Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija > Kuhinja bez mesa
Korisničko ime
Lozinka

Kuhinja bez mesa Vegetarijanstvo, veganstvo, makrobiotika i ostala bezmesna prehrana

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.04.2008., 18:09   #1
Ljelja
mišica
 
Ljelja Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,210
Pošalji poruku preko Skype korisniku Ljelja
Kolači i slastice bez jaja

iako su jaja jedan od glavnih sastojaka slastica, nije nužno da se odreknemo slatkiša jer ih ne jedemo. iz nekih recepata koji sadrže jaje-dva, može ih se jednostavno izbaciti i zamjeniti žlicom svježeg, kravljeg sira. neke je kolače naravno nemoguće prekrojiti, a da zadrže svoju osobnost. kremšnite bez jaja?! right.

ja sam se vremenom našla kako ustvari najviše improviziram s kolačima. zbog toga ne bilježim mjere, pa mi svaki novi kolač bude drukčiji, iako imam par miljenika.

mislim da bi ova tema trebala biti zanimljiva ne samo vegetarijancima koji ne jedu jaja, već i ljudima koji trebaju paziti na unos masti i kolesterola.

kod jaja preko 60 % kalorija dolazi iz masti koje baš i nisu najzdravije (pretežno zasićene). već dva jaja premašuju dnevne preporuke na unosu kolesterola. prema nekim faktorima koji se u zadnje vrijeme navađaju kod analize nutrijenata za hranu, jaje je namirnica koja ima relativno visok IF (inflammatory ili upalni faktor), a često zna biti i na popisu alergena. s druge strane, jaja (bjelanjak) su izvor odličnih bjelančevina, vitamina B12, fosfora i selena. također, jaja imaju niski glikemički indeks.

kako god, ova tema posvećena je desertima bez jaja. ostalim jelima "...bez jaja" posvećujmo posebne teme! ditta je obećala topic napuniti korisnim informacijama, a ja ću uskoro krenuti s receptima! tko ne čita - sam si je kriv!
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 18:21   #2
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
Quote:
Ljelja kaže: Pogledaj post

mislim da bi ova tema trebala biti zanimljiva ne samo vegetarijancima koji ne jedu jaja, već i ljudima koji trebaju paziti na unos masti i kolesterola.
još više alergičarima

a da li tu mogu kolači bez jaja ali sa mlijekom i mliječnim proizvodima?
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 18:53   #3
Ljelja
mišica
 
Ljelja Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,210
Pošalji poruku preko Skype korisniku Ljelja
Quote:
polly kaže: Pogledaj post
još više alergičarima

a da li tu mogu kolači bez jaja ali sa mlijekom i mliječnim proizvodima?
mislim da će takvi vjerojatno i biti u većini. barem s moje strane. možda da se za veganske kolače otvori novi topic.
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 18:57   #4
BBlue
Baby Blue
 
BBlue Avatar
 
Registracija: May 2005.
Lokacija: Dancing in the Dark
Postova: 1,446
S obzirom da ja već dvije godine ne jedem jaja (točnije rečeno, ne jedem žumanjak), prilagođavam sve recepte, i jaja mi uopće ne manjkaju. Željno čekam recepte, a pisat ću i svoje....
__________________
I have an attitude, and I know how to use it!!!
BBlue is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 21.04.2008., 19:05   #5
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
ja bum za početak copy/paste dva jednostavna i planetarno poznata recepta

tko još nije probao, neka to obavezno učini jer su fantastični
Quote:
polly kaže: Pogledaj post
Crnac bez jaja s velikom bananom

Tijesto:
1 šalica kiselog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 šalica ulja
1 i pol izmiksana banana
2 šalice pšenične krupice (grisa)
2 šalice šećera
4 na vrh pune žlice kakaa
1 žličica mljevene kave
2 žličice sode bikarbone

Glazura:
10 žlica mlijeka
1 paketić vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
par žlica čokolade u prahu
5 dag putra

Banane izmiksati ili samo zdruckati vilicom. Sve ubaciti u zdjelu i izmiješati, ostaviti 30-tak min da se malo griz napuhne. Uliti u protvu (klasična za kolače 20x30) koja je namašćena i posipana prezlama.
Peči na 180 stupnjeva.

sve za glazuru stavit u rajnglicu i kad je kolač pečen gurnut rajnglicu u rol - pazit da rajnglica nema bakelitne ručke. Ugasiti rol i tak ostaviti 10 min, onda dobro izmiješati. ja tak radim, super ispadne a ne maltretiram se sa topljenjem na pari ili zagorjevanjem na ringu.
Glazuru preliti preko kolača koji se malo prohladio i zaboravit na njega bar sat-dva.
što je teško, jako teško

* ja umijesto mlijeka i vrhnja stavim pol litre običnog jogurta, bolji mi je tako

Quote:
polly kaže: Pogledaj post
Crnac bez jaja

Tijesto:
pol litre jogurta - ona veelka čaša
30 dkg brašna, glatkog
20 dkg šećera
1,5 dl ulja
2 velike jušne na vrh žlice kakaa
2 žličice sode bikarbone

Glazura:
15 dkg putra
15 dkg čokolade, tamne
10 dkg šećera
1,5 dl mlijeka

postupak isti kak i gore

ja stavim u glazuru još i min 0,5 dl ruma

ovaj crnac bez jaja nam se više dopada i to kad se stavi prašak za pecivo jer se ne napuhne tak, više je zbijen pa kad se napije glazure postane nekak kremast
kad se rade kolači bez jaja dobro je stavit jogurt jer on odradi jajčani posao
putar u glazuri se lako zamijeni margarinom ili nekom drugom masnoćom
a tko ne jede čokoladu, e tome ja stvarno nis kriva
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 19:10   #6
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
na ovom linku imate zgodnih recepata keksi, kolači, torte bez jaja
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 20:26   #7
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
nešto starinsko
za buđenje nostalgije

vodene kiflice
pola kile brašna umijesiti sa 20 dkg putra/margarina (po starinski je svinjska mast, no bumo ju zamijenili ) i 6 jušnih žlica masnog vrhnja
napraviti kuglu, staviti u platnenu kuhinjsku krpu, krpu zavezati
zavežalj objestit na kuhaču i stavit u veeeeliki lonac pun ledeno hladne vode, zavežalj ne smije dodirivati lonac
nakon sat vremena se izvadi iz vode, premijesi, razvalja i izrežu kvadrati ne koje se stavi domaći pekmez od šljiva i savinu se kiflice
peku se na 180

naravno da se mogu puniti i drugim nadjevima, od oraha, sira, maka,..


ima i dizana varijanta
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 22:21   #8
ditta
Registrirani korisnik
 
ditta Avatar
 
Registracija: Dec 2006.
Postova: 1,661
Quote:
polly kaže: Pogledaj post
još više alergičarima

a da li tu mogu kolači bez jaja ali sa mlijekom i mliječnim proizvodima?
Naravno!
Vegani će lako prilagoditi recepte sa mlijekom, jednostavno na način da kravlje mlijeko zamjene sojinim, rižinim i sl. jer su omjeri isti. Jedino kasnije malo treba poraditi na okusu ali to se može vanilijom i sl.
ditta is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2008., 22:38   #9
ditta
Registrirani korisnik
 
ditta Avatar
 
Registracija: Dec 2006.
Postova: 1,661
zamjene za jaja

Zamjene za jaje

U pecivima umjesto jednog cijelog jajeta, koristite slijedeće:

- 1/2 manje zrele banane, izgnječene
- 1/4 šalice sosa od jabuka, konzervirane bundeve ili tikve i pasirane suhe šljive
- 1/4 šalice tofua umućenog u blenderu s tečnim sastojcima koji se navode u receptu
- 1 i pol kafenu žličicu neke zamjene za jaja pomješane sa 2 žlice vode
- 1 do vrha punu jušnu žlicu sojinog brašna ili brašna od graha pomješanu sa 1 žlicom vode
- 2 jušne žlice kukuruznog skroba umućenog sa 2 žlice vode
- 1 jušnu žlicu fino samljevenog lanenog sjemena umućenog sa 1/4 šolje vode

U vegetarijanskim burgerima, štrucama, jelima pečenim u pokrivenoj posudi, umjesto jednog cijelog jajeta, koristite slijedeće:
- 2 ili 3 jušne žlice valjanog ovsa koji se brzo kuha ili kuhanog ovsenog brašna
- 2 ili 3 jušne žlice izgnječenog krumpira, izgnječenog slatkog krumpira ili instant pahuljica od krumpira
- 2 ili 3 jušne žlice finih prezli ili samljevenih krekera
- 2 ili 3 jušne žlice brašna-integralnog, višenamjenskog ili ovsenog
- 2 ili 3 jušne žlice skroba od aru-korijena, skroba krumpira, kukuruznog skroba ili zamjene za jaja pomješane sa 2 jušne žlice vode
- 2 ili 3 jušne žlice paste od rajčice
- 1/4 šalice tofua pomješanog sa 1 jušnom žlicom brašna

* Ovaj popis zamjena je preuzet iz knjige "Vegetarijanska ishrana za neupućene", autorice Suzanne Havala.

Osobno nisam probala sve zamjene (banana, prezle, sojino brašno-bilo o.k.), pa ne znam kako u praksi funkcioniraju. Ona još daje mogućnosti da se tofuom zamjeni bjelanjak u pripremi nekih slastica, ali da se isto tako od tofua pravi i vege kajgana. To su već recepti, pa kad ih isporbam, pretipkaću i dodati.

Javite iskustva sa nekim od navedenih zamjena.
ditta is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2008., 09:15   #10
Ljelja
mišica
 
Ljelja Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,210
Pošalji poruku preko Skype korisniku Ljelja
crnac bez jaja! (moram to probati!)

baš sam ovaj vikend pravila pitu od sira koja mi je postala omiljena. pa sam je usput i "uslikala". stvarno je fina!




PITA OD SIRA BEZ JAJA
(za jedan manji kalup)

podloga:
70 g maslaca
1-2 žlice svježeg kravljeg sira
1/4 šalice šećera
1 šalica brašna 850
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

krema od sira:
750g - 1 kg svježeg kravljeg sira (koliko tko voli kreme)
85 mL soka cijeđenog limuna
1 do 1,5 šalice šećera
1 puding od vanilije iz dm-a (Alnaturin)
200 mL vrhnja za šlag (mali, plavi, vindijin tetrapak)

od sastojaka za podlogu se umjesi prhko tijesto. ako je suho, doda se još zeru svježeg sira. ostavi se stajati neko vrijeme zamotano u foliju.

od sastojaka za kremu izmiksa se glatka smjesa. sir može biti svakojak. ja miješam ricottu, vindijin, svježi od kumica s placa (taj mora biti ekstra-ocijeđen)...bitno je da nije prekiseo. puding bi svakako trebao biti taj iz dm-a jer ima u sebi prirodne vanilije (koja tu služi kao začin) i nema umjetno dodane žute boje koju sadržavaju ostali pudinzi. tako krema ostaje fino bijela i dobije štih prave vanilije. ako nemate puding, biti će dobre i dvije žlice gustina.

tijesto se razvalja, stavi u protvan, na njega se zagladi krema i sve se peče na 175°C oko sat vremena ili dok cijela površina ne poprimi zlatnu boju.

kolač se poslužuje idući dan. dobar tek!
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2008., 09:24   #11
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
Quote:
Ljelja kaže: Pogledaj post
crnac bez jaja! (moram to probati!)
ako voliš čokoladu, kolač je pravi pogodak
kažu moje kćeri da je to PMS kolač
ja često radim onog s bananom jer se kod mene doma jedu samo poluzelene banane, pa zna koja ostat i zažutit i onda se pretvaraju u kolač
i malo (ok, puno ) ruma natočim
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2008., 10:13   #12
Ljelja
mišica
 
Ljelja Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,210
Pošalji poruku preko Skype korisniku Ljelja
Quote:
polly kaže: Pogledaj post
ako voliš čokoladu, kolač je pravi pogodak
kažu moje kćeri da je to PMS kolač
ja često radim onog s bananom jer se kod mene doma jedu samo poluzelene banane, pa zna koja ostat i zažutit i onda se pretvaraju u kolač
i malo (ok, puno ) ruma natočim
mmm...baš sam u zadnje vrijeme zapala u fazu pravljenja nekakvih brownija, mada priznajem da još nisam naišla na recept bez jaja koji bi dobro imitirao pravi brownie.

budemo probali s crncem!
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2008., 13:33   #13
ditta
Registrirani korisnik
 
ditta Avatar
 
Registracija: Dec 2006.
Postova: 1,661
Quote:
polly kaže: Pogledaj post
na ovom linku imate zgodnih recepata keksi, kolači, torte bez jaja
Dobra je ta mini kuharica sa slasticama bez jaja.
Pronašla sam je zimus i baš sam bila zadovoljna nekim rješenjima. Odlično je i to što nema bijelog šećera u receptima.
ditta is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2008., 14:27   #14
ditta
Registrirani korisnik
 
ditta Avatar
 
Registracija: Dec 2006.
Postova: 1,661
Vege kolač sa mrkvom

Sastojci za smjesu:

45-50 dag svježe naribane mrkve
2 dl smeđeg šećera,ili ječmenog slada,ili javorova sirupa (ja koristim onaj potpuno crni šećer koji ima baš posebnu aromu)
3 dl vode
1 limun,korica i sok
1 dl maslinova ulja
1 prašak za pecivo,ili 1 žličica sode bikarbone
1 vanilin šećer
2 dl integralnog brašna,ili crnog ili polubijelog
2 dl kukuruznog brašna
1 šaku mljevenih oraha ili badema ili prženih pšeničnih klica
2 žlice mljevenog lanenog sjemena
1 žlica prženog integralnog sezama
Malo naribanog đumbira

Priprema smjese:

Mrkvu očistite, naribajte, pomiješajte sa šećerom i vodom, praškom za pecivo, vanilin šećerom,orasima i brašnom.
Na praznoj tavici propržite integralni sezam.
Sezam i lan dodajte smjesi kolača i sve dobro promiješajte,dodajte ulje i sve ostale sastojke.
Masu dobro ujednačite i istresite u pleh (mali duboki) koji ste namazali maslinovim uljem i posuli pšeničnim klicama ili orasima ili brašnom.
Pecite oko 45 minuta u zagrijanoj pećnici na oko 200°C. Probajte drvenim štapićem da li je pečeno,ako jeste štapić treba izaći suh iz kolača.

Napomena: nemojte rezati još topao kolač (nipošto vruć ), jer će kasnije i kad se ohladi ostati gnjecav (napravila sam tu grešku prvi put jer me jako zanimalo kakvog je ukusa). Režite ga tek kad se potpuno ohladi.

Oni koji ne vole đumbir, mogu staviti cimeta ili nekog drugog začina. Moguće su zaista razne varijacije, u zavisnosti od toga šta volite.
ditta is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2008., 10:09   #15
Ljelja
mišica
 
Ljelja Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,210
Pošalji poruku preko Skype korisniku Ljelja
@ ditta: u kolač s mrkvom ne ide nikakva masnoća? (ulje, margarin...)

@polly: sinoć sam napravila crnca bez jaja i moram priznati da je jaaaaako ukusan. mljac! imam par pitanja da znam za sljedeći put (a biti će ih još puno): meni se preljev nije skroz upio, ostala je većina plivati gore, mada nije skroz tekuće kada se ohladi. svejedno, kolač je sočan, ali nije "namočen". pogotovo sredina kolača koja se napuhne od sode. jel to treba tako biti?
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2008., 12:05   #16
ditta
Registrirani korisnik
 
ditta Avatar
 
Registracija: Dec 2006.
Postova: 1,661
[QUOTE=Ljelja;13732239]@ ditta: u kolač s mrkvom ne ide nikakva masnoća? (ulje, margarin...)QUOTE]

Ide 1 dl maslinovog ulja. Piše u receptu. Mada, ja stavim manje jer mi je prežestoko kad je puna mjera. Čisto onako da ne bude presuh. Đumbir mu zapravo daje pravu aromu. Samo, treba pažljivo dozirati.
Super mi je i to što se pleh namaže maslinovim uljem i pospe pšeničnim klicama, potpuno drugačiji efekt, nego kad napraviš uobičajeno sa brašnom.

By the way, tvoj kolač od sira izgleda toliko zamamno da ga za vikend obavezno pravim.
ditta is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2008., 13:26   #17
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
na ovom linku imate za skinuti dvije jako zgodne kuharice
slanu i slatku
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2008., 13:30   #18
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
Quote:
Ljelja kaže: Pogledaj post
@polly: sinoć sam napravila crnca bez jaja i moram priznati da je jaaaaako ukusan. mljac! imam par pitanja da znam za sljedeći put (a biti će ih još puno): meni se preljev nije skroz upio, ostala je većina plivati gore, mada nije skroz tekuće kada se ohladi. svejedno, kolač je sočan, ali nije "namočen". pogotovo sredina kolača koja se napuhne od sode. jel to treba tako biti?
ja svaki kolač koji s nečim zaljevam, malo pobockam čačkalicom da se preljev lakše upije i preljev stavljam u par navrata baž zbog upijanja

meni je uvijek ravan, nema trbuščić
ne znam da li tako radiš, kalup/protva za kolač se namasti i pobrašni samo po dnu, ne i stranice, baš zato da se tijesto ne napuhne samo po sredini

onaj s bananom je još bolji
ja znam staviti i do 3 jako, jako zrele banane
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2008., 13:33   #19
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,283
Quote:
ditta kaže: Pogledaj post
Super mi je i to što se pleh namaže maslinovim uljem i pospe pšeničnim klicama, potpuno drugačiji efekt, nego kad napraviš uobičajeno sa brašnom.
za neke kolače je fino kad se pleh pospe prezlama ili izmrvljenim keksima
npr. za pite od sira i neke malo grublje kolače
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2008., 16:15   #20
Ljelja
mišica
 
Ljelja Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: now & then
Postova: 2,210
Pošalji poruku preko Skype korisniku Ljelja
Quote:
polly kaže: Pogledaj post
na ovom linku imate za skinuti dvije jako zgodne kuharice
slanu i slatku
krasna knjižica! ima i fotke. hvala na linku!

što se tiče "crnca", inače ne mastim stranice pleha, samo dno. iako mi se nekako čini logičnim da će narasti krajevi tek ako se namaste. da smjesa lakše klizi prema gore. ne znam. nisam inače nikada mastila stranice.

budem drugi puta eksperimentirala s manje sode bikarbone i budem kolač izlila u veći pleh, da bude tanji. jedva čekam!
Ljelja is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 08:46.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger