Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.02.2008., 15:44   #1
Jelovnik za 14 dana!

Molim vas za pomoć.
Kuham za veliku obitelj od 12 članova (ja + 11).
Trebam sastaviti jelovnik za 14 dana (ručkova = glavnih obroka).
na jelovniku trebaju biti zastupljena uglavnom jela u kojem meso igra stalnu, ali sporednu ulogu. obroci bi trebali biti brzi, jednostavni, hranjivi i zdravi (naglasak na povrću).
Unaprijed jedno veliko hvala svima.
Blagajnica is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2008., 15:54   #2
Osobno bih kuhao neke velike količine jušastih stvari, npr. kelj u koji bih event. ubacio malo prodimljenog špic mesa, ili pancete... pri kraju umiješati malo rajčice iz tetrapaka, te pol vrhnja...

alternativa je kuhani svježi kupus sa štogod govedine

ili 4 glavice cvjetače (karfiol) skuhane, obložiti vrhnjem uokolo... preliti proprženim (po mogućnosti domaćim) mrvicama... dodatak meso iz pećnice dodatak narezanog povrća u plehu s mesom...

edit:
+ Napuniš 2 oveća pleha (nauljena) 10tak min prokuhanom rižom pomiješanom sa narezanim lukom, dodaš soli, papra i štogod crvene paprike u prahu... te na slažeš meso gore po vrhu... malo ulja pošpricaš po tome te 1 dcl vode koju doliješ još 2 put u sat vremena... po vrhu se mogu uz meso posložiti i ploške rajčice...
....

pretpostavljam kako želiš i količine??? Pa to bi stvarno mogla i sama ocijeniti... ne??
__________________
Klapa za vjenčanja

Zadnje uređivanje Deedy : 04.02.2008. at 16:27.
Deedy is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2008., 16:10   #3
Evo nekoliko prijedloga za jela koja su dobra, a prilično jednostavna, za pravljenje u većim količinama.
1. musaka s krumpirima ili patliđanima
2. lazanje
kao i ostale vrste složenaca.
3. piletina s graškom- na ulju malo zafrižiš luk crveni, dodaš piletinu i kad dobije boju, ubaciš smrznuti grašak, pelate, češnjak i ostale začine po želji. Dodaš vina ili vode da prelije i pustiš da kuha. Možeš ubaciti i malo mrkvice.
Ovo se jelo može pripremati i sa teletinom ili janjetinom.
4. Piletina na divljač- originalno ovo spremam sa srnetinom ili zečetinom ali je fino, a jeftinij, i s piletinom.
Na ulju propirjaš luk, dodaš meso, suhe šljive ili grožđe, začine i sve to preliješ crnim vinom i pustiš da kuha na laganoj vatri jedno dva sata.
5. sarma
6. kiseli kupus s kobasicama i suhim mesom
'7. ili bezmesna varijanta- kiseli kupus s grahom i kuhanim krumpirom
8. piletina s povrćem - u vatrostalnu posudu naslažeš razne vrste povrća ( krumpir, cikla, koromač, mrkva, cijeli ćešnjevi češnjaka ... ) na to staviš komade piletine ,timijan, sol i papar i pečeš. Nakon pola sata zaliješ s malo vode ili bijelog vina.
9. a tu su naravno i razna variva i juhe. Gulaš od gljiva, Varivo od leće ili slanutka, već spomenuto kelj varivo ....
Eto nadam se da sam bar malo pomogla
murtela is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2008., 16:26   #4
Zahvaljujem na dosadašnjim prijedlozima.
Moja djeca su vam zahvalna.

P.S. i dalje prihvaćam mišljenja.
Blagajnica is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2008., 16:38   #5
a da malo prolistaš topic "što imate dans za ručak"? tamo bi mogla dobiti puno ideja
i ništa nisi navela o prehrambenim navikama obitelji, tak bi bilo lakše

a prijedlozi:
- kelj čušpajs sa faširancima
- file oslića sa blitvom
- grah čušpajs ili zapečeni sa kobasama
- poriluk čušpajs sa suhim mesom
- grašak s noklecima (i piletinom i mrkvicom)
- dječje radosti - špinat, pire i jaje na oko
- pečeni picek i karfiol + krumpir s poprženim prezlama i salata
- krvavice i lidimljena vratina pečena u vrećici + dinstano kiselo zelje i žganci
- pečene ribice sa krumpir i grah salatom
- prisiljeno zelje s kobasama i pire krumpir
- pileća prsa sa gljivama u vrhnju, riža i salata
- oslić ala bakalar
- juha, kuhana govedina sa povrćem iz juhe + dodatno karfiol i brokula + pire + paradajz umak
- krmenadl pečen u komadu u rolu + zapečeni krumpir u vrhnju i salata
- mahune čušpajz na junetini
- zapečene mahune u vrhnju + pohanci + salata
- gulaš sa šampinjonima (junetina, krumpir i šampinjoni)
- rolada od faširanog sa jajima + tikvice dinstane na luku, paprici i paradajzu + riža
- njoki u umaku od vrhnja, špinata i šunke
- zapečeni poriluk u vrhnju + pureća prsa na naglo i salata
- krpice sa zeljem poslije neke gušće juhe
- mašneki od tijesta u umaku od vrhnja, graška i šunke
- kisela repa s grahom i svježom junetinom ili sušenim mesom
- leće sa mrkvicom, krumpirom i poprženim špekom na gusto
.....
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2008., 19:16   #6
1. bolonjez
2. grah varivo
3. piletina na naglo, zapecena cvjetaca, pire
4. (kad si vec cistila i kuhala cvjetacu dan prije onda skuhaj vise) pjenasta juha od cvjetace, snicli, peceni krumpir
5. juneci saft i njoki
6. puretina s paprikom i vrhnjem , pire
7. juneci gulash
8. puretina u finim travama i riza
9. picek u rolu, pire, mahune na salatu
10. mahune varivo s fasirancima
11. pileci file punjen sirom i ajvarom i peceni krumpir u rolu
12. pohano meso i rizibizi
13. zapecena tjestenina
14. domaća pizza
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2008., 11:18   #7
rižoto sa svinjskim šniclama(ili kockicama)
pohani karfiol s mljevenim mesom (musaka)
grašak varivo s mrkvicom, krumpirićima i kockicama mesa
grah
pečeno meso & pire
.
.
.
.
krumpir, tijesto i riža u svim mogućim varijacijama, te kombinacijama različitog povrća i salata.
nina g is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 08:36.