Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Prekršajno i kazneno pravo

Prekršajno i kazneno pravo Prometni prekršaji, istrage, pretrage i pregledi, zatvor, novčane kazne i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.08.2008., 23:55   #1
Pao sam s travom- posljedice i pitanja

Dakle imam 23g i neki dan sam pao sa travom. Izmjerili su mi 0,7g trave.
Pitao sam policajca sto misli i rekao mi je da cu za to dobili oko 2000kn novcane kazne i oko pola godine uvjetne - sto je za mene zastrasujuce jer ja nisam kriminalac niti se tako osjecam. Pusio sam travu i to je to. Uzasno me strah te uvjetne jer se bojim da necu moci dobiti potvrdu o nekaznjavanju koju traze mnoge firme prilikom zaposljavanja.

Nikada nisam bio kaznjavan.
Zavrsio sam fax.
Trava je laka droga i kolicina je smijesna - 0,7 grama.
Dali su mi to olakotne okolnosti?
Hoce li me zvati na sud ili ce mi nesto dosuditi bez mene?
Dobio sam prekrsajnu i kaznenu prijavu za to. Ne razumijem zasto dvije prijave??
Dali da uzmem odvjetnika za to?
Sto mislite koliko cu dobiti za to?
Hoce li se dosje u policiji pobrisati ako dobijem uvjetnu?
Kako cu se zaposliti nakon svega toga?
Nakon koliko cu dobiti poziv ili rjesenje od suda?

Molim vas dajte neki savijet i MOLIM VAS odgovorite na moja pitanja jer sam u strahu i cijela situacija mi je vrlo vrlo mucna. Odjecam kao da je sve neka nepravda jer nikome nisam nista ucinio nikad u zivotu i sad me terete za zloporabu droge zbog smijesnih 0,7 grama trave. Osjecam se uzasno, da ne spominjem koliko me strah da mi to obitelj ne dozna. Sram me je sto sam evidentiran kao neki kriminalac a ja to doista nisam.

Molim vas pomozite.

Btw. policajac me udario sakom u glavu prilikom incidenta i nakon sto sam pao na pod me sutnuo nogom u trbuh kao da sam neki jebeni silovatelj. Od cijele situacije mi se povraca od muke. Molim vas pomozite jer me ovo ubija toliko da ne spavam po noci.
copper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 00:08   #2
Biti ćeš kazneno osuđen. Ide u dosije i naravno briše se nakon određenog broja godina. Prekršajnu i kaznenu prijavu si dobio jer je posjedovanje droge i prekršaj i kazneno djelo.

Što se tiče potvrde o nekažnjavanju - kada ti presuda postane pravomoćna ta potvrda će biti prazna. Jer to nije potvrda o nekažnjavanju, već potvrda da se protiv tebe ne vodi postupak i da nije izrečena nepravomoćna presuda. A kada je izrečena - ta potvrda je prazna. Druga stvar je izvod iz kaznene evidencije, ali ga ni ne možeš dobiti. Ono što firme zovu potvrda o nekažnjavanju je u biti jedno veliko ništa.

Da, pozvati će te na sud, ovisno o tome kolika je gužva kod tebe. I ne izvodi gluposti tipa neprimanja poziva, jer će poslati policiju u pet ujutro po tebe.

Zadnje uređivanje Vojky : 23.08.2008. at 00:58.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 00:53   #3
Uvjetna osuda nije prepreka ti za zasnivanje radnog odnosa osim u pravosuđu.
Tako da oko toga, nemoj se opterećavati.

Tek kazna zatvora, može biti velika prepreka prilikom zasnivanja radnog odnosa ili na sam zasnovani radni odnos .

Međutim, moraš imati advokata i moraš shvatiti situaciju u kojoj se trenutno nalaziš . Tvoje držanje, priznanje, kajanje i sl. je jako bitno, kao olakšavajuće okolnosti, međutim krivičnopravna sankcija te mora sustići za posjedovanje i uživanje droge, s tim se jednostavno moraš pomiriti.
Neka ti to bude životna opomena.

Za to kr. djelo ćeš dobiti uvjetnu osudu.
__________________
Da biste birali između dva zla, morate isprobati oba.
CondoR is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 02:17   #4
sad kad si ti pao past će i pukanići,todorići,rajić,i naravno simona jer ima ilegalne implatante i njen ante jer ne prijavljuje porez.
o bože glupe zemlje lovi ekipu s frulom.
bore se protiv droge naplaćivanjem svih sportskih sadrzaja.
morino is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 23.08.2008., 02:20   #5
pozovi rtl i na kartu udarca murijaka.
ma neces dobiti ni uvjetnu zasprehavaju te meni frend napad na murijaka 6mj uvjetne.
dobit ces neku kaznenu a u zamjenu mislim da mozes ici na "terapiju"u vrapce i to je to
morino is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 23.08.2008., 02:50   #6
Za to ti nije potreban odvjetnik. Ako nikad nisi kažnjavan proći ćeš lišo. Poslat će te definitivno psihijatru to ti je standardna procedura.

6 mjeseci uvjetne kazne minimalno.Svaki tjedan si kod psihića i on te šalje na pišanje gdej moraš biti čist inače ti se gadno piše.
Kaolika kazna za 0,7 a da otprilike oko 2000 kn. Frend mi je za 0,5 grama speeda i 3 kapsule prije 4 godine platio 3000 kn.
Kad budeš vadio za posao to ti nigdje neće pisati i radi toga se ne moraš bojati.No postoji ti sad jedan problem koji će te gjnaviti.A to su policajci.Svaki put kad te sad zaustave obavezan ti je temeljit pregled tebe,u slučaju ako si u autu i auta.Tako da ćete radi toga jebati.i kad te zaustave i pitaju dal si bio kažnjavan moraš reć Da jer će ti solit pamet dobrih pola sata!

Toliko od mene
Kennydj is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 05:25   #7
U govnima sam do grla zbog jebenog jointa... Osjecam se po prvi puta kao da mi je drzava okrenula ledja.

Btw ministrica pravosudja se ne ustrucava u "Nedeljom u 2" izjaviti "Prizanjem da neznam razliku izmedju marihuane i ecstacy-a ali znam da je uzivanje i jedne i druge droge gore nego da mene netko ukrade!". Osim sto je izjava predebilna u svakom pogledu, zena izjavljuje da zapravo ne kuzi sto je trava a sto bombon. Zar nije zastrasujuce da nasim zakonima upravlja toliko nekompetentna osoba?

Da uzmem odvjetnika sam ili ce mi ga drzava dati?
copper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 09:23   #8
Quote:
copper kaže: Pogledaj post
Btw ministrica pravosudja se ne ustrucava u "Nedeljom u 2" izjaviti "Prizanjem da neznam razliku izmedju marihuane i ecstacy-a ali znam da je uzivanje i jedne i druge droge gore nego da mene netko ukrade!". Osim sto je izjava predebilna u svakom pogledu, zena izjavljuje da zapravo ne kuzi sto je trava a sto bombon. Zar nije zastrasujuce da nasim zakonima upravlja toliko nekompetentna osoba?
Nekompetentna osoba? Pa ona je ministar pravosudja, a ne ministar narkomanije, zar bi ona trebala znati kako se mota frula? Dovoljno je da zna da su i jedno i drugo ilegalne supstance, te da organizira pravosudje za borbu protiv toga.
Neznadar is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 12:47   #9
Malo pročitaj odredbe ovih zakona

KAZNENI ZAKON

Članak 173.
(1) Tko neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko neovlašteno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, drži ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kupnji, ili na drugi način neovlašteno stavlja u promet tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina, ili kaznom dugotrajnog zatvora.
(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka počinilo više osoba koje su se udružile radi činjenja tih djela, ili je počinitelj toga kaznenog djela organizirao mrežu preprodavatelja ili posrednika,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje tri godine, ili kaznom dugotrajnog zatvora.
(4) Tko neovlašteno pravi, nabavlja, posjeduje ili daje na uporabu opremu, materijal ili tvari za koje zna da su namijenjene za proizvodnju opojnih droga,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.
(5) Tko navodi drugoga na trošenje opojne droge, ili mu dade opojnu drogu da je troši on ili druga osoba, ili stavi na raspolaganje prostorije radi trošenja opojne droge, ili na drugi način omogući drugome trošenje opojne droge,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.
(6) Ako je kazneno djelo iz stavka 5. ovoga članka počinjeno prema djetetu, maloljetnoj, duševno bolesnoj, privremeno duševno poremećenoj osobi, nedovoljno duševno razvijenoj osobi ili prema više osoba, ili je prouzročilo osobito teške posljedice,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(7) Opojne droge i sredstva za njihovo pripravljanje oduzet će se.
(8) Počinitelja kaznenog djela iz stavka 1., 2., 3., 4. i 5. ovoga članka koji je dragovoljno bitno pridonio otkrivanju djela sud može osloboditi kazne.

ZAKON O SUZBIJANJU ZLOUPORABE OPOJNIH DROGA

14. Pomoć ovisniku i povremenom uzimatelju opojne droge jest pomoć poduzimanjem mjera socijalne skrbi (psihosocijalna rehabilitacija, savjetovanje i resocijalizacija ovisnika o opojnim drogama),

ZAKON O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

Članak 8.
(1) Smatrat će se da osoba ne može snositi troškove pravne pomoći bez egzistencijalne ugroženosti ako ostvaruje prava iz sustava socijalne skrbi i drugih oblika pomoći, odnosno pravo na opskrbninu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata ili ako imovno stanje podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegovog kućanstva odgovara sljedećim uvjetima:
a) kad imovina, u novčanom obliku, podnositelja zahtjeva i članova njegovog kućanstva ne iznosi više od dvadeset najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja, na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja, po članu njegovog kućanstva
b) kad podnositelj zahtjeva ili punoljetni članovi njegovog kućanstva posjeduju imovinu, osim imovine u novčanom obliku, čija ukupna vrijednost ne prelazi iznos od dvadeset najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja,
c) kad podnositelj zahtjeva odnosno punoljetni članovi njegova kućanstva, imaju u vlasništvu stan ili kuću koji se smatraju zadovoljavajućim stambenim prostorom u smislu članka 3. ovoga Zakona, te ako imaju u vlasništvu automobil čija vrijednost ne prelazi osamnaest najnižih mjesečnih osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja,
d) kad ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i punoljetnih članova njegova kućanstva mjesečno ne prelaze po članu kućanstva iznos najniže osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja na dan podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja.
(2) Besplatna pravna pomoć odobrit će se djeci, koju su roditelji i drugi obveznici uzdržavanja po odredbama zakona dužni uzdržavati, u postupcima koji se vode pred nadležnim tijelima radi ostvarivanja prava djeteta na uzdržavanje neovisno o materijalnim prihodima obitelji.

Progutaj gov... i obavijesti roditelje. Što će se dogoditi ako ti oni kojim slučajem preuzmu pošiljku od suda, a šalje se uz povratnicom koju se mora potpisati.

Svakako angažiraj odvjetnika budući da se radi o tri stvari:
- posjedovanje droge
- konzumiranje droge
- sukob s službenom osobom /ima li i zato kakva prijava/.

Kako se misliš iz svega izvući, tajeći obitelji i držeći da su drugi odgovorani a ne ti. Budeš li tako tako ponašao dobit ćeš maksimalnu novčanu i zatvorsku kaznu.
__________________
samo da nešto piše :)
Goričanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 12:51   #10
Ne nije dovoljno da zna da su obije supstance ilegalne. Stvar je u tome da bi osoba na tako odgovornom polozaju trebala imati malo istancaniji osjecaj za problem droge. To je kao da mi kazes da je oruzje ilegalno pa onda nema veze posjedujem li ja doma pistolj ili minobacač!

Sto se droge tice: zar drzava ne shvaca koliku si dugorocnu stetu radi osudjivanjem ljudi na zatvorske kazne zbog lakih droga poput marihuane? Umjesto da iskoristi produktivnog clana drustva i pomogne mu kako bi on jednoga dana mogao pomoci drzavi, drzava radi upravo suprotno. Salje nekad produktivnog clana drustva, koji je eto pusio travu, u zatvor gdje ce ista osoba pretrpjeti znatnu psihofizicku stetu, cijelo vrijeme biti na teret drzavi koja ga mora hraniti, skrbiti i placati dok je u zatvoru, te se kasnije nakon sto je osoba "rehabilitirana zatvorom" - a naravno nezaposlena jer jednom kad odes u zatvor ljudi to doznaju na ovaj ili onaj nacin, dodatno skrbiti za nju.

Mislim da je steta zbog ovakvih rigorozno-maloumnih zakona za pojedinca, drzavu i drustvo znatno veca nego eventualna steta zbog konzumiranja marihuane.
copper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 12:59   #11
okani se filozofiranja, molim te.
Katrin is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 13:01   #12
Cijela ta tvoja litanija bi imala smisla da ti STVARNO nisi znao kakvo s*anje može biti ako te uhvate sa drogom, nebitno kojom, "lakom", "teškom", "debelom", "mršavom"... Morao si znati ako već uživaš narkotike, ili si bar mogao naslutiti iz slučaja koji se dogodio prije manje od godinu dana u Osijeku kada je mladić dobio 2 godine zatvora za marihuanu u količini od kojih 12-13 grama. Droga je zabranjena i gotovo.
Neuson is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 13:04   #13
Istina, copper. A sta ces, kad nam drzavu vode ljudi koji nemaju sluha za nista. Svejedno je, po novom zakonu, da li posjedujes 0,1 gram ili kilu trave. Bitno je samo da ti nije rasporedjeno u vise paketica, jer si onda, eto, automatski diler. Drzava ne shvaca da si upravo sa ovakvim zakonom protiv zlouporabe droga radi puno vecu stetu(onako kako je copper naveo) nego da je, recimo, trava dekriminalizirana, ako ju se vec ne moze legalizirat. Tako da ako imas kod sebe recimo do 5 ili 10 grama, da ti slijedi samo prekrsajna prijava. Totalno glupo razmisljanje... Postoji puno opasnijih biljaka koje nisu zabranjene zakonom. Recimo, bunika. Pojedi je malo i zreo si za ludnicu... Ili plavi slak koji raste u skoro svacijem vrtu. Sve je to krivica Amerike i njenog naftnog lobbya.

P. S. Da ja pisem zakon, ja bi dozvolio sve vrste droge, ali bi prodaja bila strogo pod nadzorom drzave. Pa ko je dovoljno glup da se ubije iglom, nek se ubije. Bilo bi manje budala u Lijepoj nasoj...
dr.mrgood is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 23.08.2008., 13:05   #14
Quote:
Goričanka kaže: Pogledaj post
Progutaj gov... i obavijesti roditelje. Što će se dogoditi ako ti oni kojim slučajem preuzmu pošiljku od suda, a šalje se uz povratnicom koju se mora potpisati.

Svakako angažiraj odvjetnika budući da se radi o tri stvari:
- posjedovanje droge
- konzumiranje droge
- sukob s službenom osobom /ima li i zato kakva prijava/.
Ne, necu obavijestiti roditelje jer sam sam napravio sranje pa cu onda i sam snositi posljedice. Ako policija nije nikoga obavijestila sigurno necu to napraviti ni ja.

Sukoba sa nadleznom osobom nije bilo. Ja sam potpisao jedan jedini dokument na kojem pise da sam ulovljen sa 0,7g trave. Btw, zar nisam trebao negdje potpisati i prekrsajnu prijavu?
copper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 13:11   #15
Quote:
Goričanka kaže: Pogledaj post
Progutaj gov... i obavijesti roditelje. Što će se dogoditi ako ti oni kojim slučajem preuzmu pošiljku od suda, a šalje se uz povratnicom koju se mora potpisati.
Dogodit ce se lom u kuci!
Ali ako im kazem sam opet ce se dogodit lom u kuci!
Na ovaj nacin barem imam sanse biti doma kad dodje postar.
copper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 13:18   #16
Quote:
Katrin kaže: Pogledaj post
okani se filozofiranja, molim te.
Da, lako je biti strog kada te nije briga. Volio bi vidjeti koliko bis bila hrabra na mom mjestu.
copper is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 23.08.2008., 13:29   #17
Moram vas pitati jos dvije stvari:

1.Sto bi se dogodilo kada bih ponovno bio uhvacen sa travom ali nakon isteka uvjetne kazne?
2.Kada su me ulovili ja sam bio doslovno mrtav pijan. Dali sam tada mogao traziti da mi mjere alkohol i da napisu u prijavu da sam bio pod utjecajem alkohola? Bili mi to pomoglo? Toga sam se nazalost sjetio tek kada mi je adrenalin popustio.
copper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 13:33   #18
Onaj ko te osudi zeli ti dobro. Jeo si govna, radio si to i to, jer si bio slep pred ocima. Kaznice te da okajes svoju narkomansku proslost, i ponovo budes covik i stanes na svoje noge.
Zastava 10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 13:43   #19
Quote:
copper kaže: Pogledaj post
Dogodit ce se lom u kuci!
Ali ako im kazem sam opet ce se dogodit lom u kuci!
Na ovaj nacin barem imam sanse biti doma kad dodje postar.
a da poštaru uvališ kavu i zamoliš ga da ti u sandučiću ostavi ''poruku'' o pozivu?
__________________
Katkad si vjetrobran,a katkad mušica.
Tinach is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2008., 15:08   #20
Quote:
copper kaže: Pogledaj post

Ja sam potpisao jedan jedini dokument na kojem pise da sam ulovljen sa 0,7g trave. Btw, zar nisam trebao negdje potpisati i prekrsajnu prijavu?
Potpisao si zapisnik o saslušanju. Prekršajnu i kaznenu prijavu ne potpisuješ, već ih sastavlja policija i proslijeđuje na obradu.

Sa stranica MUP-a

Kaznena prijava

Prvo policija provodi kriminalističku obradu i ukoliko utvrdi postojanje relevantnih elemenata šalje izvješće nadležnom Državnom odvjetništvu, koje tada, temeljem prijave, pokreće istragu. Zatim istražni sud provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti i, ili slijedi početak glavne rasprave i eventualna presuda, ili se postupak obustavlja, jer se utvrdi da nema elemenata kaznenog djela.

Prekršajna prijava

Prekršajni postupak se prema Prekršajnom zakonu može pokrenuti u pravilu u roku od dvije godine od dana počinjenja prekršaja, ali se taj rok drugim zakonom može i povećati, međutim, u svakom slučaju ne može trajati duže od tri godine.
U navedenom roku policija, ukoliko je ovlašten tužitelj može, ovisno o načinu utvrđivanja i zapriječenoj kazni odnosno drugoj sankciji pokrenuti prekršajni postupak izdavanjem prekršajnog naloga okrivljeniku ili podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom sudu.
__________________
samo da nešto piše :)
Goričanka is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:21.