Ima li tko kakav link ili nesto sto bi bilo korisno, radio bih na luksuznim jahtama, imam iskustva sa velikih brodova imam matrikulu, Yacht Mastera 100BT, i jos neke druge brevete. Moze i vani po Europi(FR,UK....) moze i za strane vlasnike po Mediteranu. Ako tko ima kakav link, bilo sto nek javi. Ili ako je netko radio na privatnim jahtama nek posta iskustva, place i tak to.
Ima li tko kakav link ili nesto sto bi bilo korisno, radio bih na luksuznim jahtama, imam iskustva sa velikih brodova imam matrikulu, Yacht Mastera 100BT, i jos neke druge brevete. Moze i vani po Europi(FR,UK....) moze i za strane vlasnike po Mediteranu. Ako tko ima kakav link, bilo sto nek javi. Ili ako je netko radio na privatnim jahtama nek posta iskustva, place i tak to.
Ne kruzeri to sam vec bio, to je njesra.
pa zavisi na KOJIM si kruzerima bio, i sto ti je bila pozicija.. nije svakom njesra!
to sto si radio na velikim brodovima nije nikakva referenca,naprotiv
ja radim na jahtama,nista posebno luksuzno,dosad sam odbio par ponuda za luksuzne iz principa jer necu da spustam cijenu
u principu u hrv imas tek nekoliko tvrtki koje se time bave,npr.croatian caribbean yacht charter,tesko ce te primiti a ako i bi ,racunaj na nekih 3000-3500 kn misecno,za mornara,u charteru ja toliko zaradim za par dana,pa ti vidi
u praksi se pokazalo da je najidealnije doci do vlasnika broda i s njim pregovarati,tu su place vec neusporedivo bolje
__________________ lepljiv od znoja i mastan od krvi...
Može li me netko uputiti na kou agenciju za rad na jahti kao deckhand? Drugi tjedan polažem STCW-95 koji manje više svi traže. Prijavio sam se na luxyjachts koji mi šalje uredno svaki dan par ponuda,ocim kod njih registrirao sam se i kod crewnetwork koji su mi rekli da dođem kod njih kad budem u Antibesu.
E sad,pitanje je slijedeće..... koliko dugo oni šalju ponude prije nego me prime? Da li mi je bolje nazvati ih ili otići u Antibes? Tamo ima crewhostela valjda za 20€ ,a postoji i mogućnost za day job dok s kao ne nađe posao,pa u biti ispada da tamo i ne bih baš potrošio novaca.
pozdrav i hvala na odgovoru.
PS.Budite brzi jer kad položim STCW odoh u Antibes,trbuhom za kruhom...
Kako se ponašati na interviewu? smile,sve excellent kao kod Amera ili..? I ako može netko ko ima iskustvo opisati malo kako je...Čup sam da je manji presing,ali isto da se dobrano radi..
znam da malo kasnim za tobom al me zanimaju povratne informacije..I mene su trazili iz Crewnetwork da ih posjetim u Antibe pa me zanima jel to sve papilova ili se ipak isplati...I da li si ti ista uspio napraviti, po pitanju ukrcaja na jahte naravno???
Tenkssss
Ipak mislim da je veza , ali i jako dobra upućenost u "firmu" koja traži osoblje na jahti jaaaako važno. Ipak s kolegama živiš 24/7. Pogotovo još ako nije brod za charter nego isključivo privatna jahta. Lova je fenomenalna uspoređujući "naše" plaće (iz svog iskustva) , ja kako hostesa sam imala 1500 eur mjesečno (cijelu godinu) , na jahti od 88 ft. A kako bi se znao dogovoriti neki charter i tu je extra lova, ali i extra napojnica. Imala sam sreću što je brod bio registriran u Hrvatskoj i stacioniran u marini 20 minuta autom. Dok je plaća kapetanu bila nekih 3000, a mornaru 1500-1800. Ustvari sve je stvar dogovora. I slažem se da je isključivo dogovor s vlasnikom najbolje riješenje za pregovaranje o plaći i ostalim uvjetima. Jako dobro iskustvo!
to sto si radio na velikim brodovima nije nikakva referenca,naprotiv
......................................
u praksi se pokazalo da je najidealnije doci do vlasnika broda i s njim pregovarati,tu su place vec neusporedivo bolje
Ma poneki od poslodavaca se boje pomoraca sa duge plovidbe, smatraju ih gusarima i sl., ali ne svi. Ko bi in bija npr. u makinji da ne primaju ljude sa teretnih brodi? Cruising experience se koliko ja znan smatra poželjnim u tome poslu, evo nedavno je V.Hospitality tražija preko Maritime Connectora više ljudi kod nas za razne pozicije na jahtama i za skoro svako misto je pisalo da je plus iskustvo sa kruzera, a jedno misto časnika se uopće nije moglo dobit bez iskustva sa kruzera. Po meni za počet ka deckhand ovo su vam ključne riječi painting, sanding, varnishing, carpentry, buffing, polishing and finishing
Ovo za pristupanje vlasniku broda ili vjerojatnije zapovjedniku na brodu je tzv. dockwalk i standardna je praksa u ovom sektoru, nitko se neće zgražavati što idete od jahte do jahte i tražite posao, samo triba imat malo soli u glavi i razlikovat deckhanda od gosta i sl. da se ne ispadne blesav. O odlasku u Antibes čuo sve najbolje, navodno da se posao pronađe u roku dva tjedna. Samo ovo doba godine i nije baš sezona treba ići na početak proljeća ili tu negdje
treba ići početkom proljeća ili početkom jeseni kada se jahte spremaju za karibe i toplija mora jer se onda neki od posade iskrcavaju. sad je već zadnji čas za tražiti ukrcaj tamo
treba ići početkom proljeća ili početkom jeseni kada se jahte spremaju za karibe i toplija mora jer se onda neki od posade iskrcavaju. sad je već zadnji čas za tražiti ukrcaj tamo
meni je bratić na jahtama već nekih 20 godina. dosta ekipe se naradi preko ljeta na mediteranu pa imaju dosta para i ne da im se raditi još jednu sezonu na karibima tako da se da ukrcati.
meni to ne vrijedi puno jer sam elektro struke pa bi se mogao ukrcati samo kao deckhand ili eventualno steward što bih sada i prihvatio, ali nemam love za otići tamo i tražiti brod, a i pričam samo engleski i nešto sitno talijanski i španjolski, ali ne dosta za razgovarati. francuski ne znam ni beknuti.
treba otići početkom desetog mjeseca kada je već kraj sezone na mediteranu i obilaziti jahte i agencije i izgleda da su izgledi vrlo visoki da se dobije posao.
E ljudi oprostite kaj upad ,ja se nis bash ne kuzim u to .dajte mi pojasnite kaj je antibes?kolko se moze zaradit recimo kao pomocni kuhar il tak nekaj za kaj ti ne treba neka strucna sprema . Koja drzava tebi izdaje radnu dozvolu?
Pozdrav svima!
Ma nađe se dosta poslova i sada, pogotovo ako ste voljni ići na Karibe. Moj dečko radi kao Chief Eng. na jahti i u potrazi je za novim poslom jer mu se ne da na Karabe. Registirirao se kod dosta agencija i nema dana da mu se netko ne javi s ponudom (samo na žalost skoro sve ponude su za Karibe). Ako hoćete pošaljite mi meilove pa vam pošaljem linkove od agencija s kojima smo mi u kontaktu. Tamo se lijepo registrirajte i onda malo dosađujte (svakih par dana pošaljite mejl s CVem i certifikatima).
Isto tako ako netko može pomoći oko posla za CE na jahti u Evropi, molila bih da mi se javi.
Pozdrav svima!
Ma nađe se dosta poslova i sada, pogotovo ako ste voljni ići na Karibe. Moj dečko radi kao Chief Eng. na jahti i u potrazi je za novim poslom jer mu se ne da na Karabe. Registirirao se kod dosta agencija i nema dana da mu se netko ne javi s ponudom (samo na žalost skoro sve ponude su za Karibe). Ako hoćete pošaljite mi meilove pa vam pošaljem linkove od agencija s kojima smo mi u kontaktu. Tamo se lijepo registrirajte i onda malo dosađujte (svakih par dana pošaljite mejl s CVem i certifikatima).
Isto tako ako netko može pomoći oko posla za CE na jahti u Evropi, molila bih da mi se javi.
da....ali nisam bas siguran da je kraj drugog mjeseca i pocetak treceg zgodno vrijeme za to...meni se cini da je ipak bolje probati krajem treceg i pocetkom cetvrtog.
anyway, bez D-2 (Temeljna sigurnost na brodu) iliti kako ga oni poppularno zovu STCW95, nema sansi za zaposlenje. Takodjer je pozeljan medical (opet-zovu ga ENG1). Dakle barem oko 3000 kuna za pocetak
Pom.faks Rijeka tecaj D-2 - cijena 2400kn+ispit240kn+taksene marke70kn
Pom. skola Bakar tecaj D-2 cijena 2200kn+ispit240+tm70kn
Pom faks Split tecaj D-2 cijena 1900kn+240kn+70kn.
Privatnici oko 2500 ili uglavnom skuplji. Neki i preko 3000kn
Zanimljivo ha?
Svi se trude upakirati strucnost i opremljenost kao razlog vise cijene, ali kad skuzis da je sve manje isto-onda odabires najblizu i najjeftiniju soluciju.
Ja imam nesto breveta (dobio sam ih zavrsetkom studija), a cura mi je upravo polozila D-2. Cekamo da nam izdaju sve papirice i onda...ufff...ne znam zaista kako ce to izgledati, ali nadam se najboljem.
Obojana, vidi, mozda bismo mogli zajedno do Antibesa, ali potrebno je dobro prostudirati gradivo putem neta...Ja nikako da dodjem do nekoga tko zaista radi tako na jahti pa da me savjetuje iz prve ruke. (osim lea_li - zahvaljujem jos jednom na adresama) Najbitniji je timing - doci par dana prije svih i uhvatiti flotu odmah na dolasku - pronaci barem day work i truditi se ubosti nekako pored silnih amera engleza novozelandjana i francuza. Iz dosadasnjeg zivotnog iskustva svjestan sam da nas ceka jaaako teska zadaca upravo zbog cinjenice da englezi vladaju yacht biznisom. Uz to, imaju nevjerovatan urodjeni talent upravo za - ENGLESKI JEZIK. Iako nama on nece biti problem-svejedno i samo ime i prezime i strani naglasak garant su nam za svrstavanje u drugu ligu. Naravno ovdje mislim na prvi dojam. Poslije, ako damo sve od sebe i pokazemo da dobro ucimo (jer ipak treba uciti sve gotovo od nule, pa i ja - ma koliko ja polozenih ispita na fakultetu imao).
Ako ima jos ljudi koje interesiraju velike jahte, JAVITE SE!! Posao jednog dana definitivno ima buducnost kod nas, jedino sto je trenutno to nekako sporadican dio naseg nautickog turizma (po mom misljenju).
Ako tko ima prijedlog, savjet...ulogirajte se i napisite par rijeci. Ako znate za kakav dobar kontakt - jaaavljajte!
Mislim da ce nam najgora stavka biti financije - jedva da imamo love, ali skupit ce se love za naftu, a auto namjeravamo vratiti na nacin da ga odvezemo kod rodjaka u torino, pa da netko dodje po njega. Smjestaj za posadu koja danima svrlja marinama i trazi posao krece se od 125 do 200 eura na tjedan..po osobi.
Sto me baca u depresiju tesku! No ipak mislim da bi se mozda moglo pronaci nesto kad bi se naslo nas vise pa da se zbumbamo u bilo kakvu rupu. Ionako namjeravam samo spavati izmedju trazenja posla.
Ostaje trosak hrane. Bit ce konzerve i kruh. Ako bude srece, pojest ce se papica nekva na poslu.
Što se tajminga tiće i ja mislim da je bolje krajem 3.mjeseca. Večina brodova se vraća s Kariba krajem 3.mj. (barem oni koje ja znam).
I da, bez STCW95 nemojte ni pokušavati. Potreban je za sve pozicije.
Što se tajminga tiće i ja mislim da je bolje krajem 3.mjeseca. Večina brodova se vraća s Kariba krajem 3.mj. (barem oni koje ja znam).
I da, bez STCW95 nemojte ni pokušavati. Potreban je za sve pozicije.
STCW 95 je međunarodna konvencija o obuci i certificiranju pomoraca. Pomorskih svjedodžbi koje su stcw 95 je bezbroj, ono na što ti misliš je STCW Basic Safety i može ga se napraviti kod nas na privatnim pomorskim učilištima, u pomorskim školama i na faksevima. Bez toga ne morate ni ići tamo. Drugo što je poželjno je Powerboat II (dozvola za brze motornjake, traže je radi vožnje tendera sa kojim se ide na jahtu i sa jahte) Može ga se napraviti i u Antibesu i u Palma de Mallorci, ali i kod nas na jednom pomorskom učilištu (ne želim reklamirati). Bilo bi dobro imati i ENG1, to je engleski liječnički za brodove. Bilo bi dobro imati i CMAS, PADI ili SSI tečaj ronjenja, barem prvu zvjezdicu, jer se dosta gledaju ti neki morski hobiji. Uglavnom se traži znanje barem još jednog stranog jezika uz perfektan engleski. Teško upadaju u taj sektor i naši profi pomorci (osim brodostrojara kojih svugdje kronično fali), a kamoli totalni početnici. Posao se zna naći u nekih tjedan do dva, ali ni mjesec i po dana smucanja oko marine nije neuobičajeno, treba imati keša sa sobom! Često se mora prihvatiti tzv. daywork honorarni rad na brodovima da bi se dokazalo. CV mora biti napisan po pravilima za jahting, najviše se gleda timski rad, mornarske vještine i znanja te longevity na poslovima tj. da se vidi nekakav kontinuitet i lojalnost poslodavcu. Za vrijeme traženja posla uobičajeno je smjestiti se u neki crew hostel, krevet u šesterokrevetnoj sobi izađe otprilike 120 eura tjedan, ali ponuda smještaja kaso i raspon cijena su široki, od totalnih rupa do zgodnih malih hostela.
Pozdrav svima!
Molio bih vas jednu informaciju! Da li na jahtama postoje Medic (medicinski tehničar)? Ja sam tehničar sa 2 godine radnog iskustva u Hitnoj službi u BiH, solidno govorim engleski a trenutno sam ne zaposlen! Ako postoje takva radna mjesta da li ispunjavam uslove i gdje bih se mogao prijaviti?
Unaprijed hvala na odgovorima!
kod mene u austriji je situacija uzasna pa mi sezona zavrsava prije tj pocetkom 3 mjeseca . ja bi isto na brodove radit ,kolko ja to kuzim da se jako puno radi sto meni nije nista strano,zivis s posadom isto kao i ja sad s radnim kolegama ,nemas kontakt s kopnom kao ni ja sad kad sam na tome skijalistu na brijegu i skoro nikad nejdemo nikud ... engleski govorim perfektno ,njemacki dobro.... posto se ja to nist ne kuzim a trenutno radim u kuhinji kao pizza kuhar i pomocni kuhar jel bi mogao nac posao na brodu slican mojem? kolko bi bila neka pocetna placa? eto ljudi ko je zainteresiran ja dolazim u hr pocetkom 3 mjeseca i prihvatio bi bilo koji posao na brodu ,ako ima jos netko ko bi isao i ima neku ideju kud da se okrenemo neka se javi pa mozemo zajedno
Nisam jos nigdje ugledao medicinskog tehnicara da se trazi. Mada je na nekim jahtama moguce naici na medicinske sestre, ali mislim da su one prije svega stjuardese sa dodatnim kvalifikacijama...ne znam....
Kuhara na jahtama se trazi, ali rijetko pomocni ili pizzaiolo. Isplatilo bi se definitivno kuharima otici na cruiser prvo ispeci zanat, dogurati do nekog statusa sefa kuhinje, pa im je onda jahtaski svijet sirom otvoren. No ako si sef kuhinje u kakvom restoranu na cruiseru, pitanje je da li se isplati ici na jahtu(opet, to su moja zapazanja).
evo da i ja nesto napisem u topicu a ne samo da cekam odgovore.
naime, imam SCTW basic safety, voditelj brodice B kategorije i napravljen lijecnicki i pomorsku knjizicu od prije dva mjeseca i od tada aktivno trazim posao za deckhanda na nekoj jahti. imam prijatelja koji radi na jahti koja je stacionirana uglavnom u monte carlu u sezoni, vec me je ispreporucivao i nahvalio na sve strane iako nemam iskustva u tom poslu, ali za sad nemam nikakvih konkretnih ponuda. osim njega jos sam se javio i dosta poznanika te im "uvalio" svoj CV i broj da me preporucuju i zovu cim nesto uleti. sada cekam.
poslao sam svoj CV koji sam malo "ukrasio" raznim agencijama na jugu francuske, uglavnom u antibes. neki su mi javili da me imaju u vidu, a neki su mi preporucili kako da izmijenim CV koji im izgleda zanimljiv ali i sugerirali da budem tamo u antibesu i da je sad pravo vrijeme za to.
e sad, mene je malo strah otici u antibes i strajbati pare trazeci nekakav daywork i konacno zaposlenje a da od toga ne bude nista.
ima li tko mozda kakvo iskustvo iz tzv. dockwalkinga u antibesu ili negdje drugo, svaki odgovor i iskustvo bi bili dobrodosli!
da....ali nisam bas siguran da je kraj drugog mjeseca i pocetak treceg zgodno vrijeme za to...meni se cini da je ipak bolje probati krajem treceg i pocetkom cetvrtog.
anyway, bez D-2 (Temeljna sigurnost na brodu) iliti kako ga oni poppularno zovu STCW95, nema sansi za zaposlenje. Takodjer je pozeljan medical (opet-zovu ga ENG1). Dakle barem oko 3000 kuna za pocetak
Pom.faks Rijeka tecaj D-2 - cijena 2400kn+ispit240kn+taksene marke70kn
Pom. skola Bakar tecaj D-2 cijena 2200kn+ispit240+tm70kn
Pom faks Split tecaj D-2 cijena 1900kn+240kn+70kn.
Privatnici oko 2500 ili uglavnom skuplji. Neki i preko 3000kn
Zanimljivo ha?
Svi se trude upakirati strucnost i opremljenost kao razlog vise cijene, ali kad skuzis da je sve manje isto-onda odabires najblizu i najjeftiniju soluciju.
Ja imam nesto breveta (dobio sam ih zavrsetkom studija), a cura mi je upravo polozila D-2. Cekamo da nam izdaju sve papirice i onda...ufff...ne znam zaista kako ce to izgledati, ali nadam se najboljem.
Obojana, vidi, mozda bismo mogli zajedno do Antibesa, ali potrebno je dobro prostudirati gradivo putem neta...Ja nikako da dodjem do nekoga tko zaista radi tako na jahti pa da me savjetuje iz prve ruke. (osim lea_li - zahvaljujem jos jednom na adresama) Najbitniji je timing - doci par dana prije svih i uhvatiti flotu odmah na dolasku - pronaci barem day work i truditi se ubosti nekako pored silnih amera engleza novozelandjana i francuza. Iz dosadasnjeg zivotnog iskustva svjestan sam da nas ceka jaaako teska zadaca upravo zbog cinjenice da englezi vladaju yacht biznisom. Uz to, imaju nevjerovatan urodjeni talent upravo za - ENGLESKI JEZIK. Iako nama on nece biti problem-svejedno i samo ime i prezime i strani naglasak garant su nam za svrstavanje u drugu ligu. Naravno ovdje mislim na prvi dojam. Poslije, ako damo sve od sebe i pokazemo da dobro ucimo (jer ipak treba uciti sve gotovo od nule, pa i ja - ma koliko ja polozenih ispita na fakultetu imao).
Ako ima jos ljudi koje interesiraju velike jahte, JAVITE SE!! Posao jednog dana definitivno ima buducnost kod nas, jedino sto je trenutno to nekako sporadican dio naseg nautickog turizma (po mom misljenju).
Ako tko ima prijedlog, savjet...ulogirajte se i napisite par rijeci. Ako znate za kakav dobar kontakt - jaaavljajte!
.......evo ljudi čitam ove vaše komentare u vezi rada na jahtama pa me malo zainteresiralo s obzirom da nemam puno iskustva u tom biznisu učim iz vaših komentara, nije da je lako ali izgleda zanimljivo.
U svakom slučaju me interesiraju iskustva iz prve ruke tako ako neko ima šta za podijeliti HVALA unaprijed, kako i od kuda početi pa sve do kraja ;-)))
.......evo ljudi čitam ove vaše komentare u vezi rada na jahtama pa me malo zainteresiralo s obzirom da nemam puno iskustva u tom biznisu učim iz vaših komentara, nije da je lako ali izgleda zanimljivo.
U svakom slučaju me interesiraju iskustva iz prve ruke tako ako neko ima šta za podijeliti HVALA unaprijed, kako i od kuda početi pa sve do kraja ;-)))