Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.07.2008., 00:10   #1
Vutra
Registrirani korisnik
 
Vutra Avatar
 
Registracija: Mar 2007.
Lokacija: ispod oblaka
Postova: 180
Exclamation Željezo u krvi

molim savjet, liječnik nema odgovora..
rodila sam prije 6 mjeseci i od tada nisam ona ista osoba. već u trudnoći je bilo malaksalosti ali sve skupa-nista strašno (hemoglobin oko 105, a ref. vrijed. od 119-157), drugo sve ok
sada osjećam nepodnošljiv umor odmah na početku dana, a nije mi jasno sljedeće: hemoglobin mi je ostao sličan kao u trudnoći - nekih 109, ali je željezo 5.2 a ref.vrij. su 8-30, TIBC je 104,6 (ref vrij 49-75) i UIBC je 99.5 (ref vrij su 26-59)e sada, moja liječnica se uhvatila za glavu, hitno me poslala kod ginekologa,jer po njoj moje tijelo stvara velike rezerve željeza koje se onda negdje gubi-mislila je čak na unutarnja krvarenja.. osjećam se loše,umorna sam i malaksala, vrlo često imam mučnine.. kod ginekologa sve ok, kod interniste pregled abdomena-ok. pijem heferol već tri mjeseca,nema nekih većih rezultata,nabavila sam nekakve ampule iz c. gore za koje sam čula da su dobre.. što zapravo sve to skupa znači (hemoglobin prenizak,a TIBC i UIBC previsok) i trebam li se ozbiljno brinuti?
__________________
potpisujem
Vutra is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2008., 07:24   #2
ela
maratonka
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: Blue Mountain
Postova: 1,769
našla sam nekakav link

http://www.pedijatrija.org/default.a...2&sid=&jezik=1

Valjda je to ovo?<
Quote:
Snižene vrijednosti željeza u serumu uz povećanu vrijednost transferina (TIBC) i njegovog nezasićenog dijela (UIBC) su apsolutne dijagnostičke vrijednosti u postavljanju dijagnoze sideropenične anemije, kao i nalaz anulocita u razmazu periferne krvi.
Kako se dakle kod anemije radi o padu koncentracije hemoglobina, hematokrita i eritrocita, od važnosti je hematološka rutinska dijagnostika.
Morfološkom analizom razmaza periferne krvi uz nalaz anulocita, te nalazom sniženih vrijednosti željeza uz povećanje UIBC i TIBC i sniženih vrijednosti feritina, postavlja se dijagnoza sideropenične anemije, a naredne analize nam i te kako pomažu u riješavanju dijagnostičkih problema prema drugim vrstama anemija.
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...enicna_anemija
Quote:
Zbog svoje učestalosti sideropenična anemija ima značajnu javnozdravstvenu važnost, javljajući se najčešće kod žena generativne dobi uslijed značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tijekom trudnoće te dojenjem. Kod muškarca i žena koje više nisu u generativnoj dobi je uzrok sideropenične anemije najčešće neprimjetno krvarenje iz gastrointestinalnog trakta. Stoga je kod takvih bolesnika neophodno učiniti pregled cijele probavne cijevi (kod žena i ginekološki pregled), kako bi se što ranije otkrio uzrok krvarenja, koji može biti i maligna bolest. Sideropenija je češća u vegetarijanaca s obzirom da je životinjska hrana bogatija željezom. Rjeđi uzroci sideropenične anemije su hemodijaliza, plućna hemosideroza, hipotireoza i hipertireoza, te neki crijevni paraziti. Treba napomenuti da manjak željeza ne uzrokuje samo sideropeničnu anemiju već i poremećaje funkcije i drugih tvari koje sadrže željezo (citokromi, peroksidaze, mioglobin...).
ela is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2008., 20:35   #3
lescolxl
lescolxl
 
Registracija: Feb 2008.
Postova: 348
Rp= Ferrum lek 2xl tbl a100 mg.
lescolxl is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2008., 21:37   #4
Zvjezdica86
Banned
 
Registracija: Oct 2007.
Postova: 3,792
infuzija,,,
ja cekam da odradim svojih 6 mjeseci na tabletama za zeljezo,ako se ne popravi idem na infuzije...4 mjeseca

ja sam isto na nuli sa zeljezom
Zvjezdica86 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 16.07.2008., 22:13   #5
hungry_heart
mrs. Springsteen
 
hungry_heart Avatar
 
Registracija: May 2008.
Lokacija: u njegovima kandžama
Postova: 0
Quote:
lescolxl kaže: Pogledaj post
Rp= Ferrum lek 2xl tbl a100 mg.
pila sam taj ferrum, i mogu rec da sam se vec nakon dva dana (dan i pol) osjecala puuuno bolje, jer simptomi anemije su bili grozni...
__________________
potpis
hungry_heart is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2008., 11:19   #6
Shatra
izgubljena-nađena
 
Shatra Avatar
 
Registracija: Jun 2007.
Postova: 1,379
Što se tiče poboljšanja razine željeza u krvi toplo preporučujem slijedeći recept (provjereno):

Sastojci (sve po 1 kg)
- cikla (naribati)
- limun (nasjeći na kolutove)
- mrkva (naribati)
- med
- po želji se mogu dodati i jabuke (naribati)

Priprema:
-naribane ciklu, mrkvu i jabuke i narezani luk izmiješati i ostaviti u hladnjaku poklopljeno preko noći
-dobro iscijediti (ako je moguće u multipraktiku)
-dodati med i promiješati.
-usipati u plastičnu bocu, držati u hladnjaku i svako jutro (na prazan stomak) popiti 2-3 jušne žlice

Isplati se isprobati...
__________________
"Na primjer" nije nikakav dokaz
Shatra is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2008., 11:24   #7
systatika
้้้้้
 
systatika Avatar
 
Registracija: Sep 2007.
Lokacija: A
Postova: 617
Pošalji poruku preko ICQ korisniku systatika Pošalji poruku preko AIM korisniku systatika Pošalji poruku preko MSN korisniku systatika Pošalji poruku preko Yahoo korisniku systatika Pošalji poruku preko Skype korisniku systatika
To ti je od drogiranja najvjerovatnije.
__________________
The leading horse is White...The second horse is Red...The third one is Black...The last one is Green..
systatika is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2009., 15:56   #8
novipočetak
Registrirani korisnik
 
novipočetak Avatar
 
Registracija: Jun 2008.
Postova: 168
hoće mi koji dobrovoljac objasnit nešto što bi trebala znat, al' eto...
sve promatrane vrijednosti su u granicama normale, ali me zanima sedimentacija 2 (4-24), hemoglobin 120 (119-157) i hematokrit 0.36 (0.356-0.470)...laički, nemam blage koliko je ovo možebitno povezano s vrtoglavicama koje imam već neko vrijeme. pretpostavljam da je ovo ok, ali možda niži hemoglobin? pomozite neupućenoj :bruka:
novipočetak is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2009., 18:13   #9
Azaleja
Ljenivka
 
Registracija: Apr 2004.
Lokacija: u mašti
Postova: 2,017
Quote:
novipočetak kaže: Pogledaj post
hoće mi koji dobrovoljac objasnit nešto što bi trebala znat, al' eto...
sve promatrane vrijednosti su u granicama normale, ali me zanima sedimentacija 2 (4-24), hemoglobin 120 (119-157) i hematokrit 0.36 (0.356-0.470)...laički, nemam blage koliko je ovo možebitno povezano s vrtoglavicama koje imam već neko vrijeme. pretpostavljam da je ovo ok, ali možda niži hemoglobin? pomozite neupućenoj :bruka:
Sedimentacija ti niska, hemoglobin ti je u granica normale, hematokrit je ispod granice-vjerojatno imaš manjak željeza.
Pretpostavljam da će te uputiti da vadiš željezo, UIBC i TIBC, pregled ginekologa i pregled probavnog trakta ( analiza stolice). Možda si anemična, ali nikada se ne zna, i najbolje je da ti doktorica objasni.
A i vrtoglavice su simptom nedostatka željeza ( objašnjenje: ne dobiva mozak dovoljno kisika).

Ovo je doslovce laičko objašnjenje. A nadam se da će se javiti dr. ante.
__________________
Od trnja pa do zvijezda
Azaleja is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2009., 18:48   #10
khm01
Registrirani korisnik
 
khm01 Avatar
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 165
snizena sedimentacija nije klinicki znacajna, meni je uvijek 1, dabogda tako i ostala
khm01 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 02:38   #11
novipočetak
Registrirani korisnik
 
novipočetak Avatar
 
Registracija: Jun 2008.
Postova: 168
hvala, azaleja
moja dr. je samo kratko iskomentirala da mi se po nalazima nebi trebalo vrtit ,a taman posla da me šalje na daljnje pretrage, jedna od zainteresiranijih dr. je, nažalost...zato i pitam ovdje( planiram već duže vrijeme promjenu, a, bogufala to mi se uvijek činio preradikalan potez...
@khm01- i moja mama tvrdi da je to izvrsno ...sva sreća da sam skeptik, kad već i neznalica...
novipočetak is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 08:47   #12
Azaleja
Ljenivka
 
Registracija: Apr 2004.
Lokacija: u mašti
Postova: 2,017
Quote:
novipočetak kaže: Pogledaj post
hvala, azaleja
moja dr. je samo kratko iskomentirala da mi se po nalazima nebi trebalo vrtit ,a taman posla da me šalje na daljnje pretrage, jedna od zainteresiranijih dr. je, nažalost...zato i pitam ovdje( planiram već duže vrijeme promjenu, a, bogufala to mi se uvijek činio preradikalan potez...
@khm01- i moja mama tvrdi da je to izvrsno ...sva sreća da sam skeptik, kad već i neznalica...
Osim što si možda anemična, može biti da ti se vrti u glavi, recimo: hipoglikemija.
Ne šalje ona na daljnje pretrage, šalje specijalist.
Budem ti poslala p.m.
A ako je jedna od zainteresiranijih, onda je mijenjaj, rađe za nekoga drugoga tko zna jako dobro obavljati svoj posoa.
__________________
Od trnja pa do zvijezda
Azaleja is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 09:35   #13
novipočetak
Registrirani korisnik
 
novipočetak Avatar
 
Registracija: Jun 2008.
Postova: 168
Quote:
Azaleja kaže: Pogledaj post
Osim što si možda anemična, može biti da ti se vrti u glavi, recimo: hipoglikemija.
Ne šalje ona na daljnje pretrage, šalje specijalist.
Budem ti poslala p.m.
A ako je jedna od zainteresiranijih, onda je mijenjaj, rađe za nekoga drugoga tko zna jako dobro obavljati svoj posoa.
često osijećem "vučju glad" kad mi se manta
novipočetak is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 09:39   #14
Azaleja
Ljenivka
 
Registracija: Apr 2004.
Lokacija: u mašti
Postova: 2,017
Quote:
novipočetak kaže: Pogledaj post
često osijećem "vučju glad" kad mi se manta
E za ovo ne znam, trebaš pitati dr. ante dumbledore. Dr. ante dumbledore, gdje ste ( ja sam laik).
__________________
Od trnja pa do zvijezda
Azaleja is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 10:38   #15
utisana
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2007.
Postova: 1,400
[
Quote:
QUOTE=novipočetak;18091478]često osijećem "vučju glad" kad mi se manta
[/QUOTE]

Zato sto ti padne secer u krvi.Pa ga hranom organizam zeli dobiti.
Iste probleme imam i ja .
Zeljezo 3!!!
Smanji unos secera da ne bi bilo naglih dizanja i padova,uzimaj ferrumlek i prehranu bogatu zeljezom.izbaci kavu i mlijeko-oni izpiru zeljezo iz tijela.
Uz zeljezo obavezno vitamin C kako bi se bolje apsorbirao.
utisana is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 10:49   #16
Azaleja
Ljenivka
 
Registracija: Apr 2004.
Lokacija: u mašti
Postova: 2,017
Quote:
utisana kaže: Pogledaj post
[
Zato sto ti padne secer u krvi.Pa ga hranom organizam zeli dobiti.
Iste probleme imam i ja .
Zeljezo 3!!!
Smanji unos secera da ne bi bilo naglih dizanja i padova,uzimaj ferrumlek i prehranu bogatu zeljezom.izbaci kavu i mlijeko-oni izpiru zeljezo iz tijela.
Uz zeljezo obavezno vitamin C kako bi se bolje apsorbirao.[/QUOTE]

Moj šećer je uz to bio dobar, a željezo 2,9.
Unos šećera-smanjila, priuštila tu i tamo, pijem kavu bez šećera, navikla se bez šećra, kavu i mlijeko i mliječne proizvode smiju se konzumirati 1-2 sata poslije obroka ili prije obroka. ( ovo govorim za heferol), ne znam kako ide kod ferumleka.
Isto tako uz željezo obavezno vitamin C ( bio šumeći, bilo cedevita, limunada, naranča).
I naravno mijenjaj prehranu ( zeleno i crveno povrće, puno voća, povrća i svega).
__________________
Od trnja pa do zvijezda
Azaleja is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 12:10   #17
novipočetak
Registrirani korisnik
 
novipočetak Avatar
 
Registracija: Jun 2008.
Postova: 168
a ja se "zalijevam" mlijekom i jogurtom
novipočetak is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2009., 13:48   #18
Azaleja
Ljenivka
 
Registracija: Apr 2004.
Lokacija: u mašti
Postova: 2,017
Quote:
novipočetak kaže: Pogledaj post
a ja se "zalijevam" mlijekom i jogurtom
Jela sam puno lisnatog, jogurta, yogsia, mlijeka ( obično, čokoladno, i svakakvo).
Izbacila to sve iz prehrane. Od kada sam na terapiji, jedem raznoliko, svega i svaćega, i ono što čovjek misli da neće progutati prije, jedem sada bez problema.
Jedem jogurt koji je kupljen u dućanu i voćne musli za večeru, neće ti biti problem ako to povremeno ubaciš u prehranu.
__________________
Od trnja pa do zvijezda
Azaleja is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2009., 10:02   #19
Khan
Eugenic war victim
 
Khan Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: Regula I
Postova: 1,407
Pošalji poruku preko Yahoo korisniku Khan
Quote:
novipočetak kaže: Pogledaj post
hoće mi koji dobrovoljac objasnit nešto što bi trebala znat, al' eto...
sve promatrane vrijednosti su u granicama normale, ali me zanima sedimentacija 2 (4-24), hemoglobin 120 (119-157) i hematokrit 0.36 (0.356-0.470)...laički, nemam blage koliko je ovo možebitno povezano s vrtoglavicama koje imam već neko vrijeme. pretpostavljam da je ovo ok, ali možda niži hemoglobin? pomozite neupućenoj :bruka:
Ovi su nalazi sasvim dobri i nikako ne bi smjeli uzrokovati vrtoglavice. hemoglobin 120 NIJE anemija.
ostali česti uzroci vrtoglavica su hipoglikemija (nizak šećer u krvi) i oštećenje vratne kralježnice (dovoljno je dugo sjedenje na poslu), pa možda da malo usmjeriš pretrage i na tu stranu.
__________________
Optimist says this is the best of worlds. Pessimist believes him.
Khan is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2009., 11:36   #20
novipočetak
Registrirani korisnik
 
novipočetak Avatar
 
Registracija: Jun 2008.
Postova: 168
kako to provjerim? hipoglikemiju eventualnu. opet vađenje krvi,ili?
TNX
novipočetak is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 10:40.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger