ovako: sve žene koje su udajom promijenile prezime... postignu neko javno priznanje, obavezno im u diplomi ili odlikovanju piše i prezime rođenja, da ne kažem djevojačko... tako je bar bilo u socijalizmu... je li još uvijek tako?
ako jest kako to objašnjavaju jezikoslovci? molim, nema veze s feminizmom... ali čini mi se da neke i vrlo katoličke zemlje u svim službenim dokumentima obvezno ženama pišu oba prezimena ( i staro i novo) ( španjolska i neke južno-američke zemlje)
da ne spominjem neke druge modernije države. i pri tom postoje neka pravila. ne znam točno koja... ( npr. i onaj američki kenedi je bio i fidžerald -po majci ( ne sjećam se kako se pisalo?
uglavnom, ideja mi se sviđa... bez obzira na našu tzv tradiciju.... to će doći, prije ili kasnije, na dnevni red.
druga je stvar, što neke žene žele zadržati i svoje prezime pa na svoje dodaju i muževo. naprosto mislim da djeca moraju naslijeđivati oba roditeljska prezimena...
molim, u moje vrijeme se nije većinom razmišljalo na takav način...pa su mnoge žene nakon rastave braka imale problema s vraćanjem na djevojačko i promjenom dokumenata.
ovaj, a i nas koje smo samo uzele muževo prezime... više nitko iz djetinjstva ne može pronaći po prezimenu, ako smo promijenile mjesto boravka..
tražile smo se za neke godišnjice.... s dečkima nije uopće blo problema!
to je nepravda, pprava-pravcata nepravda!
nisi baš dobro upućena. Španjolci i Španjolke imaju po 2 prezimena jer oni udajom/ženidbom uopće ne mijenjaju prezime, već od rođenja imaju i majčino i očevo prezime. ono srednje je majčino. dakle, muž i žena uopće nemaju isto prezime tamo.
znam šta ćeš sad pitat - koje majčino i koje očevo uzimaju kad i oni imaju po dva. uzimaju, tj. dobivaju ono zadnje, dakle od muške strane
Koliko vidim po faksu, udane profesorice uglavnom imaju oba prezimena, a članke objavljuju ili pod djevojačkim ili pod oba.
Izuzetak su neke starije profesorice.
nisi baš dobro upućena. Španjolci i Španjolke imaju po 2 prezimena jer oni udajom/ženidbom uopće ne mijenjaju prezime, već od rođenja imaju i majčino i očevo prezime. ono srednje je majčino. dakle, muž i žena uopće nemaju isto prezime tamo.
znam šta ćeš sad pitat - koje majčino i koje očevo uzimaju kad i oni imaju po dva. uzimaju, tj. dobivaju ono zadnje, dakle od muške strane
Nisi baš ni ti dobro upućen.
1. Španjolcima je prvo prezime prezime od oca, a drugo od majke.
2. Srednje ne postoji.
3. U javnosti se najčešće služe samo prvim, znači očevim.
Npr.
Miguel de Cervates Saavedra
Pedro Almodóvar Caballero
Enrique Martin Morales (ovo je puno ime Ricky Martinu )
__________________ A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.
uglavnom, ideja mi se sviđa... bez obzira na našu tzv tradiciju.... to će doći, prije ili kasnije, na dnevni red.
druga je stvar, što neke žene žele zadržati i svoje prezime pa na svoje dodaju i muževo. naprosto mislim da djeca moraju naslijeđivati oba roditeljska prezimena...
Onda će unuci imati 4 prezimena, ili prezimana djedova(/baka-malo vjerojatno)
Ugl. ili će postati komplicirano, ili će jedna strana biti zapostavljena
Ti i kod nas možeš kao žena zadržati svoje prezime, a suprugovo ni ne dodati. Možeš ga i dodati, pa poslije djeci dati samo svoje, očevo ili oba. Zakonski je to dopustivo. To je stvar osobnog odabira. Također i mentalitieta zemlje u kojoj živiš. Ako tebi (ili tvojoj djeci) to neće predstavljati problem, druge prepreke nema.
Nema tu nikakvog Kalimera. I mi žene u tome sudjelujemo.
Znači, tvoji bi unuci već imali 4 prezimena, praunuci 8, čukununuci 16, pračukununuci 32, šesto koljeno 64, sedmo 128, osmo 256, deveto 512, deseto 1 K prezimena
Ti i kod nas možeš kao žena zadržati svoje prezime, a suprugovo ni ne dodati. Možeš ga i dodati, pa poslije djeci dati samo svoje, očevo ili oba. Zakonski je to dopustivo. To je stvar osobnog odabira. Također i mentalitieta zemlje u kojoj živiš. Ako tebi (ili tvojoj djeci) to neće predstavljati problem, druge prepreke nema.
Nema tu nikakvog Kalimera. I mi žene u tome sudjelujemo.
Možeš ti uzet i ime, ne samo prezime koje god hoćeš.
A ne samo muževo ili oba.
Umišljenost, egoističnost, lažni osjećaj važnosti u društvu...
Ne, nego praktičnost: omogućuje lako pretraživanje.
Jer su objavljivale radove i prije udaje.
ovako: sve žene koje su udajom promijenile prezime... postignu neko javno priznanje, obavezno im u diplomi ili odlikovanju piše i prezime rođenja, da ne kažem djevojačko... tako je bar bilo u socijalizmu... je li još uvijek tako?
ako jest kako to objašnjavaju jezikoslovci? molim, nema veze s feminizmom... ali čini mi se da neke i vrlo katoličke zemlje u svim službenim dokumentima obvezno ženama pišu oba prezimena ( i staro i novo) ( španjolska i neke južno-američke zemlje)
skrenuli smo s teme. pitala sam za prezime u diplomi i odlikovanju nakon promjene prezimena! molim. sve ovo o promjeni i biranju prezimena nije ništa novo. i muškarci imaju isti izbor prilikom ženidbe. pa se poneki i služe tim pravom... i nije rijetkost!
ali pitanje je koje prezime će pisati nakon što se kasnije u životu postigne bilo koja vrst priznanja?... naravno, sad se to već u tom slučaju odnosi i na muškarce...koji su mijenjali prezime.
mislim da je preseravanje to što sad žene ostavljaju i svoje djevojačko prezime.... glume nakav zapad i misle da su zajebanije ako imaju 2 prezimena...
pogotovo mi na kurac idu osobe koje koriste i svoje kršteno ime... pa se upoznaješ s curom, pruža ti ruku i govori:
-"ja sam andrea-ivana sanader-mesić" !!!!
preseravanje čisto.... nije bitno kako se neko zove, bitno je ko ja kakav ko osoba