A fora su mi ove stvari... rješavala sam nedavno neke druge...
evo par koji su mi pali na pamet...
možda više sutra
2 m p z
3 l n d
4 e s
4 s s ------ 4 strane svijeta
6 ž n g
8 k h
9 p s s ----- 9 planeta sunčeva sustava (barem bilo nekad )
21 ž u H -------21 županija u Hrvatskoj
24 v z
32 z u č ------ 32 zuba u čovjeka
42 k M s
46 k u č ------ 46 kromosoma u čovjeka
88 t n k
95 t M L
102 t n t
206 k lj k
evo da bude sve skupa...
2 m p z
3 l n d
4 e s
4 s s ------ 4 strane svijeta
6 ž n g
8 k h
9 p s s ----- 9 planeta sunčeva sustava (barem bilo nekad )
21 ž u H -------21 županija u Hrvatskoj
24 v z ------ 24 vremenske zone
32 z u č ------ 32 zuba u čovjeka
42 k M s
46 k u č ------ 46 kromosoma u čovjeka
88 t n k
95 t M L ----- 95 teza Martina Luthera
102 t n t
206 k lj k ---- 206 komada ljudskih kostiju
2 m p z = 2 metra pod zemljom
3 l n d = 3 latice djeteline
4 e s = 4 elementarne sile
4 s s = 3 strane svijeta
6 ž n g = 6 žica na gitari
8 k h = 8 krakova hobotnice
9 p s s = 9 planeta sunčevog sustava
21 ž u H = 21 županija u Hrvatskoj
24 v z = 24 vremenske zone
32 z u č = 32 zuba u čovjeka
42 k M s = 42 kilometra Maratonske staze
46 k u č = 46 kromosoma u čovjeka
88 t n k = 88 tipki na klaviru
95 t M L = 95 teza Martina Luthera
102 t n t = 102 tipke na tipkovnici
206 k lj k = 206 kostiju ljudskog kostura
Zašto je "maratonska" velikim slovom? Ja se ubio od razmišljanja o kakvom se osobnom imenu ili geografskom pojmu radi... Pridjevi koji završavaju na -ski; -čki; -ški pišu se malim početnim slovom!
Quote:
102 t n t = 102 tipke na tipkovnici
Ovoga sam se sjetio, ali dok sam došao do kompa da napišem, već sam našao napisane odgovore!
Zašto je "maratonska" velikim slovom? Ja se ubio od razmišljanja o kakvom se osobnom imenu ili geografskom pojmu radi... Pridjevi koji završavaju na -ski; -čki; -ški pišu se malim početnim slovom!
Doista je tako kako kažeš da se piše malim slovom ako se radi o pridjevu, ali isto tako se piše velikim slovom ako se radi o imenu. Npr. može biti zagrebačka ulica ako se misli o nekoj ulici u Zagrebu i Zagrebačka ulica ako se ulica tako zove. Maratonska staza se zove jer se ne misli na neku stazu koja se nužno nalazi na Maratonskom polju nego na stazu koja se kao oblik utrke zove Maratonska staza i koja može biti i na Maratonskom polju i u Maksimiru i u New Yorku. Možda i griješim - pitajmo jezičare - Maratonska staza.
Zadnje uređivanje sbrbot : 01.04.2008. at 20:55.
Reason: Uvođenje linka
Bezveze su te banali. Siguran sam da se piše malim slovom jer to nije naziv ulice, staze (geografski pojam) ili službeni naziv (ime) sportskog događaja (Memorijalni turnir Gojka Šuška ) da bi se pisalo velikim slovom. To je najobičniji maraton i pripadajuća mu staza.
Banali su ga zbog Euroquiza koji je svima na ovom forumu izgledao kao spam, uključujući i mene.
Čini se kako su me ipak banali zbog Maratonske/maratonske staze. Meni se čini također bez veze! Što se tiče EuroQuiz-a, imao sam najbolju namjeru pridonijeti ovoj grupi kao i s ovim threadom o brojevima kojeg sam smislio. OK, slažem se da Anketa nije baš najbolji način za ovo. Zapravo imao sam neku ideju složiti neki kviz koji bi bio orijentiran na Europu i pitanja oko nje. Pitanje je bilo kako odrediti težinu pitanja. Postaviti težinu sam je više nego subjektivno. Shvatio sam da ljudi ne žele odgovoriti kad ne znaju, a pogotovo se ne žele uključiti u Ankete. Takva nam je karma. S druge strane nije OK ako nešto doprineseš, a ekipa samo lamea, a sami nikad da bi od sebe dali nešto korisno.
Bezveze su te banali. Siguran sam da se piše malim slovom jer to nije naziv ulice, staze (geografski pojam) ili službeni naziv (ime) sportskog događaja (Memorijalni turnir Gojka Šuška ) da bi se pisalo velikim slovom. To je najobičniji maraton i pripadajuća mu staza.
Žao mi je zbog bana.
I čovjeka banali zato što je pogriješio i mislio da se piše velikim umjesto malim slovom... e pa svašta, onda bi se moglo pola foruma banati. Štoviše još i sam priznaje da možda i griješi i traži savjet onih koji bolje znaju, e stvarno svašta.
Quote:
Jale13 kaže:
Banali su ga zbog Euroquiza koji je svima na ovom forumu izgledao kao spam, uključujući i mene.
A i ban je malo jači kad se ni ne zna zašto je banan!
Čovjeka su banali jer je pored postojeće teme "Jezični savjetnik" na podforumu Društvene znanosti (koja služi upravo zato da se na njoj raspravlja i postavlja pitanja o jezičnim nedoumicama) otvorio novu temu samo sa pitanjem o velikom ili o malom slovu.
Glupo, ali zasluženo (vjerujem da je modovima sa tog podforuma pun klinac svakodnevnog zatvaranja tema sa pitanjima vezanim za -ije i -je, č i ć i veliko i malo slovo).
Čovjeka su banali jer je pored postojeće teme "Jezični savjetnik" na podforumu Društvene znanosti (koja služi upravo zato da se na njoj raspravlja i postavlja pitanja o jezičnim nedoumicama) otvorio novu temu samo sa pitanjem o velikom ili o malom slovu.
"Jezični savjetnik" je trakavica koja se sastoji od tisuća postova koje nitko nema praktične mogućnosti efikasno pratiti. Meni se ne sviđa na taj način gomilati postove u beskonačnu trakavicu. Po meni čim nešto može biti mala tema za sebe opravdano je otvoriti novi post. Pa evo uostalom i ovaj thread po toj logici bi se morao staviti pod thread od prije koji isto spominje (neke druge) brojeve i pojmonve.
Quote:
Jean kaže:
Glupo, ali zasluženo (vjerujem da je modovima sa tog podforuma pun klinac svakodnevnog zatvaranja tema sa pitanjima vezanim za -ije i -je, č i ć i veliko i malo slovo).
Ma to mi je donekle razumljivo da nekome idu na živce stalno isto postovi kad ljudi pitaju isto prije nego da provjere je li se takvo pitanje već prije odgovorilo. (Ne znam je li takav slučaj i s maratonskim poljem). S druge strane čini mi se kako je grupu "Društvene znanosti" okupirala nekolicina studoša s filozofskog faksa a grupa je opća, ne samo za modove ili studoše filozofskog.
I na kraju, kakva je ovo logika da je nešto glupo što su ga banali, a istovremeno zaslušeno!? Ako je zasluženo -zasluženo je, a ako je glupo što je banan onda ne be bi trebalo biti i zasluženo.
Ja sam od onih koji prihvaćaju opravdanu kritiku. Ako ljudi smatraju da je otvaranje onig 9 threada bilo nasilništvo, zamolit ću moderatora da to sve smjesti pod jedan thread. I kako se na kraju kaže, oprostite zbog mogućih neugodnosti (ili koji bi već bio prikladniji prijevod riječi "inconvenience").