Natrag   Forum.hr > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve iseljenike.
Podforum: Emigracija

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.02.2008., 14:03   #1
Informativna tema-Emigracija i početak života u Australiji

Donji link daje podatke na "PDF", na Hrvatskom...... Australska vlada, te državne, teritorijalne i mjesne vlade Australije, zajedno s nevladinim ustanovama, pružaju australskim gradanima široki izbor usluga.

Klikni na link za pojedine State ili mjesne vlade podatke.

Podaci su na "PDF"....ukoliko ne vladate sa istim prenesti cu osnove u textu, kojih prvih 4 stranica su ista za sva mjesta.


Zivot u Australiji-Smjestaj-i pocetak zivota na HRVATSKOM!

P.S.ukoliko mislite da nije vredno citati...."cak i ako nesto znadete naci cete da je mnogo toga vise"

Meni nitko nije kazao da se povrede na radu trebaju prijaviti....37 godine kasnije patim od kronicnih bolova....prosao sam dvije operacije i ostao bez mnogo novaca ,jer me nitko nije nikada platio....a povredio sam se na poslu i morao raditi kao invalid/skrivajuci da ne izgubim posao......imao sam sogora...ali nije mi kazao nista sta trebam"i posao sam sredio sam jos u Grazu".....sta ste samostalniji lakse ce vam biti ...danas ima i sve napisano na vise druga jezika ,nekada toga nije bilo, ja nisam isao niti u skolu za engleski....ne zalim se samo vam zelim pomoci.....jer znadem kako je doci u stranu zemlju i zapoceti sve ponovo...danas dolazite makar sa nesto znanja engleskoga....zapamtite svaka upornost i volja pobjedi sve prepreke.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014

Zadnje uređivanje Vilko : 26.02.2008. at 15:19.
Vilko is offline  
Old 26.02.2008., 14:31   #2
Pocetak života u Australiji
Dobro došli u
South Australia

Hrvatski /Croatian

Studenog 2007

DIAC07/00304


Uvod.
Dobro došli u Australiju, a osobito u South Australiju.

Australska vlada, te državne, teritorijalne i mjesne vlade Australije, zajedno s
nevladinim ustanovama, pružaju australskim gradanima široki izbor usluga. Ova
brošura dat ce vam sažeti prikaz vrsta službi i pomoci koje vam stoje na raspolaganju i kamo možete poci tražiti savjet.

Osobe koje su došle kao izbjeglice ili po humanitarnoj osnovi trebale bi prouciti informacije koje je Department of Immigration and Citizenship (Ministarstvo useljavanja i državljanstva) (DIAC) namijenilo baš za njih.


Ova je brošura namijenjena svim potencijalnim i nedavno pristiglim doseljenicima u Australiju, a narocito onima s trajnom boravišnom dozvolom.

Uvijek ce biti teško postici da sve informacije u brošuri budu mjerodavne za sve citatelje. Važno je imati na umu da neki doseljenici s trajnom boravišnom dozvolom i vecina onih s privremenom dozvolom možda nece imati pravo na sve navedene usluge.

Molimo pažljivo procitajte ovu brošuru. Vjerujemo da ce vam koristiti kad zapocnete novi život u Australiji. Trebali biste koristiti najnovije izdanje, koje možete nabaviti kod brojnih službi za pružanje pomoci oko nastanjivanja, kao i na web stranicama ‘Livingin Australia’ (Življenje u Australiji)

www.immi.gov.au/living-in-australia.

Predlažemo
vam da najprije procitate poglavlja od 1 do 4. U njima se govori o temama koje su vam vrlo važne tijekom prvih tjedana po dolasku.

Pitanja s kojima cete se suociti na pocetku svoga novog života u Australiji složena su i promjenjiva. Bit ce izazova, ali takoder i nagrada. Na koncu, vaš uspjeh ovisit ce o vašem vlastitom nastojanju, kao i od dobre volje onih koji su vam voljni pomoci.
Dobro došli i sretno!

Datum izdanja: 1. studenog 2007.

Telefonski brojevi: Telefonski brojevi koji pocinju s 1800 besplatni su ako nazivate s kucnog telefona, a s javne govornice placate istu cijenu kao i za mjesni poziv.
Razgovore koji pocinju brojem 13 ili 1300 placate kao i mjesne pozive. Neki od
brojeva koji pocinju s 1300 i 1800 mogu se koristiti jedino izvan glavnog grada.
Pozive s mobitela placate po cijeni za mobitele.

Za brojeve koji ne pocinju s 13, 1300 ili 1800: Ako zovete izvan Australije, prvo otipkajte pozivni broj za Australiju 61, zatim predbroj za regiju bez 0, a onda telefonski broj. Ako zovete iz Australije, ali izvan države ili teritorija koji zovete, otipkajte predbroj za regiju, a onda telefonski broj.

Napomena: Mada su Department of Immigration and Citizenship (Ministarstvo useljavanjadržavljanstva) i drugi sudionci nastojali osigurati da informacije u ovoj brošuri budu tocne u vrijeme kad je brošura tiskana, u njoj su razni materijali koji podliježu redovitim promjenama. Ministarstvo ili sudionici ne
snose zakonsku odgovornost zbog nehata ako netko pretrpi gubitak ili štetu kao posljedicu oslanjanja na informacije u ovoj brošuri.

Sve informacije su tocne 27/2/2008 AEST

vilko

nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 26.02.2008., 14:51   #3

Što treba uciniti ubrzo nakon dolaska

Dolje je popis 8 važnih stvari koje trebate uciniti što je prije moguce nakon dolaska u Australiju. Oznacite ih kvacicom kad ih obavite.

VAŠ KONTROLNI POPISA
Podnijeti molbu za Tax File Number (porezni broj) •


B
Upisati se u Medicare i razmotriti mogucnost
uzimanja privatnog zdravstvenog osiguranja •


C
Otvoriti bankovni racun •


D
Prijaviti se Centrelink-u •


E
Javiti se u Health Undertaking Service •


F
Upisati se na satove engleskog •


G
Upisati djecu u školu •


H
Podnijeti zahtjev za vozacku dozvolu •


Vidite 2. poglavlje, Pomoc u engleskom, gdje se nalaze obavijesti o službama za tumacenje i pismene prijevode vaših isprava.

Vidite 4. poglavlje, Gdje potražiti pomoc, gdje cete naci informacije o organizacijama koje vam mogu pomoci u pitanjima nastanjivanja.


======================================
A. Podnijeti molbu za Tax File Number (porezni broj)
Ucinite to najprije. Za primanje prihoda u Australiji potreban vam je Tax File
Number (TFN) (porezni broj). Prihodom se smatra nadnica ili placa na poslu, isplate koje daje država i novac zaraden od investicija, ukljucujuci kamate na štednoj knjižici.

KAKO PODNIJETI MOLBU ZA TAX FILE NUMBER

U Australiji možete telefonski nazvati Australian Taxation Office (ATO) (Australski porezni ured) i zatražiti ih da vam pošalju obrazac za molbu. Druga je mogucnost da molbu za TFN podnesete preko interneta na ATO web stranici, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Osim toga, obrasce za molbu možete nabaviti i u uredima ATO ili Centrelinka, cije se adrese nalaze u telefonskom imeniku White Pages.

Kako kontaktirati Australian Taxation Office (ATO)

Telefon 13 2861
Podnijeti molbu za TFN online Online individualna registracija za TFN
Osobno Lokacije ureda ATO
Lokacije ureda Centrelinka
ATO web stranica www.ato.gov.au
Vidite 7. poglavlje, Zapošljavanje, za više informacija o porezu.


nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 26.02.2008., 14:59   #4
5
B.
Prijaviti se u Medicare i razmotriti mogucnost uzimanja privatnog zdravstvenog osiguranja Australska vlada pomaže u placanju troškova lijecenja kroz program pod nazivom Medicare.

Vlada takoder subvencionira troškove za vecinu lijekova kroz program
Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS) (Program dotacija za farmaceutske
proizvode). Poslovanjem Medicare-a i PBS-a upravlja Medicare Australia.

Možda imate pravo uclaniti se u Medicare i odmah steci pravo na korištenje
zdravstvenih usluga i programa. To ukljucuje besplatno bolnicko lijecenje, pomoc u placanju troškova lijecenja izvan bolnice i kupnju lijekova na popust.

Medicare ima Paket informacija (Information Kit), koji je preveden na 18 jezika. On objašnjava Medicare i druge državne zdravstvene službe, te uvjete za stjecanje prava na povlastice i isplate. Sjetite se zatražiti taj paket informacija kad ste u uredu Medicare-a ili Informativnom centru za doseljenike ili posjetite njihovu web stranicu.

KAKO SE UPISATI U MEDICARE

Da biste se upisali u Medicare, trebate otici u ured Medicare-a 7 do 10 dana nakon dolaska u Australiju i sa sobom donijeti putovnicu, putne isprave i trajnu poravišnu vizu. Ako ispunjavate sve potrebne uvjete za pristup, bit ce vam urucen broj vaše Medicare iskaznice, koju cete dobiti poštom nakon otprilike tri tjedna. U vecini slucajeva platit cete lijecnicke usluge, a onda dobiti naknadu za dio placenog iznosa.

Ako hitno trebate ici lijecniku, možete se prijaviti u Medicare bez da cekate 7 do 10 dana i zatražiti privremeni broj.

Hitna medicinska intervencija dostupna je 24 sata dnevno u državnim bolnicama na odjelima za hitne slucajeve ('Casualty' ili 'Emergency').

Kako kontaktirati Medicare

Telefon
13 2011

Osobno

uredi Medicare-a
Medicare Office
30 Currie Street
ADELAIDE SA 5000

Medicare paket informacija
Paket informacija

(može se dobiti na raznim jezicima)

Medicare web stranica
www.medicareaustralia.gov.au

Uz Medicare postoje i mnogi razliciti fondovi privatnog zdravstvenog osiguranja koji mogu pokrivati usluge koje Medicare ne pokriva, npr. zubara, opticara, kola hitne pomoci. Da pronadete prikladan fond privatnog zdravstvenog osiguranja, pogledajte pod ‘Private health insurance’ u telefonskom imeniku Yellow Pages.

Više informacija o privatnom zdravstvenom osiguranju naci cete u 11. poglavlju, Zdravstveni sustav .

nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 26.02.2008., 15:06   #5
C.
Otvoriti bankovni racun
U Australiji ljudi svoj novac obicno drže u banci, stambenoj zajednici ili kreditnoj zadruzi. Vecina prihoda, ukljucujuci place i državne isplate, uplacuje se direktno na bankovni racun. Australci se koriste bankovnim i kreditnim karticama u razne svrhe.

6
Preporucuje se da otvorite bankovni racun u banci, stambenoj zajednici ili kreditnoj zadruzi u roku od 6 tjedana po dolasku, jer vam je tada obicno dovoljna putovnica za identifikaciju. Nakon 6 tjedana trebat ce vam dodatni oblik identifikacije da biste otvorili racun, pa biste mogli imati poteškoca ako nemate dovoljno isprava. Izvjestite banku o svome poreznom broju (TFN) da biste izbjegli placanje veceg poreza na stecene kamate.

Za daljnje informacije o otvaranju bankovnog racuna posjetite doljnju web stranicu.

Smarter Banking – maksimalno iskoristite svoj novac

www.bankers.asn.au

D. Prijaviti se Centrelink-u

Državna ustanova pod nazivom Centrelink pomaže u traženju posla, isplate socijalne zaštite i drugih vrsta pomoci. Novodošli stanovnici mogu se prijaviti u Centrelink da im se pomogne u traženju posla, priznavanju inozemnih kvalifikacija i upisu na odgovarajuce tecajeve. Centrelink isto drži obrasce za molbu za Tax File Number i može vam pomoci da predate molbu u Porezni ured, kako ne bi došlo do kašnjenja isplata.

Ako imate djecu, možda cete imati pravo na isplate obiteljskog doplatka kojeg
financira država da bi vam se pomoglo u podizanju djece.

Više informacija naci cete u 2. poglavlju, Pomoc u engleskom, 7. poglavlju,
Zapošljavanje i 8. poglavlju, Socijalna zaštita.

Kako kontaktirati Centrelink
Telefon 13 1021

Pomoc na drugim jezicima 13 1202
Osobno uredi Centrelink-a
Centrelink-ova web stranica Dobro došli u Centrelink

www.centrelink.gov.au

Za novodošle doseljenike Jeste li nedavno doselili u Australiju?
Informacije na drugim jezicima

Centrelink-ova pomoc – mi govorimo vaš jezik

E. Javiti se u Health Undertaking Service
Ako ste potpisali Health Undertaking (Form 815) (Suglasnost za obvezan
zdravstveni pregled) na zahtjev inozemnog predstavništva Ministarstva useljavanja i državljanstva (DIAC), morate nazvati Health Undertaking Service (Službu za obvezne zdravstvene preglede) nakon dolaska u Australiju.

Kad nazovete Health Undertaking Service, oni ce vam reci gdje je najbliža Health Authority Clinic (ovlaštena klinika) u kojoj možete obaviti preglede.

Health Undertaking Service 1800 811 334

(9-16 h, ponedjeljak do petak)

F. Upisati se na satove engleskog
Komuniciranje na engleskom jeziku vrlo je važno i otvara put uspješnom
nastanjivanju.

7
Tecajevi engleskog jezika za novodošle u Australiju osigurani su kroz Adult Migrant English Programme (AMEP) (Program engleskog jezika za odrasle doseljenike).
Kao novodošli stanovnik možda cete imati pravo na 510 sati besplatnog ucenja engleskog jezika (doseljenici po humanitarnoj osnovi mogu dobiti i više sati). AMEP nudi više nacina ucenja pogodnih za razlicite okolnosti. Prijavite se što prije ili biste mogli izgubiti pravo na satove jezika. Više informacija naci cete u 2. poglavlju, Pomoc u engleskom.

nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 27.02.2008., 13:03   #6
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 27.02.2008., 13:22   #7
G. Upisati djecu u školu
Po australskom zakonu djeca u dobi od 5 do 15 godina moraju ici u školu.**

**vilko koment/novi zakon je 16 godina ili 11 razreda sta dodje prije/

Djecu trebate upisati u školu što je prije moguce. Više informacija naci cete u 10. poglavlju, Školovanje i briga o djeci.

H. Podnijeti zahtjev za vozacku dozvolu

Ako imate trajnu boravišnu dozvolu i imate važecu vozacku dozvolu iz druge zemlje,na engleskom jeziku ili uz službeni prijevod iz prihvatljivog izvornika, imate pravo voziti prva 3 mjeseca nakon dolaska. Poslije toga, ako želite voziti, trebat cete imati odgovarajucu australsku vozacku dozvolu. Da biste dobili vozacku dozvolu, obicno trebate proci teoretski ispit, prakticni ispit vožnje i pregled vida. U Australiji vozacke dozvole izdaju državne i teritorijalne vlade.

Ako nemate vozacku dozvolu iz druge zemlje, trebat cete položiti vozacki ispit znanja
(Driver Knowledge Test) da biste dobili dozvolu za vozaca ucenika.:

U South Australiji Transport SA centri za usluge stranaka odgovorni su za izdavanje vozackih dozvola i registraciju motornih vozila. Za provjeru znanja i poznavanje cestovnih pravila u South Australiji postoji oprema i prijevodi na 24druga jezika osim engleskog.

Možete takoder stupiti u vezu s vama najbližim centrom za usluge stranaka, ciji popis ureda možete naci u telefonskom imeniku White Pages pod nazivom ‘Transport SA’.

Transport SA 13 1084

EDS Centre
108 North Terrace
ADELAIDE SA 5000
Website: www.transport.sa.gov.au


Napomena: U Australiji postoje strogi prometni zakoni i zakoni o vožnji pod utjecajem alkohola koje trebate poštovati. Više informacija naci cete u 5. poglavlju, Australski obicaji i zakon.

Za službeni prijevod vozacke dozvole vidite 2. poglavlje, Pomoc u engleskom.

8Pomoc u engleskom Usluge prevodenja i tumacenja

TUMACENJE

Ako ne govorite ili ne razumijete engleski, a trebate razgovarati s državnom
ustanovom, zatražite ih da kontaktiraju telefonskog tumaca koji ce vam pomoci komunicirati s ustanovom. Obicno ce vam se osigurati tumacenje putem telefona, ali ako je potrebno, državne ustanove mogu dogovoriti da tumac bude osobno prisutan.

Državna ustanova bi trebala platiti troškove tumaca. Svakako provjerite radno vrijeme državne ustanove s kojom želite razgovarati prije nego nazovete.

Ako vam je teško razumjeti automatizirane telefonske poruke državnih agencija, nazovite direktno Commonwealth Translating and Interpreting Service (TIS) (Službu za pismene prijevode i tumacenje) i oni ce vam pomoci.

TIS ima tumace za vecinu jezika. TIS telefonsku službu tumaca možete nazvati 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu po cijeni mjesnogpoziva.

Translating and Interpreting Service (TIS) 13 1450

TIS web stranica www.immi.gov.au/tis

Ako se želite obratiti Centrelinku, a potrebna vam je pomoc tumaca, možete nazvali

Centrelink direktno na:
Centrelink (uz pomoc tumaca)
Centrelink web stranica
13 1202
www.centrelink.gov.au

PISMENI PRIJEVODI VAŽNIH ISPRAVA

Engleski prijevod sažetaka/izvadaka iz nekih isprava koje su vam neophodne za nastanjivanje u Australiji možete dobiti besplatno od Department of Immigration and Citizenship (DIAC) (Ministarstva useljavanja i državljanstva). U te se isprave ubrajaju rodni i vjencani list, vozacka dozvola, školske kvalifikacije i podaci o radnome iskustvu.

Ako želite dobiti besplatan prijevod, trebate imati trajnu boravišnu dozvolu ili biti australski državljanin i trebate podnijeti zahtjev u roku od 2 godine nakon dolaska ili dobivanja dozvole za stalni boravak. Zahtjev za prijevod isprava trebate predati preko Adult Migrant English Programme (AMEP) službe (vidite dolje).

Prijevod ostalih isprava može se dobiti preko ovlaštenih prevodilaca uz placanje.
Popis ovlaštenih prevodilaca za vaš jezik naci cete na web stranici National
Accreditation Authority for Translators and Interpreters (NAATI) (Nacionalno
tijelo za akreditaciju prevodilaca i tumaca).

NAATI Hotline 1300 557 470

NAATI web stranica www.naati.com.au/

TIS rado prima upite australskih rezidenata i državljana koji su zainteresirani za honorarni posao tumaca za pružanje usluga tumacenja clanovima australske zajednice koji ne govore engleski. Ako dobro govorite engleski i još jedan jezik, razmislite o mogucnosti da postanete honorarni tumac za TIS. Za daljnje informacije nazovite TIS na 131 450 vezano uz zapošljavanje tumaca i radne uvjete.

9
Ucenje engleskog za odrasle

ADULT MIGRANT ENGLISH PROGRAMME (AMEP)


Možda cete imati pravo na besplatnu poduku engleskog jezika kroz Adult Migrant English Programme (AMEP) (Program engleskog jezika za odrasle doseljenike).
Vecina odraslih doseljenika s trajnim boravkom ima pravo dobiti do 510 sati poduke.
Izbjeglice i doseljenici po humanitarnoj osnovi mladi od 25 godina s niskim
obrazovanjem mogu imati pravo na 910 sati nastave engleskog jezika, dok oni stariji od 25 godina mogu imati pravo na 610 sati nastave.

Da doznate imate li pravo na poduku i da se prijavite za AMEP, trebate kontaktirati lokalni AMEP centar (podaci su niže navedeni).

Trebate se prijaviti u roku od 3 mjeseca od dolaska u Australiju ili od stjecanja
dozvole za stalni boravak i zapoceti pohadati nastavu u roku od 1 godine, inace možete izgubiti pravo na nastavu. Možda cete moci odgoditi pocetak pohadanja nastave nakon što se prijavite ako se prvo trebate brinuti o obitelji, raditi ili imate druge obveze. Trebali biste nastojati poceti pohadati AMEP nastavu što prije možete jer ce vam to pomoci da naucite osnove engleskog koje su vam potrebne kako biste se potpuno ukljucili u australsku zajednicu.

Vaš lokalni AMEP centar može vam pomoci na mnogo nacina. Mogu vam savjetovati najbolji nacin ucenja engleskog i organizirati vam besplatno cuvanje djece predškolske dobi dok pohadate nastavu. Mogu zatražiti odobrenje da vam se odgodi pocetak pohadanja nastave ako vam je to potrebno zbog obiteljskih ili poslovnih razloga. U vašem centru preporucit ce vam tecaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. To ce odrediti na temelju vaše obiteljske i poslovne situacije i razine znanja engleskog jezika. Takoder vam mogu pomoci u planiranju daljnjeg obrazovanja.

AMEP nudi niz mogucnosti ucenja. Postoji redovito ili izvanredno pohadanje nastave na raznim mjestima, ukljucujuci ruralna i regionalna podrucja. Takoder možete uciti i kod kuce putem dopisnog tecaja.

Adelaide CBD South Australia (CBD i diljem
Adelaide's English Language and države)
Employment Centre for Migrants TAFE SA English Language
LM Training Specialists Pty Ltd Services
Level 1, 68 Grenfell St 5th Floor, Renaissance Centre
ADELAIDE SA 5000 127 Rundle Mall
Tel: (08) 8223 5989 ADELAIDE SA 5000
Fax: (08) 8223 5998 Tel: (08) 8226 6555

Fax: (08) 8226 6882

Vaš Migrant Resource Centre (Informativni centar za doseljenike) (vidite 4. poglavlje,
Kome se obratiti za pomoc) i Centrelink (vidite 7. poglavlje, Zapošljavanje) imaju informacije o AMEP-u i drugim nacinima poboljšanja engleskog jezika.

10LANGUAGE, LITERACY AND NUMERACY PROGRAMME (LLNP)

Možda imate pravo na Language, Literacy and Numeracy Programme (LLNP)
(Program jezika, pismenosti i racunanja) ako ste vec završili AMEP tecaj ili nemate pravo na AMEP. LLNP se sastoji od ucenja engleskog, citanja, matematike i strucnih tecajeva da vam se pomogne u pronalaženju posla. Da biste imali pravo na LLNP, morate biti prijavljeni kao Job Seeker (tražitelj posla) u Centrelink-u (vidite 7.
poglavlje, Zapošljavanje).

Centrelink 13 1021

Ako ne govorite engleski 13 1202

LLNP web stranice

http://www.centrelink.gov.au/interne...y_numeracy.htm

OSTALE MOGUCNOSTI UCENJA ENGLESKOG

Tecajevi engleskog jezika takoder se mogu pohadati preko drugih obrazovnih
ustanova i društvenih centara (vidite 10. poglavlje, Školovanje i briga o djeci, pod Strucno obrazovanje).


=========

P.S. sa sve pokrajine ce biti na kraju "podaci za sve state"...u ovom textu je uzet primjer Juzne Australije....svi zakoni su isti po Australiji osim adresa ili WEB .

====

nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 27.02.2008., 14:23   #8
11Hitne službe Hitne službe

U hitnom slucaju nazovite 000 za:


Police (policiju)

Ambulance (hitnu pomoc)

Fire Brigade (vatrogasce)
Pozivi 000 (triput nula) su besplatni. Budite spremni dati svoje ime, adresu i telefonski
broj (ako ga imate) i reci koja vam služba treba.

Ako ne govorite engleski, prvo morate reci operateru koju vrstu pomoci trebate
(jednostavno recite: “Police”, “Ambulance” ili ”Fire”), a zatim recite kojim jezikom govorite. Izravno ce vas spojiti sa Službom za prijevode i tumacenje (TIS), stoga nemojte prekidati telefonsku vezu. TIS tumacce tada pomoci policiji, hitnoj pomoci ili vatrogascima da dobiju vašu adresu i ostale podatke.

Police (Policija)

U hitnom slucaju nazovite 000 i zatražite “Police”.

Za slucajeve koji nisu hitni nazovite 131 444 ili svoju mjesnu policijsku postaju.
Popis njihovih brojeva nalazi se pod nazivom ‘Police stations’ u telefonskom imeniku
White Pages. Policijske usluge se ne naplacuju.

Policija u Australiji nije vezana uz vojne snage i nema udjela u politici. Njihov je cilj zaštititi živote i imovinu u zajednici, sprijeciti ili otkriti kriminal i ocuvati mir. Policija može intervenirati u porodicnim pitanjima kad postoji sukob u obitelji ili se sumnja na fizicko, seksualno ili psihološko zlostavljanje.

Ambulance (Hitna pomoc)

Ako vam je potrebna hitna pomoc, nazovite 000 i zatražite “Ambulance”. Kola hitne pomoci pružaju hitan prijevoz do bolnice i lijecnicku pomoc na licu mjesta. Upamtite, NE SPUŠTAJTE TELEFONSKU SLUŠALICU ako ne govorite engleski – recite koji jezik govorite i tumac ce vam pomoci u pozivu.

U nekim državama i teritorijima služba hitne pomoci može biti besplatna ili uz popust onima koji primaju australsku državnu mirovinu ili koji imaju Health Care Card (zdravstvenu popusnu iskaznicu) (koju Centrelink daje osobama s niskim primanjima).*** Ako nemate takve povlastice, ova usluga može biti vrlo skupa, stoga bi možda bilo dobro postati ambulance member (clan hitne pomoci) ili pristupiti privatnom zdravstvenom osiguranju koje pokriva troškove hitne pomoci. Vidite 11. poglavlje, Zdravstveni sustav.
***
vilko koment:...ukoliko vas private insurance ne pokriva najbolje je imati ambulanc clanarinu, isto znati jeli vasa Hitna pokriva druge state...prije nego putujete.

SA Ambulance Service 1300 136 272

Požar

U hitnim slucajevima nazovite 000 i zatražite “Fire Brigade”. Vatrogasci gase požare, spašavaju ljude iz zapaljenih zgrada, a takoder pomažu i u situacijama gdje postoji opasnost od plina i kemikalija. U slucajevima koji nisu hitni nazovite jedan od brojeva navedenih pod nazivom ‘Fire brigades’ u telefonskom imeniku White Pages.

12Brojevi ostalih hitnih službi

Korisni brojevi hitnih službi navedeni su na pocetku vašeg lokalnog telefonskog
imenika White Pages. To su:

Poisons Information Centre 13 1126

(24-satna telefonska služba)

Child Abuse Prevention Services (CAPS) 1800 688 009

(24-satni besplatni pozivi za krizne slucajeve)

13Gdje potražiti pomoc.

Adult Migrant English Pragram (AMEP) (Program engleskog jezika
za odrasle doseljenike).

Uz poducavanje engleskog, vaši nastavnici u AMEP-u pomoci ce vam razumjeti australski nacin življenja i svakodnevne aktivnosti kao što su poslovanje s bankom, odlazak u trgovinu, podnošenje molbi za posao i sudjelovanje u zajednici.

Osobe koje su s vama u razredu bit ce u slicnoj situaciji kao i vi, pa ce moci s vama izmjenjivati korisne savjete. Više informacija o AMEP-u, naci cete u 2. poglavlju, Pomoc u engleskom.

Migrant Resource Centres (Informativni centri za doseljenike) i
Migrant Service Agencies (Agencije za usluge doseljenicima)

Migrant Resource Centres (MRCs) (Informativni centri za doseljenike) i Migrant
Service Agencies (MSAs) (Agencije za usluge doseljenicima) imaju osoblje koje daje informacije i pomoc kad dodete u Australiju, osobito ako dolazite iz zemlje koja je iz neengleskog govornog podrucja. Oni vas takoder mogu uputiti na druge korisne službe.

Obratite se:

The Migrant Resource Centre of South Australia Inc (MRCSA)

59 King William St
ADELAIDE SA 5000
Tel: (08) 8217 9500
Fax: (08) 8217 9555
Email: [email protected]
Website: www.mrcsa.com


Etnicke i društvene organizacije

Ima mnogo etnickih i društvenih organizacija koje vam možda mogu pomoci ili vas uputiti onima koji mogu pomoci. Takoder postoje klubovi, udruge i vjerske
organizacije u koje cete se možda željeti uclaniti. Njihov popis nalazi se pod nazivom ‘Clubs’ i ‘Organisations’ u telefonskom imeniku Yellow Pages. Vaš Informativni centar za doseljenike ili Agencija za usluge doseljenicima rado ce vam dati popis klubova i organizacija koji bi mogli odgovarati vašim potrebama i interesima.

Department of Immigration and Citizenship (DIAC) (Ministarstvo useljavanja i
državljanstva) financira Settlement Grants Programme (SGP) (Program dotacija za nastanjivanje), koji pomaže oko nastanjivanja novodošlim doseljenicima po humanitarnoj osnovi, doseljenicima koji su došli za svojom obitelji sa slabim znanjem engleskog i ovisnim clanovima obitelji obrazovanih doseljenika u ruralnim i regionalnim podrucjima sa slabim znanjem engleskog.

U sklopu SGP-a organizacije dobivaju dotacije za provodenje projekata koji ce
pomoci novim doseljenicima da se osamostale i ravnopravno sudjeluju u australskoj zajednici što je priije moguce. Projekti mogu biti u sljedecim podrucjima – Orientation to Australia (Usmjeravanje prema Australiji), Developing Communities (Zajednice u razvoju) i Integration (Integracija).

Daljnje informacije o SGP, ukljucujuci podatke o organizacijama koje SGP financira, možete naci na http://www.immi.gov.au/living-in-aus...tlementgrants/.

14Za lakše snalaženje pogledajte dolje navedene kontaktne informacije:

Aboriginal Catholic Ministry -
The Otherway Centre

185 Pirie Street
ADELAIDE SA 5000
Tel: 8232 1001

Informacije, daljnje upucivanje i rad
na slucajevima za afganistansku
zajednicu u širem gradskom
podrucju i u regionalnim podrucjima
SA

African Communities Council of
SA Inc.

59 King William Street
ADELAIDE SA 5000
Tel: 8217 9500

Pružanje pomoci oko nastanjivanja
Afrikancima u širem gradskom
podrucju Adelaidea.

Australian Refugee Association
Inc.

304 Henley Beach Road
UNDERDALE SA 5032
Tel: 8354 2951

Pomoc doseljenicima izbjeglicama
po humanitarnoj osnovi i njihovim
zajednicama u izgradivanju
zajednice, rad na slucajevima i
zastupanje u SA.

Rad na slucajevima i pomoc u
izgradivanju zajednice za sudanske
doseljenike u Adelaideu.

Pomoc u izgradivanju zajednice i
daljnje upucivanje za Sudance u
širem gradskom podrucju u SA.

Informacije, daljnje upucivanje, rad
na slucajevima i pomoc u
izgradivanju zajednice za africke
žene u Adelaideu.

Migrant Resource Centre of SA
Inc.

59 King William Street
ADELAIDE SA 5000
Tel: 8217 9500

Pomoc u izgradivanju zajednice za
mlade ljude iz Afrike i Srednjeg
istoka u SA.

Pomoc oko nastanjivanja za
doseljenike po humanitarnoj ili
obiteljskoj osnovi sa slabim
znanjem engleskog.

Multicultural Youth South
Australia Inc.

28 Hindley Street
ADELAIDE SA 5000
Tel: 8212 0085

Rad na slucajevima, pomoc u
izgadivanju zajednice i zastupanje
za multikulturnu mladež u
Adelaideu.

Murraylands Regional
Development Board

137 Adelaide Road
MURRAY BRIDGE SA 5253
Tel: 8535 7170

Pomoc oko nastanjivanja za ovisne
clanove obitelji obrazovanih
doseljenika sa slabim znanjem
engleskog u Murraylandsu.

15Lutheran Church of Australia -
SA / NT District

5 Marchand Street
MURRAY BRIDGE SA 5253
Tel: 8269 9300

Zastupanje i osnaživanje zajednica
iz Afrike i Srednjeg istoka u
sjevernom, zapadnom i istocnom
Adelaideu.

Osnaživanje malih i novih zajednica

– zapadnoafricke, sudanske,
centralnoafricke i afganistanske – u
sjevernom, istocnom i zapadnom
širem podrucju Adelaidea.
Lutheran Community Care

5 Marchand Street
MURRAY BRIDGE SA 5253
Tel: 8404 7391

Pomoc oko nastanjivanja africkim i
afganistanskim doseljenicima po
humanitarnoj osnovi i obrazovanim
ovisnim clanovima obitelji sa slabim
znanjem engleskog u MurrayBridge
regiji.

Middle Eastern Communities
Council of South Australia Inc.

59 King William Street
ADELAIDE SA 5000
Tel: 8217 9500

Rad na slucajevima, pružanje
informacija i izgradivanje
sposobnosi za zajednicu iz
Srednjeg istoka u Adelaidu.

Vietnamese Community in
Australia
SA Chapter Inc.

POBOX 180
KILKENNY SA 5009
Tel: 8447 8821

Rad na slucajevima, informacije,
daljnje upucivanje i zastupanje za
vijetnamsku mladež u Adelaideu.

Rad na slucajevima, informacije,
daljnje upucivanje i zastupanje za
vijetnamsku zajednicu u South
Australiji.

Riverland Multicultural Forum

23 Wilson Street
BERRI SA 5343
Tel: 8582 2288

Informacije, podrška i zastupanje
za doseljenike u Riverlandu.

Survivors of Torture & Trauma
Assistance & Rehabilitation
Service

12 Hawker Street
BOWDEN SA 5007
Tel: 8346 5433

Rad na slucajevima za doseljenike
po humanitarnoj osnovi (žrtve
mucenja i trauma) u Adelaideu.


nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 28.02.2008., 10:19   #9
Nema nastavka.

Za sve upute kao i PDF kliknite na daljnji link!

isto kao i za nastavak.........................

Zivot u Australiji-Smjestaj-i pocetak zivota na HRVATSKOM!

sretno dosli u australiju ili sretan dolazak

Vilim Vilko K.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 28.02.2008., 10:26   #10
Hvala, Vilko!
Nemam vremena sve citati, ali cini se vrlo korisno, sejvam si linkove
Bad Robot is offline  
Old 01.03.2008., 19:59   #11
ja sam sve pročitao ,i da jako je korisno
goran-cro is offline  
Old 03.03.2008., 09:22   #12
Da li ti je netko rekao da si car??

Svaka čast
Tiffany_lampa is offline  
Old 03.03.2008., 12:56   #13
sve si lijepo napisao, samo nam nisi rekao kao otići
Šalim se naravno. Pokušavao sam nekoliko puta ali neide.
Nisam uspio položiti onaj fucking IELTS test.
__________________
Kako oblikovati potpise?
Eagle30 is offline  
Old 04.03.2008., 09:00   #14
Imate dosta bodova?...Ali koliko kosta emigracija za Australiju?

Slijedeci podaci su prevedeni na "vilkov hrvatski"

Kao i sve informacije uvijek je vrijedno sam provjeriti "nove promjene zakona".

A ovaj post je mislim do sada najbolja informacija data zajedno napisana, jer mnogo od nas je davalo stotine puta i pisalo godinama...svi ti savjeti i zakoni su se mnogo promjenili.....ovaj danasnji ako citate sa zadnjim koji pisem je sve skupa veoma dobra informacija isto kao i "zakoni i sta se mora znati kada se stize ili priprema u Australiju.
Pocetak života u Australiji, za one koji su vec dosli ili dolaze!Podaci su sa linka "migration agent"....4 March 2008.

www.australia-migration.com

Podaci su tocni prema njihovim pisanju

ASA Consultants provides this web site not as professional advice but as guidelines for convenience only, upon the condition that the user, by receiving, reading and listening to the material contained on this web site, agrees not to act in reliance upon it without first satisfying himself/herself by independent enquiry or advice as to the correctness, accuracy, relevance, currency, reliability or otherwise of that material, including (without limitation) representations of fact, nature, quality and suitability.

"nema nista zabadava"

Trosak emigriranja u Australiju!

Trosak svakoga emigranta su veoma razliciti, ovisno samac, obitelj ili dvoje ili obitelj sa dijecom.
Osim po broju clanova isto nismo svi jednaki, svatko ima svoj standard ili obicaj,isto sta smatra normalno za drugu osobu je “poseban izdatak”,samo kao primjer.

Jedni ce emigrirati u Sydney, dok ce drugi 2-3.000km dalje recimo u Adelaide Juznu Australiju….a neki da ne govorimo u desert recimo u kopanje opala ili u jedan od novih rudnika, koji zaposljavaju na desetke hiljade osoba.

Viza kosta ovisno koje je “kategorije”/specific visa class/….moze biti od AU$200 do…..AU$ 70.000. $(za roditelje contributory)

Prosjecna viza(ukljucujuci drzavne stampe i sve prefessional troskove) je -+ AU$5.000 do $7.000 za obitelj unit.

Kada gledamo u emigracijske troskove to su 4 najvaznija troskova.

1/Emigracijska molba.

2/Selenje u Australiju/avionske karte,trosak ulazne vize i konacno “ovisno
jedan kofer po osobi ili mislim veoma rijetko da ce netko slati namjestaj i automobile u kontaineru preko mora”.

3/Cijena smjestaja u Australiji …iznajmljivanje stana ,unita ,apartmenta, automobil?, a gdje je sve drugo?

4/ Druge stvari prema potrebi…a tih ima veoma mnogo!!!!

ASA vam moze pomoci sa savjetima i planirati kako sve obaviti.

Emigration molba kostanje.

*Svaka molba ima svoja pravila i kondicije.

*Kao takva ima specific ratu i cijenu, koja ce biti za vas slucaj.

*Nase cijene su “garantirane za 30 dana “ od datuma finalizacije vaseg testa.

Ta cijena ukljucuje sve osobe koje su navedene u molbi…kao suprug i ovisna dijeca.

VIZA molba cijena

Mi dajemo totalnu cijenu za svaku molbu….u toj cijeni ili estimatu pruzeno vama je ukljuceno:


*Sve troskove koje treba platiti DIAC.

*Sve ASA profesionalne troskove u vezi sa molbom.

*Slobodnu posjetu konzultanta u Australiji ili u vasoj sadasnjoj zemlji ,kada posjecujemo u vasoj zemlji druge osobe.

*Sve troskove postarine od ASA tu DIAC u vezi sa vasom molbom.

*Sve osobe u obitelji koje mogu biti ukljuceni u molbu.

*Sve e-mail,telephone,osobne konzultacije sa vama u vezi sa vasom molbom, od prvoga dana do dana kada je vasa viza odlucena.

*Sve konzultacije izmedju ASA I DIAC u odnosu za specijalnu molbu.

*Troskove koji se placaju authoriti za “potvrdu i prepoznanja zanimanja “, ako je potrebno.

*Dostup kao pristupnik u ovome website.

*Slobodni opceniti savjeti.

*Slobodan “dobrodosli savjeti/pack”, kada stignete u Australiju.

nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 04.03.2008., 11:24   #15
Slijedeci troskovi moraju biti placeni od vas.


*Trosak oko dobivanja medikalne potvrde i x-ray za molbu/molbe.

*Trosak oko slanja dokumenta/molbe tu ASA.

*Trosak oko policijske/kriminalne potvrde.

*Trosak oko placanja kredit karte ili Bank racuna.

*Svaka povisica troska za DIAC

*Trosak od IELTS test.

*Trosak oko pravljenja “potvrdjenih duplikata” i kopije od vase molbe.

*Telefonske troskove tu ASA.

*GST/potrosacki porez/koji se placa u Australiji, ce biti dodan vasemu finalnom racunu.

*GST/potrosacki porez/koji se placa u Australiji, ce biti dodan vasemu finalnom racunu.

*I svaki drugi trosak”koji nije bio specifikli ukljucen u predracun”Kako da budget/racunate vasu molbu i trosak selenja u Australiju.

Molba-

>Dodaj tu totalni estimate trosak za molbu, kao predvidjeno od ASA slijedece:

>Doktorski pregled i X-ray pregled +- AU$100-200 po osobi*

>Police potvrda +- AU$10 po osobi*

>Trosak od kopija i “potvrda da su ovlasteni” +- AU$30 *

>Bank troskovi +- 1-3% od cijeloga iznosa ako je placeno sa credit card/Visa kart,ili AU$20-75 ako je placeno Bank cheque ili transferom.

>IELTS test(ako je potreban)AU$350 po osobi *

>Drugi razliciti troskovi +-AU$50 *

* = prosjecna internacionalna cijena.

Prosjeci cijeli trosak za Skill emigration AU$5.000 – 7.500.

Business skill emigration AU$7.500 - 13.000

Nastavak/
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 04.03.2008., 13:30   #16
Quote:
VILKO kaže: Pogledaj post
Slijedeci troskovi moraju biti placeni od vas.


*Trosak oko dobivanja medikalne potvrde i x-ray za molbu/molbe.

*Trosak oko slanja dokumenta/molbe tu ASA.

*Trosak oko policijske/kriminalne potvrde.

*Trosak oko placanja kredit karte ili Bank racuna.

*Svaka povisica troska za DIAC

*Trosak od IELTS test.

*Trosak oko pravljenja “potvrdjenih duplikata” i kopije od vase molbe.

*Telefonske troskove tu ASA.

*GST/potrosacki porez/koji se placa u Australiji, ce biti dodan vasemu finalnom racunu.

*GST/potrosacki porez/koji se placa u Australiji, ce biti dodan vasemu finalnom racunu.

*I svaki drugi trosak”koji nije bio specifikli ukljucen u predracun”Kako da budget/racunate vasu molbu i trosak selenja u Australiju.

Molba-

>Dodaj tu totalni estimate trosak za molbu, kao predvidjeno od ASA slijedece:

>Doktorski pregled i X-ray pregled +- AU$100-200 po osobi*

>Police potvrda +- AU$10 po osobi*

>Trosak od kopija i “potvrda da su ovlasteni” +- AU$30 *

>Bank troskovi +- 1-3% od cijeloga iznosa ako je placeno sa credit card/Visa kart,ili AU$20-75 ako je placeno Bank cheque ili transferom.

>IELTS test(ako je potreban)AU$350 po osobi *

>Drugi razliciti troskovi +-AU$50 *

* = prosjecna internacionalna cijena.

Prosjeci cijeli trosak za Skill emigration AU$5.000 – 7.500.

Business skill emigration AU$7.500 - 13.000
Nastavak/
Izgleda da moras biti miloner da bi emigrirao u kengustraliju
Sa ovolikom lovom tko je lud da pomislja na emigraciju kod nas za 13.000$ mozes kupiti direktorsko radno mjesto da nemas ni dana skole hehehehe a ne toliku lovu dat za emigriranje i tamo kopat kanale ili klokane hvatat
__________________
Covjek je najsavrsenije bice na svijetu a moze ga napravit svaka budala.!
vavi is offline  
Old 04.03.2008., 13:42   #17
Vavi,bas si opi*en

A sad da se vratim na temu ...
Ovako,vidim da se jadan Vilko slomi pisajuci o AU - i svaka mu cast na tome jer meni bi vec jednom dosadilo
Ja imam dosta poznanika ,pa i prijatelja - koji su se vratili u HRV iz AU -
Bas kad sam pitala ovog jednog prijatelja sto se vraca u HR - kaze mi , yebate ja tamo radim kao konj ,samo posao -kuca -posao i kad dodjem u HR vidim da sve ono sto ja imam u AU imaju i oni u HRV bez da crnce po cijele dane a uz to su jos u svojoj Domovini - i eto odlucio sam se vratit.
cica_mica is offline  
Old 04.03.2008., 14:30   #18
Quote:
cica_mica kaže: Pogledaj post
Vavi,bas si opi*en

A sad da se vratim na temu ...
Ovako,vidim da se jadan Vilko slomi pisajuci o AU - i svaka mu cast na tome jer meni bi vec jednom dosadilo
Ja imam dosta poznanika ,pa i prijatelja - koji su se vratili u HRV iz AU -
Bas kad sam pitala ovog jednog prijatelja sto se vraca u HR - kaze mi , yebate ja tamo radim kao konj ,samo posao -kuca -posao i kad dodjem u HR vidim da sve ono sto ja imam u AU imaju i oni u HRV bez da crnce po cijele dane a uz to su jos u svojoj Domovini - i eto odlucio sam se vratit.

Od mene se nikada nije culo da hvalim australiju, nego uvijek pisem istinu.
Ima svoje dobre kao i lose strane....socijalno joj je jedno od najvecih problema u usporedbi sa Evropom...ali to moze samo znati onaj koji nije nikada primio socijalno....jer nije postajalo do 1974...dok je svugdje po vecini svijeta bila normalni uslovi bolovanje placeno.

Sa ovom temom zelim otvoriti oci osobima koliko je i tesko doci i koliko i kosta....nije to otici u Njemacku ili Irsku.

Sta se tice zivota on nije za svakoga da zivi ovdje ....danas u usporedbi sa 40godina unatrag nema usporedba koliko je sada bolje i lakse.

Samo treba biti iskren sa sobom...sta ocekujes od Australije i kakav posao?

Osoba koja imaju samo srednje skolovanje mogu zaboraviti u Australiju....i mi imamo takove nezaposlene, imamo i inginjere raznih nacija koji voze taxije po Sydneyu i Melbournu.

Mnogo osoba zaboravi kada su dosli da nisu radili nego su se doskolovali ili su radili razlicite poslove dok nisu dosle na nesto bolje....sta rade sada ....a odgovaraju drugima nema problema posla koliko zelis....jest ima posla , gdje i koliko daleko i koliko se placa.

Ali ako ste stvarno skill zanatlija pogotovo sa iskustvom posla ima....ali kako doci?

Zato i pisem ovu temu....jer to je najveci problem.
Ukoliko imate sponsora vi ste u redu, ali doci ovdje drugim nacinom je veoma tesko.

Prosle su godine kada je Australija trebala podignuti stanovnistvo do negdje oko 1980....danas oni to ne trebaju nego TREBAJU STRUCNU SKILL OSOBU.....a njih ima sve manje po cijelome svijetu

A najvise je zajebala labor parti kada je pocela uzimati Azijce kao migrante.

Samo toliko da znadete vi ste iza Azijca u redu za posao...prije ce zaposliti njega nego vas.

Nekada je bila "Bijela Emigracija" i njihove sluge kao Libanezi, Arabi i Indijci, isto govno kao i u UK.

Tako da se razumijemo ja ne reklamiram Australiju za dolazak ....nego toliko osoba zeli doci ,a nije im jasno koliko malo prilika imaju i koliko je trosak.

E sada mnogi se nece sloziti sa ovim sta ja kazem.

Da otidjem jedan korak dalje i kazem sta znadem 20-30 godina je slijedece ....ova zemlja ne moze imati mnogo vece stanovnistvo ....jer nema vode niti proizvodi dovoljno elektricity....i sve se vrti oko Sydneja i Melbourna ....sta ce uskoro u slijedecim godinama postati nezaposlenica i propast, sa osobima koja nemaju osnovno znanje snalazljivosti....kako da prezive u losim uslovima ....nesto sta mi drugi znademo i zivimo godinama u susi i bez vode.

Australija ima 21 milion stanovnika ona ne moze imati mnogo vise, jer nema obradljive zemlje sve je uz obalu, vjetar nosi zemlju, i prekasno je da se takova zemlja ponovo obradjuje jer se je izgubila.

Ne moze se zivjeti samo od IT i kancelarija, da to postoji treba razvijena industija sta je i imamo , ali nemamo vodu da se ta industrija moze razvijati i stotine hiljada osoba zaposliti....ali tko sam ja?....samo jedan od osoba kojih ima mnogo koji zapazuju godinama, sta se dogadja ....i sada ce probati labor drzava sve to ispraviti u 5 -15 godina

To je za osobe koje su to trebale srediti /a ne zapustiti zadnjih 50 godina, ako ne i prije.
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Old 04.03.2008., 14:44   #19
nastavak/

Avionska karta/te i ostali troskovi!

>Misli da uvjerite vasu vizu/potvrdite prvi puta kada vam je viza odobrena/.
To mozda znaci da morate posjetiti Australiju dva puta /primjer/.
Jednom da potvrdite validation vize …sta je obicno 6-8 mjeseca nakon sta je viza odobrena….mozete ostati u Australiji kada napravite prvi validation vize, ili mozete se vratiti natrag i “pocmete residence kasnije”.

U svakom slucaju morate se drzati pod kojim ste uslovima dobili vizu .
Nema nikakove tarife za platiti na ulasku u Australiju.

Kucne stvari/ako ste odlucili da ih saljete sa container/kontaijner/.

>Stvari od trisobne tu cetverosobne kuce/stana bi trebale stati u 20 ft/oko 6.5 metra.
Trosak oko pakiranja, putovanja do mjesta u Australiji i istovar, mnogo zavisi o mjestu odkuda idete i kuda se selite u Australiji.
Trosak moze lagano biti AU$4.000-???AU$10.000.

Prvih 12 mjeseci u Australiji


>Kada prvo iznajmite stan morate racunati da ce se od vas zahtjevati “security bond”/osiguranje za ostetu/ isto kao i “rent/stanarina “….unaprijed, zavisno o vlasniku.
==============
Vilkov koment:
>Kako cete sa namjestajem i automobilom, masinu za pranje, i ostalim kucanskim potrebima je veoma zavisno o vasim mogucnostima kao i situaciji imate li posao ,imate li nekoga tko moze za vas garantirati kazati dobru rijec u ducanu da dobijete stvari na zajam, sa dobrim uslovima malim kamatima.

Nastavak sa ASA.

>Nas prijedlog je da napravite “budget”/predracun za pocetak 3 mjeseca AU$15-20.000 da si pomognete na pocetku dok nemate punu placu….to bi bilo /za tipikalnu australijsku obitelj od 4/

>Ako ocekujete da cete zaraditi AU$4.000 na mjesec netto/poslije odbitka, nas savjet je da napravite”budget za sebe….sa slijedecim lines.
Stanovanje,hrana, utilities, transport i drugo.

>Prva tri mjeseca = 3x $4.000=$12.000

>Slijedeca tri mjeseca= 3x 50% od expected mjesecnoga dohodka = $3.000

>slijedecih 6 mjeseca =6 x 25% od expected mjesecnoga dohodka = $6.000

Totalno AU$21.000

Jasno da ako ste samac da ce trosak biti veoma mali sa usporedbom sa obitelji sa dijecom.


Vas totalni “grubi” predracun za koji imate predracun je slijedeci-

>U tome je ukljucen sav trosak od 1-5.


Samac AU$12-18.000

Dvoje AU$20-30.000

Obitelj 3-4; AU$30-40.000

Obitelj od 5; AU$50.000 +
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014

Zadnje uređivanje Vilko : 04.03.2008. at 16:09.
Vilko is offline  
Old 04.03.2008., 16:03   #20
4/3/2008

AUD/Australijski dollar=

1 AUD=0.9381 USA

1 AUD=0.6170 EUR

1 AUD=0.9776 CHF

1 AUD=0.4730 GBP

1 AUD=0.9284 CAD

1 AUD=4.4674 HRK
__________________
Eight days in Sydney.
Ja sam prezivio 3 raka,2011 R/bubreg izvadjen,2012 rak prostate i mjehura sve izvadjeno,2013 rak se vratio na limfne cvorove...43 godine kronicne bolove.I izgubio sina Daria 50 godina staroga." ostalo mi je 2 mjeseca zivota...umirem,Octobar 2014
Vilko is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 17:30.