Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.01.2008., 19:59   #1
obrezivanje

Obrezivanje je dakle, islamsko obiljezje sa kojim se musliman razlikuje od nemuslimana. Sto se tice samog vremena sunnecenja, nema dokaza koji ukazuju na to. Znaci da je dozvoljeno djecaka osunnetiti u bilo kojem vremenu sa napomenom da se sa sunnecenjem ne treba odugovlaciti. Ne postoji neka velika strogost po pitanju vremena kada se to čini, mada je ova minorna operacija daleko lakša za malu bebu nego za starijeg dječaka. Ukoliko je to neophodno, obrezivanje može biti odgođeno radi praktičnih razloga, ali treba biti urađeno prije nego što dječaci počnu sa redovnim obavljanjem namaza radi čistoće tijela.
Islamsko obrezivanje nije simbol Allahovog ugovora sa čovjekom kao što je to u židovskoj tradiciji. Obrezivanje je prvi put praktikovano od strane poslanika Ibrahima a.s., duhovnog pretka muslimana. Obrezivanje je važan aspekt 'tahareta' – čistoće – koja je tako strogo naglašena u islamu.
Obrezivanje (od lat. circumcisio) je najčešće medicinski postupak ostranjivanja dijela prepucija sa penisa.
Obrezivanje je prisutno diljem svijeta i u većini slučajeva se vrši iz religijskih razloga (Muslimani, Židovi), dok američki liječnici inzistiraju na obrezivanju iz medicinskih razloga .
OBREZIVANJE ,ZASTO I KADA????

Prema postojećim teorijama obrezivanje izapočelo još u prvim ljudskim kulturama.

Isus Krist je rođen i obrezan kao Židov. Kršćanstvo su nakon njegove smrti širili apostoli i 43. godine je Pavao u Jeruzalemu ustvrdio da obrezivanje nije nužno za kršćanske obraćenike.
------Nova istraživanja dokazuju da je kod obrezanih muškaraca manja mogućnost upala mokraćnih kanala, a prema studiji američkog Zdravstvenog instituta provedenoj među afričkim kamiondžijama (?!), cirkumcizija može zaštititi muškarce od bolesti koje se prenose seksualnim putem, uključujući i virus side. Neobrezani muškarci izloženi su četiri puta većoj opasnosti od zaraze HIV-om, kaže se u izvještaju, dok je mogućnost obolijevanja od Limphogranuloma venereum (genitalne ulceracije) veća do dva i po puta. Nije jasno na koji način prisustvo kožice može zaštititi od HIV-a; pretpostavlja se da u necirkumciziranom okruženju virus može duže preživjeti i umnožavati se. Loša higijena povećava ovaj
__________________
..........
enisa is offline  
Old 13.01.2008., 19:59   #2
obrezivanje

Loša higijena povećava ovaj efekt.
----Ujedinjeni narodi su podržali obrezivanje muškaraca kao metodu sprečavanja širenja infekcije HIV-om. UN-ove agencije, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS, poduprle su nedavna istraživanja prema kojima uklanjanje kože s vrha penisa može upola smanjiti rizik zaraze virusom prilikom seksualnog odnosa s inficiranim ženama. Prema spomenutoj preporuci UN-a, obrezivanje bi se trebalo učiniti dostupnijim muškarcima u afričkim zemljama. WHO i UNAIDS tvrde da bi se obrezivanjem u idućih 20 godina mogla spriječiti zaraza 5,7 miliona muškaraca i spasiti život tri miliona ljudi. "Te preporuke velik su korak naprijed prema prevenciji zaraze HIV-om", rekao je Kevin de Cock, direktor programa za AIDS WHO-a. Od 40 miliona ljudi na svijetu zaraženih HIV-om, 25 miliona živi u subsaharskoj Africi gdje se virus najčešće širi putem spolnog odnosa između heteroseksualnih partnera. Na svijetu ima oko 30 posto obrezanih muškaraca.
Među židovima i muslimanima

taj se postupak izvodi iz vjerskih razloga, a u drugim zemljama zbog higijene. Neobrezani muškarci izloženi su većem riziku da dobiju sidu od ženskog partnera, pokazala su istraživanja.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), muška obrezanost smanjuje rizik prenošenja side sa žene na muškartca za oko 60 odsto.

U svetu je, medjutim, samo 30 odsto muške populacije obrezano, uglavnom u zemljama u kojima to nameću verski ili higijenski razlozi.

Amerikanac Robert Bejli, profesor epidemiololgije na Univerzitetu Ilinoisa, tvrdi da su istraživanja u regionima Afrike, najviše pogodjenim sidom, pokazala da su neobrezani muškarci izloženi 2,5 puta većem riziku da se inficiraju ovom bolešću kroz seksualni kontakt sa ženama nego obrezani.


Obrezivanjem se znatno smanjuje podložnost muškaraca da se zaraze sidom, budući da je utvrdjeno kako je kožica na penisu, koja se obrezivanjem odstranjuje, naročito ranjiva kada je u pitanju HIV virus.


(Tanjug)
__________________
..........
enisa is offline  
Old 13.01.2008., 22:51   #3
obrezivanje

Obrezivanjem muškarcima ne slabi seksualni osjet
Muškarci s neobrezanim spolovilom ipak nemaju snažniji seksualni osjet od onih obrezanih, navodi se u novoj studija kanadskih znanstvenika koja tako proturječi široko rasprostranjenim vjerovanjima.

Istraživači sa montrealskog sveučilišta McGill utvrdili su da su obrezani muškarci bili podjednako osjetljivi na dodir i bol na različitim stupnjevima seksualne uzbuđenosti kao i oni koji imaju prepucij."Ova studija pokazuje da bi predrasude o razlikama u senzibilnosti penisa između obrezanih i neobrezanih muškaraca mogle biti neutemeljene", napisala je glavna autorica studije Kimberley Payne.U studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Sexual Medicine ispitana su četrdesetorica muškaraca od kojih je polovica bila obrezana. U ispitivanju osjeta pomoću senzora muškarce se pratilo na
dvije točke na penisu i podlaktici dok su gledali erotske filmove, a termalnim prikazom se mjerilo seksualno uzbuđenje.O učinku obrezivanja na seksualnu osjetljivost dugo se raspravljalo, a autori studije se nadaju da će njihova otkrića potaknuti daljnja istraživanja na tom području.Praksa uklanjanja prepucija u Kanadi bilježi pad svake godine, a 2005. je samo 9,2 posto muškaraca bilo obrezano. http://dnevnik.hr/bin/article.php?article_id=22129
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je pitanje obrezivanja iznimno bitno, ne samo za seksualni život već i u borbi protiv širenja side

_________________U svjetlu porasta broja medicinsko-naučnih dokaza koji ukazuju na prednosti obrezivanja muške novorodjenčadi, australijski "College of Paediatrics” je u maju 1996. godine formulisao i usvojio novi stav po ovom pitanju (2). U tom dokumentu se apelira na ljekare da detaljno upoznaju roditelje sa zdravstvenim prednostima obrezivanja dojenčadi. . Trend ka neobrezivanju novorodjenčadi počeo je prije otprilike 20 godina,.

---Dr. Edgar Schoen, predsjednik Radne grupe o obrezivanju pri Američkoj Akademiji Pedijatrije, izjavio je da prednosti rutinskog obrezivanja novorodjenčadi kao mjera zdravstvene prevencije nadmašuju rizike ovakvog zahvata .

Ove prednosti obuhvataju: smanjenje problema fimoze (sužavanja kožice na penisu) (36), smanjenje balanitisa (upale glavića) (17), smanjenje infekcija mokraćnih kanala, manje problema pri erekciji u pubertetu, smanjenje spolno prenosivih bolesti, sprečavanje raka penisa . Upale mokraćnih kanala kod dojenčadi

---Prema jednoj Wiswell-ovoj studiji kojom je obuhvaćeno 400.000 novorodjenčadi u vremenskom razdoblju od 1975. do 1984., dokazano je da su neobrezani 11 puta češće obolijevali od infekcija mokraćnih puteva (58). U navedenom razdoblju udio obrezane djece je opao sa 84% na 74% i taj opad je doveden u vezu sa uočljivim porastom infekcije mokraćnih puteva (61). Upale mokraćnih puteva bile su rjedje kod obrezane djece. Studijama sprovedenE 1982. godine su pokazale da se 95% svih komplikacija mokraćnih puteva kod dojenčadi javilo kod neobrezane djece (60). Ove i druge studije dokazuju prednosti obrezivanja djece sa ciljem reduciranja oboljenja mokraćnih kanala.
Pojava raka penisa u USA iznosi 1:100.000 muškaraca (750-1000 slučajeva godišnje), i smrtna stopa leži izmedju 25-33% (27, 31). Rak penisa iznosi 1% svih oboljenja od raka kod Amerikanaca. Ovdje se mora uzeti u obzir činjenica da u USA postoji veliki procentualni broj obrezanih muškaraca.
-------Rak grlića materice kod žena čiji partneri su neobrezani

Mnoge studije ukazuju na povećan broj oboljelih od raka grlića materice kod žena koje su imale jednog ili više seksualnih partnera koji nisu bili obrezani. U jednoj studiji nad 5000 slučajeva raka grlića materice i 300 slučajeva raka penisa, koja je sprovedena u indijskom gradu Madrasu u periodu od 1982. do 1990., pokazano je da je pojava raka grlića materice medju muslimankama bila jako rijetka u usporedbi sa kršćanskim i hindu ženama, a medju oboljelim od raka penisa nije bio ni jedan musliman (22). U drugoj studiji nad 1107 Indijki, oboljelih od raka grlića materice, sprovedenoj 1993. godine, seks sa neobrezanim muškarcima ili sa muškarcima obrezanim tek nakon svoje prve godine života je povezan sa četverostruko većim rizikom od raka grlića materice, nakon kontrole drugih faktora kaHIV virus

U Africi je, zavisno od države, i do 10% stanovništva zaraženo HIV virusom. Najprije je u Nairobiju, u jednoj studiji nad 340 muškaraca liječenih od spolno prenosivih bolesti, uočeno da je vjerovatnoća da su zaraženi HIV virusom bila tri puta veća ako su muškarci bili neobrezani ili imali čir na genitalijama (50). Nešto kasnije, istraga medju 409 afričkih etničkih grupa, koje se nalaze širom 37 država, je pokazala korelaciju izmedju neobrezivanja i visoke stope SIDA-e (7). U "International Journal of Epidemiology” Dr. Moses piše da je studija medju 700 afričkih plemena, na 140 različitih mjesta u 41 zemlji Afrike, pokazala dosta manju pojavu HIV virusa na mjestima gdje se praktikuje obrezivanje muške djece (33, 34). Medju vozačima kamiona, koji inače češće imaju kontakt sa prostitutkama, je uočena veća stopa zaraženosti HIV-om kod neobrezanih. Zanimljiv rezultat je donijela jedna studija iz zapadne Afrike: samo djelomično obrezani muškarci kod kojih je ostao dio kožice, obolijevali su češće od HIV-2 virusa nego muškarci kod kojih je kožica bila potpuno odstranjena (40). Ovi rezultati su bili razlog da naučnici Moses i Caldwell predlože da se obrezivanje koristi kao važna strategija u reduciranju SIDA-e (9, 19, 23, 26, 32-34).
__________________
..........
enisa is offline  
Old 13.01.2008., 22:53   #4
obrezivanje

Kao razlog za veću mogućnost zaraze HIV virusom kod neobrezanih muškaraca, pretpostavlja se da se pod kožicom sakupljaju HIV-om inficirani, vaginalni sekreti i tu nalaze gostoljubljivo okruženje. Suha, kao i otpornija koža na glaviću obrezanog penisa otežava prenos zaraze.
o što su starost, godine pri prvom spolnom odnosu i obrazovanje
-----Neobrezivanje

1) je kod muškaraca najveći faktor rizika od inficiranja HIV virusom;

2) je uzrok za 12 puta veći rizik od obolijevanja od upala mokraćnih puteva, koji kod novorodjenčadi mogu voditi i do smrti.

3) Jedan od odprilike 600-900 neobrezanih muškaraca umire svake godine od raka penisa, ili na njemu bude sprovedena djelomična amputacija penisa. Da usporedimo: muškarci koji su bili odmah nakon rodjenja obrezani, uopšte ne obolijevaju od raka penisa.

4) Neobrezivanje je uzrok upale glavica (balanitis) i sužavanju kožice (fimoza). Do 18% svih neobrezanih dječaka do 8 godina imaju ove probleme, koji su kod obrezanih nepoznati.

5) Dalje, žene čiji muževi nisu obrezani, obolijevaju češće od raka grla materice.
Izvor : Benefits of circumcision
Pozdrav
__________________
..........
enisa is offline  
Old 14.01.2008., 01:31   #5
Cestitam na religijsko / poluistinitom / tendencioznom rave-u o obrezivanju.
Za informaicju javnosti: "fakti" izneseni gore su vrlo upitni, a nedostaci obrezivanja nisu izneseni.

Summary: medicinski nema prednosti da je netko obrezan ili nije. Postoje razna misljenja, ali ni jedna prednost obrezivanja / neobrezivanja nije definitivno dokaziva.
succorosso is offline  
Old 14.01.2008., 01:47   #6
e

Uopce se ne radi ni o kakvom religijskom tendecioznom rave-u
informisi se bolje,pa onda komentarisi o stvarima koje znas,a koje ne znas ostavi ucenijim od tebe....
Imas internet,pa izvoli ,ovo nije ni trecina onog sto su poznati doktori pametniji od ''nekih''' rekli o obrezivanju,i da ne bi bilo zabune,nisu muslimani.
Ima toga jos,jos jos,,,,..
pozdrav i ne mislim dalje raspravljati
__________________
..........
enisa is offline  
Old 14.01.2008., 02:31   #7
zašto si onda stavila temu?
insomnia is offline  
Old 14.01.2008., 11:01   #8
ja kad sam pitala pripadnika islamske vjeroispovijesti rekao mi je kao zbog higijene, jer se kao puno djece zna upaliti?i onda kao nastaju problemi
__________________
to sam samo ja
iva2110 is offline  
Old 14.01.2008., 13:04   #9
ma zasto ti je palo na pamet da uopce postavljas ovu temu?zao mi je, koliko god to higijenski bilo,ja ne dam svom decku da mu rezu pinchu....to vam je malo bolesno...a da je to tako dobro, svi muskarci bi radili...neovisno o vjeri...
__________________
13.06.2008.
monica_bellucci is offline  
Old 15.01.2008., 19:48   #10
Ko hoce neka izvoli,ko nece ne mora....
Bas me boli briga za tebe i tvog decka...
__________________
..........
enisa is offline  
Old 15.01.2008., 20:04   #11
znam jednog dečka koji je kao mali sa cca. 10 god. dobio dole neku upalu pa je liječnik majci savjetovao da mu se odstrani dio kožice sa spolnog organa ili ti ga po naši primitivni "obreže" - moram priznat da kad sam i ja čula za to (od njega) da prvo na što sam pomislila da je obrezan (iz tih drugih razloga za koje mi znamo), no opet s druge strane i dalje ja osobno smatram da ta kožica nije tamo bez razloga, ako nas je takve priroda stvorila, možda to ne bi trebalo dirat
__________________
Ne budite oni koji cijeli tjedan čekaju petak, cijelu godinu čekaju ljeto i cijeli život sreću!
Mrs. T is offline  
Old 16.01.2008., 00:51   #12
Quote:
enisa kaže: Pogledaj post

3) Jedan od odprilike 600-900 neobrezanih muškaraca umire svake godine od raka penisa, ili na njemu bude sprovedena djelomična amputacija penisa. Da usporedimo: muškarci koji su bili odmah nakon rodjenja obrezani, uopšte ne obolijevaju od raka penisa.
Bas me zanima otkud ta brojka da neobrezani muskarci padaju mrtvi kao muhe od raka penisa (jedan od 600 do 900 godisnje). Wikipedia kaze da je incidencija raka penisa na svjetskoj razini 1 na 100 000 (s tim da se u razvijenim zemljama nekih 70% oboljelih izlijeci ili bar zivi duze od 5 godina nakon dijagnoze). Americki National Cancer Institute kaze da je u 2007. u SAD umrlo ukupno muskaraca 290 od raka penisa i ostalih dijelova muskog genitalnog trakta (poprilicno malo, s obzirom da imaju oko 150 milijuna muskaraca, a barem polovica ih je neobrezano). U muskoj populaciji Danske, gdje je manje od 1.5% muskaraca obrezano, incidencija raka penisa je u konstantnom padu vec 50 godina i ispod je svjetskog prosjeka, smatra se zbog opcenito poboljsane socioekonomske situacije i higijenskih navika (http://www.cirp.org/library/disease/cancer/frisch/).

Mislim, neka se obrezuje koga veseli, bas me briga, ali preuvelicavati grrrrozne opasnosti imanja kozice na pishi time sto se laziraju brojke je poprilicno tupava taktika danas kad mozes na netu potraziti informacije iz najrazlicitijih izvora.
goblena is offline  
Old 16.01.2008., 12:37   #13
Postoji stanje koje se zove fimoza i u tom slučaju obrezivanje je potrebno, a to se javlja i kod djece koja nisu muslimani ili židovi. Nije da doktori to preporučuju iz obijesti nego iz potrebe.
blues_cat is offline  
Old 16.01.2008., 12:46   #14
Quote:
goblena kaže: Pogledaj post
Bas me zanima otkud ta brojka da neobrezani muskarci padaju mrtvi kao muhe od raka penisa (jedan od 600 do 900 godisnje). Wikipedia kaze da je incidencija raka penisa na svjetskoj razini 1 na 100 000 (s tim da se u razvijenim zemljama nekih 70% oboljelih izlijeci ili bar zivi duze od 5 godina nakon dijagnoze). Americki National Cancer Institute kaze da je u 2007. u SAD umrlo ukupno muskaraca 290 od raka penisa i ostalih dijelova muskog genitalnog trakta (poprilicno malo, s obzirom da imaju oko 150 milijuna muskaraca, a barem polovica ih je neobrezano). U muskoj populaciji Danske, gdje je manje od 1.5% muskaraca obrezano, incidencija raka penisa je u konstantnom padu vec 50 godina i ispod je svjetskog prosjeka, smatra se zbog opcenito poboljsane socioekonomske situacije i higijenskih navika (http://www.cirp.org/library/disease/cancer/frisch/).

Mislim, neka se obrezuje koga veseli, bas me briga, ali preuvelicavati grrrrozne opasnosti imanja kozice na pishi time sto se laziraju brojke je poprilicno tupava taktika danas kad mozes na netu potraziti informacije iz najrazlicitijih izvora.
Niko ne lazira brojke,izvoli link pa citaj ,ukoliko hoces da saznas istinuIzvor : Benefits of circumcision ,naravno ukoliko razumijes engleski''',ne daj Boze da su muslimani vrsili ove eksperimente i dokazivali ,sta bi onda imali da kazete??
ne interesuje me sta imate da kazete,pricamo o zdravlju i koristima obrezivanaj,ko hoce hoce ,ko nece neka se ne javlj s glupim komentarima,i tema je bila postavljena na temu religija ,ali rekli su da joj ej mjesto ovdje.Pa ko hoce da procita bujrum,a ko nece rikverc....
Pozdrav
__________________
..........
enisa is offline  
Old 16.01.2008., 12:50   #15
Brojke se ne laziraju,nisam ja to rekla,nego izvoli izvor,pa kad ste pametni i imate internet citajteIzvor : Benefits of circumcision ,ne daj Boze da su muslimani vrsili te eksperimente sta bi onda imali da kazete???
Nikog ne interesuje jeste li obrezani ili ne,i ne znam sta se javljate s glupim komentarima??ko hoce da cita bujrum,a ko ne rikverc!!!
__________________
..........
enisa is offline  
Old 16.01.2008., 14:04   #16
Quote:
blues_cat kaže: Pogledaj post
Postoji stanje koje se zove fimoza i u tom slučaju obrezivanje je potrebno, a to se javlja i kod djece koja nisu muslimani ili židovi. Nije da doktori to preporučuju iz obijesti nego iz potrebe.
Isto kao sto i zub popravljas kad se pokvari, a ne izvadis ga da se ne bi pokvario.
goblena is offline  
Old 16.01.2008., 14:26   #17
Quote:
enisa kaže: Pogledaj post
Niko ne lazira brojke,izvoli link pa citaj ,ukoliko hoces da saznas istinuIzvor : Benefits of circumcision ,naravno ukoliko razumijes engleski''',ne daj Boze da su muslimani vrsili ove eksperimente i dokazivali ,sta bi onda imali da kazete??
ne interesuje me sta imate da kazete,pricamo o zdravlju i koristima obrezivanaj,ko hoce hoce ,ko nece neka se ne javlj s glupim komentarima,i tema je bila postavljena na temu religija ,ali rekli su da joj ej mjesto ovdje.Pa ko hoce da procita bujrum,a ko nece rikverc....
Pozdrav
Link ne vidim, no stranicu sam nasla (ako je to ta ista na koju ti mislis), i cini mi se iz kratkog pregleda (nemam previse vremena iscitavati sve) da doduse spominje rizike, ali ih poprilicno umanjuje, i navodi malo drukcije brojke nego drugi izvori koje sam nasla na netu. Osim toga, konkretni tekst s kojim si ti zapocela ovu temu nisam nasla.

Razumijem engleski posve dovoljno, bez brige.

Ja ne poricem da obrezivanje moze imati odredjenih koristi, niti da je ponekad potrebno. No, da bismo sad trebali otcapariti svakom novorodjenom djecaku prepucij zato da mu se u buducnosti ne bi dogodilo nesto sto mu se najvjerojatnije nece dogoditi ni s prepucijem mi je malo drasticno.

Ono sto tekst koji si citirala nigdje ne spominje jesu rizici obrezivanja (stvari koje se mogu a ne moraju dogoditi, isto kao sto muskarac s prepucijem moze a ne mora dobiti rak penisa). Pa, evo ih malo, s Wikipedije http://en.wikipedia.org/wiki/Medical...f_circumcision:

"American Medical Association navodi incidenciju komplikacija od 0.2%–0.6% na osnovu studija Geea i Harkavyija. Iste studije navodi i American Academy of Pediatrics. American Academy of Family Physicians navodi raspon od 0.1% do 35%. Canadian Paediatric Society navodi iste rezultate uz dodatak drugih statistika koje se krecu od 0.06% do 55%, te dodaje da su Williams i Kapila predlozili 2-10% kao objektivnu procjenu. RACP navodi da jedan pacijent od 1 000 000 zbog obrezivanja ostane bez penisa.

Literatura navodi i smrtne slucajeve. American Academy of Family Physicians navodi da su smrtni ishodi rijetki. Procjenjuje se da zbog obrezivanja umre jedno od 500 000 obrezane novorodjencadi."

Moguce komplikacije idu od manjeg krvarenja i manje lokalne infekcije do teskih prosirenih infekcija, gubitka dijela ili cijelog penisa, kirurske pogreske zbog koje je ugrozena funkcija penisa itd. Nisu ceste, ali nije ni rak penisa cest, i mislim da bi se ipak trebalo i o rizicima obrezivanja malo razmisliti i bar ih spomenuti prije no sto se obrezivanje proglasi necim sto je u svakom pogledu super i pozitivno.

Kad je tema vec na forumu, nekako mi se cini da je tu da bi se o njoj raspravljalo. Znas, forumi i postoje radi rasprava, a rasprava ukljucuje i misljenja drukcija od tvog.
goblena is offline  
Old 16.01.2008., 15:13   #18
goblena, skidam kapu
__________________
13.06.2008.
monica_bellucci is offline  
Old 17.01.2008., 00:00   #19
Quote:
enisa kaže: Pogledaj post
3) Jedan od odprilike 600-900 neobrezanih muškaraca umire svake godine od raka penisa, ili na njemu bude sprovedena djelomična amputacija penisa. Da usporedimo: muškarci koji su bili odmah nakon rodjenja obrezani, uopšte ne obolijevaju od raka penisa.
ovo je jedna od najsmijesnijih, najbesmislenijih i najblesavijih lazi koje su se ikada pojavile na netu

i to je prenosi osoba koja drugima savjetuje da se informiraju

i to bas od raka penisa koji je jedan od najrjedjih karcinoma uopce
KLCCLK is online now  
Old 17.01.2008., 00:01   #20
"""RACP navodi da jedan pacijent od 1 000 000 zbog obrezivanja ostane bez penisa."""
HE HE HE,ma dajte molim vas.....
dobro je pa nisu rekli 10 ih ostane bez...
__________________
..........
enisa is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:57.