Natrag   Forum.hr > Sport > Nogomet > Navijači

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.03.2008., 17:52   #1
Ultras Vinkovci

Vinkovci su grad u kojem ljudi njeguju lokalpatriotizam, a posebno su osjetljivi na sve vrste nepravdi kojima je HNK Cibalia kroz povijest svoga postojanja često izložena, što je i dovelo do stvaranja publike, koja zajedno uz klub, prkosi svima!

Sama navijačka publika se može podijeliti u dvije skupine. Prvu čine tradicionalisti, nešto umjereniji, koji također vrlo emotivno proživljavaju utakmice sa «zapada» i one temperamentnije sa «istoka» koji su ujedno najvažnija podrška ali i najveća kritika.

Ovi drugi djeluju od '82. pod imenom «ULTRAS – VINKOVCI», i pored vjernosti klubu i gradu izraziti su domoljubi, pa pored Cibalije prate i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Djelovanje je organizirano kroz Udrugu navijača koja, iako inferiorna u mnogo čemu, uspoređujući se s drugima čini sve kako ne bi zaostajali, već bili uz bok, a u ponekim dijelovima i prednjačili na navijačkoj sceni RH

Klub nema značajnijih uspjeha niti trofeja što bi privlačilo mase navijača, kao što je to slučaj s najpoznatijim hrvatskim klubovima. Oni iz redova najtemperamentnijih, upravo iz te neravnopravne borbe s bogatijima i moćnijima crpe snagu i jačaju podršku voljenom klubu, po čemu predstavljaju svojevrstan fenomen na hrvatskoj navijačkoj sceni te uživaju dostojan ugled i poštovanje ostalih skupina.


Povijest...

Usporedo sa rođenjem i nastajanjem HNK Cibalije, od samih njezinih početaka, dok je još bila u povojima, s njezinim uspjesima ali i posrtajima, rasle su i stasavale generacije simpatizera i prijatelja, pristaša, članova i pripadnika, jednom riječju navijača Cibalije. Ti prvi navijači Cibalije bili su na neki način pioniri vinkovačkog navijaštva.

Sedamdesete i početak osamdesetih godina (1982. godinu Ultrasi obilježavaju kao godinu kada je navijački pokret prerastao u pravu scenu u gradu na Bosutu ) navijači vinkovačkog Dinama čine bitan korak prema naprijed te postavljaju kamen temeljac budućim nadolazećim generacijama. Na tom temelju u za Vinkovčane zlatnim osamdesetim godinama, domaći navijači postaju prepoznatljivi kao izrazito spremni za tuču i odmjeravanje snaga sa drugim navijačkim skupinama u kojima su po priznanju svojih suparnika bili veoma uspješni.

U tom vremenu za naziv grupe pojavljuje se prijedlog “Čarugini momci” (po slavnom slavonskom odmetniku i njegovoj bandi) kao jedinstvenom nazivu domaćih navijača, no to se nije realiziralo i navijači kluba iz Lenija za sve su i dalje jednostavno ostali “Vinkovčani”, kako su ih ostali navijači najčešće nazivali. Nešto kasnije uz naziv Vinkovčani, domaći navijači su se nazivali i “Ekipa Vinkovci” te rjeđe “Ekipa smrti”.

U sezoni 1989/90 nastaju navijačke grupe Aurelia, Croatia boys, Hooligans, Chaos boys… smještene na jugoistočnoj odnosno južnoj tribini vinkovačkog stadiona. Početkom Domovinskog rata navijački šal vinkovački navijači među prvima zamjenjuju sa puškom. U ratu se svojom ulogom posebno ističu i dokazuju kako na domaćem bojištu tako i na ratištima širom Hrvatske (Zadar, Brod…) i Herceg-Bosne (Modriča, Derventa, Gornji Vakuf…) Nažalost mnogi za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku daju i ono najvrjednije što imaju a to je život. Zato nas spomen ploča na zapadnoj tribini, gdje su se okupljali prvi vinkovački navijači, zauvijek podsjeća na njihovu žrtvu.

Osnivanjem HNL-a pojavljuje se nekoliko prijedloga za jedinstveno ime navijača Cibalije kao što su Križari, Citadela, Hooligans… no prevladava jednostavno, uočljivo i prepoznatljivo ime “Ultras” što je u navijačkom poimanju ekstreman, radikalan, bolji, jači, veći… Bilo je to 1992.godine kad se na istočnom donjem stajanju, među domaćim navijačima pojavljuje i prvi transparent Ultras. Tako se nakon naziva “Vinkovčani, Ekipa Vinkovci, te grupa Aurelia, Chaos boys, Croatia boys… “ u HNL Cibalijini navijači ušli ujedinjeni pod imenom “Ultras”.

Upravo navijačka skupina Ultras svojim gostovanjima i domaćim predstavljanjima nastavlja put koji su ugazili njihovi prethodnici i obilježava prvih nekoliko godina HNL-a. (prva bakljada, prvi neredi, prvi prekid u ligi…) Devedesete Ultrasi pamte po svojim vrlo dobrim predstavljanjima ali i po rijetkim krizama koje je skupina uvijek u kratkom periodu znala uspješno prebroditi. U 21. stoljeće skupina Ultras ulazi još organiziranija, jača i moćnija.

U skupini se neskriveno ističe svoje politički krajnje desno opredjeljenje, koje se izražava i među navijačima nacionalne nogometne reprezentacije u kojoj Ultrasi imaju jednu od vodećih pozicija i gdje čine samo jezgro ekipe koja vjerno prati kockaste. Skupina Ultras svojim je dugogodišnjim djelovanjem čvrsto zauzela i osigurala mjesto koje je drži u vrhu Hrvatske navijačke scene.

Hijerarhija...

Nepisana hijerarhija u navijačkoj skupini Ultras može se posložiti u oblik piramide. U samom vrhu te piramide nalazi se jezgro skupine od provjerenih 30-ak starijih i iskusnijih navijača. Ti momci su idejno-pokretačka snaga grupe i sve akcije i pripreme oko tekmi polazile bi od njih. Iz tog jezgra izdvaja se prva ekipa iz koje se opet svojim autoritetom ističu predvodnici, vođe ili lideri grupe.

Pripadnika ili članova grupe je između 150-200 i od njih se s godinama navijačkog staža na tribinama očekuje da za grupu izbaci najdarovitije pojedince i filtrira ih u samo jezgro skupine. Simpatizera ili prijatelja kluba ima od nekoliko stotina do nekoliko tisuća, a brojka varira od utakmice do utakmice odnosno od njezinog značaja. Veterana ili stare ekipe, na tribinama se okupi stotinjak do dvjesto, ne sudjeluju u donošenju odluka, no svojim prisustvom savjetima i iskustvom itekako doprinose stilu i ukupnom dojmu skupine Ultras. Vojno rečeno služe kao pričuva kakvu bi svaka vojska htjela imati.

Brojnost...

Sama brojnost skupine kao kod drugih grupa ovisi o značaju utakmice i položaju kluba na ljestvici. Ma kakvo vremenske prilike bile i ma kakve krize potresale klub na navijačkom stajanju naći će se između 100 i 200 Ultrasa. Ova brojka onih najvjernijih navijača na derbiju može narasti za dva do tri puta, a ako bi se poklopilo da Cibalia igra sudbinski važnu utakmicu, Ultrasa bi se na svom kopu skupilo respektabilnih tisuću i više. Što s obzirom na veličinu grada i vječne klupske prosječnosti grupu Ultras stavlja u sam vrh navijačke ljestvice u Hrvata. Velike utakmice koje su privukle veći broj Cibalijinih pristaša su: ’92 Cibalia-Croatia (preko 1000 Ultrasa), ’97. u četiri utakmice (Segesta i Slaven Belupo) kvalifikacija za ostanak u ligi, igranim u Zagrebu (na svakoj tekmi oko 1000), ’98 kvalifikacije u Zagrebu za ulazak u prvu ligu (Split, Zagorec i Segesta oko 1000 navijača), finale kupa ’99. u Zagrebu, Cibalia-Osijek (između 4000 i 5000 Ultrasa ), 2000. prvo kolo Intertoto kupa, Cibalia-Obilić (pun stadion među kojim i oko 1500 Ultrasa), više stotina Ultrasa na gostovanjima u Zagrebu, Brodu, Varaždinu, Osijeku, Đakovu…
dr. van Nostrand is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2008., 02:04   #2
Vinkovački ratnici
wallace is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2008., 20:23   #4
oni su po brojnosti 5. ali po drugim stvarima su par stepenica iznad armade i kohorte
__________________
"Fight and you may die. Run and you will live at least awhile. And dying in your bed many years from now,
would you be willing to trade all the days from this day to that for one chance, just one chance, to come back here as young men and tell our enemies that they may take our lives but they will never take our freedom!"
soulcrew is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2008., 20:24   #5
nebi baš reka da ih je bilo na finalu kupa 4000-5000
Irriducibili is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2008., 20:26   #6
Quote:
soulcrew kaže: Pogledaj post
oni su po brojnosti 5. ali po drugim stvarima su par stepenica iznad armade i kohorte
ne negiram tu tvrdnju ali me zanima na što misliš...
Irriducibili is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2008., 20:43   #7
Meni su oni uvijek bili dobri, ne ulazim sad u neko rangiranje al uvijek sam ih smatrao ozbiljnijim od kohorte.
__________________
sto koraka tu od Save
edge79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2008., 21:33   #8
A di su Pekari iz Nuštra
__________________
zvuk jednog života
B52 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 00:26   #9
Quote:
edge79 kaže: Pogledaj post
Meni su oni uvijek bili dobri, ne ulazim sad u neko rangiranje al uvijek sam ih smatrao ozbiljnijim od kohorte.
na osnovi čega?
zli_fetus is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 01:16   #10
Neeeee, ne opeeeet ... molim vas, ne uništavajte topike

(edž, ispričaj se, molim te)
__________________
zvuk jednog života
B52 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 01:28   #11
Quote:
zli_fetus kaže: Pogledaj post
na osnovi čega?
Na osnovi toga što nikada nisu bili jak klub ali su uvijek davali standardnu podršku tom klubu. I danas, ja ih smatram 4. grupom u Hrvatskoj, odmah iza BBB-a, Torce i Armade.
__________________
Lajte kere varošanke, odlično vas znam, lajte samo znajte da vas ne slušam!
Greener is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 10:25   #12
Evo ispričavam se!
__________________
sto koraka tu od Save
edge79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 11:34   #13
Predobro (ako je bilo već, sorry... al' slučajno sam naletio na ovo)

http://farm1.static.flickr.com/209/4...1540aab9c7.jpg
__________________
zvuk jednog života
B52 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 11:59   #14
Quote:
B52 kaže: Pogledaj post
Predobro (ako je bilo već, sorry... al' slučajno sam naletio na ovo)

http://farm1.static.flickr.com/209/4...1540aab9c7.jpg
ja sam tu sliku vidio na ovom videu:

http://www.youtube.com/watch?v=lhnsZlbILik

Predobra je to je ono kad su glumli zombije il kaj već na Maksimiru.
__________________
Lajte kere varošanke, odlično vas znam, lajte samo znajte da vas ne slušam!
Greener is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 12:06   #15
Quote:
Greener kaže: Pogledaj post
Na osnovi toga što nikada nisu bili jak klub ali su uvijek davali standardnu podršku tom klubu. I danas, ja ih smatram 4. grupom u Hrvatskoj, odmah iza BBB-a, Torce i Armade.
ako ništa, onda je najbolji pokazatelj taj da u vinkovcima nema torcide vinkovci ili bbb vinkovci... Samo Ultras i Cibalia!!!
dr. van Nostrand is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 16:43   #16
bolje bi bilo da ima boysa u vinkovcima a da ne nose transparent,nego da ima onaj 1 pa nosi onaj ''dinamo vinkovci''.baš bode u oči
Irriducibili is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 18:09   #17
Quote:
Irriducibili kaže: Pogledaj post
ne negiram tu tvrdnju ali me zanima na što misliš...
pa na ovo kaj je greener rekao. nikad ta cibalija nije bila jak klub, a ultrasi su uvijek tu i na domaćim, a i na gostovanjima su angažirani (i u navijanju i van stadiona).
također kad pogledaš veličinu vinkovaca i usporediš sa osijekom ili rijekom, a koliko ih ide na tekme unatoč osrednjem klubu, ja im skidam kapu.

e da...i oteli su torcidi brda
__________________
"Fight and you may die. Run and you will live at least awhile. And dying in your bed many years from now,
would you be willing to trade all the days from this day to that for one chance, just one chance, to come back here as young men and tell our enemies that they may take our lives but they will never take our freedom!"
soulcrew is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 19:20   #18
Quote:
dr. van Nostrand kaže: Pogledaj post
finale kupa ’99. u Zagrebu, Cibalia-Osijek (između 4000 i 5000 Ultrasa )
vjerujem da je autor ovdje mislio na 4-5000 navijača i simpatizera
imam još negdje fotke s te utakmice, bum ih probal iskopat.
__________________
Ω
saku helle is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 20:23   #19
oteli su brda a nisu ga pokazali...
otela je kohorta petrinjce
Irriducibili is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2008., 23:26   #20
Quote:
soulcrew kaže: Pogledaj post
pa na ovo kaj je greener rekao. nikad ta cibalija nije bila jak klub, a ultrasi su uvijek tu i na domaćim, a i na gostovanjima su angažirani (i u navijanju i van stadiona).
također kad pogledaš veličinu vinkovaca i usporediš sa osijekom ili rijekom, a koliko ih ide na tekme unatoč osrednjem klubu, ja im skidam kapu.

e da...i oteli su torcidi brda
i na repki ih ima dosta, neidem baš na repku, al tu i tam kad odem redovno budu, čak su bili na onoj tekmi t-com hnla(dinamo+2-3 igrača) protiv bayern munchena
Veko32 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:41.