Mislis na klasicnu i akusticnu?
Da pocnemo: klasicna ima nylon zice, akusticna metalne, klasicna ima siri vrat, ak. uzi, razlika je u stimalicama (po meni su kod akusticne bolje). Neki kazu da je bolje pocet s klasicnom jer ne reze prste dok su jos jagodice mekane ali ja ipak preporucam akusticnu (naravno ko ne mislite svirat klasiku). Akusticna se vise svira s trzalicom i ima jači i metalan (zvonki) ton naravno jer ima metalne zice. Bendanje je lakse kod klasicne... ma neznam
Ipak preporucam malo kvalitetniju akusticnu s nizim zicama i rock 'n' roll!!!
Ja ipak sviram elektricnu tako da sigurno ima onih koji ce bolje odgovorit....
Pozdrav
Vec smo rekli sta je to dur ljestvica, sta mol, sta pentatonska, i uz put spomenuli josh neke.
Kod solo sviranja , i vjezbi cesto kada se upotrebljava termin "patern".Patern je nesto kao shema po kojoj se svira odredjena ljestvica.naravno u nekom solu, iliti improvizaciji koristi se nekolicina paterna.
Npr uzlazni(patern na vise tonove) patern 1-2-3 bi ishao:
C-D-E,
znaci sviraju se 1-2-3 tonovi
D-E-F
zatim se osnovica(1) paterna(shablona) pomjera za jedna ton i ponavlja.pa ce 1 biti D,2-E, a 3-F
E-F-G
opet se osnovica paterna pomjera...
Ove paterne u pocetku vjezbati sa istom ritmicnom mjerom, odnosno svaki ton se (za pocetak) svira sa istim trajanjem , i sa neizmjenicnim(alternacijskim) sviranjem desne ruke(trzalice, ili prstiju).
Znaci patern 1-2-3 na vise bi izgledao :
C,D,E,D,E,F,E,F,G,F,G,A...itd
Isti patern ,samo silazni(od viseg tona ka nizem) bi bio:
C,H,A
H,A,G
A,G,F
G,F,E
itd....
Ovo je najjednostavniji patern.
Mozete probati i druge npr. 1-2-3-4 patern(na vise, odnosno uzlazni) bi bio
C,D,E,F
D,E,F,G
E,F,G,A...
itd
A na nize(silazni) bi bio
C,H,A,G
H,A,G,F
A,G,F,E
itd itd
Ovo su jednostavni paterni,mozete probati i nesto slozenije poput 1-3-5
To bi znaci (uzlazno izgledalo kao)
C,D,F
D,E,G
E,F,A
F,G,H
itd
Pokusajte sami kreirati svoje paterne(npr. 1-4-5, ili 1-4, ili 1-3)
1-3 (uzlazni) paterni bi bio.
C,E
D,F
E,G
F,A
itd itd...
Patern mozete i kombinovati,al o tome cemo nesto kasnije.
Pokusajte!Naravno prilikom sviranja paterna treba znati pozicije durskih, odnosno molskih ljestvica(mozda sam trebao to prije objasniti...al nesje to cemo sljedeci put)
Nadam se da je jasno sta je pisac htio da kaze.Paterni mogu biti , slocno kao i dok skala, uzlazni(od visih tonova ka nizim) i silazni(od nizih ka visim).U ovim primjerima sam naveo silatne paterne na zadati akord.
P.S. vjezbanje paterna ne znaci automatski i improvizacija.Cesto se vise paterna kombinuje, kao sto se ovdje ubacuju u razlicita trajanja tonova(u nasim vjezbama svi tonovi imaju isto trajanje).
Normalno prilikom improviziranja(posebice Jazza) potrebno je znati 'kostur' kompozicije, kao i josh neke cake (hromatsko vezivanje tonova, 'srodne' akorde i sl), kao i hmm prosirene 'paterne' , ili cak i kombinirajuce.....
Kad se sve to 'zbucka'(harmonija,skale,tehnika, paterni,sinkope, razlicito trajanje tonova i sl) onda se dobije prilicno siroko tlo za improvizaciju-koja najvise dodje do izrazaja upravo u Jazzu(mogao bi doduse napisati jedan primjer vezan za Joe Pass-a i njegovu tehniku sviranje kao i 'razumjevanje' pri sviranju).
Malo sam bio odsutan neko vrijeme, zbog odredjenih obaveza kako na poslovnom tako i na muzickom planu(prijatelj mi radi album pa smo uletili da mu pomognemo)
I eto bash juce,slucajno se sastanemo u "Dubrovniku"(jedan prilicno dobar restoran u Zenici) da se dogovorimo oko snimanja , kao i oko 'gaze' - svirke ;posto dolazi Sinan Alimanović u Zenicu da gostuje;a eto mi smo kao neki 'posrednici' u 'suradnici' u tome svemu.
I sad ono tu je taj prijatelj sa zenom; Ivek(strasan gitarista i komsija;negdje oko 40-ak godina svira gitaru a uza specijalnost mu je Djangologija) i ja....i prica malo po malo skrenu na 'probleme'.
Naime taj moj prijatelj, inace basista, ponovo zeli da se salta sa basa na el gitaru (jazz gitaru je uzeo neki dan, mrakaca je gitara ) pa kuka.Naime... ok akordi i ritam mu idu(mada malo sa ritmom steka al hajde reko zena mu je tu pa necemo sitnicariti ) al SOLO ...Solo mu nedostaje-ma kaze ne znam ja to, sta god pokusam prosto ne znam.
I sad Ivek i ja smo usli u dijalog sta je bitno kod sola.Izmedju ostalog Ivek vise naginje ka 'tehnici' , ja vise pak ka 'tonu' i inspiraciji, ali smo na kraju nadosli na to da tehnika,poznavanje skala i hajde da kazemo teorija ne mogu , i ne smiju ici nasuprot 'tona' i inspiraije ;i obrnuto.
Mada je to izuzetno 'tesko' postici ;taj neki hmmm spoj tehnike i inspiracije ipak jedno bez drugog ne ide.
U cemu je problem.
Jaki tehnicari mnogo vremena ulazu u 'sablonske' vjezbe, skale, brzinu, a i sam ton'.U tom vjezbanju obrnuto srazmjerna je insiracija, jer cilj tih vjezbi i nije dobiti inspiraciju nego dobiti rutinu, mehaniku u rukama.Ali problem je da kad jednom 'glava' odnosno ruka navikne na hajde da kazem 'shablon' onda ma kako da se svira uvjek sve ide na taj shablon; pa cesto jaki thnicari ,iako fasciniraju umjecem sviranja na instrumentu ne umiju da komponuju , inspirativno soliraju(sejsh recimo , ili jazz) ili inspirativno kreiraju nova sola itd.
Sa druge strane oni koji imaju jaku inspiraciju, cesto ne vjezbaju i taj svoj talenat trace 'folovima' .Naime u momentu inspiracije veoma je bitno imati:jaku memoriju(ili kakav diktafon ), dobru tehniku (da prsti 'slusaju' inspiraciju koja brzo dodje ...doduse i brzo ode;posebno kod solo sviranja) itd.
Eh sad nemogue je nauciti nekog 'inspiraciji' pa cu u daljnjem tekstu izbjegavati pricati o tome, ok mozda nesto kazem....
Pala mi je na pamet ideja da pokusam malo pojasniti to 'kako solirati na gitari' jer cesto se postavlja to pitanje od onih koji se zele ozbiljnjije baviti sviranjem , ili onih koji se 'saltaju' sa instrumenta na instrument.
Sad nisam kuci , ali vec sam spremio neke tekstove, kao i primjere pozicioniranja skala, hmmmm 'shablona', stapanja skala , hromatskih pretopa u skalama, arpegijima i sl.
Ok malo sam naceo tu temu u prijasnjim postovima ali kontam ne bi bilo na odmet napisati sto god na tu zagonetku "kako svirati solo na gitari".
Kako rekoh , trenutno nisam kuci , pa kad dodjem od kuce cu postirati pozicije (za pocetak) skala , koje ce se moci skinuti sa one moje stranice i poslusati i vidjeti uz pomoc Power Tab programa.
Denichy kaže: Ja sam još jedan od početnika ........imam volje, imam gitaru ,ali nemam dobrog instruktora !!!!
Imam jedno početničko pitanje...neki će se smijati ,ali šta se može...... KAKO NAŠTELATI GITARU ?........
AP Tuner 1.2 --- nac na Kazaa
Program ima postavke za klasicno stimanje. To je E H G D A E od tanje prema najdebljoj. Pocetnici, to je usteda zivaca i vremena, ali neka vam i neko pokaze kako se stima po uhu radi vjezbanja sluha. Platite 50kn za PC mikrofon, a ako je rijec o elektricnoj gitari nek vam frend zalemi kabel koji ide od gitarskog debelog (1/4") jacka na Sound Blaster (1/8 inch). To nije zvuk koji mozete koristiit za sviranje, ali mozete za stimanje (nije dobar otpor i napon). Ili kupite pravi stimer za tri - cetiri puta vise novaca. Podesavanje elektricne gitare sa oktavama kada se mijenja duljina zica pomocu nastelavanja konjica je mala nauka. Ja to gustiram cijelo popodne. Posebno ako gitara ima floyd rose tremolo. Radi se o tome da kada se zica na gitari pritisne njena frekvencija titranja raste pa oktava ne bi smjela biti tocno na dvanaestom polju i o jos puno stvari AP tuner izbacuje decimalni broj za frekvenciju, oktavu i to sve mora stimat...
Svaka skala ima svoje stepene, pa i durska, no ono sto kroji dursku skalu jeste to da ista ima polustepene iymedju 3 i 4 stupnja, i 7 i 8 stupnja.
Ovi brojevi ne oznacavaju niti broj prstiju niti broj polja na gitari.O prakticnom sviranju skala upravo spremam nekolicinu topica pa se cujemo uskoro
E znam da ću sad otici off topic, ali ovo moram podjeliti s vama. Naime, danas sam po sluhu štimao gitaru i... i pukne žica, e2, nije to problem..žice pucaju...al MATER joj pukla je tako jako da mi je probila nokat na malom prstu...hebački je boljelo...
Jel da da sam naj spretniji gitarist na svijetu?
Ok o ovoj temu 'vrstanja' ima mnogo toga da se kaze , postoje razliciti nacini kako da se to uradi.Neki od tih nacina mahom ovise o samoj distoriziji i pojacalu.No ovaj efekat (koji se regulise ustvari potenciometrima) i nije 'naglo' vristanje vec 'postepeno', odnosno ton koji se svira potepeno (laganim regulisanjem potenciometra) ulazi u 'vrisak' odnosno ton koji je za oktavu vise.
Ovaj nacin 'ulaska' tona u 'postepenu mikrofoniju' dobija se stimavanjem pojacala, kao i distorzije, tako da je ista negdje na 'rubu' mikrofonije.
Medjutim da bi se uradio 'nagli vrisak' cesto se koristi tehnika 'flazoleta' iliti harmonika.
O cemu se radi.
Na gitari pragovi su rasporedjeni na osnovu matematicke operacije koja je usko vezana za frekvencije.Da ne tusim sad mnogo o tome....
Svaka zica na svojoj polovini, cetvrtini , i osmini moze da se svira na osobit nacin, koji se zove i 'flazoleti' iliti harmonici.
Npr. prirodan harmonik na praznoj zici bio bi na 12-tom polju gitare.Naime na tom istom polju se nalazi polovica zice, sto znaci nalazi se istoimeni ton (prazne zice) ali za oktavu vise.
Eh sad, tehnika...
PRIRODNI HARMONICI
Tehnicki je to najlakse objasniti na slucaju prazne zice.kako rekoh na 1/2 zici, ili ti 12 polju (npr E1 -prva zica) se nalazi 'harmonik' i to tacno iznad 12-tog praga.
Prirodni flazoleti iliti harmonici se izvode jednostavno tako sto prst lijeve ruke 'jedva' dodirne zicu na 12-tom(ili 5-om,ili 7-om) i zatim se ista okine.(na 12-polju je polovina zice, na 5 polju je cetvrtina,a na 19 tom je npr. trecina zice ali sa druge strane)
Kada se odsvira na ovaj nacin 'harmonik' treba se cuti za oktavu visi ton - u slucaju kada se harmonik svira na 12-tom polju.(od prazne zice).
Uz jaku distorziju prirodni harmonici se mogu izvesti na josh nekim mjestima(osmina , sestina).itd.
Znaci to su prirodni harmonici, medjutim to josh uvjek nije 'vrisak'.
Ovim sam samo htio objasniti 'filozofiju' harmonika(ustvari to sve vise lici na fiziku).
Eh sad , postoje ne prirodni harmonici, i oni su ovdje zanimljivi.
NE PRIRODNI - PINCHED harmonici
Naime ako se uhvati npr. F ton na prvo zici(1 zica ,1 polje) na 13 polju na gitari se sada nalazi 'polovica zice' (na VI polju cetvrtina itd)....znaci sve se pomjerilo za jedno polje, koliko je tacno razlika izmedju E(prazna zica) i F tona na prvoj zici.
Uzecemo primjer da treba odsvirati flazolet na F tonu, i to onaj polovinski,na 13 polju.
Naime lijeva ruka je vec zauzeta sviranjem na 1 polju ,1 zice pa je ne mozemo koristiti u iste svrhe kao kod prirodnih harmonika(gdje se prst lijeve ruke lagano naslonuo tacno na mjesto harmonika).
U sviranju ne-prirodnih harmonika ,kako rekoh lijeva ruka je vec zauzeta , pa taj posao treba da odredi desna ruka.
Postoje vise tehnika za izvodjenje ove vrste flazoleta.
Jedna je klasicna.
Trzalica se drzi izmedju palca i srednjeg prsta, a kazi prst se 'pruzi' i 'lagano' nasloni na harmonik(u nasem primjeru to je tacno iznad 13 praga...primjer vezan za F ton na prvoj zici).
U momentu kada kaziprst se 'nasloni'(ali ne pritisce zicu) trzalicom se okida zica(dok je kaziprst 'nad harmonikom') i kada se cuje harmonik(u nasem slucaju za oktavu visi ton od F tona koji je uhvatila lijeva ruka) onda se kaziprst skloni sa zice - brzo(da bi se culo trajanja tona).
Ovaj nacin se koristi u klasicnoj muzici za izvodjenje harmonika, kao i u elekrtocnoj kada se tehnika harmonika kombinuje sa razlaganjem(ako koga interesuje Eric Jonson je haos razvio ovu tehniku istodobnog razlaganja i sviranja harmonika , pa nadjite neku njegovu skolu o tome).
(ovo josh uvjek ne pravi vrisak)....
Drugi nacin jeste da se normalno uzme trzalica, ali nekadasnju ulogu 'lijeve ruke'(koja se stavlja nad harmonikom) u prirodnom flazoletu preuzima dlan, i to bocni - 'mesnati' dio dlana.
Ovo treba vjezbati ali je 'efikasno' jer desnoj ruci daje slobodu jaceg udarca tona, sto je neophodno za 'vrisak'.
Znaci dio dlana desne ruke(bocni dio) se oslanja na harmonik i zica se okida, pa se zatim taj bocni dio 'sklanja'(brzo) sa te pozicije da bi se cuo flazolet(harmonik).
Eh sad rekoh vec da je na pola promjera zice harmonik, medjutim za vise harmonike treba udariti cetvrtinu zice(da bi se dobio 'visi ton') , a to je na praznoj zici V polje.
Ako bi se pak svirao F ton na prvo zici(1 zica, 1 polje) onda bi ,logicno harmonik(cetvrtinski) bio na VI polju.Eh na VI polje (ili na VI + XII ...to je isti harmonik) treba nastimati 'kaziprst'(klasicna tehnika) ili bocni dio dlana desne ruke.
Kada se ovako visok ton izvede...onda se lijevom rukom radi Band up(sto je vise moguce ), iliti drugim rijecima ovaj visoki ton se postepeno 'povisava' bend up-om tako da to zvuci kao 'vrisak'.Umjesto Bend up-a moze se koristiti i flojd(Floyd rose).
P.S. ovi 'vrisci' se izvode vecinom tamo gdje se moze zica sto vise bendovati, znaci negdje oko 'sredine' gitarskog praga je osnovni ton, a njegov harmonik je na polovici,cetvrtini li osmini 'aktivne' duzine zice.
Ako se na sve ovo doda jaka distorzija, i tehnika 'bocnog dlana' (kod harmonika) ,bendovanje , kao i hvatanje visokih harmonika(na cetvrtini duzine zice) onda se efikasno moze izvesti efekat 'naglog' vriska moze sa obicnom distorzijom.
E, ima jedna stvar koje se nisi dotako ja mislim: gitara za lijevake. Zanima me kakav je stav klasične muzike prema tome (pošto si naveo da je u klasici mnogo stvari koje se koriste u popularnoj muzici zabranjeno). I zaključio sam... moji dosadašnji pokušaji sviranja žičanih instrumenata završavali su neslavno ne zato što sam totalno drvo za gitaru, već zato što mi ne odgovara standardni položaj. (inače, ja sam pola-lijevak, pola-dešnjak).
Pa kod klasicne muzike za ljevake se gitara stima obrnuto.Odnosno tamo gdje 6 zica ide prva(logicno) a gdje prva ide sesta.Tako da dobijes isti 'stim'.
Van klasicne ,ima gitarista koji ne mjenjaju desni stim, pa nastavljaju svirati tako iako su ljevaci(onda basovi dodju dole).
E da i ja sam recimo poluljevak i poludesnjak.Lijevom pisem,dok opet sviram klasicni desni stim.Sa nogama isto tako
To sto si poludesnjak, i poluljevak moze da ti pomogne u sinhronizaciji ruku.Al tu je bitno 'koja ruka' je u stanju drzati ritam, jer se na osnovu toga i bira stim.
Meni da su gitaru, u sedmoj godini , dali u lijevu vjerovatno bio bi ljevak...al eto desna pa desna(izgleda sam ja zgrabio olovku u lijevu i prije nego su se oni skontali da je mogu drzati).
Evo nacrtao sam pozicije e mola(prirodnog , harmonijskog, melodijskog) na gitari(moguce da se podkrala kakva greska)
Znaci kod vjezbanja ovih pozicija svira se ton po ton 'odozgora' , i 'od dola na prema gore', i to sa neizmjenicnim (gore dole) okidanjem trzalice, ili alternacijskom izmjenom prstiju desne ruke(i-m)
Znaci vjezbati polagano, jer je ovdje bitna sinhronizacija prstiju lijeve i desne ruke.
kasnije se moze raditi po 'paternima'.Uzmete neku skalu(odnosno poziciju) i prosviravate patern (vidi gore objasnjenje) npr. 1-2-3.
Patern se moze takodje vjezbati 'odozgo' kao i 'odozdo'.
Moguce je da sve ovo izgleda malo komlicirano, ali u sustini nije.
Hmm moguce je da cu poslije ubaciti i tzv arpegio skale-pozicije(gdje se u sustini 'razlaze' neki akord i to se svira ton po ton)
koje se takodje moze svirati po 'paternu'....
ja nemam pojma o sviranju gitare i boli me qraz za to
iskreno htel bi biti Jimmi ali jebiga
mislim da je bolje ne zmati svirati niš nego biti Houra
kužiš ono fakat..,