junus, 107)

4 - Obaveznost izdvajanja Allaha, s.w.t, u svim vrstama tjelesnog ibadeta, kao shto je namaz, ruku, sedzda, post, klanje (kurbana), tewaf i svi vidovi jezicnog ibadeta, kao sto je zavjet (zaklinjanje), trazenje oprosta i sl. Ove, i sve druge vrste ibadeta, moraju biti upucene samo i iskljucivo Allahu, s.w.t, a ko bilo sta od njih uputi nekom drugom, mimo Allaha, ucinio je shirk. Allah, s.w.t, kaze:

"Allah sigurno nece oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostice kome hoce ono sto je manje od toga. A daleko je zalutao onaj koji smatra da je Allahu neko ravan." (An-Nisa`- Zene, 116.)
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 00:52   #5
Tevhid al-rubuija i tevhid al-uluhija su pojmovi koje je prvi spomenuo, i kategorisao Ibn Tajmijah, koji je tvrdio da svi muslimani medju mutakalimima obozavaju drugog boga , a ne Allaha ,jer navodno oni ne priznaju tewhid uluhija.
Ibn Tajmijah je tvrdio da ovi samo poznaju tewhid al-rubija.Na dalje Muhammed ibn Abdul Wehab je imitirao ibn Tajmiju ,a drugi su imitirali Abdul Wehaba.

Ucenjak al-Sayyid Ahmad ibn Zayni Dahlan je opovrgao ove novotarije ,kao sto je to uradio i al-Shakh Ibrahim al-Samanui l-Mansuri- koji je opovrgao wehabije i zahirije po ovom pitanju.

Ibn Tajmijah je bio hanbelijske skole,a samo jedan dio te skole je imao odredjena antropomorfne prestave o Allahu.
Medjutim Ahmed ibn Hanbel nikada nije podijelio tewhid u dva dijela, niti je to iko uradio do pojave Ibn Tajmije,niti je IKADA rekao da oni koji ne priznaju tewhid al-uluhija (iako poznaju tewhid rububija) nisu muslimani .
NIKO od ashaba, niti od imama,niti ijedan ucenjak prije Ibn Tajmije nije razdvajao tewhid,niti je iko rekao IKAD da oni koji ne priznaju 'tewhid uluhija' nisu muslimani.

Nigdje u svom Sunnetu Poslanika , niti onome sto je Poslanik rekao nigdje necete naci ovu podjelu tewhida.

Knjige Poslanikova Sunneta su krcate podacima koji govore kako je Poslanik s.a.v.s. pozivao ljude Allahu, i trazio u samom tevhidu da ljudi priznaju da 'nema Boga sem Allaha i da je Muhammed njegov rob i Poslanik'.
Jedna od poznatih ilustracija je ona u hadisu Muadha Ibn Jabela kada da je Poslanik poslao u Jemen i rekao mu:
-Pozivaj ih da posvjedoce da nema boga sem Allaha i da je Muhammed Njegov Poslanik.

Ovaj hadis se nalazi u SEST autenticnih knjiga

A u cemu je 'fol'?

(to cemo u sljedecem postu)
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:06   #6
bismillah

3)Tewhid Esmaa'i we Sifaat


Ovim se potrvdjuje Allahova Jednoca u Njegovim imenima i Njegovim Svojstvima, bez iskrivljivanja i preneshenog znacenja. Kaze Allah: Reci:<< On je Allah-Jedan. Allah je utocishte svakom. Nije rodio i rodjen nije i niko mu ravan nije.>>( Al-Ihlas - Iskrenost 1-4). Allah takodje kaze: <<Allah ima najljepsha imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskrecu Njegova imena- kako budu radili, tako ce biti kaznjeni.>> Al-A’raf - Bedemi180). I kaze Allah: <<Niko nije kao On! On sve cuje i sve vidi!>> ( Ash-Shura - Dogovaranje, 11.)


Tewhidu-l Esmaa'i We-s-Sifaat, ukratko - znaci cvrsto ubjedjenje da Allahu, s.w.t, pripadaju sva imena i svojstva savrshenstva, da je On daleko od svih atributa nepotpunosti i da se On Svojim svojstvima odlikuje nad svim stvorenjima; svojstvima i imenima koja su nama poznata samo iz Njegovih rijeci i rijeci Njegovog Poslanika, s.a.w.s, bez ikakve njihove izmjene, bez njihovog cjelokupnog ili pojedinacnog negiranja, bez pokusaja njihovog potpunog shvatanja i objasnjenja njihove sustine ili komparacije sa svojstvima stvorenja. Iz ove definicije se razumije da se tewhidu-l esmaa’I wes sifaat zasniva na tri principa, pa ko se od njih udalji, nece biti vjernik u ovu vrstu tewhida: /
Vidjeti: Menhedz we dirasat li ajati-l esma'i we-s-sifaat, str. 3 i 25 lish sheikh Muhammed El-Emin Es-Shinkiti/


a - Vjerovanje da Allah, s.w.t, ne slici stvorenjima i da je daleko od svake manjkavosti.

b - Vjerovanje u Allahova, s.w.t, imena i svojstva koja su spomenuta u Kur’anu i Sunnetu, bez ikakvog oduzimanja, ili dodavanja i bez iskrivljenja, ili nijekanja.

c - Prekidanjem svake zelje za pokushajem spoznaje istinskog znacenja tih svojstava.a - Pod prvim principom (temeljom) se podrazumijeva poricanje svake slicnosti izmedju bilo kojeg od svojstava Allaha, s.w.t, i svojstava stvorenja. Dokaz su rijeci Allaha, s.w.t,:

"I niko mu ravan nije." (Al-Ihlas - Iskrenost, 4)

"Allaha ni sa cim ne usporedjujte!" (An-Nahl - Pcele 51)Imam Kurtubi, tumaceci ajet: "Njemu nishta nije slicno!", kaze: "Ovdje se govori da Allahu, s.w.t, u Njegovoj uzvishenosti, velicanstvenosti, vlasti, lijepim imenima i uzvishenim svojstvima ne slici niko od Njegovih stvorenja, niti se bilo ko od njih moze s Njime porediti, takodjer, i svojstva Allaha, s.w.t, koja su u Kur’anu i Sunnetu spomenuta, a ona su zajednicka po izgovoru u odnosu na Allaha i druga stvorenja, uopce ne slice u svome stvarnom znacenju. Jer, svojstva onoga koji je oduvijek, nisu kao svojstva onih koji su stvoreni…". /Vidjeti: Tefsiru-l Kurtubi 16:8, u stampi Mektebetu-l kutubi-l misrijje.A El-Wasiti, rahimahullahu ta`ala - kaze: "Ne postiji zat (bice) kao sto je Njegov zat, niti ime kao shto je Njegovo ime, niti djelo kao sto je Njegovo djelo, niti svojstvo kao sto je Njegovo svojstvo, izuzev u jezicnom pogledu (izgovoru). Zat koji nije stvoren je daleko od toga da posjeduje svojstvo stvorenog, kao sto je nemoguce i da stvoreno bice posjeduje svojstvo Onoga koji nije stvoren. Sve ovo je pravac sljedbenika istine, puta (sunne) Poslanika i dzema`ata prvih generacija muslimana." /Vidjeti: Tefsiru-l Kurtubi 16:9, u shtampi Mektebetu-l kutubil misrijje/. Sejjid Kutb u svome tafsiru ovog ajeta, kaze: "Covjekova priorda, sama po sebi, u sve ovo vjeruje, jer, ne mogu tvorcu biti slicne stvari koje je sam stvorio." /Vidjeti: Fi zilali-l Kur'an, 7:272/

U ovaj temelj spada i poricanje svega shto se suprostavlja onome cime je Allah, s.w.t, opisao Sam Sebe ili cime Ga je opisao Njegov Poslanik, s.a.w.s, Zato vjerovanje u Allaha kao jedinog kome pripadaju imena i svojstva savrsenstva, zahtijeva negiranje i poricanje zena, druga, partnera, pomagaca, zagovaraca (izuzev Allahovom dozvolom) i zashtitnika od ponizenja. Kao sto zahtijeva i poricanje drijemezi i spavanja, umora, zamora, smrti, neznanja, nepravde, nehata, zaborava, nesanice, uoblicenja i ostalih svojstava manjkavosti.

b - Drugi princip zahtijeva obaveznost ogranicavanja u svemu sto se pripisuje Allahu na ono shto je spomenuto u Kur’anu i vjerodostojnim hadithima. Jer, svojstva i imena Allaha, s.w.t., saznaju se putem cuvenja, a ne misljenjem. Allah se ne opisuje, izuzev onim cime je Sam Sebe opisao, ili cime Ga je opisao Poslanik, s.a.w.s,. Isto tako se i ne naziva, osim imenima koje je Sam Sebe nazvao, ili Ga je njima nazvao Njegov Poslanik, s.a.w.s,Zato sto Allah, s.w.r, najbolje zna Svoja imena i svojstva, kaze:

"Reci: - Znate li bolje vi, ili Allah?" (Al-Baqara - Krava 140)

Ako je Allah, s.w.t., najznaniji Samom Sebi i ako su Njegovi poslanici samo istinu govorili, jer oni samo prenose ono sto im je Allah, s.w.t., objavio, onda se na podrucju Allahovih imena i svojstava - prihvatajuci ih, i obratno - moramo obratiti onome o cemu nas je obavijestio Allah, s.w.t, i Njegov Poslanik, s.a.w.s, Imam Ahmed bin Hanbel kaze: "Allah, s.w.t, se ne opisuje, izuzev onim cime je Sam Sebe opisao, ili cime Ga je opisao Njegov Poslanik, s.w.s,, nimalo ne prekoracujuci u tome Kur’an i hadith." Vidjeti: Er-Rewdatun nedijje, str. 22. Serhu-l `aqideti-l wasitijje li Muhammed Halil Herras, str. 21
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Zadnje uređivanje El-Kalem : 18.10.2003. at 01:49.
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:12   #7
Nu'ajm bin Hammad - ucitelj El-Bukharije - je rekao: "Ko Allaha uporedi s Njegovim stvorenjima, ucinio je kufr; ko zanijece bilo sta od onoga cime je Allah. s.w.t, Sam Sebe opisao, ili cime Ga je opisao Njegov Poslanik, s.a.w.s,, ucinio je kufr i ono cime je Allah (dz.s.) opisao Sam Sebe i cime Ga je opisao Poslanik, s.a.w.s, se ne moze ni s cim porediti." / Vidjeti dva prethodna izvora, Ithafu-l kainat, str. 6, i Sher Mulla 'Ali El-Kari str. 15./


Ovaj princip zahtijeva od svakog punoljetnog - sheri'jatski obaveznog - covjeka da vjeruje u sve sto se prenosi od Allahovih imena i svojstava u Kur’anu i Sunnetu Poslanika, s.a.w.s.; i da ih prihvati u njihovom jasnom i osnovnom znacenju u arapskom jeziku, bez nijekanja bilo cega od njih i bez ikakvog iskrivljavanja u njihovom tumacenju, odstupajuci od njihovih znacenja.

c - Treci princip od covjeka zahtijeva da vjeruje u sva svojstva koja su spomenuta u Kur’anu i Sunnetu, bez pitanja o njihovoj sushtini i stvarnom znacenju (u odnosu na Allaha, s.w.t,), zato sto se spoznaja svojstava temelji na spoznaji bica, jer se svojstva razlikuju shodno razlici njihovih nosilaca. Kao sto se uopce ne pita o Allahovom, s.w.t., bicu i Njegovoj kakvoci, isto tako uopce nije ispravno pitati o Njegovim svojstvima. /Vidjeti: Menhedz we dirasat li ajati-l esma'i we-s-sifaat, str.25. Er-Rewdatun nedijje str. 23 i 28./

Prenosi se od velikog broja prvih generacija da su, kad su bili upitani o Allahovom, s.w.t, uspinjanju (El-istiwaa’), rekli: "Uspinjanje je poznato, a nacin nepoznat, iman u njega je vadzib (obavezan), a pitanje o njegovom nacinu je bid’at (zabranjeno - inovacija)."
/Vidjeti: Er-Rewdatun nedijje, str. 29./

Prve generacije su se, dakle, slozile da je nama nepoznat nacin (uspinjanja Allaha, s.w.t.,) i da je pitanje o tome bid’at. Pa ako bi nas neko upitao: "Kako nas Gospodar silazi na dunjalucko nebo?", mi bismo mu rekli: "Kako On izgleda?, pa ako kaze da ne zna, mi cemu mu reci: "Me ne znamo kako On silazi, jer znanje o atributu zahtijeva znanje o nosiocu tog atributa. Pa kako od nas mozes traziti da ti objasnimo na koji nacin Allah, s.w.t., cuje, vidi, govori, kako se uspinje i silazi, a ti ne znas kako On izgleda? Ako ti prihvatas da je Allah, s.w.t, i Njegovo postojanje sa svim svojstvima savrsenstva i da Mu niko nije slican - stvarna cinjenica, isto tako je i Njegov sluh, vid, govor, silazak i uspinjanje - stvarna cinenjica, a istovremeno ne slici sluhu stvorenja, njihovom vidu, govoru, silazenju i uspinjanju." / Vidjeti: Er-Rewdatun nedijje, 34./Iz navedenog se vidi da ovu vrstu tewhida narushava nekoliko stvari, koje musliman ne bi smio sebi dozvoliti:

1 - Et-Teshbih - usporedjivanje svojstava Allaha, s.w.t, sa svojstvima stvorenja (antropomorfizam), kao sto krscani uporedjuju Isaa a.s.,(Isusa) sina Merjemina, (Marijino) Jevreji Uzejra, a mushrici svoje kipove sa Allahom,s.w.t,. Ili kao sto pojedine sekte usporedjuju Allahovo, s.w.t, lice s licem stvorenja, Njegovu ruku s rukama stvorenja, Njegov sluh s njihovim sluhom, i sl.
29 Vidjeti: El-Esiletu we-l edzwibetu-l usulijje, str. 35 li `Abdul `Aziz El-Muhammed Es-Selman, Er-Rewdatun nedijje, str. 35.


2 - Iskrivljivanje znacenja Allahovim, s.w.t, svojstava alegoricnim tumacenjem, ili bilo kakva zamjena i izmjena u njima (et-tahrif bit te’wil), kao shto je iskrivljavanje rijeci, imena i svojstava dodavanjem, ili oduzimanjem, ili promjenom hareke (konsonanta) u rijeci, kao sto su neki uradili s Allahovim, s.w.t, rijecima:
"A Allah je sigurno s Musaom razgovarao."
(An-Nisa’ - Zene 164) - tako sto su umjestno damme na rijec Allah stavili fethu, da bi znacenje bilo da Allah nije govorio sa Musaom, nego da je Musa Njemu govorio.

Najispravniji put po pitanju Allahovih, s.w.t, svojstava je pravac prvih generacija muslimana, pripisujuci Allaha, s.w.t, ono sto je On sam Sebi pripisao i ono shto mu je pripisao Njegov Poslanik, s.a.w.s, bez alegorije kojom se negiraju svojstva i bez uporedbe koje ne prilici Allahovom, s.w.t, velicanstvu i jednoci (wahdanijetu).

Zato sve sto se spominje u Kur’anu i vjerodostojnim hadithima, kao sto je lica, ruke, uspinjanje, silazenje, srdzba, zadovoljstvo i ostala svojstva, mi pripisujemo Allahu, s.w.t,, bez uporedbe sa svojstvima stvorenja i bez alegoricnog tumacenja koje vodi u njihovo nijekanje. /Vidjeti: El-Fiqhu-l Ekber (Ebu Hanifa), str. 15/
I kazemo, kao hto je rekao imam Safija: "Vjerujem u Allaha i sve sto je doslo od Allaha onako kako to On zeli i vjerujem u Allahovog Poslanika i sve sto je od njega doslo, onako kako je to on mislio i zelio."
/Vidjeti: El-Esiletu we-l edzwibetu-l usulijje, str. 50./

3 - Et-Ta'til - Shvatanje o lishenosti Allaha svih atributa, nijekanje Allahovih, s.w.t, svojstava i poricanje njihove povezanosti s bicem Allahovim, s.w.t,, kao sto je negiranje Allahovog, s.w.t, potpunog savrsenstva putem nijekanja Njegovim imena i svojstava. Ili negiranje ophodjenja s Allahom, s.w.t,, ostavljanjem ibadeta, ili poricanje veze izmedju stvorenja i njihovog Stvoritelja, ili kao sto neki tvrde, da je materija oduvijek (nije nastala) i da je Allah (dz.s.) nije stvorio. /Vidjeti: Er-Rewdatun nedijje, str. 25, El-Esiletu we-l edzwibe, 32-33./


4 - Et-Tekjif - razmatranje o kakvoci: odredjivanje kakvoce svojstava Allaha, s.w.t, i ustanovljenje njihove sushtine.

Ovaj pravac prihvatanja Allahovih, s.w.t, svojstava i imena, koja su spomenuta u Kur’anu i Sunnetu, u njihovom prvobitnom znacenju, bez uporedbe, iskrivljenja, nijekanja i razglabanja o njihovoj kakvoci je pravac (medhheb) prve tri generacije muslimana - ashab, tabi`ina i tabi tabi`ina. Es-Shewkani kaze: "Pravac prve tri generacije muslimana od ashaba, tabi`ina i tabi tabi`ina je prihvatanje i prenosenje dokaza (tekstova) o svojstvima u njihovom osnovnom znacenju, bez ikakvog iskrivljenja, prenaglasene alegorije, komparacije i nijekanja kome vodi najveci dio te’wila (prenesenog tumacenja). Oni bi, ukoliko ih neko upita o necemu od svojstava Allaha, s.w.t, citirali dokaz i sustezali se od "rekla - kazala", govoreci: "Allah, s.w.t, je rekao ovako i mi nista vise o tome ne znamo i ne pokusavamo govoriti o onom sto ne znamo, niti nam je Allah, s.w.t, dao da to prekoracujemo." A ako bi pitalac nastojao od njih dobiti neshto vise od toga, on bi ga izgrdili, zabranjujuci mu da se zanima za ono sto ga se ne tice i da trazi ono do cega je nemoguce doci, izuzev ulazeci u zabranjeno (bid`at), koje je mimo onog na ceu su oni bili, a sto su upamtili od Allahovog Poslanika, s.a.w.s, a tabi'ini od ashaba i tabi tabi’ini od tabi'ina. I ovom odabranim stoljecima je bio jedinstven stav i govor po pitanju svojstava Allaha. Oni su se brinuli o cemu im je Allah, s.w.t, naredio da se brinu i sto im je naredio da izvrsavaju, pocevsi od imana u Allaha s.w.t, pa do obavljanja namaza, davanja zekata, posta, hadzdza, dzihada, udjeljivanja imetka u razne dobrotvorne svrhe, sto je garancija pobjede u Dzennetu i spasa od dzehennemske vatre. Zatim, upucivanja na dobro i odvracanja od zla, sprecavanja nasilnika od nerada svim raspolozivim sredstvima; nisu se zanimali nicim drugim sto Allah, s.w.t, nije trazio da cine, niti ih zaduzio. Zato je vjera tada bila cista od primjesa novotarija. Vidjeti: Et-Tuhaf fi medhahibi-s-selef, str. 8 (Es-Shewkani)
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:28   #8
bismillah

Boj se Allaha ako tumacenje Kur'ana i Sunneta smatrash bid'atom Reci mi Adura, gdje ti vidish da je sta inovirano u vjeru?

PS. Budi iskren pa reci, da ti ovo nisi ni procitao kako treba. Jer da jesi, nebi mi navodio onog sahaba za primjer.
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Zadnje uređivanje El-Kalem : 18.10.2003. at 04:51.
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:31   #9
Tewheed znaci Jednoca stvoritelja, kao i svjedocenje da je Allah jedan,da nema boga osim njega i da je Muhammed Njegov rob i poslanik.

U samom tewhidu , jednom tewhidu , je sadrzan sam koncept Allaha.Allah je ne ovisan od bilo cega i on je stvoritelj svega sto postoji, On ima apsolutnu vlast nad prirodom kao i nad ljudima i Njegova Moč i mudrost je iznad bilo čega sto je stvoreno.

Allah tako u svojoj JEDNOSTI ima svoje atribute:
Ovi atributi su kvalitativne prirode a neki od njih su

-Vječan , i ne ovisan od bilo čega
-Storitelj
-Apsolutan
-Milostiv
-JEDINI ONAJ KOJI SE OBOZAVA
-Milostiv
-Mudar
..itd

Allah ima 99 atributa

Dva osnovna ATRIBUTA Allahova su
-da je On jedini onaj ko se obozava.
-i da je On onaj koji nema mane

Koncet Allaha i Tewhida

Arapka riječ Allah je nastala od prefiksa "alif'-'lam' , prije rijeci 'ilah'.Ilah sam znaci 'bog' odnosno bozanstvo,odnosno ono sto se obozava , ali se ovdje ne MISLI na odredjenog boga.
Prefiks "Al" koji se dodaje na 'ilah' govori o Bogu.
ilah je znaci 'nesto sto se obozava, a Al je prefiks koji se u arapskom koristi da se od zajednicke imenice stvari vlastita, sto znaci kada se kaze Allah misli se na Boga, a ne boga(malim slovom, arapski nema velika slova)

Allah kako rekosmo, ima svoje atrobute, i bilo ko ko nema te atribute ne moze se obozavati.Jedan od Allahovih atributa je 'onaj koji se obozava'.
Bilo ko shvata Boga , ovim atributima(99 ih ima) moze se reci da shvata koncept JEDNOG tewhida,odnosno koncept Jednog Boga.
Unutar samog tewhida (svjedocenja da je Allah samo jedan Bog) su zahvaceni i sami Allahovi atributi.
Stoga podjela tewhida ne postoji,posto su unutar samih Allahovih atributa obuhvaceni pojmovi -jedini onaj koji se obozava,Jedini onaj koji stvara itd.

Bilo ko ko negira jedan atribut Allahov negira i Njegovo jedinstvo,posto su sami atributi oni koji Allaha opisuju(odnosno oni nisu stvoreni niti odjeljeni od Allaha)

U Kur'anu pise
Ja(Allah) sam stvorio dzine i ljude samo zbog toga ga mi cine ibadet(da Me obozavaju)

Arapska rijec Ibadah , u sturom prevodu znaci i 'obozavanje' , ali u pravom smislu to uključuje samo po sebi sve oblike obožavanja,odnosno ibadet obuhvata i same propise klanjanja, posta, hadza itd.

Ovaj pojam ibadeta prema Allahu je proizasao iz kvalitativnih atributa Allaha, i smatra se kao potpuno predanje Bogu (dusom i tijelom,odnosno srcem i tijelom-propisima)

Ibadet je esencija, i zbog toga je primarno usadjena u samu ljudsku dusu i uključije
-Sječanje na Allaha(i Njegovo spominjanje)
-Zahvalu Allahu
-Bogobojaznost
-Ovisnost o Allahu
-Povjerenje u Allaha
-Podredjivanje Allahovoj volji
-Traženje zadovoljstva u onome sto ti Allah da
-oblik obožavanja koji zahvataju dušu, kao i tijelo drugim rijećima klanjanje.

U kratko može se reći da je ibadet bezrezervno prepuštanje Allahu srcem i tijelom , i to na naćin kako to Allah opisuje u svojoj knjizi-Kur'anu.
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:33   #10
Quote:
Boj se Allaha ako tumacenje Kur'ana i Sunneta smatrash bid'atom Reci mi Adura, gdje ti vidish da je sta inovirano u vjeru?
Boj se ti Allaha sto prozivash(na osnovu razdvajanja tewhida ) muslimane ne vjernicima.
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:38   #11
Nevedi mi samo jednog alima,imama,ashaba ili neki hadish - govor Poslanikov ...koji je živjeo prije ibn Tajmije,a koji je ovako razdovio tawhide?
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:46   #12
Quote:
Zato sve sto se spominje u Kur’anu i vjerodostojnim hadithima, kao sto je lica, ruke, uspinjanje, silazenje, srdzba, zadovoljstvo i ostala svojstva, mi pripisujemo Allahu, s.w.t,, bez uporedbe sa svojstvima stvorenja i bez alegoricnog tumacenja koje vodi u njihovo nijekanje. /Vidjeti: El-Fiqhu-l Ekber (Ebu Hanifa), str. 15/
Kaleme jesi ti uopste svjestan šta pišeš?


Atributi su svojstva(nešto što nekoga opisuje) , a ti si upravo dodao Allahu svojstvo 'ruke','uspinjanje', 'srdžba' (antropomorfizam-literalno tumačenje istog)....shvatash li sta pricas?
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 01:54   #13
bismillah

Adura ja samo pishem Istinu, a ti je i ne shvatash - de ti to malo bolje procitaj.
A to zadnje je stav Numana Ebu Hanife, r.a, Ti si pospan moj brate obrati paznju sta je imam Ebu Hanife naveo: "mi pripisujemo Allahu, s.w.t,, bez uporedbe sa svojstvima stvorenja"


PS. Procitaj ova 3 principa tewhida i 10 puta, pa cesh vidjeti da nema nishta novo. I kakvom samo logikom idesh kazesh:"!Nevedi mi samo jednog alima,imama,ashaba ili neki hadish - govor Poslanikov ...koji je živjeo prije ibn Tajmije,a koji je ovako razdovio tawhide!!"

1. Pitanje ti nije na mjestu. Bolje da si rekao; 'dali je postojao ijedan mufesir koji je protumacio tewhid na ovaj nacin
2. procitaj ovo Adura, jer vidim da ne shvatash. Ako ne procitash onda cu ti, insha'allah, sutra sam pojasniti neke stvari.


Odoh sada, a ti ziv bio nemoj se bojati, ja nikog ne prozivan nevjernikom. To si mi 'prikacio', ali ja ti oprashtam.


Gotov sam, odoh u beshiku....es-selamu'alejkum i lijepo spavaj
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Zadnje uređivanje El-Kalem : 18.10.2003. at 04:55.
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:00   #14
I ti kazesh da nisi wehabija?

Pa ovo sto si napisoa je tipicna wehabijska fitna.

Prvo pripisao si Allahu atribute koje on sebi nije pripisao(ruke ,sluh,vid itd)
-ako neko ne prihvati tvoj iskrivljen akaid(odnosno ako ne potvrdi 'razdvajanje tewhida) on je nevjernik , cak iako klanja, cak iako posti.Posto je isti 'nevjernik', halal je njegova krv.


Upravo ovo je uradio Ibn Wehab, i upravo ovo je razlog mnogih krvoprolića u historiji islama.
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:02   #15
Re: bismillah

Quote:
El-Kalem kaže:
Adura ja samo pishem Istinu, a ti je i ne shvatasjh de ti to malo bolje procitaj.
A to zadnje je stabi Numana Ebu Hanife, r.a, Ti si pospan moj brat obrati paznju sta je imam Ebu Hanife naveo: "mi pripisujemo Allahu, s.w.t,, bez uporedbe sa svojstvima stvorenja
Nikad Hanefija nije ovako pisao.

Nisam pospan veoma dobro znam o čemu pričam.

Hanefija, kao i bilo koji imami nikada nisu nastojali da objasne 'Arsh', niti da Allahu pripišu atribute ruke.

Shvatash li ti uopste sta pishes?

Nego na ovu temu se raspravljalo i prije

http://islam.dzemat.org/modules.php?...7bef40b7ecd685
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:07   #16
http://islam.dzemat.org/modules.php?...7bef40b7ecd685

Ahad predaje se na razmatraju u akaidskim pitanjima

http://www.dzemat.org/cgi-bin/ultima...=1&t=000214&p=
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:10   #17
Adura idi spavaj, stvarno smijeshno........hajde ti meni ovo za sutra prepricaj. Braco, pa gdje se spominje Arsh? I pazi ovo su Ebu Hanifine rijeci Gdje ti vidish da sam pripisao ruke, noge, oci, Allahovih kreatura?

Nego, tako ti je u hanefijkom medhebu, ali meni se ponajvishe cini da ti to i ne shvatash.
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/

Zadnje uređivanje El-Kalem : 18.10.2003. at 04:57.
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:13   #18
Quote:
El-Kalem kaže:
Adura idi spavaj, stvarno smijeshno........hajde ti meni ovo za sutra prepricaj. Braco pa gdje se spominje Arsh I pazi ovo su Ebu Hanifine rijeci Gdje ti vidish da sam pripisao ruke, noge, oci, Allahovih kreatura?

Nego, tako ti je u hanefijkom medhebu, ali meni se ponajvishe cini da ti to i ne shvatasj.
Ne kaleme, nije smjesno uopste zasto lazete na ulemu,na ashabe, na Poslanika??
Hanefijski?
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:15   #19
Malo sam 'zatecen' pa ovako reagujem(cini mi se da stvarno ne znash sta pises) iako smo ovu temu 'apsolvirali' na Ib forumu.

Ti ustvari negirash alegorijske ajete,i metaforu ovim svojim postovima.

To ,nikada nije bio niti ce ikada biti mezhebski stav po ovim pitanjima,niti je to ikada bio niti ce biti stav prvih generacija, niti je to ikada bio niti ce biti Poslanikov akaid.
Adura is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2003., 02:17   #20
bismillah

Jesi li ti corav?
Ovo musliman sebi ne smije dozvoliti....

Et-Teshbih - usporedjivanje svojstava Allaha, s.w.t, sa svojstvima stvorenja (antropomorfizam), kao sto krscani uporedjuju Isaa a.s.,(Isusa) sina Merjemina, (Marijino) Jevreji Uzejra, a mushrici svoje kipove sa Allahom,s.w.t,. Ili kao sto pojedine sekte usporedjuju Allahovo, s.w.t, lice s licem stvorenja, Njegovu ruku s rukama stvorenja, Njegov sluh s njihovim sluhom, i sl.
29 Vidjeti: El-Esiletu we-l edzwibetu-l usulijje, str. 35 li `Abdul `Aziz El-Muhammed Es-Selman, Er-Rewdatun nedijje, str. 35.
__________________
"Vice iza glasa: "Bojte se Boga i dajte mu slavu jer doce cas suda njegova! I poklonite se njemu koji stvori nebo i zemlju i more i izvore voda!" /NZ: Otkrivanje, 14:7/
Nezamislivo je da covjek kome Bog da Knjigu i znanje i vjerovjesnishtvo – poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Bogu!" – nego: "Budite Bozji jer vi Knjigu znate i nju proucavate!" /Kur'an, 3:79/
Isus odgovori: "Prva je: Slushaj, Izraele! Gospodin Bog nash jest jedini Bog." /Evandjelje po Marku, 12:29/
El-Kalem is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 23:17.