U utorak idem autom u Munchen, pa me zanima:
Kojim putem najbrže stić?
Ljubljana - Villach - Salzburg?
Kolika je okvirna cijena autoputa tom trasom?
Unaprijed zahvaljujem!
Pa možeš i Maribor - Graz - Salzburg - Munchen, a mozes i to sto navodis, ja obicno odem preko Graza
35 kuna do Macelja, 1 eur u Slo, 7,60 Eur vinjeta do 10 dana u Austriji...to je to
Pa možeš i Maribor - Graz - Salzburg - Munchen, a mozes i to sto navodis, ja obicno odem preko Graza
35 kuna do Macelja, 1 eur u Slo, 7,60 Eur vinjeta do 10 dana u Austriji...to je to
Koliko traje put kojim ti ideš?
Čula sam da je duže vremenski, al jeftiniji zbog tunela
koje treba proć putem kojeg sam ja spomenula.
U Njemačkoj nema cestarine?!
ovo preko graza ti je definitivno bolje. No u Austriji osim Vinjete moraš platiti i za tunele. Ovaj iza Graza je 7,50 a ovaj drugi oko 4,50 ( ili 4, 60 al tako nešto)
Evo http://www.viamichelin.com/ ovaj link je aaston davno stavio pod korisne likove i mogu ti reći da je stvarno koristan. Ukucaš polazište i odredište i on ti sve kaže: kuda, kako, zašto
U njemackoj nema cestarina (odbija se svabama od poreza), ali zato austrija ima. Slovenija 2 puta po oko 3 eura i jednom oko 2, a u austriji moras platiti vinjetu, karavanke i jos jednom ili dvaput ako se ne varam, jednom za sume a drugi put za jos nesto. Sve skupa oko 25 eura u jednom smjeru. Ja sam isao samo kroz karavanke (na villach) jer sam cuo da je jednostavnije (fkt je, samo picis ravno), i da su bolje ceste. Ima jos neka fora preko italije pa zaobidjes austriju ali ne znam za to tocno i dulje je dosta (100-200km cini mi se). Ako ides na karavanke, imas oko 5-6 sati voznje.
U utorak idem autom u Munchen, pa me zanima:
Kojim putem najbrže stić?
Ljubljana - Villach - Salzburg?
Kolika je okvirna cijena autoputa tom trasom?
Unaprijed zahvaljujem!
ja sam uvijek isao Ljubljana - Villach - Salzburg (to je jos bilo prije autoputa za Ljubljanu). Tuneli u Austriji su bili po 10 eura ak se dobro sjecam, a put je trajao oko 5.5-6 sati.
Definitivno brža varijanta je preko Ljubljane, tj. Tauern Autobahn. Ako kreneš preko Graza, tj. Pyrn Autobahnom uštedjeti ćeš nekoliko eura (20-ak cca), ali je ta varijanta i po kilometraži a i po vremenu nešto duža. Treba napomenuti da je varijanta preko LJubljane i nešto atraktivnija zbog vožnje kroz samo srce Alpi.
Odeš jednim smjerom tamo, drugim nazad pa ćeš drugi put sve znati.
Tako je vidim i danas, iako je ovaj đir preko Ljubljane i Villacha kraći i teoretski brži, nije uvijek tako, barem po mom iskustvu, naime, preko Villacha je i veći promet, pa ćesto zna biti gužva zbog zastoja (stau)...itd., pa se zna čekati u koloni...!!! Na kraju dođeš isto..., a ako ideš vamo i tamo, uštediš nešto love preko MB...!!!
Ali ipak prepuštam procjenu ljudima koji u današnje vrijeme putuju na toj relaciji, vremena se mijenjaju, a i izgrađeno je nešto novih trasa autoputeva kroz SLO i A ...
Btw., ...ja sam uglavnom putovao noću..., ono, kretao bih u ponoć..., a ujutro bih još stigao popit' kavu prije posla i presvuć se...itd.
Nisam već dugo išao gore otkako sam stalno zaposlen u RH, ali kad sam radio u švabiji uvijek sam iš'o na ovaj duži i jeftiniji đir, dakle preko Maribora, Graza, na Salzburg pa prema Stuttgartu...
Tako je vidim i danas, iako je ovaj đir preko Ljubljane i Villacha kraći i teoretski brži, nije uvijek tako, barem po mom iskustvu, naime, preko Villacha je i veći promet, pa ćesto zna biti gužva zbog zastoja (stau)...itd., pa se zna čekati u koloni...!!! Na kraju dođeš isto..., a ako ideš vamo i tamo, uštediš nešto love preko MB...!!!
Ali ipak prepuštam procjenu ljudima koji u današnje vrijeme putuju na toj relaciji, vremena se mijenjaju, a i izgrađeno je nešto novih trasa autoputeva kroz SLO i A ...
Btw., ...ja sam uglavnom putovao noću..., ono, kretao bih u ponoć..., a ujutro bih još stigao popit' kavu prije posla i presvuć se...itd.
Uvijek i ja tako putujem, jedino ne noću, nego krećem rano ujutro cca 6:00 pa dok se pošteno razdani, prošel sam granicu i pogranične gužve.
Ako ides preko Graza i ako ne zelis nista platiti (osim Vinjete), onda trebas ici preko Bruck-a i Leobena. Onda skrenes prema Leobenu i tu imas 80 km magistralnog puta. Uglavnom nije guzva, ali su ogranicenja uglavnom 70-80. To je sat vremena dulja ruta (skoro), ali zato ne placas tunelarinu od 7.5 E niti cestarinu od 4.5 E.
Ako ti se ne zuri, onda to preporucam (i ako nije snijeg na cesti). Ako pak zuris onda samo prati Salzburg na znakovima nakon Graza i to ce ti biti najbrza ruta (preporucujem ako nisi dobro odmoran ili nisi navikao voziti dulje rute).
Pazi da ne upanjes u jutarnje guzve i one prilikom povratka ljudi sa posla.
Prije Munchena (jedno 80 km) imas baustelu (vec godinama) i tu ti je najbolje proci nocu ili oko podneva. Poslije Munchena prema Stuttgartu isto imas dvij baustele (ima ogranicenja i od 60 km).
Nisam već dugo išao gore otkako sam stalno zaposlen u RH, ali kad sam radio u švabiji uvijek sam iš'o na ovaj duži i jeftiniji đir, dakle preko Maribora, Graza, na Salzburg pa prema Stuttgartu...
a koliko je to duži put preko Graza?
Niti 20 km, dakle nebitno, a brže i jeftinije svakako
ja uvijek idem preko Graza