Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor
Korisničko ime
Lozinka

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.01.2008., 09:36   #1
brunosa
Registrirani korisnik
 
Registracija: Apr 2007.
Postova: 8
Question Peć za centralno - lijevano željezo/lim

Upravo sam u fazi nabavke peći za centralno i dvoumim se između CENTROMETAL 30 kcal (limena) ili VIADRUS 26 30kcal (giza). Prva ima veće ložište u odnosu na ovu drugu. Znam da bi giza trebala duže držati ali sam čuo da imaju i nedostataka (pucanje članaka). Puno su skuplje od gize, koliko manje troše itd. Otvaram ovaj forum da prikupim vaša iskustva koja će mi dobro doći pri donošenju odluke
brunosa is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2008., 10:43   #2
spoki007
zurfer-zbrinter
 
spoki007 Avatar
 
Registracija: Aug 2006.
Lokacija: Bilje
Postova: 1,153
po meni je bolja centrometalova ako bas biras jedan od ta dva kotla.....
jesi razmisljao o pecima na pirolizu (vitolig 150 (sjedi u podrumu) ili buderus logano)
spoki007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2008., 19:09   #3
brunosa
Registrirani korisnik
 
Registracija: Apr 2007.
Postova: 8
To mi je rekao i majstor jer da su Centrometalove jako kvalitetne i priznate a da sa peći od gize neću ništa više uštedjeti a ima puno manje ložište. Čak je imao slučaj da je jednom čovjeku pukao članak peći stare 2 godine a rez. djelova nigdje. Što se tiče peći na pirolizu to da su puste priče jer da je ona efikasna samo ako ugradiš rezervar od 1000 lit. minimalno a kod običnog rezervoara od 100 lit. da se učinak smanji za 50 % jer ona radi na principu da najprije zagrije vodu a tek onda je pusti odnosno ona je predviđena za grijanje bez gašenja a ne kako mi svi radimo malo pali pa malo gasi ovisno o vanjskoj temperaturi.
brunosa is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2008., 21:32   #4
Lee Champa
Lee
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Sisak
Postova: 7,897
Peći od ljevanih elemenata se ne isplate kupovati.
Košta puno, iskoristivost je nešto bolja, ali kad pukne ili procuri članak..
Jedino ako ju dobiješ na poklon ili nabaviš na otpadu ispravnu!
A, piroliza je dobra, ako imaš uvjete koje traži, samo tko ih može postići?
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 06.01.2008., 10:55   #5
sasase
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2006.
Postova: 1,832
da prvo resim da ne navijam niti za jednu firmu

centrometal ima vece loziste ali ima mana na racun njihovih vrata ona jesu velika ali ne omogucuju ljepo tovarenje drv u nju
vidarus je po tom pitanju bolji
a zanimljivost je u tome da ista firma ljeva clanke i za buderus
prednost centrometala je jedino to sto je limena i njezina odazivnost je brza napram gusene
pucanje clanaka se moze dogodit i na renomiranim kotlovima ali u 20 godina susretanja sa svakojakim kotlovima nisu bas toliko cesta da bi to trebalo uzimat ko parametar
do sad sam vise puta susreto pustanja limenih kotlova nego gusenih
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2008., 08:01   #6
spoki007
zurfer-zbrinter
 
spoki007 Avatar
 
Registracija: Aug 2006.
Lokacija: Bilje
Postova: 1,153
Quote:
brunosa kaže: Pogledaj post
Što se tiče peći na pirolizu to da su puste priče jer da je ona efikasna samo ako ugradiš rezervar od 1000 lit. minimalno a kod običnog rezervoara od 100 lit. da se učinak smanji za 50 % jer ona radi na principu da najprije zagrije vodu a tek onda je pusti odnosno ona je predviđena za grijanje bez gašenja a ne kako mi svi radimo malo pali pa malo gasi ovisno o vanjskoj temperaturi.
Zasto to mislis????

dali ti mislis svoj buduci kotao naloziti pa za 2 sata ugasiti vatru?
ja svoju pec viessman vitolig 150(sa laddomatom,bez spremnika!) ujutro nalozim u 6.00h i popodne kad dodjem s posla oko 15-16h temperatura je zadana tj.72stupnja!
iskljucivo radi toga sam je kupio,da djeca ne moraju ici u podrum svaka 2-3h bacati drva u kotao....
do sada nisam pozalio niti kn koju sam investirao u taj kotao


ali jos jednom kazem,odluka je tvoja,izmedju one dvje ponudjene peci odabrao bi centrometalovu ako su one iskljucivi izbor
spoki007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2008., 08:23   #7
champ
Registrirani korisnik
 
champ Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: Varaždin
Postova: 5,895
Kao prvo, kučište kotla nijedne peči nije napravljeno od lima, nego od kotlovskog čelika (pločevine). Prednost tog materijala je da se može i rezati, mijenjati (eventualno puknute) dijelove kotla i ponovno ih zavarivati.

U spomenutom slučaju, ja bih odabrao Centrometal.
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is online now  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2008., 12:16   #8
Lee Champa
Lee
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Sisak
Postova: 7,897
Lim se računa do 10-tak mm poslije je ploćevina
Ne postoji kotlovski čelik to je trgovački naziv za Č XYWQ
A koji lim/pločevina se ne može rezati, variti ,motati..........
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2008., 12:42   #9
champ
Registrirani korisnik
 
champ Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: Varaždin
Postova: 5,895
OK, ovo je definicija iz strojarstva, inače u domaćinstvu se sve što je deblje od nekoliko mm smatra pločevinom, dok je lim stvarno lim..

Prvi etažni atmosferski plinski kotao kod mene je bio stvarno izrađen od inox lima, sigurno ne debljeg od 1,5 mm. Imao je grijače članke vjerojatno izrađene štancanjem, i to je bila jezgra na koju su bile učvršćene stranice - vanjsko kučište kotla.

Nakon par godina jedan od vanjskih članaka je pukao poput stakla, pokraj mjesta na kojem je bio zavaren nosač bočne stranice...

S druge strane, imam još uvijek klasični kotao na kruta goriva, izrađen od 5 mm "lima", taj je pretrpio već svašta, pa i loženje s viskokokaloričnim briketom. Stjenke su se na nekim mjestima malo izvitoperile, ali još uvijek sve drži kao prvog dana.
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is online now  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2008., 12:51   #10
Codegun
stalnoprisutni korisnik
 
Registracija: Nov 2004.
Lokacija: doma
Postova: 2,553
Quote:
champ kaže: Pogledaj post
OK, ovo je definicija iz strojarstva, inače u domaćinstvu se sve što je deblje od nekoliko mm smatra pločevinom, dok je lim stvarno lim..

Prvi etažni atmosferski plinski kotao kod mene je bio stvarno izrađen od inox lima, sigurno ne debljeg od 1,5 mm. Imao je grijače članke vjerojatno izrađene štancanjem, i to je bila jezgra na koju su bile učvršćene stranice - vanjsko kučište kotla.

Nakon par godina jedan od vanjskih članaka je pukao poput stakla, pokraj mjesta na kojem je bio zavaren nosač bočne stranice...

S druge strane, imam još uvijek klasični kotao na kruta goriva, izrađen od 5 mm "lima", taj je pretrpio već svašta, pa i loženje s viskokokaloričnim briketom. Stjenke su se na nekim mjestima malo izvitoperile, ali još uvijek sve drži kao prvog dana.
daj reci da li je taj lim ili kotlovski čelik (zapravo se radi o Č1200 - Č1208) obojan kakvom bojom, kako ta boja podnosi loženje i da li na mjestima gdje se boja oljuštila (valjda negdje je) ima hrđe? Pitam zato jer ja imam ložište za kamin od 4 ili 5mm lima i nešto gusa pa da znam što me čeka.
__________________
moj blog o gradnji obiteljske kuće
Codegun is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2008., 19:03   #11
champ
Registrirani korisnik
 
champ Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: Varaždin
Postova: 5,895
Stjenke kotla nisu prefarbane iznutra, ali nema nigdje korozije. Izvana je stjenka otprilike tamnosive hameršlag boje, dali je tako ispočetka bilo i iznutra, toga se više ne sjećam.

Prilikom izgaranja, iznutra se po stjenkama skuplja prilično smole iz ogrjeva, ali kada se postigne dovoljno visoka temperatura, smola se otopi i stjenke su čiste "same od sebe"..
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is online now  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2008., 19:35   #12
sasase
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2006.
Postova: 1,832
Quote:
ZOsvald kaže: Pogledaj post
Lim se računa do 10-tak mm poslije je ploćevina
Ne postoji kotlovski čelik to je trgovački naziv za Č XYWQ
A koji lim/pločevina se ne može rezati, variti ,motati..........
gde bi se dalo kupit kaj od toga
Č.1202,Č.1204,Č.1206)
P265GH.
debljine 3 i 5mm
i cjevi
Č.1214 (St35.8 č 1215 (St45.8
fi40mm
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 08:10   #13
Zvon
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 3,232
Quote:
ZOsvald kaže: Pogledaj post
...Lim se računa do 10-tak mm poslije je ploćevina ...
Krivo!!!
A zakaj onda u brodogradnji koriste limove od 50 mm?
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 13:14   #14
champ
Registrirani korisnik
 
champ Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: Varaždin
Postova: 5,895
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
A zakaj onda u brodogradnji koriste limove od 50 mm?
Zamisli da dođeš u željezariju i pitaš: imate li lim?

- Kako debelog trebate?

- 50 mm, gradim oklopno vozilo!
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 15:37   #15
Lee Champa
Lee
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Sisak
Postova: 7,897
Quote:
sasase kaže: Pogledaj post
gde bi se dalo kupit kaj od toga
Č.1202,Č.1204,Č.1206)
P265GH.
debljine 3 i 5mm
i cjevi
Č.1214 (St35.8 č 1215 (St45.8
fi40mm
Probaj u Belom Manastiru, možeš i u Puli, ima toga u Imotskom
__________________
Ja govorim ono što kažem!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 17:08   #16
Nimalo Vazan
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 290
Quote:
brunosa kaže: Pogledaj post
Upravo sam u fazi nabavke peći za centralno i dvoumim se između CENTROMETAL 30 kcal (limena) ili VIADRUS 26 30kcal (giza). Prva ima veće ložište u odnosu na ovu drugu. Znam da bi giza trebala duže držati ali sam čuo da imaju i nedostataka (pucanje članaka). Puno su skuplje od gize, koliko manje troše itd. Otvaram ovaj forum da prikupim vaša iskustva koja će mi dobro doći pri donošenju odluke
Lijevano željezo. Ako pak pusti možeš barem zamijeniti rebro. Kod čelika, a pogodtovo ak pusti na nezgodnom mjestu možeš baciti. No, bez obzira što obabereš pridržavaj se OBAVEZNO naputaka proizvođača.
Nimalo Vazan is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 22:51   #17
dfranc
Registrirani korisnik
 
dfranc Avatar
 
Registracija: Dec 2006.
Postova: 204
Quote:
brunosa kaže: Pogledaj post
Upravo sam u fazi nabavke peći za centralno i dvoumim se između CENTROMETAL 30 kcal (limena) ili VIADRUS 26 30kcal (giza). Prva ima veće ložište u odnosu na ovu drugu. Znam da bi giza trebala duže držati ali sam čuo da imaju i nedostataka (pucanje članaka). Puno su skuplje od gize, koliko manje troše itd. Otvaram ovaj forum da prikupim vaša iskustva koja će mi dobro doći pri donošenju odluke
I ja sam u nedoumici ,kakvu peć i dali limene radijatore ili aluminijske.Kolega monter mi preporuča , Viadrus u 22 od 29 kw za cca 120 m2 površine obiteljske kuće poluetažne izvedbe,građene 1987.g sa fasadom sep.Zidovi su od blokova debljine 30 cm ,bez termo izolacije,prozori su inlesovi sa izo staklom i ima ih dosta velikih.Dakle tri balkona sa balkonskim vratima i prozorom cca 140x140 plus još jedno 6 manjih prozora.Balkoni su smjer prema jugu.Lokacija kod Daruvara.Ispod dnevnog boravka je podrum ,a ispod dve sobe je garaža,ostale dve sobe su u potkrovlju.Dosad sam cijelu kuću grijao sa amiti kaninom pa onda sa Kalijevom peči od 110x45x160 visine.Nakon dve zime kalijeva peć dosta puca , pa bi išao na centralno sa drvima jer kod mene još nema plina.Dvoumim se između nove peći Viadrus u 22 od 35 kw 5400 kn za keš ili mi jedan kolega nudi , sačuvanu, stariju zrenjaninku gusenu od 35 kw
sa malim vratinma.Dakle morao bi promjeniti prvi ćlanak sa velikim vratima od novije verzije peći cca 2000 kn + 500 kuna peč.Instalacija bi bila sa bakrom i radson ili ferroli ili korad limenim radijatorima sve to bi došlo sa novom Viadrus u 22 oko 17 000 kn + majstoru 8x250 za postavu radijatora=2000 kn.Još k tome montaža peći 3x250=750 kn,sveukupno oko 20000 kn.U sastavu kuće imam dupli dimnjak od glinenih blokova 190x190 mm na jedan bi ostala kalijeva peć , ana drugi bi probao staviti Viadrusa ,ako nebude dobro , moraču probiti zid iz podruma te postaviti prokromski dimnjak uz fasadu .To je dodatnih oko 7m x 350 kn za dimnjak fi 160 ili 180 mm.Pošto sam već previše oduljio sa prićom ,izvinjavam se na tome ,te vas molim da to malo probate pojasniti jednoj neznalici,to jest meni , i recite dali će to biti koliko toliko u redu.Puno hvala i veliki pozdrav!
dfranc is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 08:46   #18
champ
Registrirani korisnik
 
champ Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: Varaždin
Postova: 5,895
dfranc, nisam razumio kakav je to dimnjak od glinenih blokova? Jeli to ona šuplja cigla, s otvorima koji glume dimnjak?

Čini mi se da za centralno grijanje to neće biti dobro, trebao bi imati pravi dimnjak, toplinski izoliran, budući da se radi o kotlu veće snage. Vrlo lako može ti se dogoditi da popuca zid, usljed termičkih naprezanja!

Kod izbora kotla nastoj odabrati onaj koji ima mogućnost regulacije ulaza zraka (vjerojatno imaju oba modela), ali i klapnu na izlazu, tako da kasnije možeš pritvoriti klapnu, i smanjiti "cug" dimnjaka..
__________________
Ponosni Varaždinac i nositelj Imena za vječnost !
champ is online now  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 09:22   #19
cd_covers
Moderator
 
cd_covers Avatar
 
Registracija: Oct 2005.
Lokacija: blizu Sv.I.Zeline
Postova: 2,501
Quote:
brunosa kaže: Pogledaj post
Upravo sam u fazi nabavke peći za centralno i dvoumim se između CENTROMETAL 30 kcal (limena) ili VIADRUS 26 30kcal (giza). Prva ima veće ložište u odnosu na ovu drugu. Znam da bi giza trebala duže držati ali sam čuo da imaju i nedostataka (pucanje članaka). Puno su skuplje od gize, koliko manje troše itd. Otvaram ovaj forum da prikupim vaša iskustva koja će mi dobro doći pri donošenju odluke
ja od nedavno imam Viadrus 52 kw, i jako sam zadovoljan.
vrlo brzo se zagrije, ne dimi, dovoljno veliko ložište da kad navečer oko 11 stavim ujutro oko 7:30 ima još dosta žara....Buderus peć ima potpuno iste članke kao ova...
što se trajnosti tiče 10 godina je garancija tako da si sigurno miran a i poslije ako se bilo što dogodi može se mijenjati pojedini članak....
kad limena peć procuri (kao što je nama nedavno) pomoći nema...možeš krpati ali uglavnom procuri tamo gdje se zakrpati ne može ili je toliko teško da je neisplativo....
Isto tako što se cijene tiče nas je ova koštala 7500kn + 300kn majstor koji ju je spojio što po meni nije puno...
Razmišljali smo o pirolizi, ali to bi nas koštalo dobro preko 20000kn tako da se za to nismo odlučili.

Pozdrav,
Tomislav
cd_covers is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 11:59   #20
sasase
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2006.
Postova: 1,832
Quote:
champ kaže: Pogledaj post

Kod izbora kotla nastoj odabrati onaj koji ima mogućnost regulacije ulaza zraka (vjerojatno imaju oba modela), ali i klapnu na izlazu, tako da kasnije možeš pritvoriti klapnu, i smanjiti "cug" dimnjaka..
a koje to centralno nema regulator zraka i zadnju klapnu --suber
nema peci bez toga
ljudi po vecini rade gresku bas sa zadnjom klapnom ako se kuri na drva ta klapna mora obavezno ostat otvorena jer prednji regulator odreduje intezitet gorenja zadnja klapna se pripira jedino ako se na pec stavlja plamenik na loz ulje i to radi sto boljeg postelavanja plamenika a znaju se namotirat i pot motori koji prilikom paljenja otvaraju a kad plamenik zavrsi gorenje zatvaraju
tu klapnu
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 17:41.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger