Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.12.2007., 23:53   #1
Question Mutno maslinovo ulje

kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2007., 23:56   #2
Question mutno maslinovo ulje

ne znam da li sam pogodil podforum...
kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 01:10   #3
Moraš ga ostavit da se slegne.
Ove godine je i meni čudno, ali vjerojatno jer smo ga radili u novoj uljuari, gdje ih bolje iscijedi, dobije se više ulja ali okus nije približan onome u prastaroj na hladnoj presi...
__________________
Potpisujem.... možda.
Ibiza is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 01:36   #4
U pravilu je ulje mutno dok se ne slegne. Nakon par tjedana ćeš naći taman talog na dnu. Što se tiće mirisa može biti više razloga (računaj da je onih 3 l od prošle godina, a ovih 6 l od ove) tipa različita zrelost maslina, duljina močenja u moru, način prerade i sl. U pravilu ulje dok je novo ima drukčiji miris nego kad malo odstoji (više na zelenjavu). Što se tiće onih priča da se masline treba preraditi isti dan, mogu ti reći da je ulje ukusnije ako se masline prvo čuvaju u dosoljenom moru, ali to je velikim proizvođačima definitivno neizvedivo, tako da ako i postoji neka mala razlika u "kvaliteti" ulja (odnosno da je zdravije) to je definitivno prenapuhano.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:08   #5
dobro ti je ulje - pusti ga da odleži
__________________
Emisija je vrlo zanimljiva s psiholoških, socioloških, antropoloških, etnoloških, političkih, ekonomskih, estetskih pa čak i gastronomskih aspekata :D - by solar
absoluta is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:22   #6
Potpisujem!Samo ti pusti ulje na miru i sve će biti 5.
Luena is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:30   #7
Quote:
capi23 kaže: Pogledaj post
ne znam da li sam pogodil podforum...
kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
Maslinovo ulje se talozi samo pri temp. manjim od nekih 7 *C. Ak ga drzis na hladnom to je normalna pojava. Kad se ugrije, talog nestaje.
 
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:38   #8
Quote:
Leodia kaže: Pogledaj post
Maslinovo ulje se talozi samo pri temp. manjim od nekih 7 *C. Ak ga drzis na hladnom to je normalna pojava. Kad se ugrije, talog nestaje.
ma držim ga doma u kuhinji
mutno je skroz i samo čekam da se zbistri već treći dan
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:39   #9
ok.....
hvala Vam svima
__________________
Greatest Of All Times
capi23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 09:43   #10
Quote:
capi23 kaže: Pogledaj post
ne znam da li sam pogodil podforum...
kupil sam domaće maslinovo ulje sa Brača od frenda od kojeg sam već prije kupil 3 litre (ovaj put sam uzel 6l). one 3l od prije su bile odlične...miris ko da si gurnul glavu u masline i okus je bil super....međutim ovi 6l je jako mutno i miris nije ni približno intenzivan ko ono prije, dapače, meni osobno se pošteno ni ne osjete masline
on mi je reko da je tak mutno zbog toga kaj je friško
ne znam jel to OK...meni je to JAKO sumnjivo...
molim mišljenja...
1. nisi pogodio podforum- drugi put gađaj gastronomiju.
2. maslinovo ulje baš i ne miriše po konzumnim maslinama već po svježim. Miris, a i okus su dosta različiti.
3. Treba biti mutno. Ako nije, onda se vjerojatno radi o rafiniranom maslinovom ulju...
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 10:17   #11
Quote:
daz kaže: Pogledaj post
...Treba biti mutno. Ako nije, onda se vjerojatno radi o rafiniranom maslinovom ulju...
pa, ne znam bas. zar se ono ne filtrira? ja ga dobivam od caletovih prijatelja iz dalmacije, a prosle godine smo i prisustvovali proizvodnji. bistro je skroz, a jako mutno i s debelim talogom kad je hladno. oni ne znaju sto znaci rafinirati.... ne znam.
 
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 11:56   #12
a o čem se radi kada je gorko?
zuko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 12:01   #13
Quote:
Leodia kaže: Pogledaj post
pa, ne znam bas. zar se ono ne filtrira? ja ga dobivam od caletovih prijatelja iz dalmacije, a prosle godine smo i prisustvovali proizvodnji. bistro je skroz, a jako mutno i s debelim talogom kad je hladno. oni ne znaju sto znaci rafinirati.... ne znam.
Neki se vjerojatno i ne trude preveć filtrirati ulje- pa valjda zato može biti mutno.
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 13:52   #14
Italo Žužić, jedan od najpoznatijih maslinara Istre i Hrvatske i jedini naš verificirani kušač maslinovog ulja kaže:

"Kvalitetno maslinovo ulje je zeleno, mutno (za bistro se kaže da je to ulje bez kičme) pikantno i gorko (na kraju jezika). Mutno ulje je rezultat hladnog prešanja, od kakvog još uvijek zazire dobar dio hrvatskih maslinara, koji radije »kuhaju« već prezrele masline, što rezultira nekvalitetnim uljem, kakvo većina građana, zablude li, još uvijek najviše cijeni."
B&B is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 15:27   #15
Sa tvojim uljem je sve u najboljem redu, nemaš razloga za paniku. Dapače, imaš vrlo kvalitetno ulje!
kikibela is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2007., 17:53   #16
Ulje je mutno dok je mlado. Sleć će se.
A bračani tvrde da talijani preferiraju to ulje bez mirisa i okusa. Ja ne! Pa ga nadokupljujem na drugim mjestima, jer mi je ukusnije, a i srcu milije. Inače mi je bračko ulje preskupo. DO sada mi ga je prodavala prijateljica za 80 kn/l. Ove godine je bila suša pa će ga cijenit vjerovatno po zlato.

Rogozničko, Marinsko ulje mi je jednako dobro i kvalitetno. A uz to na tom području imamo i svoj maslinik, pa biramo uljaru iz koje ćemo ulje uzet.
__________________
tko spava, nije budan
flekica35 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2007., 15:10   #17
Quote:
flekica35 kaže: Pogledaj post
Rogozničko, Marinsko ulje mi je jednako dobro i kvalitetno. A uz to na tom području imamo i svoj maslinik, pa biramo uljaru iz koje ćemo ulje uzet.
oh, da

kupila sam 20 litara i dala 1000 kuna. napravljeno bez ijedne peteljke i lista.
pravo zlato je!
__________________
Emisija je vrlo zanimljiva s psiholoških, socioloških, antropoloških, etnoloških, političkih, ekonomskih, estetskih pa čak i gastronomskih aspekata :D - by solar
absoluta is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2007., 16:38   #18
namakanje maslina u moru kao i puštanje da se cvrlje prije nego što se prerađuju je čisto kromanjonstvo.
__________________
you'll shoot your eye out,kid!
la-di-da is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2007., 19:00   #19
Quote:
B&B kaže: Pogledaj post
Italo Žužić, jedan od najpoznatijih maslinara Istre i Hrvatske i jedini naš verificirani kušač maslinovog ulja kaže:

"Kvalitetno maslinovo ulje je zeleno, mutno (za bistro se kaže da je to ulje bez kičme) pikantno i gorko (na kraju jezika). Mutno ulje je rezultat hladnog prešanja, od kakvog još uvijek zazire dobar dio hrvatskih maslinara, koji radije »kuhaju« već prezrele masline, što rezultira nekvalitetnim uljem, kakvo većina građana, zablude li, još uvijek najviše cijeni."
ovo je dosta zanimljivo, jer, koliko sam ja imao prilike vidjeti, vecina nagradjivanjih maslinovih ulja iz istre su bila bistra.
__________________
It's like a finger pointing at the moon. Don't look at the finger, or you will miss all that heavenly glory.
rompepe is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:03.