Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili > Nautika
Korisničko ime
Lozinka

Nautika Hvali more, drž' se kraja.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.03.2008., 12:27   #1
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

GoldenSurferFromCRO Avatar

Registracija: Jan 2003.
Mini motorne jahte vs. gliseri

Sorry sto ovaj topic ne spada medju automobile, ali ne znam gdje bih mogao okaciti slijedeci problem:

Zainteresiran sam za kupnju brodica/gliser/mini motornih jahtica do 15.000EUR. Prosle godine sam zamalo kupio glisera tipa Elan GT 402 (svi prigovaraju kako ima puno blazi pramac pa zato lose sijeku valove) Elan 495F (svi prigovaraju da je dizajn dosta zasterjli i kockasti je, no za plovidbu je OK) te Elan 070/080.

Zadnji Elan je nesto bolji, ali prosjek starosti jest 20 godina. Gliser se dobro drzi i dobro izgleda i motori su od 40 do 60KS. Svi kostaju oko 4000-6000EUR. Svi savjetuju d aje najbolje kupiti jos jedan novi motor od 4KS za slucaj kvara. Kazu da ovi motori 40-60KS rade do gasa i kao takvi podlozni su trajanju rada motora.

Onda sam poceo gledati brodicu tipa Dalmatinka do 6metara (kostaju od 6000EURa pa nadalje do 10.000-12.000EURA) no imaju svega 15KS a moze se ugraditi motor do 30Ks. Ne znam zasto toliko kostaju, a dizajn je potpuno ribarski, no svidja mi se kabina te mogucnost dobre zabave u toj brodici.

No onda sam bacio oci na mini jahticu tipa Bayliner 2052 LS i slicnih brzih glisera od oko 200KS. Takvi kostaju od 14.000 EURa do 18.000EURa. Meni se takvi svidjaju jer imaju kabinu za spavanje preko noci za 2-3 ljudi. A onda tu je motor od 200KS, a ja ne moram naprezati motor do kraja, dovoljno je vozikati oko 100Ks. Mislim d aje nevolja sto je potrosnja prevelika.

Kazu mi prijatrelji d aje bolje brodica Dalmatinka s 15KS, sporo tutnji i sporo se vozi do druge obale. Hm, nisam bas siguran, ja blago naginjem brzom gliseru, em ima mjesta u kabini, ima dobra sjedala i ima brzu i privlacnu liniju.

No ono sto ja bih sve vas pitao, a ako imate odgovore, molim vas da ostavite ovdje. Zasto je Dalmatinka skoro blizu pa kosta kao brzi gliseri? 15Ks vs 200KS. Mozda se motor kod brzih glisera cesto kvari. Koliki je porez za camce preko 5 metara. Cuo sam da ispod 5 metara da se ne placa nista, a preko 5 metara da se placa drzavi. Koliko je odrzavanje brzih glisera, sto trebam paziti kod brzih glisera?!
Old 20.03.2008., 12:33   #2
palj
fjaka 0-24

palj Avatar

Registracija: Sep 2007.
Kupi GOLF
palj is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 12:33   #3
CDRW
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2007.
Čuvaj se starih brodova od stakloplastike. Osmoza je odurna stvar i ako vlasnik nije pazio .... eto problema.
Trebalo bi izvagat prazan brod prije kupnje da vidiš koliko je vode dosad "popio"
A za motore vrijedi isto što i za bilo koji drugi. Samo što morski rade u puuuno gorim uvjetima.
CDRW is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 12:45   #4
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Palj, vec sam imao Golfa prije nego sam postal tata. Vozil sam Golfa 10 godina na plin, hehe. Sada sam ponositi vlasnik Passata karavana srebrne boje 2002. godine. Pa tako sada gledam brodicu/glisere/brze glisere. mozes li mi pomoci?
Old 20.03.2008., 12:48   #5
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

CDRW,

Da, znam za osmozu, to mi je vec poznata stvar. To vrijedi za sve pa tako i motor. Kazu ljudi da brodica je vise cijenjena jer plovi deplasmanski (mislim da se tako kaze) pa da to ne utjece na trup brodice. Gliseri idu na ofenzivski nacin, pa tako trup glisera jace dolazi u kontakt s morem.
Gliseri/brodica obicno cuvaju cijene i vrlo malo padaju u odnosu na rabljene aute. Najveci problem jest vanbrodski motor, novi motor nakon upotrebe nekoliko godina cijene motora drastcno propada! Ne znam kakva je situacija kod motora u brzih glisera, kazu da je ocuvaniji od vanbrodskih, jer imaju mnogo konja, no nikad se ne zna koji je bivsi gliseras nagazio do kraja...
Old 20.03.2008., 13:10   #6
fangs
celebrity

fangs Avatar

Registracija: Nov 2006.
Ovisi kakve su ti potrebe i što tražiš..
Ako su ti bitniji dnevni izleti i điranje sigurno da bi ti bolje bilo uzet nešto poludeplasmansko ili glisera, ako više naginješ višednevnim izletima ili ribarenju i brzina ti nije toliko bitna onda gledaj deplasmance tipa dalmatinka ili gradac, jer su takve barke po meni puno iskoristivije i ugodnije za višednevna putovanja, a i za ić na ribe..

Što se tiče dalamtinke to je već legendarna barka na našem području i s njom možeš doslovno svakamo.. Čisti deplasmanski trup i ona ima putnu brzinu između 5 i 7 milja i da staviš bilo što na krmu nećeš dobit ništa značajno jer je to jednostavno takav trup, zato je nekih 15-20 ks sasvim dovoljno, jer sa više ks ćeš dobit samo sigurnost odnosno više snage ako "ima mora" narvno uz veću potrošnju..
I kod takvih brodica sa natkabinom je meni prirodnije da ima unutranji motor, mada opet sve ovisi o tome koliko i za što ćeš koristiti barku, živiš na moru ili si samo preko ljeta....

Poludeplasmanci i gliseri su jednostavniji za održavanje, imaju veću brzinu, u toj kategoriji koju si rekao uglavnom vanbrodske motore i vjerovatno jednostavniji su za korištenje..ali moraš uzet znatno jači motor koji je opet skuplji i više troši..
I pogotovo su zahvalniji ako ih misliš svake godine teglit sa prikolicom na more ukoliko ne živiš na moru..

Neznam, prvenstveno reci za što ti treba barka i koliko ju misliš koristit, to bi trebalo bit već pol odgovora
Old 20.03.2008., 13:11   #7
palj
fjaka 0-24

palj Avatar

Quote:
GoldenSurferFromCRO kaže: Pogledaj post
Palj, vec sam imao Golfa prije nego sam postal tata. Vozil sam Golfa 10 godina na plin, hehe. Sada sam ponositi vlasnik Passata karavana srebrne boje 2002. godine. Pa tako sada gledam brodicu/glisere/brze glisere. mozes li mi pomoci?
Ma to sam se samo potrudio preduhitriti identičan odgovor nekog drugog.

Ima par tema di se tako, odmah u glavu, bez čitanja, daje odgovor KUPI GOLFA, pa eto...nisam naravno ozbiljno mislio.

Vezano za temu, zaljubljenik sam u more i sportski ribolov, ali to ti je kod mene klasika: drveni kaić od 4,5 metra, duplo stariji od mene i naravno, dragulj tehnike, tomos 4,5 ks.

Jednog dana će sigurno pasti nekakav polovni (možda i novi, nikad ne znaš) pičuljan, ali...jednog dana.

Što se osmoze tiče, baš lani mi je prijatelj kupio polovnu elanovu jedrilicu sa gratis osmozom. Tako da, zaista, treba biti oprezan.

Ne znam točno što bi ti preporučio, znam samo da je najpametnije za početak kupiti Burzu nautike pa viditi što se nudi. Ponuda je izdašna i da se svačega naći. Toliko od mene.
Old 20.03.2008., 13:20   #8
alfa146
Power of dreams

alfa146 Avatar

Quote:
fangs kaže: Pogledaj post
Ako su ti bitniji dnevni izleti i điranje sigurno da bi ti bolje bilo uzet nešto poludeplasmansko ili glisera, ako više naginješ višednevnim izletima ili ribarenju i brzina ti nije toliko bitna onda gledaj deplasmance tipa dalmatinka ili gradac, jer su takve barke po meni puno iskoristivije i ugodnije za višednevna putovanja, a i za ić na ribe..

Što se tiče dalamtinke to je već legendarna barka na našem području i s njom možeš doslovno svakamo.. Čisti deplasmanski trup i ona ima putnu brzinu između 5 i 7 milja i da staviš bilo što na krmu nećeš dobit ništa značajno jer je to jednostavno takav trup, zato je nekih 15-20 ks sasvim dovoljno, jer sa više ks ćeš dobit samo sigurnost odnosno više snage ako "ima mora" narvno uz veću potrošnju..
I kod takvih brodica sa natkabinom je meni prirodnije da ima unutranji motor, mada opet sve ovisi o tome koliko i za što ćeš koristiti barku, živiš na moru ili si samo preko ljeta....

Poludeplasmanci i gliseri su jednostavniji za održavanje, imaju veću brzinu, u toj kategoriji koju si rekao uglavnom vanbrodske motore i vjerovatno jednostavniji su za korištenje..ali moraš uzet znatno jači motor koji je opet skuplji i više troši..
I pogotovo su zahvalniji ako ih misliš svake godine teglit sa prikolicom na more ukoliko ne živiš na moru..

Neznam, prvenstveno reci za što ti treba barka i koliko ju misliš koristit, to bi trebalo bit već pol odgovora
Ovo potpisujem.
Ako se nalaziš u manjim relacijama,manji troškovi,i na kraju manji budget,uzmi dalmatinku,ako ćeš sportskiji auto,pardon barku kupi poludeplasmanca,samo onda nema komoda,više para,više onoga i ovoga ali 20 milja +,je jak argument.
Dakle cruising pa i ribanje(ribolov) vs.gusti.Odluka je tvoja.
Unutarnji motor,penta Yamaha ili Honda,uistinu su kvalitetni.
Old 20.03.2008., 13:29   #9
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
Nekada sam mastao o tome da bih zelio obicnim gliserom uploviti u svaku uvalu, jer je drugcije ici na plazu s mora nego s kopna. Onda sam stalno gledao glisere tipa Elan GT402 te 070/080, no svi su popljuvali kao d aje to bezvezna igracka, da cu se vec druge godine zasititi i prodati drugima. Imam vikendicu na moru i naravno garazu pa tu bih mogao smjestiti gliser. Ali u oci i u usima mi upada prosloljetna izreka od jednog naseg Zagrepcana na moru koji je popravljao glisera i meni je to doslovno rekao: "Jos malo punt, jos malo pant, jos malo frtlj i bit ce ko nov i prodam ga za 2500EUR" I ugledam jednog glisera s pretpotopnim motorom. Vecina tako misli i zato sam se poceo ohladiti od glisera.

Drugi moj prijatelj je prosle godine kupio dalmatinku i odusevio me je, ali nekako mi je dizajn prastar (gotovo ribicki, kak se to tocniej zove) a motor preslab. A uopce nije mi bio lose, jer volim drustvo i obitelj natrpati u brodicu i onda put na more! ma koliko sporo.

No linija brodice mi ne bas puno privlaci a mala je razlika izmedju Dalmatinke (7000EURA) i brzog glisera Baylinera (12000EURA). Potonji brze glisere je da ima lijepu liniju te da je brz, motor oko previse 200 konja! No bojim se da tu kod brzih glisera krije neka zamka, jer uz cijenu mislim da me ceka veliki porez, ili mzoda registracija ili mozda neka druga davanja za koju ne znam. Mozd aje odrzavanje skupo, a mozda se motor stalno kvari svaka cetiri dana i tako slicno. Za Dalmatinku mogu reci da se motor ne kvari, jer eto polako se vozi i ne moze nista. No meni je ipak spor....treba mi nesto izmedju 50-100KS. Tu negdje.
Old 20.03.2008., 13:31   #10
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
palj kaže: Pogledaj post
Ma to sam se samo potrudio preduhitriti identičan odgovor nekog drugog...
No problem, samo ispucaj sve sto mozes. Za drvenog kaica se vozikas po moru, vrlo zanimljivo. Onda znaci zivis na moru. Ja jos razmtram mnogo opcija a ne mogu se odluciti. OK!
Old 20.03.2008., 13:36   #11
alfa146
Power of dreams

alfa146 Avatar

[QUOTE=GoldenSurferFromCRO;13171288]Nekada sam mastao o tome da bih zelio obicnim gliserom uploviti u svaku uvalu, jer je drugcije ici na plazu s mora nego s kopna. Onda sam stalno gledao glisere tipa Elan GT402 te 070/080, no svi su popljuvali kao d aje to bezvezna igracka, da cu se vec druge godine zasititi i prodati drugima. Imam vikendicu na moru i naravno garazu pa tu bih mogao smjestiti gliser. Ali u oci i u usima mi upada prosloljetna izreka od jednog naseg Zagrepcana na moru koji je popravljao glisera i meni je to doslovno rekao: "Jos malo punt, jos malo pant, jos malo frtlj i bit ce ko nov i prodam ga za 2500EUR" I ugledam jednog glisera s pretpotopnim motorom. Vecina tako misli i zato sam se poceo ohladiti od glisera.

Drugi moj prijatelj je prosle godine kupio dalmatinku i odusevio me je, ali nekako mi je dizajn prastar (gotovo ribicki, kak se to tocniej zove) a motor preslab. A uopce nije mi bio lose, jer volim drustvo i obitelj natrpati u brodicu i onda put na more! ma koliko sporo.

No linija brodice mi ne bas puno privlaci a mala je razlika izmedju Dalmatinke (7000EURA) i brzog glisera Baylinera (12000EURA). Potonji brze glisere je da ima lijepu liniju te da je brz, motor oko previse 200 konja! No bojim se da tu kod brzih glisera krije neka zamka, jer uz cijenu mislim da me ceka veliki porez, ili mzoda registracija ili mozda neka druga davanja za koju ne znam. Mozd aje odrzavanje skupo, a mozda se motor stalno kvari svaka cetiri dana i tako slicno. Za Dalmatinku mogu reci da se motor ne kvari, jer eto polako se vozi i ne moze nista. No meni je ipak spor....treba mi nesto izmedju 50-100KS. Tu negdje.[/QUOTE]
Sve to stoji,ali što ćemo sa maritimnim svojstvima?Bez uvrede,ako si sa kontinenta,ne znam koliko te šiloka opralo,i od koliko si nevera pobjegao?Ja bih Dalmatinku jer nije šminka nego poluradni brod za lagane i bliže izlete.
Kompariraj Cruisera i Racing motor(nekakva uvrnuta paralela)
Old 20.03.2008., 13:38   #12
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
alfa146 kaže: Pogledaj post
Ovo potpisujem.
Ako se nalaziš u manjim relacijama,manji troškovi,i na kraju manji budget,uzmi dalmatinku,ako ćeš sportskiji auto,pardon barku kupi poludeplasmanca,samo onda nema komoda,više para,više onoga i ovoga ali 20 milja +,je jak argument.
Dakle cruising pa i ribanje(ribolov) vs.gusti.Odluka je tvoja.
Unutarnji motor,penta Yamaha ili Honda,uistinu su kvalitetni.
Pa da li mi mozes objasniti malu razliku izmedju deplasmanca tipa Dalmatinke (kosta 5000-8000EURa) i brzih glisera sa svim komoditetima a kostaju 11.000-18.000EURa.
Po meni mi se cini mala razlika. mislim dati jos 5000-8000EURa pa dobiti bolje plovece sredstvo. Ne znam da li je puno po vama dati duplo novaca vise od Dalmatinke?
Old 20.03.2008., 13:43   #13
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
...
Sve to stoji,ali što ćemo sa maritimnim svojstvima?Bez uvrede,ako si sa kontinenta,ne znam koliko te šiloka opralo,i od koliko si nevera pobjegao?Ja bih Dalmatinku jer nije šminka nego poluradni brod za lagane i bliže izlete.
Kompariraj Cruisera i Racing motor(nekakva uvrnuta paralela)
Jesam iz kontinenta i svi ribari me peru kao i ti, a to ja volim!
Zato samo naprijed. ja bih Dalmatinku, ali nekako mi je skupa i ima staru liniju a sporo se vozi. Inace nemam pojma da li se uopce sporo vozi.
ja bih volio izlete pa malo prenocim u uvalama par dana i vratim se nazad u vikendicu. Sto je onda bolje Dalmatinka ili Bayliner 2052 LS?
Potonji brzo se vozi i ima kabinu za spavanje (nema kuhinju) no trosi se ko mutavi, ne znam koliko litara trebam uzeti za izlet od recimo 30-50km u jednoj liniji, pa nazad. Znam da ovisi o brzini i tezini glisera.

Ako dalmatinka trosi minimum litara a prevali za tu daljinu za sat vremena, to bi moglo biti OK. Bayliner juri za 10 minuta i pri tome potrosi recimo 20 litara, jeli to OK ili je li to potrebno. Zbog toga je Bayliner jeftin skoro blizu Dalmatinke SAMO zbog potrosnje? ili zbog neke druge nedostatke? ili je jednostavno Dalmatnika precijenjen? nemam ja pojma.
Old 20.03.2008., 13:56   #14
palj
fjaka 0-24

palj Avatar

Možda bi mogao potražiti kakav polovni Damor. Znam da imaju dosta korektne cijene kao novi, pa možda se da naći nešto povoljno.
Problem je što damor 580 trpi motore do 20 ks, što je tebi malo, a damor 700 je već malo ozbiljniji brod koji vjerojatno i malo vše košta.

Ja sam bodulski tip i za mene (mada mi je pičuljan tiha patnja) nema boljeg od broda tipa dalmatinka sa nekim slabašnim motorom i lagano taka-taka.
Dobra ekipa, spiza, par desetaka litara domaćeg vina i laaaagano, poooomalo. Bacit tunju, utopit parangal, a može i samo izležavanje.
I je da se putuje duže, ali je pravi užitak, kakvog nema sa malo bržim brodom. Evo, vozio sam se u čudaku 19.9 Zadarskog proizvođača davidmarine sa motorom od 150 ks. Jedan od povoljnijih kod nas tog tipa. I je, solidno ide, jer je brod dosta lagan, ali to sve škripi, poskakuje i nema tu opuštenosti. Da ne govorimo o većoj iskoristivosti prostora kod npr. dalmatinke...ali zato, uštedi se vrime. Pa sad, kao što rekoše i drugi, odredi prioritete pa onda u potragu. A ako možeš izdvojiti i malo više para, nešto tipa damor 700 je kombinacija jednog i drugog.
Old 20.03.2008., 14:05   #15
fangs
celebrity

fangs Avatar

Ikreno rečeno taj tip baylinera mi je totalno nezanimljiv jer je neiskoristiv, nemaš uopće komfora u njemu, ništ...to je tip barke koji će te brzo otpeljat negdje u valu okupaš se i ajmo dalje...
Ako dobro vidim to ima iza 4 stolice i gotovo..nema uopće komfora iza, namaš kamo stavit ni kvazistolić i pojest nešto..a i tehnićki nemožeš nakrcat toliko ljudi ko na dalmatinku..
A i takvi gliseri su ko auti, sjedneš u stolicu i nema mrdanja dok ne stigneš, nemožeš ništ radit dok ideš 20+ milja..a na dalmatinki lijepo pomalo voziš, možeš iza radit što oćeš, jest, igrat karte...
Ali opet sa takvim gliserom je puno lakše manevrirat i vozit..

Nego kako misliš riješit vez?

Quote:
palj kaže:
A ako možeš izdvojiti i malo više para, nešto tipa damor 700 je kombinacija jednog i drugog.
To je već ozbiljan brod i po meni je to glupost za nekoga tko ne živi na moru...
Old 20.03.2008., 14:06   #16
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
...
Ja sam bodulski tip i za mene (mada mi je pičuljan tiha patnja) nema boljeg od broda tipa dalmatinka sa nekim slabašnim motorom i lagano taka-taka.
Dobra ekipa, spiza, par desetaka litara domaćeg vina i laaaagano, poooomalo. Bacit tunju, utopit parangal, a može i samo izležavanje.
I...
Ah, to mi se JAKO svidja, ali sam mislio da je mozda problem predugacka putovanje. Recimo moze li iz Zadra ici na Korculu bez problema s Dalmatinkom, koliko bi to trajalo, tika taka tika taka cijelim putem?!?!?!?

Pogledat cu Damora700 pa da vidim. Prvi puta ga cujem.

Hvala, ak imas jos za komentirati slobodno mi nabaci, sto vise saznam lakse cu znati sto ja zapravo zelim i koliko love sam spreman baciti za bilo kakvu krntiju na moru!
Old 20.03.2008., 14:09   #17
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
Ikreno rečeno taj tip baylinera mi je totalno nezanimljiv jer je neiskoristiv, nemaš uopće komfora u njemu, ništ...to je tip barke koji će te brzo otpeljat negdje u valu okupš se i ajmo dalje...
Ako dobro vidim to ima iza 4 stolice i gotovo..nema uopće komfora iza, namaš kamo stavit ni kvazistolić i pojest nešto..a i tehnićki nemožeš nakrcat toliko ljudi ko na dalmatinku..
A i takvi gliseri su ko auti, sjedneš u stolicu i nema mrdanja dok ne stigneš, nemožeš ništ radit dok ideš 20+ milja..a na dalmatinki lijepo pomalo voziš, možeš iza radit što oćeš, jest igrat karte...
Ali opet sa takvim gliserom je puno lakše manevrirat i vozit..
A recimo da ja vozim samo na pola, sa 100KS?
Znacilo bi upola manje potrosnje, upola manje drmbusanja?

Gledaj ima jedan Sea Ray Overnighter, 6 sjedala, zadnja krma se lako pretvori u suncaliste, a iam kabinu za spavanje. Pa en znam je li prostor veci ili manji, istina je da trebas sjediti i ohoho do cilja i okupa se i tak slicno. Ali moglo bi sporije voziti, a to bi bilo dobro?
Old 20.03.2008., 14:11   #18
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
I...

Nego kako misliš riješit vez?

To je već ozbiljan brod i po meni je to glupost za nekoga tko ne živi na moru...
Imam vlastiti vez na moru, vec par godina stoji neiskoristen i zato razmisljam da ove godine kupim nesto sto ce popuniti vez.

Uz vez imam vikendicu, pa sam mislio uzeti plovece sredstvo da se okusim zivot mornara ili nekak slicno. Volim drustvo, crno vino, pecanje i kupanje u u vali gdje nema nikoga i brzinu(ali ne maksi ko sa 200KS, nego recimo 70-100KS)...
Old 20.03.2008., 14:12   #19
fangs
celebrity

fangs Avatar

Quote:
Gledaj ima jedan Sea Ray Overnighter, 6 sjedala, zadnja krma se lako pretvori u suncaliste, a iam kabinu za spavanje. Pa en znam je li prostor veci ili manji, istina je da trebas sjediti i ohoho do cilja i okupa se i tak slicno. Ali moglo bi sporije voziti, a to bi bilo dobro?
A gledaj ako ćeš se vozit sa tim gliserom par milja više nego s dalmatinkom čemu onda uopće razmišljat o gliseru?
Old 20.03.2008., 14:17   #20
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Pa mene malo muci cijena, kosta 14000EURa, a dobra Dalamtinka sa svom opremom 7-8000EURa a moze i vise! A to je za neku trecinu jeftinija od Baylinera. Meni se cini da su brzi gliseri toliko rashodovaniji (da li je to moguce?!?!?!) da cu imati vise problema s Baylinerom nego s Dalmatinkom....hm, hm....
Old 20.03.2008., 14:40   #21
brukiluki
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2008.
ako ti mogu pomoći iz moga iskustva.Imao sam par godina primorku a nakon nje adria 500 i sada gliser 22 stope.Moraš prvo razlučiti svoje potrebe i koliko bi ljudi koristilo plovilo.Ako si bez žurbe tj treba ti barka kad si na odmoru za poć se okupat i malo komfora primorka ili dalmatinka sa nekim boljim motorom su dobar izbor. Dalmatinka može ići sa vanbrodskim ili ugradbenim motorom a primorka je za ugradbeni, Znači ako nećeš brzinu onda idi na to.Ako vas je do 4-5 i treba ti za poći na kupanje ili ribanje odličan je izbor adria 500 ili današnje kopije koje se rade .laka za održavanje, do 5m nema poreza i dosta toga je jeftinije (održavanje,potrošnja itd.)Sada živim sa vezom koji je udaljen par milja od lijepih mjesta za kupanje pa sam uzeo gliser a do kada sam živio tamo gdje sa brzinom oko 6nm možeš doći za 10 tak minuta ne treba ti ništa brzo.Pogledaj cijene goriva kako rastu, pa izračunaj koliko se možeš prostrijet .U primorci 6,3m imao sam yanmar 12 ks i nisam znao što je potrošnja, nakon nje adriu 4,99 sa yamahom 9,9 4t i bio zadovoljan sa potrošnjom, sada 6,6 m sa 100 ks yanmarom td potrošnja 8-14 litara pa uz često korištenje primječujem dosta troškove goriva koje je skuplje i skuplje. Računaj da te brod ili gliser bez vožnje košta najmanje godišnje 3000 kn (dizanje-spuštanje,cooper,osiguranje i uvjek se nešto sitno treba uradit)ako imaš vez a ako si osuđen na marinu puuuno više.
brukiluki is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 14:49   #22
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Brukiluki,

Sjajan komentar! Kod mene jest da imam vez u marini gdje imam pristup spustanje-dizanje, a kako sam clan yacht cluba, pa je to kroz clanarinu besplatno.
To je rjeseno. No, svejedno 3000kn godisnje meni bi bilo prihvatljivo, ali sumnjam.

Glede moje situacije, imam obitelj, zenu i dva deckica od 8 i 6 godina, pa dosli bi moji roditelji. Dakle, to bi bilo najvise 6 osoba. To bi bila izvanredna sitaucija,
onako za voznju do samotne uvale ili plaze na drugom kraju.
A najvise sam mislio samo na obitelj gdje bismo prenocili u uvali prkeo noci na jednu dvije noci pa se vratimo nazad na marinu u svoj vez.
A ako nema obitelji, onda bih poveo drustvo na ribarenje, tulum u uvali i slicno. A volio bih putovati i gledati sve nase otoke i plaze i uvale kao Kornati
i sto dalje Brac, Hvar i Elafitske otoke. Pa mislim da Dalmatinka to ne moze.
Bayliner i Sea Ray to mogu, ali ne bih trosio gorivo ko lud, nego bih vozio na 100KS i onda bi to valjda bilo dobro?
Da, mene zabrinjava skupo gorivo....svakim danom je skuplje i za ljeto biti dosta skupo, ali bez pare nema zabave. Morat cu dobro napraviti projekciju potrosnje
za svako plovece sredtsvo. ne znam jos za koju opciju bih uzeo. Obican gliser ili brodica ili brzi gliser....
Problem je u tome sto ja nemam nikakvog iskustva, no posjedujem dozvolu za brodicu tako da niej problem voziti bilo sto do 7 metara mislim po novom zakonu.
Kazu da mogu vrlo lako uciti na bilo kojem plovecem sredstvu.
Old 20.03.2008., 15:13   #23
brukiluki
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2008.
kod mene je slična situacija ali su dečkiči 12 i 14 godina pa više ne vole ići sa nama na more, dakle uživaj sa njima još nekoliko godina.Za ove tvoje želje je idealan poludeplasman ili gliser ali to zadovoljstvo polovno da imalo valja počinje od 18-20 000 eurića ili da nađeš nešto jeftinije u što ćeš pomalo ulagati. Najgore su nevolje sa motorom koje se dogode kad se najmanje nadaš ili baš kad ne treba a onda je muka. Počmi svoja iskustva sa malom barkom i sigurnim motoriom jer stari benzinci u gliserima su opasni i veliki potrošači. Vidi kako će drugi prihvatiti iz obitelji takve izlete jer sve je lijepo kad je mirno ali popodne kad se digne maestral ili zavalja po nekom drugome vjetru onda treba isto navegat. Zaboravi na ove daleke izlete o kojima razmišljaš dok ne budeš siguran u brod i sebe. Postoji jedna izreka more sve more pa ga poštuj i biće dobro.
brukiluki is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 16:15   #24
Cuka
Moderator

Registracija: Dec 2002.
Quote:
brukiluki kaže: Pogledaj post
........
Sve šta si napisa potpisujem bez komentara.

A pitanja za Goldena su.

Di je vikendica?
Di inače živiš?
Koliko godišnjeg možeš odvojit za navigavanje?
Jesi li ikad imao kakav kaić?
Da li se išta razumiš u navigaciju tipa sjever-jug?
Znaš li koji vjetrovi na tvom području pušu tipa maestral-bura kada i kakvom snagom i ima li tamo neverina??
Znaš li išta o održavanju broda i motora??
Jesi li položija ispit za brodice??

A pitanja ima još puno, i uopće se nisan zajebava dok san ovo pisa jer san previše kontinentalaca ima prilke vidit, pomoć im a neke i spasit jer o moru nisu znali ama baš ništa a utrpali su familiju u brod i krenuli u osvajanje morskih prostranstava.
A kako vidim da ovde ima poznavalaca možda ti savjetima nešto i pomognemo.
Cuka is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 16:40   #25
Renault F1
Registrirani korisnik

Renault F1 Avatar

Registracija: Mar 2005.
Apropos kvarljivosti motora kod glisera. 10 godina stari motor može biti kao nov ako je pravilno održavan. A to održavanje je kod glisera najvažnija stavka uopće. 15 godina stari Bayliner može biti kao nov jer su gliseri plastični, a plastika stara 15 ili 1 godinu - isti k... Dakle, možeš proći odlično, ali možeš proći i jako loše. (Ja bih npr. radije Baylinera iz 1995 nego najnovijeg jer su nekad izgledali 10x bolje)
Motor na kraju svake sezone mora biti konzerviran i ako je to rađeno pravilno, ne bi trebalo biti problema. Motor može biti isto star ako je održavan. Ne mora imati nikakvih problema.
I moja preporuka bi uvijek bio vanbrodski motor. Brži je, lakši, ubrzava nekoliko puta bolje, jednostavniji i jeftiniji za održavanje i ono "(ne)bitno" - nemaš rupu u brodu kao kod ugrađenog motora.

Uglavnom, gliseri su puno ekstreminiji od auta. Auto star 10 godina je uvijek sličan. Uvijek je više-manje kanta koja se ili često ili rijetko kvari. Gliser može biti fenomenalan, kao nov, bez i jedne greške, a može biti očajan. Mogao ga je vlasnik držati u luci bez antifoulinga, mogao je konzervirati motor svake prijestupne i ulaziti u njega s cipelama. Tak da, ovisi od primjerka do primjerka.

I da, ovaj Bayliner i ribe ne idu skupa. Za ribe služe fishermani s plastičnim podom na koji možeš bacit ribe, može ti se prolit krv i na kraju sve to možeš oprati sa šlauhom. U Baylineru je tapison na koji smiješ stati samo bos ako nećeš da gliser za tjedan dana izgleda tak da ti se riga.
Old 20.03.2008., 17:00   #26
fangs
celebrity

fangs Avatar

Cuka ti je odlično rekao.
Za početak bi možda bilo najbolje da uzmeš neđto manje sa novim motorom i nemaš brige...bar dok malo ne uhvatiš mot za petljat oko barke..

evo jedan pravi poludeplasnamac službeno do 5 m za relativno malo €
I to sa motorom od 40 ks odlično ide
Old 20.03.2008., 18:38   #27
Renault F1
Registrirani korisnik

Renault F1 Avatar

To nije poludeplasmanac nego gliser. Poludeplasmanci su brodovi koji ne mogu izglisirati nego se voze na vlastitom valu. Ovaj itekako glisira.
A i ovaj Bakan je gadaaaaaaaan.....
Old 20.03.2008., 18:54   #28
CDRW
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2007.
Mislim da griješiš - poludeplasmanci imaju prednji dio trupa u formi V (ko klasični deplasmanci) a zadnji dio onda prelazi u zrcalo - ko kod glisera - i mogu oni izglisirat (dobro - ovisi o kombinaciji prednjeg i zadnjeg dijela - no neki mogu)
CDRW is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 19:18   #29
palj
fjaka 0-24

palj Avatar

Quote:
Ah, to mi se JAKO svidja, ali sam mislio da je mozda problem predugacka putovanje. Recimo moze li iz Zadra ici na Korculu bez problema s Dalmatinkom, koliko bi to trajalo, tika taka tika taka cijelim putem?!?!?!?

Pogledat cu Damora700 pa da vidim. Prvi puta ga cujem.

Hvala, ak imas jos za komentirati slobodno mi nabaci, sto vise saznam lakse cu znati sto ja zapravo zelim i koliko love sam spreman baciti za bilo kakvu krntiju na moru!
Moj je kometar da, ili se trebaš još malo isprsiti pa uzeti malo ozbiljniji brod tipa damor 700, što, kao što i fangs kaže, nije baš najpametnije rješenje, ako će brod biti korišten dva-tri tjedna godišnje.
Ipak, za takav brod ti treba 30-ak tisuća eura, zbog čega vjerojatno otpada, ali jedino takvim tipom broda bi moga uživati sa 6 ljudi, bez gužvanja, u nekoj uvali, lagano i ribariti, a da istovremeno možeš baciti malo duži đir do Korčule.

Taka-taka do Korčule bi ipak malo potrajalo sa dalmatinkom.

Ali, od svega što ti priželjkuješ da ti brod ispuni, ama baš sve je na strani dalmatinke ili sličnog broda, naravno, osim brzine.

A sad, ajmo reći da ti je matična luka Zadar. Ti sa dalmatinkom možeš komotno obilaziti gori od Silbe, sve do Kornata. A na tom potezu ima toliko mista i uvala da, dok ih sve obiđeš, bit će već para za neku jurilicu za do Korčule.
Naravno, možeš ti, ako imaš vrimena i dalmatinkom do doli, ali ajmo reći da nije praktično, mada nije ni nezamislivo.

E sad, ono što bi ja na tvom mistu napravija je sljedeće:
Zamisli vas 6 na baylineru u raznim uvalama po cijelom Jadranu. Priko dana glisiranje do udaljene Korčule, pa večernje okupljanje na krmi, jede se panceta, zdenka sir i pomidori, pije crno vino u nekoj tihoj uvali.
Ili sa ekipom u baylineru dva dana u ribolov. Tunje i parangali. Malo se i popije pa se otme kontroli. Zajebancija i pisma.

Sad probaj zamisliti sve to na dalmatinki. Razlika je jedino što do Korčule vjerojatno nećeš. Ali i što je već i sam put do neke uvale totalno opuštajući i puno jeftiniji.

Kao što vidiš, meni je dalmatinka puno bliža, prije svega zbog, u odnosu na bayliner, komotne krme, koja se može lipo i zatvorit tendom ako je potreba. Ali i zbog same taka taka vožnje koja taaako smirujeeee...koja taaako smiiruje. Ali i zbog nečeg čime takav, pomalo zastarjeli brod zrači, zbog čega je bolja vibra na brodu. A bayliner mi je više za prijevoz od točke A do točke B. Eto, raspisa sam se, ali valjda će i biti od pomoći bar malo.
Old 20.03.2008., 19:52   #30
papastimac
Banned

Registracija: May 2007.
Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Čuvaj se starih brodova od stakloplastike. Osmoza je odurna stvar i ako vlasnik nije pazio .... eto problema.
Trebalo bi izvagat prazan brod prije kupnje da vidiš koliko je vode dosad "popio"
A za motore vrijedi isto što i za bilo koji drugi. Samo što morski rade u puuuno gorim uvjetima.
wtf koji ce k...c vagat, o cemu ti pricas purgercicu
papastimac is offline   Odgovori s citatom
Old 20.03.2008., 19:53   #31
Renault F1
Registrirani korisnik

Renault F1 Avatar

Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Mislim da griješiš - poludeplasmanci imaju prednji dio trupa u formi V (ko klasični deplasmanci) a zadnji dio onda prelazi u zrcalo - ko kod glisera - i mogu oni izglisirat (dobro - ovisi o kombinaciji prednjeg i zadnjeg dijela - no neki mogu)
Poprilično sam siguran u to što govorim. Tri osnovna tipa broda su deplasmanski, poludeplasmanski i gliser.

Deplasmanski brod gura vodu na samom pramcu i stvara val na samom početku broda.
Gliser izglisirava i uronjen je u vodu na samoj krmi i stvara val tek iza sebe.

A poludeplasmanac je baš između. On vozi na granici izglisiravanja i stvara val na polovici trupa i "vozi" se na tom valu. Ako poludeplasmanac izglisira onda postaje gliser.

Mislim da ne postoji podjela po tim vrstama s obzirom na trup.
Old 20.03.2008., 19:58   #32
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
brukiluki kaže: Pogledaj post
kod mene je slična situacija ....
Kužim, kužim. Mislio sam na jednu situaciju kada bismo se našli svi zajedno 6 osoba, a to bi bio izletić nešto oko otoka. Kada bismo samo našli cijela obitelj, nas 4, onda bismo išli do Silbe, do Kornata, možemo što više dolje, ali sve ovisi o raspoloženju. Moji dečkići imaju društvo pa mislim da ne bi izdržali dva dana stalno uz nas. Ma tu je puno faktora. A ljepše bi bilo samo žena i ja sami u pustoj uvali, ili u društvu na tulumu pa bismo putovali negdje, ali sve je to mašta. imaš praf, ne znam ja vjetrove niti ne razlikujem bonacu od maestrala, hehe. Budem još vidio.
Old 20.03.2008., 20:02   #33
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
Cuka kaže: Pogledaj post
Sve šta si napisa potpisujem bez komentara.

A pitanja za Goldena su.

Di je vikendica?
Di inače živiš?
Koliko godišnjeg možeš odvojit za navigavanje?
Jesi li ikad imao kakav kaić?
Da li se išta razumiš u navigaciju tipa sjever-jug?
Znaš li koji vjetrovi na tvom području pušu tipa maestral-bura kada i kakvom snagom i ima li tamo neverina??
Znaš li išta o održavanju broda i motora??
Jesi li položija ispit za brodice??

...
Vikendica mi je na Viru, a živim u ZG. Mogel bih svakog vikenda otići dolje pa par dana kružiti okolo. A za godišnjeg imam najmanje 2 tjedna u paketu, a najviše 3 tjedna u paketu. Svega 3h i 15min vožnje od ZG do Vira.
Za navigaciju sam samo slušao na predavanju, a uopće nemam iskustva na moru. Možda kažu da je najbolje početi sa malim brodićem, ali ne znam koliko će mi to pomoći. Bolje imati srednje dobar brod/gliser pa brzo naučiti ploviti. Narafski da sma poloćio ispit i imam dozvolu za upravljanje čamcem do 7m po novom, inače piše na dozvoli do 12 metara. a za održavanje pojma nemam i zato će me bivši vlasnik čamca/vrodica/glisera morati uputiti u tajne idržavanja. Eto toliko a sad ispucaj do kraja što je najbolje za mene.
Old 20.03.2008., 20:05   #34
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
Renault F1 kaže: Pogledaj post
...I da, ovaj Bayliner i ribe ne idu skupa. Za ribe služe fishermani s plastičnim podom na koji možeš bacit ribe, može ti se prolit krv i na kraju sve to možeš oprati sa šlauhom. U Baylineru je tapison na koji smiješ stati samo bos ako nećeš da gliser za tjedan dana izgleda tak da ti se riga.
Istina je o kvarljivosti motora, isto je kada pogledavaš aute i moraš mjerkati cijeli motor i auto u kompletu. Što više auto pregledavaš to bolje saznanje o stanju auta. Tako isto kod glisera, ali tek od prošle godine sam počeo voditi potragu za dobrim čamcem za mene.

Znam da Bayliner i ribarenje ne idu zajedno, ribarenje bi bilo usputna djelatnost. Meni se jako svidja što je krma lijepo zaobljena i sto ljud mogu skakati s krme u moru te ljestvom popesti se na gliser. Može se sunčati kada se krma preuređuje u poligon za sunčanje. A lovio bih ribe onako iz dosade ili iz znatiželje, a ne znam hoće li uhvatiti pasija za ribolovom....
Old 20.03.2008., 20:10   #35
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
Cuka ti je odlično rekao.
Za početak bi možda bilo najbolje da uzmeš neđto manje sa novim motorom i nemaš brige...bar dok malo ne uhvatiš mot za petljat oko barke..

evo jedan pravi poludeplasnamac službeno do 5 m za relativno malo €
I to sa motorom od 40 ks odlično ide
Vidim, vidim, nije loše, ali čini mi se je to novi model, dakle, bit će skupo, sve skupa s motorom 40 KS, koštat će me barem 20.000EUR! Nije li tako?
Jedan iz Zadra mi je nudio gotovo sličnu brodicu, poslao mi je MMS fotke i kaže da bi je prodao za 5000EURA. Hm. Motor 35KS, sve polovno i brodica takodjer.
Old 20.03.2008., 20:15   #36
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
......
E sad, ono što bi ja na tvom mistu napravija je sljedeće:
Zamisli vas 6 na baylineru u raznim uvalama po cijelom Jadranu. Priko dana glisiranje do udaljene Korčule, pa večernje okupljanje na krmi, jede se panceta, zdenka sir i pomidori, pije crno vino u nekoj tihoj uvali.
Ili sa ekipom u baylineru dva dana u ribolov. Tunje i parangali. Malo se i popije pa se otme kontroli. Zajebancija i pisma.

Sad probaj zamisliti sve to na dalmatinki. Razlika je jedino što do Korčule vjerojatno nećeš. Ali i što je već i sam put do neke uvale totalno opuštajući i puno jeftiniji.

Kao što vidiš, meni je dalmatinka puno bliža, prije svega zbog, u odnosu na bayliner, komotne krme, koja se može lipo i zatvorit tendom ako je potreba. Ali i zbog same taka taka vožnje koja taaako smirujeeee...koja taaako smiiruje. Ali i zbog nečeg čime takav, pomalo zastarjeli brod zrači, zbog čega je bolja vibra na brodu. A bayliner mi je više za prijevoz od točke A do točke B. Eto, raspisa sam se, ali valjda će i biti od pomoći bar malo.

Super si mi pomagao s tom slikom kako sve to izgleda s Dalamtinkom!
Hm, hm...mislim da ću ja više uživati sa ženom ili u društvu do nekih uvala, a za dečkiće još ne znam hoće li se priviknuti na takva izleta. Najviše se bojim onoga ujutro super, a navečer jedva da se vratimo, baš zato sam mislio da imademo kabinu da prespavamo u uvalici do slijedećeg mirnog mora. Dalamtinka to ima, ali je komfor malo šrkipav, no za društvo ne smeta. Popiješ litre vina i sve je dobro. Brzi gliseri je bolaj stvar, ali trebam vidjeti potrošnju goriva, da li se uopće isplati toliko goriva bacati samo da brže stignem do cilja B, da li se može vozikati sa upola manje snaga?
Old 20.03.2008., 20:20   #37
alfa146
Power of dreams

alfa146 Avatar

Quote:
Jesam iz kontinenta i svi ribari me peru kao i ti, a to ja volim!
Zato samo naprijed. ja bih Dalmatinku, ali nekako mi je skupa i ima staru liniju a sporo se vozi. Inace nemam pojma da li se uopce sporo vozi.
ja bih volio izlete pa malo prenocim u uvalama par dana i vratim se nazad u vikendicu. Sto je onda bolje Dalmatinka ili Bayliner 2052 LS?
Potonji brzo se vozi i ima kabinu za spavanje (nema kuhinju) no trosi se ko mutavi, ne znam koliko litara trebam uzeti za izlet od recimo 30-50km u jednoj liniji, pa nazad. Znam da ovisi o brzini i tezini glisera.

Ako dalmatinka trosi minimum litara a prevali za tu daljinu za sat vremena, to bi moglo biti OK. Bayliner juri za 10 minuta i pri tome potrosi recimo 20 litara, jeli to OK ili je li to potrebno. Zbog toga je Bayliner jeftin skoro blizu Dalmatinke SAMO zbog potrosnje? ili zbog neke druge nedostatke? ili je jednostavno Dalmatnika precijenjen? nemam ja pojma.
Nema te Dalmatinke koja će proći 30 milja za uru vremena.
Ja bih ovako.
Prvo bih kupio Dalmatinku i probao je jednu sezonu.Naime moja iskustva s njom su dobra,ali i moje potrebe su malo manje od tvojih(višednevni izleti).
U slučaju da ti ne bude komodna,prodaj je i kupi(pazi sad) Adriatica,samo što stvarno ne znam kolike su im trenutačno cijene.
I pripazi na Sea Ray,Bayliner i co,nije da su loši,dapače,ali maritimna svojstva,troškovi održavanja i tekući troškovi su na strani deplasmanaca.
Old 20.03.2008., 20:36   #38
fangs
celebrity

fangs Avatar

Quote:
U slučaju da ti ne bude komodna,prodaj je i kupi(pazi sad) Adriatica,samo što stvarno ne znam kolike su im trenutačno cijene.
Ma dajte malo normalno razmišljajte..
Dalmatinka je vrh, top za korištenje 2 do 3 tjedna godišnje (a možda je čak i ona previše) sve iznad toga je preveliko opterećenje i troškovi održavanja su ogromni za 3 tjedna godišnje..a i za takav brod (da adriatic je već brod) treba puuno znanja i iskustva, nije baš isto pristajat u luku i vezat se svaki dan sa adriaticom ili nekim gliserčićem.

Financijski gledano je sve iznad dalmatinke ništa drugo nego gubitak..
Ja i dalje stojim do toga da bi autoru topica najzanimljivije bilo nešto tipa bakana, jer je tu možda najbolji kompromis između brzine, komfora, troškova, i potrebnog znanja...

btw probaj izračunat malo koliko bi bilo isplativo i iznajmit brodicu svake godine pogotovo što nećeš bit svaki dan ta 2-3 tjedna na moru..(ako ništa onda zbog vremena)...i troškovi održavanja su nula i biraš svaki put što ti je te godine zanimljivo vozit...još ako i prodaš vez (za koji ako je uredan možeš dobit dobre novce) na miru si puno godina..
Old 20.03.2008., 20:38   #39
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Alfa146,

Znam da su troškovi održavanja na strani deplasmanaca, možda zbog toga što su skupi u odnosu na brze glisere. Na to ja tako gledam.
Dalmatinka košta 5000-7000EURa, a brzi gliseri su tu odmah negdje 11.000-15.000 i više EURa.
mene malo brine visoka cijena Dalmatinke, jer ako se gleda na bolje motore oko 18-20Ks onda je već blizu 9000EURa koliko sam počeo trgati za njime. Star alinija i tika taka vibracije me odbijaju, pa još ne znam...
Old 20.03.2008., 20:44   #40
GoldenSurferFromCRO
Registrirani korisnik

Quote:
Ma dajte malo normalno razmišljajte..
Dalmatinka je vrh, top za korištenje 2 do 3 tjedna godišnje ...
Gledaj, mislim da Adriatic prevelik zalogaj za mene, ako se misli na 750. A kažete da pogle3dam Adriatic 500, hm, nsiam čuo da se prodaju, OK, bum to pogledao ako je to brodica do 5 metara.

Ali gledaj mogu dolazizi vikendom, 6 5mj ima puno praznika kao i u 6.mj, svaki vikend i praznici, svaki puta vožnja brodom u sve uvale, pa godisnji 2-3 tjedna u komadu te onda u 9mj svaki vikend pa u 10mj vozim ga doma na čuvanje (konzerviranje i ostalo).

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja