Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.09.2008., 19:38   #1
rastava braka

Situacija je sljedeca.. moj suprug pokrenuo je rastavu braka i buduci da ja ne mogu vise trpjeti njegova psihicka maltretiranja otišla bi iz njegovog stana zivjeti u svoj. mogu li sa sobom odvesti svoju maloljetnu djecu ili moram cekati odluku kome ce pripasti nakon rastave? Napominjem da se on ne slaže da djeca idu samnom.
nikolina9999 is offline  
Old 10.09.2008., 08:41   #2
Quote:
nikolina9999 kaže: Pogledaj post
Situacija je sljedeca.. moj suprug pokrenuo je rastavu braka i buduci da ja ne mogu vise trpjeti njegova psihicka maltretiranja otišla bi iz njegovog stana zivjeti u svoj. mogu li sa sobom odvesti svoju maloljetnu djecu ili moram cekati odluku kome ce pripasti nakon rastave? Napominjem da se on ne slaže da djeca idu samnom.
Sud će u brakorazvodnoj parnici odlučiti kome će povjeriti djecu. U tom smislu, nasilno odvođenje djece nije nešto što bi ti išlo u prilog, dapače.
__________________
Do guše u govnima, al' se ipak pliva.
baobab is offline  
Old 11.09.2008., 14:56   #3
Odi kod socijalne radnice i raspitaj se, tamo ćeš dobiti pravi savjet što da radiš u takvoj situaciji. Svejedno ćete kod njih morati ići na postupak mirenja i određivanje privremene alimentaciji koju plaća onaj bez djece (sve to prije suda). Na parnicu u sudu možeš čekati i par mjeseci.
fooreest is offline  
Old 14.09.2008., 12:10   #4
Draga moja, na žalost veliku pomoć od socijalne službe nećeš dobiti-osim ako ne naletiš na nekoga tko zna svoj posao. Naime, ja sam tražila od njih pomoć, ali su mi rekli da prvo moram otići na sud i pokrenuti brakorazvodnu parnicu. Budući da sam imala posla s ne-čovjekom- prijetio mi je da će mi uzeti dijete, tjerao iz stana van..da ne dužim o svojoj muci- ja sam se raspitala za odvjetnika- našla ga po preporuci- čovjek mi je zlata vrijedan- kao odvjetnik, ali i kao psiholog. Alimentacija- ako on želi plaćati, plaćati će, ali ja čekam naše sudstvo-sad će biti godina dana, naravno da ne plača, sad ga nitko ne može natjerati, a poslije ćemo vidjeti. Pitanje je da imaš posla s osobom s kojom se možeš dogovoriti i kojemu su djeca važna. NajvAžnije je u svemu tome da ostaneš pribrana, s obje noge na zemlji jer da je lako-nije! Raspitaj se na više mjesta gdje, šta i kako..
Maloljetna djeca u pricipu pripadaju majci-osim ako se majka drogira, pije, zapušta djecu..Ja sam svoju malu uzela sa sobom, vratila se kući-iako sud još nije gotov.
Bez obzira na sve prijetnje, na kraju je i on digao brakoraz.par. u kojoj je naveo sam da želi da dijete živi s mamom (njegova tužba stigla je poslije moje, tako da su je spojili u jednu i smatra se sporazumni raskid braka)...da ne duljim...držim ti fige, ako mogu pomoći-tu sam. Samo hrabro, glavu gore-znaš ono- samo šišmiši vise glavom dole..i zaista je istina ono-ŠTO TE NE UBIJE TO TE OJAČA!
p.s. neće me biti tj.dana da se ne čudiš ne odgovoru
vilaluca is offline  
Old 14.09.2008., 12:19   #5
Zaboravih napisati- prvo imate ročište na sudu, samo nešto formalno, određuje se centar za soc. skrb koji je posrednik. Tamo vas dočeka psiholog i soc.radnica-ako nije na bolovanju kao što je meni bila pa smo morali 2 puta ici k njima-oni su odredili ocu viđanje, a alimentaciju prepustili sudu jer nisam pristala na mizeriju koju je nudio, preispituju sve i svašta- pripremi se psihički i samo cool..
vilaluca is offline  
Old 14.09.2008., 16:02   #6
Kad sud odredi alimentaciju onda će je platiti retroaktivno + zatezne kamete (od dana podnošenja tužbe), tako da ne misli da je dobro prošao. Puno će ti biti lakše to utjerati ovrhom ako radi u državnim tvrtkama, inače malo teže ali se može.
Ne znam kakva su to tvoja iskustva u socijalnoj (vilaluca), ali meni to nije ostalo u lošem sjećanju, jedino mi je bio smiješan onaj test inteligencije (ajd sad bar znam da sam iznad prosječno inteligentan, haha), jer ne znam koja mu je uopće svrha.
Meni je sud odredio 22% plaće za alimentaciju što je bilo više nego što smo se dogovorili u socijalnoj skrbi prije parnice. Onda je ona tražila retroaktivno unazad razliku i kamate, ali je to sud odbio. Ono za majku i drogiranje si u potpunost iu pravu jer smo mi apsolutni matrijarhat kad su u pitanju djeca, nažalost jer nas ima očeva koji smo sposobni za odgajati djecu bolje nego neke majke.
fooreest is offline  
Old 14.09.2008., 18:05   #7
Nadam se da se neće izvući, ali poznavajući njega i njegove veze, slušajući o radu sudstva- mislim da će to potrajati. Slažem se s tobom(fooreest)- postoje i očevi koji su jako sposobni brinuti, odgajati djecu- ja sam imala sreću da sam imala takvog oca, ali i majka je bila tu naravno. Imam prijatelja koji je zakon za malog..
Mi nismo imali test inteligencije, ali mislim da je ženama tamo bilo dovoljno što su čule od njegova strane- tu mu nisu pomogle veze..
Ne znam koliko će trajati ovo isčekivanje da sve bude gotovo, ali držim se..
nikolina9999 javi šta si saznala, kako napreduješ, a tebi fooreest svaka čast na ispunjavanju svojih obaveza, nadam se da ti bivša ne uskraćuje viđanje s djetetom-djecom.
vilaluca is offline  
Old 14.09.2008., 19:10   #8
jel zna netko dal se moze traziti da kod posjeta djeteta prisustuje i drugi roditelj..

znaci, ukoliko majci pripadne djete dal ona moze traziti da bude prisutna ona, ili osoba iz centra jer radi se o malom djetetu, otac se nezna brinut o njemu, a i psihicki je rastrojen

djetetom se koristi iz neke kak ti osvete
naiva is offline  
Old 14.09.2008., 22:29   #9
Fooreest- da li si ti plaćao alimentaciju i prije nego što je to sve na sudu bilo gotovo?
vilaluca is offline  
Old 15.09.2008., 17:34   #10
Quote:
vilaluca kaže: Pogledaj post
Fooreest- da li si ti plaćao alimentaciju i prije nego što je to sve na sudu bilo gotovo?
Jesam i to 1000,00 kn mjesečno, po dogovoru u socijalnoj skrbi i uz obostrani potpis o dogovorenom iznosu do sudske odluke.

Tu se obično radi greška jer onaj koji mora plaćati alimentaciju čeka sudsku odluku što je velika greška, jer ga sud opali retroaktivno sa zateznim kamatama. Zbog toga sam tražio da se potpiše dogovor o alimentaciji u socijalnoj skrbi.
Kasnije je ona tražila razliku po sudskoj odluci za protekle 2 godine, ali je to sud odbio kao neosnovano. Tada je to bilo cca 1350-1400 kn, a sada je 1.800-1.900 kn, što ćeš malo se napredovalo u poslu.

Što se tiče viđanja nisam imao problema do ovog ljeta (8mj.) kada mi malenu nije htjela dati iako sam uplatio 10 dana za nju i sebe, jer je saznala da sa nama ide i moja prijateljica, a sve to dan prije puta.

To sam prijavio u socijalnu skrb, ali nema svrhe od toga, iako je od rastave prošlo preko 6 godina. Ova iz skrbi mi je rekla da sam sa rješenjem trebao otići na policiju, ?????, što me zgrozilo.
Inače do sada je bilo trzavica, ali u podnošljivim okvirima.
fooreest is offline  
Old 29.12.2008., 23:39   #11
rastava

evo moj veliki kao i većine problem oko rastave.moja supruga boluje od akutne depresije nalik šizofreniji tako piše, bila je 4 mjeseca na lječenju i mislili smo da je prošlo,na žalost nije.pokrenula je razvod preko svog odvjetnika,to stanje traje oko pet godina i sad je kraj.da ne bude samo tako komplicirano može još kompliciranije, piše ljubavna pisma,dnevnike- čovjeku koji je u sretnom braku i uznemirava ga,što je najgore čita našoj curici od 12 godina(imamo i sina od 6).
molim Vas za savijet kako dalje-nije pomogao ni Zdenko Domančić jer je išla kod njega na seanse.ovo je samo ukratko jer imao bih i ja pisati-ne želim da se sramotimo i da djeca ispaštaju-pomoć i savjet-please
miroslav 11 is offline  
Old 01.01.2009., 21:22   #12
Moj kolega je imao sličnu situaciju,psihički bolesna žena je maltretirala i njega i njihove dvije curice.Rastali su se nakon dvije godine muke,sudovanja,vještačenja po Vrapču.Djeca su pripala njemu,jer ona zbog bolesti nije u stanju vršiti roditeljsku dužnost.Mlađa kći ima grozne traume od svega toga,zaostaje u školi,iako hoda na tretmane kod psihologa stanje je sve gore.Šta će biti dalje,ne znam,svi se bojimo da se i mala po nasljednoj liniji nije počela razboljevati od shizofrenije.
Moj savjet je da misliš na djecu i njihovu budućnost,dobrobit i da bježiš iz tog braka što prije.Potraži stručnu pomoć!
Bebilina is online now  
Old 02.01.2009., 01:43   #13
Quote:
vilaluca kaže: Pogledaj post
Maloljetna djeca u pricipu pripadaju majci-osim ako se majka drogira, pije, zapušta djecu..Ja sam svoju malu uzela sa sobom, vratila se kući-iako sud još nije gotov.
ma nemoj? djeca pripadaju majci? po kojem to zakonu?
Or7 is offline  
Old 03.01.2009., 22:35   #14
Quote:
Davor71 kaže: Pogledaj post
ma nemoj? djeca pripadaju majci? po kojem to zakonu?
nazalost ne po zakonu, nego kako je napisala - obicno...
smatra se da je za dijete bolje da je uz majku, ukoliko ne postoje stvarne zapreke njenom obavljanju roditeljskih duznosti.
Malimo is offline  
Old 04.01.2009., 00:48   #15
da-hvala vam na odgovoru bio sam kod pravnih savjetnika oni su isto odgovorili,moj cilj nije hit and run nego bi i pomogao majci svoje dijece ali to je sad nemoguća misija i sve što se dešavalo u njenoj glavi nitko ne zna-njen psihijatar hoće da je šalje na lječenje ponovo,ja bi najviše volio da ozdravi da se opet ne vuče po bolnicama-a djeca su najbitnija u svemu tome.svi mi možemo biti dobri roditelji i očevi i majke ako imamo dovoljno ljubavi i malo manje narcizma prema svom životu-ne kažem da treba da prestanemo da živimo ali ipak se zna ko je na mjestu broj 1.želim vam svima najbolje u novoj i da ispane sve kako treba-ljudski se nadati-pozz-čujemo se još
miroslav 11 is offline  
Old 04.01.2009., 15:03   #16
Quote:
Malimo kaže: Pogledaj post
nazalost ne po zakonu, nego kako je napisala - obicno...
smatra se da je za dijete bolje da je uz majku, ukoliko ne postoje stvarne zapreke njenom obavljanju roditeljskih duznosti.
hoces reci da socijalna sluzba i suci krse zakon? npr onaj o ravnopravnosti spolova koji ukljucuje i odgoj djece? "smatra se"??? nema se tu kaj smatrat nego se gleda zakon. druga stvar je kaj vecina muskaraca u procesu rastave skuzi da im cak i pase da budu bez djece da mogu slobodno svrljat okolo i slicno
drugi je problem kaj na vecini socijalnih sluzbi rade ZENE, psihologinje koje rade na rastavama i sutkinje koje sude obiteljsko pravo su isto obicno ZENE.
nadam se da cete shvatiti da muskarci imaju jednaka prava kao i zene na djecu. NEMA smatranja, ima samo pristranih misljenja a za nepristrano bi trebali suditi bespolni vanzemaljci...
Or7 is offline  
Old 08.12.2009., 11:14   #17
eh evo i mene sutra imam sud, sve moje uvjete je prihvatio osim onog o količini viđanja djeteta... malac je kod mene, a njegov nas je tatica napusti prije 6. mjeseci... do sada je platio samo dva mjeseca alimentacije po 800,00 kn, a ja mu dopuštam da djete viđa u parku ili kod mene doma dok sud ne odredi da sam ja zakonita skrbnica djeteta, iz razloga što imam par primjera i takvih slučajeva da je otac uze djete i nije ga vratio mami godinu dana, pa da mi se to dogodi ja bi se ubila, jer mali je jedini razlog što živim... predložila sam u tužbi da se viđa sa djetetom svaku srijedu od 16-18h i prvi i reči vikend subotom od 10-12h, a nedjeljom od 16-18k... napominjem malac je dvije godine još sisa...
bagica... is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:22.