Dobar vam dan... Iman zamolbu!! Dali ima koga ko mi može napisati akorde pjesme naziva PRAZAN DAN od Kočiša Zeca.
Pjesma se nalazi.....http://www.youtube.com/watch?v=cdzVXwLgPv4
Puno hvala!!
poz, znam da je već 55 puta pitano kako odredit ritam, i svaki put je odgovor slušajte pjesmu. što kod pjesama gdje se gitara baš i ne čuje,kako odredit kolko puta udarit akord? kako vi to odredite?
Bok ljudi. Sviram el. gitaru oko pol godine, znam pjesme poput smells like teen spirit, hells bells, back in black, fear of the dark i te lagane, pa vas pitam kojih još ima pjesama na tu foru laganih da sviram ?? zahvaljujem !
Bok ljudi. Sviram el. gitaru oko pol godine, znam pjesme poput smells like teen spirit, hells bells, back in black, fear of the dark i te lagane, pa vas pitam kojih još ima pjesama na tu foru laganih da sviram ?? zahvaljujem !
Ne znam zašto želiš lagane... Ako imaš mogućnosti, bolje je postupno prelaziti na teže. Jednom ćeš morati...
ovako ne znam jel ovo pravo mjesto za postavit ovo pitanje, zanima me kako uštimati gitaru tako da bude uštimana isto kao u nekoj pjesmi koju slušamo, hm ne znam jel ovo glupo pitanje al recimo ako skidam pjesmu po istim akordima kako izvođač svira i ako on ne koristi kapadaster, da il to znači da nam gitare nisu isto uštimane ili svi izvođači su uvijek naštimani točno po štimeru OK ovo mi je malo zbunjujuče pa ako mi netko može pojasnit, kako ču se znat uštimat isto kao i izvođač je li postoji neki trik za to?
Da želim još reć da se ne želim prešaltavat na druge akorde nego uštimat gitaru po izvođaču, da bi me bolje razumili.
Pa uglavnom se svi štimaju na standardni štim(EADGBE) izuzetak su npr. Hendrix,Stevie Ray Vaughan,Johnny Winter koji bi ponekad spuštali za pol tona il ton niže
Pokušaj nešto od RHCP. Imaju dosta laganih stvari, a i imaju zgodne riffove koji su mješavina akorda i solo linije (pošto Frusciante svira sam ) tako da će ti poslužiti kao prijelaz s ritamskih na nešto teže, solo dionice.
Quote:
memona kaže:
Da želim još reć da se ne želim prešaltavat na druge akorde nego uštimat gitaru po izvođaču, da bi me bolje razumili.
Ako tražiš tablature na netu obično u opisu ili ispod naslova piše koji ti je tuning, ali ako imaš samo akorde probaj prešaltavat dok po sluhu ne skužiš koji paše i onda samo uštimaš gitaru polu-stepen/stepen niže ili više.
Quote:
fatamata kaže:
zna mozda iko kada su upisi u DND VŽ za el. gitaru , dali se to placa i koliko , sto sve treba ponjeti
poz, znam da je već 55 puta pitano kako odredit ritam, i svaki put je odgovor slušajte pjesmu. što kod pjesama gdje se gitara baš i ne čuje,kako odredit kolko puta udarit akord? kako vi to odredite?
Quote:
d._m. kaže:
po filingu
a to buš shvatil tek dok shvatiš da ti ne moraš svirati drito notu po notu kak svira onaj koji je snimal u studiju
Ma većinu pjesama možeš svirati i sa različitim akordima... Nemaš brige, ako imaš imalo sluha ili osjećaja- prepusti se, pa ćeš videti kako ide...
Samo udri i ne daj se obeshrabriti...
zna mozda iko kada su upisi u DND VŽ za el. gitaru , dali se to placa i koliko , sto sve treba ponjeti
Hm... To ti počinje kad i školska godina, dakle u 9.mjesecu, a završava mislim krajem 6., početko 7. mjeseca. Ja sam pred 2 godine zadnji put bil u kontaktu s tim ljudima, onda se plaćalo 185kn na mjesec za po 2 školska sata na tjedan. Naravno da trebaš imati svoju gitaru, čak imaju dogovor, zapravo imali su dogovor s Yamahom u ČK da preko DND-a dobivaš 20% popusta na Yamaha gitare (prek 1000kn), samo ne znam dal to još vrijedi. Inače ste u grupama od 4-5-6 ljudi, kak koja, složeno po sposobnosti/uzrastu.
Anyways, u 9. mjesecu idi u DND, traži Damira i pitaj za školu gitare.
Inače imaš još i onu Puclinovu Music Academy ili kak se već zove, počne isto u 9. mj. i koja je po mom mišljenju bolja jer te Vinko uči i neku teoriju iza toga kaj sviraš, radi se više na tehnici, ritmu, malo ozbiljniji pristup svemu tome. Znači manje sviranja samih pjesama. Kod njega je individualno bilo po pol sata na tjedan i košta 200kn na mjesec. Jedino me smetalo kod njega kaj je čovjek malo zmotani, nekaj veli, pa zaboravi, svaki treći tjedan je otkazal lekciju jer je moral nekaj obaviti itd. pa sam tam išel samo koji mjesec. Inače je ok ako se ne počne tak ponašati .
I zaključak, ako hoćeš kupiti gitaru, svirati par pjesmici i da te nije briga kak, zakaj itd. idi u DND. Puclin pa daje dobre osnove za nastavak sviranja koje su meni dosta pomogle makar sam kratko bil tam zbog mature, prijemnoga, a sad i faksa . I sve kaj sam rekel je vrijedilo pred 1-2 godine, možda sad više nije tak...
E bok ljudi...imam jedno pitanje...mozda je malo glupo, al tek sam pocetnik...
Jel mi moze neko rec osnovne ritmove kao npr. DD GG DG... il tak nesto, jel cim pocnem svirati neku pjesmu nikako da uhvatim ritam, jedino ak nadem ritam onda tek naucim pjesmu...
Poceo sam sa Knocking on heavens door i nikako da uhvatim ritam premda sam znao akorde, dok mi lik na youtubeu nije reko D DD G i sad ju znam uz nekolicinu drugih....
__________________ ...And the flame still burns,
It's there in my soul for that unfinished goal...
Slušaj ritam u pjesmi, kad navježbaš akorde, da ih možeš mijenjati dovoljno brzo, pokušavaj pratiti pjesmu. Ne moraš pratiti točno kako ide po pjesmi, nego sviraj neki "svoj" ritam, ali da bude prepoznatljivo. Kužiš kaj ti hoću reć?
I meni je ritam na početku bil težak, makar i kod najjednostavnijih pjesmi, al sad je ok.
Slušaj ritam u pjesmi, kad navježbaš akorde, da ih možeš mijenjati dovoljno brzo, pokušavaj pratiti pjesmu. Ne moraš pratiti točno kako ide po pjesmi, nego sviraj neki "svoj" ritam, ali da bude prepoznatljivo. Kužiš kaj ti hoću reć?
I meni je ritam na početku bil težak, makar i kod najjednostavnijih pjesmi, al sad je ok.
Kuzim, kuzim... a proslo je vec nesto vremena od zadnjeg posta pa sam nesto poceo hvatat...hvala na savjetu...
__________________ ...And the flame still burns,
It's there in my soul for that unfinished goal...
Ok
Sad ide shema kako se grade akordi na gitari gdje je X prima (u nasem slucaju to je C ton) a brojevi oznacavaju intervale DURSKE ljestvice.
Kada ispred broja stavim znak minusa ( - ) to znaci da je taj ton umanjen za jedan polustepen .Npr. ako stavim –C to je onda ton Ces (ili Dis) odnosno ton koji u hromatskoj ljestvici prethodi tonu iza kojeg se nalazi znak (-)..
Ako stavim znak ( + ) to znaci da je ton povisen za jedan polustepen(hromatske skale) u hromatskoj ljestvici ..recimo +C ce biti Cis.
Nadam se da je ovo jasno.
Znaci ovo su tonovi akorada (na bilo kojem intrumentu, kasnije cemo obraditi temu kako to prakticno odsvirati na gitari)
X dur :1, 3, 5
x mol : 1, -3 , 5
X dur7(sastoji se znaci od tonova dura + umanjena septima) : 1, 3 , 5 , -7
X maj7 (sastoji se od tonova dura + cista septima) : 1, 3 ,5 ,7
x mol7(sastoji se od tonova mola + umanjena septima) :1, -3 , 5, -7
X dur7/9 (znaci ima u sebi tonove dura + umanjena septima + nona) 1, 3, 5 , -7 , 9
x mol7/9 (nadam se da ne trena dalje objasnjavati prostu logiku) 1, -3 ,5 , -7 , 9
X dur6 : 1, 3 , 5 , 6
x mol6: 1, -3, 5 , 6
X sus : 1, 3 ,4
x dim 1, -3, -5, 6
X dur+5 : 1, 3, +5
X mol -5 : 1, 3, -5
Hmm moguce da sam koji akord preskocio al nejse nadoci ce.
Znaci to je nekih 130-150 teoretskih akorada.
Medjutim svaki ovaj akord kada se hvata na gitari ima nekoliko pozicija(od 2 do 5) tako da kad se sve sabere izadje ‘pozamasan’ broj akorada.
Halo malo majstore... Neće baš tako biti ovo podebljano... Ako je "-C" onda je to ton H ili kao što si rekao, Ces...
Mislim da bi ovo bio najprikladniji topic za moje pitanje. Iako sumnjam da ce itko znati posto ne raspolazem sa puno informacija.
Znaci prije jedno godinu dana mozda manje vidio sam jednog lika u zg na glavnom kolodvoru kako je svirao nesto na gitari. Posto nemam blage veze o gitari nastojat cu sto bolje to objasnit. Zvucalo je slicno spanjolskoj gitari, ali nije prstima tako brzo isao, nesto slicno ovome u prvih 10 sekundi http://www.youtube.com/watch?v=r2BOApUvFpw al s vecim rasponom nota, jel. glupo je al tesko je laiku za objasnit. A tko zna, mozda netko bas pogodi u sridu.
EDIT: Naravno ne trazim tocno ime pjesme, to je gotovo nemoguce za pogodit, a i uostalom, mislim da je to bila neka improvizacija. Mene zanima kako se zove taj tip sviranja, ako je svirac uopce radio po nekom postojecem tipu...
Zaista sam početnik na gitari, iako znam odsvirati nekoliko stvari (Balkan, House of the rising sun, Nights in white satin, Let it be...), i iman pitanje u vezi ritma...
Ok, jasno mi je da treba preslušavati pjesmu pa pokušati imitirati ono što čuješ, ali također znan da se neke pjesme sviraju u točno određenom ritmu, kao reggae, slow rock(duole, triole), beguine, twist...
Postoji li negdje nekakva stranica gdje piše u kojem je ritmu pjesma, i je li što pomaže program Guitar Pro u tom pogledu?
Recimo, lako mi je kad mi prika kaže, sviraš House of the rising sun, ritam slow rock-triole, znači udri prvo baseve tri puta, pa tri puta prve tri žice, četvrta naglašena... To na internetu nisam nigdje pronašao... Toliko o "guglanju" informacija
Recimo, lako mi je kad mi prika kaže, sviraš House of the rising sun, ritam slow rock-triole, znači udri prvo baseve tri puta, pa tri puta prve tri žice, četvrta naglašena... To na internetu nisam nigdje pronašao... Toliko o "guglanju" informacija
to je prilično glupi način, zato to nigdi nisi našel
veliš mi "udari to 3 puta"... i kaj mi sad to znači? kolko trebaju trajati ti udarci? dal je svaki isti?
moš jedino skinit tab za guitar pro, pa tam imaš notni zapis iz kojeg moš skinit ritma
da ne citam sve postove..zanima me preporuka knjige ili casopisi sve sto moze pomoci pri ucenju gitare..I ZA POCETNIKE I NAPREDNIJE..nije bitna cijena..moze njiga imati i 300 strana sto se mene tice i bolje..samo mi predlozite ili dajte link..bitno mi je
NEKOLIKO KNJIGA I AUTORA I GDJE SE MOZE NABAVITI.
LIJEP PIZDRAV HVALA.
da ne citam sve postove..zanima me preporuka knjige ili casopisi sve sto moze pomoci pri ucenju gitare..I ZA POCETNIKE I NAPREDNIJE..nije bitna cijena..moze njiga imati i 300 strana sto se mene tice i bolje..samo mi predlozite ili dajte link..bitno mi je
NEKOLIKO KNJIGA I AUTORA I GDJE SE MOZE NABAVITI.
LIJEP PIZDRAV HVALA.
Eto Kosta ti 100kn, a knjiga je zaista dobra ja sam ju imao u 1 i 2. godini u skoli i imas unutra prvo sve osnove u vezi držanja i svirnja gitare i unutra su ti objašnjeni svi akordi i pjesme su ti unutra i ljepo se da nauciti to ti je i za klasicnu, akusticnu i elektricnu, a kada to savladas krenes na drugu knjigu a to je ova:
mozda ju mozes negdje u hr pronači kao i ja ...
uglavnom u tom leavitu su ti note i to jako dobre kada naucis citati note i akorde trazi na internetu Gitare.info i trazi tablature ... samo polako i mozes sve sam nauciti no treba vise rada i truda ...
EDIT: To su ti knjige i za pocetnike i za napredne ova 1. je za pocetnike a malo na kraju te knjige je onako za vec malo koji su naucili dobro svirat a ovaj levit je sad mala zajebancija kako se kaze jer note bas i nisu lagane za pocetnika no naucit ces samo se trudi ako neznas di su koje note probaj na internet naci samo kako se stiscu koji tonovi
Ja sam početnik u sviranju gitare i želim naučiti svirati jednu pjesmu koja je prilično jednostavna jer se sastoji od samo 4 akorda. Međutim, "problem" je što su to sve barre chordi - trebam kažiprst staviti preko cijelog polja, ali to mi nije jasno: ako pritisnem skroz, nije dobro i ne znam kako točno treba stisnuti s kažiprstom - možda samo površno? Možda samo prvu i zadnju žicu??
Ja sam početnik u sviranju gitare i želim naučiti svirati jednu pjesmu koja je prilično jednostavna jer se sastoji od samo 4 akorda. Međutim, "problem" je što su to sve barre chordi - trebam kažiprst staviti preko cijelog polja, ali to mi nije jasno: ako pritisnem skroz, nije dobro i ne znam kako točno treba stisnuti s kažiprstom - možda samo površno? Možda samo prvu i zadnju žicu??