Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih kućnih životinjica
Podforum: Plava šapa, Fotoalbum ljubimaca

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.02.2007., 10:56   #1
Prva pomoć - bolestan ljubimac, što da radim?

PIROPLAZMOZA - (BABEZIOZA)

UVOD
Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, nekontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u pasa javlja Babesia canis. Od babezioze obolijevaju i druge životinje, na primjer konj,govedo ...
Uzročnika prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes, iako neka istraživanja potvrđuju da se bolest može prenijeti i direktno ugrizom.

KLINIČKI ZNAKOVI
Najčešći oblik je onaj akutni sa povišenom temperaturom, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi), spenomegalijom (povećana slezena) i općom slabošću.


PATOFIZIOLOGIJA
Glavni mehanizam tkivnog oštećenja Babesiom spp. je ishemija (nedostatak kisika u tkivu).

Eritrociti se zadržavaju i razaraju u velikim količinama u slezeni. U toku bolesti mogu se javiti ozbiljna oštećenja jetre, bubrega, pluća, srca, slezene i mozga.

LIJEČENJE
Kao potpornu terapiju koristimo infuzije i transfuzije, ako je potrebno.

Efektivna komercijalna vakcina danas još nije dostupna.

VAŽNO
Vlasnici pasa moraju biti svjesni da životinje koje su preživjele babeziozu ostaju subklinički inficirane. Takvi psi mogu doživjeti relaps bolesti u bilo koje vrijeme, a postaju i rezervoar Babesia spp. i karika u lancu prijenosa bolesti. Iz istih razloga, psi koji su se oporavili od babezioze, ne bi smjeli biti davatelji krvi, jer primatelji mogu razviti bolest.

CRIJEVNI NAMETNICI
U probavnom sustavu pasa (kao i mačaka, ali i ljudi) može živjeti više raznih vrsta crijevnih nametnika ? od obične i najčešće pseće crijevne gliste (Toxocara canis)
do pseće trakavice (Dippilidium caninum). Poznato je dvadesetak različitih vrsta parazita, od kojih su u nas najčešći crijevni nametnici toxocare, askaridi i trakavice.
Svi su crijevni nametnici, više ili manje, štetni za svojeg nositelja, koliko zbog toga što mu pojačano troše hranu, jer se i oni njome služe za vlastiti opstanak, toliko, i još više, što u njegov probavni trakt luče svoje izlučevine, izmetinu, a to djeluje otrovno na domaćina. Uz to, znaju pričinjavati i mehaničku štetu jer ruju po stijenkama crijeva, a katkad se zavuku i u izvodni kanal gušterače. U slučaju jače invadiranosti psa glistama, može doći i do potpunog začepljenja crijeva svojevrsnim čepom od glista. A putujući po psećem organizmu, gliste prolaze i kroz druge organe koje isto tako oštećuju, primjerice jetru, pluća i mišiće.
Najranija navala crijevnih glista u štenadi se prepoznaje po sluzavom proljevu koji može biti popraćen tragovima krvi, po napuhnutim trbuščićima i dlaci bez sjaja. Katkad se gliste znaju naći i u sadržaju koji štenci povrate. Poznati su i slučajevi pomora cijelog legla zbog velike invazije unutarnjih parazita.

Klinička slika mladih pasa kronično invadiranih glistama, izgleda ovako: mlade životinje zaostaju u razvoju i rastu, sluznice su im blijede, povremeno se javlja proljev i/ili povraćanje, začep, grčevi i cviljenje. Posljedično se često može pojaviti i rahitis.
Štenci ili odrasli psi invadirani crijevnim parazitima nisu samo problem sam za sebe i za njihovo zdravlje, koje je time ugroženo. Crijevni paraziti posebno su velik problem zbog mogućeg prijenosa na ljude, osobito djecu čije su higijenske navike mnogo slabije nego u odraslih, a infekcija psećim glistama posebno je velika u zagađenim parkovima ili dječjim igralištima. Kad jednom prispiju u organizam čovjeka, pseći crijevni paraziti ne borave u crijevima, već putuju u druge organe ? , mozak ili oko, što je u humanoj medicini poznato pod imenom Larva migrans, a najčešća bolest koja se time može izazvati je parazitarna sljepoća.
NAPOMENA: čiste pse od crijevnih nametnika tri puta godišnje (pratel, Drontal). Svaka od ta tri puta se pjedinačno ponavljaju još jednom. Znači prvi put da se ubiju odrasle, a drugi put se ponavlja za 15 dana da se ubiju i jajšca ili tek razvijeni nametnici. Na uptama za korištenje tih lijekova ima doza po kilaži psa.

LIŠMANIOZA
Leishmaniosis). To je parazitarna bolest pasa, štakora, divljih životinja i Čovjeka (zoonoza) čiji su uzročnici protozoi (praživotinje) iz roda leishmania. Do prije nekoliko godina bolesti se nije pridavala naročita pažnja zbog iznimne rijetkosti, no u novije vrijeme širenje bolesti u najjužnijim hrvatskim županijama pobudilo je veci interes veterinarske struke i javnosti i ukazalo na ozbiljnost problema.

KAKO SE PRENOSI
Bolest među životinjama i sa životinja na ljude prenose sitni komarci tzv. papataci pa se shodno tome ona cesce javlja u toplijim podnebljima. Inkubacija bolesti vrlo varira i može iznositi od nekolika dana do nekoliko godine.

SIMPTOMI
Klinička slika pseće lismanijaze nije uvijek jedinstvena tako da inficirani psi mogu pokazivati sasvim blage simptome ili ih uopće ne pokazivati, i obratno, odavati dojam izrazito bolesne životinje. Prvi znakovi bolesti su tromost, apatičnost, gubitak apetita, mršavljenje. Kad se bolest razvije zahvaća u prvom redu oči i kozu: upali se rožnica oka, po kozi se stvaraju upalni čvorići, cesti je gubitak dlake oko očiju te na vratu i repu. Potkožni limfni čvorovi su uvijek povećani, ponekad se javljaju i crijevni simptomi u obliku proljeva koji najčešće dovedu do uginuća zaražene životinje.
Veoma je važno istaknuti da su uzročnici lišmanijaze u koži bolesnog psa izrazito gusto nakupljeni tako da se komarci sisanjem veoma lako inficiraju i prenesu bolest na druge životinje i ljude. U ljudi bolest uglavnom zahvaća mlađe dobne skupine, najcesce od jedne da deset godina, a poznata je pod nazivom "dum-dum groznica". Od presudne važnosti u dijagnostici lismanijaze je direktno mikroskopsko dokazivanje uzročnika iz strugotina koze ili punktata limfnih čvorova te pretraga krvi.
NAPOMENA: Frontline plus (ne znam jel još došao na naše tržište) Advantix, i SAcalibor ogrlica (koja najbolje štiti od napada komaraca).


OPASNE GUSJENICE ILI BOROV PRELAC

Borov prelac je vrsta leptira. Dlakave gusjenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetaka metara su samo razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira. Leptir radi gnijezda na borovima, iz kojih se legu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti. To je obično u periodu od veljače do aprila, no zbog tople zime ove godine mogu se naći već sada. Gusjenice potraže rahlu zemlju u koju se zakopaju i pretvore u leptira koji će ponovno naseliti borove...Prirodni neprijatelj ovog leptira su kukavice. Gusjenice mogu ostati u gnijezdu i po nekoliko godina jer čekaju povoljne klimatske prilike, pa kada krenu silaziti sa borova, obično je to masovna pojava.
Naše primorje bogato je ovom vrstom, i vjerujem da je svatko vidio tipično bijelo ispredeno gnijezdo na granama našeg primorskog bora. Smatramo ga štetočinom jer gusjenice obrste borove iglice, te tako bor ostaje bez lišća koje mu je neophodno za život.
Gusjenice imaju razvijenu obranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru sa kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju za koju se pretpstavlja da nije vezana na imunološke mehanizme već da se radi o otrovnoj supstanci koju sadrže. Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa ( i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije pa čak i anafilatičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva ,ne samo živa gusjenica.


Gusjenice su zapravo simpatične i predstavljaju neponovljiv prizor za našeg psa! Malo dlakavo, ide po podu te naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi psa na to da je probaju pojesti. Međutim pri kontaktu dolazi do naglog oticanja gubice, zatvaraju se oči, cijela glava psa počinje strahovito svrbiti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u fatalnom trenutku otvorena gubica, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gubice više nije moguće, a moguće je i da dođe do nekroze jezika i zbog toga do otpadanja djelova jezika.
U ovakvim slučajevima veterinarska intervencija je hitno potrebna, jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela te zatvaranja dišnih puteva.
Što se tiče prve pomoći kod sličnih oteklina obično savjetujemo hladne obloge, no imajući na umu da je većina otrova termolabilnih, zapravo bi trebalo staviti topao oblog kako bismo neutralizitrali djelovanje toksičnih supstanci ( isto kao kod opeklina svih morskih stvorova i uboda otrovnih riba). No, na razvoj alergične reakcije oblozi neće utjecati.
Teško ćete objasniti svojemu kućnom ljubimcu da insekti mogu biti vrlo neugodni, pa vam preostaje samo da pazite na njih kao i na sebe. Gledajte što njuškaju, vičite "fuj" pa makar niste sigurni da je to baš ta gusjenica. Naletite li na cijelu kolonu gusjenica pristojno prijeđite na drugu stranu livade...i one moraju negdje živjeti...
Slika gusjenica


Kako izgleda nekroza jezika


........................
Preneseno sa: www.ljubimci-forum.hr

...molila bi i ostale forumaše, koji mogu nadopunit svojim iskustvima
ili saznanjima da to učine...
Golden Drop is offline  
Old 28.06.2008., 15:11   #2
Pseće gliste

bok svima.. imam jedan jakoo veliki problem.. imam zlatnog retrivera starog 2 mjeseca.. prije tjedan dana sam mu dala tableticu (pola) za crijevne parazite.. on je prekjučer povračao glistu, bio je sav nikakav taj dan ali je živnuo oko 1 ujutro ia bio je super sve do danas ujutro. danas opet ista stvar.. bila sam kod veta prekjučer i on mu je dao jpš pola tabletice.. vet kaže da je to normalno, ali ja sam već luuuda.. on samo spava zijeva i premješta se odbija hranu i vodu.. molim nekoga ako je imao sličnu situaciju da mi kaže nešto više nadam se sa dobrim završetkom..
više kaj da napravim..
Tara30.4 is offline  
Old 08.07.2008., 14:14   #3
Quote:
Tara30.4 kaže: Pogledaj post
bok svima.. imam jedan jakoo veliki problem.. imam zlatnog retrivera starog 2 mjeseca.. prije tjedan dana sam mu dala tableticu (pola) za crijevne parazite.. on je prekjučer povračao glistu, bio je sav nikakav taj dan ali je živnuo oko 1 ujutro ia bio je super sve do danas ujutro. danas opet ista stvar.. bila sam kod veta prekjučer i on mu je dao jpš pola tabletice.. vet kaže da je to normalno, ali ja sam već luuuda.. on samo spava zijeva i premješta se odbija hranu i vodu.. molim nekoga ako je imao sličnu situaciju da mi kaže nešto više nadam se sa dobrim završetkom..
više kaj da napravim..
omg povratio je glistu, ne vise njih sitnih, nego veliku i vet ti kaze da je to normalno.

Odi u drugog veta i reci da ti pas odbija vodu i hranu i da tabletice ne pomazu. Pa nakotit ce se u njemu i zivog ga pojest.
Golden Drop is offline  
Old 08.07.2008., 16:12   #4
Quote:
Golden Drop kaže: Pogledaj post
omg povratio je glistu, ne vise njih sitnih, nego veliku i vet ti kaze da je to normalno.

Odi u drugog veta i reci da ti pas odbija vodu i hranu i da tabletice ne pomazu. Pa nakotit ce se u njemu i zivog ga pojest.
Kad pas povraca gliste - one su se vec dobrano nakotile i secu po organizmu. Polagano ubijaju zivotinju. Promijeni debila od veterinara (sorry, ali nemam drugi epitet za takvog) koji ce ti propisati terapiju, odnosno, najvjerojatnije ce mu dati injekciju, pa ces ponoviti isto nakon nekog vremena, uz kuru tableta. Moze potrajati, kad se gliste nakote, tesko ih se rijesiti. Mozda ima i trakavicu. Steta sto je premlad inace bi mrva cesnjaka bila super, ali nemoj mu to ni slucajno dati, premali je.
Pazite da dezinficirate mjesta gdje se pokaka i obavezno cesto perite ruke i nedajte da vas puno lize. U biti, kupite si Verpanyl tablete u apoteci, cisto prevencije radi.
Smartie is offline  
Old 09.08.2008., 17:59   #5
Krmeljave oči kod mačića

Evo ovako,imam dva mala macica koji imaju 1 mjeseci i 1 dan majka im je umrela
kad su imali 13 dana i sad ih ja hranim na cuclicu ali problem je u tome sto im oci suze i krmelji se skoravaju pa im se oci zaljepe,ja im svakog dana po nekoliko puta operem oci kamilicom ali ne vrijedi(oci im budu dobre 4,5 ili 6 sati pa se ponovo skore).

Zna li mozda netko sta da uradim da bi im se ti krmelji uklonili i da im se nevracaju vise?
1234567 is offline  
Old 09.08.2008., 18:22   #6
Klorafenikol ili Tobrex mast koju kupiš u ljekarni. Možda je imaš i doma.
Ali ako su prehlađeni, kišu i nos im curi, onda ih moraš staviti na antibiotik, a za to se posavjetuj sa veterinarom, možeš samo nazvati, ne moraš otići.
Pingvich is offline  
Old 10.08.2008., 11:50   #7
ne kamilicom, ako već imaš potrebu za tim onda samo sa toplom vodom...ali najjednostavnije i najbezbolnije ti je ovo što je pingvich preporučila...mast košta oko 20 kn...
Šapica is offline  
Old 10.08.2008., 12:33   #8
Zašto ne kamilica?

Moj veterinar to preporučuje, ali blaga doza količina za 2 dcl u 5 dcl i naravno bez šećera i treba bit mlako, lagano tapkati ne strugat ili jako namočit.

Samo ako je bolest treba joj antibiotik, zadnji put sam za upalu oka kod pijevca (uzrok je bila ozljeda) koristila ljudske kapi za oči, također po preporuci veterinara.
d@d@ is offline  
Old 10.08.2008., 12:34   #9
Može blaga kamilica ili acidi borici, i Tobrex ima i u kapima.....
__________________
Guzica u mom avataru služi kako bi plitki ljudi imali gdje prilijepiti etiketu.
b'elana is offline  
Old 10.08.2008., 13:17   #10
ja sam taj problem rijesila tako sto sam kapsulu amoxila razdjelila na pet obrokakoroz pet dana,znaci jedan obrok dnevno poprasen sa malo amoxila....pomoglo je,eee sad moja macka je bila odrasla,imaj na umu da su tvoji jako mali i da im treba jako mala doza
maša&maša is offline  
Old 10.08.2008., 19:01   #11
Dobro,kupit cu neku od tih masti i mazati im.
Ali imam jos jedan problem-Ja ih hranim na pumpicu,ali bojim se da se nece nikada nauciti normalno piti mljeko,ima li netko neki prijedlog kako rijesiti taj problem.
1234567 is offline  
Old 13.08.2008., 12:34   #12
to je normalno kd malih maca, neće im ništ biti
manzzini is offline  
Old 13.08.2008., 15:54   #13
Quote:
manzzini kaže: Pogledaj post
to je normalno kd malih maca, neće im ništ biti
Normalno jeste, ali je normalno i da ih majka liže i to im skida. Sad kad nje nema MORA nešto da se učini jer od toga mogu oči da im se inficiraju i da zauvek ostanu slepi. Znam za nekoliko takvih slučajeva.

Od mojih šest mačića, jedno je imalo taj problem malo izraženiji. Veterinar je savetovao da "pomognemo" mački u tome tako što ćemo mačetu brisati oči fiziološkim rastvorom. Uspelo je.
__________________
Pisaljke vetra na mapi mojih lutanja beleže pesmu.
AlBali is offline  
Old 13.08.2008., 20:11   #14
Quote:
[email protected]@ kaže: Pogledaj post
Zašto ne kamilica?

.

Neki vetovi kažu ne, neki da. Uglavnom, da ne kompliciramo i ne riskiramo, pola litre fiziološke je 12 kuna i traje 100 godina.
Da, postoji Tobrex kapi, ali meni se to ne sviđa - ukapaš, maca trepne i kap je vani. Meni je mast bila puno bolja.
Netko je napisao Amoxil - Dosiciklin je jako širokog spektra, a dođe manje od 10 kuna. Treba samo zvati veta da kaže koliko točno, ako su mačke male, prevelika doza im neće djelovati.

Netko je napisao da mačka može tako izgubiti oči. Da, može. Zato jer kad su oči suzne, krmeljave, nos curi, može biti svašata, a jedno od toga je rinotraheitis, koji može biti i smrtonosan ako se ne liječi, a moja maca je od toga izgubila oči (zato jer je bila na cesti i nitko ju nije liječio).
Pingvich is offline  
Old 16.08.2008., 10:46   #15
imam jedan problem i uzasno me muci..imam psa njemackog ovcara i prije nije mogao obavljati nuzdu po nekoliko dana. i bilo mu je sve krvavo,ne jako ali ima malo....sada je sve to ok..moze obavljati...ali kada sam se vratila s mora on jednostavno ima krvavu straznjicu i pocinje si sam kodati dlaku..vec mu je pola bez dlake...neznam kako muu pomoci...pliz odg....
~~MAJA~~ is offline  
Old 16.08.2008., 10:54   #16
Quote:
~~MAJA~~ kaže: Pogledaj post
imam jedan problem i uzasno me muci..imam psa njemackog ovcara i prije nije mogao obavljati nuzdu po nekoliko dana. i bilo mu je sve krvavo,ne jako ali ima malo....sada je sve to ok..moze obavljati...ali kada sam se vratila s mora on jednostavno ima krvavu straznjicu i pocinje si sam kodati dlaku..vec mu je pola bez dlake...neznam kako muu pomoci...pliz odg....
Zasto, o zasto, jos nisi posjetila veterinara?
Tako mu jedino mozes pomoci i trebala si to uciniti odavno.
__________________
"It may help to understand human affairs to be clear that most of the great triumphs and tragedies of history are caused,
not by people being fundamentally good or fundamentally bad, but by people being fundamentally people."
- Good Omens
Misery's Crown is offline  
Old 16.08.2008., 11:03   #17
Quote:
~~MAJA~~ kaže: Pogledaj post
imam jedan problem i uzasno me muci..imam psa njemackog ovcara i prije nije mogao obavljati nuzdu po nekoliko dana. i bilo mu je sve krvavo,ne jako ali ima malo....sada je sve to ok..moze obavljati...ali kada sam se vratila s mora on jednostavno ima krvavu straznjicu i pocinje si sam kodati dlaku..vec mu je pola bez dlake...neznam kako muu pomoci...pliz odg....
Kod veterinara odmah danas !
__________________
I would rather be hated for what I am than loved for what I am not.
Het is offline  
Old 16.08.2008., 13:49   #18
Quote:
~~MAJA~~ kaže: Pogledaj post
imam jedan problem i uzasno me muci..imam psa njemackog ovcara i prije nije mogao obavljati nuzdu po nekoliko dana. i bilo mu je sve krvavo,ne jako ali ima malo....sada je sve to ok..moze obavljati...ali kada sam se vratila s mora on jednostavno ima krvavu straznjicu i pocinje si sam kodati dlaku..vec mu je pola bez dlake...neznam kako muu pomoci...pliz odg....
Perianalne fistule... čest problem kod njemačkih ovčara. Prognoza-katastrofa...
__________________
S cigaretom nisi sam
Ubi panis ibi patria
Clearwater is offline  
Old 16.08.2008., 15:15   #19
Quote:
Clearwater kaže: Pogledaj post
Perianalne fistule... čest problem kod njemačkih ovčara. Prognoza-katastrofa...
Jel ti se da malo opsirnije oko toga, jako me zanima jer imam NJO, nije joj nista sad ali korisnih informacija nikad dosta za 'nedaj boze' situacije.

Hvala.
__________________
I would rather be hated for what I am than loved for what I am not.
Het is offline  
Old 16.08.2008., 15:37   #20
Quote:
Het kaže: Pogledaj post
Jel ti se da malo opsirnije oko toga, jako me zanima jer imam NJO, nije joj nista sad ali korisnih informacija nikad dosta za 'nedaj boze' situacije.

Hvala.
Nisi mene pitala , ali evo opsirnije o tome od jedne veterinarke:
Oboljenje anusa.
Naravno, Clearwaterova iskustva iz prve ruke su uvijek dobrodosla i informativna .
__________________
"It may help to understand human affairs to be clear that most of the great triumphs and tragedies of history are caused,
not by people being fundamentally good or fundamentally bad, but by people being fundamentally people."
- Good Omens
Misery's Crown is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 05:05.