Ako je neko prema tebi bio fin, ti mu se oduzis na adekvatan nacin.
englezi, nijemci uredni,
talijani tu i tamo,
istočna europa kako kad,
španjolci i francuzi nula bodova.
japanci i ovaj krajnji istok isto tako nula.
na sreću nemam ih puno, ali kod napojnice su čisto ok, ništa extra, nešto kao istočna i srednja europa i tako to. nikad 10 % već se zaokruži ili da 10-20 kn na bilo kakav račun do 500 kn, veće račune od naših nisam ni vidio.
na sreću nemam ih puno, ali kod napojnice su čisto ok, ništa extra, nešto kao istočna i srednja europa i tako to. nikad 10 % već se zaokruži ili da 10-20 kn na bilo kakav račun do 500 kn, veće račune od naših nisam ni vidio.
Da me ubiješ ja ti ovo boldano ne kužim.
Na sreću nema nas puno, a napojnica ti je čisto ok. ???
I što znači da nisi vidio "naše" koji na večeru potroše više od 500 kn ?
500 kn po osobi, za dvoje, tročlanu obitelj ili za četiri osobe ???
Žena i ja godinama ljetujemo s bračnim parom frendova i s njima obiđemo sve restorane koji vrijede od Makarske do Ploča i ne znam da smo ikada igdje prošli ispod 100 eura za nas četvero. Kada ja plaćam, na takav račun (zaokružujem ga), ako sam zadovoljan, dajem od 30 do 50 kn napojnice, ako nisam, čekam zadnju lipu kusura. Tamo gdje je 100 E po osobi, tamo ne idemo.
Na sreću nema nas puno, a napojnica ti je čisto ok. ???
I što znači da nisi vidio "naše" koji na večeru potroše više od 500 kn ?
500 kn po osobi, za dvoje, tročlanu obitelj ili za četiri osobe ???
Žena i ja godinama ljetujemo s bračnim parom frendova i s njima obiđemo sve restorane koji vrijede od Makarske do Ploča i ne znam da smo ikada igdje prošli ispod 100 eura za nas četvero. Kada ja plaćam, na takav račun (zaokružujem ga), ako sam zadovoljan, dajem od 30 do 50 kn napojnice, ako nisam, čekam zadnju lipu kusura. Tamo gdje je 100 E po osobi, tamo ne idemo.
sorry, malo sam brzo pisao,
radim u restoranu za strance, da sad ne ulazim kako i zašto,
naš čovjek nema toliko para i teže prihvaća neke manjkavosti, a i meni ih je nekad žao, jer ni sam ne volim izdvajat više cifre za prosječne izvedbe, pa mi je draže da ni ne dolaze, a i između ostalog da se ne lažemo, puno su zahtjevniji i ne ustručavaju se pitati svakakve sitnice, dok stranci ne traže puno, nasmijani su, vedri usvakom slučaju, etc... to su jasne stvari. govorimo generalno.
a ovo drugo sam isto na brzinu, pa da, uglavnom to nisu neke velike cifre, pojede se komad mesa ili pizza ili neka tjestenina i to je to. govorim o mom slučaju.
Da naravno stranac je neuki, nezahtjevan potrosac koji pojma nema sto je kvalitetna usluga. O Boze.
Stranac se mozda nece svadjati ali se nikad vise nece vratiti a niti preporuciti ako nije zadovoljan, jel bi kvalitetna gastronomija trebala tako izgledati?
I kakav je to restoran za strance? Na ulazu pise psima i domacima uzlaz zabranjen?
Posebno me raznježe biseri koji najozbiljnije tvrde kako "tamo gdje treba" pišu savršeno gramatički (sic!) - kao da je pismenost težak tjelesni i umni napor, kao da razmak u "ne znam" iziskuje trud na granici fizičke boli. (autor poznat redakciji)
i da ti to ima smisla, neće se vratiti ni naš ni stranac, samo je sa strancem puno lakše ophođenje, ali vraćaju se
padate s marsa, tourist trapova ima na tone, iako nije tako loše, zapravo njima uglavnom uopće nije loše, kao ni meni kad bi došao s dobrim budžetom u neku državu čiju gastronomiju ne poznajem do te mjere da primjetim neke finese, ali naši ljudi, kao i ja sam na vrhu te skupine, nisu toliko jednostavnog pristupa, tipa meni se ruši kompletan dojam pri običnim sitnicama, nemam toliko para da dajem na svašta,
prema tome nemojte se žestit, ovo o čemu pričamo sasvim je normalna i uobičajena situacija bilo gdje u svijetu
i da ti to ima smisla, neće se vratiti ni naš ni stranac, samo je sa strancem puno lakše ophođenje, ali vraćaju se
padate s marsa, tourist trapova ima na tone, iako nije tako loše, zapravo njima uglavnom uopće nije loše, kao ni meni kad bi došao s dobrim budžetom u neku državu čiju gastronomiju ne poznajem do te mjere da primjetim neke finese, ali naši ljudi, kao i ja sam na vrhu te skupine, nisu toliko jednostavnog pristupa, tipa meni se ruši kompletan dojam pri običnim sitnicama, nemam toliko para da dajem na svašta,
prema tome nemojte se žestit, ovo o čemu pričamo sasvim je normalna i uobičajena situacija bilo gdje u svijetu
Znaci ti tvrdis da ce ti se neuki neupuceni strani potrosac vratiti u nesto sto zoves turistickom zamkom? U kojoj nije dobio value for money? Fakat poznajes strance.
Ne moraju oni znati kakvog je okusa hrvatsko autohtono jelo, ali znaju sto je dobra hrana a sto losa. A za uslugu znaju jednako tako ili cak i bolje.
I varas se ako mislis da stranac ne opraca paznju na sitnice.
Posebno me raznježe biseri koji najozbiljnije tvrde kako "tamo gdje treba" pišu savršeno gramatički (sic!) - kao da je pismenost težak tjelesni i umni napor, kao da razmak u "ne znam" iziskuje trud na granici fizičke boli. (autor poznat redakciji)
i da ti to ima smisla, neće se vratiti ni naš ni stranac, samo je sa strancem puno lakše ophođenje, ali vraćaju se padate s marsa, tourist trapova ima na tone, iako nije tako loše, zapravo njima uglavnom uopće nije loše, kao ni meni kad bi došao s dobrim budžetom u neku državu čiju gastronomiju ne poznajem do te mjere da primjetim neke finese, ali naši ljudi, kao i ja sam na vrhu te skupine, nisu toliko jednostavnog pristupa, tipa meni se ruši kompletan dojam pri običnim sitnicama, nemam toliko para da dajem na svašta,
Ne bih rekla.
Prije će biti : probao - utekao- nikad ponovo došao
Baš kao i drugdje u svijetu na turistički prometnim pozicijama.
vraćaju se. prolaze milijuni ljudi kroz restoran, ali nam jasno kažu da su bili ovdje i vratili se. value for money definitivno nije, ali nešto im je očito bilo dobro.
hrana je prosjek, nije loša, ali nije ni nešto posebno.
naravno da obraća pažnju na sitnice, ali ne zamara mene s tim, kao što ni ja možda ne bi zamarao nekog u turskoj, ali bi u hr.
@dlapek
vjerovatno ima i toga, ne znam, znam za ove koji se vrate
istina je to da će neka mjesta uvijek raditi dobro.
@krk
nisam rekao da je deranje do kože, nije ni blizu, za hr stadanrd je skupo, ali deranje nije.
Istina je negdje po sredini.
Znam i radim sa strancima a neki od njih jedu sranja kaja će platiti zlatom i neće znati i još će prijatelje za rukav vući. Najčešće je bitna štorija i originalnost i možeš guliti do mile volje. Znam što lovački prilično neelegantno i neelokventno pokušava rastumačiti i istina je da su domaći u 90% sličajeva proračunati namćori koji izvoljevaju pa čak i prijateljsku gestu tumače kao turist trap. Primjerice besplatnu rutu i suhe smokve i fritule neće ni probati. (valjda jer ih je netko prije zajebao)
Ali i stranci nemaju novaca! Pijat maneštre dijele na 4 dijela i traže tri kg kruha i to je stvarnost. Uvijek postoje ekstremi ali ti najčešće ne spadaju u budale po hrani i neće jesti svašta tako da je i ekipa na forumu u pravu. Ići će gdje je odlično a ako i je odlično to će platiti i nagraditi.
Osobno nagaradim dobru uslugu i hranu a ako ne valja ko Pele čekam zadnju lipu. Ako su bezobrazni kao pravi "domaći" negodujem pa sam čak u stanju napraviti cirkus i zaratiti poput Cosma K u legendarnoj epizodi "The Chicken Roaster"
Ja bih rekla da stranci vise paze na to da dobiju value for money nego domaci, jer strance manje pere snobizam.
Najčešće je bitna štorija i originalnost i možeš guliti do mile volje.
Ovo je nažalost istina, ne trebaš imati jako veliki promet u restoranu da bi puno zaradio,
najvažnija je lokacija, malo urediš lokal, uzmeš pristojne konobare, nabiješ cijene i ako je to neko frekventno turističko mjesto, čuda su moguća.
Pa u šugavoj Crikvenici je (mala!) pizza svugdje 50 kuna, a lignje sa pomfrijem 60
Zvala me kolegica i pitala di ima šta dobro i jeftino za pojesti u Crikvenici.
Naravno odgovor je da toga nema. Možda riblji restoran Zrinski i Domino u Dramlju i to je to ali da je jeftino, nije.
E a si skužio da su terase pune i ljudi se ubijaju od ćevapa i totnji za 50kn.
Za pizzu u Crikvenici sam čuo da nema margarite za naručiti za manje od 34 kn a da ti ne pričam o tržnici.