Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme
Korisničko ime
Lozinka

Povijest i povijesne teme Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest... Podforum Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.02.2009., 23:01   #281
Gluskab
Banned

Registracija: Nov 2008.
Quote:
boogyman kaže: Pogledaj post

Što se protobugara tiče...oni u cjelini jesu bili slaveni,samo je mali vladajuči sloj bio turkmenskog podrijetla...
Čuvaškog,a ne turkmenskog... Ne proglašavaj ih turcima ni krive ni dužne
Gluskab is offline   Odgovori s citatom
Old 11.02.2009., 23:15   #282
Gluskab
Banned

Quote:

Postotak slavenskih gena kažeš na područjima gdje su nastale prve hrvatske kneževine je najmanji...to je točno,ali isto tako je točno da je to ujedno bio i ilirima najgušće naseljen kraj uopće,dok je na sjeveru primjetna veća koncentracija famoznih "nedefiniranih slavena"...
Mislim da Su hrvati uopće,došli u relativno malom broju na naša područja i zauzeli ih prvenstveno silom i nametnuli političku vlast.Razlog veće koncentracije slavenskih gena na sjeveru bi mogla biti upravo kompatibilnost istih jer su i sami hrvati naravno bili slaveni,dok je u južnim krajevima ipak bio prisutan značajan broj ilira.
1.Današnje stanovništvo u unutrašnjosti Dalmacije,a manjim djelom i na otocima, potječe od Hercegovaca i Livnjaka u dosta velikom postotku. Također i od doseljenika iz Rame i Kupresa od prije tristotinjak godina. Starosjedilačke obitelji su u dalmatinskoj zagori prilično rijetke i besmisleno je zaključivati kakva je bila zastupljenost haplogrupa u npr. vrijeme kralja Zvonimira po današnjoj situaciji formiranoj nakog svih tih kuga,ratova i doseljavanja iz Hercegovine i Livanjskog polja.
2.Geni naših lingvističkih predaka su Hrvata zastupljeni ravnopravno sa starosjedilačkim. Teoretiziraje o nekoj šačici ,,Conan barbara,, koji nameću jezik,a genetskog skoro ne ostavljaju,teška je bezvezarija
Old 12.02.2009., 07:50   #283
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Registracija: Dec 2008.
Quote:
Gluskab kaže: Pogledaj post
Čuvaškog,a ne turkmenskog... Ne proglašavaj ih turcima ni krive ni dužne
eh sad...čuvaškog,sruvaškog....nabiješ im brkove i eve turkmena...
boogyman is offline   Odgovori s citatom
Old 12.02.2009., 08:08   #284
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
1.Današnje stanovništvo u unutrašnjosti Dalmacije,a manjim djelom i na otocima, potječe od Hercegovaca i Livnjaka u dosta velikom postotku. Također i od doseljenika iz Rame i Kupresa od prije tristotinjak godina. Starosjedilačke obitelji su u dalmatinskoj zagori prilično rijetke i besmisleno je zaključivati kakva je bila zastupljenost haplogrupa u npr. vrijeme kralja Zvonimira po današnjoj situaciji formiranoj nakog svih tih kuga,ratova i doseljavanja iz Hercegovine i Livanjskog polja.
2.Geni naših lingvističkih predaka su Hrvata zastupljeni ravnopravno sa starosjedilačkim. Teoretiziraje o nekoj šačici ,,Conan barbara,, koji nameću jezik,a genetskog skoro ne ostavljaju,teška je bezvezarija
...kao što znaš...jezik se također vremenom mijenja i oblikuje,tako da današnji hrvatski jezik,baš kao i naša prosječna genetska oblikovanost ni u kom slučaju nije identičan,možda čak niti previše sličan jeziku kojim su pričali "prvi hrvati"...

Što se ovog boldanog tiče,slažem se...nisam niti mislio doslovno na šačicu konan-barbara...Kad sam rekao relativno mali broj,mislio sam na mali broj u odnosu na današnje poimanje brojnosti populacije koja bi morala u doslovnom smislu naseliti tako širok zemljopisni prostor...
Osobno vjerujem da se radilo prvenstveno o muškoj populaciji(ne isključivo,ali u največem broju) koja je nakon brojnih provala i ratovanja šireći svoje područje djelovanja postupno zauzimala pojedina područja i naseljavala se mješajući se sa domicilnim stanovništvom i na taj način stvarala pojedine političke(rodovske,plemenske) karakteristične enklave...dakle iluzorno bi bilo iz današnje perspektive gledati na neku političku koherentnost svih tih krajeva u ono "prvo vrijeme"....
Došljaci tj. hrvati su i došli na ove prostore prvenstveno sa svrhom ratovanja,tako da je njihova tadašnja organizacija bila naravno izgrađena hijerarhijsko-ratnički i na taj način im je bilo puno lakše nametnuti i svoju političku upravu domicilnom stanovništvu, čija je organizacija već bila u rasulu i iscrpljena brojnim prijašnjim provalama barbara....
Old 12.02.2009., 09:12   #285
Gluskab
Banned

Quote:
eh sad...čuvaškog,sruvaškog....nabiješ im brkove i eve turkmena...
Old 12.02.2009., 16:54   #286
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
...nemam pojma od kuda sam zabrijal da se radi o turkmenskom plemenu,čak sam bio siguran u to...
Onda sam išao malo googlat i ...šok&nevjerica....

Ime Bugara je pod debatom, Pelliot drži da ovaj naziv znači les trouveurs, dok Keramopoulos smatra da dolazi od burgarii, bourgarioi, rimskih najmljenika, hunskog porijekla stacioniranih po burgima (bourgoi; utvrdama), duž limesa. Ime Bugara (Oguri) kao nacionalno ime, ne spominje se sve do druge polovice 5. stoljeća, a odnosi se za jednu zajednicu sjeverno od Crnog mora koje je bizantski car Zenon upotrijebio 482. u borbi protiv Istočnih Gota. Naziv Oguri u značenju ('ogur' =pleme), javlja se i u nazivima Hun Ogur (hunsko pleme ili pleme Huna) od čega dolazi i riječ Hungarija i gubitkom glasa 'h' , Ugarska, odnosno Ugri (Mađari). Onoguri, preci današnjih Bugara svoje ime nose u korijenu On Ogur (deset strijela ili 10 plemena; strijela je simbol plemena), i bili su savez od deset plemena u kojima su Huni činili većinu. Ovi Onoguri kasnije (679-681) zauzet će Dobrudžu i uspostaviti bugarsku državu od južne Besarabije uz Dunav do Loma.

...naravno ovo je skinuto s wikipedie....tak da....
Old 13.02.2009., 09:00   #287
Magor
Registrirani korisnik

Magor Avatar

Registracija: Jan 2004.
Quote:
Naziv Oguri u značenju ('ogur' =pleme), javlja se i u nazivima Hun Ogur (hunsko pleme ili pleme Huna) od čega dolazi i riječ Hungarija i gubitkom glasa 'h' , Ugarska, odnosno Ugri (Mađari). Onoguri, preci današnjih Bugara svoje ime nose u korijenu On Ogur (deset strijela ili 10 plemena; strijela je simbol plemena), i bili su savez od deset plemena u kojima su Huni činili većinu.
Baš obrnuto!
Originalno nema glasa H u nazivu Onogur, H se kasnije dodaje. Naziv Hun Ogur ne postoji. Nije riječ o Hunima nego o deset strijela/plemena.

Onogur => Ungarn/Hungary/Hungaria/Vengrija/Ugarska itd.

Inače, Onoguri (turkijski Bugari) i Mađari su u srodstvu, žive zajedno kod Volge do V-VI. st.
O srodstvu Mađara i Onogura/Bugara govori drevna mađarska legenda „Hunor i Magor”.
Magor is offline   Odgovori s citatom
Old 13.02.2009., 11:25   #288
mustricolaris
mustricolaris

Registracija: May 2006.
Primjer

Quote:
Mosugnio kaže: Pogledaj post
Da, velika, velika većina I-P37 kod nas su i I-M423.

I kao što sam napisao, najnovija ispitivanja pokazuju da se i I-M423 dijeli na dvije skupine: veća skupina I-rs9786274=T (Dinarska skupina) i manja skupina I-rs9786274=G (Irska i .Britanija). Inače, kod ostalih u skupini I2 je rs9786274=G pa bi "Irci trebali imati oznaku I-M423* (* znači da su svi poznati downstream SNP negativni)

Plus sam stavio da naglasim prisutnost markera M423

I da budem prezicniji što de tiče one "manjine" u SZ Europi: oni su I-P37+ M423- M-26-, dakle I-P37.2*
Oduvijek mi je konkretnost bila bolest:
Evo moj haplotip:
I-M423-Din-S =>95% I a do neki dan je bio I1a4(i još uvijek jest prema Genographics projektu).
Najslađe je u tom svemu što u 25 testiranih markera uopće nije proveden test M423?!
Ajde da vas vidim s rezultatima!!
mustricolaris is offline   Odgovori s citatom
Old 13.02.2009., 12:43   #289
mustricolaris
mustricolaris

Quote:
1. Smisleno je raspravljati o zastupljenosti haplogrupa kad budu dostupni podaci s dobrom zemljopisnom pokrivenošću ("dostupni" znači i izvršeno testiranje i objavljeni podaci). Naime, starosjedilačko stanovništvo Zagore (a to je najvećim dijelom "unutrašnjost Dalmacije") nije netragom nestalo već je , pod pritiskom Osmanlija, pobjeglo u utvrđene gradove na obali a dijelom na otoke. U nekim slučajevim došlo je i do "rekolonizacije" dakle da je priobalno stanovništvo, nakon prestanka turske opasnosti - uglavnom nakon pada Klisa, ponovno naseljavalo unutrašnjost Dalmacije. Dakako da su se i miješali i sukobljavali s pridošlim stanovništvom . Još k tome je stoljećima bila praksa da se mladići iz Zagore žene djevojkama iz krajeva otkud su došli preci ovih mladića. Sve u svemu smjesa haplotipova i Y i mtDNA !
A k tome treba reći da onaj tko očekuje da je hrvatsko starosjedilačko stanovništo pobjeglo pred Turcima u priobalne gradove genetski različito od stanovništva(hrvatskog?) pridošlog s turskog područja e taj je preuranio u očekivanju. Osobno očekujem da su i jedni i drugi , bar u Y DNA haplotipovima, isti!
2 A za ovo moram ponoviti dio posta s drugog mjesta na ovom forumu:
"Krajem 9.stoljeća naše ere, nomadski Mađari napustili su svoju domovinu u Rusiji, prešli Karpate i osvojili Mađarsku u kojoj su već živjeli Avari. Osvajanjem je uspostavljena mađarska monarhija, koja je svoj jezik nametnula mjesnoj populaciji koja je do tada govorila romanskim jezikom. Osvajači su bili brojni, no još uvijek nisu predstavljali većinu populacije- bilo ih je možda 30% od ukupne populacije. Stoga je genetički učinak tog osvajanja bio vrlo skroman, a geni osvajača dodatno su se razrijedili kasnijim miješanjem sa susjednim populacijama. Danas se jedva 10% gena u Mađarskoj može pripisati uralskim osvajačima." L.C.Sforza : Geni,narodi , jezici.
I još: današnji stanovnici države Egipat su genetski izravni potomci starih egipćana. No njihov izvorni jezik je kroz dvije faze zaboravljen; u prvoj fazi do 5 st. n.e. Rimljani su im zabranili pismo a nakon muslimanskog osvajanja u VII st. im je i govorni jezik zamijenjen arapskim. I tako danas, izvorni potomci faraonskog naroda, govore i pišu arapski a ostaci njihovog jezika čuvaju se u ritualnom jeziku koptske crkve.
Ergo: jezik i kultura suvremenog naroda ne jamče i njegovu genetsku prošlost!
Old 13.02.2009., 17:27   #290
Gluskab
Banned

Quote:
mustricolaris kaže: Pogledaj post
starosjedilačko stanovništvo Zagore (a to je najvećim dijelom "unutrašnjost Dalmacije") nije netragom nestalo već je , pod pritiskom Osmanlija, pobjeglo u utvrđene gradove na obali a dijelom na otoke. U nekim slučajevim došlo je i do "rekolonizacije" dakle da je priobalno stanovništvo, nakon prestanka turske opasnosti - uglavnom nakon pada Klisa, ponovno naseljavalo unutrašnjost Dalmacije. A k tome treba reći da onaj tko očekuje da je hrvatsko starosjedilačko stanovništo pobjeglo pred Turcima u priobalne gradove genetski različito od stanovništva(hrvatskog?) pridošlog s turskog područja e taj je preuranio u očekivanju. Osobno očekujem da su i jedni i drugi , bar u Y DNA haplotipovima, isti!
2 A za ovo moram ponoviti dio posta s drugog mjesta na ovom forumu:
"Krajem 9.stoljeća naše ere, nomadski Mađari napustili su svoju domovinu u Rusiji, prešli Karpate i osvojili Mađarsku u kojoj su već živjeli Avari. Osvajanjem je uspostavljena mađarska monarhija, koja je svoj jezik nametnula mjesnoj populaciji koja je do tada govorila romanskim jezikom. Osvajači su bili brojni, no još uvijek nisu predstavljali većinu populacije- bilo ih je možda 30% od ukupne populacije. Stoga je genetički učinak tog osvajanja bio vrlo skroman, a geni osvajača dodatno su se razrijedili kasnijim miješanjem sa susjednim populacijama. Danas se jedva 10% gena u Mađarskoj može pripisati uralskim osvajačima." L.C.Sforza : Geni,narodi , jezici.
I još: današnji stanovnici države Egipat su genetski izravni potomci starih egipćana. No njihov izvorni jezik je kroz dvije faze zaboravljen; u prvoj fazi do 5 st. n.e. Rimljani su im zabranili pismo a nakon muslimanskog osvajanja u VII st. im je i govorni jezik zamijenjen arapskim. I tako danas, izvorni potomci faraonskog naroda, govore i pišu arapski a ostaci njihovog jezika čuvaju se u ritualnom jeziku koptske crkve.
Ergo: jezik i kultura suvremenog naroda ne jamče i njegovu genetsku prošlost!
1.Točno je da se starije stanovništvo Zagore povuklo na otoke,ali sigurno nikakve rekolonizacije s Brača i Hvara nazad u Zagoru nije bilo. Y kromosomske haplogrupe u BiH su i dan-danas različito raspoređene u odnosu na Hrvatsku,nema sumnje da je ta bitna razlika u postocima i prije postojala.
2. Teorija kako u Mađarskoj potomaka prvotnih Mađara ima jedva 10%,totalno je proizvoljna i brzopleta,pa makar je rekao L.C.Sforza. Mađari su sigurno jako izmješani s ranijim stanovništvom,ali ne treba zaboraviti kako u Ugro-finskih naroda ne postoji samo jedan jedini "izvorni Y kromosom" i da najbliži lingvistički srodnici Mađara,Ostjaci s Urala tzv. Sibirski Ugri,također imaju haplogrupe R1a1 i R1b,unatoč svom malom broju,genetski su raznoliki. Po kojoj onda logici iste haplogrupe kod Mađara također ne bi mogle biti jednim djelom orginalno mađarske,a ne isključivo rezultat mješanja Današnja genska situacija u mađarskoj je sigurno oblikovana i mješanjem i genetskim driftom pojedinih haplogrupa kod ranih Mađara nakon doseljenja
3.Što se tiče teorije kako su "današnji stanovnici države Egipat su genetski izravni potomci starih egipćana",to su priče za malu djecu. Još ćeš reći da je Nasser bio u rodu s faraonima,a na glavi mu se vidi da je Arap par excellence.
Egipat je od duboke antike bio izložen naseljavanjima sa strane,najviše s bliskog istoka,preko Sinaja,a kasnije su stizali i Rimljani,pa Arapi,Turci i sve sto su Turci sa sobom dovukli(Albance,Čerkeze i sl.). Ne računajući žene iz crne afrike. Nema teorija da je danas ijedna grupa Egipćana genetski identična onima iz faraonskog doba,iako se jedan dio njihove genetike održao.
Kad dodamo tome i potpuno izumiranje svih pred-arapskih etnografskih osobina kod velike većine Egipćana(svih koji su se islamizirali),dolazimo na logičan zaključak kako današnje stanovništvo, kako genetski,tako i kulturnološki,nema mnogo veze s s pred-arapskim.
Old 13.02.2009., 18:57   #291
Mosugnio
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2009.
Quote:
Oduvijek mi je konkretnost bila bolest:
Evo moj haplotip:
I-M423-Din-S =>95% I a do neki dan je bio I1a4(i još uvijek jest prema Genographics projektu).
Najslađe je u tom svemu što u 25 testiranih markera uopće nije proveden test M423?!
Ajde da vas vidim s rezultatima!!
Pretpostavljam da si koristio Cullenov prediktor.

Genographic testira 12 markera i to nekad nije dovoljno da se odredi točno haplogrupa. Pominješ 25 markera, pa bi tu trebao biti i DYS448. Za I-M423-Din-S marker DYS448 bi trebao biti 19.
Mosugnio is offline   Odgovori s citatom
Old 14.02.2009., 12:28   #292
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
Magor kaže: Pogledaj post
Baš obrnuto!
Originalno nema glasa H u nazivu Onogur, H se kasnije dodaje. Naziv Hun Ogur ne postoji. Nije riječ o Hunima nego o deset strijela/plemena.

Onogur => Ungarn/Hungary/Hungaria/Vengrija/Ugarska itd.

Inače, Onoguri (turkijski Bugari) i Mađari su u srodstvu, žive zajedno kod Volge do V-VI. st.
O srodstvu Mađara i Onogura/Bugara govori drevna mađarska legenda „Hunor i Magor”.
...ok,hvala na pojašnjenju,ali ono nisu bile moje riječi...samo sam malo googlao i naišao na ovaj podatak...aj malo mi molim te sad pojasni,ako ti se da,ovo sa turkijskim bugarima...bio sam i prije uvjeren da to stoji ali onda sam naišao na gore citirani podatak o hunskom podrijetlu bugara....
Old 14.02.2009., 12:36   #293
Gluskab
Banned

Quote:
...ok,hvala na pojašnjenju,ali ono nisu bile moje riječi...samo sam malo googlao i naišao na ovaj podatak...aj malo mi molim te sad pojasni,ako ti se da,ovo sa turkijskim bugarima...bio sam i prije uvjeren da to stoji ali onda sam naišao na gore citirani podatak o hunskom podrijetlu bugara....
Oguri su zaseban ogranak jezika Altajske lingvističke skupine(u koju spadaju i turskijski jezici,ali oni su tek u daljem srodstvu s Ogurima,za primjer-govornici većine turkijskih jezika razumiju jedni druge u velikom dijelu vokabulara,dok Čuvaše ne razumiju). Huni i Avari su govorili ogurske jezike,od kojih je do danas preživio samo Čuvaški. Oni rani,neslavenski Bugari iz knjiga povijesti bili su čuvaškog porijekla,no to ne znači da su Huni jer je tada bilo više naroda ogurrskih jezika
Old 14.02.2009., 12:50   #294
boogyman
Registrirani korisnik

boogyman Avatar

Quote:
Oguri su zaseban ogranak jezika Altajske lingvističke skupine(u koju spadaju i turskijski jezici,ali oni su tek u daljem srodstvu s Ogurima,za primjer-govornici većine turkijskih jezika razumiju jedni druge u velikom dijelu vokabulara,dok Čuvaše ne razumiju). Huni i Avari su govorili ogurske jezike,od kojih je do danas preživio samo Čuvaški. Oni rani,neslavenski Bugari iz knjiga povijesti bili su čuvaškog porijekla,no to ne znači da su Huni jer je tada bilo više naroda ogurrskih jezika
...e sad si opet razbio moju romantičnu viziju bugara kao nogometne reprezentacije turkmenistana....simpatični preplanuli brkonje....

Pokušao sam malo više doznati o čuvasima,ali ne otvara mi se gotovo ništa o njima...nema veze,je ću ih i dalje zamišljati sa brkovima,ali ovaj puta i blago kosookima....
Old 14.02.2009., 13:09   #295
Gluskab
Banned

Quote:
...e sad si opet razbio moju romantičnu viziju bugara kao nogometne reprezentacije turkmenistana....simpatični preplanuli brkonje....

Pokušao sam malo više doznati o čuvasima,ali ne otvara mi se gotovo ništa o njima...nema veze,je ću ih i dalje zamišljati sa brkovima,ali ovaj puta i blago kosookima....
Čuvaši su ti mrvicuu kosooki,a svijetlosmeđe kose i bijeli kao europski prosjek.
Old 14.02.2009., 13:11   #296
Gluskab
Banned

I naravno,ne liče u faci na orijentalce niti malo,a malo nakošene oči su im često svijetle boje tj. maslinaste.
Old 14.02.2009., 21:55   #297
mustricolaris
mustricolaris

Gluskab!
Mora biti da je to moj odgoj: naime cijenim, ne samo autoritete, već ono što oni pišu (čitaj:naprave). I nije samo Sforza pisao o genetici Mađara..
A što se tiče Egipta i njegovih stanovnika čini mi se da bi se trebali upustiti u vrlo ozbiljnu raspravu utemeljenu i na povijesti Egipta (radi kolonizacije) i na arheologiji, i na paleogenetici te na suvremenim rezultatima genetskih ispitivanja egipatske populacije. A to mi nekako ne izgleda da je za forum već za neki simpozij recimo u Dubrovniku u svibnju ...
Stoga živ mi i veseo bio u svom stavu a ja svoj stav još uvijek promičem i kao što je već viđeno glasi:

Jezik i kultura suvremenog naroda ne jamče i njegovu genetsku prošlost!
Old 14.02.2009., 22:05   #298
mustricolaris
mustricolaris

Quote:
Mosugnio kaže: Pogledaj post
Pretpostavljam da si koristio Cullenov prediktor.

Genographic testira 12 markera i to nekad nije dovoljno da se odredi točno haplogrupa. Pominješ 25 markera, pa bi tu trebao biti i DYS448. Za I-M423-Din-S marker DYS448 bi trebao biti 19.
U obje tvrdnje si u pravu s jednim dodatkom.
Prvih 12 markera je po Genographics-u a onda idući korak je bio FTDNA.
I to je prva točna tvrdnja a druga je :
da točno je da je moj DYS448 19!
Dinarac nema šta!
Old 15.02.2009., 09:28   #299
Magor
Registrirani korisnik

Magor Avatar

Quote:
Gdje je problem? Huni su turkijci.

Naravno Huni nisu izumrli, samo su se transformirali u mnogo naroda. Onoguri su jedni potomci Huna. Preko vladajućeg sloja (Arpadovići) Mađari također su potomci Huna. Vjerojatno i erdeljski Sekuljci (Székely) su potomci Huna.
Dakle jedan plemenski savez transfomira se u drugi savez. Nisu ovi kompaktni narodi, ni Huni, ni Avari/Mađari/Bugari itd. Svi su u srodstvu jedni sa drugim.
Old 15.02.2009., 10:26   #300
Gluskab
Banned

Quote:
Gdje je problem? Huni su turkijci.

Naravno Huni nisu izumrli, samo su se transformirali u mnogo naroda. Onoguri su jedni potomci Huna. Preko vladajućeg sloja (Arpadovići) Mađari također su potomci Huna. Vjerojatno i erdeljski Sekuljci (Székely) su potomci Huna.
Dakle jedan plemenski savez transfomira se u drugi savez. Nisu ovi kompaktni narodi, ni Huni, ni Avari/Mađari/Bugari itd. Svi su u srodstvu jedni sa drugim.
Hm... Arpadovići su doveli Mađare u Mađarsku,punih 500 godina nakon Huna(koji su se u međuvremenu stopili sa svim i svačim). Mađarska aristokracija tog toba je bila,koliko sam ja pročitao prije nekoliko godina,turskog(čini mi se Pečenezi ili Kumani)porijekla,a ne hunskog. Osnovna masa stanovništva su bili Ugri. Erdeljski Székely prema genetici imaju više germanskog(saskog) elementa nego ostali Mađari. Ništa vezano za Hune,Avare i slična pretpostavljena,polumitološka porijekla. A sad,što se tiče individualnih (genetskih) potomaka Huna među Mađarima,to je u nekakvim malim postocima vrlo lako moguće,uostalom ima takvih pojedinaca,sudeći po dnk testovima, i kod Austrijanaca i sjevernih Talijana.
Old 15.02.2009., 18:51   #301
Spitamo Zarathusztra
Registrirani korisnik

Spitamo Zarathusztra Avatar

Registracija: Nov 2006.
Ma ljudi moji koji Slaveni , Germani , Avari , Huni ,itd. , to je sve poviestna romantika (propaganda,izmišljotina) napisana od rimljana(zbog zlata,robova i ostalih dragocienosti) , pa grka , pa nimaca (hoće nam reći da smo zadnji došli u europu,jer si tako drže za pravo na zemlju koju su osvojili od starosiedilaca diljem europe).
Geneologija nije loša stvar , ali ima još puno posla s tim genima.
Spitamo Zarathusztra is offline   Odgovori s citatom
Old 15.02.2009., 19:11   #302
Spitamo Zarathusztra
Registrirani korisnik

"Slaveni"

Prvi put ta se imenica javlja u povodu Dioklecijanovih reformi (iz 295 godine po Kr.), kad je prostor između Jadrana i Dunava, uključujući i istočnu Austriju objedinjen u jednu jedinstvenu Prefekturu nazvanu tada 'Panonske dijaceze'. Dijaceza između Velike Kapele te na sjever do Dunava nazvana je 'Pannonia savia', a njezini stanovnici postali su Savensi, ili Savii. Ovaj potonji naziv ukazuje da je ta imenica nazvana po rijeci Savi, a i danas u mletačkom dijalektu Veneti nas nazivaju 'Sciavi' - i to je dokaz o kontinuitetu naziva nastalog koncem trećeg stoljeća. Odatle potječe i naziv (Po)savina i (Po)savci.
U petom stoljeću, nadbiskup Jordanes, rodom Got, dakle pokršteni sjevernjak koji je u Italiji postao i vrstan pisac, ostavio nam je knjigu "De rebus geticis", u kojoj spominje pučanstvo "Sclavini" uz napomenu da to pučanstvo živi u Panoniji i da su ih prije svi nazivali Venedi. Jordanes, rodom sa sjevera, kad piše o Gotima, spominje i brojne druge narode, ali nigdje na sjeveru ne spominje i Slavene. I danas u Austriji imamo pokrajinu Vindija, a Beč se je nazivao do dolaska Habsburga Vindobna, dakle sjediste bana Vinda, ili Veneda – raseljenih prema sjeveru (kako to stoji i u ruskoj enciklopediji) s područja Veneta.
N.B. Herodot u petom stoljeću pr. Kr. za Venete uz Jadran kaže da su bili, za razliku od Heneta na sjeverozapadu Male Azije - Iliri.
Prvi pisac koji je spomenuo imenicu "Slaviane" bio je ukrajinski redovnik nestor (živio je i u vrijeme hrvatskog kralja Zvonimira) ostavio je u svojoj knjizi "Kronika prošlih vremena' zapis da svi oni koji se sjeverno od Karpata nazivaju Slaviane doselili su tu iz - Panonije.
Old 15.02.2009., 19:14   #303
Spitamo Zarathusztra
Registrirani korisnik

Prvi kojemu je palo na pamet da, iz jezikoslovnih razloga, od Slavena načini čak i posebnu rasu, bio je njemački filozof Herder. Polovicom devetanestog stoljeća, habsburški službeni povjesničar Ernst Ludwig Dümmler je izišao s izmišljenom tvrdnjom da su se svi 'južni Slaveni' doselili iz ruskih bara i močvara zajedno s Avarima koncem šestog stoljeća, preko ušća Dunava i da su sve živo pobili, poharali i naselili se u ruševine Ilira.
Takve budalaštine su prihvaćene u obje Jugoslavije, jer su odgovarale velikorpskim ambicijama, a dobro im je došlo što je tu butadu izmislio jedan - Austrijanac. Oni su, uostalom, nagovarali Vuka Karadžića da sva pučanstva na jugu, koja govore srodnim jezikom, nazove jednstavno 'Srbi - svi i svuda'.

No, srećom s time se nikad nisu slagali ruski učenjaci. Oni, kao i češki pa i bugarski jezikoslovci (Georgiev) tvrde da sva kultura Slavena potječe s istočne obale Jadrana a da su iz starog ilirskog jezika nastali mnogi jezici i to posvuda u Europi, a najviše u – slavenofonim zemljama. U tom pravcu idu najnovija istraživanja kroatista i iranologa.

Sapienti sat!
Old 16.02.2009., 13:44   #304
Aryan
21.12.2012.

Aryan Avatar

Registracija: Mar 2008.
Moje jedno razmišljanje: Rimljani nisu rimljani, osim onih nekoliko tisuća iz samog Rima koji su se s vremenom izmiješali s ostalima i tako "uništili" svoj genetski kod. Preko 90% rimljana su bili porobljeni tj. pobijeđeni narodi koji su dobili rimsko recimo to "državljanstvo", inače kako bi jedan sitan "narod" pobijedio pola tadašnjeg svijeta. Prenosilo se samo ime (nešto slično je bilo i sa Hrvatima). Zašto se talijani više ne smatraju rimljanima kao cijelom italijom? A najsmiješnije mi je od sveg kada se fašisti slave bijelom kožom a bijeli ko crni cigani
Old 16.02.2009., 15:25   #305
Magor
Registrirani korisnik

Magor Avatar

Quote:
Hm... Arpadovići su doveli Mađare u Mađarsku,punih 500 godina nakon Huna(koji su se u međuvremenu stopili sa svim i svačim). Mađarska aristokracija tog toba je bila,koliko sam ja pročitao prije nekoliko godina,turskog(čini mi se Pečenezi ili Kumani)porijekla,a ne hunskog.
Arpadovići vode svoje porijeklo od Atile.

Da, Turci/Turkijci su (imaju turska imena kao i Huni), ali nisu pečeneškog/kumanskog porijekla. Pečenezi, kasnije Kumani su najveći neprijatelji Mađara. Baš zbog pečeneškog napada dolazimo u Karpatski bazen.

Quote:
Erdeljski Székely prema genetici imaju više germanskog(saskog) elementa nego ostali Mađari. Ništa vezano za Hune,Avare i slična pretpostavljena,polumitološka porijekla.
Sekuljci žive zajedno sa Sasima u istočnom Erdelju. Što se tiče njihovog porijekla, nemaju nikakve veze sa Sasima. Sasi dolaze u Erdelj samo u XII. st.
Po kulturi Sekuljci su definitivno turkijski narod (identitet, drevno runsko pismo turskog porijekla, folklor), a kasnije su se asimilirali u Mađare. Sekuljci sebe smatraju potomcima Huna, kao potomci najmanjeg sina Atile, kraljevića Čabe (Csaba).
Old 16.02.2009., 15:43   #306
Mosugnio
Registrirani korisnik

Quote:
U obje tvrdnje si u pravu s jednim dodatkom.
Prvih 12 markera je po Genographics-u a onda idući korak je bio FTDNA.
I to je prva točna tvrdnja a druga je :
da točno je da je moj DYS448 19!
Dinarac nema šta!
Da, tako je, Dinarski haplotip.

Oznaka I1a4 je pogrešna u tvom slučaju. Inače I1a4 je stara oznaka za I1a-M227 (2003-2004). Sadašnja oznaka za I1a-M227 je I1b što sigurno ne odgovara tvom haplotipu.
Old 18.02.2009., 20:49   #307
Gluskab
Banned

Quote:
Arpadovići vode svoje porijeklo od Atile.

Da, Turci/Turkijci su (imaju turska imena kao i Huni), ali nisu pečeneškog/kumanskog porijekla. Pečenezi, kasnije Kumani su najveći neprijatelji Mađara. Baš zbog pečeneškog napada dolazimo u Karpatski bazen.

Sekuljci žive zajedno sa Sasima u istočnom Erdelju. Što se tiče njihovog porijekla, nemaju nikakve veze sa Sasima. Sasi dolaze u Erdelj samo u XII. st.
Po kulturi Sekuljci su definitivno turkijski narod (identitet, drevno runsko pismo turskog porijekla, folklor), a kasnije su se asimilirali u Mađare. Sekuljci sebe smatraju potomcima Huna, kao potomci najmanjeg sina Atile, kraljevića Čabe (Csaba).
1.Evo,bas sam pogledao,piše da su Ugri(i Mađari i preci sibirskih Ugra,tj. Ostjaka) migrirali iz krajeva uz Volgu pod pristiskom Pečenega.
A za Sekuljce piše u antropološkom tekstu ,,The Szekelers, who are claimed to be the purest of the Magyars, in the sense that they preserve the ancient types most faithfully, are descendants of colonists sent to the Carpathians to ward off the inroads of the Cumans,, dakle,etnografski najorginalnijim Mađarima se smatraju i bili su graničari koju su spriječavali upade Kumana. Nadalje,piše kako oni imaju više azijskog elementa od drugih grupa,ali srednjoazijskog(ne-mongolskog),slično turmenskim grupama. Možda su Arpadovići bili porijeklom vrlo slični Sekuljcima,kad se navodi da je aristokracija bila turkijska Ali Huni ne mogu biti preci Sekuljcima,jer su bili žuti, tj. tunguskog tipa.
2.Da,Sekuljci nisu nastali od Sasa,ali genetsko testiranje pokazuje pomješanost s njima,nešto veću nego u ostalih Mađara. Valjda je bilo Sasa asimiliranih u njih
Old 19.02.2009., 08:43   #308
Magor
Registrirani korisnik

Magor Avatar

Quote:
Ali Huni ne mogu biti preci Sekuljcima,jer su bili žuti, tj. tunguskog tipa.
Barem jedan dio Huna. Još jednom kažem, Huni nisu kompaktni narod nego plemenski savez. Jedna plemena su bila mongoloidna, druga plemena europidna/kavkazoidna/turkijska. Kod europskih Huna mongoloidni elemenat nije pretežan.
Old 19.02.2009., 14:44   #309
Gluskab
Banned

Quote:
Barem jedan dio Huna. Još jednom kažem, Huni nisu kompaktni narod nego plemenski savez. Jedna plemena su bila mongoloidna, druga plemena europidna/kavkazoidna/turkijska. Kod europskih Huna mongoloidni elemenat nije pretežan.
Da,Hunima su nazivali dvije grupe tj. prave Hune,koji stižu u Europu i Bijele Hune-Heftalite,koji nešto ranije osvajaju djelove Indije. Ali to su zapravo različiti narodi,odnosno Haftaliti su izgleda Indoeuropljani,bar njihova imena i titule pokazuju sličnost s indo-iranskim jezicima u Pamiru. Pravi Huni koji stižu u Europu su jezično Oguri i žute su rase,tunguskog i burjatskog tipa u svim proučenim grobljima(ne mislim da su svi Oguri bili žuti,ali Huni jesu). Znam da je Avara bilo i kavkazidnih i mongolidnih,prema pročavanjima grobova uz Tisu, ali Huni su u svim grobljima bili žute rase(neki su imali i očuvanu kosu).
Old 20.02.2009., 19:53   #310
ZorroD
Registrirani korisnik

ZorroD Avatar

Registracija: Sep 2008.
Analizom starohrvatskih kostura domaći znanstvenici dobili su prve izravne dokaze da su Hrvati došli iz Male Azije!
http://www.vecernji.hr/newsroom/zani...41644/index.do

Očito će u godinama koje dolaze povijest iščitavati genetika.
Old 20.02.2009., 20:19   #311
kuroishijin
Registrirani korisnik

kuroishijin Avatar

Registracija: Jul 2005.
Quote:
ZorroD kaže: Pogledaj post
Analizom starohrvatskih kostura domaći znanstvenici dobili su prve izravne dokaze da su Hrvati došli iz Male Azije!

Prvi Hrvati ...prije 20-25 000 godina
kuroishijin is offline   Odgovori s citatom
Old 20.02.2009., 20:20   #312
Gluskab
Banned

Quote:

Iz male azije...pih Prije 25 000 godina. Mogli su napisati da su došli iz Afrike (prije 65 000 godina)
Old 20.02.2009., 23:17   #313
Passenger_57
Registrisani korisnik

Passenger_57 Avatar

Registracija: Jan 2007.
meni je zanimljivo da svi uvijek dolaze s istoka.što,nije prije bilo života u Europi?zašto kazahstanci ne bi došli iz austrije?ili je u i doba mamuta zapad značio nedosanjani prestiž?
Old 25.02.2009., 23:58   #314
ZorroD
Registrirani korisnik

ZorroD Avatar

Registracija: Sep 2008.
Quote:
Iz male azije...pih Prije 25 000 godina. Mogli su napisati da su došli iz Afrike (prije 65 000 godina)
A hebiga To je ranojutarnji naslov. Novinari ko novinari.

Zanimljivije je ovo: "rezultati na kosturima odgovaraju rezultatima populacijskih studija sadašnjih Hrvata čiji genetski korijeni u Europi postoje između 20 i 25 tisuća godina".
Old 26.02.2009., 22:34   #315
bonislav
Registrirani korisnik

bonislav Avatar

Registracija: Apr 2006.
Quote:

kakav debilni članak...
bonislav is online now   Odgovori s citatom
Old 26.02.2009., 22:44   #316
Gluskab
Banned

Quote:
bonislav kaže: Pogledaj post
kakav debilni članak...
Debilan na kub...Autora treba otjerati u Ankaru
Old 02.03.2009., 15:44   #317
Mosugnio
Registrirani korisnik

Quote:
Zavelim kaže: Pogledaj post
hvala Virgils

ništa, triba se nekako dočepat orginala
evo originala članka "Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe":

http://www.unipv.eu/on-line/Home/Are...mento2986.html
Old 02.03.2009., 16:57   #318
Passenger_57
Registrisani korisnik

Passenger_57 Avatar

Registracija: Jan 2007.
Pa što ako smo došli iz Turske?to bi bilo baš lijepo.

šalim se malo,šta ste svi napali
Old 02.03.2009., 17:11   #319
stiliana
schweinsteiger

stiliana Avatar

Registracija: Apr 2007.
Quote:
Passenger_57 kaže: Pogledaj post
Pa što ako smo došli iz Turske?to bi bilo baš lijepo.

šalim se malo,šta ste svi napali
Prije 25 000 godina tamo nije bilo ni T od Turaka...

A članak ništa ne otkriva...ne znam jesu li tome krivi znanstvenici ili novinar.
Old 02.03.2009., 22:06   #320
Gluskab
Banned

Quote:
stiliana kaže: Pogledaj post
Prije 25 000 godina tamo nije bilo ni T od Turaka...

A članak ništa ne otkriva...ne znam jesu li tome krivi znanstvenici ili novinar.
Kombinirano...a najviše novinar kojeg zbog naslova treba kastrirati
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja