Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Trudnice

Trudnice Za trudnice i sve one koji se tako osjećaju

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.01.2008., 10:38   #1
Željezo u krvi i trudnoća

Jutro curke, nadam se da ste dobro S obzirom da nisam našla sličnu temu, evo otvaram novu.

Imam jedno pitanje jer se sjećam da je netko spominjao sličan problem, možda se vi sjetite. Naime, željezo u krvi mi je dosta nisko, nije još kritično ali sam jako blijeda i svi me stalno ispituju jel mi dobro. Moguće da je to posljedica krvarenja (nakon spontanog) koje je bilo jako obilno i trajalo je nekih 10 dana. S obzirom da se spremam za novu trudnoću, ne znam smijem li piti neke suplemente željeza. Pijem prenatal svakodnevno već 6 mjeseci, i u njemu ima željeza, ali meni vjerojatno to nije dovoljno Sljedeći tjedan idem kod ginekologa (ako u međuvremenu ne dobijem mengu, onda ne znam kad idem).
Imala sam već prije nisko željezo, to je bilo davno ali ne bih voljela ponovo proživjeti to iskustvo. Stalno sam padala u nesvjest (dobro, to može biti zbog kombinacije niskog željeza s niskim tlakom), bila sam blijeda kao krpa i na moru nisam mogla pocrniti (inače dosta potamnim) i pila sam lijekove 2 godine dok mi se krvna slika popravila!
Nadam se da ćete mi moći pomoći svojim iskustvima i unaprijed hvala
__________________
...for your love there is no measure...
Pika225 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 10:45   #2
Quote:
Pika225 kaže: Pogledaj post
Jutro curke, nadam se da ste dobro S obzirom da nisam našla sličnu temu, evo otvaram novu.

Imam jedno pitanje jer se sjećam da je netko spominjao sličan problem, možda se vi sjetite. Naime, željezo u krvi mi je dosta nisko, nije još kritično ali sam jako blijeda i svi me stalno ispituju jel mi dobro. Moguće da je to posljedica krvarenja (nakon spontanog) koje je bilo jako obilno i trajalo je nekih 10 dana. S obzirom da se spremam za novu trudnoću, ne znam smijem li piti neke suplemente željeza. Pijem prenatal svakodnevno već 6 mjeseci, i u njemu ima željeza, ali meni vjerojatno to nije dovoljno Sljedeći tjedan idem kod ginekologa (ako u međuvremenu ne dobijem mengu, onda ne znam kad idem).
Imala sam već prije nisko željezo, to je bilo davno ali ne bih voljela ponovo proživjeti to iskustvo. Stalno sam padala u nesvjest (dobro, to može biti zbog kombinacije niskog željeza s niskim tlakom), bila sam blijeda kao krpa i na moru nisam mogla pocrniti (inače dosta potamnim) i pila sam lijekove 2 godine dok mi se krvna slika popravila!
Nadam se da ćete mi moći pomoći svojim iskustvima i unaprijed hvala
Meni je doktor prepisao jednom dnevno Heferol, ali izdaje ti se na recept i najbolje da razgovaraš s ginekologom i pronađete najbolju kombinaciju lijekova za tebe.
Happily is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 10:48   #3
Mislim da je normalno da nakon spontanog obilnije krvariš...
A što se tiče željeza.. ja sam prije bolnice dva dana za redom jela ciklu ko luda i imala sam dosta povišeno željezo.. tak da ako voliš ciklu jedi ju što više i željezo će ti biti ok
Ja sam uvijek više za prirodne vitamine nego one u tabletama.. mada se sad tabletiram i sa folnom i sa kalcijem, a još uz to pijem i šumeći magnezij (i mogu vam reči da me ova M još nije zabolila jeeeej)
MalaLola is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 10:51   #4
Quote:
Pika225 kaže: Pogledaj post
Jutro curke, nadam se da ste dobro S obzirom da nisam našla sličnu temu, evo otvaram novu.

Imam jedno pitanje jer se sjećam da je netko spominjao sličan problem, možda se vi sjetite. Naime, željezo u krvi mi je dosta nisko, nije još kritično ali sam jako blijeda i svi me stalno ispituju jel mi dobro. Moguće da je to posljedica krvarenja (nakon spontanog) koje je bilo jako obilno i trajalo je nekih 10 dana. S obzirom da se spremam za novu trudnoću, ne znam smijem li piti neke suplemente željeza. Pijem prenatal svakodnevno već 6 mjeseci, i u njemu ima željeza, ali meni vjerojatno to nije dovoljno Sljedeći tjedan idem kod ginekologa (ako u međuvremenu ne dobijem mengu, onda ne znam kad idem).
Imala sam već prije nisko željezo, to je bilo davno ali ne bih voljela ponovo proživjeti to iskustvo. Stalno sam padala u nesvjest (dobro, to može biti zbog kombinacije niskog željeza s niskim tlakom), bila sam blijeda kao krpa i na moru nisam mogla pocrniti (inače dosta potamnim) i pila sam lijekove 2 godine dok mi se krvna slika popravila!
Nadam se da ćete mi moći pomoći svojim iskustvima i unaprijed hvala
sve si nam rekla, osim koliko ti je željezo, zalihe (TIBC i UIBC) i hemoglobin
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 10:58   #5
Quote:
kemik kaže: Pogledaj post
sve si nam rekla, osim koliko ti je željezo, zalihe (TIBC i UIBC) i hemoglobin
Željezo mi je 11, što je donja granica jer su referentne vrijednosti 11-32, ali to je nalaz od prije mjesec dana nakon čega sam imala spontani i to obilno krvarenje. Trebala bi ponoviti nalaz, ali osjećam se isto kao prije kad mi je željezo bilo nisko, pa vjerujem da je stvarno tako.

Hemoglobin mi je bio 120 g/l, TIBC 64, a UIBC 52.2. Hemoglobin je niži od referentnih vrijednosti, TIBC i UIBC su u tim vrijednostima.
__________________
...for your love there is no measure...
Pika225 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 11:50   #6
Quote:
Pika225 kaže: Pogledaj post
Željezo mi je 11, što je donja granica jer su referentne vrijednosti 11-32, ali to je nalaz od prije mjesec dana nakon čega sam imala spontani i to obilno krvarenje. Trebala bi ponoviti nalaz, ali osjećam se isto kao prije kad mi je željezo bilo nisko, pa vjerujem da je stvarno tako.

Hemoglobin mi je bio 120 g/l, TIBC 64, a UIBC 52.2. Hemoglobin je niži od referentnih vrijednosti, TIBC i UIBC su u tim vrijednostima.

Draga, ja sam trudna 15 jedana i moje željezo je 1,2. Ne da je kritično, nego je uberkritično. Pijem Heferol dva puta tjedno ujutro i navečer i moram konzumirat špinat, mahunarke, ciklu, kupine ili kupinovo vino (1 dc na dan) i sve povrće koje sadrže željezo. Ja ću cijelu trudnoću morati piti tablete za željezo i doktor tvrdi da nije štetno i da je meni neophodno. Na infuziju (ampule željeza) me nije htio slati jer kaže da nije dobro da trudnica ide na infuziju
__________________
kad misliš da si pametan, najčešće si glup
juliška is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 12:28   #7
Evo vam recept za poboljsanje krvne slike,100% prirodno a i ukusno!Cikla sirova se narenda i jabuka to se izmjesa i pojede.Nije ruzno,naprotiv!Kome se nejede moze sok da iscjedi.
Esni is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 12:29   #8
Quote:
juliška kaže: Pogledaj post
Draga, ja sam trudna 15 jedana i moje željezo je 1,2. Ne da je kritično, nego je uberkritično. Pijem Heferol dva puta tjedno ujutro i navečer i moram konzumirat špinat, mahunarke, ciklu, kupine ili kupinovo vino (1 dc na dan) i sve povrće koje sadrže željezo. Ja ću cijelu trudnoću morati piti tablete za željezo i doktor tvrdi da nije štetno i da je meni neophodno. Na infuziju (ampule željeza) me nije htio slati jer kaže da nije dobro da trudnica ide na infuziju
Ja moram piti Heferol svaki dan ujutro, a ne znam koliko mi je željezo. Možda su mi ga dali zbog nižeg tlaka?
Happily is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 13:12   #9
Meni su željezo i hemoglobin oduvijek na nekoj donjoj granici, a sada su mi i malo ispod nje, tako da sam dobila Ferum koji uzimam cca 2 tabletice dnevno(koje su mi ukusne ko bomboni) poslije jela. Šopam se s ciklom i nadam se da je to to.
__________________
Ruka koja ljulja kolijevku je ruka koja vlada svijetom
Parallel Universe is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2008., 14:19   #10
meni je željezo 5, tako da sam živa koma, bijele kraljevske puti da ne kažem prozirna!

Popila sam Heferol, dala mi doktorica zalihu za dva mjeseca, svaki dan po jednu ujutro, tako da ću ovih dana otići izvaditi krv, da vidim je li se šta popravilo!

Počela sam piti folnu prije 5 dana, vidjet ćemo hoće li to šta pomoći, a inače u prehrani konzumiram jako puno povrća, ali željezo se baš i ne diže.
__________________
Luna & Dea
Plavooka Sanja is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 11:27   #11
Quote:
Pika225 kaže: Pogledaj post
Željezo mi je 11, što je donja granica jer su referentne vrijednosti 11-32, ali to je nalaz od prije mjesec dana nakon čega sam imala spontani i to obilno krvarenje. Trebala bi ponoviti nalaz, ali osjećam se isto kao prije kad mi je željezo bilo nisko, pa vjerujem da je stvarno tako.

Hemoglobin mi je bio 120 g/l, TIBC 64, a UIBC 52.2. Hemoglobin je niži od referentnih vrijednosti, TIBC i UIBC su u tim vrijednostima.
Ref. vrijednost za hemoglobin ti je 119-157, a za Fe 8-30,znači odgovara ti,takve su bar vrijednosti na mome nalazu.Ja sam isto slabokrvna,pijem Prenatal i jos 2 tablete od 100 mg dnevno Ferum leka.Meni cikla ne pomaze,a stvarno je puno jedem.
Irenish is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 11:30   #12
Kupila sam jučer u ljekarni Ferohel sirup, na kojem piše da je siguran za trudnice, pa valjda i za buduće Sada ću piti jer sam i onako na pauzi od pravljenja bebe pa se nadam da će mi se željezo popraviti. Nadam se da sam na vrijeme reagirala i da se neće ponoviti situacija od prošli put.
__________________
...for your love there is no measure...
Pika225 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 11:36   #13
Dobar je i čaj od koprive. Najboji je onaj u listićima. Ima ga za kupit u svakoj ljekarni.
__________________
kad misliš da si pametan, najčešće si glup
juliška is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 11:48   #14
Quote:
juliška kaže: Pogledaj post
Dobar je i čaj od koprive. Najboji je onaj u listićima. Ima ga za kupit u svakoj ljekarni.
Budem kupila. I u prehranu uključila više hrane koja sadrži željezo. Bit će OK.

Koliko je tebi željezo sada, jel pomažu lijekovi?
__________________
...for your love there is no measure...
Pika225 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 11:52   #15
Quote:
Pika225 kaže: Pogledaj post
Budem kupila. I u prehranu uključila više hrane koja sadrži željezo. Bit će OK.

Koliko je tebi željezo sada, jel pomažu lijekovi?

Ja još nisam vadila krv. Ginić rekao da čeka pola trudnoće pa onda. Znači još nekih 4-5 jedana. Nadam se da je bolje. Šopam se sa hranom koja je puna željeza, pijem ga u pilulama..... Valjda će nešto pokazat.
Iako ne smijem očekivati i neki skok. Ipak 1,2 je premalo željeza. Budemo vidjeli
__________________
kad misliš da si pametan, najčešće si glup
juliška is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 12:01   #16
Quote:
juliška kaže: Pogledaj post
Ja još nisam vadila krv. Ginić rekao da čeka pola trudnoće pa onda. Znači još nekih 4-5 jedana. Nadam se da je bolje. Šopam se sa hranom koja je puna željeza, pijem ga u pilulama..... Valjda će nešto pokazat.
Iako ne smijem očekivati i neki skok. Ipak 1,2 je premalo željeza. Budemo vidjeli
Možeš vidjeti po tome kako se osjećaš i koliko si blijeda. Kada je meni željezo bilo 1 bila sam jako slaba, blijeda kao krpa (to je bilo jako izraženo jer sam tamnokosa), vrtilo mi se u glavi kad bih se ustala i morala bih se pridržati da ne padnem u nesvjest. Kako je željezo raslo, simptomi su se smanjivali, ali ipak je trebalo dvije godine da mi se popravi krvna slika. Nadam se da će kod tebe to brže ići.
__________________
...for your love there is no measure...
Pika225 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2008., 15:22   #17
Vrtoglavice više, hvala bogu, nemam. Zna me zabolit glava ali to je ponekad i to većinom kada bez kape ili šešira idem van. Hladnoća mi nahladi sinuse koji onda bole dok ne procure. Blijeda više nisam, sada sam onako normalna. Valjda mi je onda i željezo skočilo. Pa bilo bi mu i vrijeme s obzirom na količinu i vrstu hrane koju konzumiram
__________________
kad misliš da si pametan, najčešće si glup
juliška is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2008., 15:04   #18
Pozdrav,
Vidim sve vi koje pišete da pijete Heferol ili žvačete Ferum lek, ni jedna nije spomenula C VITAMIN ( pa ak njega ne uzimate u kombinaciji ništ od povećanja željeza).
jasmina1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2008., 15:10   #19
Quote:
jasmina1 kaže: Pogledaj post
ak njega ne uzimate u kombinaciji ništ od povećanja željeza).
nije istina da se željezo ne apsorbira bez c vitamina nego c vitamin poboljšava apsorpciju
zato se željezo preporuča piti s limunadom/čajem s limunom ili rastopljenom šumećom tabletom c vitamina (tak ja pijem)
__________________
mogli bismo
Lali Puna is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2008., 15:27   #20
Ok, poboljšava apsorpciju, ali mislim da je limunada ipak preslaba, tj. trebalo bi dnevno s željezom unijeti barem 500 mg c vit., Govorim iz debelog iskustva, jer sam prije par godina završila u bolnici na ampulama željeza i borila se 3 godine s tim, ali ima još jedna jako dobra stvar s kojom sam danas na 14 željeza, bez tableta unazad više godinu dana.
Pelud (cvjetni prah u kombinaciji s medom) jako dobro tj. jako zdravo, jer pelud ima masu vitamina i minerala u sebi.
jasmina1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:37.