Prije par godina bila sam u Ščitarjevu na dane Andautonije, to je uglavnom do sada bilo zadnji vikend u 4. mjesecu. Predstavljeni su stari antički obrti, a među ostalim i antička kuhinja, gdje su se mogli kušati neki antički specijaliteti pripremljeni na način kako su se tada pripremali.
Probala sam Libum, pogaču s ovčjim sirom i pečenu u krušnoj peći pod saćom na lovorovom lišću. Oduševila sam se.
Evo oriđiđi recept:
Smrvi 2 funte (646g) sira u tarioniku. Nasipaj 1 funtu (323g) finog pšeničnog brašna. Ako želite mekši kruh, onda samo pola funte (162,5g) brašna. Umješaj jaje i oblikuk kruščiće, stavi na lovorovo lišće i polako peci na vručoj ploći pod bilo kakvim poklopcem.
Može se umiješati i med ili nakog pečenja premazati medom gornja strana.
Ako još tko zna kakav dobar antički recept, neka ga napiše.
Ja idem tražiti recept za kruh koji dižu moštom.
Ne znam recepte, znam samo da sam čitala i ono što su stari Rimljani jeli, nama je posve nejestivo i na rubu degutantnog. Pri tome ne mislim na obične pečenke, voće, bareno povrće s maslinovim uljem isl već jela od ribe koja su se servirala uobičajeno u gostionicama prije 2000 i nešto godina, poput garuma, salse od ribljih iznutrica.
Prije par godina bila sam u Ščitarjevu na dane Andautonije, to je uglavnom do sada bilo zadnji vikend u 4. mjesecu.
jel znaš možda jel se i ove godine to održava u isto vrijeme...zadnji vikend 4.mj.....nisam nikad bila u Šćitarjevu, mislila sam ići, al bi sad radije kad bude taj dan Andautonije...
Dani Andautonije, manifestacija
Dakle, dobro sam rekla, i dalje je to na posljednji vikend u travnju
Evo recept za kruh s moštom MUSTACEUS:
500g finog pšeničnog brašna
0,2 l mošta od grožđa
60g svinjske masti
30g slanog ovčjeg sira (feta)
1/4 čajne žlice izdrobljenog kima
1/2 čajne žlice sjemenki od anisa
1 nastrugani list lovora (ako nemate grančicu)
više lovorovih listova za podlogu
Sve skupa umijesiti u tijesto.
Postupake je Katon detaljno opisao, bitno je da se upotrijebi mošt, a ne vino ili grožđani sok, jer se tekućina koristi kao sredstvo za nadizanje. Ako nemate mošta, upotrijebite kvasac
Vrijeme pečenja ovisi o veličini kruščića. Najbolji je tradicionalni rimski okrugli oblik s radijalnim urezima na gornjoj strani koji omogućava lomljenje na jednake dijelove.
Inače, u antici se puno koristilo samoniklo divlje bilje. Do dan danas se zadržao taj običaj posebno u Dalmaciji gdje se u rano proljeće beru mišance. Mišance se ssastoje od dvadesetak, pa čak i više vrtsa biljaka. Njen su osnov razne vrste divljeg i podivljalog luka, neke trave, jestivo cvijeće, začinsko bilje (kopar i koromač).
Bogatsvo izvornih mediteranskih aroma mišance, snaga eteričnih ulja sadržanih u samoniklom bilju otvara puteve izvanrednih kulinarskih interpretacija: fritaje i palačinke s mišancom, domaća tjestenina posuta umakom od mišance, mlada janjetina ili kozletina kuhana na laganoj vatri zajedno s mišancom, suha ovčetina, ili kost pršuta, kuhana s krumpirom i mišancom, pogače u kojima su umješane masline i mišanca, sirova mišanca začinjena octom i maslinovim uljem... Pod različitim sinonimima mišancu treba potražiti u svim jadranskim hrvatskim regijama, ali i na zagrebačkim tržnicama. Što je više vrsta bilja zastupljeno, to je mišanca cjenjenija. Ona je definitivno nešto što je ostalo ne promijenjeno u odnosu na antičko vrijeme i vrlo, vrlo je zdrava. Makrobiotičari je obožavaju.