Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Astrologija

Astrologija Astrološka edukacija, razmjena mišljenja, diskusije...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.03.2008., 08:44   #1
Lightbulb Prognostička astrologija

Iako je o ovome bilo riječi mislila sam da bi bilo zgodno da sve bude na jednom mjestu vezano za ovu temu. Za početak nešto o metodama prediktivne astrologije:
1. TRANZITI- tumači se trenutni utjecaj planeta na natalnu ili pomoćne karte.
2. PROGRESIJE - zasnivaju se na promjeni položaja elemenata polazne karte sa određenom brzinom. Svodi se na analizu progresivnih aspekata prema radiksu. Ovdje spadaju:
a) primarne direkcije - svi elementi se kreću jednakom brzinom 1° za godinu. Analiza se svodi na razmatranje aspekata direkcionih elemenata sa elementima natala.
b) metoda solarnih lukova - brzina kretanja direkcionih elemenata odgovara dnevnom hodu sunca
c) sekundarne direkcije - princip dan za godinu. Pri analizi daje se prednost aspektima, djeljivim sa 30° bez ostatka.
3. PLANETARNI POVRATAK
a) solar - solarni horoskop se postavlja za momenat povratka sunca u istu točku, u kojoj se nalazilo u momentu rođenja čovjeka. Djeluje godinu dana.
b) lunar - postavlja se za momenat povratka mjeseca u istu točku u kojoj se nalazilo u momentu rođenja čovjeka. Djelovanje traje oko 27 dana.
c) planetari - Merkurar, Venerar itd.
4. LUNARNE METODE PROGNOZA
a) embolizmičke lunacije
b) progresivni mjesečni potencijal
c) progresije mjesečevih povrataka (lunara)
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2008., 08:52   #2
Period i datum događaja

Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna. Pri tome aspekti mogu biti kako aplikacioni tako i separacioni, međutim jedan mora biti obavezno točan. Pri tome je nevažno da li je taj aspekt tranzitni ili progresivni. Praksa pokazuje da je to češće tranzitni aspekt.
Pošto pravilo tri pokazatelja zahtjeva ispoljavanje tri aspekta, koji se realizuju istovremeno, važno je, da bi oni funkcionirali u jednom vremenskom intervalu, da se pokrivaju svojim orbisima. U progresijama makar jedan aspekt mora biti aplikacioni. U sekundarnim direkcijama orbisi aspekata su 1°.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2008., 09:51   #3
Tranziti


Dakle, tranziti su jedna od najraširenijih metoda koje se koriste u prognostici. Zasnivaju se na tumačenju tekućeg utjecaja planeta na natalni horoskop.
Pri analizi utjecaja tranzitnih planeta na natalnu kartu razmatraju se glavni aspekti među planetama, a to su konjukcija, kvadrat, opozicija, trigon i sekstil. Aspekti planeta sa vrhovima kuća natalne karte spadaju u slabije i mogu se uzeti samo kao pomoćni. Detaljna analiza uticaja minornih aspekata dopušta tvrdnju da se oni vrlo slabo ispoljavaju u formiranju događaja i zato su u tranzitima takva uzajamna djelovanja među planetama malo važna.
Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton su planete koje primaju i daju tranzite, dok Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars samo primaju a ne daju odnosno ne donose neke bitne događaje niti su od nekog velikog značaja. Eventualno tranziti Marsa posebno ako tranzitira planetu koja je već pod utjecajem nekog tranzita veće planete.
Svaki tranzit planete ima period djelovanja:
Jupiter +/- 9 dana
Saturn +/- 14 dana
Uran, Neptun, Pluton +/- 30 dana
Sunce i Mjesec djeluju 1 dan, Merkur i Venera +/- 2 dana, Mars +/- 3 dana. Ovi se dani računaju od trenutka egzaktnog aspekta.
Što se tiče orbisa djelovanja aspekta oni iznose oko +/- 5° od egzaktnog aspekta a to djelovanje je psihološko, odnosno odvija se na unutrašnoj razini, gdje ga egzaktni aspekt manifestira na fizičku ravan.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2008., 16:40   #4
Ur Pl i Ne imaju duže djelovanje od navedenog, jer su vrlo spori, zato oni i ne "nose" događaj, već nose procese, unutar kojeg se može dogoditi događaj aktiviran nekom "manjom" planetom ( Ju Sa ili Ma ) koji mogu biti aktivatori ili trigeri ( okidači ) događaja.
sasa62 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2008., 09:13   #5
Tranziti Jupitera

Tijekom svog tranzita Jupiter ostaje godinu dana u svakom znaku. Njegovi tranziti obilježavaju uvijek razdoblje razvoja, ekspanzije, rasta životne energije, prilike. Jupiterovi kvadrati i opozicije više su ograničavajući nego negativni. Nesuglasni aspekti štete zbog svoje crte prekomjernosti jer navode osobu na pretjerivanja, pogibelji, neumjerenu gordost. Kako bilo, Jupiter daje pitoresknu i živu crtu životu.

Tranziti Jupitera na:
Asc - u konjukciji ili povoljnom asepktu životnost, optimizam, radost življenja, zaštite u nedaćama i pogibeljima. Veći apetit i sklonost debljanju. Uspjeh u poduhvatima, ekonomska poboljšanja, želja za višim životnim standardom i ugodom. AKo je natalni Jupiter nepovoljan mušičavost, rastrošnost, samoveličanje, pogibelji u poduhvatima.
Asc - u nepovoljnom aspektu rasipanje energija i novca. Vođenje života na višoj razini od vlastitih mogućnosti, samoopraštanje, velika potreba za neovisnošću, nehajan duh pomaman za užicima. Valja paziti na pretjerivanja u jelu (zbog krvotoka) i nadzirati slijepi optimizam. Opasnost od procesa i suparništva važnih i bogatih osoba.
Desc - u konjukciji javna počast, ozbiljni i plodonosni odnosi, brak. Potiče procese i udruživanja.
Ic - u konjukciji sklad u obitelji i sjajan život u domu, koji se može dodatno poboljšati glede ugodnosti.
Mc - u konjukciji ili dobrom aspektu društveni i poslovni uspjeh. Naglašen je prestiž vlastita položaja kako osobnim zaslugama tako i zaštitama i važnim vezama u pozivu. Mogućnost dobijanja službenih časti i priznanja.
Mc - u nepovoljnom aspektu napretci manji od očekivanja, pretjerani optimizam u poslu i glede zaštita utjecajnih osoba. Raskoš nerazmjerna vlastitim stvarnim mogućnostima kako bi se u drugih proizveo dojam uspjeha i ugleda. Opasnost od procesa i sukoba s važnim predstavnicima društvenog i poslovnog svijeta.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2008., 10:59   #6
Tranziti Jupitera na:

Sunce - konjukcija ili dobar aspekt- zajamčen dobar glas i ugodan život kad su natalni i tranzitni Jupiter dobro smješteni. Ovaj je tranzit povoljan za zdravlje, društveni i ljubavni uspjeh. Naglašen je optimizam, darežljivost, velikodušnost i ambicija. Zaštita nadređenih i utjecajnih osoba. Povećanje fianancijskih zaliha i imovine.
Sunce - nepovoljan aspekt - nagnuće pretjerivanju i preobilju, troškovi nerazmjerni prihodima, rasipnost, gordost i pretjerana ambicija. Sklapanje prijepornih poslova i sukobi sa zakonom i vlastima. Slab kritički duh, preuzetnost i taština nisu pogodni za donošenje važnih odluka. Zlouporaba užitaka trpeze i pića može poremetiti zdravstveno stanje jer su pretjerivanja štetna za jetru, srce i krvne žile.
Mjesec - u konjukciji ili povoljnom aspektu omiljenost, druželjubivost, darežljivost. Mašta je bujnija, obiteljski i društveni susreti obilježeni su velikom srdačnošću. Povećanje materijalnih dobara i sreća u ženskim odnosima. Razdoblje povoljno za zaruke, brak i oplodnju. Ugodna i probitačna putovanja u inozemstvo ili morem. Povoljne okolnosti za tjelesnu i psihičku ravnotežu žene, koja će biti više poduprta srećom.
Mjesec - u nepovoljnom aspektu nagnuće pohlepi, pretjeranoj potrazi za ugodama i materijalnim užicima. Predodređenost za poremećaje probavnih funkcija, napose zbog pretjerivanja u jelu. Ekstravagantno ponašanje, troškovi zbog hirova i razonoda koji izazivaju sukobe s članovima obitelji.
Merkur - konjukcija ili dobar aspekt izvrsno razdoblje za mentalne aktivnosti, koje potiču sve intelektualne sposobnosti. Materijalne i financijske koristi u trgovini i svim društvenim odnosima (kako usmenim tako i pismenim). Sretan trenutak za ispite, putovanja, susrete sa strancima, izdanja, pravne sporove, bankarske operacije i odnose s mladima. Optimistični slobodarski nazori i sklonost filozofiji, književna plodnost i lakoća izražavanja za govornike.
Merkur - nepovoljan aspekt - nepovoljno za mentalne aktivnosti jer iskrivljuje prosudbu. zaboravljivost, smušeni nazori koji osjećaju posljedice nedostatka jasnoće. Zbrkanost intelektualnih, trgovačkih i društvenih poduhvata. Nevolje u ugovorenim odnosima i poslovnim vezama koje dovode do osporavanja i ponekad do sudskih postupaka. Opasnost od kazni uslijed neopreznosti i velikih troškova na putovanju.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2008., 11:04   #7
Quote:
sasa62 kaže: Pogledaj post
Ur Pl i Ne imaju duže djelovanje od navedenog, jer su vrlo spori, zato oni i ne "nose" događaj, već nose procese, unutar kojeg se može dogoditi događaj aktiviran nekom "manjom" planetom ( Ju Sa ili Ma ) koji mogu biti aktivatori ili trigeri ( okidači ) događaja.
Što ti to znači duže od navedenog? Koliko prema tvom mišljenju? Prema mom mišljenju to je orbis +/- 5° od egzaktnog što iznosi oko 2 godine, a što se tiče događaja aktiviraju ga jupiter/saturn/mars u vrijeme +/- 30 dana kad je egzaktan.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2008., 11:43   #8
To mi znači - dok su unutar +/- 1 stupnja od neke natalne planete je aspekt egzaktan, a "dužina" u danima varira zbog retro kretanja... i u bilo kojem periodu dok je taj neki aspekt egzaktan može biti aktiviran nekim "okidačem"...

Što se događaja tiče, rekao bih da tranziti na AC IC MC Desc. nisu bitni iz razloga što su to fiktivne točke... više kao aktivacija same kuće kroz koju prolazi neki tranzit.
sasa62 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2008., 12:48   #9
Tranzit Jupitera na:

Venera - konjukcija ili skladni - moralna zadovoljstva, osjećajne radosti i materijalno blagostanje. Povoljan trenutak za razonodu, zamisli, ulaganja i društvene i ljubavne odnose. Idealan sklad u intimnom životu, izrazitost osobnih čari i troškovi za uljepšavanje koji pridaju vrijednost osobnosti. Mogućnost isticanja za umjetnike. Javni uspjeh. Za muškarce sreća u ljubavi. Potiče venerine djelatnosti.
Venera - nepovoljan aspekt - pretjerana potraga za užicima, ekstravagancijama, malenkostima. Nagnuće trošenju zbog hirova i zadovoljavanja taštine. U muškoj natalnoj karti ukazuje na odnose s rastrošnim ženama, dok u ženskoj označava moralnu slabost spram putenih poriva i taštine.
Mars - povoljan aspekt - izvrstan utjecaj na zdravlje, vitalnost povećana kao i želja za djelovanjem. Veća sigurnost u se, hrabrost i optimizam. Dinamičnost daje nove energije i omogućava njihovo korištenje u osobne svrhe. Povoljno razdoblje za vojnike i ljude čiji posao iziskuje poduzetnost, smjelost, energiju. Potiče sport i potporu sudskih, vjerskih i financijskih krugova.
Mars - konjukcija ili nepovoljan aspekt - pretjerivanje na svim poljima, koja proizvode sukobe i društvene napetosti. Nagli i dinamični, ali često nesmotreni i pogibeljni poduhvati. Nadutost, drskost prema drugima, pretjerana vjera u vlstite mogućnosti koja navodi na prenagljeno i samovoljno djelovanje. Loš krvotok. Predodređenost za čireve.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2008., 09:56   #10
Tranzit Jupitera na:
-Jupiter - konjukcija ili dobar aspekt razdoblje srdačnih odnosa s osobama iz svijeta financija, pravosuđa, znanosti, vjere. Prilike proizašle iz pokroviteljskih zaštita, veća ugodnost i sreća. Optimizam, bezbrižnost, ljubav za slobodan život i lijepe stvari.
- Jupiter - nepovoljan aspekt - lagano nagnuće pretjerivanju, nepromišljenoj velikodušnosti, neopravdanom optimizmu. Životni standard koji nadilazi raspoloživa osobna sredstva. Povećanje jetre.
- Saturn - konjukcija - zastoj u nacrtima koji će se pokazati plodonosnim. Nagrada za osobnu požrtvovnost i spokoj u nadvladavanju prepreka i kušnji. Potpora ljudi koji zauzimaju službene i upravne položaje.
- Saturn - povoljan aspekt - pritisak kobnosti popušta i sve postaje lakše i pravilnije. Politička ili vjerska mišljenja, osjećaj dužnosti i pravičnosti postaju manje kruti pod utjecajem čovječnijih i širokogrudnijih osjećaja. Povoljno razdoblje za privođenje kraju studija i pregovore na društvenom i financijskom polju. Povećanje nepokretne imovine, uspjeh za ljude koji zauzimaju službene položaje ili imaju važnu ulogu u politici.
- Saturn - nepovoljan aspekt - nagnuće izdvajanju iz društva, zanemarivanje svojih dužnosti i nepoštivanju zakonitosti i vlasti. Kriza savjesti između ekspanzije i rutine, smanjeni oprez i sigurnost situacije. Nesreća u poduhvatima s nekretninama, zemljišnim posjedima, rudama ili u građevinskim poslovima zbog pogrešnih proračuna i procjena. Nadzirati jetrene funkcije i metabolizam.
-Uran - konjukcija ili dobar aspekt - nenadane prilike dovode do povoljnih promjena proizašlih iz sretnih obrata. Potreba za slobodom, obnoviteljskim djelovanjem i napretkom koja navodi na smione i neuobičajene poduhvate. Prijateljstva koja pridonose uspješnosti nacrta. Potiče poduhvate u svezi s elektronikom, radiom, filmom, optikom, naprednom tehnikom, astrologijom i svime što je povezano s valovima i vibracijama. Neočekivani dobitak i pravna i financijska potpora.
- Uran - nepovoljan aspekt - želja za neovisnošću i ekspanzijom dovodi do grubog raskida s prošlošću i običajima. Opasnost od sukoba i napetosti s uglednicima crkve i države, prijateljima i ortacima. Iznenadni gubici zbog neobazrivosti i pomanjkanja objektivnosti i proračunosti u pogibeljima. Opasnost od kratkih spojeva ili strujnih udara, živčane napetosti.
- Neptun - konjukcija ili dobar aspekt - utječe na psihičku razinu i djeluje jače na osobe više duhovne razine. Tajna istraživanja. Povoljno razdoblje za nadahnuće, egzaltaciju viših sposobnosti i produbljivanje vjere. Potpore i zaštite olakšat će poduhvate, naročito one u svezi s poslovanjem velikih društava, trustova, pomorskih kompanija, brodarskih i tvrtki za proizvodnju i preradu nafte, plina i sintetičkih proizvoda. Potiče okultne studije, duhovnu samoću, putovanja morem.
-Neptun-nepovoljan aspekt - nagnuće prepuštanju varljivim zanosima, neodlučnost, samoobmane, bijegovi, lakovjernost, manjak objektivnosti i zdravog razuma. Razočaravajuće financijske operacije i špekulacije. Opasnost od skandala ili kraha zbog dvosmislenih i nezakonitih postupaka. Ograničiti uporabu alkohola, duhana i psihoaktivnih sredstava štetnih po zdravlje.
- Pluton - konjukcija - za točnu prognozu treba promotriti položaj Plutona u natalnoj karti. Pozitivni aspekti potiču ulaganja, društvene i financijske nagrade. Negativni aspekti naglašavaju pohlepu, sarkazam, pomanjkanje skrupula, zlouporabu vlasti, što dovodi do gubitka zaštite i pogibeljnih ulaganja i troškova.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2008., 12:29   #11
Quote:
Saradonija kaže: Pogledaj post
Period i datum događaja

Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna. Pri tome aspekti mogu biti kako aplikacioni tako i separacioni, međutim jedan mora biti obavezno točan. Pri tome je nevažno da li je taj aspekt tranzitni ili progresivni. Praksa pokazuje da je to češće tranzitni aspekt.
Pošto pravilo tri pokazatelja zahtjeva ispoljavanje tri aspekta, koji se realizuju istovremeno, važno je, da bi oni funkcionirali u jednom vremenskom intervalu, da se pokrivaju svojim orbisima. U progresijama makar jedan aspekt mora biti aplikacioni. U sekundarnim direkcijama orbisi aspekata su 1°.
Ovdje mi je nešto nelogično...
Nemora biti tri tranzita ili tri progresivna... Da bi događaj bio zagarantiran vidi se ukoliko su tri pokazatelja, i to u smislu da pokaže i tranzit i solar i primarna progresija... u tom smislu tri pokazatelja DA

Tri tranzita ili tri progresije , ne zbivaju se svakodnevno ( ukoliko se ovdje pod tranzitima misli na tranzite od Ju na dalje ) jer se u tom slučaju zbiva zaista bitna stvar u životu osobe ( naročito ako ide preko bitnih natalnih planeta) . No događaj može biti i tranzitom samo jedne planete...
sasa62 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2008., 17:58   #12
Sardonija,odlicni textovi
Hvala puno
__________________
Etme
Lutijena is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 14:03   #13
Quote:
sasa62 kaže: Pogledaj post
Ovdje mi je nešto nelogično...
Nemora biti tri tranzita ili tri progresivna... Da bi događaj bio zagarantiran vidi se ukoliko su tri pokazatelja, i to u smislu da pokaže i tranzit i solar i primarna progresija... u tom smislu tri pokazatelja DA

Tri tranzita ili tri progresije , ne zbivaju se svakodnevno ( ukoliko se ovdje pod tranzitima misli na tranzite od Ju na dalje ) jer se u tom slučaju zbiva zaista bitna stvar u životu osobe ( naročito ako ide preko bitnih natalnih planeta) . No događaj može biti i tranzitom samo jedne planete...
''Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna...''
-tri pokazatelja u natalnoj karti: npr. školski aspekt razvoda jest Venera 180 Uran, što nije dovoljno da bi se razvod i dogodio. Dakle moraju postojati još barem dva pokazatelja u natalnoj karti koja bi na to ukazala, npr. Venera u znaku nestabilnom za odnose, aflicirana 7.kuća, itd.
- tri progresivna aspekta: nije dovoljan jedan pokazatelj npr. u primarnoj direkciji, već pokazatelj mora postojati i u sekundarnoj, tercijarnoj i sl.
- tri tranzitna pokazatelja: ukoliko bi se događaj odnosio na npr. razvod u gore spomenutom primjeru, glavni polazatelj bi bio tranzitni Saturn ili Uran u opoziciji na natalnu Veneru, Mjesec ili 7.k. Kako njihovo djelovanje traje i do 2 godine, unutar te dvije godine moraju postojati još barem dva tranzita koji bi odredili točan period, npr. neki tranzit koji bi ujedno označio selidbu/podjelu imovine/parničenja itd. odnosno ono šta već uz razvod ide.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 14:13   #14
Tranzit Saturna

Saturn u jednom znaku provede oko 3 godine. U opoziciji i kvadratu donosi ograničenja, stagnaciju, prekide, zahtjeva više odgovornosti od koje nema konkretnog efekta. U trigonu i sekstilu stabilizira postojeće odnose, posao, napredak koji zahtjeva pojačan trud i rad. Saturnova konjukcija u tranzitu može biti i povoljna i nepovoljna u zavisnosti od položaja i aspekture planete koja prima konjukciju.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 16:06   #15
Quote:
Saradonija kaže: Pogledaj post
''Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna...''
-tri pokazatelja u natalnoj karti: npr. školski aspekt razvoda jest Venera 180 Uran, što nije dovoljno da bi se razvod i dogodio. Dakle moraju postojati još barem dva pokazatelja u natalnoj karti koja bi na to ukazala, npr. Venera u znaku nestabilnom za odnose, aflicirana 7.kuća, itd.
- tri progresivna aspekta: nije dovoljan jedan pokazatelj npr. u primarnoj direkciji, već pokazatelj mora postojati i u sekundarnoj, tercijarnoj i sl.
- tri tranzitna pokazatelja: ukoliko bi se događaj odnosio na npr. razvod u gore spomenutom primjeru, glavni polazatelj bi bio tranzitni Saturn ili Uran u opoziciji na natalnu Veneru, Mjesec ili 7.k. Kako njihovo djelovanje traje i do 2 godine, unutar te dvije godine moraju postojati još barem dva tranzita koji bi odredili točan period, npr. neki tranzit koji bi ujedno označio selidbu/podjelu imovine/parničenja itd. odnosno ono šta već uz razvod ide.
pokazatelji u natalnoj karti su predispozicija i naravno da "nagomilavanje" određenih sličnih pokazatelja "obećava" (garantira ) događaj u tijeku života... ( i to sam za sebe bez obzira na ostale pokazatelje)...to uopće nije sporno , no postoje također događaji koji "nisu vidljivi" u natalu a ipak su događaji koji su bitni u nekom razdoblju života. Tako da, ako govorimo o prognozi , pokazatelji u natalu nisu uvijek presudni za sam događaj kao događaj , no presudni su za ishod i značaj događaja. Znači natalni pokazatelji garantiraju u tijeku života sami za sebe događaj , uz naravno, uvjet da se pokazatelji "nagomilavaju" ... u tom slučaju vrijedi ovo što kažeš tri pokazatelja u natalu, no nisu uvjetovani brojem primarnih, ili inih direkcija, niti brojem tranzita...

Primarne direkcije redovito "rade" no "snaga" događaja naravno ovisi o značaju direkcioniranih planeta u natalu...jer je, naravno, uvijek osnov natalna karta...

Tri tranzita da, ali opet mogu biti pokazatelj sam za sebe bez drugih uslova ( mada uvijek tražim potvrdu i u solaru, te ako i solar "kaže" da može, onda je događaj zagarantiran. No i ovdje je osnov natal, te ako ide tranzit preko, uslovno rečeno, nebitne planete, događaj vrlo lako izostane, no ukoliko ide preko bitnih točaka natala , onda teško može da se desi da prođe nezapaženo...

Dakle, nije sporno količina pokazatelja već želim reći da su dovoljni sami za sebe i nije potrebno da se svi pokazatelji preklope da bi bio događaj... preklapanje jest poželjno jer nam je tada garancija događaja naravno veća, no na taj način "propustili" bi pol zbivanja u životu...
sasa62 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 16:23   #16
Osobno u prognozi gledam solar i tranzite. No kasnije sam vidjela da mnogi dosta važnosti pridaju primarnim direkcijama... Međutim, u literaturi nisam našla puno tumačenja za tu prognozu, osim kako se računa (1 stupanj za 1 godinu...)
Znači: svaki planet u primarnoj direkciji gleda se sa svakim položajem planeta u natalnom horoskopu?
I da li je onda dovoljna kombinacija ove tri prognoze da se protumači neki događaj, a koji je naravno naznačen u natalnom horoskopu...?
tessaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 16:24   #17
Quote:
sasa62 kaže: Pogledaj post
pokazatelji u natalnoj karti su predispozicija i naravno da "nagomilavanje" određenih sličnih pokazatelja "obećava" (garantira ) događaj u tijeku života... ( i to sam za sebe bez obzira na ostale pokazatelje)...to uopće nije sporno , no postoje također događaji koji "nisu vidljivi" u natalu a ipak su događaji koji su bitni u nekom razdoblju života. Tako da, ako govorimo o prognozi , pokazatelji u natalu nisu uvijek presudni za sam događaj kao događaj , no presudni su za ishod i značaj događaja. Znači natalni pokazatelji garantiraju u tijeku života sami za sebe događaj , uz naravno, uvjet da se pokazatelji "nagomilavaju" ... u tom slučaju vrijedi ovo što kažeš tri pokazatelja u natalu, no nisu uvjetovani brojem primarnih, ili inih direkcija, niti brojem tranzita...

Primarne direkcije redovito "rade" no "snaga" događaja naravno ovisi o značaju direkcioniranih planeta u natalu...jer je, naravno, uvijek osnov natalna karta...

Tri tranzita da, ali opet mogu biti pokazatelj sam za sebe bez drugih uslova ( mada uvijek tražim potvrdu i u solaru, te ako i solar "kaže" da može, onda je događaj zagarantiran. No i ovdje je osnov natal, te ako ide tranzit preko, uslovno rečeno, nebitne planete, događaj vrlo lako izostane, no ukoliko ide preko bitnih točaka natala , onda teško može da se desi da prođe nezapaženo...

Dakle, nije sporno količina pokazatelja već želim reći da su dovoljni sami za sebe i nije potrebno da se svi pokazatelji preklope da bi bio događaj... preklapanje jest poželjno jer nam je tada garancija događaja naravno veća, no na taj način "propustili" bi pol zbivanja u životu...
Ti si se baš nameračio na moje postove Nisam ja ovo gore izmislila nego Šestopalov-valjda čovjek zna šta govori. 'Replicirat' ću ovo boldano:
1. Ne bih se složila da postoje događaji koji nisu vidljivi u natalu. U natalu je sve vidljivo, treba znat pročitat.
2. Ovo slijedeće boldano nisam baš shvatila što si htio reći. Pokazatelji u natalu uvijek su presudni i kao uzrok, i kao sam tijek događanja i ishod.
3. Broj primarnih i inih direkcija, tranzita, itd. služe da se lakše odredi vrijeme događaja, mislim preciznije.
4. snaga događaja ovisi o percepciji osobe kojoj se događaj događa. Kakva je percepcija osobe vidi se kroz natal.
5. Ne postoji nebitna planeta u natalu. To što se događaj događa u unutrašnjosti osobe ne znači da je manje bitno ukoliko bi se dešavao na fizičkom planu.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 16:39   #18
Quote:
tessaa kaže: Pogledaj post
Osobno u prognozi gledam solar i tranzite. No kasnije sam vidjela da mnogi dosta važnosti pridaju primarnim direkcijama... Međutim, u literaturi nisam našla puno tumačenja za tu prognozu, osim kako se računa (1 stupanj za 1 godinu...)
Znači: svaki planet u primarnoj direkciji gleda se sa svakim položajem planeta u natalnom horoskopu?
I da li je onda dovoljna kombinacija ove tri prognoze da se protumači neki događaj, a koji je naravno naznačen u natalnom horoskopu...?
Uglavnom je dovoljno koristiti se tranzitima i solarom, iako ponekad kad postoje nejasnoće korisno je upotrijebiti i ostale metode kao npr. primarne direkcije.
Što se tiče primarnih direkcija: svi elementi horoskopa (planete, asc i mc) kreću se jednakom brzinom od 1° za svaku godinu života. Varijanta ove metode jest metoda solarnog luka-broj godina života koje nas zanimaju pomnoži se sa brzinom kretanja sunca na dan rođenja i taj se broj doda na elemente horoskopa.
Kod primarnih direkcija gleda se što progresirane planete rade na natalne planete, odnosno važno je protumačiti značenje dviju planeta koje se 'susreću', manje je važan aspekt radi toga što se planete u primarnoj direkciji vrlo sporo kreću. Također je važno naglasiti da nije isto ako npr Venera iz primarne direkcije ide na natalni npr Saturn i kad Saturn iz primarne direkcije ide na natalnu Veneru.
Mislim kao što si rekla da je dovoljna kombinacija tranzit/solar/prim.dir. da protumačiš događaj predviđen natalom.
Saradonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 16:45   #19
Thanks!
Idem odmah gledat primarne direkcije...
i vidjet opet svoj solar i tranzite...
Iako tranzite znam i napamet
tessaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2008., 17:03   #20
Quote:
Saradonija kaže: Pogledaj post
Ti si se baš nameračio na moje postove Nisam ja ovo gore izmislila nego Šestopalov-valjda čovjek zna šta govori. 'Replicirat' ću ovo boldano:
1. Ne bih se složila da postoje događaji koji nisu vidljivi u natalu. U natalu je sve vidljivo, treba znat pročitat.
2. Ovo slijedeće boldano nisam baš shvatila što si htio reći. Pokazatelji u natalu uvijek su presudni i kao uzrok, i kao sam tijek događanja i ishod.
3. Broj primarnih i inih direkcija, tranzita, itd. služe da se lakše odredi vrijeme događaja, mislim preciznije.
4. snaga događaja ovisi o percepciji osobe kojoj se događaj događa. Kakva je percepcija osobe vidi se kroz natal.
5. Ne postoji nebitna planeta u natalu. To što se događaj događa u unutrašnjosti osobe ne znači da je manje bitno ukoliko bi se dešavao na fizičkom planu.
Valjda zato što pišeš meni interesantne teme

1. postoje, no teško mi je to ovako argumentirati na forumu... ukratko... kao što postoje "zagarantirani" događaji ( natalne predispozicije, gomilanje istovrsnih značenja u natalu, itd itd) tako postoje događaji koji se dogode "po putu" u tijeku života... imao sam primjer jedne žene kojoj je odstranjen jedan jajnik a da natalno nije imala predispoziciju za probleme toga tipa ( čim nema natalno predisponirano , zna se da nemože biti težih posljedica, po osobu, ukoliko nije riječ o posljedici, recimo, liječničke pogreške što opet može ali i nemora biti vidljivo u natalu, jer može biti vidljivo u trenutku nekog zahvata ...) no svejedno je bio događaj i to je bio Pl tranzit na Ve, a sve posljedica natalne predispozicije za krive dijagnoze ( nesjećam se ili je bio Ne u 6 ili Ne 0, ili 90 ili 180 vl.6) , a samim time do zanemarivanja problema dok nije kulminiralo životnom opasnošću ( Pl posla )

2. odnosi se na činjenicu da karta prikazuje cijeli život i najbitnije stvari u životu, no ne znači da su to jedina zbivanja u životu, kao i ovaj gore navedeni primjer.

3. rečeno je u kontekstu da više pokazatelja za događaj u natalu "ne ovisi" o drugim pokazateljima, a sasvim je druga stvar određivanje vremenskog perioda...

4 isto sam i ja rekao drugim riječima...

5 zato sam i naveo -uslovno rečeno- nebitna planeta jer nema nebitnih ali postoje više i manje bitne, a to pokazuje natal naravno


Pusti ti Šestopalova, daj ti uzmi svoju kartu i bitnije događaje u tvom životu pa vidi da li je svaki taj događaj u tvoj životu imao "pokriće" u svim tim pokazateljima koje navodiš... tri u natalnim tri u progresijama i tri u tranzitu istovremeno i koliko događaja možeš na taj način pokriti....
sasa62 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 11:06.