Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.10.2007., 14:05   #1
atlantis
53% lezbojka
 
atlantis Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: u busiji
Postova: 26,777
Pošalji poruku preko ICQ korisniku atlantis
Čuvanje namirnica

Bok iskusne

U zadnjih par mjeseci luk mi izuzetno brzo strune.

Kupovala sam crveni, ljubicasti, srebrenac
u metrou, billi, konzumu, na dva placa
drzala ga u frizideru, vani, podrumu, papirantom, celofanu

kupujem svega nekoliko komada

al on trune... nakon par dana nadjem barem jednog trulog


kak se vi s tim borite? ima li lijeka?
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2007., 14:11   #2
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,289
1. mora biti na suhom, zračnom i tamnom mjestu
2. birati tvrde, duguljaste (na neku foru više trune okrugli luk :nezna: ), i s dva sloja neoštećene kore, glavice
3. nažalost ove godine je izgleda luk loš općenito
a to bi neko od onih koji ga sade mogao bolje obrazložiti
moja pretpostavka je, kiša u krivo doba rasta
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2007., 14:39   #3
Madame Hooch
Just flying by
 
Madame Hooch Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: all over the place
Postova: 4,577
luk držim u frižideru samo ako je očišćen i već načet ...i to samo dan-dva jer se potroši u to vrijeme

čuvam ga u pletenoj košarici od vrbe (zapravo je kupljena ko ukras za stavit veliku teglu cvijeća u nju), u špajzi ispod najdoljnje police (daklem - mrak, suho, prozračno), a na zalihi mi je količina za otprilike 1,5-2 mjeseca (mješano zlatni i ljubičasti, te 1-2 glave češnjaka)
isto tako i krumpir , u drugoj košarici (njega imam samo za 2-3 tjedna)
__________________
Broomstick operator level A1
Madame Hooch is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2007., 15:46   #4
murtela
Ponekad nisam na forumu
 
murtela Avatar
 
Registracija: Oct 2006.
Postova: 3,286
MH jel mogu i one kosarice pletene za kruh? Nemam pojma od koje su biljke ispletene.
murtela is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 05.10.2007., 18:35   #5
Madame Hooch
Just flying by
 
Madame Hooch Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: all over the place
Postova: 4,577
Quote:
murtela kaže: Pogledaj post
MH jel mogu i one kosarice pletene za kruh? Nemam pojma od koje su biljke ispletene.
ma gle, meni je ovo s košarama ispalo slućajno - u originalu sam ih i kupila za stavit tegle u njih, ali kod zadnje selidbe - kak imaju po dva uha sa strane - upotrijebila sam ih za prenošenje "rasutog" tereta i tak su ostale u špajzi i zahvalna sam im
prednost im je u tome da su čvrste i duboke (ko 5l lonac otprilike) pa stvarno kad ih gurneš ispod police, ono unutra ostane u mraku

inače, ima za kupiti po šoping centrima jako zgodne keramičke posude sa rupama i poklopcem u obliku ogromnog luka ili krumpira ili malo manje ogromnog češnjaka ; uglavnom su švapske proizvodnje pa na njima piše
KARTOFFEL , ZWIEBEL , KNOBLAUCH

ovo na kaj ti misliš, pa - nije da ne može, ali košarice za kruh su uglavnom vrlo plitke ...a materijal od kojeg se pletu je u 80% slućajeva, kukuruzna komušina
__________________
Broomstick operator level A1
Madame Hooch is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2007., 21:08   #6
Špranja
pili li ga, pili
 
Špranja Avatar
 
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: na dnu ulice
Postova: 3,628
Question Kako sačuvati jabuke?

Dobila sam kašetu jabuka. Kako da ih "ambalažiram" da potraju duže vrijeme? Napomena: imam podrum.
Špranja is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2007., 21:28   #7
go2
Registrirani korisnik
 
go2 Avatar
 
Registracija: May 2007.
Postova: 743
Quote:
Špranja kaže: Pogledaj post
Dobila sam kašetu jabuka. Kako da ih "ambalažiram" da potraju duže vrijeme? Napomena: imam podrum.
možeš spremiti samo potpuno zdrave i neoštećene jabuke koje nisu niti udarene
Moj djed je nekad slagao jabuke u drvene kištrice, rađene da zrak svuda struji oko njih, samo jedan sloj u visinu, nikako se ne smiju dodirivati
svakih par dana se pregledaju i izdvoje one koje počinju trunuti
Temperatura treba biti što niža i to treba staviti na prozračno mjesto, ali ne na propuh
go2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 00:28   #8
murtela
Ponekad nisam na forumu
 
murtela Avatar
 
Registracija: Oct 2006.
Postova: 3,286
Kako sacuvati?

Primjetila sam da cesto trazimo svjete o cuvanju namirnica. Pa bi mogli, ako se modaratorice slazu , imati jedan opci o cuvanju hrane.
murtela is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 12:03   #9
c0bra_c00l
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 286
..i makni banane od jabuka.
__________________
Away 4 ever
c0bra_c00l is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 13:58   #10
Juraj2
onaj kojem su maznuli nik
 
Juraj2 Avatar
 
Registracija: Dec 2005.
Postova: 1,126
Nije da bas ide ovdje ali da pitam: Koliko dugo cuvate krumpir- ili grah-salatu u frizideru ? Moze li izdrzati 3-4 dana ?
Juraj2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 14:07   #11
atlantis
53% lezbojka
 
atlantis Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: u busiji
Postova: 26,777
Pošalji poruku preko ICQ korisniku atlantis
kuham obrok po obrok pa nam ne ostane...

s jelima s krumpirom (varivima) nema problem do drugog dana... salatu ne bih chuvala zbog luka a ne zbog krumpira
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 14:20   #12
spy
Razmišljator
 
Registracija: Nov 2005.
Postova: 14,035
jabuke u kištri je dobro tu i tamo polit vodom da budu vlažne
spy is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 16:04   #13
Špranja
pili li ga, pili
 
Špranja Avatar
 
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: na dnu ulice
Postova: 3,628
spy, ovo mi je jako "sumnjiv" savjet...Zadržati što više (i što duže) vlastitu vlagu u jabukama - to je OK, ali čini mi se da polijevanje može samo pospješiti truljenje...
(BTW, potpis ti je baš "apetitlih", taman za Gastronomiju... ...iako bih rado stavila onaj smajlić koji je na Gastronomiji zabranjen...)
Špranja is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 16:28   #14
Špranja
pili li ga, pili
 
Špranja Avatar
 
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: na dnu ulice
Postova: 3,628
Quote:
Juraj2 kaže: Pogledaj post
Nije da bas ide ovdje ali da pitam: Koliko dugo cuvate krumpir- ili grah-salatu u frizideru ? Moze li izdrzati 3-4 dana ?
Krumpir najkasnije do drugog dana, a grah-salata može i 2-3 dana. Luku ne bu niš u "zdravstvenom" smislu (zapravo je konzerviran octom i uljem), ali promijeni se - nije više onako svježe-hrskav, a i okus je pomalo drugačiji. Koga to smeta, jede samo friško spremljenu grah-salatu.
__________________
Kao primjer iznosim jedan ekstrem: najpoznatiji antioksidans je cijankalij, odnosno cijanovodična kiselina, koji toliko dobro zaustavlja oksidacijske procese u mozgu da izaziva trenutnu smrt.
Špranja is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 21:13   #15
Jatza
Redoljub
 
Jatza Avatar
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...
Postova: 110
Pošalji poruku preko AIM korisniku Jatza Pošalji poruku preko Skype korisniku Jatza
Quote:
atlantis kaže: Pogledaj post
Bok iskusne

U zadnjih par mjeseci luk mi izuzetno brzo strune.

Kupovala sam crveni, ljubicasti, srebrenac
u metrou, billi, konzumu, na dva placa
drzala ga u frizideru, vani, podrumu, papirantom, celofanu

kupujem svega nekoliko komada

al on trune... nakon par dana nadjem barem jednog trulog


kak se vi s tim borite? ima li lijeka?
I meni se isto događa ove godine... Izvana izgleda savim ok, trune iznutra; po mirisu skužim da se nešt događa.
Jatza is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2007., 21:16   #16
Jatza
Redoljub
 
Jatza Avatar
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...
Postova: 110
Pošalji poruku preko AIM korisniku Jatza Pošalji poruku preko Skype korisniku Jatza
Quote:
go2 kaže: Pogledaj post
možeš spremiti samo potpuno zdrave i neoštećene jabuke koje nisu niti udarene
Moj djed je nekad slagao jabuke u drvene kištrice, rađene da zrak svuda struji oko njih, samo jedan sloj u visinu, nikako se ne smiju dodirivati
svakih par dana se pregledaju i izdvoje one koje počinju trunuti
Temperatura treba biti što niža i to treba staviti na prozračno mjesto, ali ne na propuh
Moj djed je to isto radio, a ako me sjećanje dobro služi, između jabuka je stavljao novinski papir...
Jatza is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2007., 11:48   #17
Juraj2
onaj kojem su maznuli nik
 
Juraj2 Avatar
 
Registracija: Dec 2005.
Postova: 1,126
Quote:
Špranja kaže: Pogledaj post
Krumpir najkasnije do drugog dana, a grah-salata može i 2-3 dana. Luku ne bu niš u "zdravstvenom" smislu (zapravo je konzerviran octom i uljem), ali promijeni se - nije više onako svježe-hrskav, a i okus je pomalo drugačiji. Koga to smeta, jede samo friško spremljenu grah-salatu.
Problem i je u tome sto meni frisko pripremljena krumpir i grah salata ne valjaju
Volim da se okusi malo prožmu, a krumpir salata i ohladi . Uopce me ne smeta sto luk malo "uvene".
Juraj2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2007., 13:08   #18
spy
Razmišljator
 
Registracija: Nov 2005.
Postova: 14,035
Quote:
Špranja kaže: Pogledaj post
spy, ovo mi je jako "sumnjiv" savjet...Zadržati što više (i što duže) vlastitu vlagu u jabukama - to je OK, ali čini mi se da polijevanje može samo pospješiti truljenje...
(BTW, potpis ti je baš "apetitlih", taman za Gastronomiju... ...iako bih rado stavila onaj smajlić koji je na Gastronomiji zabranjen...)
Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Stoga ovdje prenosimo recept dr. sc. Ive Krpine za pripremu takve otopine objavljen u emisiji „Vikend u voćnjaku“ na Radio Sljemenu (88,1 MHz).

Za pripremu otopine potrebno je:

10 litara vode

0,4 kg kalcijeva klorida

20 g vinobrana

10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)


Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.


spy is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2007., 01:27   #19
Špranja
pili li ga, pili
 
Špranja Avatar
 
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: na dnu ulice
Postova: 3,628
Ovo moram povjerovati, nema mi druge...
Hvala na trudu.
Potpis ti je (to i dalje mislim ) bljak...
__________________
Kao primjer iznosim jedan ekstrem: najpoznatiji antioksidans je cijankalij, odnosno cijanovodična kiselina, koji toliko dobro zaustavlja oksidacijske procese u mozgu da izaziva trenutnu smrt.
Špranja is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2008., 18:53   #20
Lali Puna
Waving, Not Drowning
 
Lali Puna Avatar
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: u ormaru
Postova: 24,628
totalna tuka za domaćinstvo :)

dakle, kkao priznajem, totalno sam neuka u tim domaćinskim poslovima, sad kužim da nisam nikad obraća pozornost na stvari koje su se, valjda, radile same od sebe...

mamu ne bih pitala jer..ma, znatekak je to sa sveznajućim majkama, a sveki me bed pitat...nije me nikad interesiralo domaćinstvo, a dosad mi nije trebalo jer sam uglavnom kuhala dan za danom...
sad imam malu beštiju pa jedva da stignem neki brzinski ručak skuhat...elem, da ne trošim vrijeme na pranje i čišćenje povrća, ja bih si to pripremila preko vikenda pa da mi je prek tjedna bar malo lakše i brže
ok, ne mislim sad da mi tjedan dana sve stoji nasjeckano u frižideru, mrkvu sam samo očistila od lišća i oprala, ali i to je nešto...
ja danas bila u tjednoj nabavci povrća i skužila da nemam pojma kak da šta spremim....oprala sam zelenu salatu, razdvojila na listove i ono , kaj sad..da ju spremam mokru il suhu, u vrećicu, u plastičnu posudu, u neku zdjelu pa pokrijem sa prozirnom folijom...

savjete, tipse, upute - molim....kak da povrće održim što svježijm i da mi se ne pokvari, a da bude što pripremljenije za kuhanje...
salata, kupus, kelj, mrkva, peršin, karfiol...štagod, zahvalna sam na svim savjetima...

a što mogu kad sam neuka, čovjek či dok je živ
__________________
mogli bismo
Lali Puna is offline  
Odgovori s citatom
Advertisement
 
Advertisement
Sponsored links

Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 09:22.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger