Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Fakulteti i visoka učilišta
Korisničko ime
Lozinka

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.04.2012., 15:41   #1941
Darkbound
This Is Who We Are.

Darkbound Avatar

Registracija: Aug 2010.
Pošalji poruku preko Skype korisniku Darkbound
Quote:
fezbovac kaže: Pogledaj post
Problem je u tome što se profesori niti malo ne trude da predavanje učine zanimljivijim i korisnijim. Jedini čovjek kojem po tom pitanju skidam kapu do poda je prof. Puljak. Jest da je fizika sama po sebi dosta zanimljiva, ali brate čisto sumnjam da se i druge stvari ne mogu bar malo povezati sa stvarnošću. Koji je smisao dolaska na predavanja ako će profesor samo govoriti ono što piše u knjigama? Pa to mogu naučiti i sam u toplini doma. Profesor je tu da te zainteresira za predmet, da ti pokaže njegove praktične primjene i pomogne oko nejasnoća.

Najveći problem ovog fakulteta nije nedolazak na predavanja nego prepisivačina, koja je poprimila sramotne razmjere, a nitko ništa ne poduzima.
Vezano za prepisivanje si totalno u pravu, ali treba biti sramota onoga ko prepisiva.
Ne ide mi u glavu kako neki ljudi mogu doć u kopirnicu i reć da im smanje neki šalabahter, a sa strane profesori prolaze...

Ima par profesora koji zaista pokušavaju predavanje učinit zanimljivijim, ističem Lelasa!
Izgleda da se samo fizičari trude, a ove ostale boli đon.

Iako mislim da izgovor za nedolaženje u obliku "predavanje je dosadno" nije dovoljno dobar.
Darkbound is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2012., 16:39   #1942
VucinSljedbenik
Registrirani korisnik

VucinSljedbenik Avatar

Registracija: Feb 2012.
Svakako je korisnije dolaziti na predavanja nego biti na kavi, no to bi trebala biti stvar osobnog odabira
da,samo recimo ja bi radije išao u knjižnicu vežbati matematiku,nego išao na predavanje kod dosadne,monotone,nezainteresirane matkovićke...a ne mogu,jer moraš biti na mislim 70% predavanja.to je ono što mi je žao...
VucinSljedbenik is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2012., 22:06   #1943
Crazy Diamond
Shine on me

Crazy Diamond Avatar

Registracija: Oct 2007.
Quote:
VucinSljedbenik kaže: Pogledaj post
Svakako je korisnije dolaziti na predavanja nego biti na kavi, no to bi trebala biti stvar osobnog odabira
da,samo recimo ja bi radije išao u knjižnicu vežbati matematiku,nego išao na predavanje kod dosadne,monotone,nezainteresirane matkovićke...a ne mogu,jer moraš biti na mislim 70% predavanja.to je ono što mi je žao...
U tom slučaju ti može biti žao i ako si namjeravao na kavu
Crazy Diamond is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2012., 22:35   #1944
fezbovac
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2010.
VucinSljedbeniče, totalno si u pravu što se tiče teorije iz matematike. Zašto bi jednog inženjera zanimale strogo matematičke definicije i složeni izvodi. Nekad je dobro znati kako su do nekog zaključka došli, jer time učiš razmišljati. Međutim, ovo kod nas je doslovno silovanje velikog mozga. Inženjer mora razumjeti matematiku i znati kako će je primijeniti u svom poslu, a ostalim neka se bave matematičari.

Problem čitavog hrvatskog školstva i društva je što svatko radi tuđi posao. Učimo od svega pomalo i na kraju nismo stručnjaci za ništa. Treba stvarati usko specijalizirane eksperte za određena područja s osnovnim poznavanjem srodnih područja (čisto radi orijentacije). Na svim velikim stvarima i projektima rade interdisciplinarni timovi, a ne "sveznalice" s FESB-ovom diplomom.
fezbovac is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 02.04.2012., 00:40   #1945
Fasdiop
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2012.
@Darkbound

Pa gle ako ti mozes nesto naucit na tin predavanjima pa si izosta samo 5 puta zasto ne, ja san na svin predavanjima dozvolu za izostajanje ispuca do maksimuma, i isto tako cu i ovaj semestar, da oni pocnu tumacit da nesto mozes naucit mislim da bi nebi bilo covika koji nebi dolazia

Sta se vjezbi tice nzn zasto mislite da se tu moze nesto naucit, veliki broj ljudi tu dodje samo po rjesenja zadataka i onda ih doma skuzi i rjesi ostatak. Da objave rjesenja zadataka sa postupkon nzn bas koliko bi ljudi i tu dolazilo

Da neulazimo u primjer predmeta tipa mat i fiz di je to ocito evo recimo primjer vjezbi iz programiranja.

Onaj ko to zna najradje nebi ni dolazia, oni koji su u srednjoj radili ili se moraju samo podsjetit njima se ni nedolazi, i ostaje ona treca skupina koja nikad nije imala priliku programirat u zivotu, njima su pak te vjezbe beskorisne jer in je neko sa for petlje odjednom pocea pricat o tome kako radi kompajler sta se desava u pozadini, pocea in je pricat o pointerima i referencama a da pritom nije niti objasnia sta je to pointer a da to svi razume.

Po mom misljenju velik problem asistenata/profesora na fesbu je sta imaju preveliku potrebu da se koriste strucnim terminima umisto da objasne na hrvatski da svi razume a puste studente da nauce strucne termine jednom kad su svatili o cem se radi

Najbolji primjer ovog zadnjeg su definicije iz mat koje imaju mali milion znakova (ko ih kuzi? niko ili vrlo malo ljudi) da su umisto toga to napisali na hrv i da ti kuzis o cem se radi onda bi vrlo lako povata "te znakove" bez bubanja napamet ili ako je i to toliki problem neka nadju neku srednju mjeru (tipa Apsen) i svi ce sve razumit
Fasdiop is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2012., 03:39   #1946
VucinSljedbenik
Registrirani korisnik

VucinSljedbenik Avatar

Quote:
fezbovac kaže: Pogledaj post
VucinSljedbeniče, totalno si u pravu što se tiče teorije iz matematike. Zašto bi jednog inženjera zanimale strogo matematičke definicije i složeni izvodi. Nekad je dobro znati kako su do nekog zaključka došli, jer time učiš razmišljati. Međutim, ovo kod nas je doslovno silovanje velikog mozga. Inženjer mora razumjeti matematiku i znati kako će je primijeniti u svom poslu, a ostalim neka se bave matematičari.

Problem čitavog hrvatskog školstva i društva je što svatko radi tuđi posao. Učimo od svega pomalo i na kraju nismo stručnjaci za ništa. Treba stvarati usko specijalizirane eksperte za određena područja s osnovnim poznavanjem srodnih područja (čisto radi orijentacije). Na svim velikim stvarima i projektima rade interdisciplinarni timovi, a ne "sveznalice" s FESB-ovom diplomom.
upravo to,potpisujem
Odgovori s citatom
Old 02.04.2012., 14:26   #1947
Darkbound
This Is Who We Are.

Darkbound Avatar

Quote:
Fasdiop kaže: Pogledaj post
Po mom misljenju velik problem asistenata/profesora na fesbu je sta imaju preveliku potrebu da se koriste strucnim terminima umisto da objasne na hrvatski da svi razume a puste studente da nauce strucne termine jednom kad su svatili o cem se radi

Najbolji primjer ovog zadnjeg su definicije iz mat koje imaju mali milion znakova (ko ih kuzi? niko ili vrlo malo ljudi) da su umisto toga to napisali na hrv i da ti kuzis o cem se radi onda bi vrlo lako povata "te znakove" bez bubanja napamet ili ako je i to toliki problem neka nadju neku srednju mjeru (tipa Apsen) i svi ce sve razumit

Točno sam to i ja pisa par stranica unazad i to me najviše smeta.
Lelas pokušava to malo "poglupljeno" objasnit, a i Maja Čić koja mi je držala vježbe iz programiranja je totalno ko za idiote govorila, sve sam skužio kako to funkcionira.
Suprotnost su Jajac i Slapničar koji samo štancaju neke formule, teoreme, definicije, puste dokaze itd.

Iako sam bio na skoro svim predavanjima, opet je omjer naučenog kući 90%, a na predavanjima 10%.
Ali opet imam osjećaj da su sva predavanja korisna bez obzira kolko dosadno bilo ili koliko profesor ne zna objasnit, jednostavno dobiješ neki osjećaj za predmet i kako se riješavaju zadaci ili sam to samo ja!?
Studentska dužnost je dolazit na predavanja!

Darkbound is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2012., 20:07   #1948
Phoenix555
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2011.
Trazim rjesene ispite iz predmeta:
Arhitektura racunala (prof.Gotovac)
Objektno i orjentirano programiranje (prof.Mateljan)
Organizacija podataka (prof. Zoraja)

Ako neko moze pomoc bija bi zahvalan!
Phoenix555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2012., 14:45   #1949
Psycho Mantis
Registrirani korisnik

Psycho Mantis Avatar

Registracija: Jul 2011.
Je li itko imao teoriju sustava, kakva pitanja dolaze iz teorije a kakva iz zadataka, jel bude vise manje ono od osnovnog sta smo radili na predavanju ili ?
Psycho Mantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 10:09   #1950
Crazy Diamond
Shine on me

Crazy Diamond Avatar

Quote:
Psycho Mantis kaže: Pogledaj post
Je li itko imao teoriju sustava, kakva pitanja dolaze iz teorije a kakva iz zadataka, jel bude vise manje ono od osnovnog sta smo radili na predavanju ili ?
FESB-u najviše nedostaje forum uređivan od strane studenata, sa informacijama o kolegijima, primjerima ispita i izravnoj pomoći pri rješavanju zadataka. Na FER-u u Zagrebu to postoji, kao i na mnogim drugim fakultetima što uvelike olakšava komunikaciju studenata te prosljeđivanje materijala.
Mislim, ima FESB forum no to je više ovako formalno, uređuje ga netko s faksa pa ne možeš ni vrijeđati profesore

Inače i mene zanima odgovor na tvoje pitanje
Crazy Diamond is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2012., 21:27   #1951
Darkbound
This Is Who We Are.

Darkbound Avatar

Šta će nam forum, kad se ni onaj oficijalni ne koristi...
Doduše, mogli su DUMP-ovci nešto smiksat kad već rade raspored i mail.

Kad bi forum bio superduper kao ovo gore navedeno, sigurno bi se i više ljudi aktiviralo.
Darkbound is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2012., 18:49   #1952
Crazy Diamond
Shine on me

Crazy Diamond Avatar

Quote:
Darkbound kaže: Pogledaj post
Šta će nam forum, kad se ni onaj oficijalni ne koristi...
Doduše, mogli su DUMP-ovci nešto smiksat kad već rade raspored i mail.

Kad bi forum bio superduper kao ovo gore navedeno, sigurno bi se i više ljudi aktiviralo.
Naravno da se ne koristi kad je nezanimljiv i nekoristan.

Ma bilo je vec nekih pokusaja s time, mislim da se zubatac zvao forum, i ono je imalo dobar koncept, šteta što je bilo 3 ljudi na njemu
Crazy Diamond is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2012., 12:00   #1953
fezbovac
Registrirani korisnik

Na faksu nedostaje studentske inicijative za pokretanje ozbiljnijeg foruma i razmjenu materijala. Bilo je puno pokušaja pokretanja foruma, ali su u startu propali. Razlog je jednostavan, isti kao kod novih socijalnih mreža: nitko se ne želi registrirati na prazan forum. Pokretač si treba dati truda i postaviti nešto što će zainteresirati studente da se registriraju. Najbolje je postaviti linkove na nekakve materijale i ograničiti pristup tim linkovima. To bi bila iskra koja bi zapalila vatru...
fezbovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2012., 13:29   #1954
Darkbound
This Is Who We Are.

Darkbound Avatar

To je odlična ideja, ja bi prvi stavio na forum sve materijale šta imam. Žalosno je šta na Kopilici imaju sličnu stvar, a mi na FESB-u nemamo...
Darkbound is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2012., 14:18   #1955
Ikstomi
is Jack Reacher.

Ikstomi Avatar

Registracija: Dec 2008.
Pošalji poruku preko MSN korisniku Ikstomi
Quote:
To je odlična ideja, ja bi prvi stavio na forum sve materijale šta imam. Žalosno je šta na Kopilici imaju sličnu stvar, a mi na FESB-u nemamo...
Jer je Kopilica underground
Old 14.04.2012., 15:23   #1956
fezbovac
Registrirani korisnik

Quote:

Evo dva linka s materijalima za računarce:
http://kermit.fesb.hr/~zbrdar/wiki/i...lavna_stranica
http://adria.fesb.hr/~mitomaso/files/

Ako netko bude imao volje, biti će od velike pomoći. Meni se ne da, jer sam uskoro bivši student.

U današnje vrijeme uopće nije teško pronaći dobar besplatni hosting, a za upload datoteka mogu se koristiti odlični besplatni servisi poput dropbox-a. Za forum se mogu koristiti besplatni phpbb ili smf. Lako se instaliraju.
fezbovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2012., 12:59   #1957
Crazy Diamond
Shine on me

Crazy Diamond Avatar

Nije ništa teško ali svejedno se nikome ne da baviti time. Zato bi recimo taj forum morao biti pod nadzorom FESB-a, da se moguće ulogirati samo sa jedinstvenom šifrom kojom se pristupa i e-learning portalu i da naravno postoje moderatori koji paze na red i disciplinu. Također, nipošto ne bi bilo dobro da se na forumu vidi ime i prezime studenata ili bilo koji drugi kontakt ukoliko to korisnik ne želi.

Forum bi trebao sadržavati temu iz recimo svakog kolegija katalogiziranih po studijima i semestrima, te recimo posebnim ogrankom za materijale koji bi bili na jednom mjestu. U 5 godina bi takav forum dosegao visoku kvalitetu po broju rasprava, korisnih savjeta i besplatnih materijala. No, smatram da bi FESB trebao pokrenuti takav projekt, dok bi se za ostalo već sami potrudili.
Crazy Diamond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2012., 22:55   #1958
VucinSljedbenik
Registrirani korisnik

VucinSljedbenik Avatar

slažem se crazy,ovako mogu vrijeđati BRANISLAVA JAJCA i ANITU MATKOVIĆ do mile volje.a na fesbovom forumu sve šta napišeš,stoji pod tvojim imenom.mućka đubrad,to je bio njihov cilj!
Odgovori s citatom
Old 17.04.2012., 12:44   #1959
fezbovac
Registrirani korisnik

Po mom mišljenju bi forum trebao biti pod isključivim nadzorom studenata, jer inače nema ni smisla. Za to imamo elearning i postojeći forum. Sumnjam da bi nastavnici imali volje moderirati takav forum, a sve kada bi i htjeli to nije prikladno za "underground" forum na kojem bi se razmjenjivali materijali i mišljenja. Mislim da su studenti sposobni i sami stvoriti hijerarhiju nadzora koja neće dopuštati vrijeđanje ili stavljanje zabranjenih materijala. Forum treba podijeliti na javni dio, koji svi mogu vidjeti, i onaj skriveni koji bi tražio prijavu. Nije problem izvesti da se za registraciju koristi fesb-ov mail. Tako su napravili i na FER-u.
fezbovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2012., 12:55   #1960
VucinSljedbenik
Registrirani korisnik

VucinSljedbenik Avatar

to bi trebali reći novom predstavniku studenata,nedavno je izabran,neam pojma ko je
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja