Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.11.2003., 16:05   #1
Post Bolesti muskarca... karcinoma prostate!

Pitajte muskarca ,sta je kod zenske jedan od prvih znakova raka na prsima!
Skoro svaki ce odgovoriti izraslina u prsima!

Pitajte muskarca koliko znade o prostate?
Vecina ne znade niti gdje je smjesten i kolika je velicina prostate ,a da ne govorimo od koliko godina se treba paziti i kakove testove napraviti i koliko cesto i od kada treba test.

U Australiji svaka tri sata umre jedan muskarac od prostate raka.
Populacija Australije je 20 miliona.
Svakog dana dijagnozirano je 32 muskarca sa prostate rakom!
U 2000 godini ,umrlo je 2,700 od prostate raka, i 12,000 je bilo dijagnozirano sa rakom.

Prostate rak je veoma polagano razvijen rak obicno se razvije krajem srednjih godina.
Vecina muskarca nisu dijagnozirana ranije /prije kasnih 50 ili 60 godina/, ali je najvise prisutna u starosti poslije 70/80 godina.
I ti stariji ljudi umru obicno od neke druge bolesti ,a ne od prostate.

Rak prostate prouzrokuje isto toliko smrti kao i prsni rak, ……I pretraga prostate raka je 60% laksa za naci nego mammograms!

Zasto samo jedan od deset muskarca je testan!?


Jedan od problema je DRE(direktni anal egzaminacija), procedura je jednostavna i brza, lijecnik ugura prst (u rukavici) i opipa prostatnu gland /koja je velicine kao ORAH,
i pretrazi velicinu kao i oblik i tvrdocu.

I to je sve, iz mojega iskustva nije bolno nego malo neugodno, ja imam svake godine od 48 do danas 62 ,jednom godisnji pregled isto kao i krvnu sliku , koja isto pokazuje PSA,prostate specifican antrogen, koji poraste u krvi ako je rak prisutan.

Ja licno bi preporucio svakome muskarcu preko 45 godisnji krvnu sliku i da pita doktora za pregled…….i da to preporuci prijateljima koje znade ….a posebno ako je netko u familiji umro od prostate!

To je mala cijena za platiti da Vam se mozda spasi zivot.!

nastavak!
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2003., 16:33   #2

Karcinom prostateUvod
Karcinom prostate je maligni tumor na koji otpada značajan udio od ukupnog broja svih malignih bolesti kod muškaraca iznad 50 godina života, a incidencija se povećava sa svakim sljedećim desetljećem. Iz tog razloga u prosjeku svaki drugi muškarac iznad 70 godina života ima histološki nalaz karcinoma prostate. Ipak najveći broj tih muškaraca nikad ne razvije simptome bolesti, te manje od 3% bolesnika s histološkim nalazom umre od karcinoma prostate.

Uzroka takvog slijeda događanja ima više, prvenstveno se radi o starijoj populaciji koja nerijetko boluje od raznih drugih bolesti, bilo akutnih ili kroničnih, koje ugrožavaju njihov život. Prognoza bolesti ovisi i o stupnju proširenosti karcinoma, tako da klinički možemo razlikovati lokaliziranu (ograničenu na prostatu) i uznapredovanu bolest (koja se proširila van prostate). Također na prognozu karcinoma prostate velik utjecaj ima i histološki stupanj diferencijacije tumora. Razlikujemo dobro, srednje i slabo diferencirane karcinome, od kojih najbolju prognozu imaju dobro, a najgoru slabo diferencirani tumori.
Stoga ako se kod starijeg bolesnika otkrije dobro diferencirani, klinički lokalizirani karcinom prostate, tijek bolesti je obično takav da će taj bolesnik umrijeti s karcinomom, ali ne i od karcinoma prostate.
Ovo nam ipak ne daje za pravo da zanemarimo simptome koji mogu upućivati na karcinom prostate, ili da ne pokušamo liječiti bolesnika s karcinomom.
Moramo imati na umu da je karcinom prostate drugi najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod muškaraca. Nažalost blizu 50% bolesnika ima klinički uznapredovali karcinom u trenutku kada se bolest dijagnosticira.

Klinička slika
Većina bolesnika je bez simptoma ili imaju simptome slične onima kod benigne hiperplazije prostate. To su odgođeni početak mokrenja, naprezanje pri mokrenju, te smanjenje siline i kalibra mokraćnog mlaza. Ovim simptomima koji su karakteristični za opstrukciju uretre u kasnijem stadiju bolesti pridružuju se krv u mokraći (hematurija) i potpuni zastoj (retencija) mokraće. Nerijetko kod slabo diferenciranih karcinoma prvi znak bolesti mogu biti udaljene metastaze. Karcinom prostate najčešće metastazira u kosti (zdjelicu, rebra, kralješke, itd.) što se očituje kao bolnost ili patološka fraktura zahvaćene kosti.

Dijagnoza
U dijagnostičkom postupku broj jedan zauzima digitorektalni pregled. Kao kamen tvrda, povećana, čvorasta prostata nepravilne površine je jako sumnjiva na maligni proces. U uznapredovanim slučajevima bolesti prostata može fiksirati okolna tkiva uslijed lokalnog širenja.

Ultrazvučna pretraga i infuzijska urografija su metode koje mogu dati dodatne informacije o stanju prostate, njenom odnosu s okolnim strukturama i stanju mokraćnog sustava u cijelosti.

Da se radi o metastatskoj bolesti može nam otkriti scintigrafija skeleta, uz porast kisele prostatične, i alkalne fosfataze.

Svaka sumnja na postojanje karcinoma prostate indicira biopsiju s uzimanjem tkiva prostate za analizu. Najčešće se izvodi biopsija pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka.

Od velike pomoći u dijagnostici je prostati specifični antigen (PSA) čija je razina u krvi povišena kod karcinoma prostate u između 25 i 92% slučajeva ovisno o veličini tumora.
Ipak uloga PSA u otkrivanju ranog karcinoma prostate je dvojbena jer je negativan u trećini slučajeva klinički značajnih tumora, a može biti lažno pozitivan u oko 60% slučajeva kada nije riječ o malignom tumoru već o benignoj hipertrofiji prostate.
PSA je nedvojbeno najosjetljiviji marker za praćenje progresije bolesti i odgovora na terapiju kod dijagnosticiranih karcinoma prostate. Značajan pad razine PSA u krvi nakon operacije govori u prilog smanjenju mase ili potpunom uklanjanju tumora. Ukoliko PSA počne rasti nakon nekog vremena vjerojatno se radi o ponovnoj aktivaciji bolesti.
Razina PSA ne smije se određivati neposredno nakon digitorektalnog pregleda ili biopsije prostate jer ćemo dobiti lažno visoke vrijednosti.

Stanja koja imaju sličnu kliničku sliku
Druga stanja koja dolaze u obzir, a mogu imati simptome slične kao i karcinom prostate su prvenstveno benigni tumor (adenom) prostate, kamenci u prostati (prostatolitijaza), te kronična upala prostate.

Terapija
U slučaju tumora koji je ograničen na prostatu u obzir dolaze kirurški zahvat i iradijacijska terapija. Kirurški zahvati imaju značajnu smrtnost (0,3 - 2%) i visoku učestalost komplikacija (impotencija u 30 - 100% slučajeva, nemogućnost kontrole mokrenja 6 - 7%), dok je kod iradijacijske terapije smrtnost (0 - 0,6%) i učestalost komplikacija niža. Na odabir terapije utječu opće stanje bolesnika, njegova dob itd.
Ukoliko je riječ o tumoru koji je infiltrirao okolna tkiva metoda izbora je iradijacijska terapija.
Ako postoji uznapredovala, metastatska bolest palijativni učinak mogu imati antiandrogeni. Kako je karcinom prostate ovisan o hormonima (testosteronu), blokiranjem njegovog učinka možemo usporiti napredovanje bolesti i dovesti do trenutačnog poboljšanja kod bolesnika. Sličan učinak imaju LH-RH analozi i estrogeni. Kastracija bolesnika smanjuje izlučivanje testosterona kao i rizik od komplikacija prilikom uzimanja prije navedenih lijekova, ali je često neprihvatljiva za bolesnika.
Iako 3/4 bolesnika sa uznapredovanom bolešću reagiraju na hormonsku terapiju, kod 1/3 tumor postane na nju rezistentan unutar godine dana.

Prognoza
10-godišnje preživljenje bolesnika sa dobro diferenciranim, lokaliziranim tumorom je iznad 65%.
Taj postotak opada sa slabijom diferencijacijom tumora i kod uznapredovane bolesti, ali se ipak uz adekvatnu iradijacijsku terapiju i hormonsku kontrolu može život mnogih bolesnika produžiti, i poboljšati kvaliteta življenja.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2003., 19:35   #3
O ne
lahor is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.11.2003., 13:41   #4
Quote:
lahor kaže:
O ne

Oh jest!
Sta je sa Vama svima krivo?
Malo vise edukacije o muskom zdravlju moze samo pomoci.
Muskarci su inace koji sami ne vode brigu za sebe.

Kao slijedeci medicalni radnik slabe se pokazujes razumna!
Ovo je tipikalna reakcija jednoga stanovnika hrvatske.
Sramota!!!!
Sta je krivo ,statistike pokazuje da isti broj zena umire od raka prsa i isto toliko muskaraca od raka prostate.


__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2003., 15:15   #5

Povećan testisDefinicija
Simptom povećanja testisa za muškarca je vrlo alarmantan. Iako se ne radi uvijek o povećanju samog testisa već o zbivanjima u mošnji i oko nje, povećanje mošnje muškarci gotovo uvijek doživljavaju kao povećanje testisa. Ovaj se problem može pojaviti u muškaraca svih dobnih skupina te može biti praćen drugim simptomima kao što je bol i neugoda, bol itd. Povećanje mošnje može nastati na jednoj ili obje strane, a testisi i penis mogu biti pogođeni ili ne.

Mogući uzroci
Brojni uzroci mogu uzrokovati jednostrano ili obostrano povećanje mošnje, a većinom su dobroćudni i ne uključuju tumore. Ipak uvijek treba isključiti karcinom, za svaki slučaj.
- torzija (uvrnuće) testisa
- ozljeda
- kila
- zatajenje srca
- hidrokela
- varikokela
- spermatokela
- hematokela
- cista; lojna i epidermalna
- upala testisa (orhitis)
- upala pasjemenika, epididimisa (epididymitis)
- neki medicinski zahvati
- kirurški zahvat u preponskom području
- tumori
- općenito sva stanja koja uzrokuju poremećaj prometa tekućine u tijelu

Torzija testisa je hitno medicinsko stanje kod kojeg se sjemenik uvrne oko sjemenovoda čime se ugrozi krvna opskrba, nastaje nagla bol i oteklina u testisu koji je obično podignut visoko u mošnji. Ako se stanje ne riješi kirurški unutar nekoliko sati zbog gubitka krvne opskrbe testis može biti trajno izgubljen. Kod ovog stanja potrebna je hitna liječnička intervencija.

Ozljedom se oštećuju krvne žile i povećava se njihova propusnost te dolazi do nakupljanja tekućine i povećanja mošnje. Smanjenje boli i otekline može se za početak smanjiti ledenim oblozima.

Kila, hernia, je naziv za komunikaciju između trbušne šupljine i mošnje. Kroz tu komunikaciju mogu se uvlačiti crijevne vijuge i uzrokovati čak i smrt ako se zaglave, prekine njihova opskrba krvlju te počne odumiranje crijeva. Izbočina kile obično je veća pri napinjanju, kašljanju, kihanju, stajanju na nogama, nošenju teških predmeta itd.

Zatajenje srca dovodi do poremećaja regulacije tekućine u tijelu pa kako nastaju otekline drugih mjesta u tijelu tako može nastati i oteklina testisa. U ovom slučaju povećanje je obostrano.

Hidrokela na grčkom znači vodena vreća, a označava nakupljanje tekućine u ovojnici testisa ili duž sjemenovoda. Može predstavljati razvojni poremećaj ili neravnotežu između stvaranja i odstranjivanja tekućine. Sama po sebi hidrokela ne predstavlja veliki problem, međutim, potrebno je istražiti njen uzrok kako se ne bi propustila prepoznati ozbiljna bolest koja ju je uzrokovala. Obično je smještena iza i iznad testisa.

Varikokela je proširenje spleta krvnih žila koji odvodi vensku krv iz sjemenika. Mnogo je češća na lijevoj strani, a najčešće im uzrok nije poznat. Mogu biti posljedica bolesti gornjeg mokraćnog sustava, npr. tumora bubrega. Mošnja na opip izgleda kao vreća puna glista. Na koži mošnji može se javiti znojenje, upala kože i osip.

Spermatokela je izbočenje, odnosno cista, u području pasjemenika (epididimisa) koja nastaje kad se prošire prvobitno slijepo zatvoreni sjemeni kanalići. Redovito je bezbolna.

Hematokela je pojava krvavog izljeva u mošnji. Obično je bolnija nego hidrokela. Može biti posljedica ozljede, kirurškog zahvata ili upale.

Lojna i epidermalna cista mogu uzrokovati male kvrge ili velika povećanja mošnji. Pomične su i smještene u koži.

Upala testisa javlja se najčešće zajedno s upalom epididimisa iako se upala ponekad zna javiti samo u jednom od tih organa. Uzrokovana je mikroorganizmima, a zbog povećanja propusnosti krvnih žila dolazi do otekline mošnje.

Medicinski zahvati mogu uzrokovati ozljedu ili uvođenje mikroorganizama u krv ili mokraćni sustav te na taj način posredno uzrokovati povećanje testisa.

Kirurški zahvati u preponskom području zbog cijeljenja tkiva i povećane propusnosti krvnih žila uzrokuju kratkotrajno povećanje testisa.

Tumori mogu uzrokovati povećanje mošnji – tumori testisa ili okolnih vezivnih tkiva, a isto tako drugi tumori kao što su tumori bubrega itd. posredno uzrokuju povećanje testisa izazivajući varikokelu.
Zbog opasnosti od tumora testisa svako povećanje mošnje trebalo bi se smatrati tumorom dok se ne dokaže suprotno kako se ova bolest ne bi propustila dijagnosticirati u ranom stadiju. Osim seminoma, tumori koji rijetko mogu povećati mošnju su i leiomiom, limfangiom, perineurom, angiomiksom, adenokarcinom, histiocitom, sarkom, hemangiom.

Bolesti koje uzrokuju poremećaj regulacije prometa vode u organizmu mogu uzrokovati simetrično povećanje testisa isti kao i otekline po svim drugim dijelovima tijela.

Simptomi
Većina povećanja mošnji/testisa je bezbolna. Ovisno o uzroku, može nastati naglo ili postupno te biti praćeno drugim lokalnim ili općim simptomima. Može biti jednostrano ili obostrano. Hematokele su obično vrlo bolne te nastaju ubrzo nakon kirurškog zahvata ili ozljede. Torzija testisa je također vrlo bolna.
Veliko povećanje mošnje može uzrokovati osjećaj nelagode, povlačenja ili težine. Ponekad, kao npr. kod hidrokele, povećanje može biti toliko veliko da se ne može više nositi svoju dotadašnju odjeću.

Dijagnoza
Samim pogledom može se utvrditi povećanje testisa, a pregledom kod obiteljskog liječnika te kasnije specijalista urologa istražuje se mogući uzrok i postavlja dijagnoza. Pregledom se utvrđuje izgled, veličina i simetričnost mošnje. Opipom se procjenjuje konzistencija. Varikokela je na opip poput vreće pune glista, a nakon što pacijent legne venska se krv iscijedi pa se oteklina smanji.
Prilikom postavljanja dijagnoze koristi se palpiranje testisa, ultrazvučno snimanje te prosvjetljavanje. Prosvjetljavanje se radi u tamnoj sobi izvorom svjetla - ako svjetlo prolazi kroz mošnju najvjerojatnije je ispunjena tekućinom. Spermatokele i hidrokele se obično mogu prosvijetliti, a hematokele ne mogu jer je krv tamna. Detaljnije pretrage se obavljaju i drugi specijalisti (kardiolog, nefrolog itd.) konzultiraju kad urolog posumnja na bolest nekog drugog organskog sustava.

Za dijagnozu su iznimno važne slijedeće informacije:
- vremenski uzorak: kad je povećanje nastalo, je li nastalo naglo i pogoršava li se
- izgled: koliko je velika oteklina, je li mošnja na opip kao puna tekućina ili kao čvrsta masa, može li se napipati tkivo u oteklini (kila)
- smještaj: je li povećanje nastalo u samo jednom dijelu mošnje ili u cijeloj mošnji, je li povećanje prisutno na obje strane
- čimbenici rizika: je li nedavno obavljen zahvat u preponskom području, je li nedavno nastala kakva ozljeda, je li nedavno postojala infekcija mokraćno-spolnog sustava, ima li partnerica infekciju mokraćno-genitalnog sustava, je li nedavno na mokraćno-genitalnom sustavu obavljan kakav zahvat ili dijagnostička pretraga, povećava li se oteklina pri naporu, stajanju, nošenju predmeta
- olakšavajuće okolnosti: smanjuje li se oteklina nakon ležanja u krevetu
- ostalo: koji su još simptomi prisutni, postoji li crvenilo, bol, toplina, promijenjen izgled kože, pojačano znojenje, otekline drugih dijelova tijela

Liječenje
Čim se primijeti povećanje mošnje potrebno je posjetiti liječnika jer ovo stanje može imati u nekim slučajevima i dugoročne posljedice kao što je neplodnost ili gubitak testisa.
Liječenje ovisi o uzroku – stoga je najprije potrebno postaviti dijagnozu, a nakon toga ako je moguće provesti uzročno liječenje. Kod ozljede i hematokele pomažu analgetici i hladno oblozi. Kod upala se propisuju antibiotici i mirovanje. Nakon kirurškog zahvata i dijagnostičkih pretraga stanje se obično samo povuče nakon kraćeg vremena kako rane cijele. Kile, ciste i tumori liječe se kirurški. Sva ostala stanja liječe se prema uzroku – ako je zatajenje srca dovelo do povećanja mošnje, liječi se osnovna bolest.

Prognoza
Ishod ovisi o uzroku povećanja testisa, no prognoza je čak i kod tumora danas vrlo dobra. Većina ovih stanja se nakon nekog vremena može spontano povući ili pak traje dugo bez većih smetnji osim estetskih.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2003., 15:27   #6

Kriptorhizam - nespušteni testis


Definicija
Nepotpuno spuštanje testisa, odnosno kriptorhizam, relativno je često stanje kod kojeg testis nije spušten u mošnju niti se može spustiti vanjskom manipulacijom. U 10-20% slučaja nalazi se obostrano, a u 90% slučajeva istovremeno je prisutna indirektna preponska kila. Budući se sjemenici znaju spustiti i nakon rođenja, često se kriptorhizmom nazivaju nespušteni testisi nakon dobi od 12 mjeseci. Kriptorhizam je najčešći prirođeni poremećaj mokraćno-genitalnog sustava u muškaraca.

Nazivlje
Naziv kriptorhizam dolazi od dvije grčke riječi: crypto = skriven; orchis = sjemenik, a doslovan prijevod bi bio skriveni sjemenik. Testis je latinski naziv za sjemenik.
Latinski naziv: kryptorchismus
Engleski nazivi: cryptorchidism, undescended testis

Normalno spuštanje testisa
Tijekom fetalnog razvoja testisi se pojavljuju u trbušnoj šupljini u razini bubrega, slično kao jajnici u djevojčica, i razvijaju se na ovom mjestu. Od 7. do 9. fetalnog mjeseca dolazi normalno do spuštanja testisa duž preponskog kanala u mošnje. Spuštanje testisa omogućuje struktura koja se naziva vaginalni nastavak, processus vaginalis, koja "vodi" testis i u biti predstavlja preponsku kilu. Testis se spušta niz stražnji zid ove kile, preponskog kanala. Preponski je kanal mali prolaz između trbušne šupljine i mošnji koji se nakon prolaska testisa, već prije rođenja, zatvara i tako nestaje ova komunikacija.
Sile i hormonski čimbenici koji reguliraju spuštanje testisa nisu posve poznati. Ovaj se proces ponekad završava nakon rođenja. Iako se kriptorhizam nalazi u 3% normalno donesene djece spuštanje se može dogoditi u prvim tjednima ili mjesecima života pa je učestalost u dobi 6-9 mjeseci kod donešene djece manja od 1%. Većina testisa se spusti do dobi od 3-4 mjeseca, a malen broj nakon toga.

Proces spuštanja se može podijeliti u tri faze:
1. spuštanje kroz trbušnu šupljinu od mjesta nastanka do preponskog prstena
2. stvaranje otvora u preponskom kanalu kroz koji testis izlazi iz trbušne šupljine
3. prolaz kroz preponski kanal i spuštanje u mošnju
Poremećaj bilo koje faze može uzrokovati nepotpuno spuštanje jednog ili obaju testisa. Ukoliko je proces spuštanja nepotpun, testis može ostati bilo gdje od trbušne šupljine do iznad mošnji. Ponekad testis počne spuštanje, ali završi na krivom putu i na nekoj neuobičajenoj lokaciji (ektopični smještaj), ali obično nije daleko od mošnji.

Uzroci
Budući se testisi počinju spuštati u sedmom mjesecu trudnoće, ovaj se problem viđa češće kod prijevremeno rođene djece. Povezan je i s malom porodnom masom, hormonalnim poremećajima (hipogonadizam, hipopituitarizam), spinom bifidom i drugim prirođenim malformacijama. U 1-2% slučajeva nađu se kromosomske anomalije. Uzroci kriptorhizma poznati su u malom broju slučajeva; većinom uzrok ostaje nepoznat.
Istraživanja pokazuju kako je kriptorhizam povezan s majčinom prehladom u prvom tromjesečju trudnoće, prijetećim abortusom u prvom i/ili drugom tromjesečju, prijetećom eklampsijom, očevoj radnoj izloženosti pesticidima i dobi majke ispod 24 godine.

Klasifikacija
Kriptorhizam se prema smještaju dijeli na:
- trbušni - 8-10%
- preponski (u preponskom kanalu) - 70-72%
- visoko u mošnji (preskrotalni) - 20%
Kriptorhizam može biti jednostrani ili obostrani. Obostrani se nalazi u 10-20% slučajeva.

Rizični čimbenici i učestalost
Pojavljuje se kod sve muške novorođenčadi porodne mase 900 grama ili manje, kod 17% onih s masom 2-2.5 kg te 3% donošene djece. Postoji također nasljedna povezanost: 6% očeva djece s kriptorhizmom također je imalo ovaj problem.

Dijagnoza
Roditelji ili pedijatar prilikom pregleda uočavaju nedostatak testisa u mošnji. Zajedno s ovim nalazom pregledom se često utvrdi postojanje preponske kile (oslabljeni dio prednjeg donjeg trbušnog zida ili kanal u kojem se mogu naći crijeva). U dijagnostičke svrhe najprije se koristi ultrazvuk jer je jeftin, lako dostupan, a većina nespuštenih testisa se nalaze u preponskom području pa se mogu snimiti. Ukoliko se testis ovako ne može vizualizirati niti napipati, za određivanje smještaja u trbušnoj šupljini može se koristiti kompjuterska tomografija (CT), magnetska rezonanca (MR) i laparoskopija. Prikazivanje krvnih žila, venografija i angiografija testisa također je moguća ukoliko liječnik smatra da je potrebno.

Ostali mogući uzroci "prazne mošnje" koje treba isključiti
Retraktilni testis - ako se testis može napipati i spustiti u mošnju (čak i ako se ponovno vraća prema gore nakon puštanja, dijagnoza nespuštenog testisa je isključena. Prema iskustvu je poznato kako se ovakav testis najkasnije do adolescencije spušta u normalan položaj i tu zadržava.
Ektopičan testis - testis se spustio kroz preponski kanal, ali se zatim smjestio na neko neuobičajeno mjesto, npr. u području međice, bedra, iznad stidne kosti.
Agenezija testisa - testis potpuno nedostaje na jednoj ili obje strane tijela
Atrofičan testis - obično je posljedica uvrtanja, torzije, testisa
Ponekad se na mjestu testisa nalaze dijelovi preponskog nastavka ili limfni čvor pa se zamijene za testis.

Liječenje
Terapija nespuštenog testisa ovisi o njegovu smještaju. Ponekad su testisi teško promijenjeni pa se ne mogu spustiti. Tijekom fetalnog života se moglo dogoditi njihovo uvrtanje, prekid krvne opskrbe i oblikovanje nefunkcionalnog ožiljnog tkiva umjesto testisa. Kad se ovo nađe testis se ukloni, a mošnja se može ispuniti umetkom. Ako postoji i preponska kila, ona se također rješava tijekom ovog kirurškog zahvata.
Za testise koji se nalaze u preponskom području obično se preporučuje kirurški zahvat zvan orhidopeksija. Ovaj naziv doslovno preveden znači "popravljanje testisa". Zahvat se najčešće provodi između 6 mjeseci i 2 godine starosti te je uspješan u 98% slučajeva.

Nekoliko je različitih kirurških tehnika, a koja će se upotrijebiti ovisi o smještaju testisa i udaljenosti od mošnje. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji. U preponskom području se napravi mali rez te se utvrdi smještaj testisa. Zahvat traje 60-90 minuta, oporavak je brz i rezultati uglavnom odlični.
Alternativa je hormonska terapija gdje se koristi HCG - humani korionski gonadotropin ili GnRH (gonadotropin releasing hormon) - hormon koji potiče otpuštanje gonadotropina. Nizom ovih injekcija se testis stimulira na proizvodnju muškog spolnog hormona što pokreće mehanizam spuštanja testisa te kod manjeg broja dječaka dovodi do njegova trajnog spuštanja. Hormonsko liječenje se preporučuje ponekad kad je testis blizu mošnje i postoji vjerojatnost za uspjeh. Ova terapija je manje učinkovita od kirurške; rezultati istraživanja pokazuju oko 19% uspješnosti. Istraživanja također pokazuju kako nakon hormonske terapije postoji mogućnost vraćanja testisa u gornji položaj.

Kad se testis ne može napipati u mošnji kažemo da je ona prazna, odnosno da se radi o nepalpabilnom (ne može se napipati) testisu. Tada se testis može nalaziti u trbuhu, može biti premalen ili ga uopće nema (nije razvijen). Kako je pretragama ponekad teško utvrditi nalazi li se testis u trbuhu ili ne, uradi se kirurški zahvat za procjenu. Najčešće se radi laparoskopija. To je zahvat gdje se kroz mali otvor pored pupka u trbušnu šupljinu uvodi instrument poput teleskopa kojim se direktno promatra unutrašnjost i organi. Ako se testis ne nađe, operacija je završena. Ukoliko se nađe mali testis u preponi, tu se napravi mali rez i nađe testis koji se obično treba odstraniti. Ukoliko se testis nađe u trbušnoj šupljini može se spustiti u mošnju ili odstraniti. Spuštanje visoko smještenih testisa je zahtjevniji zahvat nego kad se sjemenik nalazi u preponskom području. Zbog toga je i uspjeh spuštanja visokih testisa manji. Razvijena je tehnika laparoksopske orhidopeksije, koju je izvorno predložio Gerald Jordan i dokazano je sigurna i učinkovita. Testis se oslobađa struktura koje sprječavaju njegovo spuštanje, a krvne žile i sjemenovod se očuvaju. Nakon toga se testis smješta i pričvršćuje u mošnji. Kirurški zahvat je povezan s malim brojem komplikacija.

Kod odraslih s nespuštenim testisom je situacija nešto drugačija. Spuštanje testisa vjerojatno neće popraviti plodnost pa se zbog toga ovakav sjemenik uglavnom odstranjuje. Dob rizika za karcinom testisa je 18-40 godina s većim zahvaćanjem mlađih muškaraca.


nastavak
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2003., 15:30   #7
hvala na trudu vilko

navodno postoje sredstva koja se mogu koristit kao preventiva protiv bolesti prostate.

Prostata

Preventiva adenome prostate

1. Biokalcij gumene tablete – 2 tablete 1 puta dnevno ili Biokalcij za smanjenje šećera ¼ paketića 1 puta dnevno, nakon jela, uzimati 2 mjeseca.

2. Kordiceps – 1 kapsulu 1 puta dnevno nakon jela, uzimati 2 mjeseca.

3. Biocink – 3-4 kapsule 1 puta dnevno nakon jela, uzimati 2 mejseca.

4. Vejkan – 1 kapsulu 1 puta dnevno, početi nakon 1, 2, 3 i 4 i uzimati 1 mjesec.

5. Dvostruka celuloza – ½ tablete 1 puta dnevno 1 sat prije jela (piti najmanje 2 litre vode dnevno), početi zajedno sa Vejkanom i uzimati 1 mjesec.

http://www.savjeti.com/jurislav/
__________________
www.savjeti.com/jurislav/
jurislav is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2003., 15:39   #8
nastavak

Seminom je najčešći tumor. Normalno spušteni testis na suprotnoj strani od nespuštenog također je pod povećanim rizikom od karcinoma testisa. Spuštanje testisa ne smanjuje rizik, ali dozvoljava redovite i pravilne preglede u budućnosti tako da se karcinom može dovoljno rano uočiti. Pojavnost maligne bolesti je veća i u suprotnom testisu koji je na vrijeme spušten.
- trauma - testis je "zarobljen" u nenormalnom položaju pa je veća mogućnost ozljede pri uobičajenim aktivnostima.
- komplikacije povezane s neliječenom preponskom kilom
- uvrtanje (torzija) testisa
- psihološke posljedice - iako nespušteni testis djetetu malo znači, tijekom odrastanja i ulaska u pubertet raste svijest o vlastitom tijelu i neliječeni kriptorhizam može imati emocionalne posljedice. Nakon kirurškog zahvata mošnje izgledaju normalno, ali nespušteni je testis ponekad manji nego spušteni. Ako se ovo dogodi, ili kad su testisi odsutni, može se postaviti implantat u mošnju.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2003., 15:44   #9
Objavljeno: 20.03.2002.
Samopregled testisa jednom mjesečno spašava život
Tumori sjemenika većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage - između 15. i 45. godine života. Ipak, vrlo su rijetki i, otkriju li se na vrijeme, izlječivi u 90 posto slučajeva. Zato je samopregled testisa jednom mjesečno izuzetno važan.

Prilazem PLIVA link:SAMOPREGLED TESTISA

__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2003., 16:00   #10
Kada tip počne gunđati i razdražljiv je, uglavnom se to objašnjava razinama stresnih hormona i depresijom. Umjesto antidepresiva, možda bi pomoglo malo testosterona - kaže dr. David Abbott


Dragi muškarci, dosta je bilo zločestih primjedbi na račun 'hormona' i PMS-a (predmenstrualnog sindroma), kao neke ženske ekskluzive kojoj se pripisuje krivica za napetost, razdražljivost i promjenjivo raspoloženje. Muški šovinisti dugo su koristili 'hormone' i 'one dane' kao razlog za odmahivanje rukom na sve što žene imaju za reći, posebno na ženske proteste. Jedno je istraživanje pomaknulo nekad čvrstu hormonsku granicu među spolovima. Jer, to istraživanje (op. a. napravio ga je muškarac!) kaže: dečki su podjednako osjetljivi na promjene raspoloženja kada im padnu razine hormona. Baš kao što su istraživanja pokazala da i muškarci prolaze andropauzu, koja je usporediva s menopauzom kod žena, tako je još jedna navodno isključivo 'ženska' stvar dobila pandan kod muškaraca.

Prilazem Pliva link:

MUSKI HORMONI


__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2003., 23:50   #11
Vilko ! cestitam ! sve tocno !

Sve je tocno sa strane medicine, a kako izgleda iz psiholoskog kuta ? Podrska obitelji i prijatelja je takodjer bitna !
Ajde malo o tome !
Seminom is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2003., 15:09   #12

Što uzrokuje impotenciju?Tijekom proteklih desetljeća stručno mišljenje o uzrocima impotencije se promijenilo. Opći stav je bio da je većina uzroka psihološke prirode. Danas istraživači ocjenjuju da je 70-80% slučajeva medicinskog uzroka: ateroskleroza je na prvom mjestu, a slijede komplikacije dijabetesa, prostatektomija (kirurško uklanjanje prostate) i lijekovi. Mnogi stručnjaci vjeruju da su negativna emotivna stanja koja nastaju kao popratna pojava ovog stanja, vjerojatnije više reakcija na iskustvo impotencije nego njezin uzrok. Psihološki problemi češće su uzrokom erektilne disfunkcije u mlađih osoba, dok su kod starijih muškaraca to obično fizički problemi. Budući da toliko puno fizičkih i psiholoških stanja može dovesti do erektilne disfunkcije, muškarci bi trebali smatrati kratkotrajne periode impotencije samo normalnom pojavom poput obične prehlade. (Zapravo, čak i prehlada može izazvati prolaznu impotenciju!) Česti uzrok impotencije je manjak kisika do kojeg može doći u mnogim situacijama u kojima je dotok krvi u penis nedovoljan. Erektilnu disfunkciju mogu izazvati oštećenja živaca u penisu ili maloj zdjelici te nedovoljne razine hormona.

Kako je za erekciju potreban niz preduvjeta, do impotencije može doći uslijed poremećaja bilo kojeg od njih. Niz preduvjeta uključuje živčane impulse u mozgu, kralježničnoj moždini, području penisa i odgovor u mišićima, fibroznim tkivima, venama i arterijama u i oko corpora cavernosa.

Oštećenja arterija, glatkih mišića i fibroznog tkiva, često kao posljedice bolesti, čest su uzrok impotencije. Tijekom operativnog zahvata (npr. prostate) može doći do povrede živaca i arterija u blizini penisa, što rezultira impotencijom. Povreda penisa, kralježnične moždine, prostate, mokraćnog mjehura i male zdjelice može izazvati impotenciju, ako je došlo do oštećenja živaca, glatkih mišića, arterija i fibroznih tkiva corpora cavernosa.

Impotencija je nuspojava mnogih lijekova: antihipertenziva, antidepresiva, trankvilizatora (sredstava za umirenje), preparata za smanjenje apetita i cimetidina (antiulkusno sredstvo).

Drugi potencijalni uzroci su pušenje koje utječe na cirkulaciju krvi u venama i arterijama, te hormonalni poremećaji.


Prilazem PLIVA LINK:IMPOTENCI
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2003., 15:29   #13

Najčešće postavljana pitanja u svezi muškog reproduktivnog sustava
Balanopostitis

To je opća upala glansa (glavića) penisa i okolne kože. Upalu najčešće izazivaju gljivice ili bakterije ispod prekrivajuće kožice neobrezanog penisa. Upala izaziva bol, svrbež, crvenilo i oteklinu, te naposlijetku može dovesti do sužavanja (strikture) mokraćne cijevi (uretre).
Muškarci koji boluju od balanopostitisa mogu kasnije dobiti fimozu, parafimozu i sl.


Balanitis xerotica obliterans

Kronična upala glavića penisa koja uzrokuje nastanak otvrdnuća te bjelkastog područja pri vrhu penisa. Uzrok najčešće nije poznat, ali bolest može nastati i kao rezultat alergijske reakcije ili infekcije. Otvor mokraćne cijevi okružen je otvrdnućem od strane bjelkaste kože, što naposlijetku može dovosti do zapreke izlaska mokraći ili sjemenoj tekućini. Antibiotska i protuupalna terapija često dovode do izliječenja stanja, ali je nakon toga nerijetko potrebna kirurška rekonstrukcija vrha mokraćne cijevi.


Fimoza

Skvrčenost ili stegnutost kože koja se nalazi oko glavića penisa. Fimoza je sasvim prirodna pojava u novorođenčadi i male djece, i do puberteta najčešće nestane bez liječenja. U odraslih, fimoza je povezana sa raznim upalnim stanjima. U oba slučaja, kao posljedica fimoze nastupaju problemi mokrenja i spolne aktivnosti zbog nemogućnosti spuštanja kožice. Najčešće se fimoza liječi kirurškim tretmanom.

Parafimoza

Kod parafimoze pak, se spuštena kožica ne može vratiti natrag preko glavića penisa. Rješenje je također cirkumcizija.


Eritroplazija (tzv. Queyratova eritroplazija) penisa

To je prisustvo crvenkastog, baršunastog područja na koži penisa, najčešće kod podnožja ili na vrhu glavića penisa. Najčešće je prisutna kod neobrezanih muškaraca. Ukoliko se ne liječi, eritroplazija može postati tumorogena. Najsigurnija metoda provjere je bioptičko uzimanje malog uzorka kože s tog mjesta i njegova histološka pretraga. Lijek izbora je fluorouracil sa redovitim kontrolama.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2003., 08:03   #14
Q: Nedavno sam obrezan i zanima me koliko vremena mora proći prije nego ponovo mogu imati spolne odnose sa svojom djevojkom te da li je nakon obrezivanja spolni odnos drukčiji?

A: Od spolnih odnosa trebali bi se suzdržati sve dok vam ne otpadnu konci kojima ste šivani. Njihovo vrijeme za eliminaciju je oko 2-3 tjedna nakon operacije. Da li je odnos išta drukčiji nakon operacije prosuditi ćete sami, nema globalnog odgovora
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2003., 08:13   #15
Q: Bolovao sam od HPV-a. Nakon dugotrajnog liječenja premazivanjem i na kraju spaljivanjem, kondilomi su nestali sa spolovila (penisa), što je liječnik okarakterizirao kao finalno i zdravo stanje.
Zanima me da li postoji mogućnost da sam i dalje prenosnik virusa i postoji li mogućnost ponovne pojave kondiloma ako nisam u kontaktu sa zaraženom osobom ?

A: Infekcija HPV-om kože i pločastog epitela sluznice genitalne regije rezultira stvaranjem kondiloma. Obzirom da navodite da ste liječeni premazivanjem i spaljivanjem u tom području su stanice inficirane virusom uništene. Teško je predvidjeti hoće li vam se pojaviti nove promjene, što ovisi o vašim spolnim kontaktima, ali i o vašem imunološkom stanju. Za ovo drugo je potrebno naprosto pričekati stanovito vrijeme kroz nekoliko mjeseci u kojem preporučam odnose uz kondom.
U slučaju ponovne pojave kondiloma prije započinjanja liječenja bila bi potrebna genotipizacija virusa, što je posebice važno za vašu partnericu u smislu adekvatnog ginekološkog liječenja.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2003., 08:17   #16
Q: Četrdeset i tri su mi godine. Ne namjeravam imati više djece, te Vas molim za mišljenje o vazektomiji. Kakav je to zahvat konkretno; gdje se kod nas može obaviti; da li je moguć laserom uz minimalne rezove; te koje su moguće negativne posljedice?


A: Vas deferens je cijev kroz koju spermatociti putuju od epididimitisa do prostate. Presijecanje Vas deferens-a (vazektomija) najčešći je način elektivne sterilizacije. Milijuni muškaraca diljem svijeta podvrgli su se tom postupku sterilizacije. Postupak se izvodi kroz male rezove u skrotumu, a sastoji se od presijecanja i podvezivanja Vas deferens-a s obje strane. Komplikacije su rijetke, a mogu biti krvarenje, infekcija i posljedice anestezije. Šest do osam tjedana nakon operacije potrebno je napraviti i mikroskopski pregled ejakulata kako bi se potvrdila uspješnost postupka. U odluci o sterilizaciji trebaju sudjelovati oba partnera, a treba imati i na umu da usprkos mogućnosti mikrokirurške rekonstrukcije Vas deferens-a, u slučaju da se jednom u životu predomislite i želite imati još djece, uspješna trudnoća postiže tek u oko 50% slučajeva. Uporaba lasera tijekom operacije je moguća, ali zbog većeg termalnog oštećenja tkiva u okolini reza od standardnih tehnika se ne preporučuje. Ožiljci u području skrotuma su mali i obično ne predstavljaju problem. Ovu operaciju možete u Zagrebu obaviti na Odjelima za urologiju u KB Dubrava ili KBC Rebro.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2004., 12:41   #17
Iz vlastitog iskustva.

Ja sam na oko 30-40 tableta dnevno, probavni organi imaju mnogo problema i ja mnogo neugodnosti i bolova.

Pojedine tablete /capsule izazovu velike promjene u osobi.
Na primjer tableta za depressiju (probao sam oko 15 razlicitih u 12 godina) Aropax /Paroxetine izaziva IMPOTENCI.

Isto smanje Vam hormon testestoron, tako da je potrebno uzimati inekcije testestorona za odrzanje hormona.

Tablete za inflamaciju zglobova /Artroze, Celebrex ili bilo koje druge ce Vam nakon kratkog vremena dati problem sa stomakom/
trbuhom,neki ljudi dobe cir na zelucu i krvare, i ne mogu imati te tablete, zavisi o osobi.

Sve u svemu predlozio bi svakome muskarcu oko 40 godina i poslije redovitu posjetu doktoru i testove za Prostate level,krvni tlak,cijelu krvnu sliku i fizikal pregled kroz anus za prostat velicinu.

toliko za danas.


__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2005., 00:56   #18
Čini mi se da bi ova tema trebala biti pri vrhu podforuma.
dolčevita is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2006., 07:13   #19
Quote:
dolčevita kaže:
Čini mi se da bi ova tema trebala biti pri vrhu podforuma.
I ja mislim da bi muskarci trebali vise sudjelovati i pisati....ali ovo ZDRAVLJE je samo za odredjene osobe...ukoliko netko kao ja proba nesto ozbiljno onda nije podrzan od strane moderatorih...vidio se je i koment od Lahor ...oh no!

Da li vam je jasno koliko muskaraca imaju prostate kancer i zato sta nisu edikated ili ne idu doktoru ili ne traze preglede dodju prekasno do specijaliste.

Licno sam primio dosta komenta od mnogih forumasa sa skoro sve sta sam pisao, a pisao sam dosta tema na zdravlju mnogi su mi kazali da im je sada malo jasnije ....

Vilkove teme!
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2006., 08:18   #20
Nesanica kod muškaraca mogući uzrok dijabetesa
Poremećaji spavanja mogli bi povećati rizik od razvoja dijabetesa kod muškaraca, ali ne i kod žena, pokazala je nova švedska studija.

Lena Mallon iz Sveučilišne bolnice u Uppsali i njezini suradnici poslali su upitnike o poremećajima spavanja i drugim mogućim rizičnim čimbenicima za razvoj dijabetesa na adrese 1187 ljudi u dobi između 45 i 65 godina u dva navrata, prvo 1983. te ponovno 1995. godine.

U tom intervalu, dijabetes se razvio kod 6% žena i 9% muškaraca, kaže se u izvješću objavljenom u časopisu Diabetes Care.

Nakon isključivanja drugih mogućih čimbenika koji djeluju na razvoj dijabetesa, znanstvenici su zaključili da je rizik od razvoja te bolesti 3 puta veći kod muškaraca koji nisu spavali više od 5 sati noću, te gotovo 5 puta veći kod onih koji su se često budili.

Kod žena, međutim, nije pronađena takva uzročno-posljedična veza.

Znanstvenici kažu da postoji nekoliko načina na koje nedostatak sna može dovesti do dijabetesa.

Jedan je da slabi san aktivira sustav stresa, a drugi da nedostatak sna može utjecati na metabolizam ugljikohidrata

__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:34.