Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.12.2007., 20:25   #1
gemk
M.W.
 
gemk Avatar
 
Registracija: Nov 2007.
Postova: 1,547
Krvni nalazi i trombocitopenija

Pozdrav svima,
vadio sam krv prije 6 mjeseci, na nalaze je doktorica rekla da su odlični osim malo povišenog kolesterola i triglicerida, no kakti skroz malo bez razloga za dijelu ili kakvu zabrinutost. mislio sam si sušer, no prije tjedan dana je nalaze pogledala druga doktorica, i samo u čudu gledala, (ja nravno nisam provjeravao rezultate nalaza-glupan znam) i kaže povišeni eritociti ihemoglobin, neki HCT isto povišeno, to neznam kaje, i smanjen broj trombocita. i dobro odem ja ponovno vadit krv, opet odem do prve doktorice (moja doktorica opće prakse) i opet kaže sve dobro, samo malo opet kolesterol povišen, ali opet bez brige, nije potrebna zabrinutost. dobro, ja uzmem nalaze i odem doma, ovaj put se sjetim pogledat (tek doma, da znam), i opet imam snižen broj trombocita čak manji nego prošli put (sad 133, prošli put 148), čak i dole piše trombocitopenija. ona mi niš o tom ni spomenula nije a eritrociti su mi 5.3, sad ide ono čudno meni, interval koji je kakti normalan na novim nalazima je od 4.43 do 5.47, dok je na starim nalazima inteval od 3.86 do 5.08 ako bi mi to mogao netko objasnit to bi bilo super. ista stvar sa ostalim: HGB novi interval 138-175, stari 119-157, HCT novi interval 0.415-0.530, stari 0.356-0.470 a ni neznam kaj je HCT. Uglavnom najviše me zabrinula trombocitopenija jel sam sad malo prošvrljo po netu i skužio da to baš i nije banalno. Ima tko što znanja za podijelit o ovome?
gemk is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2007., 23:27   #2
fermina-daza
Nemoj me nasmijavat'!
 
fermina-daza Avatar
 
Registracija: Feb 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 4,533
Quote:
gemk kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima,
Ima tko što znanja za podijelit o ovome?
Nemam znanja, imam iskustvo. Trombocitopenija je moja vjerna pratilja zadnjih 8 do 10 godina. Najčešće oko 130... ali je bilo i 80.

E, sada... ja te ne bih željela plašiti, jer moja trombocitopenija je prateći problem mojih autoimunih boleština. Pa bi bilo dobro da odeš nekom hematologu i napraviš detaljnjije krvne pretrage. No, ako su samo trombociti oko 130, liječnici se oko toga ne zabrinjavaju, barem ne ovi s kojima se ja "družim".

Za utjehu... poznajem osobu koja je imala trombocita - 2 (slovima: dva); onda nakon mjesec dana lijekova 7, pa 13, pa onda "čak" 30. Sada ih, nakon godinu dana liječenja, ima 80. Dijagnoza - samo trombocitopenija (tako mi je barem rekla - nisam vidjela nalaze). Ovo ti navodim kako te ne bi uplašile ove moje boleštine gore.

No, možda smo mi samo trombocitopenični profil ličnosti. Jer, kada sam pitala svoju doktoricu da što mi znače ovi povišeni limfociti, ona mi je odgovorila da ništa, jer da sam ja limfatičan tip...
fermina-daza is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 11:25   #3
povjetarac
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: na zemlji
Postova: 81
ja sam jedna od onih koja je imala trombocite 0 ( nula ), pa nakon liječenja imunoglobulinima i kortikosteroidima došla do normale...
ništa se ne brini... tvoje je stanje u granicama normale, i zato tvoja doktorica nije reagirala. međutim ukoliko primijetiš tendenciju padanja trombocita, ili crvene točkice po tijelu koje na dodir ne izblijeđuju, hitno se javi hematologu.
povjetarac is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 13:09   #4
gemk
M.W.
 
gemk Avatar
 
Registracija: Nov 2007.
Postova: 1,547
a sad, nebi se složio da je u granicama normale, jer interval na papiru seže od 158-425. i to se ponovilo na obje pretrage u razmaku od 6 mjeseci. mislim, barem da se spomene. a ovo sa drugačijim intervalima za eritrocite i hemoglobin?
i makar sam nešto čitao na netu, još mi nije potpuno jasno, jel to znači da lakše krvarim i da mi krvarenje dužen traje, odnosno da se ne zgrušnjava dobro krv?
gemk is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 06.12.2007., 13:28   #5
povjetarac
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: na zemlji
Postova: 81
moje je mišljenje da trombociti preko 130 nisu nešto što bi trebalo previše zabrinjavati, naravno ukoliko su ostali nalazi u redu... jer se sjećam kad su mi trombociti prešli 100-tku da su doktori rekli kako stanje više nije zabrinjavajuće... intervali za trombocite su prije par godina bili od 140 - ( ne sjećam se više, jer mi je bila bitna samo početna vrijednost )
ukoliko si toliko zabrinut i smatraš da nešto nije u redu ( osjećaš malaksalost i sl. ) odi kod hematologa i razgovaraj sa njim... svakako nije na odmet
povjetarac is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 18:07   #6
ante dumbledore
Intenzivist
 
ante dumbledore Avatar
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 1,680
u pravilu se ne liječe slučajni nalazi već pacijent, dakle ako se ti osjećaš dobro,ako se krvarenje zaustavlja normalno, ako nemaš spontanih krvarenja, onda zbilja nema potrebe za liječenjem "trombocitopenije" jer tj to onda kod tebe fiziološka varijanta. ostali nalazi su ti ovi uredni. HTC je hematokrit i on ti je svojevrsni pokazatelj "punine" krvi, laički rečeno. vjerojatno imaš neku reaktivnu eritrocitozu koja nije uopće zabrinjavajuća. moj ti je savjet prati se,kako ti se tijelo ponaša, ako si zabrinut il se jave neki problemi javi se doktoru odmah, u protivnom za 6 mjeseci ponovi nalaze da vidiš kako stvari stoje
__________________
dežurni doktor
ante dumbledore is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2007., 22:29   #7
gemk
M.W.
 
gemk Avatar
 
Registracija: Nov 2007.
Postova: 1,547
čitao sma malo o simptomima i prisjetio se da sam imao ove godine nešto krvarenja zubnom mesa, zapravo dosta, mislim na tri mjesta da se pojavilo, u različitim periodima. Ovo me zabrinulo jer se u zadnje vrijeme bavim boksom, a to mi uz ove nalaze baš i nebi bilo pametno, jelda? zna li tko kakav prirodan način za podizanje trombocita? možda onaj med, mislim petrovićev, za krvnu sliku? i pročito sam da bi moglo biti zbog manjka b12 vitamina i folne kiseline. što vi mislite? ja ću otići do doktorice i vidjet što kaže, i ponajprije pitat zašto mi to nije ni spomenula pri čitanju nalaza. pa ću onda vidjet jel idem hematologu ili ću ponovit pretrage nakon nekog roka.
gemk is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2007., 08:48   #8
Luena
Registrirani korisnik
 
Luena Avatar
 
Registracija: May 2007.
Postova: 90
Quote:
ante dumbledore kaže: Pogledaj post
u pravilu se ne liječe slučajni nalazi već pacijent, dakle ako se ti osjećaš dobro,ako se krvarenje zaustavlja normalno, ako nemaš spontanih krvarenja, onda zbilja nema potrebe za liječenjem "trombocitopenije" jer tj to onda kod tebe fiziološka varijanta. ostali nalazi su ti ovi uredni. HTC je hematokrit i on ti je svojevrsni pokazatelj "punine" krvi, laički rečeno. vjerojatno imaš neku reaktivnu eritrocitozu koja nije uopće zabrinjavajuća. moj ti je savjet prati se,kako ti se tijelo ponaša, ako si zabrinut il se jave neki problemi javi se doktoru odmah, u protivnom za 6 mjeseci ponovi nalaze da vidiš kako stvari stoje
Da bih riječi rekla!
Luena is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2007., 13:50   #9
alma_zg
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 7
Question

Bok!
Danas su mi stigli nalazi vađenja krvi, i doktorica mi je rekla da imam blago povišeno željezo i blago povišenu jetrenu probu. Poslala me na ultrazvuk abdomena. Da li to znači da imam neku bolest ili?
alma_zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2007., 20:05   #10
ante dumbledore
Intenzivist
 
ante dumbledore Avatar
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 1,680
joj,pa ljudi dajte malo...nije svako odstupanje od referentnih vrijednosti bolest, pitanje je koliko je i željezo i jetrene probe, posebice gama GT,ali i ostale naravno jetrene probe, još bi trebala uradit TIBC i UIBC te feritin naravno sve to samo ako su svi ti nalazi značajno povišeni...
__________________
dežurni doktor
ante dumbledore is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2007., 22:16   #11
mimi5
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2006.
Lokacija: Split
Postova: 86
Trombocitopenija

Molim vas ako je itko ikada ovo imao da napiše nešto o tome.
mimi5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2007., 10:48   #12
lema20
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2007.
Postova: 7
Ja imam trombocitopeniju izmedju ostalih zloćudnih bolesti( To ti je manjak trombocita u krvi. Ak te kaj specijalno zanima pitaj.
lema20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2007., 10:54   #13
alma_zg
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 7
hm...
hvala na odgovoru!
alma_zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2007., 13:51   #14
gemk
M.W.
 
gemk Avatar
 
Registracija: Nov 2007.
Postova: 1,547
zna ko čime se može lagano povećat broj trombocita u krvi? konzumiranjem određenih namirnica ili sl.?
__________________
Zaručen za Lepri.
gemk is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2007., 09:48   #15
Luena
Registrirani korisnik
 
Luena Avatar
 
Registracija: May 2007.
Postova: 90
Quote:
ante dumbledore kaže: Pogledaj post
joj,pa ljudi dajte malo...nije svako odstupanje od referentnih vrijednosti bolest, pitanje je koliko je i željezo i jetrene probe, posebice gama GT,ali i ostale naravno jetrene probe, još bi trebala uradit TIBC i UIBC te feritin naravno sve to samo ako su svi ti nalazi značajno povišeni...
Ah čuj treba trošiti novce.Ispišu uputnicu i brigo moja pređi na drugoga a i ima se osjećaj da se nešto radi.A ovako bi trebalo malo osnovnog medicinskog znanja primjenjivog u praksi te malo upregnuti mozak a to se mnogima ne da-lakše je napisati uputnicu za neku sofisticiraniju pretragu.
Luena is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2007., 09:49   #16
Luena
Registrirani korisnik
 
Luena Avatar
 
Registracija: May 2007.
Postova: 90
Quote:
gemk kaže: Pogledaj post
zna ko čime se može lagano povećat broj trombocita u krvi? konzumiranjem određenih namirnica ili sl.?
Pa nema više vojske,kaj ti je pak!
Luena is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2007., 12:10   #17
alma_zg
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 7
Da se sad počenm zabrinjavati ili?
alma_zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2007., 12:17   #18
=StormRider=
gremlin za tipkovnicom
 
=StormRider= Avatar
 
Registracija: Nov 2005.
Lokacija: Zagreb
Postova: 275
Ma trombocitopenija je najjača blest koju možeš imati, ionako svatko ima neku... ja sam imao problema u adolescentskoj dobi sa curenjem krvi iz nosa, sad je i to prestalo... pazi da si ne odrežeš ruku ili nogu, za ostalo je lako, malo ćeš duže čekat da ti prestane curiti krv, al šta sad... samo se ne zabrinjavaj, jer možeš gore posljedice imati od brige nego od same bolesti.

Moji su na 120, hematolog mi je rekao da ljudi sasvim normalno žive sa 10-30, pa zašto ne bi mogao ja i to je to...
__________________
===Exotic is Narcotic===
=StormRider= is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2007., 14:19   #19
mimi5
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2006.
Lokacija: Split
Postova: 86
Imam je i ja. Znam da je to manjak trombocita u krvi. Zanima me radi čega to nastaje, ja sam došla u bolnicu sa 7 trombocita nakon deset dana bez lijekova i ičega su mi se popeli na 110. Kako bih mogla spriječit da se to ne vrati?
mimi5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2007., 14:30   #20
nukac
Dežurno gunđalo
 
nukac Avatar
 
Registracija: Apr 2006.
Lokacija: Malo tu, malo tam
Postova: 19,906
Pošalji poruku preko MSN korisniku nukac
Cuj, te brojke su samo neke referentne vrijednosti, koje su dobivene statistikom... Nekome je normalno imati trombocite 100, a nekom je to - stanje bolesti. Kao i normalna tjelesna temperatura. Recimo, moja je 35.7. Nekome je 37.

Recimo, moj tata, koji boluje od CML ima trombocita izmedju 8 i 30. A leukocite između 80-170 (normalno je 4.6). Kad mu se željezo digne na 100, svi slavimo...
__________________
You find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford
Next flights: U2 ZAG-LGW, OU LHR-ZAG
nukac is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 00:38.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger