Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.12.2007., 21:53   #1
capi23
Jeboooo politiku
 
capi23 Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Postova: 360
Question Mutno maslinovo ulje

kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2007., 21:56   #2
capi23
Jeboooo politiku
 
capi23 Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Postova: 360
Question mutno maslinovo ulje

ne znam da li sam pogodil podforum...
kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2007., 23:10   #3
Ibiza
INTP
 
Ibiza Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: ZG
Postova: 1,240
Moraš ga ostavit da se slegne.
Ove godine je i meni čudno, ali vjerojatno jer smo ga radili u novoj uljuari, gdje ih bolje iscijedi, dobije se više ulja ali okus nije približan onome u prastaroj na hladnoj presi...
__________________
Canon G11, upgrade on hold...
Ibiza is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2007., 23:36   #4
MrBlc
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 485
U pravilu je ulje mutno dok se ne slegne. Nakon par tjedana ćeš naći taman talog na dnu. Što se tiće mirisa može biti više razloga (računaj da je onih 3 l od prošle godina, a ovih 6 l od ove) tipa različita zrelost maslina, duljina močenja u moru, način prerade i sl. U pravilu ulje dok je novo ima drukčiji miris nego kad malo odstoji (više na zelenjavu). Što se tiće onih priča da se masline treba preraditi isti dan, mogu ti reći da je ulje ukusnije ako se masline prvo čuvaju u dosoljenom moru, ali to je velikim proizvođačima definitivno neizvedivo, tako da ako i postoji neka mala razlika u "kvaliteti" ulja (odnosno da je zdravije) to je definitivno prenapuhano.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 06.12.2007., 07:08   #5
absoluta
mladi luk nije za žene
 
absoluta Avatar
 
Registracija: Jun 2007.
Postova: 2,764
dobro ti je ulje - pusti ga da odleži
__________________
Emisija je vrlo zanimljiva s psiholoških, socioloških, antropoloških, etnoloških, političkih, ekonomskih, estetskih pa čak i gastronomskih aspekata :D - by solar
absoluta is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 07:22   #6
Luena
Registrirani korisnik
 
Luena Avatar
 
Registracija: May 2007.
Postova: 88
Potpisujem!Samo ti pusti ulje na miru i sve će biti 5.
Luena is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 07:30   #7
Leodia
Pacijent
 
Postova: n/a
Quote:
capi23 kaže: Pogledaj post
ne znam da li sam pogodil podforum...
kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
Maslinovo ulje se talozi samo pri temp. manjim od nekih 7 *C. Ak ga drzis na hladnom to je normalna pojava. Kad se ugrije, talog nestaje.
 
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 07:38   #8
capi23
Jeboooo politiku
 
capi23 Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Postova: 360
Quote:
Leodia kaže: Pogledaj post
Maslinovo ulje se talozi samo pri temp. manjim od nekih 7 *C. Ak ga drzis na hladnom to je normalna pojava. Kad se ugrije, talog nestaje.
ma držim ga doma u kuhinji
mutno je skroz i samo čekam da se zbistri već treći dan
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 07:39   #9
capi23
Jeboooo politiku
 
capi23 Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Postova: 360
ok.....
hvala Vam svima
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 07:43   #10
daz
Charlie dont surf!
 
daz Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 2,545
Quote:
capi23 kaže: Pogledaj post
ne znam da li sam pogodil podforum...
kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
1. nisi pogodio podforum- drugi put gađaj gastronomiju.
2. maslinovo ulje baš i ne miriše po konzumnim maslinama već po svježim. Miris, a i okus su dosta različiti.
3. Treba biti mutno. Ako nije, onda se vjerojatno radi o rafiniranom maslinovom ulju...
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 08:17   #11
Leodia
Pacijent
 
Postova: n/a
Quote:
daz kaže: Pogledaj post
...Treba biti mutno. Ako nije, onda se vjerojatno radi o rafiniranom maslinovom ulju...
pa, ne znam bas. zar se ono ne filtrira? ja ga dobivam od caletovih prijatelja iz dalmacije, a prosle godine smo i prisustvovali proizvodnji. bistro je skroz, a jako mutno i s debelim talogom kad je hladno. oni ne znaju sto znaci rafinirati.... ne znam.
 
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:56   #12
zuko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2007.
Postova: 120
a o čem se radi kada je gorko?
zuko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 10:01   #13
daz
Charlie dont surf!
 
daz Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 2,545
Quote:
Leodia kaže: Pogledaj post
pa, ne znam bas. zar se ono ne filtrira? ja ga dobivam od caletovih prijatelja iz dalmacije, a prosle godine smo i prisustvovali proizvodnji. bistro je skroz, a jako mutno i s debelim talogom kad je hladno. oni ne znaju sto znaci rafinirati.... ne znam.
Neki se vjerojatno i ne trude preveć filtrirati ulje- pa valjda zato može biti mutno.
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 11:52   #14
B&B
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 279
Italo Žužić, jedan od najpoznatijih maslinara Istre i Hrvatske i jedini naš verificirani kušač maslinovog ulja kaže:

"Kvalitetno maslinovo ulje je zeleno, mutno (za bistro se kaže da je to ulje bez kičme) pikantno i gorko (na kraju jezika). Mutno ulje je rezultat hladnog prešanja, od kakvog još uvijek zazire dobar dio hrvatskih maslinara, koji radije »kuhaju« već prezrele masline, što rezultira nekvalitetnim uljem, kakvo većina građana, zablude li, još uvijek najviše cijeni."
B&B is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 13:27   #15
kikibela
Registrirani korisnik
 
kikibela Avatar
 
Registracija: Feb 2005.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,098
Sa tvojim uljem je sve u najboljem redu, nemaš razloga za paniku. Dapače, imaš vrlo kvalitetno ulje!
kikibela is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2007., 15:53   #16
flekica35
INFJ
 
flekica35 Avatar
 
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: u svijetu mašte
Postova: 4,063
Ulje je mutno dok je mlado. Sleć će se.
A bračani tvrde da talijani preferiraju to ulje bez mirisa i okusa. Ja ne! Pa ga nadokupljujem na drugim mjestima, jer mi je ukusnije, a i srcu milije. Inače mi je bračko ulje preskupo. DO sada mi ga je prodavala prijateljica za 80 kn/l. Ove godine je bila suša pa će ga cijenit vjerovatno po zlato.

Rogozničko, Marinsko ulje mi je jednako dobro i kvalitetno. A uz to na tom području imamo i svoj maslinik, pa biramo uljaru iz koje ćemo ulje uzet.
__________________
“So come with me, where dreams are born, and time is never planned. Just think of happy things, and your heart will fly on wings, forever, in Never Never Land!”
(peter pan)
flekica35 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2007., 13:10   #17
absoluta
mladi luk nije za žene
 
absoluta Avatar
 
Registracija: Jun 2007.
Postova: 2,764
Quote:
flekica35 kaže: Pogledaj post
Rogozničko, Marinsko ulje mi je jednako dobro i kvalitetno. A uz to na tom području imamo i svoj maslinik, pa biramo uljaru iz koje ćemo ulje uzet.
oh, da

kupila sam 20 litara i dala 1000 kuna. napravljeno bez ijedne peteljke i lista.
pravo zlato je!
__________________
Emisija je vrlo zanimljiva s psiholoških, socioloških, antropoloških, etnoloških, političkih, ekonomskih, estetskih pa čak i gastronomskih aspekata :D - by solar
absoluta is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2007., 14:38   #18
la-di-da
Registrirani korisnik
 
la-di-da Avatar
 
Registracija: Oct 2006.
Lokacija: zagreb
Postova: 255
namakanje maslina u moru kao i puštanje da se cvrlje prije nego što se prerađuju je čisto kromanjonstvo.
__________________
you'll shoot your eye out,kid!
la-di-da is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2007., 17:00   #19
rompepe
Podrumaš s iskustvom
 
rompepe Avatar
 
Registracija: Jul 2004.
Postova: 2,972
Quote:
B&B kaže: Pogledaj post
Italo Žužić, jedan od najpoznatijih maslinara Istre i Hrvatske i jedini naš verificirani kušač maslinovog ulja kaže:

"Kvalitetno maslinovo ulje je zeleno, mutno (za bistro se kaže da je to ulje bez kičme) pikantno i gorko (na kraju jezika). Mutno ulje je rezultat hladnog prešanja, od kakvog još uvijek zazire dobar dio hrvatskih maslinara, koji radije »kuhaju« već prezrele masline, što rezultira nekvalitetnim uljem, kakvo većina građana, zablude li, još uvijek najviše cijeni."
ovo je dosta zanimljivo, jer, koliko sam ja imao prilike vidjeti, vecina nagradjivanjih maslinovih ulja iz istre su bila bistra.
__________________
It's like a finger pointing at the moon. Don't look at the finger, or you will miss all that heavenly glory.
rompepe is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 23:05.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger