Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija
Korisničko ime
Lozinka

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.11.2007., 16:39   #1
Pollux
samo pozitivno...

Registracija: Nov 2002.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Pollux
dobre vijesti

Bok ekipa,

razmišljao sam malo o tome kako na internetu možemo vidjeti hrpe news portala sa gomilama vijesti. Uglavnom i najčešće su to vijesti o ubijanju, ratovanju, nesrećama, katastrofama i sl. naravno ono što prodaje naklada i posjećenost.

Kako bi ljudi reagirali kada bi revcimo izašle novine "Samo dobre vijesti" u kojima bi se pisalo samo o dobrim i pozitivnim vijestima i samo o postignućima koja zaista vrijede i koja su u svrhu promicanja dobrote i humanosti između ljudi. Da se razumijemo vijesti iz svih sfera društvenog života...

Što mislite o tome? Žele li uopće ljudi čitati tako što? Ima li uopće takvih vijesti dovoljno da bi ih se moglo skupiti za svaki dan? Ima li to uopće smisla?

Zanima me filozofsko stajalište...

Hvala lijepa
Pollux is offline   Odgovori s citatom
Old 02.11.2007., 20:53   #2
filozof28
Je li čovjek čovjeku pas?

filozof28 Avatar

Registracija: May 2006.
Recimo da se podigne spomenik nekom književniku ili sportašu i da se ta vijest objavi u "dobrim novinama". I sad; netko tko favorizira nekog drugog književnika ili sportaša rekao bi sam sebi kako su njemu mogli staviti spomenik, a nisu još uvijek ____ . Netko sport smatra bespotrebnim, netko književnost. Spomenik je izradio neki kipar pa bi ovi drugi kipari s tom vijesti vidjeli da njih nitko nije zvao/ili njihovo rješenje spomenika nije prošlo. Roditelj s malom plaćom bi pomišljao kako nema za pelene, a ovi se razbacuju novcem bezveze. Borac za prava životinja bi pomislio kako bi bilo bolje da su ta sredstva potrošena za tu borbu, nezaposleni za otvarenje radnih mjesta, a netko se možda petkom navečer tu piškio gdje je sad osvijetljeni spomenik i neće mu isto biti drago. Političaru iz opozicije neće biti drago ako je kip financirao netko iz vladajućih i obrnuto, a sam spomenik i ako bude lijep većini; uvijek će se naći onih koji će ga smatrati ružnim. Što je to dobra vijest iz svih sfera društvenog života?
filozof28 is offline   Odgovori s citatom
Old 03.11.2007., 01:07   #3
johhny_park
susjed iz djetinjstva

johhny_park Avatar

Registracija: Oct 2007.
Slažem se s filozofom. Ali mogla bi se napravit sekcija u nekim dnevnim novinama koja bi sadržavala samo dobre vijesti. To bi predstavljalo manji trošak a i kvalitetnim istraživanjem tržišta bi se moglo vidit koliko ljude zapravo zanima takvo što (ili npr. jesu li dobre vijesti popularnije od crne kronike). Čak mislin da san vidija možda u jutarnjem da tako već postoji
johhny_park is offline   Odgovori s citatom
Old 03.11.2007., 01:23   #4
johhny_park
susjed iz djetinjstva

johhny_park Avatar

Registracija: Oct 2007.
S filozofskog stajališta takvo što bi trebalo utjecat na širenje pozitivne energije a do toga može doći samo masovnim podržavanjem masmedija i prihvaćanjem široke mase populacije - barem u zapadnom svitu jer su oni nositelji trendova. U svakom slučaju da bi ovakav projekt u Hrvatskoj uspio ne znam koliko bi to imalo utjecaja na širenje u inozemstvo a i da kod nas uspije mislin da bi trebala postojat barem 80-90%tna podrška masmedija i 70%tan interes publike. Tako da mislin da pokretanje ovakvih novina ne bi imalo gotovo nikakvog efekta.
johhny_park is offline   Odgovori s citatom
Old 03.11.2007., 13:16   #5
Pollux
samo pozitivno...

hvala Vam na vašim komentarima...
Old 09.11.2007., 19:57   #6
Brkic
Registrirani

Brkic Avatar

Registracija: Aug 2006.
Jeli moguće da mačak umrie od puste njege?

Quote:
Pollux kaže: Pogledaj post

Jeli moguće da ne uviđamo sva dobara koja uživamo?
Jeli moguće da podsvjesno tražimo nesreću?
Jeli moguće da nam je toliko dobro
da tražimo ravnotežu u zlu?
Brkic is offline   Odgovori s citatom
Old 09.11.2007., 20:09   #7
ja_sanja
Banned

Registracija: Jan 2007.
dobra vest je istinita vest

selekcija vesti koja bi u javnosti stvarala utisak o nekakvom nepostojećem savršenom svetu napolju - ne verujem da može biti dobra.
ja_sanja is offline   Odgovori s citatom
Old 10.11.2007., 08:28   #8
planinar
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2002.
Quote:
ja_sanja kaže: Pogledaj post
dobra vest je istinita vest

selekcija vesti koja bi u javnosti stvarala utisak o nekakvom nepostojećem savršenom svetu napolju - ne verujem da može biti dobra.
efektno! ali...to je igra riječi.
Budući su to dvije razine "dobrog", onda bi istinite vijesti trebalo označiti kao "dobre loše" i "dobre dobre", a neistinite "loše dobre" i "loše loše"...

No, kako je čovjek "nekapacitiran" primiti baš sve istinite vijesti, onda je stvar u selekciji.
planinar is offline   Odgovori s citatom
Old 11.11.2007., 11:09   #9
ja_sanja
Banned

dobro.
razmotrimo dvije razine dobrog.

-dobra vest kao istinita vest
- i dobra vest kao vest koja je dobra za nekog "mene" (primaoca vesti)

Budući da ne možeš objaviti sve istinite vesti (ako je informacija primanje podataka o nekoj promeni, a promene se dešavaju neprestano), onda se svakako radi o selekciji.

Sad, bitan je kriterijum prema kome se vrši selekcija vesti.

Mislim da objektivno kvalitetna novinarska vest uzima u obzir tri stvari:

- istinitost vesti
- značaj informacije (značaj je veći što više uticaja vest može imati na sistem
- potreba publike za takvom vešću (što je povezano sa stavkom dva)

Drugo, sveukupnost vesti treba da odslikava nekakvo opšte stanje stvari (oće ga kurac oslikavat, al recimo da je tako), te:

- ukoliko izvršiš selekciju samo dobrih, a istinitih vesti, to neće zadovoljiti niti jedan od gornja tri kriterijuma.

na stranu od svega ostalog:
onaj ko ima potrebu saznavati istinu ili pronaći ono što vredi, neće prepustiti medijima da to učine umesto njega.

živ bio.
Old 11.11.2007., 12:08   #10
planinar
Registrirani korisnik

Ne znam hoćemo li se složiti oko ovoga, ali možda da prije svega to riješimo:
ne postoji istinita, nego tek selektirana vijest (kad smo već odabrali taj izraz).
Old 11.11.2007., 13:47   #11
ja_sanja
Banned

selektirana svakako.

Ne razumem zašto ne bi mogla postojati "istinita" vest (sve su lažne?)
Old 11.11.2007., 21:02   #12
seizmolog
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2007.
Quote:
Bok ekipa,

Kako bi ljudi reagirali kada bi revcimo izašle novine "Samo dobre vijesti" u kojima bi se pisalo samo o dobrim i pozitivnim vijestima i samo o postignućima koja zaista vrijede i koja su u svrhu promicanja dobrote i humanosti između ljudi.

Hvala lijepa
Sjećaš li se kako te je kao malog mama uspoređivala sa tvojim prijateljima i neprijateljima i govorila ti: Vidiš kako on dobro uči i fino se ponaša,a ti si takav divljak; a tata: Kako on dobro igra nogomet, a ti si taki' levat..."
Nitko ne voli da ga podsjećaju da tamo negdje ima boljih od njega . To se zna, al' o tom se ne priča.
seizmolog is offline   Odgovori s citatom
Old 12.11.2007., 08:41   #13
planinar
Registrirani korisnik

Quote:
ja_sanja kaže: Pogledaj post
selektirana svakako.

Ne razumem zašto ne bi mogla postojati "istinita" vest (sve su lažne?)
Neću inzistirati...nije baš ni meni sasvim jasno.

Dalje, recimo da skup svih događaja na Svijetu nazovemo izborom vijesti, pa da ih podijelimo u dobre i loše, s tim da su dobre one od kojih se ljudi osjećaju bolje, a obratno vrijedi za loše. Onda te vijesti svedemo na količinu koju čovjek kao primatelj uopće može primiti, probaviti, obraditi. To neka bude uzorak u malom, koji je vjerna preslika prema proporcionalnom odnosu dobro/loše svih Svjetskih vijesti. Što dobivamo osim istine – istine o međusobnom odnosu dobrih i loših vijesti? Što uopće možemo s tom istinom i kome ta istina treba? Pretpostavljam da bismo se i tad bavili selekcijom – da li bi ta selekcija bilježila naš «trenutak istine» drugačije od ovog u sadašnjim uvjetima tvrdo kuhanih vijesti?

Da odgovorim i na pitanje o navođenju «samo dobrih» vijesti – ova bi metoda bila «terapijska», tj. prema primatelju bi unaprijed pristupala kao prema bolesniku.
Old 15.11.2007., 09:50   #14
Pollux
samo pozitivno...

A nije li terapija upravo ono što je potrebno bolesnom svijetu?
Old 15.11.2007., 10:09   #15
planinar
Registrirani korisnik

Quote:
A nije li terapija upravo ono što je potrebno bolesnom svijetu?
Da, ako je svijet bolestan od vijesti.
Old 15.11.2007., 15:54   #16
Pollux
samo pozitivno...

loših vijesti?
Old 15.11.2007., 18:15   #17
planinar
Registrirani korisnik

Quote:
loših vijesti?
Poanta onog što sam htio napisati je: niti ljudi mogu biti "bolesni" od loših vijesti, niti "zdravi" od dobrih.
Postavljajući ova pitanja, precjenjuješ snagu ljudske empatije - kada se ne radi o čovjeku osobno, vijesti koje čita, gleda, sluša djeluju s "pristojnog" odstojanja...
Old 15.11.2007., 19:31   #18
arna
vita aeterna

arna Avatar

Registracija: Apr 2006.
Quote:
planinar kaže: Pogledaj post
Poanta onog što sam htio napisati je: niti ljudi mogu biti "bolesni" od loših vijesti, niti "zdravi" od dobrih.
...
Bojim se, planinar, da nisi sasvim u pravu. Mislim da mediji, TV pogotovo, itekako utječe na čovjekovo raspoloženje, a da ovaj toga uopće ne mora biti svjestan. Dapače, nesvjesno upija ne samo asortiman vijesti, već i atmosferu kojom su prezentirane. A loše vijesti su dušu dale za držanje čovjeka u nekoj vrsti mentalne i duševne boleštine, jerbo tako "bolestan" čovjek je prijemljiviji za ono što mu nudiš, kritičnost mu je zanemariva, a borbenost otupljena.
Da ne velim da ljudi lakše provare loše vijesti ( ah, kak je meni zapravo dobro!), nego dobre, koje bi ih ev. mogle natjerati da sami porade na vlastitom boljitku.
Old 16.11.2007., 08:59   #19
planinar
Registrirani korisnik

Možda najprije nešto reći o medijima «dobrih vijesti» - to već postoji – dakle, postoje specijalizirani časopisi u kojima nema «loših vijesti» npr. časopisi o glazbi, o umjetnosti, o književnosti, sportski, enigmatski, modni časopisi, časopisi o lovstvu, uzgajanju cvijeća, o prirodi, o hobijima, putopisni časopisi, poslovni, o uređenju interijera itd. Tako je i izvan pisanih medija, sjećam se npr. satelitskog programa «Landscape», ne znam postoji li još...isto je i s internetom, gdje ima mnoštvo specijaliziranih stranica.
Njima je zajedničko usmjereno informiranje pripremljenih vijesti i priloga, odašiljanje poruka koje su tražene i koje ne djeluju tako da se čovjek «razboli». U svakom slučaju, čovjek ima izbor u formiranju svog informativnog prostora.

Sad, dnevne, tjedne, mjesečne novine, koje su po obuhvatu svaštarske, nespecijalizirane, prate događaje u svijetu i vrše selekciju agencijskih vijesti. Pitanje o «bolesti svijeta» bi izgledalo ovako; je li svijet «bolestan» zato što novine serviraju «loše» vijesti, ili zato što ljudi čitaju (i) «loše» vijesti ili su sami događaji o kojima govorimo manifestacija «bolesti»?

Drugo je pitanje, po informiranju o «lošim» vijestima, da li «loših» događaja ubuduće ima manje (recimo da ljudi informirajući se postaju svjesniji lošeg što čine, pa djeluju na «ozdravljenju»)? Ili po informiranju o «dobrim» vijestima, «loših» događaja ubuduće ima manje? Mislim (a ne moram biti u pravu, takva je moja perspektiva viđenja) da informiranje ima vrlo ograničen, minoran utjecaj na same događaje.
Kao primjer ono što se meni ne sviđa i smatram zloupotrebom informativnog prostora, zadnjih godina se postavljaju fotografije prometnih nesreća na naslovne stranice novina – da li je takva informativna praksa smanjila broj prometnih nesreća? Ili povećala? Ili stvarni, statistički porast prometnih nesreća nema veze s vijestima o njima?
Old 16.11.2007., 10:11   #20
Pollux
samo pozitivno...

Question dobra vs loša

Ja bih ipak išao putem toga što dobra vijest može napraviti za razliku od loše vijesti. Ako npr. pričamo o prometu i naslovnici... zašto slika stravične nesreće sa troje poginulih u BMW-u koji se smotao oko semafora podiže nakladu i ljudi to "žele" vidjeti i pročitati (kao da su gladni takvih vijesti), a ista ta naslovnica s npr. slikom čovjeka koji je donirao 50 000 kn obitelji koja nije imala ispravan krov nad glavom (slika) i kiša im je padala u kući nije interesantna javnosti. Bar ne u tolikoj mjeri ko onaj rastureni BMW.

Je li to do mentaliteta naroda, je li to do nečeg ljudskog, podsvjesnog što upravlja nama i našim nagonima?
Old 17.11.2007., 01:25   #21
emnasut462
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2006.
Recimo meni je simpaticno kad nakon sve one siline potresa, pogiblji, na kraju dnevnika pokazu neku simpaticnu zanimljivost iz svijeta...A znalo im se desiti, i nasmijalo bi me bas dobro.

NEki dan sam vidjela ono sa klokanom koji rusi ljude i juri na cestu (jel zavrsilo za dobru ili crnu kroniku)???
Every fact of science was once Damned. Every invention was considered impossible. Every discovery was a nervous shock to some orthodoxy. Every artistic innovation was denounced as fraud and folly. Everything on earth that is man-made and not given to us by nature, is the concrete manifestation of some man's refusal to bow to Authority. We would own no more, know no more, and be no more than the first apelike hominids if it were not for the rebellious, the recalcitrant, and the intransigent.
emnasut462 is offline   Odgovori s citatom
Old 17.11.2007., 02:04   #22
volver
vraćam se

volver Avatar

Registracija: May 2007.
Quote:
Pitanje o «bolesti svijeta» bi izgledalo ovako; je li svijet «bolestan» zato što novine serviraju «loše» vijesti, ili zato što ljudi čitaju (i) «loše» vijesti ili su sami događaji o kojima govorimo manifestacija «bolesti»?
To je kao i s ljudskim organizmom. Bolest ne započinje onda kada se manifestira nego ranije niti smo bolesni od vijesti mada se može razboljeti na jedan drugi način, od same vijesti, pa bi otprilike isto moglo biti primijenjeno i na "bolest" svijeta.
Old 17.11.2007., 14:52   #23
planinar
Registrirani korisnik

Quote:
volver kaže: Pogledaj post
To je kao i s ljudskim organizmom. Bolest ne započinje onda kada se manifestira nego ranije niti smo bolesni od vijesti mada se može razboljeti na jedan drugi način, od same vijesti, pa bi otprilike isto moglo biti primijenjeno i na "bolest" svijeta.
Nema veze, čovjek već negdje "ladicira" lošu vijest da mu ne smeta ...
Old 22.11.2007., 13:54   #24
Pollux
samo pozitivno...

A kako skloniti onaj gore navedeni BMW s naslovnice ako želiš pročitati te novine?
Old 22.11.2007., 21:31   #25
nuala
Registrirani korisnik

nuala Avatar

Registracija: Mar 2007.
Quote:

Sad, dnevne, tjedne, mjesečne novine, koje su po obuhvatu svaštarske, nespecijalizirane, prate događaje u svijetu i vrše selekciju agencijskih vijesti. Pitanje o «bolesti svijeta» bi izgledalo ovako; je li svijet «bolestan» zato što novine serviraju «loše» vijesti, ili zato što ljudi čitaju (i) «loše» vijesti ili su sami događaji o kojima govorimo manifestacija «bolesti»?

Drugo je pitanje, po informiranju o «lošim» vijestima, da li «loših» događaja ubuduće ima manje (recimo da ljudi informirajući se postaju svjesniji lošeg što čine, pa djeluju na «ozdravljenju»)? Ili po informiranju o «dobrim» vijestima, «loših» događaja ubuduće ima manje? Mislim (a ne moram biti u pravu, takva je moja perspektiva viđenja) da informiranje ima vrlo ograničen, minoran utjecaj na same događaje.
Kao primjer ono što se meni ne sviđa i smatram zloupotrebom informativnog prostora, zadnjih godina se postavljaju fotografije prometnih nesreća na naslovne stranice novina – da li je takva informativna praksa smanjila broj prometnih nesreća? Ili povećala? Ili stvarni, statistički porast prometnih nesreća nema veze s vijestima o njima?

hm. mislim da je značajnije pitanje kako se vijest prezentira - oblikuje - od samog njenog sadržaja.
uzet ću ovdje primjer koji je posljednjih godina sve prisutniji:
prije svake zime počele su se pojavljivati prognoze o mogućem broju oboljelih od gripe. zahvaljujući tome, sve se više ljudi cijepi - ali nisam baš sigurna da ih manje oboljeva - možda čak i više. (na žalost, taj podatak nemam.) no činjenica je da se o toj temi sve više misli i govori - a misao i govor su stvarnost po sebi, i direktno prethode činu.

kakve veze ima misao s bolešću? velike. sugestija može itekako promijeniti konkretno stanje organizma, i ovisno o tome je li pozitivna ili negativna, ojačati ga ili oslabiti. (placebo, na kraju krajeva, nije ništa drugo do sugestija, a dokazano je kako odlično djeluje) ako ga oslabi, rezultat je - veći broj oboljelih.

dakle, onaj koji daje prognozu o sve većem broju oboljelih direktno je odgovoran za taj veći broj oboljelih - ali ne, istovremeno, ni za koju osobu posebno. jer isto je tako pokazano da nikakva sugestija, čak ni hipnotička, ne može promijeniti volju osobe na koju se pokušava utjecati. osobna volja je krajnji zakon - bez nje, ne bi postojao ni identitet, a on je neosporiv. svaki utjecaj koji uspije uspijeva zato jer osoba na nekoj razini pristaje na takav rezultat. ako je netko općenito uvjeren da je boležljiv, osjetljiv, može si na površini misli govoriti 'neću oboljeti od gripe', ali ipak će oboljeti zbog ovog temeljnog uvjerenja o osjetljivosti - ili nekog drugog, kao što je 'takve se stvari uvijek događju meni', 'nikad nemam sreće', isl. (ja, npr, ne vjerujem u zaraze i nikad ih ne kupim. razbolim se kad se osjećam psihički loše zbog nečeg drugog...pokazalo se kao jasno pravilo.)

dakle: vijest, kakva god, nikoga ne može ugroziti - ali opet može ugroziti sve. ovdje je riječ o kolektivnoj razini - onoj na kojoj se uspela, npr, hitlerova propaganda: kolektivno stanje njemačke bilo je prijemčivo na takve sugestije u to vrijeme, iako se mnogi nisu slagali s istim tim sugestijama...no oni koji jesu su prevagnuli, i to je učinilo itekakvu razliku.

i tako: vijest je odgovornost. prije svega, u svojoj formi: jer nije isto reći djetetu 'obuci se da ne oboliš' i 'obuci se da ostaneš zdrav'. ključne riječi - bolest i zdravlje - mogu odlučiti o rezultatu. a sve što se ponavlja jako dugo, bila to ovakva naizgled nevina i dobronamjerna rečenica, jest na nekoj razini hipnoza.
svi znamo, na kraju krajeva, kakve su majke hipohondara, zar ne?
Old 23.11.2007., 09:01   #26
planinar
Registrirani korisnik

Dobro, moj dojam nije takav...ono što je nekakva opća, prosječna karakteristika čitatelja ili konzumenta vijesti visok je stupanj neosjetljivosti, vijest našeg čitatelja zahvaća tek površinski. Upravo se zato, sučeni s nezainteresiranošću, a unutar konkurentskog tržišta vijesti kojima je cilj «pecati» konzumente, vijesti priređuju i uređuju kako bi pobudile stres. Što je veća sugestivnost, to je i veći «uspjeh» u postizanju stresa i identifikacije s problemom.

Kad bi slučaj bio suprotan, tj. kad bi konzumenti bili visokoosjetljivi na vijesti, uređivači vijesti morali bi pak «snižavati temperaturu»...
Recimo, u primjeru cijepljenja protiv gripe, kad bi se odjednom svi odazivali na taj poziv, počele bi se slati poruke o tome kako cjepiva ima dovoljno, da se ne treba odazivati manje ugrožena populacija nego više ona starija (kod kojih gripa može stvarno biti kobna), izašli bi članci o tome kako cijepljenje ima i negativnih učinaka, jer smanjuju mogućnost obrane organizma, da se organizam navikava na cjepivo, itd.

Sad, pravo pitanje za poznavatelja psihologije je: zašto neosjetljivost?
Old 24.11.2007., 02:18   #27
nuala
Registrirani korisnik

nuala Avatar

gle, ovo što sam pisala je u principu mehanizam same percepcije. konkretni odgovori traže i konkretnija pitanja. ili bolje, sam događaj uvijek je posljedica određenog uvjerenja, i on sam je odgovor - a ono što čini pravo umijeće je pronaći pitanje na koje događaj odgovara.

zašto neosjetljivost?
poplava informacija - sama po sebi zbunjuje svakog pojedinca osim onih koji su već posložili svoj sustav uvjerenja u nešto koherentno (ne zatvoreno, već jednostavno jasno usmjereno, tako da se granice sustavno pomiču).
recimo: prvo čujemo sugestiju: čokolada je nezdrava; ta je vijest toliko dugo u opticaju (potvrđena 'znanstvenim dokazima') da postaje prihvćena kao istina. tada dolazi nova sugestija: crna čokolada je zdrava (iznad 70% kakaa). što se događa? um je zbunjen - jer je već prihvatio i djeluje na principu 'istine' da je čokolada nezdrava, a razum (kao dio uma) želi prihvatiti informaciju o zdravosti crne čokolade jer je i ona znanstveno dokazana, a razum takav dokaz (jer je tako naučio) prihvaća kao istinu. tada nastaje sukob uvjerenja: dvije tvrdnje od kojih obje mogu biti istina (svaka je čokolada nezdrava - neka je čokolada zdrava) - a za zdravo funkcioniranje samo jedna mora biti prihvaćena kao istina. takvo se stanje zove neodlučnost: nemogućnost (ili neznanje, kao ne-umijeće) da se načini izbor.

već neko vrijeme, kao civilizacija, većinom odabiremo nazvati istinom ono što nam znanost sugerira kao istinu. njeni se dokazi neprestano mijenjaju - i tako se 'istina' neprestano mijenja.

um je u tome izgubljen; treba mu jasna perspektiva, a ona je sve nejasnija što se više različitih informacija pojavljuje. unos takvih sukobljnih informacija sve je brži - a vrijeme za odluku sve kraće - i tako je zbunjenost sve veća. konkretna posljedica je to da se sve više pojedinaca zatvara, izolira, dok im njihov unutrašnji stav doslovce govori: ne želim više ništa primati, ništa odlučivati; sistem overload, please stop.
i kakvo je zdravstveno stanje prosječne psihe? neodlučnost. promjene mišljenja nikad nisu bile češće - što ne znači to da je promjena mišljenja sama po sebi loša (naprotiv, ona je temelj kreacije) već to da si ne dopuštamo vrijeme koje nam je potrebno da bismo zauzeli stav. bez čvrstog stava, nema dobrog djelovanja.
zamislimo dijete koje je pušteno u trgovački centar s uputom da može dobiti 5 stvari koje jako želi, ali da mora izabrati brzo, inače neće dobiti ništa...i tada ide od artikla do artikla, a ima ih tisuće, i govori: ja bi to! ne, ja bi ovo! ne, ipak ono...panika i euforija u jednom. napetost. stres. a zašto? zbog prevelikog izbora dobitaka, od kojih je svaki uvjetovan samim time što bi drugi izbor mogao biti bolji. i tako svaki izgleda - kao gubitak.

tragično, zapravo...kako se davimo u obilju kojeg smo stvorili, i kako se usred njega osjećamo siromašno.

informacije - vijesti - nisu iznimka...
Old 24.11.2007., 09:37   #28
planinar
Registrirani korisnik

Pred čokoladom ja nisam neodlučan. Ako već imam informacije, biram one koje će tu odlučnost poduprijeti.
Upravo sam zato neosjetljiv na ostale informacije.
Nije li tako i općenito?
Old 24.11.2007., 13:18   #29
nuala
Registrirani korisnik

nuala Avatar

misliš da je stvar u predrasudama? (ne pričam o tebi, već općenito, jasno...) s jedne strane da. s druge ne. uvjerenja postoje u slojevima...i većina ljudi ne zna u što vjeruje a u što ne. poznavati vlasitita uvjerenja znači: misliti ono što govoriš, osjećati ono što misliš, i djelovati kako govoriš. malo je tako čistih ljudi...
Old 25.11.2007., 10:44   #30
planinar
Registrirani korisnik

Zašto ne i o meni, zar misliš da ja nemam predrasuda...?
Svatko tko ima iskustvo, ima i predrasude. Dvije su vrste predrasuda; jedna je stvorena u susretu s (objektivno) novim, nepoznatim. Ona poziva iskustvo izvedeno iz starijih susretanja, pokušavajući ga „učiniti“ sličnim ovom novom. Tu se može više pogriješiti u procjeni. Druga je stvorena iz susreta sa poznatim. Ovdje očekujemo i poznato iskustvo, a tu se može i manje griješiti, makar se i dalje griješi.

Kad iskusni čitatelj uzima novine, selektira vijesti kako bi „ispravio“ selektiranje koje je već učinilo uredništvo odabirom i načinom prezentiranja vijesti. Oni još iskusniji, čitaju „između redaka“. To se događa automatski, u skladu s iskustvom i predrasudama.
Kad neiskusni čitatelj uzme novine, čita sve, svemu dajući jednaku važnost.

Kažeš da ljudi ne znaju u što vjeruju, a u što ne vjeruju – to je nebitno, jer se čovjek i ne pita u što vjeruje a u što ne, a da bi došao do nekog shvaćanja i zaključka o tome – nego se to događa automatski, plodom iskustava i predrasuda.

I sad, dala si jedan šlagvort, a to je pitanje vjere, povjerenja u prezentaciju vijesti...
Old 25.11.2007., 11:07   #31
Pollux
samo pozitivno...

Ja vjerujem da postoji određena količina ljudi u Hrvatskoj a tako i u svijetu koji bi bili oduševljeni kada bi čitali samo pozitivne dnevne vijesti. Odnosno kada bi izlazile jedne novine samo sa pozitivnim vijestima dakle kao nekakva mogučnost izbora...dakle normalne dnevne vijesti ali selektirane i filtrirane za ono tržište koje je nepopunjeno odnosno koje bi to prihvatilo i kupovalo. Svi smo u životu čuli ili sebe ili nekoga kada je netko rekao "a samo loše vijesti..ima li čega uopće dobroga"? Siguran sam ima... ali nitko se ne želi time baviti...jer je jednostavno neisplativo.
Old 25.11.2007., 11:11   #32
slovenka25
Registrirana korisnica

Registracija: Dec 2006.
Quote:
johhny_park kaže: Pogledaj post
Slažem se s filozofom. Ali mogla bi se napravit sekcija u nekim dnevnim novinama koja bi sadržavala samo dobre vijesti. To bi predstavljalo manji trošak a i kvalitetnim istraživanjem tržišta bi se moglo vidit koliko ljude zapravo zanima takvo što (ili npr. jesu li dobre vijesti popularnije od crne kronike). Čak mislin da san vidija možda u jutarnjem da tako već postoji
To već postoji - Jutarnji list i Narodni radio. Ali ja to ne čitam.
slovenka25 is offline   Odgovori s citatom
Old 25.11.2007., 11:18   #33
rijeka53
ki, Ča ja

rijeka53 Avatar

Registracija: Sep 2007.
Quote:
Bok ekipa,

razmišljao sam malo o tome kako na internetu možemo vidjeti hrpe news portala sa gomilama vijesti. Uglavnom i najčešće su to vijesti o ubijanju, ratovanju, nesrećama, katastrofama i sl. naravno ono što prodaje naklada i posjećenost

Kako bi ljudi reagirali kada bi revcimo izašle novine "Samo dobre vijesti" u kojima bi se pisalo samo o dobrim i pozitivnim vijestima i samo o postignućima koja zaista vrijede i koja su u svrhu promicanja dobrote i humanosti između ljudi. Da se razumijemo vijesti iz svih sfera društvenog života...

Što mislite o tome? Žele li uopće ljudi čitati tako što? Ima li uopće takvih vijesti dovoljno da bi ih se moglo skupiti za svaki dan? Ima li to uopće smisla?

Hvala lijepa

..... nemam nikakvo filozofsko sajaliste nego samo egoisticno: MALO ODMORITI TINTARU ..... tu i tamo
Old 10.12.2007., 13:37   #34
Pollux
samo pozitivno...

hehe....istina
Old 20.12.2007., 11:10   #35
Pollux
samo pozitivno...

Evo ono na što sam mislio
http://goodpressnews.blog.hr
Old 21.02.2008., 21:04   #36
Pollux
samo pozitivno...

i konačno www.dobrevijesti.info za sada se ljudima sviđa. A ima i još jedna stranica www.dobre-vijesti.net i nadam se da će ih biti što više
Old 13.03.2008., 11:30   #37
brianna
Registrirani korisnik

brianna Avatar

Registracija: Mar 2008.
IMAM ZA VAS SUPER VJEST. IZLAZE NOVINE DOBRE VIJESTI KOJE CE SE U SUBOTU DJELIT U CITAVOJ HRVATSKOJ! PA ETO IMATE IH SVI PRILIKU DOBIT U RUKE. IMA I STRANICA KOJA CE USKORO BIT AKTIVNA www.dobrevijesti.hr:)
brianna is offline   Odgovori s citatom
Old 25.03.2008., 01:25   #38
malizia
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2006.
ljudi nažalost žele utjehu da 'uvijek ima goreg'

čak i kada ne uživaju u lošim stvarima koje se tiču drugih, uzdižu se u vlastitim očima pokazujući sućut, počesto

gle samo tema po forumima - umro taj i taj

pa svi stave RIP bla bla

a najluđi su mi oni koji na takvu temu stave RIP bla bla + 10 smajlija koji revu

kako bi ih pribila sve odreda zbog gluposti..ne kuže grotesku
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja