Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Vrt

Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.05.2008., 19:07   #1
Mravi crni veliki

posvuda ih ima.naisao sam na larve u polutrulom drvu.ne znam jel imaju mravinjak negdje ali ja ih se hocu rijesiti jer se bojim za drvenu kucu.

ulaze i unutra.jel itko zna kako ih potamanit?i s cim..
Mishko Pishko is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2008., 14:38   #2
moguce je da se radi o zasticenoj vrsti pa uzmi to trulo drvo u rukavicama i odnesi ga u sumu! imas sliku mozda?
nemoj ih ubijat..
osbourne is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.05.2008., 21:17   #3
Predlažem bacač plamena
http://naoruzanje.paracin.co.yu/rpo.html

ili

http://www.natelki.net/video/1052/bacac-plamena
jeronimo is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2008., 17:18   #4
kao sto je osbourne rekao, premjesti ih ako je moguce, ako ne - ostavi ih na miru ili tretiraj.
prvi korak je uvijek informacija!!! prvo o mravima (koja je njihova svrha, kakve uvjete preferiraju, koristi, stete), a zatim o tretiranju, insekticidima primjerice.

evo, izvukao sam ti fact sheet o mravima (sa kultivacijskog aspekta) sa cda pa pocni otuda ako zelis.
eo fotke: http://img187.imageshack.us/img187/8...ctsheeteo0.jpg
18Delta is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2008., 11:38   #5
ovo su neki drvojedacki mravi.veliki oko 1cm.sad su se rojili pa ih je bilo letecih.
Mishko Pishko is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2008., 11:41   #6
probaj ih dresirat.... ili, ubi jednog, i odnesi ga van, pa ce svi ostali za njim na sprovod
Sex-machine is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2008., 13:50   #7
Quote:
Sex-machine kaže: Pogledaj post
probaj ih dresirat.... ili, ubi jednog, i odnesi ga van, pa ce svi ostali za njim na sprovod
stvarno volim ovakve spamerske neduhovite komentare.

Mishko Pishko is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.07.2008., 16:59   #8
Thumbs up Mravi u vrtu!

Tvrdim da mravi čine velike štete u svakom vrtu a posebno u vrtovima koji se kemijski ne tetiraju. Poznam vrlo dobro ovaj problem (u njem sam preko 20 godina) i htio bih ga prenijeti zainteresiranim na ovom forumu. No pošto iz prakse znam da vrlo malo ljudi zna za problem mravi u vrtu jer ih jednostavno ne primjećuju, volio bih znati da li ima zainteresiranih ovjdje za tu temu. Molim javite se. Čekam spreman.
Haludovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.07.2008., 21:00   #9
Angry mravi

poznat mi je problem mrava u vrtu - nažalost. Imao sam krasnu grdicu jagoda posađenih na foliju, rodile ko lude dok se ispod najlona nisu naselili mravi - nije bilo pomoći, uništili su sve.
I sada ih dosta vidim po mladim voćkicama - jabuke i trešnje.
jeronimo is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.07.2008., 23:58   #10
Thumbs up

Quote:
jeronimo kaže: Pogledaj post
poznat mi je problem mrava u vrtu - nažalost. Imao sam krasnu grdicu jagoda posađenih na foliju, rodile ko lude dok se ispod najlona nisu naselili mravi - nije bilo pomoći, uništili su sve.
I sada ih dosta vidim po mladim voćkicama - jabuke i trešnje.
Problem sa mravima u jagodama pod folijom se rješava tako da ih natopiš vodom pod folijom. Kad izađu van onda ih zaprašiš sa neopitroidom i to je to. Da su uništili sve kako navodiš malo mi je čudno ali ako ih ima dovoljno sve je moguće kod njih. Na vočkama ih vidiš zato što idu gore i nastoje koristiti lisne uši poput pastira koji ih muzu i čuvaju od neprijatelja. Lisne uši kao jedna od prvih karika u prehrambenom lancu na vočkama i drugim biljkama imaju mnogo neprijatelja (predatora) koji ih brzo pojedu na svakoj biljci gdje se pojave ako ih niko ne štiti. Mravi ih štite od svih predatora i zato se lisne uši nenormalno razvijaju dok ne svladaju cijelu lisnu masu (energiju) biljke. RECEPT; oko debla vočke pri korjenu očisti travu i uokolo stabla naspi neopitroida da mravima onemogučiš dolazak na drvo preko njega a usput i zatruješ gnijezdo koje oni naprave odmah dole pri zemlji uz drvo. Drugi način je da ljepilom za miše napraviš prsten (samo malo ljepila je dovoljno) oko stabla vočke na visini dovoljno udaljenoj od trave (mosta) i ispod početka krošnje, tako da mravi opet ne mogu ići gore. No sad im ostane gladno gnijezdo dolje kod korjena i oni prave razne finte da savladaju tu prepreku tako da preporučujem prvi način a ako su vrlo uporni onda i drugi.
Haludovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2008., 22:17   #11
Hvala Haludovo , za moje jagode je kasno ali znati ću ubuduće ak se ponovno odlučim za njih a ovaj recept za voćke ću isprobat već sutra .
jeronimo is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2008., 23:39   #12
Thumbs up Mravi prave mravinjake da se spase od krtica!!!

Čuj poglavica (ovo je od milja) jedini si koji se ovdje javlja. Toliko toga imam ovdje za reći ljudstvu (raznim mirmekolozima, prirodoslovnim uvaženim „tupanima“, ekološkim proizvođačima hrane, itd) ali slab (slijep) interes. Jedna od takvih stvari koje vjerujem (ne mogu tvrditi što ima na svijetu) prvi puta dolaze na Internet a ne bi me iznenadilo i u svjetsku javnost je slijedeća (izvađena iz konteksta općeg teksta ove teme koji izgleda ovdje neće za sada biti ni objavljen): Krtice jedu mrave (ličinke) i zato su vrlo korisne. Da nema njih mislim da bi ovdje sve vrilo na ovu temu. Taj recept za zaštitu voćaka od lisnih uši je veoma dobar. Našim djedovima nije bio potreban jer oni nisu obrezivali voćke pa mravi nisu mogli da kontroliraju tako velike krošnje. Za potpuni uspjeh treba ti u okolini prisutnost predatora (insekata koji se hrane lisnim ušima) buba mara, uholaža, osa, i svih drugih osica, muha, manjih ptica, stršljena, zlatooka, smrdljivih martina i mnogo, mnogo ovdje nebrojenih i uopće i nepoznatih insekata. Sve se to u prirodi i održava dobrim dijelom upravo hranjenjem sa lisnim ušima. Ti predatori nemilice stradavaju špricanjem voćaka i vrtova. Zato je dobro imati negdje jedan dio pored voćnjaka ili unutar gdje se trava neće kositi i gdje će se predatori na miru moći razmnožavati. Ja na prvo mjesto stavljam svima poznatu osu (jede čak i ličinke krumpirove zlatice) i upravo se pripremam da ih nekako nastanim u pokretne nastambe na vrtu.
Haludovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 10:47   #13
Quote:
Haludovo kaže: Pogledaj post
.... Ja na prvo mjesto stavljam svima poznatu osu (jede čak i ličinke krumpirove zlatice) i upravo se pripremam da ih nekako nastanim u pokretne nastambe na vrtu.
Odlična ideja!

Znam da je osa prvoklasni predator,ali i čistač.
Također,mogu reći da u svom vrtu nemam problema sa mravima - pokoji izolirani mravinjak ( obično ispod živice ) nije neki problem.
U vrtu se nalazi i veliki broj martina,buba-mara i kojekakvih osica te nekoliko parova kosova.No,vrt i voćke uopće ne prskam,a ni moji susjedi,tako da postoje dobre predispozicije za rast i razvoj kolonija predatora.
Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 14:38   #14
Smile Več nas je troje..

Evo ga još jedan. Zove se smotan, ali ne izgleda baš. Odlično već nas je tri ovdje. Dobro došao u „,mravinjak“. Ovo je malo šale za dobrodošlicu. Ako ne špricaš vrt nikako a imaš mrave u njemu kako kažeš onda obrati pažnju na slijedeće: U gredici kupusa jedna od biljaka ima više savijeno lišće (tužnije izgleda) od drugih ili je zaostala u razvoju.-otkopaj malo zemlju oko korijena i pogledaj. Osim kupusnjača (kupus, brokula, keleraba, kelj…) koje posebno vole isto vrijedi i za paprike, patliđane, mrkvu, grašak, grah, (vjerovali ili ne i kukuruz) itd itd. Od rajčice odustanu brzo kao i od krumpira. Princip im se sastoji u tome da presreću sokove iz korijena (kojeg oštećuju) prema stablu, sišu ih i nose mladima u gnijezdo koje je vrlo često baš dole u korijenu. Zakržljalu biljku koja je zaostala u razvoju, kad iščupate, pogledajte što je ostalo od korijena. Jedini način borbe protiv njih je smanjiti im broj na razumnu mjeru ili trovanjem ili uništavanjem gnijezda sa ličinkama što jedino daje dobre rezultate. Gdje sve prave gnijezda pojma nemate, za sada bar.
Haludovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 15:42   #15
nešto ili netko me ometa ovdje!!!

...zato dvojni komentar. A i Forum je bio zatvoren jedno vrijeme??????
Haludovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 22:36   #16
neke nametnike se može suzbiti pripravkom od koprive, paprati, pelina , itd...
sve prirodno....
kompost is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 22:59   #17
Moram reći da baš neopitroid kod mene i nije uspio napraviti neki posao. Problemi su oko voćaka, a mravinjaka ko u priči. Kod svake košnje ih moram raskopati i posipati, kod okopavanja opet posipati. Stvarno su otporni, a ne bi htio koristiti neka teška kemijska sredstva, no opet mi naprave štetu.

Ovo sa koprivom je provjereno. Moj stari je vrt špricao i zaljevao sa vodom u kojoj u bile uronjene koprive.
__________________
Čik u oko, burek sa mesom.
Mr. Wolf is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2008., 08:46   #18
Quote:
Haludovo kaže: Pogledaj post
Evo ga još jedan. Zove se smotan, ali ne izgleda baš. Odlično već nas je tri ovdje. Dobro došao u „,mravinjak“. Ovo je malo šale za dobrodošlicu. Ako ne špricaš vrt nikako a imaš mrave u njemu kako kažeš onda obrati pažnju na slijedeće: U gredici kupusa jedna od biljaka ima više savijeno lišće (tužnije izgleda) od drugih ili je zaostala u razvoju.-otkopaj malo zemlju oko korijena i pogledaj. Osim kupusnjača (kupus, brokula, keleraba, kelj…) koje posebno vole isto vrijedi i za paprike, patliđane, mrkvu, grašak, grah, (vjerovali ili ne i kukuruz) itd itd. Od rajčice odustanu brzo kao i od krumpira. Princip im se sastoji u tome da presreću sokove iz korijena (kojeg oštećuju) prema stablu, sišu ih i nose mladima u gnijezdo koje je vrlo često baš dole u korijenu. Zakržljalu biljku koja je zaostala u razvoju, kad iščupate, pogledajte što je ostalo od korijena. Jedini način borbe protiv njih je smanjiti im broj na razumnu mjeru ili trovanjem ili uništavanjem gnijezda sa ličinkama što jedino daje dobre rezultate. Gdje sve prave gnijezda pojma nemate, za sada bar.
Hvala na dobrodošlici!

Nemam problema sa mravinjacima.kao što sam napisao.
Ima ih nekoliko i to samo ispod živice koja omeđuje vrt.
Od živice pa do prvih gredica ima nekih metar i pol,i ne dolaze na gredice.
No,zato iz te živice dolate puževi - i golaći i vinogradnjaci.
S obzirom da su gredice sa salatom u blizini,jasno je kako to izgleda.
Čak su počeli jesti i radiča!
Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.08.2008., 00:11   #19
Thumbs up

Quote:
Mr. Wolf kaže: Pogledaj post
Moram reći da baš neopitroid kod mene i nije uspio napraviti neki posao. Problemi su oko voćaka, a mravinjaka ko u priči. Kod svake košnje ih moram raskopati i posipati, kod okopavanja opet posipati. Stvarno su otporni, a ne bi htio koristiti neka teška kemijska sredstva, no opet mi naprave štetu.

Ovo sa koprivom je provjereno. Moj stari je vrt špricao i zaljevao sa vodom u kojoj u bile uronjene koprive.
Na pravom si putu. (Ja sam tu bio prije nekoliko godina) Imam za tebe spreman pravi odgovor. No prije toga, opiši mi malo detaljnije svoj problem s mravima.
Haludovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.08.2008., 19:58   #20
Quote:
Haludovo kaže: Pogledaj post


Na pravom si putu. (Ja sam tu bio prije nekoliko godina) Imam za tebe spreman pravi odgovor. No prije toga, opiši mi malo detaljnije svoj problem s mravima.
A kaj da ti detaljnije napišem?! Na 1700 kvadrata okučnice imam cca 25 mravinjaka, a možda i više. Sad nisam kosio neka 2 mjeseca, bio neki dan i vidim da je opet ludilo. Uskoro bum valjda kopal rupčage od metar da zaje maticu, a oni se budu preselili 2 m dalje.
__________________
Čik u oko, burek sa mesom.
Mr. Wolf is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:39.