Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.10.2007., 12:12   #1
Question Kobasice od divljaci

Deca, bok!

Moj stari se vrnul doma iz lova sa pola jelena u gepeku. Izmedju ostalog planiramo napraviti domace kobasice od divljaci.

Ima netko neki dobar recept?!

Fala!
__________________
She was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest ...

Boze daj mi Ti od svoje milosti, a ne onako kako sam zasluzio...
Una67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2007., 13:02   #2
Ovako: jeleni su biljojedi, pa im je zato meso pomalo kiselkasto. Kao i kod sve divljači, također je prilično nemasno, i brzo se presuši. Zato obavezno u kobasice umiješati malo svinjskog mesa, s malo više masnoće. Začine je porebno prilagoditi kiselkastom okusu jelenjeg mesa, pa zato možda malo više ljute paprike. S paprikom ne pretjerivati, ljuta se dodaje za okus, slatka za boju. Kako je jelenje meso tamnije, trebat će možda malo manje slatke. No, ako se pretjera s paprikom, cijela stvar postaje gorka. Bitno je izbalansirati svinjetinu, da se kobasice ne presuše, jer ćeš ih inače rezati motornom pilom.
BluesCat is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2007., 13:58   #3
i bitno je dati mozda osit na pregled za trihinelu?
toplo bi preporucila...
__________________
you'll shoot your eye out,kid!
la-di-da is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2007., 14:02   #4
Naravno. To raditi sa svakim mesom koje se prerađuje u kobasice a nije nabavljeno iz kontroliranog izvora.
BluesCat is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2007., 17:00   #5
Quote:
la-di-da kaže: Pogledaj post
i bitno je dati mozda osit na pregled za trihinelu?
toplo bi preporucila...
Samo veprovnu.
A može i neki drugi komad mesa, samo tada je pregled skuplji.

Kod jelena pazi na nosni štrk.
__________________
A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.
Laa Laa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2007., 18:38   #6
Quote:
Una67 kaže: Pogledaj post
Moj stari se vrnul doma iz lova sa pola jelena u gepeku.
kak je pogodio samo pola
go2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2007., 23:16   #7
Quote:
go2 kaže: Pogledaj post
kak je pogodio samo pola
heheh
pa s kompicima isel
ulovili su tri
__________________
She was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest ...

Boze daj mi Ti od svoje milosti, a ne onako kako sam zasluzio...
Una67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2007., 09:08   #8
Mi redovito pravimo "divlje" kobasice, ali miješamo sa pitomom svinjetinom....tako su najbolje!
__________________
Nije važno jesi li nokautiran. Važno je - dižeš li se!?
reader is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2007., 09:19   #9
Quote:
go2 kaže: Pogledaj post
kak je pogodio samo pola
Nije štel ubit životinju pa je otkinul sam one komade bez kojih se može
lambuel is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2007., 12:22   #10
ja se sjećam da jwe jedan moj prijatelj radio kobasice od jelena i nije dao svinjski špek mljeti, nego smo mu svi morali pomagati rezati kockice špeka za kobasice
negdje pet s pet milimetara
ne sjećam se šta je rekao zašto je to dobro
go2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2007., 12:51   #11
Samljevena masnoća će se puno prije isušiti nego ona rezana u kockice. Inače, to se radi kod kulina: izabire se najkvalitetniji komad mesa (obično kare) koji se reže na kockice, i takav se dodaje u smjesu. Upravo zbog zahtjeva da se koristi najkvalitetnije meso, od jednog svinjčeta se treba raditi jedan kulin.
E sad, masnoća izrezana na kockice nekome izgleda dobro, nekome ne - to je već stvar estetskih kriterija pri izradi kobasica.
BluesCat is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2007., 18:58   #12
imam ja supermasinu za meso. posudim
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 16:22.