Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih kućnih životinjica
Podforum: Plava šapa, Fotoalbum ljubimaca

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.11.2007., 22:24   #1
kanarinci - razmnožavanje!

Imamo mužjaka i ženku malino kanarinaca i želimo ih spariti, njega smo kupili prije tri tjedna, a nju prije tjedan dana, držimo ih odvojeno, ali u istoj prostoriji (u dnevnom boravku, zagrijana prostorija), on je jako raspjevan i čini mi se da je zainteresiran, međutim ona je nekako povučena i ne djeluje mi kao da je ni blizu spremna za parenje, čak se bojim da je lošeg zdravlja, jer je nevesela i ima čudan izmet, nije baš proljev, ali skoro.

Dajemo im vitamin E i konoplju pomješanu sa drugom zrnastom hranom, muž im daje kuhani žumanjak, ali je ona od toga dobila još veći proljev.

Mi smo totalni amateri u ovome, ali muž mi je jako zainteresiran da ih pravilno njeguje i da uzgoji mlade, jer voli životinje i sa drugim vrstama životinja mu to dobro ide.

Molila bih za savjete:
  • ima li tko ideju šta je sa ženkom
  • kako da ih najbolje pripremimo za parenje i kada ćemo znati da su obadvoje spremni
  • sve ostalo što bi bilo dobro da znamo glede njege i održavanja, jer smo u par navrata imali kanarinca i nakon kratko vremena ugine, mada se on oko njih trudi, ali jako su osjetljivi

Zahvalana sam za bilo kakav savjet.
__________________
Pakao, to su drugi.
JustForFun is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2007., 22:27   #2
Nemam pojma o kanarincima, ali primjetila sam da ste napisali da je ženka kod vas tek tjedan dana. Pa dajte joj vremena da se navikne na novi prostor i na vas. Čemu žurba.
lea_li is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2007., 14:44   #3
Mislim da je još prerano da bi se parili, jer se još nisu naviknuli na novu okolinu, pričekajte još malo.
Ako ženkica ima proljev bilo bi joj dobro dati crni ugljen ( ima ga kupiti u pet shopu ), a kuhano jaje je dobro posipati sa mrvicama grisa i također dati kuhanu ljusku jajeta ( više bkelanjka nego žumanjka )
Moja malena bila je nekako tiha, mirna, nezaintersirana za bilo kaj kad se pripremala snesti jaje. Možda je to,a i pitanje koliko je ona stara, možda još nije niti spolno zrela da bi se parila.
Kaj se tiče njege,nikako ne smiju biti na propuhu, dobro ima je davati pijesak za ptice, mijenjati vodu svaki dan ( paziti da nije prehladna ), ne smiju se često premještati sa jednog mjesta na drugo ( onda su pod stresom ) i za vrijeme mitarenja ne smije ih se uznemiravati.
Eto,to su ukratko one bitne stvari na koje čovjek treba paziti.
A sa parenjem malo pričekajte,dajte joj malo vremena.
tweety is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2007., 15:34   #4
Za razmnožavanje kanarinaca , uz temperaturu i pojačanu hranu, presudna je dužina dana, treba prelaziti 13 - 14 sati. To kod kanarinaca izaziva nagon za parenjem. E sad, nije to samo tako. Kao početnicima u uzgoju kanarinaca, savjetovao bih vam da pričekate proljeće, mjesec travanj, ptice su tek nabavljene i treba im vremena za prilagodbu. Nije dobro ako ih zimi držite u grijanoj prostoriji, to može izazvati tzv. mitarenje, mijenjanje perja, koje je normalni fiziološki proces, događa se krajem sezone parenja, krajem ljeta i početkom jeseni, traje 1 - 3 mjeseca i ptica ga MORA proći. U grijanim prostorima zimi, još ako je svjetlo do kasno noću, ptice se zavaraju i počinje izvansezonsko mitarenje, koje je onda patološko. U mitarenju ptice gube spolni nagon. Preporučio bih vam da ptice smjestite u negrijanu prostoriju u stanu, koja ima prirodno osvjetljenje, idealan je npr. ostakljeni balkon, veranda... Znam da svatko nema te uvjete, ali naći će se neki kutak. Ptice smjestite tako da se ne vide, jednu iznad druge.

Osnova ishrane je mješavina sjemenja. Kuhano jaje, usitnjeno i pomiješano s krušnim mrvicama davati zimi jednom tjedno, i to u onu malu hranilicu koja se zatakne među žice krletke. Od povrća i voća davati radić, mrkvu i jabuku. Salata otvara i nije hranjiva. Povrće NE SMIJE biti mokro. Kupi u pet shopu gotovu jajčanu hranu, to je praktičnije i nije kvarljivo kao kuhano jaje. Kanarinki sada ne davati jaja ni povrće/voće, dok joj se ne normalizira izmet, inače svaka 2 - 3 dana. Jajčana hrana se daje najviše u vrijeme pripreme za parenje, za mitarenja, a u vrijeme leženja mladih je nezamjenjiva i daje se svakodnevno. Obvezatno davati minerale u obliku pijeska ili sipine kosti.

Često prevelika briga, neprikladno držanje i pogrešna ishrana unište ptice. Kanarinci ne traže mnogo, ali greške mogu biti fatalne.
jagor is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2007., 21:44   #5
Gore su ti napisali, sad im nije vrijeme za parenje. Što se boležljive ženke tiče, mogli biste se posavjetovati s veterinarom ili kakvim uzgajivačem ptica. Moj stari uzgaja kanarince valjda već tridesetak godina i mislim da im se obično daje par vrsta antibiotika kad obole. Sipaš dozu u vodu
četiri do pet dana. Ako je napuhnuta, i to bez obzira jede li ili ne, teže je da će preživjeti.
Proguglaj malo i potraži adrese uzgajivača ptica i kakvog društva za uzgoj ptica, oni će te najbolje uputiti u hranjenje, parenje, literaturu, vrste i sl. Društvo za uzgoj ptica iz Rijeke zove se Češljugar. Ne znam gdje živiš, ali možeš krenuti od njih, ionako su uzgajivači praktički svi povezani i poznaju se.
Možda ti se i muž učlani.
Nadam se da sam ti pomogla, ne mogu baš broj od starog puštati ovdje...
mali008 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2007., 01:11   #6
njemu su neki uzgajivači rekli da ih pare u prosincu i da griju prostoriju, zato je on navalio, konta sad je to vrijeme

već vidim da je pogriješio jer ih je stavio da se vide i jer je nju već par puta jadnu premještao, jedan dan u drugu sobu koja nije grijana, drugi dan da se ne vide, treći dan da se vide, hvala na svjetima

on im drži upaljeno svijetlo duže nego što dan traje, jer je čuo da im treba više svijetla...

mogli bi ih prebaciti u sobu koja nije grijana, ovdje ga je lijepo čuti kad pjeva, ali ako je to bolje...
__________________
Pakao, to su drugi.
JustForFun is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2007., 22:47   #7
Za zimsko razmnožavanje treba imati nešto više iskustva, a ženka i mužjak trebaju biti istovremeno spremni za parenje. Siguran znak da je ženka spremna za parenje je kada na pjesmu kanarinca izvije tijelo na štapiću i digne rep, područje ispod repa izgubi gotovo svo perje, a kloaka nabrekne. Parenje na silu ne vodi ničemu, ženka je u stanju i ozlijediti mužjaka u svađi ako ovaj "navaljuje".

Očito je da ženka nije u najboljem stanju, pa ne žuriti. Hraniti ih laganijom hranom. Konoplju ne posebno dodavati. Najbolje je imitirati prirodne uvjete: zimi kraći dan, niža temperatura i oskudnija ishrana, dolaskom proljeća pojačati ishranu jajčanom hranom i malo više masnijih sjemenki (konoplja, niger, repica). U mješavini bar 50 % mora biti svjetlice, to je ono šiljato žuto sjeme, koja je osnova hrane.
jagor is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:12.