Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme
Korisničko ime
Lozinka

Povijest i povijesne teme Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest... Podforum Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.01.2009., 19:05   #241
Death-of-Art
...

Death-of-Art Avatar

Registracija: Sep 2008.
Pošalji poruku preko MSN korisniku Death-of-Art
Quote:
Mosugnio kaže: Pogledaj post
Da, velika, velika većina I-P37 kod nas su i I-M423.

I kao što sam napisao, najnovija ispitivanja pokazuju da se i I-M423 dijeli na dvije skupine: veća skupina I-rs9786274=T (Dinarska skupina) i manja skupina I-rs9786274=G (Irska i .Britanija). Inače, kod ostalih u skupini I2 je rs9786274=G pa bi "Irci trebali imati oznaku I-M423* (* znači da su svi poznati downstream SNP negativni)

Plus sam stavio da naglasim prisutnost markera M423

I da budem prezicniji što de tiče one "manjine" u SZ Europi: oni su I-P37+ M423- M-26-, dakle I-P37.2*

znači bilo bi to ovako:

• I2 L68, M438/P215/S31, (formerly I1b)
• • I2* -
• • I2a P37.2
...
• • • I2a2 M423
• • • • I2a2*... tu je i rs9786274=G irski i britanski
• • • • I2a2a P41.2/M359.2
• • • • I2a2b rs9786274=T dinarski (uglavnom)

koji radovi imaju podatke uzoraka s ovih prostora s gornjom razdiobom?
Old 10.01.2009., 22:29   #242
Mosugnio
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2009.
Quote:
Death-of-Art kaže: Pogledaj post
znači bilo bi to ovako:

• I2 L68, M438/P215/S31, (formerly I1b)
• • I2* -
• • I2a P37.2
...
• • • I2a2 M423
• • • • I2a2a P41.2/M359.2
• • • • I2a2b rs9786274=T dinarski (uglavnom)

koji radovi imaju podatke uzoraka s ovih prostora s gornjom razdiobom?
Da, to je to. Postoji ipak jedno "ali", a to je položaj P41.2 u odnosu na rs9786274=T. Na osnovu gornjeg prikaza, P41.2 je "sestrinska" grupa s rs9786274=T. Sudeći po izgledu STR, u obje grupe to će se promijeniti i imat ćemo slijedeću situaciju:

• • I2* -
• • I2a P37.2
...
• • • I2a2 M423
• • • • I2a2a rs9786274=T dinarski (uglavnom)
• • • • • I2a2a1 P41.2/M359.2

Podaci su dobijeni uglavnom privatnim istraživanjima, a kompanije kao što su FTDNA (koja daje oznake koje počinju s L) i Ethnoancestry, Genebase su već počeli s razvojem primera za komercijalno ispitivanje ovog SNP.

Inače, ovaj SNP (rs9786274=T) se neovisno pojavio i u jednoj I1 grupi (Skandinavci) pa će i tu biti promjena u označavanju.
Mosugnio is offline  
Old 11.01.2009., 01:37   #243
Vepar56
Peniš

Registracija: Jun 2006.
Srodni s Ukrajincima?joj majko,kad se sjetim onih faca s tekme Ukrajina-Hrvatska...takih ljudi nikad nisam vidio u životu.
Vepar56 is offline  
Old 13.01.2009., 19:46   #244
Mosugnio
Registrirani korisnik

Test

btw je li netko od vas testirao svoj SNP, STR ili mtDNA?
Mosugnio is offline  
Old 15.01.2009., 10:12   #245
Aryan
21.12.2012.

Aryan Avatar

Registracija: Mar 2008.
Quote:
Mosugnio kaže: Pogledaj post
btw je li netko od vas testirao svoj SNP, STR ili mtDNA?
majstore, reci ti meni di to možeš u Hrvatskoj
Old 15.01.2009., 18:52   #246
Mosugnio
Registrirani korisnik

Quote:
Aryan kaže: Pogledaj post
majstore, reci ti meni di to možeš u Hrvatskoj
Nezahvalno je navoditi bilo koga jer to može zvučati kao preporuka. Dakle, ne reklamiram nikoga od dolje navedenih.

U Hrvatskoj se komercijalno DNA ispitivanjem bavi Genos d.o.o. iz Osijeka (ima laboratorij u Zagrebu) http://www.genos.hr/ . Primarno se bave utvrđivanjem očinstva i vještačenjem DNA, a kako navode da zastupaju The Bode Technology Group iz SAD vjerojatno su u mogućnosti da ispitaju Y-STR (na stranici Bode TG se navodi da koriste PowerPlex i Y-filer - znači 9 odnosno 17 Y-STR markera). Suradnik im je dr. Marjanović.

Napolju su napoznatije FTDNA http://www.familytreedna.com/ i SMGF http://www.smgf.org/.

FTDNA i SMGF se primarno bave određivanjem Y-STR i mtDNA s tom razlikom da FTDNA to naplaćuje i šalje vam rezultate u roku od 6 tjedana. FTDNA određuje i SNP, ali se oni u najvećem broju slučajeva mogu predvidjeti na osnovu STR (izuzetak je zasigurno R1b hg)

SMGF to radi besplatno, ali vam ne šalje rezultate nego ih koristi za svoja istraživanja i objavi ih nakon nekih godinu dana u svojoj bazi. Treba puno vremena i iskustva da bi se ti rezultati pronašli (pogotovu ako ne znate ni jesu li postavljeni).

Uzorci bukalnih stanica (uzima se bris unutrašnje strane obraza) se jednom pošalju pa nije potrebno ponovno slati za dalja ispitivanja. FTDNA ispituje 12, 37 ili 67 Y-STR, a SMGF 44 STR.
Mosugnio is offline  
Old 16.01.2009., 13:25   #247
Aryan
21.12.2012.

Aryan Avatar

Registracija: Mar 2008.
Hvala mosugnio, vidiš za to uopće nisam znao.
Old 16.01.2009., 21:52   #248
maystor1
živa glava

maystor1 Avatar

Registracija: Jan 2007.
Budući da se zna da smo seobom naroda došli u zakarpatje........vjerojatno imamo tih.........iranskih.....turkmenistanskih.....isto čnjačkih ...gena...

Budući da se zna da je dugo godina postojbina Hrvata bila Bijela Hrvatska..........vjerojatno imamo dijelove....poljske...ruske...češke...slovačke.... ukrajinske....dijelove krvi u sebi...

Budući da se zna da smo se selili na jug......i da se u to vrijeme selilo mnogo drugih naroda......a pogotovo avara.....mongola.....koji su bili u usponu....vjerojatno imamo i njihove krvi...

dolaskom na jadran.....zatičemo starosjedilačko stanovništvo ilira....i potomaka plemena prije njih.......kelta i gota......a ondje je bilo doseljeno romansko stanovništvo koje je dovelo i robove i slobodnjake ....uključujući i crnce iz svih dijelova rimskog carstva......pa vjerojatno imamo i njihove krvi.....

Mješanjem sa ostalim narodima ...i njihovim mješavinama krvi...u novije doba u zavisnosti u kojoj su hrvati bili državi.....od Madžara...srba....turaka..švaba......imamo i njihove krvi

i šta sad........ko su u stvari hrvati....

Mislim da smo najviše Slaveni........

Ali mi strašno inponira mističnost dolaska među slavene ...i činjenica da nismo čiste slavenske krvi.....nego da smo došli među njih...

i da smo napravili pomak....preselili se....i zadržali neki svoj identitet...

Šteta samo što nam granice nisu bile postojanije...i okruglije...

Baš šteta...
Old 17.01.2009., 15:32   #249
Hero_87
Pro patria

Hero_87 Avatar

Najviše smo starosjedioci
Old 17.01.2009., 19:15   #250
Passenger_57
Registrisani korisnik

Passenger_57 Avatar

i ja mislim
Old 17.01.2009., 20:17   #251
Davy Crockett
Registrirani korisnik

Davy Crockett Avatar

Registracija: Nov 2006.
Hrvati su se prvo naselili u Dalmaciju, a novija istrazivanja pokazuju da Slavena ima malo u Dalmaciji. Po ovome se vidi da je bio vrlo mali broj Hrvata koji su se doselili i koji su s vremenom nametnuli vlast i svoj jezik starosjediocima koji su se s vremenom asimilirali. Prema tome vecina danasnjih Hrvata su starosjedioci. Je li ovo tocno?
Old 17.01.2009., 20:27   #252
Hero_87
Pro patria

Hero_87 Avatar

Prije nekih spika tipa "ja mislim" i drugih maštovitih i "interestantnih" teza o genetskoj strukturi Hrvata, treba malo i pročačkati po raznim genetskim tablicama i podacima (to je i bit svega o čemu pričamo) koje nam mogu nešto više i reći bez da se bezglavo donose neki zaključci...
Old 17.01.2009., 21:31   #253
maystor1
živa glava

maystor1 Avatar

A šta ti to vrijedi kad znaš da ćeš pronaći svašta....

I čemu onda tražiti objašnjenje za nešto što se desilo....danas izgleda čudno........skreće nas sa teme.......a u prošlosti je bilo normalno.....

Sama povijest objašnjava sve......

Mislim da je ova iransko.....slavensko....bijelo-Hrvatsko....jadranska...teorija najprihvatljivija........ugrubo.....

U sitno ne zna nitko sa sigurnošću...

dakle zanemarimo detalje.....oni nas mogu udaljiti od teme...
Old 17.01.2009., 22:03   #254
Gluskab
Banned

Registracija: Nov 2008.
Quote:
maystor1 kaže: Pogledaj post
A šta ti to vrijedi kad znaš da ćeš pronaći svašta....

I čemu onda tražiti objašnjenje za nešto što se desilo....danas izgleda čudno........skreće nas sa teme.......a u prošlosti je bilo normalno.....

Sama povijest objašnjava sve......

Mislim da je ova iransko.....slavensko....bijelo-Hrvatsko....jadranska...teorija najprihvatljivija........ugrubo.....

U sitno ne zna nitko sa sigurnošću...

dakle zanemarimo detalje.....oni nas mogu udaljiti od teme...
1.Nećeš pronaći svašta jer čovjek ima u sebi dvije genske haplogrupe,jednu na x i drugu na y kromosomu,koje je naslijedio od roditelja. Neće dnk test naći deset haplogrupa u tebi jer nemaš deset roditelja nego dvoje.
2.Objašnjenje tko su nam (na genetskom smislu) bili preci traži se zbog zainteresiranosti pojedinca za takva pitanja,a ne zato što bi nam to kreiralo svakodnevicu...Dakle,osoba koju to zanima testirat će dnk,a ona koja to smatra posve nevažnim,neće.
3.Povijest ne objašnjava sve,dok genetika neke povijesne stvari može konktetnim dokazom potvrditi ili osporiti. U jednom si postu naveo sve one Kelte,Gote,čak i neke crnce koji su navodno dolazili ovamo u rimsko doba...sve je to proizvoljno gledanje na povijest,interpretacija koju sam daješ, a koja se možda nikad nije desila. Bez genetskih dokaza svi ti Kelti,a pogotovo Goti i crnci ostaju samo lijepa pretpostavljena bajka,kao i sve druge bajke
Gluskab is online now  
Old 17.01.2009., 22:19   #255
Kexx
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2006.
Quote:
Davy Crockett kaže: Pogledaj post
Hrvati su se prvo naselili u Dalmaciju, a novija istrazivanja pokazuju da Slavena ima malo u Dalmaciji. Po ovome se vidi da je bio vrlo mali broj Hrvata koji su se doselili i koji su s vremenom nametnuli vlast i svoj jezik starosjediocima koji su se s vremenom asimilirali. Prema tome vecina danasnjih Hrvata su starosjedioci. Je li ovo tocno?

U svima nama ima nakon 1300 godina i starosjedilačke i starohrvatske krvi.
Osim toga u tom razdoblju su se i dalje događale migracije, iako unutar ovog prostora.
Analiza gena je napravljena na oko 1000 ljudi u nekoliko zemalja i kao takva nije popis stanovništva. Da svi daju gene na analizu moguće i da bi rezultati bili drugačiji. Pa sve i da je taj uzorak reprezentativan ne znači da on odražava gensku sliku otepije 1300 godina je se puno toga izdogađalo u međuvremenu. Tj. Turci su golem broj ljudi odveli u roblje, protjerali i pobili, dogodili su se i kuga i slični pogromi. Za pretpostaviti je da je tim događajima bilo izloženije stanovništvo u nizini, a to bi prije bili oni koji su više potomci protohrvata nego starosjedilačko brdsko stanovništvo koje je u dobroj mjeri ostajao pošteđeno tih pogroma i naseljavalo se u ispražnjena područja.
Trebalo bi vidjeti kakve gene imaju Moliški HRvati i Gradišćani, iako su i oni manji dio izbjegle populacije, ali barem znamo da to i jesu, ostali su asimilirani u druge narode.
I kad sve to uzmemo u obzir shvaćamo da nemamo pojma koje gene su imali protohrvati. Tzv. starosjedilački gen je u ovaj oblik mutirao otprije ledenog doba, zato ga i zovemo starosjedilački, ali to ne znači da je netko iz Ljubuškog koji ima taj gen potomak čovjeka koji je prije 9000 godina živio na tom istom mjestu. Možda i jest, ali njegovi potomci su mogli puzeći doći do Ukrajine i natrag u Ljubuški kroz sva ta tisućljeća.
Pogotovo su mogli doći do Bijele HR i natrag.
Ne znamo koje su gene imali protohrvati, odnosno oni koji su donijeli HR ime ovdje.
Kexx is offline  
Old 17.01.2009., 23:43   #256
Dobroljub_Pavić
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2007.
hrvati nisu slaveni
Dobroljub_Pavić is offline  
Old 18.01.2009., 03:16   #257
Gluskab
Banned

Quote:
Dobroljub_Pavić kaže: Pogledaj post
hrvati nisu slaveni
Hrvati jesu lingvistički slaveni.Ideološki, međutim,nismo pan-slavisti niti bi trebali biti. Slaveni su lingvistička podskupina indoeuropljana,kao recimo,Kelti,Tračani,Italici itd, dok je pan-slavizam ideologija.
Gluskab is online now  
Old 18.01.2009., 15:10   #258
maystor1
živa glava

maystor1 Avatar

Quote:
Gluskab kaže: Pogledaj post
1.Nećeš pronaći svašta jer čovjek ima u sebi dvije genske haplogrupe,jednu na x i drugu na y kromosomu,koje je naslijedio od roditelja. Neće dnk test naći deset haplogrupa u tebi jer nemaš deset roditelja nego dvoje.
2.Objašnjenje tko su nam (na genetskom smislu) bili preci traži se zbog zainteresiranosti pojedinca za takva pitanja,a ne zato što bi nam to kreiralo svakodnevicu...Dakle,osoba koju to zanima testirat će dnk,a ona koja to smatra posve nevažnim,neće.
3.Povijest ne objašnjava sve,dok genetika neke povijesne stvari može konktetnim dokazom potvrditi ili osporiti. U jednom si postu naveo sve one Kelte,Gote,čak i neke crnce koji su navodno dolazili ovamo u rimsko doba...sve je to proizvoljno gledanje na povijest,interpretacija koju sam daješ, a koja se možda nikad nije desila. Bez genetskih dokaza svi ti Kelti,a pogotovo Goti i crnci ostaju samo lijepa pretpostavljena bajka,kao i sve druge bajke
Ma ja samo kažem da ako čovjek pročeprka po toj svojoj genetici.....može naći svašta...i iznenaditi se....

Dakle neki tamo dalmatinac ...napravi analizu i ustanovi da ima crnačkih gena...

Ja ovdje u slavoniji napravim...i nađe se nekih njemačkih...

i šta to sve ima veze kada znamo da je i njemaca i crnaca bilo na ovim prostorima......i da će netko...vjerojatno imati neke gene od njih...

dakle svi oni što sam ih nabrojao....relativno mi nisu interesantni...jer sam ih u nekog očekivao...

možda da se u nekog nađe neki egzotični...pa ajde.....možda kineski...preko nekih davnih avara..il mongola...

nismo se razumjeli...ja sam samo rekao da Hrvati imaju svakakvih gena...i da otprilike znaju za većinu....i gdje su ih pokupili...što sam i pobrojao...

interesantno bi bilo ..za mene...nešto neočekivano...i ...egzotično....recimo....

za osobni interes si u pravu.....možda je nekima i bolje da ne znaju...
Old 18.01.2009., 20:06   #259
Gluskab
Banned

Quote:
Ma ja samo kažem da ako čovjek pročeprka po toj svojoj genetici.....može naći svašta...i iznenaditi se....

Dakle neki tamo dalmatinac ...napravi analizu i ustanovi da ima crnačkih gena...

Ja ovdje u slavoniji napravim...i nađe se nekih njemačkih...

i šta to sve ima veze kada znamo da je i njemaca i crnaca bilo na ovim prostorima......i da će netko...vjerojatno imati neke gene od njih...

dakle svi oni što sam ih nabrojao....relativno mi nisu interesantni...jer sam ih u nekog očekivao...

možda da se u nekog nađe neki egzotični...pa ajde.....možda kineski...preko nekih davnih avara..il mongola...

nismo se razumjeli...ja sam samo rekao da Hrvati imaju svakakvih gena...i da otprilike znaju za većinu....i gdje su ih pokupili...što sam i pobrojao...

interesantno bi bilo ..za mene...nešto neočekivano...i ...egzotično....recimo....

za osobni interes si u pravu.....možda je nekima i bolje da ne znaju...
1.Pa ne bih rekao da se baš može svašta naći...Kod rijetkih pojedinaca može naletjeti nešto egzotično,ali vrlo, vrlo rijetko,tako da će se jako mali broj ljudi nešto naročito iznenaditi svojim dnk rezultatima
2.Što se tog dalmatinca koji potencijalno ima crnca pretka,ideja o nekakvim crnačkim genima u Hrvata,bilo iz dalmacije ili slavonije,može biti samo dobar vic
3.Ne zna se za sve navedene,oni kelti koje si spomenio samo su hipoteza, bez ikakvih dokaza da ih ikad ovdje bilo(do dnk dokaza,oni su samo pretpostavka). Goti također,a crnci pogotovo.Avari nisu imali kineske gene,oni nisu kinezi.
4.Što se tiče interesantnosti svog dnk rezultata,bolji je ikakav podatak nego nikakav. Pa u dnk testiranju ne tražimo sebi porijeklo od Džingis kana,Napoleona ili Vinetua nego onakvo kakvo je
5.Ne vidim zašto je,kako ti kažeš, „nekima i bolje da ne znaju". Što im to „opasno i nepoželjno" može otkriti
Gluskab is online now  
Old 18.01.2009., 20:22   #260
maystor1
živa glava

maystor1 Avatar

Quote:
1.Pa ne bih rekao da se baš može svašta naći...Kod rijetkih pojedinaca može naletjeti nešto egzotično,ali vrlo, vrlo rijetko,tako da će se jako mali broj ljudi nešto naročito iznenaditi svojim dnk rezultatima
2.Što se tog dalmatinca koji potencijalno ima crnca pretka,ideja o nekakvim crnačkim genima u Hrvata,bilo iz dalmacije ili slavonije,može biti samo dobar vic
3.Ne zna se za sve navedene,oni kelti koje si spomenio samo su hipoteza, bez ikakvih dokaza da ih ikad ovdje bilo(do dnk dokaza,oni su samo pretpostavka). Goti također,a crnci pogotovo.Avari nisu imali kineske gene,oni nisu kinezi.
4.Što se tiče interesantnosti svog dnk rezultata,bolji je ikakav podatak nego nikakav. Pa u dnk testiranju ne tražimo sebi porijeklo od Džingis kana,Napoleona ili Vinetua nego onakvo kakvo je
5.Ne vidim zašto je,kako ti kažeš, „nekima i bolje da ne znaju". Što im to „opasno i nepoželjno" može otkriti
Tako je dakle......oni koji misle da trebaju nešto tražiti...neka traže....mi ostali znamo da smo mix ovdašnjih gena....priča završena...

probaj to za dalmatince reći mojim ratnim kolegama........za jednog dalmatinca iz slavonije.........ne znam zašto smo ga zvali cigo.....i bijaše visok......buljat....i tamnoput......i sam kaže ...da smo "mi"...svi takvi...

inače mislim da su ti crnački geni došli u dalmaciju preko talijana......zna se da ih oni imaju zbog arapskih upada ....silovanja.....

čak ima i pjesma u italiji.....o silovanim ženama...od arapa...afrikanaca...uglavnom iz tunisa..

da ga vidiš...rekao bi da je ispao iz gladijatorske arene....(gladijatori iz tunisa)....

za gote i kelte mi ne treba dokaz......dovoljno je vremena prošlo da geni na neki način dodju do nas.....čista logika....povijesna miješanja..

računam da sam nekog "normalnog"...mješanog genskog podrijetla.....

vjerojatno su se neki iznenadili velikim očekivanjima kad su dali svoj genski materijal.........s primjesama nečeg neželjenog i neočekivanog...
Pa zato vjerojatno neki kažu....kojeg sam vraga to uopće čačkao...

ništa osobno...

pišem jako ugrubo.....nisam stručnjak.....ne treba me ispravljati u terminologiji jer ju ionako ne znam...........

Zadnje uređivanje maystor1 : 18.01.2009. at 21:11.
maystor1 is offline  
Old 18.01.2009., 22:42   #261
Gluskab
Banned

Quote:
Tako je dakle......oni koji misle da trebaju nešto tražiti...neka traže....mi ostali znamo da smo mix ovdašnjih gena....priča završena...

probaj to za dalmatince reći mojim ratnim kolegama........za jednog dalmatinca iz slavonije.........ne znam zašto smo ga zvali cigo.....i bijaše visok......buljat....i tamnoput......i sam kaže ...da smo "mi"...svi takvi...

inače mislim da su ti crnački geni došli u dalmaciju preko talijana......zna se da ih oni imaju zbog arapskih upada ....silovanja.....

čak ima i pjesma u italiji.....o silovanim ženama...od arapa...afrikanaca...uglavnom iz tunisa..

da ga vidiš...rekao bi da je ispao iz gladijatorske arene....(gladijatori iz tunisa)....

za gote i kelte mi ne treba dokaz......dovoljno je vremena prošlo da geni na neki način dodju do nas.....čista logika....povijesna miješanja..

računam da sam nekog "normalnog"...mješanog genskog podrijetla.....

vjerojatno su se neki iznenadili velikim očekivanjima kad su dali svoj genski materijal.........s primjesama nečeg neželjenog i neočekivanog...
Pa zato vjerojatno neki kažu....kojeg sam vraga to uopće čačkao...

ništa osobno...

pišem jako ugrubo.....nisam stručnjak.....ne treba me ispravljati u terminologiji jer ju ionako ne znam...........

1.Po tvojoj percepciji izgleda tamnoputost dolazi samo preko mješanja s crncima. Šansa da taj čovjek ima crnačke gene je ista koliko da ih ti imaš Čak da je do takvog mješanja prije više stoljeća i došlo,to se danas ne bi odrazilo u tamnoputosti(konkretno,osmorica Engleza kojima je otkrilo crnački y kromosomom imaju bijelu put,plave oči i svijetlosmeđu kosu).
2.Talijani nemaju značajan utjecaj na genetsku strukturu u dalmaciji,niti obratno. Rezultati vrlo detaljnih dnk testiranja na Braču,Hvaru i Korčuli,gdje je talijanska vlast najduže trajala,pokazuju sličnost za dalmatinskom zagorom,a ne s Italijom,tj. genetski se u potpunosti razlikuju od Talijana.
3.Koliko po tvome mišljenju ima Talijana s crnačkim precima?! Trećina Postak Talijana s crnačkim genima mjeri se u promilima tj. iznosi manje od jedan posto,kao uostalom u bilo kojeg drugog naroda europe.
4.Ti Arapi koje spominješ(kojih velika većina nisu bili crnci) vladali su jedno vrijeme južnim dijelom Italije,a ne venecijom,koja je imala vlast u dalmaciji
5.Gladijatori,ni iz Tunisa ni od nekud drugo,nisu bili nikakvi crnci.Pustimo Hollywood.
Gluskab is online now  
Old 18.01.2009., 23:01   #262
T1950
28.10.1950.

T1950 Avatar

Registracija: Feb 2008.
Quote:
Čak da je do takvog mješanja prije više stoljeća i došlo,to se danas ne bi odrazilo u tamnoputosti(konkretno,osmorica Engleza kojima je otkrilo crnački y kromosomom imaju bijelu put,plave oči i svijetlosmeđu kosu).
eto, upravo tako.. dakle - kromosom y je otprilike nesto kao prezime.
maystore, zamisli slijedece; ti sad odselis u nigeriju, ozenis negroidnu zenu. ona dobija tvoje prezime. imate sina, on ima sina, ovaj takodjer, itd. prodje recimo svega 5 generacija, svi ti vasi muski potomci su zenili crnkinje, a opet svi oni nose tvoje bijelacko slavensko prezime (dakle i y kromosom). tvoj prapraunuk ce bit crn ko noc, a opet ce se prezivat kao ti.
dakle necija haplogrupa moze odrazavati i svega nekoliko promila njegova porijekla.
T1950 is offline  
Old 18.01.2009., 23:19   #263
maystor1
živa glava

maystor1 Avatar

Pa ne znam za engleze....ali šta misliš ..da li postoji mogućnost.....da one bijele curice......od ona dva para blizanki što su se nedavno desile...mislim baš britanskom bračnom paru.......prenese crne gene......odnosno da se jednom u nekoj bijeloj lozi koja bi ova cura zasnovala....pojavi crnac?...

Mislim da ti talijani ...ili romani....ili rimljani...ili njihovi robovi..koje su dovodili odsvakud....nisu baš mirovali.....i dali se snimiti tisućama godinama na jednom mjestu......o toj apstrakciji ja govorim u vidu genetskih istraživanja....povijest govori drugačije....

ne znam samo zašto su talijani svi tako garavi i crni......vjerojatno od sunca...

Jednom davno sam negdje pročitao.....da na siciliji postoji pjesma....tužaljka........u kojoj je sve ovo što ti pobijaš opisano......

dakle pjesma nabraja napade iz afrike......i tuži se na silovanja...i osvajanja koja su ovi vršili po italiji...

na kraju spominje i tamnoputost talijana i opominje ih odakle im to...

nešto kao naše guslarske pjesme....

na kraju nije mi cilj pobijati nekoga.....tko zna više od mene...

ja jednostavno mislim da prevladavanje ovoga ili onoga ..više nije bitno...

jer to u principu služi tome da se kaže......e vi ste dinaridi....oni su slaveni.........oni su madžari....a to nije istina .....svi smo Hrvati...

a prošle su tolike godine.......i možda najveći Hrvati imaju neke gene za koje nikad ne bi rekao da jedan Hrvat može imat......dakle utopija...

dakle jednostavno tvrdim da haploskupine danas ne bi smjele imat toliku snagu ...danas...kako ju neki koriste.....pa i ovdje na forumu....za svoju politiku....

eto toliko......sretna rasprava....

Zadnje uređivanje maystor1 : 18.01.2009. at 23:38.
maystor1 is offline  
Old 19.01.2009., 01:21   #264
Gluskab
Banned

Quote:
Pa ne znam za engleze....ali šta misliš ..da li postoji mogućnost.....da one bijele curice......od ona dva para blizanki što su se nedavno desile...mislim baš britanskom bračnom paru.......prenese crne gene......odnosno da se jednom u nekoj bijeloj lozi koja bi ova cura zasnovala....pojavi crnac?...

ne znam samo zašto su talijani svi tako garavi i crni......vjerojatno od sunca...

na siciliji postoji pjesma....tužaljka........u kojoj je sve ovo što ti pobijaš opisano......

dakle pjesma nabraja napade iz afrike......i tuži se na silovanja...i osvajanja koja su ovi vršili po italiji...

na kraju spominje i tamnoputost talijana i opominje ih odakle im to...

nešto kao naše guslarske pjesme....

ja jednostavno mislim da prevladavanje ovoga ili onoga ..više nije bitno...

jer to u principu služi tome da se kaže......e vi ste dinaridi....oni su slaveni.........oni su madžari....a to nije istina .....svi smo Hrvati...

a prošle su tolike godine.......i možda najveći Hrvati imaju neke gene za koje nikad ne bi rekao da jedan Hrvat može imat......dakle utopija...

dakle jednostavno tvrdim da haploskupine danas ne bi smjele imat toliku snagu ...danas...kako ju neki koriste.....pa i ovdje na forumu....za svoju politiku....

eto toliko......sretna rasprava....
1.Iako ne znam o kojim blizankama govoriš,ne postoji mogućnost da se u oba roditelja necrnca pojavi crnac. Neovisno o tome kakve haplogrupe te osobe imaju
2.Pjesma govori što govori,ali svejedno ne mislim da su sicilijanci ikad bili plavi ni nešto bjeloputi Uostalom,garavih Talijana ima mnogo u raznim djelovima Italije,u kojima nije bilo Arapa,a pogotovo ne crnaca.
3.Naravno da smo svi Hrvati,ali dnk testovi se odnose na proučavanje „dubokog porijekla",na pretke iz vremena prije pisane povijesti, a ne na dokazivanje ili poricanje hrvatstva. To im nije svrha
4.Kažeš „ možda najveći Hrvati imaju neke gene za koje nikad ne bi rekao da jedan Hrvat može imat". A koje to gene Možda od Jetija:
5.Ti što koriste haplogrupe za politiku najčešće ne znaju ni pravilno napisati nazive haplogrupa,tako da njihovo „gensko politiziranje" ne treba baš uzimati k srcu
Gluskab is online now  
Old 19.01.2009., 08:55   #265
maystor1
živa glava

maystor1 Avatar

Quote:
1.Iako ne znam o kojim blizankama govoriš,ne postoji mogućnost da se u oba roditelja necrnca pojavi crnac. Neovisno o tome kakve haplogrupe te osobe imaju
2.Pjesma govori što govori,ali svejedno ne mislim da su sicilijanci ikad bili plavi ni nešto bjeloputi Uostalom,garavih Talijana ima mnogo u raznim djelovima Italije,u kojima nije bilo Arapa,a pogotovo ne crnaca.
3.Naravno da smo svi Hrvati,ali dnk testovi se odnose na proučavanje „dubokog porijekla",na pretke iz vremena prije pisane povijesti, a ne na dokazivanje ili poricanje hrvatstva. To im nije svrha
4.Kažeš „ možda najveći Hrvati imaju neke gene za koje nikad ne bi rekao da jedan Hrvat može imat". A koje to gene Možda od Jetija:
5.Ti što koriste haplogrupe za politiku najčešće ne znaju ni pravilno napisati nazive haplogrupa,tako da njihovo „gensko politiziranje" ne treba baš uzimati k srcu
Bilo je u novinama neki dan........bračni par je crnac...bjelkinja....imali su blizanke...jedna bijela druga crna..........i sad opet...još jednom......blizanke.......i opet...jedna crna druga bijela.....

dakle da to bijelo dijete začme lozu .....u kojoj više nema upliva crnačke krvi........vjerojatno će se jednom desiti da geni ovog tate crnca pokažu svoja obilježja.......u nekoj generaciji......

Uostalom razlika između majmuna ...i čovjeka je 2-3 posto......

zašto genska razlika ...ili udio stranog egzotičnog faktora.....ne bi pokazao.....razliku u koži ili kosi......bez obzira što je ona 1.....ili 2 posto ...u ukupnom nacionalnom biću......mislim na talijane...

Slažem se sa Kexx-om......možda sam neke stvari krivo obrazložio.....al sad kad malo bolje pročitam....on je to dosta dobro sročio......pozdrav...
Old 19.01.2009., 10:59   #266
CrniDjuro
Registrirani korisnik

CrniDjuro Avatar

Registracija: Dec 2008.
isusek, nemrem vjerovat kolka rasprava o nečem baziranom na ničem. Kaj vi ljudi niste nikad čuli da ne postoji takva stvar kao što je genetska nacionalnost?
Redovnim čitanjem znanstvenih žurnala još nisam došao do toga da neki ugledni znanstvenik tvrdi da postoji takva stvar kao što je genetska rasa a kamoli da se izjednačava nekakav tako nebulozni koncept kao što je nacija sa nečim toliko homogenim (u ljudskoj vrsti) kao što su geni.
dajte ljudi odite u knjižnicu i pročitajte prvu nasumičnu knjigu o genetici, npr, Uvod u genetiku
Old 19.01.2009., 12:29   #267
Hero_87
Pro patria

Hero_87 Avatar

Ae pliz...nemoj generalizirati...
Old 09.02.2009., 22:55   #268
strasnomlat
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2006.
Quote:
Davy Crockett kaže: Pogledaj post
Zbog cega vam je bitno kojih gena vise imamo? Hrvatski narod je izmijesan, kao i bilo koji europski narod, ne postoje "genetski cisti" narodi. I Nijemci koji su mislili da su "arijevci" bi se iznenadili koliko su razliciti po regijama u Nemackoj. Tako je i u Hrvatskoj, golim okom se vidi razlika izmedju Dalmatinaca i Slavonaca i kad bi ovo gledali po genetici Hrvati iz ove dvije regije bili bi 2 razlicita naroda.
Slažem se. Neke stvari su preočite. I ne radi se tu samo o razlici u fizionomiji, već i u kulturi, običajima, mentalitetu...ovdje prvenstveno mislim na Zagorce u odnosu na, recimo Dalmatince.

Zadnje uređivanje strasnomlat : 09.02.2009. at 23:05.
strasnomlat is offline  
Old 10.02.2009., 14:01   #269
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
Hrvati jesu lingvistički slaveni.Ideološki, međutim,nismo pan-slavisti niti bi trebali biti. Slaveni su lingvistička podskupina indoeuropljana,kao recimo,Kelti,Tračani,Italici itd, dok je pan-slavizam ideologija.:kava:
...isto kao i anti-slavizam čiji je očito predstavnik sugovornik čiji si iscrpno argumentirani zaključak citirao...
boogyman is offline  
Old 10.02.2009., 14:53   #270
kuroishijin
Registrirani korisnik

kuroishijin Avatar

Registracija: Jul 2005.
Hrvati su genetski najobičniji južni Slaveni.

Ono što je tipično za Slavene je da su najveća grupa naroda u Europi i da su se tokom naseljavanja pola kontinenta masovno miješali sa mnoštvom drugih naroda i plemena koje su zatekli ili došli u interakciju na svom putu u sadašnja područja koja naseljavaju; tako da su genetski izuzetno raznovrsna grupa, o bilo kakvom jedinstvenom „genetskom“ prorijeklu Hrvata se na znanstveni/ozbiljan način uopće ne može govoriti.

I kada govorimo o genetici treba imati na umu da što se ide dalje u prošlost pojam nacije i naroda postaje sve manje jasan a ako idemo u jako daleku prošlost broj zajedničkih predaka svih današnjih Europljana progresivno raste a ako idemo još dalje i svih homo sapiensa...tako da je bezveze uopće o tome pričati, to su pseudoznanstveni koncepti 19-tog a ne 21 stoljeća.
kuroishijin is offline  
Old 10.02.2009., 16:35   #271
Hero_87
Pro patria

Hero_87 Avatar

Quote:
kuroishijin kaže: Pogledaj post

Ono što je tipično za Slavene je da su najveća grupa naroda u Europi i da su se tokom naseljavanja pola kontinenta masovno miješali sa mnoštvom drugih naroda i plemena koje su zatekli ili došli u interakciju na svom putu u sadašnja područja koja naseljavaju; tako da su genetski izuzetno raznovrsna grupa, o bilo kakvom jedinstvenom „genetskom“ prorijeklu Hrvata se na znanstveni/ozbiljan način uopće ne može govoriti.
Može, sjedi 1!!
Old 10.02.2009., 17:22   #272
kuroishijin
Registrirani korisnik

kuroishijin Avatar

Quote:
Hero_87 kaže: Pogledaj post
Može, sjedi 1!!
A neeeeee,
Kečiga mora imati objašnjenje, to što netko ne voli i ne prihvaća prazna popularno politička naklapanja (čitaj gluparije) koja se serviraju narodnim masama pod imenom “istina, spoznaja itd.” nije dovoljno, drugim riječima – ne prihvaća se

kuroishijin is offline  
Old 10.02.2009., 18:04   #273
T1950
28.10.1950.

T1950 Avatar

Quote:

genetski? rezultati kazu drugo.
kulturoloski? da.
ponajprije jezicno.
al opet - i irci govore engleskim jezikom pa nisu englezi, tj. angli, sasi, normani...
T1950 is offline  
Old 10.02.2009., 20:21   #274
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:

I kada govorimo o genetici treba imati na umu da što se ide dalje u prošlost pojam nacije i naroda postaje sve manje jasan a ako idemo u jako daleku prošlost broj zajedničkih predaka svih današnjih Europljana progresivno raste a ako idemo još dalje i svih homo sapiensa...tako da je bezveze uopće o tome pričati, to su pseudoznanstveni koncepti 19-tog a ne 21 stoljeća.

...jebena x-čina!!!
Da bi te se lakše razumjelo umjesto "o jedinstvenom genetskom porijeklu Hrvata",po meni trebao si reći " o jedinstvenom genetskom porijeklu bilo kojeg modernog naroda"...
A u prilog onom "južni" ja bi naveo činjenicu da ako ništa drugo,radi se o slavenskom narodu koji se dolaskom na ove prostore miješao(više-manje) sa istim etničkim skupinama kao i ostale slavenske skupine ili narodi koji su ovdje došli...
Pričajući o eventualnom Iranskom porijeklu,ja to mogu prihvatiti samo do mjere istraživanja porijekla imena i ništa više...
boogyman is offline  
Old 10.02.2009., 20:35   #275
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
T1950 kaže: Pogledaj post
genetski? rezultati kazu drugo.
kulturoloski? da.
ponajprije jezicno.
al opet - i irci govore engleskim jezikom pa nisu englezi, tj. angli, sasi, normani...
..a koji to rezultati,na kojem uzorku su rađeni i najvažnije...koliko je "protohrvata" tj. onih o kojima ustvari cijelo vrijeme raspravljamo bilo obuhvačeno tim istraživanjem?
Naravno,i tko su uopće ti ljudi danas za koje bismo sa sigurnošću mogli ustvrditi da su direktni i "čisti" potomci prvih hrvata?
Naša genetska struktura u odnosu na "prve Hrvate" je naravno bitno drukčija jer smo tek mi rezultati tog njihovog miješanja sa domicilnim stanovništvom i svima drugima kroz povijest,naravno...
Dali je nekome palo na pamet da je upravo taj relativan postotak "slavenskog" gena(ako se uopće to može tako nazvati),upravo i postotak "pravih protohrvatskih" gena u genezi prosječnog modernog Hrvata?...
boogyman is offline  
Old 10.02.2009., 20:37   #276
kuroishijin
Registrirani korisnik

kuroishijin Avatar

Quote:
boogyman kaže: Pogledaj post
...jebena x-čina!!!
Da bi te se lakše razumjelo umjesto "o jedinstvenom genetskom porijeklu Hrvata",po meni trebao si reći " o jedinstvenom genetskom porijeklu bilo kojeg modernog naroda"...
A u prilog onom "južni" ja bi naveo činjenicu da ako ništa drugo,radi se o slavenskom narodu koji se dolaskom na ove prostore miješao(više-manje) sa istim etničkim skupinama kao i ostale slavenske skupine ili narodi koji su ovdje došli...
Pričajući o eventualnom Iranskom porijeklu,ja to mogu prihvatiti samo do mjere istraživanja porijekla imena i ništa više...
"Južni" sam istaknuo nimalo slučajno .

Tko malo bolje zna o genetici Slavena trebao bi znati da se svi mogu podijeliti u grubo na 2 grupe.

Prva su svi Slaveni osim južnih (plus Slovenci i nešto Hrvata sa sjeverozapadnog dijela RH) a druga su južni Slaveni (uključujući i većinu Hrvata).

kuroishijin is offline  
Old 10.02.2009., 21:05   #277
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:

Tko malo bolje zna o genetici Slavena trebao bi znati da se svi mogu podijeliti u grubo na 2 grupe.

Prva su svi Slaveni osim južnih (plus Slovenci i nešto Hrvata sa sjeverozapadnog dijela RH) a druga su južni Slaveni (uključujući i većinu Hrvata).

..dobro,mislim da to danas više nije tako jednostavno...svaka od pojedinih "skupina"(istočna,zapadna,južna) je kroz povijest došla u određenu više ili manje karakterističnu genetsku sinergiju sa susjednim narodima....
Česi i dio Poljaka-germani,Slovaci-Mađari(što je opet relativno za sebe),Rusi su došli u kontakte sa mnogim kako sibirskim tako i normanskim narodima,ukrajinci sa kavkaskim....ustvari sve se svodi na zemljopisnu bliskost i tako dolazi do genetskog ispreplitanja i to je normalno...
Naravno "genetski osnov" u suštini ostaje dominantan ali se pomalo javljaju i razlike....uostalom, baš kao što si i sam rekao...i slaveni su od nekog ili nečeg trebali "nastat"...baš kao i svi drugi....dakle opet možemo pričati o nekom zajedničkom npr. germansko-slavenskom osnovu koji je u jednom trenutku vremena razvio vlastite specifičnosti....itd,itd,itd...adam i eva ili tata taranta i mama kukumka....pa juju...pa indoeuropljani,pa slaveni,pa hrvati,pa ja....
boogyman is offline  
Old 10.02.2009., 23:10   #278
T1950
28.10.1950.

T1950 Avatar

Quote:
..a koji to rezultati,na kojem uzorku su rađeni i najvažnije...koliko je "protohrvata" tj. onih o kojima ustvari cijelo vrijeme raspravljamo bilo obuhvačeno tim istraživanjem?
nisam znao da pricamo o protohrvatima.
meni su hrvati oni ljudi koji se osjecaju hrvatima danas i koji tako i zive (u hrvatskoj bacaju otpatke u kantu, a u sloveniji kroz prozor auta ), a ne oni koji nose ovu ili onu haplogrupu.

Quote:
Dali je nekome palo na pamet da je upravo taj relativan postotak "slavenskog" gena(ako se uopće to može tako nazvati),upravo i postotak "pravih protohrvatskih" gena u genezi prosječnog modernog Hrvata?...
ne mora biti tako. nisu npr. ni protobugari bili slaveni.
uzmimo neku jezgru srednjovjekovne hr drzavne tvorevine - uzu dalmaciju sa dijelom zapadne BiH.. tamo je postotak "slavenskih" gena najmanji. bilo bi onda puno logicnije da je prvotna knezevina/kraljevina hrvatska nastajala malo sjevernije zbog puno vece koncentracije protohrvata, kako kazes..
T1950 is offline  
Old 10.02.2009., 23:51   #279
Gluskab
Banned

Quote:

Kad ti bio samo malo više upućen u genetske podatke o Hrvatima,znao bi da je baš veći postotak "slavenskih" haplogrupa glavna razlika koja Hrvate izdvaja od drugih južnih slavena(plus manji postotak E3b nego na istoku).
A što se tiče sjeverozapadnog dijela RH,on se zapravo ističe većim postotkom zapadnoeuropske R1b3 haplogrupe,a ne viškom slavenskih genetskih linija u odnosu na ostatak Hrvatske.
Gluskab is online now  
Old 11.02.2009., 15:16   #280
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
T1950 kaže: Pogledaj post
nisam znao da pricamo o protohrvatima.
meni su hrvati oni ljudi koji se osjecaju hrvatima danas i koji tako i zive (u hrvatskoj bacaju otpatke u kantu, a u sloveniji kroz prozor auta ), a ne oni koji nose ovu ili onu haplogrupu.

ne mora biti tako. nisu npr. ni protobugari bili slaveni.
uzmimo neku jezgru srednjovjekovne hr drzavne tvorevine - uzu dalmaciju sa dijelom zapadne BiH.. tamo je postotak "slavenskih" gena najmanji. bilo bi onda puno logicnije da je prvotna knezevina/kraljevina hrvatska nastajala malo sjevernije zbog puno vece koncentracije protohrvata, kako kazes..

Ja sam shvatio da istraživanjem genetskog podrijetla Hrvata,prvenstveno mislimo na komponentu po kojoj nosimo ime."Legendarna" iranska teorija se upravo bazira na pokušaju dokazivanja iranskog podrijetla tih "prvih Hrvata".
Nitko ozbiljan ne dvoji da u značajnom dijelu današnje genske karte hrvata sudjeluju i iliri,donekle kelti,pa onda i svi oni narodi koji su na ovaj ili onaj način kroz noviju povijest sudjelovali u ovom današnjem oblikovanju.
Dakle...dali je ta slavenska komponenta koja je ipak dominantna u prosječnom hrvatskom genskom "kartonu",izvorišno prvenstveno od plemena s imenom hrvati ili od nekog drugog (mnogi koriste termin "nedefinirani ili autohtoni slaveni")

Što se protobugara tiče...oni u cjelini jesu bili slaveni,samo je mali vladajuči sloj bio turkmenskog podrijetla...slične teorije(prvenstveno zbog imena) se nameću kod hrvata(naravno uz vladajući Iranski-sarmatski sloj).

Postotak slavenskih gena kažeš na područjima gdje su nastale prve hrvatske kneževine je najmanji...to je točno,ali isto tako je točno da je to ujedno bio i ilirima najgušće naseljen kraj uopće,dok je na sjeveru primjetna veća koncentracija famoznih "nedefiniranih slavena"...
Mislim da Su hrvati uopće,došli u relativno malom broju na naša područja i zauzeli ih prvenstveno silom i nametnuli političku vlast.Razlog veće koncentracije slavenskih gena na sjeveru bi mogla biti upravo kompatibilnost istih jer su i sami hrvati naravno bili slaveni,dok je u južnim krajevima ipak bio prisutan značajan broj ilira.
Južna područja geostrateški su također puno zahvalnija za organizaciju srednjovjekovne države jer su zbog konfiguracije terena daleko lakša za obranu i nisu trpili neke veće provale drugih naroda niti su imali neke močnije susjede.Sjeverni krajevi s druge strane su spadali u interesnu sferu franačkog carstva i teško je bilo za očekivati da bi mogli odigrati u političkom smislu ikakvu važniju ulogu....
boogyman is offline  
Zatvorena tema

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja