Natrag   Forum.hr > Razno > Arhiva > Ex-YU

Ex-YU Teme o bivšoj nam državi

 
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.07.2008., 22:35   #1
Izrael sve vise ulaze u Srbiju

Prema podacima Privredne komore Srbije iznos direktnih investicija kompanija iz Izraela je je u stalnom porastu: od 11.000 dolara u 2001. godini, 74.000 dolara u 2002. godini, 300 miliona dolara u 2004. godini, dok je 2006. godine dostigao vrednost od 500 miliona dolara, a 2007. godine uloženo je preko 700 miliona dolara.
- Interes izraelskih kompanija za saradnju i investiranje u Srbiju u poslednje vreme je porastao, s tim što se kao najveći problem javlja nedostatak bankarskih garancija sa naše strane, nerešena pitanja vlasništva, kao i nespremnost izraelskih banaka da podrže investiciona ulaganja u Srbiju, bez obzira što je Izrael skinuo Srbiju sa spiska zemalja rizičnih za investiranje-navodi Zora Vitorović, samostalni savetnik odbora za međunarodnu saradnju Privredne komore Srbije.
Među prvima u Srbiju su 2001.godine stigli Afrika-Izrael i Tidhar, koji zajedničkim snagama u Novom Beogradu grade poslovni centar Erportsiti, svojvremeno proglašen za najuspešniju grinfild investiciji u regionu. Ovaj projekt, za nekoliko godina kada bude završeno svih 14 palata, dostići će sumu od oko 200 miliona evra. Osim 186 000 kvadrata poslovnog prostora Izraelci u komleksu starog aerodroma najvljuju otvaranje i luksuznog hotela vrednog više od 60 miliona evra.

Drugo veliko sedište poslovnog sveta, takođe u Novom Beogradu, finasiraće izraelski milioner Juli Ofer, čija familija trenutno zauzima 140.mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta. Sasvim izvesno je da će njegova kompanija CEE(Central Juropian Estejts), zajedno sa lokalnim partnerima „Energoprojektom” i „Napredom” podići 400 000 metara kvadratnih poslovnog, stambenog i hotelskog prostora. Četrdesetospratnice na najatraktivnijem novobeogradskom placu , između palate SIV i Arene pretenduju da postanu novi simboli grada, kako u visini, tako i u pogledu uloženog novca. Još nije utvrđena konačna vrednost investicije, ali prema nekim procenama reč je najmanje o 400 miliona evra, koje treba da donesu profit od oko milijardu evra, što je svako svrstava u red najvećih ulaganja u nekretnine kod nas.

Ovo ipak nije prva investicija Julija Ofera u Srbiji.Njegova kompanija CEE sa sedištem u Mađarskoj pre nekoliko godina sagradila je i poslovnu zgradu Evropa biznis centar u Bulevaru Mihaila Pupina.

Da je gazdama sa Bliskog istoka Srbija meka za oplodnju kapitala potvrđuje i dolazak milionera Merdečaj Zisera. Plaza centri, čiji je on osnivač, u našoj javnosti su se prvi put pojavili pazareći zgradu Saveznog MUP-a i tako razrešili agoniju neuspelih tendera prodaje urušenog zdanja u Ulici Kneza Miloša. Na tom mestu će podići hotel sa pet zveѕdica koji se procenjuje na oko 150 miliona evra. Ziserova kompanija tu nije stala. Nedavno je Energoprojektu uputila ponudu za suinvestiranje u izgradnji poslovno-komercijalnog centra u Prokopu. Kao sasvim izvesno najavljeno je ulaganje od oko pola milijardi dolara u šoping molove najpre u Beogradu i Kragujevcu, a potom u još nekim gradovima.

Plazinim stopama je krenula i izraelska Fišmen grupa, graditelj hotela, poslovnog prostora i rezidencijalnih objekata širom sveta. Trgovina i izgradnja tržnica za sada su joj prioriteti u našoj zemlji.Prvi korak je pre nešto više od godinu dana bila kupovina Eurosalonovog Houm marketa. Na spisku im je izgradnja tržnog centra u Beogradu, pokraj autoputa za Novi Sad,a potom u Nišu i Novom Sadu. Vrednost investicija iznosi oko 250 miliona evra.

Ipak neke od izraelskih investicija zbog administrativnih začkoljica već nekoliko godina čekaju realizaciju. Svakako najduže se otegla izgradnja luksuznog hotelsko poslovnog zdanja u Rajićevoj ulici u koju bi izraelska komoanija ABD trebalo da uloži oko 100 miliona evra. Saglasnosti nadležnih institucija i arheološka istraživanja usporila su realizaciju projekta na lokaciji za koju mnogi tvrde da je jedna od najskupljih na Balkanu.

Ipak investitori iz Izraela se nisu zadržali samo na stambenim i poslovnim sadržajima. Neki od njih su se otisnuli u svet rekreacije i zabave. Naime, konzorcijum Elgolf koga čine kompanije iz Izraela, SAD i Austrije najavio je nedavno gradnju golf terene i niza propratnih sadržaja u selu Bečmen nadomak Beograda. Vest da će u narednih 11 godina investirati oko 700 miliona evra ovdašnja javnost je primila sa podozrenjem.
Alimpije is offline  
Old 14.07.2008., 22:40   #2
E, sad bi se neko pitao cemu ova tema, ali ulaganje Izraela je vrlo bitno ko se razume malo bolje u svetsku politiku i ekonomiju. Jel gde Izrael pocne da ulaze ta zemlja vrlo brzo napreduje, a vidi se da je rec o velikom novcu, vise nego sto su u Sr. ulozile mnoge zemlje EU.
Zatim Izrael je Sr. oznacio kao zemlju koja nije vise rizicna za investiranje, sto znaci da u narednom periodu u Sr. nece biti potresa i da idemo samo napred.
Alimpije is offline  
Old 14.07.2008., 22:45   #3
nešto prodaješ ili se samo fališ?
šta to mene boli k šta izrael ulaže u srbiju?
desert_eagle is offline  
Old 14.07.2008., 22:46   #4
Quote:
Alimpije kaže: Pogledaj post
Prema podacima Privredne komore Srbije iznos direktnih investicija kompanija iz Izraela je je u stalnom porastu: od 11.000 dolara u 2001. godini, 74.000 dolara u 2002. godini, 300 miliona dolara u 2004. godini, dok je 2006. godine dostigao vrednost od 500 miliona dolara, a 2007. godine uloženo je preko 700 miliona dolara.
O.K. Iz podataka je vidljivo na primjeru Izraela, kako je se Srbija otvorila stranom kapitalu kao posljedica Đinđićeve vladavine.
Samo da ti napomenem, da se FDI izražava u tekućim cijenama, tako da nije bilo značajnijeg napretka od 2004. do 2007. u realnoj vrijednosti zbog deprecijacije USD. Kad bi vrijednosti prikazao u Eurima, malo bi nam taj podatak više rekao o stagnaciji (vrlo malom porastu) poslije tog razdoblja.
__________________
...kraj Neretve samo ti i ja
Zrinjski Mostar, Herceg-Bosna,
moja država, moja država...
lider30 is offline  
Old 14.07.2008., 22:52   #5
Meni bi na pr. bio zanimljiv podatak koliko je Izrael ulozio u BiH, ako je uopste nesto ulozio. Zna se da Jevreji imaju veliki uticaj u svetu.
__________________
Pobijedit ce onaj koji zna kad se može tuci, a kad ne smije. - Sun Tzu
Gvozden is offline  
Old 15.07.2008., 00:27   #6
...Pravo je vreme za ekonomski bum

Političari u Evropskoj uniji, ovdašnji ambasadori, ali i strani investitori koji su već ušli na domaće tržište jednoglasno ocenjuju da će Srbija, prvi put nakon promena 2000. godine, konačno dobiti šansu da postane „eksplozivno tržište“. Nakon izbora nove Vlade Srbije stiču se uslovi za mnogo veće strane investicije nego do sada i dolazak ulagača koji će pokretati regionalni biznis.

Ekonomski bum koji se svojevremeno dogodio u svim zemljama jugoistočne Evrope, kada je rast bruto nacionalnog dohotka, zahvaljujući stranim ulagačima, sa jednocifrenog skočio na tridesetak procenata, očekivan je još u vreme Đinđićeve vlade. Izostao je zbog političke nesigurnosti. Strani ulagači procenjuju da će nakon formiranja proevropske vlade na čijem je čelu ekonomski ekspert, koji je u „prijateljskoj kohabitaciji“ sa predsednikom Srbije, konačno biti stvorene glavne političke pretpostavke za dolazak „velikih igrača“. Imaju u vidu pre svega najave o brzom priključenju Srbije EU. Premijer Mirko Cvetković je u svom ekspozeu upravo to najavio: brz ulazak u EU i povećanje BDP za 30 odsto u naredne četiri godine.- Naša očekivanja su da ovde sve manje bude bitna politika, a da počne priliv investicija višeg ranga. Beograd bi zahvaljujući tome trebalo da postane regionalni centar. Moja kompanija je nedavno u povećanje obima proizvodnje uložila nekoliko desetina miliona evra, ali razmišljamo da uskoro uložimo još dva puta toliko da bismo odavde mogli da pokrivamo ceo region - kaže za „Blic“ generalni direktor jedne velike američke kompanije koja je ovde prisutna već tri godine.

Regionalni lider za logistiku
Jedna od najvećih šansi za priliv stranog kapitala jeste da Beograd preuzme ulogu regionalnog distributivnog centra robe široke potrošnje za region zapadnog Balkana. Velike svetske firme, poput američkog „Krafta“, već su najavile da će u Beograd smestiti centralu „East Adriatic Marlets“ za region koji obuhvata zemlje bivše SFRJ i Albaniju.

Srbija ima najviše stanovnika i visok potencijal rasta potrošnje robe široke potrošnje. Pre više od deset godina, na sastanku ministarstava transporta Evropske unije i zemalja u regionu u Budimpešti 1997. godine, postignut je dogovor da Beograd bude jedan od glavnih distributivnih centara robe široke potrošnje za jugoistočnu Evropu. Ipak, usledio je rat na Kosovu i investicije su otišle u Budimpeštu. Velike logističke kompanije donele su Mađarskoj investicije i posao koji se meri milijardama evra. Prema podacima mađarskih medija, logističke usluge su u 2005. doprinele sa 800 miliona evra BDP-u te države i činile su trećinu BDP-a glavnog grada te zemlje. Glavni logistički igrači očekuju da u narednih osam godina to tržište poraste dva-tri puta. Ipak, još su otvorene šanse za Beograd, jer iz Mađarske ne može da se pokriva sve.

Naravno, priliv investicija iz logistike Srbija ne bi mogla da očekuje u punoj meri pre nego što završi koridor 10 i obilaznicu oko Beograda, ali ni Budimpešta nije pre deset godina imala potpuno razvijenu infrastrukturu.
- Strani i domaći investitori, okupljeni u Američkoj privrednoj komori, optimisti su kada su u pitanju mogućnosti da Srbija postane lider u regionu. Iako je poslednjih godina zabeležen trend blagog pada direktnih investicija, Srbija je i dalje investiciona lokacija koja privlači veliku pažnju. Pored toga, tržište je ovde relativno nezasićeno i svakako spremno za znatniji priliv direktnih stranih investicija - kaže za „Blic“ Dejan Cvetković, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.
Cvetković smatra da Srbiju čini atraktivnom pre svega njena geografska pozicija, znanje i entuzijazam stručnjaka i dobra volja administracije da stranim investitorima učini jednostavnim dolazak u Srbiju. Kaže i da je prednost to što Srbija privlači investitore iz različitih oblasti, kao što su informaciono-komunikacione tehnologije, energetski sektor, izgradnja novih poslovnih i stambenih objekata, finansijske usluge.
- Ono na čemu treba dodatno raditi jeste privlačenje grinfild investicija koje generišu nova radna mesta. Trebalo bi insistirati na realizaciji svih mogućnosti koje sa sobom nose povoljni trgovinski režimi sa EU i Rusijom - smatra Cvetković.

Iskoristiti šansu
Iako je ove godine zbog političke krize i održavanja izbora, zabeležen pad u direktnim investicijama, ekonomisti kažu da su strani investitori u najvećoj meri zainteresovani za ulaganje u Srbiju, u poređenju sa svim drugim zemljama jugoistočne Evrope. Argumenti su činjenica da je Srbija 2006. i 2007. godine bila lider po grinfild investicijama, ali i najnovija istraživanja velikih konsultantskih kuća. Istraživanje „Ernst i Jang“ iz juna ove godine na uzorku od 250 stranih kompanija, pokazuje da oni Srbiju doživljavaju kao veoma atraktivnu zemlju za ulaganje.
- Očekujemo od ove vlade da omogući ekonomski bum. I to je „pod mora“. Ako pošalju signal međunarodnoj zajednici i investitorima da su stabilan i pouzdan partner, očekujem da u 2009. godinu uđemo kao veoma atraktivna destinacija za strane investitore. Strani investitori prepoznaju potencijal u Srbiji i sad je trenutak da se to iskoristi - kaže za „Blic“ Bojan Janković, zamenik direktora Agencije za promociju stranih ulaganja SIEPA.
Janković posebno potencira važnost da se ove godine realizuje dogovor sa „Fijatom“ i kaže da su upravo zahvaljujući auto-industriji i proizvodnji mašinske opreme, Češka („Tojota“, „Folksvagen“) i Mađarska („Suzuki“, „Audi“, „Folksvagen“) ostvarile značajan rast BDP. Janković prognozira da je Srbija u šansi da ponovi uspeh Slovačke.
Kako vreme prolazi, Srbija postaje sve atraktivnija za ulaganja, a i rizik za investicije se smanjuje, mada investitori imaju percepciju o većem riziku nego što on jeste. Krajem prošle godine, kompanija za investiciono savetovanje „Citadel“ objavila je makroekonomsku projekciju da će u narednih deset godina Srbija imati godišnji rast od najmanje sedam odsto.

Finansije, nekretnine i energetika najprivlačniji
- Investitori traže da ulože u sektore koji imaju brži rast od proseka. U Srbiji to su tri segmenta - finansijske usluge, ulaganje u nekretnine i u energetiku. Razvoj finansijskih usluga uključuje dalji razvoj bankarstva, osiguranja, kao i lizinga. Dolazak „Moskovske banke“ koja je u Srbiju ušla kao grinfild investicija, znači da oni imaju ogromno poverenje u ovo tržište da će se razvijati. Vrlo verovatno je da će biti još dolazaka nekih stranih banaka. Drugi sektor su nekretnine, posebno industrijske, koje nedostaju, a to su skladišta, fabrike. Sledeći sektor je apsolutno sve što je vezano za energetiku. Energija će ostati skupa, a privredni rast od sedam odsto godišnje ukazuje da će se sve više trošiti energije - ukazuje Milutin Nikolić, generalni direktor „Citadela“.
Formiranjem vlade, pokrenuli su se mnogi biznis pregovori koji su bukvalno bili zamrznuti. Događaji su se pokrenuli sa mrtve tačke...
- Pre izbora imali smo ozbiljne pregovore o izgradnji hotela u Beogradu sa renomiranim internacionalnim lancem „Dizajn hotela“. Međutim, po raspisivanju izbora, komunikacija je bila zamrznuta, bukvalno sve je bilo stavljeno na čekanje. Na sreću, po formiranju vlade pregovori su se ponovo pokrenuli - kaže Mirko Todorović, vlasnik Modne kuće „Todor“ iz Vrnjačke Banje.
Ali osim mikrookruženja, na ekonomske poteze stranih investitora u Srbiji deluje i makrookruženje. Po rečima Nenada Gujaničića, glavnog brokera „Sinteze invest grupe“, trenutna situacija na Beogradskoj berzi ne govori u prilog aktuelnoj političkoj stabilizaciji u Srbiji, što ne znači da su ove promene nebitne za berzanske ulagače.
- Ova grupa investitora, među kojima su u velikoj meri inostrani ulagači, visoko će vrednovati eventualno uspostavljanje zdravog poslovnog ambijenta u Srbiji, dok trenutno nekoliko faktora uslovljava njihovu suzdržanost. Ponajpre su to dodatni negativni efekti svetske finansijske krize, sezonski faktor ali i očekivanja da se nova vlada na delu pokaže sa izrečenim obećanjima. Ako u narednom periodu uspe da poradi na najvećim problemima tržišta kapitala, slaba ponuda hartija od vrednosti, nepostojanje regulative za inicijalnu ponudu akcija, slabo korporativno upravljanje i drugo, možemo očekivati njegov ubrzani razvoj - zaključuje Nenad Gujaničić.

canadian is offline  
Received Infraction
Old 15.07.2008., 17:54   #7
Vrijeme velikih ulaganja i greenfield investicija je odavno prošlo. Sve sa Zapada je odavno prebačeno u Rumunjsku, Slovačku, Mađarsku..

Hrvatska ima potencijal jedino za turizam i ostale sekundarne i tercijarne djelatnosti.

U Srbiji još žive na početku 90-tih. Za njih očito tek sada počinje neko doba pada zavjese, no vrijeme je odavno prešlo u 4. brzinu...
Pavlekic is offline  
Old 15.07.2008., 18:54   #8
Quote:
Pavlekic kaže: Pogledaj post
Vrijeme velikih ulaganja i greenfield investicija je odavno prošlo. Sve sa Zapada je odavno prebačeno u Rumunjsku, Slovačku, Mađarsku..
Hrvatska ima potencijal jedino za turizam i ostale sekundarne i tercijarne djelatnosti.

U Srbiji još žive na početku 90-tih. Za njih očito tek sada počinje neko doba pada zavjese, no vrijeme je odavno prešlo u 4. brzinu...
To kapital se samo seli na istok. Globalizacija je zahvatila sve segmente i kutke svijeta (pa i Srbiju ).
Ne vjerujem da će u ovim boldiranim puno ostati, jer su se plaće podigle i tamo i sindikati sve više pritišću.
__________________
...kraj Neretve samo ti i ja
Zrinjski Mostar, Herceg-Bosna,
moja država, moja država...
lider30 is offline  
Old 15.07.2008., 20:22   #9
Meni je cudno da je hrvatska toliko pozadi po broju investicija...

U cemu je problem
canadian is offline  
Old 15.07.2008., 20:55   #10
Nek ulažu, nek ulože sve sto se mene tice, bacen novac.
__________________
Totem.
Čive is offline  
Old 15.07.2008., 21:10   #11
Quote:
xeoncro kaže: Pogledaj post
Nek ulažu, nek ulože sve sto se mene tice, bacen novac.
Bacen novac?
Ucis ti jevreje o novcu
__________________
U dobru je lako dobar biti-stara poslovica.
50 cent is offline  
Old 15.07.2008., 22:31   #12
Quote:
50 cent kaže: Pogledaj post
Vase vreme je proslo, sta ste uradili-uradili ste, a vreme Sr. tek dolazi.
Vrijeme Srbije dolazi vec 20 godina i nikako da dode, naprotiv, dobro je kolega rekao, vas je vrijeme pregazilo.Vladu sastavljate vec par mjeseci, uz KOsovo to je jedina stvar o kojoj se raspravlja zadnjih godinu dana. Hrvatska npr. u isto vrijeme uz neke poteskoce ipak ide jasno naprijed, nezaposlenost je pala na 12.6 % po nasoj metodologiji, po EU metodologiji oko 8%, otvaraju se nova poglavlja, ulazimo u NATo, ceste se grade non stop, ulaganja u turizam su ogromna , oko milijardu eura ove godine. Di ste vi u svemu tome, puno se prica malo se radi. Totalna je glupost da ce vam bdp porasti za 30 % u 4 godine, iskoristili ste nisku bazu nakon pada milosevica, a ni onda niste rasli vise od nekih 5-7%.
__________________
Boli me sjećanje na dane slavne, dane ponosne, al' borim se, i nedam se dok Dunav tiho protiče... I boli me istina što nema onih koje volim ja. Pokriva ih zastava, nek sanjaju u sjeni hrastova...
river_city is offline  
Old 15.07.2008., 22:46   #13
Quote:
river_city kaže: Pogledaj post
Vrijeme Srbije dolazi vec 20 godina i nikako da dode, naprotiv, dobro je kolega rekao, vas je vrijeme pregazilo.Vladu sastavljate vec par mjeseci, uz KOsovo to je jedina stvar o kojoj se raspravlja zadnjih godinu dana. Hrvatska npr. u isto vrijeme uz neke poteskoce ipak ide jasno naprijed, nezaposlenost je pala na 12.6 % po nasoj metodologiji, po EU metodologiji oko 8%, otvaraju se nova poglavlja, ulazimo u NATo, ceste se grade non stop, ulaganja u turizam su ogromna , oko milijardu eura ove godine. Di ste vi u svemu tome, puno se prica malo se radi. Totalna je glupost da ce vam bdp porasti za 30 % u 4 godine, iskoristili ste nisku bazu nakon pada milosevica, a ni onda niste rasli vise od nekih 5-7%.
Kod nas je razvoj poceo tek posle 2000te, tacnije od pada Milosevica.
Da bi zatim sve opet stalo ubistvom Djindjica i vanrednim stanjem.
S obzitrom na nestabilnu politicku situaciju i stalan problem Kosova mi smo zadnjih godina dosta napredovali.
Ali vi biste se trebali mnogo vise zabrinuti jer ste mnogo ranije krenuli ka EU, sa kojim nikada i niste imali probleme kao Sr. i opet malo ste postigli koliko ste mogli.
Industriju ste u medjuvremenu upropastili a turizam nije trajno resenje za ozbiljnu zemlju. Znaci Hr. je bila u mnogo boljem polozaju od Sr. i trebala je postici mnogo vise, tako da su vise smesna ova poredjenja plate sa Sr.
Zar ste toliko nisko pali?
__________________
U dobru je lako dobar biti-stara poslovica.
50 cent is offline  
Old 16.07.2008., 00:39   #14
Quote:
50 cent kaže: Pogledaj post
Kod nas je razvoj poceo tek posle 2000te, tacnije od pada Milosevica.
Da bi zatim sve opet stalo ubistvom Djindjica i vanrednim stanjem.
S obzitrom na nestabilnu politicku situaciju i stalan problem Kosova mi smo zadnjih godina dosta napredovali.
Ali vi biste se trebali mnogo vise zabrinuti jer ste mnogo ranije krenuli ka EU, sa kojim nikada i niste imali probleme kao Sr. i opet malo ste postigli koliko ste mogli.
Industriju ste u medjuvremenu upropastili a turizam nije trajno resenje za ozbiljnu zemlju. Znaci Hr. je bila u mnogo boljem polozaju od Sr. i trebala je postici mnogo vise, tako da su vise smesna ova poredjenja plate sa Sr.
Zar ste toliko nisko pali?
1999. je i nama dno godina, tada smo imači čak i negativan rast o jedan posto, tako da smo zapravo od iste godine krenuli naprijed.
__________________
Mostar grade podno Veleža
dudu is offline  
Old 16.07.2008., 00:43   #15
koje napred mi od 1999e?
mi jos cekamo taj polazak...
ja more is offline  
Old 16.07.2008., 06:36   #16
Quote:
ja more kaže: Pogledaj post
koje napred mi od 1999e?
mi jos cekamo taj polazak...
Cekaj na red, prvo veci centri, ne krece se s razvojem od Svrljiga..

Inace Koristim besplatan internet u parku;

Posle Beograda, Niša i Novog Sada, i građani Kragujevca, zahvaljujući Telenoru, sutra dobijaju svoj Internet park, a Kraljevčanima će besplatan pristup Internetu biti omogućen dan kasnije.
Telenor internet koristi se putem 3G/HSDPA mreže, a povezivanje prenosnih računara na Internet moguće je na dva načina, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze na nekoliko lokacija u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, i uz pomoć nekoliko osnovnih koraka, koji su objašnjeni na tablama u parku, svi zainteresovani mogu da priključe svoje računare na Internet.
Stanovnici ovih pet gradova moći će do kraja septembra u parkovima besplatno da proveravaju svoju elektronsku poštu i da bez ograničenja pretražuju najrazličitije sadržaje na Internetu.
__________________
U dobru je lako dobar biti-stara poslovica.
50 cent is offline  
Old 16.07.2008., 12:05   #17
Quote:
50 cent kaže: Pogledaj post
Kod nas je razvoj poceo tek posle 2000te, tacnije od pada Milosevica.
Da bi zatim sve opet stalo ubistvom Djindjica i vanrednim stanjem.
S obzitrom na nestabilnu politicku situaciju i stalan problem Kosova mi smo zadnjih godina dosta napredovali.
Ali vi biste se trebali mnogo vise zabrinuti jer ste mnogo ranije krenuli ka EU, sa kojim nikada i niste imali probleme kao Sr. i opet malo ste postigli koliko ste mogli.
Industriju ste u medjuvremenu upropastili a turizam nije trajno resenje za ozbiljnu zemlju. Znaci Hr. je bila u mnogo boljem polozaju od Sr. i trebala je postici mnogo vise, tako da su vise smesna ova poredjenja plate sa Sr.
Zar ste toliko nisko pali?
Koja amnezija, klasicna srpska nemogucnost povezivanja uzroka i posljedica. Hrvatska industrija je najvise stradala u Domovinskom ratu, ratu koji su izazvali Srbi. Kad vec govorimo o industriji, u najrazvijenijim zemljama svijeta ona cini do 40 %, gospodarstva, ostalo ide na usluge, Hrvatska ima taj ili vrlo slican postotak. Ja nisam govorio o placama nego o nezaposlenosti koja ja na najnizoj razini jos od 1991. Mi nismo pali, mi se dizemo, vi padate ili barem stagnirate vec 20 godina.
__________________
Boli me sjećanje na dane slavne, dane ponosne, al' borim se, i nedam se dok Dunav tiho protiče... I boli me istina što nema onih koje volim ja. Pokriva ih zastava, nek sanjaju u sjeni hrastova...
river_city is offline  
Old 16.07.2008., 14:16   #18
50cent, ako ti je trip da farbas Hrvate da je u Srbiji sve divno samo napred...
ja more is offline  
Old 16.07.2008., 14:58   #19
Quote:
50 cent kaže: Pogledaj post
Cekaj na red, prvo veci centri, ne krece se s razvojem od Svrljiga..

Inace Koristim besplatan internet u parku;

Posle Beograda, Niša i Novog Sada, i građani Kragujevca, zahvaljujući Telenoru, sutra dobijaju svoj Internet park, a Kraljevčanima će besplatan pristup Internetu biti omogućen dan kasnije.
Telenor internet koristi se putem 3G/HSDPA mreže, a povezivanje prenosnih računara na Internet moguće je na dva načina, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze na nekoliko lokacija u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, i uz pomoć nekoliko osnovnih koraka, koji su objašnjeni na tablama u parku, svi zainteresovani mogu da priključe svoje računare na Internet.
Stanovnici ovih pet gradova moći će do kraja septembra u parkovima besplatno da proveravaju svoju elektronsku poštu i da bez ograničenja pretražuju najrazličitije sadržaje na Internetu.
U jebote, pa ta Srbija je desetljećima ispred nas, da barem nama židovi daju da provjeravamo svoj e-mail u parku, sigurno bi nam to diglo standard, ako nikak drugačije bar bi se lakše dogovarali sa rodbinom u bijelom svijetu kak da nam šalju novce. Stvarno kaj sve neću pročitat...
__________________
No body, no murder, no problem.
UMTS is offline  
Old 16.07.2008., 17:26   #20
Quote:
50 cent kaže: Pogledaj post
Cekaj na red, prvo veci centri, ne krece se s razvojem od Svrljiga..

Inace Koristim besplatan internet u parku;

Posle Beograda, Niša i Novog Sada, i građani Kragujevca, zahvaljujući Telenoru, sutra dobijaju svoj Internet park, a Kraljevčanima će besplatan pristup Internetu biti omogućen dan kasnije.
Telenor internet koristi se putem 3G/HSDPA mreže, a povezivanje prenosnih računara na Internet moguće je na dva načina, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze na nekoliko lokacija u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, i uz pomoć nekoliko osnovnih koraka, koji su objašnjeni na tablama u parku, svi zainteresovani mogu da priključe svoje računare na Internet.
Stanovnici ovih pet gradova moći će do kraja septembra u parkovima besplatno da proveravaju svoju elektronsku poštu i da bez ograničenja pretražuju najrazličitije sadržaje na Internetu.
Nisi rek'o da su i nas ovdi umrezili u ZR-u. Javio B92,ja se uverio. Sitnim koracima ka uspehu... Kad bi nas ostalo krenulo...
__________________
Ko želi da ostavi alkohol
može ga ostaviti kod mene
Unared zahvalan
sdespot is offline  
 


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 16:22.