Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor
Korisničko ime
Lozinka

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.05.2008., 08:42   #1
Mirko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 59
PLOČA-ŠTEDNJAK

Ugradio bi onu novu (modernu) električnu poloču za kuhanje. Pa me zanima na šta bi trebalo obratit pažnju jer nemam nekog iskustva sa kuhanjem na istoj. I koje su kvalitetnije, a koje nisu. Vidio sam da Gorenje ima nekako najprihvatljivije cijene, ali neznam kakva je kvaliteta?
Mirko is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2008., 08:59   #2
daz
Charlie dont surf!
 
daz Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 2,545
Staklokeramika ili indukciona?
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2008., 09:00   #3
Mirko
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 59
pa jamislim da je to staklo-eramika, a što je to indukciona??
Mirko is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2008., 11:24   #4
Zoran4AFC
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2006.
Postova: 3
Pozdrav,

Obje u većini slučajeva izgledaju jednako - jedna ravna crna ploča, ali je princip rada vrlo različit.
Staklokeramička ima električne grijače kao i obični štednjak. Kako ovi nisu izbočeni, a ploča je glatka, lonac se neće prevrnuti i puno lakše je stvar očistiti kad se nešto prolije i zagori.
Indukciona ploča nema grijače, nego magnetskom indukcijom stvara struju u dnu lonca, što ga zagrijava. Osobine ploče su iste kao staklokeramičke.

Prednosti indukcione:
1) Nekoliko puta brže zagrijava sadržaj lonca, npr. skoro jednako brzo zakipi vodu u loncu kao i kuhalo za vodu iste snage. Dakle, štedi vrijeme i struju.
2) Štednjak može regulirati temperaturu i vrijeme kuhanja (a ne samo snagu kao kod ostalih štednjaka), što je jako, jako dobra osobina. Npr. biraš vrstu pripremanja hrane (pečenje, kuhanje, prženje s miješanjem i sl).
Kad se isključi, štednjak više ne grije, a kako ploča akumulira vrlo malo topline, možeš jelo ostaviti na štednjaku (kao na plinskom štednjaku).
3) Za većinu lonaca, samo je dno lonca vruće, stijenke nisu toplije od hrane u loncu, tako da se hrana ne prima na stijenke.
4) Ploču štednjaka zagrijava samo lonac, tako da nije jako vruća i brzo se ohladi kad makneš lonac. Također, sama se isključi kad makneš lonac i ne uključi se ako lonca nema.

Nedostaci indukcione:
1) Moraš koristiti samo lonce prikladne za indukcioni štednjak, a to su željezni, emajlirani, aluminijski ali samo oni koji imaju dno za indukciju (Zepter to nije, ali oni profesionalni 100-200 kn iz Metroa jesu). Stakleni, naravno, ne. Teško je naći teflon tavu za indukciju koja radi. Kupio sam dvije koje navodno jesu za indukciju u Merkuru, ali ipak ne rade dobro na mom jeftinom kineskom indukcionom rešou, isto kupljenom u Merkuru.
Neprikladni lonci jednostavno ne rade ili slabo griju, što štednjak detektira i upozori te.
2) Moje iskustvo: tave s tankim dnom nisu prikladne, čak i ako rade s na indukcionoj: jednostavno se prebrzo zagriju, prije nego moj rešo detektira da je zagrijana, i jelo zagori. Premda ja ne mogu ispeći jaje na oko na svom jeftinom rešou u tavi, ne znači da taj problem postoji na skupom štednjaku.
3) Da, jako su skupi, barem za sada (bar 4 puta skuplje od staklokeramičkih)
Spomenuti indukcioni rešo je koštao u Merkuru 400kn.

Nemam iskustvo s Gorenje štednjacima, samo s perilicama i sušilicama, a što se njih tiče, rijetko se kvare i puno servisa postoji.

Nadam se da sam nekome pomogao.
Ako netko ima kakva iskustva s pravim indukcionim pločama, molim ga da se javi ovdje.

Zoran
Zoran4AFC is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 02.06.2008., 17:33   #5
uplakani
Banned
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 591
hebeš indukcioni, ima mnogo ALi i ono što je najvažnije nisamm siguran da je ovo indukciono baš jako "zdravo"
__________________
ne slušajte tuđe savjete , idiotske odluke možete donijeti sami
uplakani is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2008., 15:12   #6
uplakani
Banned
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 591
Quote:
Zoran4AFC kaže: Pogledaj post
Nedostaci indukcione:
1) Moraš koristiti samo lonce prikladne za indukcioni štednjak, a to su željezni, emajlirani, aluminijski ali samo oni koji imaju dno za indukciju (Zepter to nije, ali oni profesionalni 100-200 kn iz Metroa jesu). Stakleni, naravno, ne. Teško je naći teflon tavu za indukciju koja radi. Kupio sam dvije koje navodno jesu za indukciju u Merkuru, ali ipak ne rade dobro na mom jeftinom kineskom indukcionom rešou, isto kupljenom u Merkuru.


Zoran
zoki ovo mi je jako zanimljivo kao i onaj dio o teflon tavama, možeš li bar naslutiti zbog čega je tome tako

Ima li netko od forumaša neki trag za ove probleme??
__________________
ne slušajte tuđe savjete , idiotske odluke možete donijeti sami
uplakani is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2008., 22:48   #7
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Quote:
Mirko kaže: Pogledaj post
Ugradio bi onu novu (modernu) električnu poloču za kuhanje. Pa me zanima na šta bi trebalo obratit pažnju ...
Kad kažeš električnu, misliš samo struja, bez plina ?!
I da li razmišljaš i o pečnici ili samo o ploči ?!
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2008., 22:58   #8
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Quote:
uplakani kaže: Pogledaj post

Ima li netko od forumaša neki trag za ove probleme??
Pa zbog dna. Ak je samo aluminij, nema indukcije...
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2008., 05:46   #9
uplakani
Banned
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 591
Quote:
amater_total kaže: Pogledaj post
Pa zbog dna. Ak je samo aluminij, nema indukcije...
e da neke stvari čovjek "preskoči" , vjerojatno u ovim posudama koji su predviđeni za induktivne ploče postoji neki feromagnetični "kavez" uliven u aluminijsko dno ? Ustvari zanemario sam činjenicu da ovaj inox18/10 nije magnetičan pa kad sve zbrojiš aluminij plus nemagnetičan inox dobiješ to što dobiješ
__________________
ne slušajte tuđe savjete , idiotske odluke možete donijeti sami

Zadnje uređivanje uplakani : 07.06.2008. at 07:03.
uplakani is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2008., 12:01   #10
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Baš tako kako kažeš !
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2008., 11:42   #11
Zoran4AFC
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2006.
Postova: 3
Nije stvar u aluminiju što u njemu nema indukcije, baš obrnuto - ima je i previše. Magnetsko polje je visoke frekvencije, tj barem bitno više od 50Hz, tako da feromagnetizam nije toliko bitan.
Indukciona u dnu inducira struju, dno ne mora biti magnetično, nego mora voditi struju. Problem nastupa kada struju vodi predobro, kao što je slučaj s aluminijem, još i debelim - struja se inducira, ali je električni otpor premali da bi stvorila toplinu.
Željezna dna, čak i kad nisu predviđena za indukciju, rade bolje, jer željezo ima bitno veći otpor i dno obično nije toliko debelo. No, ako je pretanko, može i pregorjeti. Dodatno toplinu pojačava i feromagnetični efekt, ali on nije presudan.
Pravo indukciono dno je neki sendvič aluminija i željeza, ima optimalni otpor i presjek koji osigurava ravnomjerni protok struje po cijelom dnu.
Moram priznati da neke stvari ovdje nagađam, ali vjerujem da je to bar blizu istini.
Zašto su rijetke teflonske indukcione tave? Ne znam. Ni one koje ja imam nemaju sendvič dno, nego su od neke legure aluminija, koja izgleda ipak predobro vodi struju.
Zoran4AFC is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2008., 13:59   #12
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Vidim da super barataš tom tematikom ali mislim da nisi u pravu s magnetizmom !
Indukcijske ploče preko zavojnice uspostavljaju s dnom magnetsko polje koje stvara strujne krugove koji onda zagrijavaju posudu. Tak da tu magnetizam ima i te kak veliku ulogu.
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2008., 16:33   #13
uplakani
Banned
 
Registracija: Mar 2008.
Postova: 591
zoki mislim da si mašio, ako se dobro sjećam gledao sam negdje prije (tome onda nisam pridavao značaj) jednu vrhunsku posudu za indukcijske grijače Lijepo se vidjelo da u aluminjskom dnu imaju neki čelični dodaci radijalno postavljeni

nema KVALITETNE indukcije bez željeza izgleda, a to sa povećanim frekvencijama Što je frekvencija veća prodiranje u metal je manje i vrtložne struje su više na površini
__________________
ne slušajte tuđe savjete , idiotske odluke možete donijeti sami

Zadnje uređivanje uplakani : 10.06.2008. at 17:06.
uplakani is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2008., 13:01   #14
Zoran4AFC
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2006.
Postova: 3
Našao sam na googleu:
http://theinductionsite.com/how-induction-works.shtml

Ako znate engleski i nešto fizike ovo će vam objasniti dosta toga.
U osnovi, sadašnja indukciona tehnologija zaista traži feromagnetski materijal, zato jer toplinu većim dijelom stvara kroz magnetsku histerezu, a manjim dijelom kroz protok električne struje, tako da nisam imao sasvim pravo u ranijim postovima.
Pojednostavljeno: željezo u dnu posude se magnetizira i demagnetizira veliki broj puta u sekundi, pri čemu nastaje toplina. U samom željezu, kao i aluminiju (ako ga ima u dnu posude) inducira se još i vrtložna struja, koja pojačava magnetsko polje i time pridonosi zagrijavanju, a manjim dijelom zagrijavanju pridonosi toplina stvorena zbog električnog otpora željeza i aluminija.

Koga zanima "proof of concept":
Zaglavite indukcioni ("asinkroni", "kavezni") elektromotor da se ne može vrtjeti i spojite ga na struju. Potegnut će veliku struju i već za nekoliko sekundi bit će vrlo vruć, pa i pregorjeti, ako ga odmah ne isključite. Stator se ponaša kako indukciona ploča, a rotor kao dno lonca. Rotor je načinjen kao željezni kavez ispunjen aluminijem.
Nikoga ne nagovaram da ovo proba, upravo suprotno, možete pri tome i stradati.

Isti članak najavljuje novu indukcionu tehnologiju, nezavisnu o feromagnetizmu - o tome sam zapravo ranije pisao, ali ona još nije komercijalno dostupna.

Zar nitko tko ovo čita nema indukcionu ploču da napiše nešto kako je s njom zadovoljan?
Zoran4AFC is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2008., 14:00   #15
amater_total
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2007.
Postova: 970
Sad smo sve razjasnili
Ja sam se dvoumio oko izbora ali odluka je pala na staklokeramičku i jako sam zadovoljan. Žena isto.
amater_total is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2008., 20:23   #16
ninoid
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2007.
Postova: 754
Indukciono kuhanje je u svakom pogledu u prenosti jer troši i do 85% manje energije od standardne grijače ploče (sa cekasom, tehnoligija od prije 100 godina), a zbog direktnog zagrijavanja sadržaja a ne lonca u stanju je zagrijati 1L vode za manje od minute. Međutim, istina je da su indukciona kuhala još uvijek dosta skupa i da traže specijane posude, što, s obzirom na puno manju potrošnju, može vrlo brzo da se isplati.
Staklokeramičko kuhalo ima grijač od staklene cijevi, kao električna grijalica tip "Sunce" (sa staklenim cijevima koje se užare i crveno svijetle). Brže se zagrije (i ohladi), ljepše izgleda, ali troši samo malo manje struje od starih grijačih ploča za isti učinak.

E sad, što se kome isplati ...
ninoid is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 18:21.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger