Želite vidjeti kako vam je izgledao zavičaj za vrijeme AU?
Pipl,
ako želite vidjeti kako je izgledao vaš zavičaj na austrougarskim vojnim kartama u periodu 1882-1910... recite mi područje... pa ako ga posjedujem poslat ću vam scan...
Naime, AU je između 1876 i 1914 izdavala vojne karte u mjerilu 1:75000.
Radi se o 744 karte cijelog carstva. I dan danas se te karte smatraju vrhuncem evropske kartografije. Nedavno su frajeri uzeli kote sa nekih tih karata i usporedili ih sa GPS podacima.... stari majstori su fulavali u 100njak metara (!!!!)...
Teritorij današnje Hrvatske je u toj kolekciji obuhvaćen na 98 karata (nemam ih sve)...ali ako posjedujem rado ću uploadati fotku na forum i malo prokomentirati...
Zadnje uređivanje Blackmore : 26.02.2008. at 21:30.
Teritorij današnje Hrvatske je u toj kolekciji obuhvaćen na 98 karata (nemam ih sve)...ali ako posjedujem rado ću uploadati fotku na forum i malo prokomentirati...
Točno mi reci koji dio Međimurja... koji dio Zagorja?
Zagreb imam na tri karte: 1882, 1900, 1910...
Karlovac se nalazi točno na pregibu između dvije karte.. odluči se: sjeverni dio ili južni... ili oboje... hehehe...
Poštovani Magore,
istina, ali to su karte 1:200 000... u boji... sa puno manje detalja i toponima... Od svake takve oni su radili 8 karata u mjerilu 1:75000...
Jel može Baranja?Područje oko Belog Manastira?
Svaka ti chast na trudu!
Hehehe...
Čuj, nisam uzaludno godinama obilazio antikvarijate u Beču i Grazu...
I noćima skenirao te karte... da bih, kako ja volim reći, "sačuvao hrvatsko nacionalno blago", bez obzira što su te karte izrađivali u većini slučajeva austrijski oficiri...
Stiže Beli Manastir i okolica ali poslijepodne... naime, sad sam na poslu a sve karte su mi doma, u laptopu...
Točno mi reci koji dio Međimurja... koji dio Zagorja?
Zagreb imam na tri karte: 1882, 1900, 1910...
Karlovac se nalazi točno na pregibu između dvije karte.. odluči se: sjeverni dio ili južni... ili oboje... hehehe...
ako može Čakovec i gornje međimurje, prema SLO
Za Međimurje, bio bih zahvalan ukoliko bi skenirao predio Čakovec-Prelog!
Zagorje me zanima u okolici Kumrovca, dok me Zagreb zanima u predratnom razdoblju (dakle, 1910. bi bila poželjna).
Karlovac me zanima cijeli, tako da bih bio više nego zahvalan kada bi uložio obje karte.
Unaprijed hvala!
Za Međimurje, bio bih zahvalan ukoliko bi skenirao predio Čakovec-Prelog!
Zagorje me zanima u okolici Kumrovca, dok me Zagreb zanima u predratnom razdoblju (dakle, 1910. bi bila poželjna).
Karlovac me zanima cijeli, tako da bih bio više nego zahvalan kada bi uložio obje karte.
Unaprijed hvala!
Što se tiče Zagreba stvar je tu vrlo interesantna...
Na karti iz 1882 nema Gl. Kolodvora, Sava nije bila regulirana (da izgleda kao polumjesec kroz Zagreb)... dok na krati iz 1910. stvari već izgledaju drugačije...
Upload slijedi posijepodne...
P.S. OK, ide i cijeli Karlovac
Pipl,
ako želite vidjeti kako je izgledao vaš zavičaj na austrougarskim vojnim kartama u periodu 1882-1910... recite mi područje... pa ako ga posjedujem poslat ću vam scan...
Šibenik sa okolicom ako može...
Puno očekujem ali najbolje bi bilo kada bi mogao sve karte uploadati na neki FTP server...
Najprije što će se dogoditi je da ću zakupiti neku galeriju u Zgbu na mjesec dana i otvoriti izložbu...
Nemaš frke stari.
Ali, ti posebno obrati pažnju na kartu Pule i okolice (kad ju uoploadam)...
Još dan danas su vidljive granice grunteva koje su dobili rimski vojnici kao svoje latifundije.... ne bih htio pogriješiti ali čini mi se da se zovu centurioni.