|
Pogledaj rezultate ankete: KUNA: Devalvacija ili status quo?
|
|
Devalvacija - pa naravno, treba stvari dovesti na svoje mjesto
|

|
67 |
40.61% |
|
Status quo - u ovoj situaciju najbolje ja ostane čvrsta kuna
|

|
98 |
59.39% |
 |
|
06.11.2011., 01:41
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
pustite uvjeravanje. svako je kovac svoje srece.
|
07.11.2011., 12:33
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
evo, da prof. na ecc fakultetu moze izvalit takvu glupost. nije ni cudno sta sve zavrsava ekonomiju.
http://danas.net.hr/novac/page/2011/11/07/0285006.html
"Hrvatska ima visoku nezaposlenost i neiskorištene kapacitete, pa u takvim okolnostima nema straha da će tiskanje novca izazvati inflaciju."
preludo
|
07.11.2011., 13:27
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Nije on nikakva referenca..to znaju već i ptice na grani.
Tudum iz onog režima.
|
|
Sponsored links
|
|
Advertisement
|
|
07.11.2011., 14:47
|
|
|
Skeptik
Registracija: May 2007.
|
Quote:
markotros kaže:
"Hrvatska ima visoku nezaposlenost i neiskorištene kapacitete, pa u takvim okolnostima nema straha da će tiskanje novca izazvati inflaciju."
|
Slažem se, kad ljudi krenu kupovati deset kila kruha svaki dan pa to pokrene naše kapacitete  Koliko će još trebati pekara i proizvođača...
A možda ipak ljudi krenu kupovati mobitele, talijanske pločice i cipele, njemačke automobile, kineske igračke, pa to zaposli naše trgovačke kapacitete? 
|
|
|
12.12.2011., 22:48
|
|
|
Moderator
Registracija: Aug 2006.
|
Nasoh ovo na temu (usporedba Slovenije i Hrvatske)... Oboljeli smo izgleda od "Dutch disease".
http://www.asecu.gr/Seeje/issue16/broz.pdf
Interesantne su usporedbe kretanje RER-a kod nas i Slovenaca... Tolar aprecirao znatno, kuna stabilna nakon 1999.?
|
12.12.2011., 23:35
|
|
|
Myth Buster
Registracija: Mar 2008.
|
Ajme koja katastrofa od rada! Ako želiš zamutiti vodu onda ga definitivno korigiraj za CPI i nećeš pogriješiti. Nešto kasnije on that topic. 
|
14.01.2012., 20:04
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Rejtinzi na dug tonu, ne miriše na dobro u eurozoni.
Manji proračun i reforme nam nisu dovoljne.
Bit će da se približava neophodnost devalvacije, apsolutne deeuroizacije uz narodne obveznice i sl.
|
|
|
14.01.2012., 20:47
|
|
|
Moderator
Registracija: Aug 2006.
|
Narodne obveznice ce biti fijasko IMHO. Ili ih ljudi nece kupovati, ili ce ih kupovati pa ce to prouzrociti rast kamata privatnom sektoru. Bolje da ispadne ono prvo.
Inace ako sam dobro vidio, nema vise deficita na racunu razmjene dobara i usluga sa inozemstvom. Otprilike na 0.
|
14.01.2012., 23:23
|
|
|
ubojica kukaca
Registracija: May 2006.
|
Ma tko će to kupovat uz fantaziju od 3,5%
Jedino što je tu u perspektivi da država prisili HT, CO i sl. da se u to uvuku i na taj način im izvuče dio dobiti
|
|
|
15.01.2012., 01:10
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
somied kaže:
Inace ako sam dobro vidio, nema vise deficita na racunu razmjene dobara i usluga sa inozemstvom. Otprilike na 0.
|
Da, platna bilanca prvi puta u bližoj povijesti pozitivna. Vjerojatno zbog toga što je uvoz drastično pao, a turizam ove godine bilježi porast.
|
|
|
15.01.2012., 02:17
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Baš drastično. Drugi smo iza Grčke po padu uvoza od početka krize (na razini 65% od 2008). Nažalost, ono najvažnije, niti po trendu robnog izvoza nije puno bolje, treći smo po padu u istom periodu (na razini 86% od 2008g).
Grčka, Montenegro i Albanija jedine imaju veći izvoz usluga od izvoza roba.
Mi čemo im se pridružiti u 2011g, no naravno važnije je što će VT bilanca biti na pozitivnoj nuli.
|
|
|
15.01.2012., 10:56
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
somied kaže:
Narodne obveznice ce biti fijasko IMHO. Ili ih ljudi nece kupovati, ili ce ih kupovati pa ce to prouzrociti rast kamata privatnom sektoru. Bolje da ispadne ono prvo.
|
Malo manje kredita i prestali smo kupovati njemačke i francuske igračke i autiće......tečaj eura dodatno raste što znači da će uvoz još pasti, barem u dijelu proizvodnje za koju imamo knowhow, salata puterica i sl.........
Očekujem da S&P to honorira dizanjem rejtinga na triple ŽBLJ pozitivan 
|
15.01.2012., 11:11
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
klapalo kaže:
Rejtinzi na dug tonu, ne miriše na dobro u eurozoni.
Manji proračun i reforme nam nisu dovoljne.
Bit će da se približava neophodnost devalvacije, apsolutne deeuroizacije uz narodne obveznice i sl.
|
Ništa strašno, samo zabrane prodaju obveznica i problem ( privremeno ) riješen.
Free market na djelu 
Ms Merkel said she would consider calls from her party colleagues for legislation to bar institutional investors such as insurance companies from selling bonds when ratings were downgraded, or fell below investment grade." Allow us to recopy and repaste the key part: " legislation to bar institutional investors such as insurance companies from selling bonds."
And there you have it: after everything else has failed, the state, not the politically independent, if at least on paper central bank, is about to formally enter the capital markets. And yes, first it will be a ban of selling on downgrades, then it will be a ban of selling on any downtick, and finally it will be a ban of selling anything and everything.
|
15.01.2012., 12:32
|
|
|
jetra na mukama
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
frANZi50 kaže:
Da, platna bilanca prvi puta u bližoj povijesti pozitivna. Vjerojatno zbog toga što je uvoz drastično pao, a turizam ove godine bilježi porast.
|
Zar je ikad bila? Sad se Škegro neće skinuti s TVa, uspjela mu filozofija da će turizam nadoknaditi robni deficit
Gdje ste našli podatke?
|
15.01.2012., 12:48
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
KuciloOro kaže:
Očekujem da S&P to honorira dizanjem rejtinga na triple ŽBLJ pozitivan 
|
Bio bi red da nam podignu rejting.
Jučer se narod u Francuskoj spontano okupio na demonstracije ispred nekakve njihove kancelarije.
@banderas
Kasniš sa analizom podataka.
Zadnja vijest je da su švabe rezervirali 51.23% više nego lani u istom periodu, tako nešta, dolazaka kod nas ovo ljeto. 
|
|
|
15.01.2012., 20:59
|
|
|
Moderator
Registracija: Oct 2010.
|
Njemačka ima najmanju zaposlenost u zadnjih 30 godina , ili cak od 2WW, taj podatak sam nedavno cuo 
Brutala su.
Ravnoteza VT bilanca je jedan od rijetkih pozitivnih efekata ove krize, napokon su ljudi skuzili da se nema smisla (tj nisu skuzili nego vise nemogu) kupovati strane aute te stvari koje im blago receno nisu potrebne da bi se za njih zaduzivali..
|
15.01.2012., 21:06
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Hoćeš reći najnižu ne-zaposlenost 
|
15.01.2012., 22:20
|
|
|
Moderator
Registracija: Oct 2010.
|
Lapsus, nezaposlenost.
Neznam, mene malo brine ovo s tecajem, al valjda ce se uspjeti zadrzati.
Vjerovatno sam u krivu, i dobro ak je tak, ali mi je nekak bzvz da HNB nemoze zauzdati tecaj na 7.50 nego da on prelazi na 7.55, nije sad to neka razlika u svakodnevnici, ali je mozda indikativno.Znam da je ovo (statisticki)najgore doba godine kad je priljev deviza uvjerljivo najmanji, i proslih godina je tecaj u ovo vrijeme bio najvisi (znam po skijanju, najskuplji su mi bili euri sad negdje) ali svejedno, nikad nije bio pustan ovak visoko - mislim u zadnjih 5-8 godina jel.
Isto tako znam(o) da osim prodaje eura na repo aukcijama HNB ima druge mjere , ali mislim da su mozda .. drasticnije? pa se s tim ne izlazi tako lako van.
Isto tako, buduci da paralerno euro slabi prema dolaru, raste nam i tecaj usd-a.
Mislim da ce proci šesticu..
|
16.01.2012., 01:35
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
banderas kaže:
Zar je ikad bila? Sad se Škegro neće skinuti s TVa, uspjela mu filozofija da će turizam nadoknaditi robni deficit
Gdje ste našli podatke?
|
U publikaciji hrvatske gospodarske komore.
http://www.hgk.hr/wps/portal/!ut/p/....70%26kid%3D352
|
|
|
|
Sponsored links
|
|
Advertisement
|
|
 |