Sorry, ovdje sam zaboravila napomenuti što znači taj otklon. Imali smo taj zadatak u kolokviju i isto sam pokušala izračunati kružni luk. Kasnije su nam rekli da se pod otklon misli na 'pomak u vertikalnom smjeru' ako se dobro sjećam.
Ajde sad pogledaj ponovo da li valja, s obzirom na ovaj update informacija.
Hvala na prvom zadatku.
Mislim da ti ne mogu pomoći jer ne znam što se treba uzeti u obzir a što ne. Da li se gravitacija uzima u obzir, kako je orjentirano magnetsko polje u odnosu na gravitaciju. Koji je smjer gibanja tijela u odnosu na gravitacijsku silu. Mislim da mi zadatak nije jasan?
Mislim da ti ne mogu pomoći jer ne znam što se treba uzeti u obzir a što ne. Da li se gravitacija uzima u obzir, kako je orjentirano magnetsko polje u odnosu na gravitaciju. Koji je smjer gibanja tijela u odnosu na gravitacijsku silu. Mislim da mi zadatak nije jasan?
Nije ni nama bio jasan. Ugl, po sjećanju mislim da se gravitacija ne uzima u obzir jer je netko probao rješiti i na taj način i nije bilo dobro.
Da li možeš pogledati ostale zadatke koje sam postala?
Tri kuglice mase m=50g povezane su sa žicom zanemarive mase tako da se središta kuglica nalaze u točkama A(-11,5, 21), B(41, -8, 35) i C(-22,44,-23). Odredite koordinate centra mase ove konstrukcije.
U ovom zadatku da li mogu zanemarit mase kuglica i koordinate centar mase naci ovako ((x1+x2+x3)/3, (y1+y2+y3)/3, (z1+z2+z3)/3) ?
I još jedno pitanje, imam zadatak sa oprugom na koju je obješen uteg i koju pomaknem iz ravnoteznog polozaja te pustim da oscilira, zatim moram naći trenutak kada ce potencijalna i kinetička energija biti prvi puta jednake... e sad si ja mislim da bi taj trenutak trebao biti kada se opruga vrati do ravnoteznog polozaja??
Imam problem sa slijedećim zadatkom: Elektron ubrzan razlikom potencijala 300 V giba se usporedno s ravnim vodičem od njega udaljenim 4mm. Kolika sila djeluje na elektron ako vodičem prolazi struja jakosti 5 A?
I još jedan : Nabijena čestica uleti u homogeno magnetsko polje magnetske indukcije 0,52 T brzinom 2 * 10 na 6 m/s. Koliki je specifični naboj čestice ako je ona u polju opisala luk polumjera 4 cm? Koja je to čestica?
1.Pozitivno nabijena kuglica mase 0,2g i naboja 4,3x10^-6 C giba se horizontalno i ulijeće u el.polje kondenzatora jakosti 350 V/m, okomito na silnice.Gornja ploča kondenzatora je negativno nabijena.Kolika je akceleracija? Rj. je 2,28 m/s^2 Ja sam u tom zadatku jednostavno išao a=F/m= (QxE)/m i ispada mi 7,5, nemam pojma šta krivo radim...Možda je i rješenje krivo, ali među 5 ponuđenih odgovora nije ovaj moj.
2.Epruveta konstantnog presjeka, začepljena pomičnim klipom na visini 15 cm od dna uronjena je u vodenu kupelj temp. 20C. Koliko se podigne klip kad voda proključa? Rj:4cm
1.Pozitivno nabijena kuglica mase 0,2g i naboja 4,3x10^-6 C giba se horizontalno i ulijeće u el.polje kondenzatora jakosti 350 V/m, okomito na silnice.Gornja ploča kondenzatora je negativno nabijena.Kolika je akceleracija? Rj. je 2,28 m/s^2 Ja sam u tom zadatku jednostavno išao a=F/m= (QxE)/m i ispada mi 7,5, nemam pojma šta krivo radim...Možda je i rješenje krivo, ali među 5 ponuđenih odgovora nije ovaj moj.
Kuglica će (jer je pozitivno nabijena) htjeti ići prema gornjoj (negativno nabijenoj) ploči, što znači da će ići smjerom suprotnim od gravitacije. Zato će akceleracija kuglice biti razlika između gravitacije i akceleracije nastale utjecajem električnog polja.
Znači a = 9.81 - 7.525 = 2.28 m/s^2
2.Epruveta konstantnog presjeka, začepljena pomičnim klipom na visini 15 cm od dna uronjena je u vodenu kupelj temp. 20C. Koliko se podigne klip kad voda proključa? Rj:4cm
Osoba od 75 kg nosi posudu sa 5L vode 17.5 metara u vremenu od 1.3 minute...
koji rad obavi ta osoba...pomoc
rad je nula. ako osoba podigne posudu i nosi ju, tada sila kojom osoba djeluje ima smjer vertikalno prema gore, a put je u horizotntalnom smjeru. Dakle, sila je okomita na put i rad je 0.
Pozz,
buni me jedna stvar kod elektrodinamike je li poprečni presjek i promjer vodiča ista stvar jer se oboje označavaju sa S samo što se poprečni presjek izražava u mm^2 dok se promjer samo u mm?
Hvala unaprijed!
Pozz,
buni me jedna stvar kod elektrodinamike je li poprečni presjek i promjer vodiča ista stvar jer se oboje označavaju sa S samo što se poprečni presjek izražava u mm^2 dok se promjer samo u mm?
Hvala unaprijed!
jel to za medicinu ucis?
uglavnom, poprecni presjek ti je r^2xpi, dok je promjer 2xr, gdje je r u oba slucaja polumjer, tako da to nije isto
Kad sunčeva svjetlost pada kroz lecu na papir udaljen 18,5cm od lece on se moze upaliti.Kakva je to leca i kolika joj je jakost?
Rj. konvergentna, J=+5,41 dpt
ovo da je konv. mi je jasno, ne znam kako doći do jakosti.
Kad sunčeva svjetlost pada kroz lecu na papir udaljen 18,5cm od lece on se moze upaliti.Kakva je to leca i kolika joj je jakost?
Rj. konvergentna, J=+5,41 dpt
ovo da je konv. mi je jasno, ne znam kako doći do jakosti.
Jakost se izračuna iz one formule J=1/f gdje je f žarišna udaljenost tj. 18.5 cm, a + je zato što je leća sabirna.
P.S.
Kod računanja ne zaboravi pretvoriti cm u m
Zadnje uređivanje sheriff555 : 06.07.2012. at 17:14.
Imam jednu nedoumicu iz fizike što se srednje brzine tiče.
Prema formuli srednja brzina je omjer razlike konačnog i početnog puta i razlike konačnog i početnog vrmena. To kužim. Malo me brka kako odrediti srednju brzinu kada nemam zadan konačni i početni put niti vrijeme? Da li se to može? Nekako mi je palo na pamet da samo običnu brzinu podjelim na dva. Ne znam.
Prema formuli srednja brzina je omjer razlike konačnog i početnog puta i razlike konačnog i početnog vrmena. To kužim. Malo me brka kako odrediti srednju brzinu kada nemam zadan konačni i početni put niti vrijeme? Da li se to može? Nekako mi je palo na pamet da samo običnu brzinu podjelim na dva. Ne znam.
Ako ima tko voljan da mi to malo pojasni. Hvala.
Ako imaš početnu i konačnu,srednju brzinu možeš izračunati arihmetičkom sredinom tj. (v1 + v2) / 2.
Ako ima tko voljan da mi to malo pojasni. Hvala.
Srednja brzina nije aritmetička sredina. Moj savjet je da srednju brzinu uvijek računaš kao omjer ukupnog prevaljenog puta i ukupnog proteklog vremena. Ona formula (aritmetička sredina) uistinu vrijedi u vrlo specifičnim slučajevima i vrlo je vjerojatno da će u zadacima namjerno biti situacija da se ta formula ne može primjeniti. Tako se vidi razumijevanje srednje brzine.
Kod pokusa praznog hoda jednofaznog transformatora (s primarne strane), zna li itko čemu je priblizno jednaka snaga i praznog hoda i koliki je napon primara?