Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente
Korisničko ime
Lozinka

Kutak za školarce i studente Sjedni, 1!!!
Podforumi: Državna matura, Osnovne i srednje škole, Fakulteti i visoka učilišta, Upomoć, spašavajte!

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.09.2010., 16:15   #421
Disperadun.
Agroseksualac

Disperadun. Avatar

Registracija: Dec 2009.
Eto na FOI-u je sad kraj
Old 17.09.2010., 21:36   #422
Paskaneman
Registrirani korisnik

Paskaneman Avatar

Registracija: Oct 2007.
vrijeme prolazi ali ova tema i dalje živi, dok je god nas, vjecnih studenata

..da se pohvalim..još mi ostalo pola ispita (i diplomski) do kraja..a uskoro pocinje teći 7 godina

..samo je caka šta ovu polovicu neću uspiti nauciti bar za 3 miseca koliko je ima

citam ranije postove pa vidim da sve ''zabrinjava'' zadnji rok za zavrsetak studija po starom programu...

..po svom iskustvu mogu reci da se to razlikuje za svaki fakultet koji te odluke donose na svojim sjednicama vijeca..

..uglavnom, sto se tice splitskog ekonomskog fakulteta, mogu reci da je (trenutn) zadnji rok za zavrsetak studija po starom programu kraj akademske godine 2013..

Quote:
EKONOMSKI FAKULTET U SPLITU:

Odluka o nastavku studija (prociseeni tekst) 217

(1) Student upisan na dodiplomski sveucilisni studij prije ustrojavanja preddiplomskih studija sukladno odredbama Zakona 0 znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ima pravo, ukoliko ne ponavlja godinu, dovrsiti studij prema nastavnom programu uvjetima koji su vazili prilikom upisa u prvu godinu studija i steei akademski stupanj diplomiranog ekonomiste.

(2) Student koji je u akademskoj godini 2004/2005. prvi put upisao prvu godinu dodiplomskog studija, mora taj studij dovrsiti do kraja akademske godine 2012/13. odnosno do 30. rujna 2013. godine.

..neki postavljaju pitanje, pa sto ce biti sa mnom ako ne zavrsim u tom roku a ostane mi na primjer samo 1 ispit..

..vjerojatno nista..koliko sam cuo neke razgovore između profesora vjerojatno ce se placati svaki izlazak na ispit, pošto nema smisla da vas ''vracaju'' na bolonju..

Zadnje uređivanje Lady_D : 18.09.2010. at 00:05.
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2010., 22:16   #423
sminkica
Registrirani korisnik

sminkica Avatar

Registracija: Jun 2007.
Quote:
Paskaneman kaže: Pogledaj post
..uglavnom, sto se tice splitskog ekonomskog fakulteta, mogu reci da je (trenutn) zadnji rok za zavrsetak studija po starom programu kraj akademske godine 2013..
ali iz tvog quota se vidi da se ta 2013. godina odnosi samo na jednu jedinu generaciju (upisanu 2004/05), kakvo je stanje sa starim studentima općenito, do kad vam je rok?

kako je u splitu i općenito na drugim fakultetima što se tiče novaca, plaća li se apsolventska godina "starima" (u tom produženju nakon 2010. što je bio prvotni rok) i koliko se plaća?

na sveučilištu u zadru sad ističe taj rujan 2010. i na sjednici senata će se odlučiti o cifri, godina će koštati od 2750kn pa do 7000kn, ovisno koju svotu će odrediti.

je li u drugim gradovima takva svota po apsolventskoj godini ili veća ili manja?
sminkica is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2010., 22:34   #424
Paskaneman
Registrirani korisnik

Paskaneman Avatar

Quote:
sminkica kaže: Pogledaj post
ali iz tvog quota se vidi da se ta 2013. godina odnosi samo na jednu jedinu generaciju (upisanu 2004/05), kakvo je stanje sa starim studentima općenito, do kad vam je rok?
generacija 2004/2005 je posebno napomenuta samo zbog toga sto smo mi zadnja generacija koja je upisana po starom programu (tu spadam i ja)..

..kako vrijedi za nas tako vrijedi i za sve ostale..bez obzira jesi li se upisala 04/05 ili 10 godina ranije

..ionako smo svi imali bezuvjetne upise na više godine tako da smo se stime svi izjednacili..

na primjer..meni je ostao zadnji ispit mikroekonomija sa 2 godine, a imam sve ostale godine ociscene..formalno sam na drugoj godini ali to ionako više nema nikakvog smisla..

Quote:
kako je u splitu i općenito na drugim fakultetima što se tiče novaca, plaća li se apsolventska godina "starima" (u tom produženju nakon 2010. što je bio prvotni rok) i koliko se plaća?
na ovo ti mogu odgovoriti iz vlastitog primjera..

za redovne studente:

- 1, 2, 3, 4 godina - placa ministarstvo ili o vlastitom trošku (ovisno kako si bila rangirana pri upisu)

- 5 i 6 godina (odnosno 1 i 2 apsolventska godina) - placaju se samo ''troškovi upisa''..oko 250 kn o vlastitom trošku

- 7, 8, ... (postajes izvanredni student) - placas ''nastavak studija'' u iznosu oko 1800 - 2000kn (of kors - o vlastitom trošku )

..dakle, ja sada upisujem 7 godinu..placam oko 2000kn nastavak studija po prijašnjim propisima ali kao izvanredni student, jer se nakon 2 apsolventske godine gubi status redovnog studenta..

Zadnje uređivanje Paskaneman : 17.09.2010. at 22:41.
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 17.09.2010., 22:59   #425
sminkica
Registrirani korisnik

sminkica Avatar

hvala na odgovoru

pitam jer sam iz prijašnjih upisa na ovoj temi (ljudi s drugih sveučilišta) stekla dojam da oni ne plaćaju školarinu, nego im je samo produženo do npr. 2011.
ali nitko nije spominjao školarinu pa vjerojatno i oni plaćaju kao vi u splitu i kao kod nas u zadru
sminkica is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2010., 16:21   #426
Paskaneman
Registrirani korisnik

Paskaneman Avatar

Quote:
hvala na odgovoru

pitam jer sam iz prijašnjih upisa na ovoj temi (ljudi s drugih sveučilišta) stekla dojam da oni ne plaćaju školarinu, nego im je samo produženo do npr. 2011.
ali nitko nije spominjao školarinu pa vjerojatno i oni plaćaju kao vi u splitu i kao kod nas u zadru
nema na cemu

..kroz ovih 7 godina studiranja najteze mi je zapravo bilo ''nepoznavanje informacija'' (bilo koje vrste vezanih za studiranje), puno vise nego sam cin ucenja...

...puno je lakše proci neki ispit za koji imas 1000 stranica za nauciti, ako si dobro informiran o tome sto, kako i na koji nacin se ispituje, nego neki ispit od 200 stranica a da ne znas uopce ni kako ti profesor izgleda, a kamoli sto trebas uciti..
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2010., 14:14   #427
javašluk
Registrirani korisnik

javašluk Avatar

Registracija: May 2010.
Quote:
Azaleja kaže: Pogledaj post
Možda dečko ima obiteljskim problema, zdrastvenih problema i takvih stvari, možda su mu roditelji ostali bez posla, možda mu je netko umro u familiji, možda je otkrio da ia neku bolest-tko će ga znati. Možda treba početi raditi, tko će ga znati.

Baš mi je drago čuti ovakvo razmišljanje! Meni se dogodilo da sam na drugoj godini faksa ostao bez roditelja, tada mi je mama umrla od raka, a otac mi je umro četiri godine ranije od moždanog udara. Imao sam dvadeset godina i dobio na leđa sve, bliže rodbine nisam imao i što sam onda mogao nego prihvatiti situaciju kakva je, i tu dolazi ono najteže, a to je da za ostvarenje prava na obiteljsku imovinu moraš biti redovan student, prakički ne smiješ ponavljeti (više od jednom) a silom prilike dobiješ na vrat hrpetinu drugih obveza. Dobro OK, nekako sam dogurao do upisa u četvrtu godinu i apsolventski i ostalo mi 4 ispita do kraja kad sam imao 26god, više nisam imao pravo na obiteljsku mirovinu, i danas ću sutra ću i prešao tridesetu i nakon 4-5 godina pokušao ispolagati ta 4 ispita, i tada još jedan šok, a to je da se kroz tih par godina pooštrio značajno kriterij, hm.... Nisam imao drugog izbora nego natrag u klupe s 31godinom, prvi dan malo čudan osjećaj al ajde .... može se.. Uglavnom diplomirao sam s 34 god. pravo, uspio sam, ali me sad svi gledaju "onako malo" zašt sam tako dugo studirao, a nekima kad i isprićam priči i dalje nevjeruju! A šta mogu.....I da se ponovo rodim i ponovi me zakače takve okolnost mislim da bi jednako postupio... E sad.... Ali mislim da nekom drugom koji bi se našao u sličnoj situacije ne znam što bi mu savjetovao, jer je teško u tim okolnostima sve rješavat u roku i onda kad dobiješ diplomu teško možeš konkurirati za radno mjesto zbog "trajanja studiranja" tako da......
Old 20.09.2010., 14:38   #428
magic potion
Opaka korisnica

magic potion Avatar

Registracija: Apr 2009.
javašluk, svaka čast!
Old 20.09.2010., 17:55   #429
afrikana
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Javašluk svaka,svaka čast!!!više je onih koji da su na tvome mjestu bi odustali,nego takvi kao ti da se spreman boriti,ja se nadam da će nama koji studiramo ova priča otvoriti oči da se toga što prije rješimo jer nikad ne zmaš što se sutra može desiti!!!!reci je si našao zaposlenje?to je sada jdino bitno,ako nisi daj bože što prije jer si stvarno zaslužio!!
afrikana is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2010., 18:11   #430
javašluk
Registrirani korisnik

javašluk Avatar

Quote:
afrikana kaže: Pogledaj post
Javašluk svaka,svaka čast!!!više je onih koji da su na tvome mjestu bi odustali,nego takvi kao ti da se spreman boriti,ja se nadam da će nama koji studiramo ova priča otvoriti oči da se toga što prije rješimo jer nikad ne zmaš što se sutra može desiti!!!!reci je si našao zaposlenje?to je sada jdino bitno,ako nisi daj bože što prije jer si stvarno zaslužio!!
Svaki tjedam pošaljem po 4-5 molbi! ali samo tamo za koje imam uvjete. Ne vidim svrhu slati tama gdje je izvjesno da su minimalne šanse! Ne mogu u molbama/zamolbama pisati ovo što ovje mogu o svom životu. Samo pri selekciji ja ne mogu proći pored djece bogataša koji su dobri, iznadprosječni sudenti! Usput imam kolegu kojem je umro otac par mjeseci ranije od mog i on je odustao kao apsolvent, ostalo mu desetak ispita ili nešto manje ali mu uvalili razlike pa bi morao ohoho još. Ali danas su pa faxonima kriteriji očajni, strogi, pomalo "neprijateljski", prije petnaestak godina je to bilo nekako ljudskije!
Old 22.09.2010., 13:28   #431
Unalias
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2009.
Ekonomski faks Rijeka

Nama na Ekonomskom faksu u Rijeci ne daju da budemo vječni studenti
Upravo su nas otkantali iako ima dosta onih koji imaju samo jedan ili dva ispita
Unalias is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2010., 14:08   #432
javašluk
Registrirani korisnik

javašluk Avatar

Quote:
Unalias kaže: Pogledaj post
Nama na Ekonomskom faksu u Rijeci ne daju da budemo vječni studenti
Upravo su nas otkantali iako ima dosta onih koji imaju samo jedan ili dva ispita
U kom smislu otkantali, da su vas ispisali? zabranili vam studiranje?
Old 22.09.2010., 14:52   #433
sminkica
Registrirani korisnik

sminkica Avatar

Quote:
javašluk kaže: Pogledaj post
pri uvođenju bolonje svim starim studentima je rok za završetak studija bio 30.9.2010., na velikoj većini fakulteta su to produžili (kako gdje, različito od faksa do faksa - 2011., 2012., 2013., pa čak i 2014.), uglavnom uz plaćanje apsolvenstke godine (cifra isto varira)

u rijeci su, kako kaže forumaš/ica iznad očito zadržali ovaj prvi rok 2010., žao mi je stvarno je krajnje nekorektno što ministarstvo dozvoljava takav raspon različitog ponašanja fakulteta

kao što je već više vas ovdje spomenulo - poveći broj ljudi ima jako teške životne sudbine i ne vidim zašto bi bili kažnjeni oduzimanjem prava na diplomu samo zato što su bili bolesni ili su im najbliži umrli ili financijski cijele obitelji jedva preživljavaju... a oni drugi kojima je život bajka oni imaju pravo na diplomu ah, prečesto je život kompletno nepošten
sminkica is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2010., 21:03   #434
Azaleja
Ljenivka

Registracija: Apr 2004.
Quote:
Baš mi je drago čuti ovakvo razmišljanje! Meni se dogodilo da sam na drugoj godini faksa ostao bez roditelja, tada mi je mama umrla od raka, a otac mi je umro četiri godine ranije od moždanog udara. Imao sam dvadeset godina i dobio na leđa sve, bliže rodbine nisam imao i što sam onda mogao nego prihvatiti situaciju kakva je, i tu dolazi ono najteže, a to je da za ostvarenje prava na obiteljsku imovinu moraš biti redovan student, prakički ne smiješ ponavljeti (više od jednom) a silom prilike dobiješ na vrat hrpetinu drugih obveza. Dobro OK, nekako sam dogurao do upisa u četvrtu godinu i apsolventski i ostalo mi 4 ispita do kraja kad sam imao 26god, više nisam imao pravo na obiteljsku mirovinu, i danas ću sutra ću i prešao tridesetu i nakon 4-5 godina pokušao ispolagati ta 4 ispita, i tada još jedan šok, a to je da se kroz tih par godina pooštrio značajno kriterij, hm.... Nisam imao drugog izbora nego natrag u klupe s 31godinom, prvi dan malo čudan osjećaj al ajde .... može se.. Uglavnom diplomirao sam s 34 god. pravo, uspio sam, ali me sad svi gledaju "onako malo" zašt sam tako dugo studirao, a nekima kad i isprićam priči i dalje nevjeruju! A šta mogu.....I da se ponovo rodim i ponovi me zakače takve okolnost mislim da bi jednako postupio... E sad.... Ali mislim da nekom drugom koji bi se našao u sličnoj situacije ne znam što bi mu savjetovao, jer je teško u tim okolnostima sve rješavat u roku i onda kad dobiješ diplomu teško možeš konkurirati za radno mjesto zbog "trajanja studiranja" tako da......

Naime i sama upravo stojim na odr.faksu, iz određenih zdrastvenih razloga a uz to radim. Ne vidim što je čudno da ljudi kasnije nastavljaju studij-očito je to kod nas samo moguće. Ja sam jedna od vječnih studenata. Kod nas se uopće ne razmišlja o ljudima koji žele podići cjeloživotno obrazovanje. Nadam se da si možda u međuvremenu nešto radio pa da ti uđe u životopis-ljudi uopće na to ne razmišljaju.

Quote:
pri uvođenju bolonje svim starim studentima je rok za završetak studija bio 30.9.2010., na velikoj većini fakulteta su to produžili (kako gdje, različito od faksa do faksa - 2011., 2012., 2013., pa čak i 2014.), uglavnom uz plaćanje apsolvenstke godine (cifra isto varira)

u rijeci su, kako kaže forumaš/ica iznad očito zadržali ovaj prvi rok 2010., žao mi je stvarno je krajnje nekorektno što ministarstvo dozvoljava takav raspon različitog ponašanja fakulteta

kao što je već više vas ovdje spomenulo - poveći broj ljudi ima jako teške životne sudbine i ne vidim zašto bi bili kažnjeni oduzimanjem prava na diplomu samo zato što su bili bolesni ili su im najbliži umrli ili financijski cijele obitelji jedva preživljavaju... a oni drugi kojima je život bajka oni imaju pravo na diplomu ah, prečesto je život kompletno nepošten

Rok je svima do 2011.godine. Ako opet nešto ne izmijene.

Zadnje uređivanje Lady_D : 23.09.2010. at 00:57.
Azaleja is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2010., 21:22   #435
xsarahx
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2010.
kod nas su rekli da do kraja rujna 2011. moramo diplomirati ili gubimo pravo studiranja. a prije su rekli da ako do tada ne diplomiramo da nas bacaju na bolonju. iskreno se nadam zavrsiti do tada jer se ne bih htjela igrati s tim pa da na kraju sve ove godine studiranja budu bacene u vjetar :/
xsarahx is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2010., 22:59   #436
sminkica
Registrirani korisnik

sminkica Avatar

Quote:
Azaleja kaže: Pogledaj post
Rok je svima do 2011.godine. Ako opet nešto ne izmijene.
da, većini je odobrena upravo 2011., ali ima i kasnijih termina (pisali su ljudi na prethodnim stranama ove teme)
ne znam gdje je još (osim rijeke) tako rigorozno zadržan ovaj termin 2010., na sveučilištu u zadru još uvijek službeno stoji taj rok 2010., ali izgleda da će krajem rujna biti sjednica senata gdje će najvjerojatnije produžiti do 2011. (uz plaćanje školarine), iako ni to nije isgurno dok senat ne odluči, tko kaže da neće odbiti kao što je odbio riječki? luda kuća u ovoj državi, svak po svome tjera

oni ništa nisu shvatili kako treba - svuda u svijetu se propagira cjeloživotno obrazovanje i kad se netko odluči kasnije završiti faks (ili kasnije započeti) to se smatra vrlo pohvalnim i vrijednim divljenja, samo kod nas na to gledaju posprdno, gotovo kao na sramotu
sminkica is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2010., 11:42   #437
Unalias
Registrirani korisnik

Quote:
Nisu nam zabranili studiranje, ali koda jesu. Imamo mogućnost prelaska na bolonju, upisivanje cijele 3.god. i polaganje razlike 1.i 2.god.
I šta sad nakon toliko godina muke, da budeš prvostupnik?!
Što je najbolje puno ljudi ima kojima je ostao samo jedan ispit, ali oni to ne uvažavaju!
Unalias is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2010., 12:08   #438
Paskaneman
Registrirani korisnik

Paskaneman Avatar

Quote:
Nisu nam zabranili studiranje, ali koda jesu. Imamo mogućnost prelaska na bolonju, upisivanje cijele 3.god. i polaganje razlike 1.i 2.god.
I šta sad nakon toliko godina muke, da budeš prvostupnik?!
Što je najbolje puno ljudi ima kojima je ostao samo jedan ispit, ali oni to ne uvažavaju!
pa niste valjda za takvu odluku saznali u zadnji cas? vjerojatno ste vec godinu ranije znali sto vas ceka ako ne diplomirate u roku?

kod nas na EFST-u su maksimalno korektni, cak i vise nego sto se moze ocekivati..kako god okrenemo vise ne mozemo zavrsiti na bolonju..pitanje je samo financijskih sredstava i vremena koliko ce nam biti potrebno da zavrsimo...
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2010., 12:49   #439
Unalias
Registrirani korisnik

Quote:
Paskaneman kaže: Pogledaj post
pa niste valjda za takvu odluku saznali u zadnji cas? vjerojatno ste vec godinu ranije znali sto vas ceka ako ne diplomirate u roku?

kod nas na EFST-u su maksimalno korektni, cak i vise nego sto se moze ocekivati..kako god okrenemo vise ne mozemo zavrsiti na bolonju..pitanje je samo financijskih sredstava i vremena koliko ce nam biti potrebno da zavrsimo...
Uvijek imaš rok do kad možeš završit, ali se taj rok uvijek produljivao i uvijek si se mogo upisat bez problema. Tako da je ovo neočekivano, pogotovo ako imaš jedan ispit do kraja. I još bi razumjela da nas hoće sve prebacit na bolonju jer totalno ukidaju stari program, nego i dalje ostaje generacija starih studenata koji nastavljaju studij po starom i ne vidim razlog zašto netko ne bi mogo dat još taj jedan ispit s njima
Unalias is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2010., 13:31   #440
Paskaneman
Registrirani korisnik

Paskaneman Avatar

Quote:
Uvijek imaš rok do kad možeš završit, ali se taj rok uvijek produljivao i uvijek si se mogo upisat bez problema. Tako da je ovo neočekivano, pogotovo ako imaš jedan ispit do kraja. I još bi razumjela da nas hoće sve prebacit na bolonju jer totalno ukidaju stari program, nego i dalje ostaje generacija starih studenata koji nastavljaju studij po starom i ne vidim razlog zašto netko ne bi mogo dat još taj jedan ispit s njima
zao mi je, mozda san ja blesav, ali ne kuzim tvoj post niti malo..

kako se to uvijek rok produljivao, a sad odjedanput nije? za takvu odluku su vas trebali obavijestiti bar godinu dana ranije..nemogu oni mjesec dana prije upisa u novu akdaemsku godinu odluciti da se ne produzuje stari program?? mi smo vec prije 5 godina znali da nam je rok do kraja 2013...

a druga stvar..kako to neki mogu nastavaiti po starom programu, a drugi ne mogu?? to mi je jos manje jasno?
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja