najbolje se raspitat u nekom klubu
tak ces nac i neki rabljeni bolji za iste pare
Najbolje ti uzmi svoj kukri i u potragu za dobrom ljeskom, poznati longbow se pravio od vrste drva (eng. yew), da li je to tikovina??? http://lukistrijela.blog.hr/
ali nije to isto.
mislim ovako je veci gust,sam radis sve.
ali onako mi je veci dozivljaj.
sa ovim lukom i strijelama koje sad imam nebi ubio manju pticu
ali evo ako netko zeli naucit kako napraviti luk:
nadite neko dobro drvo(najbolje ljeska),ne smije se previse savijat i neka ne bude predebelo jer se nece moci savit,neka bude dugo oko 2m moze i vise a ne mora.
za spagu(eng. string) vam preporucam neku spagu koja je elasticna(ne smije biti debela).najbolje je da uzmete dvije spage tanke debljine oko 1.5 mm i presavijajte ih.
sada spagu pricvrstite za luk i imate luk.
za strijelu vam je potrebna neka polu-suha,lagana,ravna grana. na kraj strijele stavite dva-tri pera za rotaciju u zraku kako zelite ali mora vam ostati 2-3 cm slobodno na kraju strijele da mozete za to drzat strijelu.
ako mi se bude dalo cu stavit slike svog luka i strijela.
ja odsjecem cavao na pola na vrhu strijele napravim rupu i unutra stavim cavao,malo uzu od cavla tako da neki pritisak drzi cavao,ali bolje je stavit jos malo drvofixa da se zadrzi cavao da ne ispada.
tako se strijela ljepse zabija a i u zraku prednji kraj je tezi tako da strijela ljepse leti.
ja odsjecem cavao na pola na vrhu strijele napravim rupu i unutra stavim cavao,malo uzu od cavla tako da neki pritisak drzi cavao,ali bolje je stavit jos malo drvofixa da se zadrzi cavao da ne ispada.
tako se strijela ljepse zabija a i u zraku prednji kraj je tezi tako da strijela ljepse leti.
joj sad me prisjeti djecackih dana
ljeska i glog (ak nades dovoljno ravan)
strjele smo radili od onih bataka kaj rastu uz vodu
lagani su i na debljem kraju izbusis rupu
glavu cavla stuces u kocku i stavis unutra
omotas tankom gumom od bicikla
pera nisam stavljal jer sam sa njima sjebo cjelu strjelu
i ovak je bilo dobro
moze.
ali trske i i bambus mi izravnamo malo.
napravimo kamin mali od kamenja i ostavimo dvije rupe da moze proci trska/bambus i tako kroz vatru nekoliko puta prodes sa trskom/bambusom.
onda malo stavis iznad zara i malo okreces.tako se barem malo izravna.
Najbolje ti uzmi svoj kukri i u potragu za dobrom ljeskom, poznati longbow se pravio od vrste drva (eng. yew), da li je to tikovina??? http://lukistrijela.blog.hr/
Malo kasnim na ovu temu, ali čitao sam forum, pa rekoh da ipak rješim nedoumicu.
Tikovina spada u red porodice drvenastih biljaka koje rastu u tropskim krajevima, tako da mislim da ti je jasno da kao takva otpada kao materijal za pravljenje poznatog "longbowa".
Engleski "longbow" se pravio od ovog drveta koje si našao, a hrvatski prijevod je tisa.
Pošto sam veliki ljubitelj tog drveta, napisati ću i koju o njoj.
U Hrvatskoj je tisa gotova izumrla, ponajviše zbog intenzivne eksploatacije jer ima vrlo kvalitetno drvo, koje je daleko kvalitetnije i od hrastovine i orahovine npr.Zbog vrlo sporog rasta, od samo 20 cm godišnje u prosjeku, jasno vam je koliko dugo treba vremena proći da naraste u odraslo stablo.S time da treba naglasiti, da nema veliku količinu drvne mase ( kapitalni primjerci su oko 1 m u promjeru u području prsa, s time da kako drvo stari, dubovina - unutarnji dio stabla, propada ), stoga ju to dodatno poskupljuje.
Zanimljivost vezana uz tisu je i ta, da su svi djelovi biljke izrazito otrovni jer sadrže alkaloid taksin, izuzetak je samo vanjska ovojnica bobica jarke crvene boje, tzv. arilus, od kojeg se mogu npr. praviti i džemovi ( treba paziti na koštice koje su otrovne također ).Isto tako treba i spomenuti kao zanimljivost da tisa ima regenerativne sposobnosti, i rijetka je crnogorična biljka s tim svojstvom, te je kao taka jako zahvalna u hortikulturi.
No, malo sam više se raspisao samoj biljci, idem sada o drvetu.
Drvo je kao što sam naveo, izrazito kvalitetno, naše najkvalitetnije autohtono drvo, što bi se moglo reći i za cijelu Europu.
Nemojte ju sječi ako ju nađete u prirodi, jer je ugrožena i kažnjivo je zakonom, radije probajte nači gotovo drvo, koje je vrlo vjerojatno jako skupo.
Ako nađete, ako ćete raditi bilo kakvu obradu, svakako imajte masku na sebi, jer je udisanje bilo kakvih čestica ( piljevina ) pri obradi istog, otrovno.
Samo drvo je odlične kvalitete, i ima vrlo dobra svojstva, čvrsto je i elastično, a treba reći i izrazito otpono na atmosferilije, npr. ograda od tisovine može bez problema 20 godina bez ikakve zaštite u vidu lakova ili drugih premaza, biti kao nova.
Inače, osim što su ju koristili kao lukove, uz hrast, tisa je bila Englezima vrlo značajno ( etonološki, kulturno gledano ) drvo, jer je predstavljala život i smrt zbog svojih svojstava ( regeneracija i otrovnost ), te ju se često moglo vidjeti uz crkve i groblja, te ako ste bili u Engleskoj, uz bilo koju staru crkvu ili groblje, obavezno ćete naći tise stare i po preko tisuću godina.Isto tako štovali su ju i Kelti, te je u runama imala svoje mjesto.
Isprika na dužoj poruci.
Imam kući jedan takav, strelice koje ima se sa 4-5 m zabijaju u panel ploču 2-3 cm duboko.
Imam kući jedan takav, strelice koje ima se sa 4-5 m zabijaju u panel ploču 2-3 cm duboko.
To je stari zakon. Novi je iz 2007.
Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje, 2. oružje s tetivom,
3. električni paralizatori,
4. raspršivači,
5. hladno oružje.
Članak 7.
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
5) Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete i skakavci čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na puce ili polugu boksera i metalnih zvjezdica za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice ili skrivene oštrice, bokseri te druga potajna oružja sa skrivenim oštricama (oružni štapovi, oružni kišobrani i sl.). Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda kada se nose na javnim mjestima.
Članak 4.
U smislu ovoga Zakona ne smatra se oružjem: dekorativno oružje, imitacije oružja, oružje koje je trajno onesposobljeno za uporabu tehničkim postupcima koji su određeni posebnim propisima, oružje koje je namijenjeno za alarm, signalizaciju, spašavanje, usmrćivanje životinja, podvodne puške i drugi predmeti koji snagom opruge, napete gume ili stlačenog plina izbacuju osti ili harpun koji su isključivo namijenjeni ribolovu (podvodno oružje), oružje koje se koristi u industrijske ili tehničke svrhe, streljivo za zračno oružje i oružje s tetivom i lažno streljivo.
Svaka cast Antone na pojasnjenju, prvi put cujem da je tisa skuplja od orahovine ili cak hrastovine za koji sam mislio da je opcenito najskuplje drvo, mozda zato jer namjestaj narocito onaj stari od hrastovine ostavlja bez daha... Takodjer sam vidio jedno egzoticno crno drvo, mislim da se zove ebanovina, da li je to tropsko drvo ili raste i kod nas??? Nemam pojma nista o drvima i stolariji pa pitam...
Svaka cast Antone na pojasnjenju, prvi put cujem da je tisa skuplja od orahovine ili cak hrastovine za koji sam mislio da je opcenito najskuplje drvo, mozda zato jer namjestaj narocito onaj stari od hrastovine ostavlja bez daha...
Hvala, dendrologija mi je hobi, pa eto znam ponešto o tome.
Pa u principu, ajmo to reći ovako, hrastovina je najskuplje konfekcijsko drvo.Dakle ima ga u velikim količinama i kvalitetno je.
Quote:
Takodjer sam vidio jedno egzoticno crno drvo, mislim da se zove ebanovina, da li je to tropsko drvo ili raste i kod nas??? Nemam pojma nista o drvima i stolariji pa pitam...
Ebanovina ti je u biti skupni naziv za veći spektar drveta tropskih biljaka, evo da ti navedem kao primjer:
Ne raste kod nas dakle.
Mišljenja sam da takva vrsta drveta baš nije pogodna za lukove i strijele ( dopuštam da sam u krivu, jer pišem napamet s obzirom na karakteristike drveta koje ja znam otprilike ).
Inače, zaboravih, kao jednu zanimljivost kod tise, pogledajte ovo:
The oldest known wooden implement is a spear made of yew wood, about 50,000 years old, from Clacton-on-Sea, England. Archeological excavations have found found yew bows and knives in Swiss lake dwellings from 10,000 years ago. Historically, yew bows were the weapon of choice for both hunting and warfare throughout most of Europe until the invention of firearms. Yew was also employed in a less forthright manner, as a poison, used for assassination, suicide, as an arrow poison, and to poison fish and mammals.
Najstarije drveno oružje je napravljeno od tisovine!
Ovaj dio sa otrovima ste mogli sami pretpostaviti, s obzirom na samu otrovnost biljke koju sam opisao u prethodnim porukama.