Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci
Korisničko ime
Lozinka

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih kućnih životinjica
Podforum: Plava šapa, Fotoalbum ljubimaca

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.03.2008., 23:04   #1
lalita_lalita
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2008.
Terapijski/rehabilitacijski pas

Evo ovako malo sam vas spijunirala i vidjela da netko ovdje ima terapijskog/rehabilitacijskog psa za osobe s invaliditetom pa me zanima sto sve moram napraviti da bih takvog psa dobila? Kome se obratiti? Dali ga uopce mogu dobiti? Koliko se ceka? i opcenito iskustva... Unaprijed puno hvala!
lalita_lalita is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2008., 15:31   #2
MilaVila
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2008.
obrati se Hrvatskoj udruzi pasa vodiča slijepih i mobilteta, na Trgu bana Jelačića, Zagreb!na 988 dobiješ broj!
oni uz vodiče slijepe i osposobljavaju rehabilitacijske pse!
to znam jer imam 2 vodiča slijepih koji su kod mene u penziji i najbolji su psi na svijetu!
sretno!javi što si saznala!
MilaVila is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2008., 19:50   #3
Šapica
njurgalo

Šapica Avatar

Registracija: Nov 2007.
mi imamo terapijskog psa...terapijski nije isto što i rehabilitacijski...terapijski pas je za "terapiju" , a rehabilitacijski pomaže nepokretnim ljudima (invalidima u kolicima)...

dakle da li vama treba terapijski pas ili rehabilitacijski? za koju namjenu? pa ću vas dalje uputiti
Šapica is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2008., 20:36   #4
Wanja
Registrirani korisnik

Wanja Avatar

Registracija: May 2007.
''Kratki info'':
http://www.pasoddy.com/zanimljivosti...jski%20pas.htm

Imaš i ovaj forum ljudi koji imaju terapijskog psa:
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewt...st=0&sk=t&sd=a

Udruga koja ih školuje, tu ti je i br. telefona:
http://www.psivodici.hr/

Osim toga, imaš poruku
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 11.03.2008., 02:22   #5
lalita_lalita
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2008.
Quote:
Šapica kaže: Pogledaj post
mi imamo terapijskog psa...terapijski nije isto što i rehabilitacijski...terapijski pas je za "terapiju" , a rehabilitacijski pomaže nepokretnim ljudima (invalidima u kolicima)...

dakle da li vama treba terapijski pas ili rehabilitacijski? za koju namjenu? pa ću vas dalje uputiti
Puno hvala na informacijama i linkovima, ja sad ni sama ne znam dali bi za mene bio terapijski ili rehabilitacijski pas mozete li malo vise o razlici, naime koliko sam shvatila terapijske pse imaju djeca i osobe s intelektualnim teskocama, a rehabilitacijske pse osobe u invalidskim kolicima ili sam krivo shvatila? Ja sam mlada osoba s CP i krecem se motornim kolicima pa kao sto sam vec napisala ne znam koji je za mene.
Opcenito slobodno mi pisite o svojim iskustvima, dali svaka osoba s invaliditetom dobije psa ili osoba/obitelj mora proci kakva testiranja?
Psi mi se cine super i hvala vam sto moje "prve korake" ka dobivanju psa cinite laksim.
lalita_lalita is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2008., 11:29   #6
Wanja
Registrirani korisnik

Wanja Avatar

Registracija: May 2007.
Quote:
lalita_lalita kaže: Pogledaj post
Puno hvala na informacijama i linkovima, ja sad ni sama ne znam dali bi za mene bio terapijski ili rehabilitacijski pas mozete li malo vise o razlici, naime koliko sam shvatila terapijske pse imaju djeca i osobe s intelektualnim teskocama, a rehabilitacijske pse osobe u invalidskim kolicima ili sam krivo shvatila? Ja sam mlada osoba s CP i krecem se motornim kolicima pa kao sto sam vec napisala ne znam koji je za mene.

Za tebe bi najvjerojatnije bio rehabilitacijski pas koji pomaže (odraslim) teško pokretnim ili osobama u invalidskim kolicima na način da:
dodaje predmete , pomaže pri dizanju iz kreveta, skidanje odjeće npr. čarapa, otvaranje/zatvaranje vrata, pali gasi svjetlo itd. prosurfaj malo po inozemnim stranicama pod pojmom ''service dog''...........

Terapijski pas se dodijeljuje ili terapeutu koji radi s grupom djece / individualno ili se daje u obitelj koja ima dijete s teškoćama u razvoju.
U tom slučaju je jedan od roditelja voditelj psa i usmjerava psa prema djetetu, rade vježbe ovisno o dijagnozi npr. autizam, CP, MR, sljepoća itd.
Piše ti to sve na linku koji sam ti dala, plus na Internetu ima hrpu info-a, super forum s tom temom na mame i bebe (vidi gore).

Opcenito slobodno mi pisite o svojim iskustvima, dali svaka osoba s invaliditetom dobije psa ili osoba/obitelj mora proci kakva testiranja?
Psi mi se cine super i hvala vam sto moje "prve korake" ka dobivanju psa cinite laksim.

Postoje kriteriji koji se trebaju zadovoljiti da bi netko dobio psa, npr. da živi s tobom u kući, a ne na dvorištu, da se svi ukućani s tim slažu itd, a mislim da ti je za takav info najbolje nazvati ljude koji o tom odlučuju. Držim fige! .
Odgovori s citatom
Old 21.01.2013., 02:11   #7
chiara1979
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2012.
Terapijski pas

Pozdrav svima!! Ova tema je vjerojatno vec bila, ali ja je nisam mogla pronaci, stoga sam odlucila napraviti novu..zanimaju me iskustva osoba koje su uzimale stene na socijalizaciju prije daljnjeg skolovanja psa za terapijskog psa, koji su uvjeti dobivanja steneta na socijalizaciju, kada tocno pas napusta socijalizatora, sto se dogada ako se pas razboli dok je u socijalizatorskoj obitelji ili ga, ne daj Boze, lupne auto..takoder sam vidjela na netu da je moguca dodjela terapijskih pasa osobama koje rade s djecom, pa me zanima na koji nacin se vrsi ta dodjela, koji su kriteriji, itd..fala svima na odgovorima!!!!
chiara1979 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2013., 02:53   #8
Didi
spameričina prijateljica

Didi Avatar

Registracija: Nov 2002.
O toj smo temi razgovarali u sklopu drugih tema, mislim da nemamo ništa posebno. Ako ima, već će nas netko podsjetiti.

Ovdje će ti teško netko moći dati odgovor o tome kakvi su uvjeti i kriteriji za socijalizatora. Morat ćeš se obratiti direktno Centru Silver. Ostalo ti mogu ja donekle objasniti.

Dakle, ne uzimaš na socijalizaicju štene koje će jednog dana biti terapijski pas, nego štene koje će jednog dana biti pas vodič, rehabilitacijski pas ili terapijski pas. U tako mladoj dobi ne zna se niti se može provesti testiranje za koju je ulogu pas najpogodniji.

Mislim, ali nisam sigurna, da CS razdvaja ulogu socijalizatora od uloge psećeg vodiča. Recimo, ako će se netko obučiti za vodiča terapijskog psa (bilo kao roditelj ili kao radnik u ustanovi kojoj se dodjeljuje pas) ne može biti socijalizator tom istom psu. No, to će ti oni točnije reći.

Pas ostaje kod socijalizatora odnosno u socijalizatorskoj obitelji do dobi od godinu 12-14 mjeseci. Za to vrijeme CS snosi sve troškove njegove veterinarske skrbi i prehrane. Od socijalizatora se očekuje da pazi da psa ne udari auto, dakle, da odgovorno postupa s psom.

Isto tako, niti svi psi ne postaju radni psi (jedna od tri nabrojene kategorije). Ako se procijeni da pas iz nekog objektivnog razloga neće moći obavljati nijedan od tri navedena posla, CS ga najprije nudi socijalizatoru na usvojenje, a onda ga udomljuje dalje.
Didi is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2013., 09:05   #9
masha01
i can't change

masha01 Avatar

Registracija: Mar 2010.
Moja susjeda (bivsa, ali nema veze) radi tj volonitira aktivno u CS.

Trenutno kod sebe ima dva psa na socijalizaciji, Bonu i Bou. Bono je pas koji je dosta zivahan i kada sam dosla kod njih doslovno me srusio na pod. On je cokoladni labrador, rekla mi je prije kojih tjedan dva da Bono mora na operaciju kukova te da ce dobiti nove kukove. Sumnjam da ce takav moci ici za daljnju obuku.
Dok Boa je jako plaha, cim pljesnes ili se nasmijes ona odmah trza i vidi se na njoj da joj nije ugodno.

Meni je isto prosle godine nudila da uzmem stene ne socijalizaciju, ali ja to ne mogu jednostavno ne bi se mogla nakon toliko vremena odvojiti od psa.

Sto se tice svega ostalog mislim da ti je najbolje njih kontaktirati oni ce ti najbolje reci koji su vijeti, sto zahtijevaju i ostale pojedinosti.

Sretno
Old 22.01.2013., 08:22   #10
chiara1979
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2012.
Fala vam na odgovorima!! Ma naravno da se sa psom treba postupati odgovorno..primjer auto-udarca je bija više primjer krajnje situacije, jer nikad ne znas sta se moze dogoditi..nista, probati cu nazvati Centar, pa viditi s njima, da li postoji mogucnost posjeta Centru ili nesto takvo, kako bi dobila uvid, a i vise informacija..fala jos jednom!!
chiara1979 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja