Matematika - pomoć
Ovo je thread u kojem možete postavljati upite koji se tiču matematičkih zadataka i svega što vam u vezi matematike nije jasno.
I dalje vrijede pravila navedena na threadu "Pravila postanja".
Zatvoren je jer je premašio 10000 postova, upite možete dalje postavljati na Matematika - pomoć II.
Štreberica
Slučajno sam došao do slijedečeg problema.
Imamo 3 broja.
broj a, broj b i broj c.
a X b X c je neki broj
Ako svaki broj pomnožimo sa svakim brojem dobijamo:
1) a X b
2) a X c
3) b X c
Dalje zbrajamo: ab + bc + ac i dobijemo neki broj.
ako bismo kombinirali različite brojeve za a, b i c
kako da dobijemo da je
ab + ac + bc jednako ili veće od abc
uz uvijet da a, b ili c bude manji od 3. Tako da neki bude veći od 3 a neki manji od 3.
na primjer:
a= 2
b= 3,5
c= 5
Jer ako su svi brojevi najmanje 3 problem je riješiv.
Primjer :
ab= 3 X 3 itd.
Zadnje uređivanje Štreberica : 14.06.2012. at 16:41.
ab + ac + bc = (3 X3) + (3 X 3) + ( 3 X 3) = 9 + 9 + 9 = 27
a umnožak:
a X b X c = 27
dakle
ab+ac+bc=abc
Problem je što ako smanjite bilo koji od brojeva: a, b ili c,
tada je ...
ab+ac+bc veće od abc
ako su a, b ili c veči od 3, na primjer : 3
4
5,
Tada je zbroj ab+ac+bc manji od abc.
Pitam se može li se napraviti bilo koja kombinacija brojeva uz uvijet da barem jedan od tri broja a, b, ili c bude manji od 3 a da zbroj bude na kraju manji od umnoška.
Mislio sam da je to nejednakost koju želiš dokazati, a ne nešto ovakvo..
MMmm, daj budi malo određeniji... Ako uzmemo (a, b, c)=(2, 4, 5) zbroj ab+bc+ac je manji od abc. Ti bi da bude ab+bc+ac>abc, a da je bar jedan broj iz skupa{a, b, c} manji od 3?
A da postaš zadatak kako je glasio u originalu (ako ga nisi izmislio)?
Jel mogu brojevi biti negativni?
Ako itko ima ikakvu ideju, bila bi mu jako zahvalna
Trazim vec dugo po literaturi i netu al bez uspjeha
Zadnje uređivanje somebody : 03.04.2006. at 18:33.
Ako bilo tko zna ista kako bi mogla dokazati svojstva Cotes-ovih koeficijenata kod Newton-Cotes-ovih formula za numericko integriranje.
Svojsta, kao i oblik mozete vidjeti ovdje
Ako itko ima ikakvu ideju, bila bi mu jako zahvalna
Trazim vec dugo po literaturi i netu al bez uspjeha
ja bi rado pomogo ali još nespremam taj ispit tako da pojma nemam - odslušo sam numeričku matiku prošli semestar ali pojma nemam - strah me počet učit uopće
kad se sjetim ja satova tjelesnog, starih prijatelja iz osnovne, kako je nekad bilo sve najbolje, sada je sve drugačije, sad nas budučnost vodi kroz ratove, sve je nakako napetije, samo su uspomene ostale, kad se sjetim ja prve simpatije, djevojke su bile najljepše, to su bili dani akcije,..ŠTA BI DAO DA SMO OPET SKUPA SVI, DA SE KAO NEKAD OPET NAZDRAVI,....
Puno je prošlo do moje matematike, ali što se prve točke tiče:
Ako je integral od f(x) zapravo površina ispod te krivulje između točaka a i b i ako ti ova forumula aproksimira tu površinu tako da je rastavi na niz "malih pravokutnika" koji su visoki f(xi), tj. yi, onda u (b-a)*SUM[Hi*yi] = SUM[(b-a)*Hi*yi], (b-a)*Hi naprosto mora biti širina i-tog "malog pravokutnika". Kako su ti pravokutnici naslagani jedan do drugog od točke a do b, to slijedi da je suma njihovih širina jednaka upravo (b-a), dakle (b-a) = SUM[(b-a)*Hi] = (b-a)*SUM(Hi). Kraćenjem (b-a) dobivaš prvu točku.
Što se druge točke tiče, možeš u (7) uvrstiti n-i umjesto i, pa vidjeti hoćeš li se čega domisliti, hoće li se formula promjeniti... Iskreno mi tu ne pada puno na pamet, jer se integrala baš i ne sjećam kao "iz rukava".
Ovo je thread u kojem možete postavljati upite koji se tiču matematičkih zadataka i svega što vam u vezi matematike nije jasno.
I dalje vrijede pravila navedena na threadu "Pravila postanja".
ako doživim 100 god,5/8 od 4/5 moje dobi premašuju za 5 godina 5/6 od 3/4 godina koje mi još preostaju do kraja života...
kolko ja imam godina?
ajde, edimione, pomozi mi...
EDIT: naslov, moja starost(pomozite)
Zadnje uređivanje Dark_knight : 13.09.2007. at 00:23.
Reason: pravila opstanka...
Zadatak glasi ispitaj konvergenciju reda (2^(n+1))/n^n; n je veći i jedanak 1...Zanima me po kojem kriteriju od ona tri se rješava...i dali u biti on konvergira, divergira il šta...Unaprijed hvala...