Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Trudnice

Trudnice Za trudnice i sve one koji se tako osjećaju

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.12.2003., 19:37   #1
Question amniocenteza

Imam 36 godina i 9 mjeseci. U jedanaestom tjednu sam trudnoće i uskoro ću morati odlučiti da li ću ići na amniocentezu ili ne. Naime, pročitala sam da je veća šansa od pobačaja nakon te pretrage nego da nešto pronadju. I sama smatram da to nije potrebno, ali zanima me i vaše mišljenje, da li je netko od vas išao, kako je prošlo..... I moj liječnik mi je rekao da ako njega pitam nema potrebe ići, ali da ipak ja moram odlučiti. Dakle, ako imate kakvih iskustava u vezi toga molim da se javite
__________________
daaa mi je biti morski pas........
snowwoman is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2003., 21:46   #2
A cuj, amniocintezom se utvrdjuje down sindrom. Pitanje je da li bi ti prekidala trudnocu da se ustanovi down. Ako ne bi, onda nema potrebe ici na amnio. U suprotnom...

A sto se tice rizika, s 35 godina je rizik od downa otrpilike isti kao rizik od spontanog. Kasnije je rizik od downa, sa svakom godinom sve veci, a rizik od spontanog ostaje isti.

Ja sam radila amnio (37 godina) i nisam imala nikakvih problema zbog toga. Preventivno sam odlezala 2 dana nakon pretrage.
__________________
This is a little bit more information than I needed, Vincent, but just go ahead.
bigblue2010 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2003., 22:18   #3
Otprilike ide 1 pobačaj na 2000 napravljenih amnio.
Rađa se jedan daunić na 2000 poroda kod žena mlađih od 30.
Rizik da rodiš daunića, u tvojim godinama je 1 naprama 600.
Naravno, ovo je nekakva statistika koju su meni servirali, sad jel točna ili ne ne znam. Ionako ne vjerujem u statistike.
A ti slušaj svoje srce.
Ja ih znam nekoliko koje su radile amnio i sve je prošlo savršeno.

U svakom slučaju sretno
__________________
Dreams
Tija is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2003., 02:40   #4
Snowwoman kako su ti napisale ove moje "bakice" gore samo da dodam nadam se da ces prvo raditi tkzv "double test" po kojem se odreduje da li spadas u rizicnu grupu prije nego te upute na amnio.
LaPerla is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2003., 13:07   #5
Mene u stvari više brine to što nisam sigurna da bih mogla napraviti pobačaj u slučaju da nedajbože nešto nije u redu. Pretraga se radi u 4. mjesecu i još mjesec dana do rezultata, dakle pobačaj se vrši u petom mjesecu, to je vrijeme kad beba već svom snagom rastura po stomaku. A svi mi znamo kako sse radi pobačaj u toj dobi... mislim da ne bih mogla, pa i po cijenu da dijete bude bolesno. Moj ginekolog kaže da je u svojoj praksi imao samo dva takva slučaja, a ima 30 godina staža. U svakom slučaju, tri godine mi je trebalo da ostanem trudna, izgubila sam svaku nadu i onda se desilo, kao grom iz vedra neba. I JEDNOSTAVNO NE MOGU I NEĆU VJEROVATI DA BI SAD MOGLO NEŠTO KRENUTI NAOPAKO. Biće onako kako mora biti.
__________________
daaa mi je biti morski pas........
snowwoman is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2003., 14:59   #6
Quote:
snowwoman kaže:
Biće onako kako mora biti.
Ionako je sve zapisano u zvijezdama.
Krpa me romantika, sori

Da sam imala mogućnost raditi amnio, napravila bi je. Sumljam da bi radila ab ali bar bi imala vremena pripremit se za dolazak posebnog djeteta. Ovako je bio šok ali jebiga, kao što ti kažeš, tako je moralo biti.
Pusa tebi snjeguljice
__________________
Dreams
Tija is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2003., 12:58   #7
Držim ti fige snjeguljice da sve bude u redu.

Ne znam jesi li odlučila ići ili ne, ali evo napisat ću ti svoje iskustvo s tim, imala sam 35 godina u trudnoći. Moja ginekologica koja mi je vodila trudnoću rekla mi je da je ista vjerojatnost rizika od pobačaja od amniocenteze, kao i od Down Syndroma (prema njoj 1:100), te da bi mi preporučila samo krvne pretrage, tzv. "tripple test" ili "double" test, budući da nisam imala neke druge "markere" na temelju kojih se zapravo upućuju pacijentice za tu pretragu, osim godina starosti. Otišla sam na krvne pretrage i ispalo je da mi vjerojatnost za down 1:1101, tj. vrlo mala. Skoro da sam odmah odustala od amniocenteze, ali me je jedna poznanica savjetovala da to uopće nije pouzdana metoda, te da bi ipak trebala ići na amniocentezu ako želim isključiti Down. Otišla sam, kako mi je preporučila kod jednog poznatog "amniocenteziste" na Sveti duh, kako mi je ona preporučila, da bi me ovaj uputio na prethodne briseve cerviksa koji su, navodno, obavezni prije amniocenteze. Rezultati su pokazali klamidiju trahomatis, koju inače nikada prije, a niti nakon poroda nisam imala, a kojaje je btw sama po sebi dovoljan rizik od pobačaja. Osim toga mi je "vidio" navodne "ciste" u djetetovu mozgu na ultrazvuku i rekao da, doduše, to najvjerojatnije nije ništa, nego obična razvojna faza mozga kada se razvija likvor itd, ali da baš zato treba obaviti amniocentezu i to bez obzira na klamidiju. I to je sve trebalo obaviti navrat-nanos sljedeći dan. Ja sam bila šokirana i unezvjerena, ne znajući što da mislim i radim. Slučajno sam u panici došla do imena prof. Podobnika, koji radi u Merkuru, koji mi je na telefon objasnio da nije nužno niti hitno ići na amniocentezu, nego da postoji i metoda biopsije posteljice koja se može raditi i u kasnijoj trudnoći i s kojom je moguće ustanoviti i druge eventualne malformacije. Rekao mi je da dođem kod njega na pregled za par dana. Naravno da sam došla i, zanimljivo, famoznih "cisti" u djetetovu mozgu više nije uopće bilo, tj. to je, kako mi je objasnio doista obična razvojna faza mozga koja se, doduše rijetko ultrazvučno ima prilike uočiti, pa djeluje kao "heureka", a nikakva anomalija, te da mi je plod potpuno zdrav, a da za klamidiju moram uzeti summamed, te da nije dobro raditi amniocentezu dok se klamidija ne izliječi. Tako sam odustala od amniocenteze, a da nisam, pitanje je bi li plod pod utjecajem klamidije i invazivne metode opstao. Ne moram ti napominjati da sam rodila potpuno zdravo dijete i bez amniocenteze.

I još samo nešto, amniocentezom se ne mogu isključiti neke druge genetske greške, a znadem slučajeve pobačaja zbog intervencije.

Sretno!
north wind is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2003., 13:12   #8
Ja sam drugo dijete rodila s punih 35 i shvacam itekako sve tvoje strahove, nisam ih ni ja bila postedjena.

Amniocentezu nisam radila. Bila sam na toj "magicnoj granici" (35), pa sam se ipak odlucila da necu. Ispalo je dobro, srecom. Curici ce sad brzo dvije godine.

Ne znam sta bih ti savjetovala. Znam jedino da ce to dijete uvijek biti tvoje drago dijete, ma sta se desilo.

Sretno.
Rajna is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2003., 13:22   #9
Snjeguljice, dovoljno je samo da nju/njega počneš voljeti a ne stalno preispituješ kao vestu koju si kupila u dućanu, pa je podozrivo prevrćeš ne bi li uočila neke nedostatke.

Jesi li sigurna što BI učinila..?!
__________________
Pinta. Nina. Santa Maria. (Into eternity)
maristella69 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2003., 13:55   #10
Ja bi radije prihvatila rizik spontanog od 1% nego rizik Downa. U slucaju da se ustanovi down, ucinila bi pobacaj. Mislim da nisam dovoljno jaka da bi mogla zivjeti sa Down-djetetom, znajuc da se to moglo sprijeciti, ali, eto, ja iz bilokojeg razloga nisam.

To je moje misljenje. Ne osudjujem nikoga. Svatko ima pravo ciniti prema vlastitom uvjerenju. To je njegovo tjelo i djete. Majka cini ono za sta misli da je najbolje za djete.
AgentScully is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2003., 14:26   #11
Quote:
north wind kaže:
Držim ti fige snjeguljice da sve bude u redu.

Slučajno sam u panici došla do imena prof. Podobnika, koji radi u Merkuru, koji mi je na telefon objasnio da nije nužno niti hitno ići na amniocentezu, nego da postoji i metoda biopsije posteljice koja se može raditi i u kasnijoj trudnoći i s kojom je moguće ustanoviti i druge eventualne malformacije.
north wind, kakva je ovo metoda o kojoj pišeš? Da li je to analiza tj. biopsija korionskih resica? (za taj postupak znam da se radi samo u Merkuru)
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2003., 14:04   #12
Quote:
verica kaže:
north wind, kakva je ovo metoda o kojoj pišeš? Da li je to analiza tj. biopsija korionskih resica? (za taj postupak znam da se radi samo u Merkuru)
Da, jest, ali ne znam ništa detaljnije o tome, jer mi nije trebalo pa se nisam ni zanimala.
north wind is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2003., 14:16   #13
Ok, samo mi je bilo neobično zašto su ti preporučili taj postupak umjesto amniocenteze.
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2003., 13:07   #14
Quote:
verica kaže:
Ok, samo mi je bilo neobično zašto su ti preporučili taj postupak umjesto amniocenteze.
Ma nije mi to preporučeno, nego mi je prof. Podobnik na telefon rekao da postoji ta druga metoda koja se može i kasnije obavljati ako treba, pa me i naručio da vidi da li treba zbog onog što sam prethodno već opisala (navodnih "cisti" koje nisu to niti bile zapravo). Tek kad me pregledao rekao je da ništa ne trebam, niti amniocentezu, niti biopsiju posteljice, jer je plod zdrav.
north wind is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2003., 14:00   #15
Ma ja sam u stvari oduvijek znala što ću učiniti u vezi amniocenteze, tj. da ju neću raditi. Htjela sam vidjeti što druge mame, sadašnje i buduće misle o tome. Down sindrom nije najgore što se može desiti, ima i puno gorih stvari koje se mogu desiti, a ne mogu se otkriti nikakvim pretragama. Uzmite samo rizike pri porodu, koliko djece se razvije živo i zdravo i onda pri porodu neko nešto "zabrlja", ja se, iskreno rečeno više bojim takvih stvari, ljudske greške i nemara nego greške prirode. Ali, kao što je Rajna rekla to će biti moje dijete bez obzira na sve. Dosada moja trudnoća ide u najboljem redu i nemam razloga misliti nešto loše.
__________________
daaa mi je biti morski pas........
snowwoman is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2003., 18:03   #16
Quote:
Tija kaže:
Ionako je sve zapisano u zvijezdama.
Krpa me romantika, sori

Da sam imala mogućnost raditi amnio, napravila bi je. Sumljam da bi radila ab ali bar bi imala vremena pripremit se za dolazak posebnog djeteta. Ovako je bio šok ali jebiga, kao što ti kažeš, tako je moralo biti.
Pusa tebi snjeguljice
Tija, ako nije tajna, koliko imas godina?

Ja imam sad 34 i usla sam u 6. mjesec trudnoce. Doktorica me isto pitala da li hocu amnio, ali ja sam odlucila da necu jer mislim da se ne bih mogla odluciti na abortus bez obzira na rezultate. Kakvo je - takvo je - moje je...
Mila is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2003., 18:28   #17
Zatrudnila s 28, rodila s 29.
Sad mi je 30 a mojoj daunici 1.
__________________
Dreams
Tija is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2004., 09:14   #18
amniocenteza

ne znam da li je vec bila ova tema, ako je sorry...

jucer sam dobila nalaze double testa koji se radi u 15 tjednu trudnoce i rezultat me totalno sokirao, jos ne mogu doci k sebi, po njemu postoji indikacija za down sindrom. danas idem na kontrolni uzv gdje ce mi doc vjerojatno preporuciti amniocentezu.
trudnocu sam cekala i zeljela jako dugo i svaka pa cak i mala vjerojatnost od spontanog pobacaja u ovom trenutku mi se cini ogromna. sva sam smusena i jos u soku

mozda ima koja forumasica da je radila amniocentezu (vadenje plodove vode iglom kroz trbuh)
da li ste nakon amnio imale kontrakcije i krvarenje?
kakva su opcenito iskustva?

puno pusa

smusena
assia is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2004., 11:17   #19
Vjerojatnost pobacaja je prema navodima naseg ginekologa 1%.

Razmisli se najprije dali zelis ili ne zelis dijete sa down sindromom. Ako si mozes zamisliti da ces ga svejedno voljeti (a ima puno takvih roditelja), nema uopce razloga za amniocentezu.
Secundo is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2004., 11:29   #20
Radila si test u 15 tjednu trudnoce...ako se i odluchish na amnio, dok dobijesh nalaze i takoto, vec cesh biti i 5 mjeseci trudna.

Da li si svjesna shto to znachi???
magic is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:18.