Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Žensko zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.12.2008., 08:59   #1
Svrco5
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2008.
Postova: 189
Hormoni - pojašnjenje nalaza

Dobila sam dio nalaza hormona koje sam radila u Petrovoj pa bih zamolila nekoga tko zna nešto o interpretaciji istih ili ukoliko netko ima slična iskustva da mi pomogne pri tumačenju.
Jedina boldana vrijednost (vjerojatno zato jer nije u granicama normale) mi je globulin koji veže spolne hormone - 129,5 (vrijednosti su 15-120). Što bi to trebalo značiti?
Isto tako imam dvije snižene vrijednosti, ali nisu poboldane ili specijalno istaknute. Estradiol 85,6 pmol/L, a za njegove vrijednosti pise folikulinska faza 110-1100, ovulacijska faza 360-2200, luteinska faua 360-1100, menopauza manje od 37.
Druga snizena vrijesnot je hormon luteinizacije (LH) koji mi je 0,5lU/L. Normalne vrijednosti su folikulinska faza 2-12, ovulacijska faza 8-20, luteinska faza 1-10.
kako protumačiti ovve nalaze?
Svrco5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2008., 12:52   #2
Marcelina
bez č!!!
 
Marcelina Avatar
 
Registracija: Apr 2007.
Postova: 386
Quote:
Svrco5 kaže: Pogledaj post
....
prvo, i najvaznije, na koji si dan ciklusa vadila krv za ove hormone?
vidim da ih ne znas procitat, pa cu ti tu pomoc:
prvih ~ 14 dana ti je fol. faza, ovulacijska faza - sredina, drugih 14 dana luteinska faza
sad ovisi kad si vadila i po tome gledas vrijednosti
dakle ako si npr. peti dan gledas vrijednosti fol. faze, ako si npr 23. dan gledas lut. fazu..
sta se tice interpretacije, tu se ne bi petljala, ocito je da su ti estradiol i LH snizeni, al s obzirom da ne znam u kojoj si fazi bila, ne mogu rec je li drasticno ili malo ispod normale
uglavnom, s tim nalazom kod svog gin. i on/ona ce ti sve razjasnit i rec sta dalje...
__________________
Happiness is only real when shared...
Marcelina is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2008., 15:12   #3
Svrco5
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2008.
Postova: 189
bila sam u prvoj fazi, znaci 3 dan menstruacije.
ne znam koliko bi mogla biti opasna odstupanja?
Svrco5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2009., 16:50   #4
Rafaela85
elly85
 
Registracija: Aug 2009.
Postova: 2
Radila sam ultrazvuk jajnika i nalaz je dobar.I vadila sam hormone dan prije menge (kasni mi,pa ne znam kad ću dobiti).Slobodni testosteron je <0.9,progesteron je 4.9.Dal možda netko zna što bi to moglo biti?
Rafaela85 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 31.03.2011., 09:26   #5
River Ho
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 24
Hormoni - pojašnjenje nalaza

Uradila sam hormone 3. dan cilusa jer vec neko vrijeme pokusavam ostati trudna. Rezultati sljedeci

LH 8.0
FSH 28.8
PROGESTE. 0.4
PROLAKTIN 223
TESTO. 0.28
ESTRADIOL 35.4
KORTIZOL 155

Hormoni stitnjace

TSH 1.56
T3 1.6
T4 320

Moze li mi neko protumaciti? Je li nesto od ovoga moguci razlog steriliteta?
River Ho is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2011., 21:48   #6
tina2701
Neka Puknuta Kokica
 
tina2701 Avatar
 
Registracija: Mar 2010.
Lokacija: Duša Slavonije
Postova: 5,805
Quote:
River Ho kaže: Pogledaj post
Moze li mi neko protumaciti? Je li nesto od ovoga moguci razlog steriliteta?
..bez referentnih vrijednosti ti s eništa ne može reći jer svaki labaratorij ima svoje vrijednosti...
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2011., 21:57   #7
zoro007
ParAnoičnA
 
zoro007 Avatar
 
Registracija: Jan 2007.
Lokacija: Između svjetova
Postova: 7,187
slazem se sa tinom. mada je FSH 100% suvise visok..za njega svaki lab ima iste ref vrijednosti..normalno bi bilo do 10. jesi li u MPO vodama, koliko ti je godina?
__________________
Moje cure..piranja i drama queen..mama..hvala ti što si moja mama...kaže moja DrAmA QuEeN...
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2011., 12:56   #8
River Ho
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 24
vrijeme uzimanja uzorka 11:57
ref. vrijednosti folikularna faza
LH (2.4-12.6)
FSH (3.5-12.5)
PROGESTE(0.2-1.5)
PROLAKTIN(102-496)
TESTO (0.06-0.82)
ESTRADIOL (12.5 -166)

KORTIZOL
OD 8 - 10 sati prije podne (175-536)
od 16-20 sati poslije podne (64-327)

TSH (0.27-4.20)
T3(1.3 - 3.1)
T4 (66-181)

Imam 32 godine.
River Ho is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2011., 13:01   #9
River Ho
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 24
Quote:
zoro007 kaže: Pogledaj post
jesi li u MPO vodama, koliko ti je godina?
jos kad bih znala sta je MPO
Zabrinuo me i ovaj t4, trazim po net-u, ispade da imam nekakvu hipertirozu
River Ho is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2011., 13:33   #10
WandaTheFamous
Resetirani korisnik
 
WandaTheFamous Avatar
 
Registracija: Jan 2011.
Postova: 3,322
Quote:
River Ho kaže: Pogledaj post
jos kad bih znala sta je MPO
Zabrinuo me i ovaj t4, trazim po net-u, ispade da imam nekakvu hipertirozu
MPO-medicinski potpomognuta oplodnja.

Čuj imaš dobar hormonalni zbrčkitis.
Koliko je tvoj ginekolog stručan da vodi tvoj slučaj, stvarno ne znam
Ali ako planiraš dijete, onda bi se što prije trebala naručit kod nekog MPO ginekologa zbog toga što oni stručnije odrađuju i dijagnostiku i terapiju.
A ovo je malo kompleksniji slučaj. Moj ginekolog (HZZO) za puno blaže stvari samo da uputnicu za specijalistu (MPO).
Što će ti oni predložit za daljnji razvoj događaja, to budeš od njih saznala.

Sretno
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2011., 17:51   #11
River Ho
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 24
Hvala ti na savjetu Slj. sedmice cu ginekologu i nadam se da ce mi dati uputnicu. Samo, sve mi je to sad malo cudno, trazila sam po net-u u vezi tog FSH i pronadjoh da sam u ranoj menopauzi. Radila sam dvije folikumetrije do sada i oba puta je bila ovulacija sa folikulima od 21 mm te mi ginicka cisto reda radi dala da vadim hormone-u fazonu, to ti je sigurno ok. jer redovno imas ovulacije. Evo sta ispade na kraju..
River Ho is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2011., 17:55   #12
WandaTheFamous
Resetirani korisnik
 
WandaTheFamous Avatar
 
Registracija: Jan 2011.
Postova: 3,322
Quote:
River Ho kaže: Pogledaj post
Hvala ti na savjetu Slj. sedmice cu ginekologu i nadam se da ce mi dati uputnicu. Samo, sve mi je to sad malo cudno, trazila sam po net-u u vezi tog FSH i pronadjoh da sam u ranoj menopauzi. Radila sam dvije folikumetrije do sada i oba puta je bila ovulacija sa folikulima od 21 mm te mi ginicka cisto reda radi dala da vadim hormone-u fazonu, to ti je sigurno ok. jer redovno imas ovulacije. Evo sta ispade na kraju..


A da nisu fulali nešto, pitaj ginićku, možda ti da da ponoviš nalaz.
A opet, možda pucaš "ćorke", stvarno je to pipavo.
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2011., 19:16   #13
River Ho
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 24
Quote:
WandaTheFamous kaže: Pogledaj post


A da nisu fulali nešto, pitaj ginićku, možda ti da da ponoviš nalaz.
A opet, možda pucaš "ćorke", stvarno je to pipavo.
Sad sam se bas dala na proucavanje ovog svog stanja, za par sati, prepuna glava informacija..Uh, svega ima. Ovaj povisen FSH mi govori da mi je rezerva folikula smanjena. Ako sam dobro shvatila, to znaci su mozda te ovulacije zaista i bile prave, ali da ih uskoro necu imati jer ce mi nestati jajnih celija?? Po ovim vrijednostima koje imam, ni menstruacije mi ne bi trebale biti redovne, a ja imam svakih 26 dana. Mozda ni te menstruacije onda nisu prave. E, stvarno mi se sad sve zbrckalo u glavi kao i ti moji hormoni..
River Ho is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2011., 08:21   #14
zoro007
ParAnoičnA
 
zoro007 Avatar
 
Registracija: Jan 2007.
Lokacija: Između svjetova
Postova: 7,187
to da su ti menstruacije krace (26 dana) je vec znak da se vec ciklusi skracuju, ili si i prije imala cikluse od 26 dana?
svakako odi ja jos jedno cekiranje horomona..neka ti cekiraju i SHGB, DHEA-s i Androstendion.
nadam se da je visok FSH jedinstvena pojava. ako i po drugi put bude visok, onda ukazuje na smanjenu rezervu..isto je odnos fsh/lh velik...u tom slucaju ne bi bilo lose znati kakav ti je AMH.
u tom slucaju ti svakako preporucujem obradu kod MPO gyna..ovi standardni nekad nemaju volje (ili znanja) da se bave s kompleksnim slucajevima

za stitnjacu..svakako odi endokrinologu..pitaj da ti ev. naprave TPO (antitijela stitnjace)

edit: ovdje mozes upitati sve sto te zanima oko mpo..kako naci dobrog mpo ginekologa..itd itd..
__________________
Moje cure..piranja i drama queen..mama..hvala ti što si moja mama...kaže moja DrAmA QuEeN...

Zadnje uređivanje zoro007 : 02.04.2011. at 08:53.
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2011., 12:12   #15
Sashica
Mmm, fino...
 
Sashica Avatar
 
Registracija: May 2008.
Postova: 10,037
Evo, napokon sam dobila nalaze iz Vinogradske, stanje na 4. dc:

LH / Lutropin: 10,8 (ref. 1,9 - 8,0)
FSH / Folitropin: 8,9 (ref. 2,4 - 9,3)
ESTRAD / Estradiol: 198 (ref. 92 - 367)
TESTO / Testosteron: 1,9 (ref. 0,7 - 2,5)
FT (rač.)/ Slob.testosteron (računski): 23,6 (1,2) (ref. 4 - 39 (0,76 - 2,06))
SHBG/ Globulin - nosač testosterona: 58,4 (ref. 20 - 118)
PRL/ Prolaktin: 7,5 (ref. 2,0 - 30,0)

AMH/ Anti-Mullerov hormon: 20,8
nemjerljive/niske koncentracije: 0,0 - 2,2
smanjena plodnost: 2,2 - 15,7
zadovoljavajuća plodnost: 15,7 - 28,6
optimalna plodnost: 28,6 - 48,5
povećane koncentracije: > 48,5


Dakle, koliko vidim zaliha jajnih stanica (AMH) je ''zadovoljavajuća'', ostali hormoni su OK, samo mi je LH malko povišen. Rekla mi je danas gin da me to ne treba zabrinjavati jer nije jako povišen. A za AMH nalaz da je dobar, jer joj znaju doći ženskice kojima nalaz bude 2.

Ima tu koja iskustvo s povišenim LH i s ovim AMH, jel ovo ''zadovoljavajuće'' dovoljno.
__________________
In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.
Sashica is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2011., 13:05   #16
misica13
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2010.
Lokacija: zg
Postova: 229
cure,iz kojih ste sve razloga vadile hormone i koji su to sve hormoni?
dal ih uvijek vade sve ili to ovisi o problemu koji imate?
ako bi neko to malo pojasnio...
silvery?!
misica13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2011., 17:29   #17
Silvery
Red Special
 
Silvery Avatar
 
Registracija: May 2008.
Lokacija: In The Lap Of The Gods
Postova: 13,203
Quote:
Sashica kaže: Pogledaj post
Ima tu koja iskustvo s povišenim LH i s ovim AMH, jel ovo ''zadovoljavajuće'' dovoljno.
Ja imam blago povišen LH (u početku sam kod izrazito PCO dijagnoze imala LH i 20, skoro 3. puta veći od FSH što je glavno kod pcos-a), ali to čak nije ni toliko extra bitno koliko se treba gledati odnos LH i FSH, tj. gledaju se oba u paketu, da nema inverzije, a odnos trebao bi biti približno 1:1, ali poželjno je da je LH barem malo niži od FSH-a u suprotnom je sumnja na PCO (posebno ako je dosta veći od FSH što kod tebe opet nije). Tako da ne bi trebala imati brige kako ti je rekla i ginekologica. Nije savršen odnos, ali malo sad više uživaj u proljeću, relax . Najbolje dolazi kad se rješimo pustog nagomilanog stresa i loše spize.
Quote:
misica13 kaže: Pogledaj post
cure,iz kojih ste sve razloga vadile hormone i koji su to sve hormoni?
dal ih uvijek vade sve ili to ovisi o problemu koji imate?
ako bi neko to malo pojasnio...
silvery?!
Ja sam ih vadila jer mi je ginekolog vidio na jajnicima sitne folikule, tj. policistične jajnike (koji se prije nisu nikada vidjeli - barem ne ni na jednom UZV-u). Prije toga sam već neko vrijeme imala blago produljene cikluse, ali svi su mi govorili da je u granicama normale jer su se uvijek javljali manje-više pravilno (ciklus cca 35, 36 dana), nije bilo vrijeme suše, akni, prekomjerne težine i sl.

Vađeni su mi svi spolni hormoni i štitnjača na 2. dan ciklusa. Ustanovljeno je taj prvi put da mi je LH skočio poprilično (3 puta više od FSH ), dakle inverzija da dva hormona što je ujedno potvrdilo dodatno dijagnozu PCOS koaj je prije bila usotanovljena samo na osnovi slike jajnika s UZV-a.
__________________
You can be anything you want to be, just turn yourself into anything you think that you could ever be
Silvery is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2011., 22:29   #18
ella ella
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2010.
Postova: 33
imam oligomenoreju,zm je bila 13.3. ja jos nisam dobila,nisam trudna,danas bila kod ginica uzv je ok,dao mi je uputnicu da vadim hormone,sutra idem to obavit,e zanima me jel ima veze ako to sutra obavim,jersam citala da se spolni hormoni vade na odredjene dane ciklusa!a on je meni rekao kao odi obavi to sto prije pa cemo vidit sta dalje....
ella ella is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2011., 22:49   #19
Silvery
Red Special
 
Silvery Avatar
 
Registracija: May 2008.
Lokacija: In The Lap Of The Gods
Postova: 13,203
Spolni hormoni se vade od 2. do 5. dana ciklusa (ovisno o trajanju menstruacije). Tada se vidi pravo stanje jer neki od njih nemaju iste vrijednosti u različitim djelovima ciklusa.
Progesteron se može vaditi 21./ 22. dan ciklusa, ali u principu se za prvo ispitivanje svi vade na početku ciklusa, tj. dok imaš menstruaciju. Za neke je čak bitno i da ih vadiš što prije nakon buđenja, kao ne smije proći više od 2 sata od buđenja.
__________________
You can be anything you want to be, just turn yourself into anything you think that you could ever be
Silvery is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2011., 11:54   #20
ella ella
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2010.
Postova: 33
a nemam pojma....on je meni dao uputnicu FSH,LH,E,PROLAKTIN TESTOSTERON,sve i jos dodjem tamo i samo sto me srce nije strefilo kad mi je rekla da sve to kosta 1300 kn,jer nemam osiguranje.......katastrofa....
ella ella is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 15:37.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger